22.01.06, 13:00
Czy tak zachowuje się burmistrz ktory chce sklonic inwestorow? Zwracanie sie tak
do kogos, kto moze w Środzie zniewelowac bezrobocie to szczyt głupoty! Nie
wiem pan Podsadny jest winien ale to negatywny sygnał dla innch ktorzy
chcieliby inwestowac w naszym miescie! Wstyd :(
Poza tym jak znow slysze ze "my juz nie kradniemy" i " trzeba sie rozliczyc"
to mnie krew zalewa!
Jak wybiora go w nastepnej kadencji to sie wyprowadzam!

PS. Niestety nie na stronie "Kuriera" nie ma tak obszernej relacji jak w
wydaniu papierowym. Dlatego musze posłuzyc sie "Tygodnikiem Sredzkim".

Początek spotkania to ponad półgodzinny monolog burmistrza Wojciecha
Ziętkowskiego, który licznie przybyłym średzianom przedstawił sytuację
gospodarczą Środy Wlkp. - W ciągu tych trzech lat udało się choć częściowo
odbudować zaufanie mieszkańców - mówił burmistrz. -Odziedziczyliśmy spuściznę
poprzedniej ekipy rządzącej - stwierdził, po czym przedstawił szereg działań,
jakich gmina podjęła się w latach tej kadencji, aby tę „spuściznę” naprawić.
Była zatem mowa o zrealizowanych inwestycjach: nowych drogach, remontach; o
pracy Urzędu Miejskiego; realizacji zamierzeń budżetowych, pozyskanych
środkach. Szczególną uwagę włodarz miasta zwrócił na lokalne podatki, których
poziomem szczyci się nasza gmina. - Była obniżka podatków i nadal udaje się
nam utrzymać spadkową ich tendencję - mówił. W Środzie Wlkp. między innymi nie
płaci się podatku od posiadania psów, a podatki od spadków i darowizn
mieszkańcom naszej gminy są umarzane, zaś stopy podatków od nieruchomości są
sukcesywnie obniżane. Burmistrz Ziętkowski mówił również o swoich
wątpliwościach dotyczących pracy poprzednich władających gminą. - (...)Koszty
wykonywanych teraz inwestycji są niższe o 50, a nawet do 300%. (...)Nie wiem,
gdzie kiedyś trafiały pieniądze, (...)a majątki niektórych zwiększyły się
nieracjonalnie, co świadczy samo za siebie - mówił. Wypowiedź burmistrza nie
ograniczyła się jednak tylko do superlatyw. - Nie wszystko udało się naprawić,
czuję pewien niedosyt - mówił. Zwrócił uwagę na fakt konieczności realizacji
jeszcze wielu inwestycji, wśród których priorytetową sprawą jest budowa nowej
kwatery Gminnego Składowiska Odpadów w Nadziejewie. Włodarz gminy mówił także
o tegorocznych zamierzeniach. - Budżet Środy sięga apogeum, nigdy nie
planowano tylu inwestycji - stwierdził. Mieszkańcy pytają Szczegółowa
wypowiedź burmistrza zdawała się uprzedzać pytania, jakie mogłyby nurtować
przybyłych na spotkanie mieszkańców, jednak znalazły się jeszcze tematy, w
których gros osób odczuło niedosyt informacji. Jak burmistrz i zarząd
wykorzystali środki z funduszy strukturalnych? Czego nie udało się zrobić? Czy
się dowiemy, kto i ile ukradł? - padały kolejno pytania z sali. Odnośnie
środków unijnych burmistrz zwrócił uwagę na fakt, iż na 5 - 6 wniosków o
przyznanie środków unijnych dla średzkiej gminy co najmniej 1 jest
rozpatrywany pozytywnie, przy czym wiele gmin może poszczycić się wynikiem
zaledwie 1 na 10. Środzie między innymi udało się pozyskać środki na
wyposażenie szkół w komputery oraz środki na budowę nowej nawierzchni dróg w
Zielniczkach czy na budowę pierwszego odcinka obwodnicy naszego miasta. Wśród
porażek gminnych burmistrz nie zapomniał o utraceniu 90 - tysięcznego
dofinansowania na budownictwo socjalne. - Biję się w pierś - mówił W.
Ziętkowski. Z powodu błędu urzędnika nie udało się także uzyskać umorzenia
pożyczki zaciągniętej na budowę Gminnej Oczyszczalni Ścieków w Chwałkowie. -
Błędy są nieuniknione - podsumował. „Kto i ile ukradł?”- Nie powiem, że
ukradziono, ale ile więcej wydano (...). Przedstawię syntezę wszystkich
zarzutów na łamach naszego informatora - mówił Wojciech Ziętkowski. - Nie
chodzi tu o zemstę, bo to nie to jest celem, niech się okaże, kto jest kłamcą.
(...)Ja również nie jestem święty, może gdzieś za dużo wypiłem, byłem w nie
tym towarzystwie, ale mogę spać spokojnie. Jestem za tym, aby wszystko
sprawdzić - mówił Wojciech Ziętkowski. Niedoszły inwestor W trakcie spotkania
głos zajął również przedstawiciel firmy CBA Inwest z Jarocina Andrzej
Podsadny, jak bumerang wówczas powróciła sprawa sporu, który czeka na
rozstrzygnięcie w Samorządowym Kolegium Odwoławczym, dotyczącego wyboru
inwestora, który rozpoczął działalność na terenie po byłej rzeźni w Środzie
Wlkp. Andrzej Podsadny jest przedstawicielem firmy, która „przegrała” wyścig o
teren inwestycyjny. Za taki obrót sprawy niedoszły inwestor obwinia włodarzy
naszej gminy. - Dlaczego sprawy i decyzji o wyborze inwestora nie poddano
publicznej dyskusji? - pytał Podsadny. Sprawy budzącej wiele emocji,
sprzecznych słów i ciągłych pytań dlaczego, nie da się rozwiązać krzykiem, a
podniesionego głosu nie żałowali zarówno włodarz, jak i gość z Jarocina. -
Sprawa dotyczy Środy, chcę w Środzie inwestować - mówił Podsadny. - I to
cieszy, ale musi pan być lepszy od innych. Nie jestem winny, że pan
nieumiejętnie prowadzi biznes - kontrował burmistrz. Tok sprawy próbował
wyjaśnić także naczelnik Wydziału Geodezji i Gospodarki Przestrzennej Rafał
Piechowiak, jednak skończyło się krzykami i... fiaskiem, Andrzej Podsadny
wyszedł z sali. Teraz możemy tylko czekać na decyzję kompetentnego organu,
jakim jest SKO, które oceni, czy doszło do uchybień i nieprawidłowości przy
wyborze inwestora, kto zawinił - gmina czy nieudolność zainteresowanego? To
dopiero początek Pierwsze spotkanie zaowocowało dużą frekwencją mieszkańców,
świadczy to o zainteresowaniu średzian lokalną polityką gospodarczą. Jak
zapewnił burmistrz, spotkanie to było spotkaniem otwierającym cykl spotkań z
mieszkańcami, które najprawdopodobniej odbywać się będą raz w miesiącu.
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: Burmistrz 22.01.06, 14:23
      Nie rozumiem Duchu gdzie widzisz problem?To ze jeden koles nie moze sie
      pogodzic z tym ze nie dostal jakiejs zeimi na inwestycje i teraz lamentuje
      publicznie nie oznacza ze mamy ganic za to burmistrza. Ten Pan Podsadny moim
      zdaniem osmiesza sie bo jak ma jakis problem to niech sie uda do burmistrza
      osobiscie i niech rozwiaza problem u siebie w gabinecie w 4 oczy. Burmistrz
      spotyka sie po to by wysluchac opini zwyklych obywateli, dowiedziec sie co
      ludzie chca zmienic a nie po to by sluchac uzalania sie ze ktos czegos nie
      dostal. Cieszmy sie ze wresdzcie sa takie spotkania z burmistrzem bo o ile wiem
      narzekalismy ze ich nie ma. Jak sa to tez niedobrze.
      • duch3 Re: Burmistrz 22.01.06, 14:52
        Ale czy to daje burmistrzowi prawo zwracania sie do kogokoliwek "Wynoś się"? Nie
        twierdze ze pan Podsadny postepuje w sposob godny przedsiebiorcy, ale nie tak
        zachowuje sie czlowiek kulturalny! W ten sposob nie zacheca nikogo i staje sie
        niewiarygodny!

A pan Burmistrz ma gdzies Twoje, moje czy tez zwyklego obywatela opinie! Tym
        bardziej ze nawet nie fatygowal sie zeby odpowiedac na nasze maile! To tylko
        element kampanii przedwyborczej, bo jakos przez 3 lata nie znalaz czasu aby sie
        spotkac ze zwyklymi ludzim!
        Pozdrawiam!
    • duch3 Mam nadzieje ze ten watek pomoze nam wybrac lepiej 22.01.06, 14:54
      Mam nadzieje ze razem uda nam sie wybrac lepiej niz ostatnio. Fakt ze nie ma "na
      horyznocie" innego kandydata, ale ja jestem pewien ze na pana Zietkowskiego juz
      glosowac nie bede!
      • kormoran7 Re: Mam nadzieje ze ten watek pomoze nam wybrac l 22.01.06, 17:56
        Jezeli to powiedzial to faktycznie zachował sie arogancko. Ale z tego artykulu
        nie wynika ze tak powiedzial. Skad to wiesz?Byles tam?A moze ta gazeta tez
        widzac ze ida wybory postanowila w jakis sposob zniszczyc Wojtka. Ja sie nie
        bede wypowiadal czy powiedzial tak czy nie bo tam nie bylem i nie slyszalem nic
        takiegio. Jesli ty tez tylko powtarzasz bo gdzies to slyszales to lepij
        najpierw sie upewnic czy faktycznie tak bylo a potem mowic o tym publicznie
        • duch3 Re: Mam nadzieje ze ten watek pomoze nam wybrac l 23.01.06, 10:28
          Nie byłem tam, ale skoro wszystkie gazety piszą że ten inwestro opościł sale to
          widocznie musiało się coś wydarzyć? Po prostu nie moge znieść tej ignorancji,
          takiego podejścia do obywatela!
          Oprócz obniżenia podoatków panu Ziętkowskiemu nie udało się prawie nic zrobić.
          Poza tym chwali się że jest mniej zarejestrowanych bezrobotnych niż w Jarocinie
          czy Wrzesni i że ich liczba spada. Spada bo ogrom ludzi wyjechalo za granice a
          poza tym mamy blizej do Poznania i to nas jakos ratuje.
          Na koniec cytat:" Przynajmniej częściow udało zlikiwidować się prywatny
          folwark"- a dlaczego tylko częściowo, a kto tym folwarkiem teraz rzadzi?
          • rogeer Re: Mam nadzieje ze ten watek pomoze nam wybrac l 23.01.06, 20:33
            Z tego co wiem(oczywiście nie oficjalnie i sam tam nie byłem) to nie nasz
            burmistrz tak krzyczał tylko jeden z jego kolegów znany z takich wyskoków.
            Owszem uważam, że takiego coś nie powinno paść ze strony naszej władzy ale z
            drugiej strony bardziej nie podobało mi się zachowanie tego pana inwestora. To
            on przyszedł zniszczyć to spotkanie z mieszkańcami.
            • waclaw_kzn Re: Mam nadzieje ze ten watek pomoze nam wybrac l 23.01.06, 21:05
              Nie byłem - ale o ile mi wiadomo - inwestor był raczej agresywny, domagając się
              sprawiedliwości, burmistrz wykładał, że podanie odrzucili, bo inwestor
              przekroczył terminy składania podań, a zdenerwował się i opuścił salę, gdy
              wytknięto mu (choć nie wiem, czy Ziętkowski, czy Piekarski, czy kto inny), że i
              tak inwestor ów ma po swoich poprzednich inwestycjach w innych miastach
              zszarganą opinię, bo zawsze są w nich niedociągnięcia i przekręty i nie ufali by
              mu nawet gdyby nie było formalnych uhybień (hm, nie wiem, czy nastąpiło to
              łagodnie, czy już w zdenerwowaniu - w ostrzejszych słowach). Niestety - żadna
              gazeta zbyt dokładnie tego nie opisała, każda wykrzywiając relację nieco na
              swoją stronę.
              Następnym razem chyba trzeba będzie byc na spotkaniu by zbyt łatwo nie dawać
              wiary plotkom i wiedzieć, która z wersji jest prawdziwa.
              • duch3 Podsumowanie 3lat 23.01.06, 21:08
                To rzeczywiście zmienia troche postać rzeczy, więc nastepnym razem pojdziemy
                razem Wacławie! :)

Ale jak generalnie oceniacie tę kadencje? Co na plus a co na minus? I czy
                widziecie pana Zietkowskiego w nastepnej kadencji?

Pozdrawiam
                • kormoran7 Re: Podsumowanie 3lat 23.01.06, 22:21
                  No czyli wychodzi na to ze dobrze ze postulowalem by usunac nazwe tego watku
                  ktory poczatkowo brzmial"Wynos sie" Od razu czulem ze ktos tu mataczyl i chcial
                  burmistrza obrazic. Obrazic rzecz jasna chcialy gazety a nie Duch:)

ja juz gdzies chyba mowilem o tym co dobrego zrobil burmistrz wiec powtarzac
                  sie nie bede. Ale ze Duch pytal wiec posluze sie cytatem z tego artykulu:

"...Była zatem mowa o zrealizowanych inwestycjach: nowych drogach, remontach; o
                  pracy Urzędu Miejskiego; realizacji zamierzeń budżetowych, pozyskanych
                  środkach. Szczególną uwagę włodarz miasta zwrócił na lokalne podatki, których
                  poziomem szczyci się nasza gmina. - Była obniżka podatków i nadal udaje się
                  nam utrzymać spadkową ich tendencję - mówił. W Środzie Wlkp. między innymi nie
                  płaci się podatku od posiadania psów, a podatki od spadków i darowizn
                  mieszkańcom naszej gminy są umarzane, zaś stopy podatków od nieruchomości są
                  sukcesywnie obniżane..."

Tu podpisuje sie obiema rekami i to jest moja odpowedz co dobrego sie stalo za
                  sprawa pana burmistrza

A co zlego. Ciagle nie daje mi spokoju ta sprawa z Kurkami choc moze to juz
                  moja obsesja jest:)Nie przyciagani sa nowi inwestorzy i mlodzi ludzie nie maja
                  pracy i uciekaja z tad. Ale taka tendencja jest w calym kraju wiec chyba
                  burmistrza nie ma za taki stan rzeczy co obwiniac. Choc ta sytuacja mnie
                  martwi. No i w sumie tak po czesci nie podobalo mi sie jego zachowanie w OK
                  (wtedy co udawal malpe) bo jednak urzednikowi nie przystoi tak sie zachowywac
                  ale z perspektywy czasu tak sobie mysle ze chyba dobrze ze mamy tak
                  spontanicznego burmistrza ktory jest otwarty na mlodych ludzi i czasem lubi
                  wyjsc z garnituru. Dla mnie to taki ziomal z podworka z ktorym mozna na luzie
                  pogadac czasami:)A ze sie denerwuje. To normalne. Burmistrz tez czlowiek.
                  • kormoran7 Re: Podsumowanie 3lat 25.01.06, 09:44
                    Kormoran sie wyslil na podsumowanie a reszta milczy. Czyzby jacys szpiedzy
                    chcieli mnie na jezyk wziasc bym powiedzial co mysle o Wojtku a teraz to
                    wykorzystaja przeciwko mnie:)
                    • waclaw_kzn Re: Podsumowanie 3lat 25.01.06, 13:58
                      Ogólne podsumowanie wymaga przemyślenia każdego za i przeciw... a to wymaga
                      czasu. Cierpliwości...
                      • duch3 A teraz drogie dzieci.. 26.02.06, 11:31
                        Piątkowy "soczysty" pocałunek pana burmistrza z panem Zygmuntem utwierdza mnie w
                        przekonaniu że nie oddam głosu na tego pana. Cała sytuacja miała miejsce podczas
                        wręcznia nagrody przez burmistrza.
                        • rogeer Re: A teraz drogie dzieci.. 26.02.06, 18:16
                          A mi się na tym koncercie całkiem podobał, soczysty pocałunek przegapiłem.
                          Co do wyborów to nie wiem jeszcze na kogo będę głosować, aczkolwiek podoba mi
                          się to że prawie wszystkim mówi "cześć!";)
                          • cipcipcip Re: A teraz drogie dzieci.. 27.02.06, 23:26
                            he he, rzeczywiście również mi się to podoba. Wolę taki styl sprawowania władzy
                            niz metodę "na boskiego cesarza niedostepnego dla smiertelników" ;)
                            • duch3 Burmistrz na staroste, starosta na burmistrza... 05.04.06, 22:50
                              Jeden na drugiego zrzuca.. :) Ale podoba mi sie ten fragment, a propos funduszy
                              unijnych :"Przypieprzają się do najmniejszego przecineczka, pełno pierdół
                              formalnych, głupie, kretyńskie przepisy - nie bez emocji mówił o
                              przygotowywanych i składanych przez gminę wnioskach o dofinansowanie".
                              hehe..

PS. Celowo staram sie nie oceniać, tylko cytuje "Tygodnik Średzki".
                              www.tygodnik-sredzki.pl/info2.php?id=95

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka