Dodaj do ulubionych

Galeria Malta

06.02.06, 10:54
Hej,
ktos cos wie w temacie?
Jaki sklep spozywczy, kiedy termin, czy planuja przebudowe skrzyzowania
Baraniaka/Katowicka?
Obserwuj wątek
    • madzia.j Re: Galeria Malta 06.02.06, 11:03
      Bo ja wiem tylko tyle: (budowlany.net)
      Coraz bliższa rozpoczęcia jest budowa centrum handlowo-rekreacyjnego Malta obok
      jeziora o tej samej nazwie. Inwestycja ta planowana jest już od kilku lat. Póki
      jednak inwestorem była duńska firma TK Development działo się niewiele.
      Przedsięwzięcie przejęli jednak od niej Hiszpanie z firmy Neinver, która od
      pewnego czasu inwestuje w Polsce. Neinver Polska czeka obecnie na wydanie
      pozwolenia na budowę centrum. Projekt powstał w pracowni architektonicznej Ewy i
      Stanisława Sipińskich. Inwestycja stanie na zaniedbanych dziś terenach,
      nieopodal przy ul. Baraniaka i Katowickiej. Znajdzie się tu galeria handlowa,
      przy której powstać ma też niewielki park, sztuczne lodowisko, wrotkarnia oraz
      amfiteatr. Planowane jest też duże centrum odnowy biologicznej, sale
      gimnastyczne, zespół restauracji i barów, kilka sal kinowych i parking dla około
      tysiąca samochodów. Wszystkie atrakcje pomieszczą się na powierzchni ok. 145
      tys. m kw. (to mniej więcej tyle, ile mierzyć będzie cały Stary Browar po
      rozbudowie). Z rekreacyjnych terenów nad Maltą do Komandorii przejść będzie
      można podwieszaną kładką nad ul. Baraniaka.

Jeśli miasto wyda pozwolenie niebawem, to inwestycja ruszy na wiosnę. Centrum
      Malta ma być gotowe do końca 2007 r. Planowana jest także przebudowa okolicznych
      dróg - zgodnie z umową, którą w tej sprawie inwestor podpisał w zeszłym roku z
      miastem. Za ok. 10 mln zł Neinver ma m.in. przebudować ul. Baraniaka od ul. Jana
      Pawła II do ul. Katowickiej, która zostanie w części poszerzona, oraz
      przebudować prawoskręt z ul. Jana Pawła II w ul. Baraniaka. W planach jest też
      modernizacja ul. Kaliskiej i budowa ul. Nowowołkowyskiej pomiędzy ul. Katowicką
      i Kaliską oraz rozbudowa sieci kanalizacyjnej.
    • mejbi Re: Galeria Malta 06.02.06, 11:29
      Madziu, tu znajdziesz wątek na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30211&w=32886158
      Pozdr
      • drunner skutek uboczny inwestycji 06.02.06, 17:58
        Nie będę tym razem wspominał nic o zwiększeniu się ruchu w naszej okolicy,
        chodzi o coś innego. Otóż, jak sądzę, powstanie galerii skutecznie zahamuje
        otwieranie nowych punktów usługowych na Polance. Jeśli ma powstać PiP, to
        powstanie w Galerii, gdzie będzie więcej klientów, podejrzewam że z podobnych
        powodów, większość chętnych do otwierania "biznesów" w lokalach usługowych na
        parterach naszych bloków zainstaluje się w mallu a nie u nas. Wiadomo, że każdy
        niemal wracając z pracy będzie wolał zahaczyć o centrum handlowe niż chodzić po
        osiedlowych uliczkach. W ten sposób obawiam się, będziemy skazani na oglądanie
        pustych witryn i brudnych szyb, przeplatanych co najwyżej jakimś małym sklepem
        spożywczym. Ale może macie inną opinię?
        • aslani Re: skutek uboczny inwestycji 06.02.06, 20:27
          Myślę, że aż tak źle nie będzie. Faktem jest, że na PiP nie mamy co liczyć.
          Słyszałam, że będzie jakiś sklep z biżuterią. Nie wiem dokadnie w którym etapie.
          Nie wiem jak inni, ale mi osobiście brakuje sklepu mięsnego, dobrego
          warzywniaka, przydałby się tez bankomat. No, ale taki mój foch. Nie oczekuję,
          żadnych sklepów z ciuchami, agd itp. bo i tak po to jeździ się do centrów
          handlowych.
          Taki moloch, który ma powstać ma dużo plusów.Najważniejszy to chyba godziny
          otwarcia. Osobiście marzę o kinie. Mieszkałam przez moment blisko Plazy i byłam
          bardzo zadowolona.Minusów jest sporo, ale nie można mieć wszystkiego. Miejmy
          tylko nadzieję, że zaprojektowali to rozsądnie.
          • madzia.j Re: skutek uboczny inwestycji 07.02.06, 13:38
            aaa i jeszcze cos.
            Neinver twierdzi, ze prowadzi rozmowy w sprawie wynajmu powierzchni w Galerii
            Malta z jednym z tych bardziej, cytujac, "ekskluzywnych" supermarketów, moze to
            bedzie PiP, moze Alma, moze cos innego?
            ma tez byc kino, market budowlany, market elektroniczny...
          • keisharain Re: skutek uboczny inwestycji 15.02.06, 23:23
            bankomat to nie tylko twoj foch. czy nadal najblizszy atm znajduje sie dopiero w akademiku politechniki? no i ta poczta... porazka. nie moglem sie doczekac powstania "centrum" mieszkajac na polance 1, moze teraz.
        • madzia.j Re: skutek uboczny inwestycji 07.02.06, 10:21
          nie do konca sie zgadzam :)
          ceny wynajmu w Galerii Malta beda od 10 do 50 euro za metr. Nie kazdego na to
          stac...
          Poza tym inwestor - Neinver - chce, by to bylo centrum.. dosc ekskluzywne, wiec
          mysle, ze nie kazda branza tam znajdzie miejsce do wynajecia.

Co do braku czegos na dole - sklep miesny, z tego co na razie widze, bo
          wprowadzamy sie dopiero w czwartek. Kiosk jest przy przystanku (chyba?), co do
          reszty to sie rozejrze :)
          • dominikw1 Re: skutek uboczny inwestycji 07.02.06, 14:59
            Jest mięsny na dole TBS-ów od strony Katowickiej. Całkiem niezłe wędlinki tam
            mają, lepsze niż z niejednego supermarketu.

Pzdr.
    • mejbi Nowe wizualizacje dla ciekawych 11.05.06, 15:49
      Natknęłam się na nowe wizualizacje Galerii Malta przy Baraniaka (nie mylić z
      Centrum Łacina;)
      skyscrapercity.com/showthread.php?t=334655&page=4&pp=20
      Osobiście bardziej podobały mi się poprzednie (page 1).

Niedługo sklepów w okolicy będziemy mieć do wyboru do koloru ;)
      Pozdr
      • tomkoa Re: Geant 11.05.06, 17:49
        w galerii malta ze spożywczych ma być Geant ponoć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka