Dodaj do ulubionych

Rondo przy średzkim cmentarzu!

13.02.06, 07:13
Rondo przy średzkim cmentarzu!
(10 / 2 / 2006)

Zarząd Powiatu Średzkiego na posiedzeniu, które odbyło się w dniu
10 lutego 2006 r. zaakceptował wniosek Zarządu Dróg Powiatowych w Środzie
Wlkp. o wszczęcie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na
wykonanie dokumentacji projektowej dotyczącej budowy ronda na skrzyżowaniu
ulic Daszyńskiego, Witosa, Nekielskiej i Wrzesińskiej w Środzie Wlkp.
Dokumentacja zostanie wykonana do 30 października 2006 r. i umożliwi, zgodnie
z Wieloletnim Planem Inwestycyjnym, rozpoczęcie budowy ronda w 2007 roku.

Na skrzyżowaniu tym, w wyniku rosnącego natężenia ruchu
samochodowego, występuje problem z bezpiecznym poruszaniem się pieszych
przechodzących w tym miejscu przez jezdnię. W związku z tym jego przebudowa,
polegająca na budowie ronda, wyeliminuje niebezpieczeństwa związane z ruchem
pojazdów i pieszych.

www.srodawlkp-powiat.pl/index.php?pid=46&&id=3410&&WOKSESSID=f82e626ecc3f9390142c4d9cedf27383
Obserwuj wątek
    • misiaczyca1 Rondo przy średzkim cmentarzu! 13.02.06, 09:46
      Uwazam,ze to rondo nie jest potrzebne.To nie uzasadnione wydawanie
      pieniędzy.Narzekania,ze "to skrzyżowanie jest skomplikowane"nie jest
      wytłumaczeniem.Ja jakoś nie mam problemów a przejeżdzam tam
      codziennie.Korzystam ze znaków.Co prawda przejscie dla pieszych jest
      rzeczywiście dlugie, ale mozna to rozwiazac małą wysepka.
      Gdy przyjezdza tu ktoś z poza miasta to klnie ten odcinek drogi.Ale ja
      powtarzam,ze nalezy sobie przypomniec informacje o znakach drogowych.
      Pozdrawiam.
      • rogeer Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 13.02.06, 11:25
        Uważam, że wydawanie pieniędzy na poprawe bezpieczeństwa to nie jest wyrzucanie
        ich w błoto. Rondo to nie tylko poprawi bezpieczeństwo pieszych ale także
        usprawni ruch w tym miejscu, co szczególnie będzie przydatne 1 listopada.
        Misiaczyca masz racje, że to skrzyżowanie nie powinno stanowić problemu dla osób
        z poza miasta, jeśli by dobrze czytały znaki. Niestety większość osób tego nie
        robi i jeździ standardowo, widzą większą ulice to pewnie na niej jest
        pierwszeństwo, problem w tym że na tym skrzyżowaniu jest to wszystko rozwiązane
        dość niestandardowo i rondo napewno ułatwi orientacje przyjezdnym.
    • misiaczyca1 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 13.02.06, 13:10
      Czy ktoś ma dostep do danych dotyczących ilosci stłuczek i wypadków na tym
      skrzyzowaniu?? Chodzi rownież o potrącenia pieszych.
      Ile bedzie nas to kosztowało?? (łacznie z łapówkami z tą inwestycja zwiazanymi)
      Ja jestem zdania,ze kazdy taki wydatek,taki projekt jest zwiazany z pretekstem
      do łapówkarstwa.Nie widze wyraznego powodu dla którego ma tam powstac rondo.Ale
      budowniczy i sredzcy politycy widzą.
      • rogeer Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 13.02.06, 18:39
        Widzę misiaczyca, że ciężko jest ci się pogodzić z faktem, że ktoś wie lepiej(i
        nie chodzi tutaj o mnie). Otóż ludzie decydujący o takiej budowie napewno mają
        dane o ilości wypadków i nie podjeli by takiej decyzji jeśli nie byłoby powiatu
        czy gminy na to stać i nie byłoby to potrzebne(jeśli nie teraz to w przyszłości).
        Naprawde masz dziwne podejście, jeśli każdy projekt to pretekst do łapówkarstwa
        to nic nie powinno być budowne, modernizowane, rozwijane.
        A czy obwodnica Środy też jest niepotrzebna i jest to pretekst do brania
        łapówek? Bo oba te projekty są ze sobą połączone bo gdy powstanie obwodnica na
        tym skrzyżowaniu w znacznym stopniu zwiększy się ruch i wtedy rondo będzie o
        wiele bardziej przydane niż byłoby teraz.
        • misiaczyca1 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 14.02.06, 12:25
          Jak Ty porównujesz wazna obwodnice do wg.mnie nie potrzebnego ronda to TY MASZ
          DZIWNE PODEJSCIE.
          Ja tez chce dane z ostatnich 5 lat dotyczące ilosci wypadków tam.Czy jest to
          rzeczywiscie konieczne.
          Tak jak wczesniej napisałam jeżdze tamtedy w kazda strone codziennie i jakoś
          nie widze potrzeby.Niech ktos poda konkretne argumenty.Takie przekonywujące.
          Poza oczywiscie "bezpieczeństwem".
          Kiedyś czytałam ze jest tyle samo "za" ile przeciw budową tego.Czyli nie tylko
          ja uwazam,ze to niepotrzebna inwestycja...

• cipcipcip Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 14.02.06, 13:28
            Podejście rogeera wcale nie jest dziwne.
            Wedle Twojej logiki zarówno rondo jak i obwodnica są "projektami", a wszystkie
            projekty związane są wg. Ciebie z łapówkami. I w tym sensie ( nadanym zresztą
            przez Ciebie ) porównanie ronda i obwodnicy nie jest "dziwnym podejściem",
            tylko logicznym.

"jeżdze tamtedy w kazda strone codziennie i jakoś
            nie widze potrzeby.Niech ktos poda konkretne argumenty"

He he, jak sama napisałaś, jeździsz przez to skrzyżowanie codziennie i nie masz
            problemu. Dziwne, gdybyś miała. Jest jednak wiele osób, które jada tamtędy
            znacznie rzadziej, i to własnie z myślą o nich planowane jest rondo.
            Człowiek jest istotą omylną. Zazwyczaj postrzega rzeczywistość przez takie
            automatyczne schematy, które na ogół pozwalają zaoszczędzić czas i wysiłek
            umysłowy ( jeżdżenie "na pamięć" itp.). Korzysta z nich każdy każdego dnia,
            także na szosie. Czsem jednak ten automatyzm postrzegania ( szersza droga =
            główna ) prowadzi na manowce - tak jak na tym skrzyżowaniu. Właśnie dlatego
            rondo to dobry rozwiazanie, zapewniające zwiększenie płynności i bezpieczeństwa
            ruchu.

• misiaczyca1 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 14.02.06, 14:11
              hhmmm jakos mnie nie przekonało a <<<jeżdżenie "na pamięć" itp.>>> nie jest
              mądrym argumentem.I tym bardziej moje mnie mniemanie o Tobie jako kierowcy nie
              jest pozytywne.
              Nie porównuje obwodnicy do ronda.Te Twoje "jezdzenie na pamięc" bedzie nas(mnie
              i Ciebie) kosztowalo.Mozna by te pieniadze gdzie indziej zainwestowac.Jest tyle
              spraw,ktore wymagają dofinansowania.Tyle jest potrzebnych remontów dróg, które

<zapewniające zwiększenie płynności i bezpieczeństwa
              > ruchu.

A polityka i wydawanie publiczych pieniedzy nie kojarzy mi sie z utrzciwoscia.
              NIE NAPISAŁAM,ZE TYLKO DLA TEGO SIE TO BUDUJE.NAPISAŁAM,ZE TO SIE Z TYM WIAŻE.
              • cipcipcip Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 14.02.06, 15:10
                Nic dziwnego, że Cię nie przekonało, skoro niewiele rozumiesz. "Jeżdżenie na
                pamięć" w moim powyższym poście jest użyte w znaczeniu jednej z najbardziej
                powszechnych sytuacji prowadzących do wypadku. Myślę, że dla większości to
                oczywiste... tym bardziej nie mam pojęcia, na jakiej podstawie "jeżdżenie na
                pamięć" wpychasz mi jako moją technikę jazdy.
                Zastanów się czasem nad tym co przeczytałaś, bo niektóre treści wymagają
                przemyślenia. Szczególnie, gdy sens tkwi miedzy wierszami.
                Poza tym, na forum NIE KRZYCZYMY...
                • rogeer Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 14.02.06, 19:21
                  Widzę misiaczyco, że nie widzisz szerszej perspektywy tego projektu. Jak
                  skończona zostanie obwodnica ruch w tym miejscu znacznie się zwiększy, co może
                  prowadzić do poważnych utrudnień, nie mówiąc już o np. wszystkich świętych gdzie
                  teraz naprawde trudno się znaleźć na tym skrzyżowaniu przy takim natężeniu ruchu
                  i osób dla których to skrzyżowanie nie jest oczywiste. Wg. mnie oba te projekty
                  są połączone. Uważasz, że obwodnica to też strata pieniędzy?
                  • misiaczyca1 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 17.02.06, 11:23
                    ----Uważasz, że obwodnica to też strata pieniędzy?---

dobre...czytaj wyżej(ze zrozumieniem!)
                    Niedługo zaczniecie zadawac podobnie głupie pytania typu:
                    "Misiaczyca a uwazasz,ze utwardzania dróg asfaltem jest potrzebne?".
                    eehhhh

Wyrazilam swoje zdanie.Tak uwazam.I tyle.
                    Zauwazyłam ,ze jestem tu odmieńcem w poglądach.Widocznie to czyni te pogaduszki
                    forum publiczne.I jest ciekawie.
                    Lubie i umiem mieć swoje zdanie.Najwazniejsze,ze moi najblizsi maja podobne
                    zdanie do mojego.Mam tez dobrego przyjaciela, który pracuje w poblizu tego
                    skrzyzowania i on uwaza dokladnie tak samo jak ja (albo ja uwazam tak jak
                    on....). Tylko,ze on wprost sie smieje z tych co chca budowac rondo tylko z
                    powódek "to skrzyzowanie jest dla mnie za trudne".buahahah

A więc pozdrawiam i wracam leczyc grype.

• mati.wlkp Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 17.02.06, 14:34
                      Hmmm... Ja mam neutralne podejście do tego ronda. Niby się przyda a niby można
                      by te pieniądze zainwestować w coś innego. Tylko nie rozumiem argumentu, że
                      rondo trzeba wybudować bo mieszkańcy innych miast "gubią" się na tym
                      skrzyżowaniu... :/ Jak Misiaczyca powiedziała - gdyby przypomnieli sobie znaki
                      to by nie było problemu. Poza tym należy chyba inwestować w ten sposób, żeby
                      nam, średzianom żyło się lepiej a nie "ludziom przejeżdżającym przez miasto"
                      nieprawdaż? Więc ten argument jest dla mnie nieciekawy, bo zgodnie z nim w
                      przyszłości powiedzmy, że powstałby jakiś kompleks basenowy, na który zniżki
                      mieliby mieszkańcy np. Wrześni czy Śremu. Śmiem tak twierdzić bo to rondo
                      przyda się chyba bardziej ludziom spoza miasta niż nam. Pozdrawiam.
                      • duch3 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 17.02.06, 23:49
                        Bardzo ciekawy argument pod którym mógłbym się gdzieś tam podpisać. Jednak z
                        drugije stony każda nowa inwestycja, służy w jakiś sposób mieszkańcom miasta.
                        Tyle że są sprawy ważne i ważniejsze. Dla mnie obowdnica mogłaby przyczynić
                        się do:
                        1. Obnizenia ruchu samochodów ciężarowych w centrum
                        2. Do powstania nowych atrakcyjnych terenów pod inwestycje (wiadomo, trasa
                        przelotowa).

Zostawiając sprawe ronda, co waszym zdaniem powinno być priorytetem dla władz
                        naszego miasta?

• cipcipcip Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 18.02.06, 09:08
                      Taaaa....
                      Widocznie dla niektórych świetnych kierowców "za trudny" okazał się zwykły
                      odcinek prostej drogi. Wkurza mnie takie gadanie, że wystarczy korzystać ze
                      znaków, a wszystko będzie ok.
                      To co do cholery, na drogach giną sami debile ???!!!
                      Jak to się dzieje ???!!!
                      Zrozumcie, że człowiek jest "tylko" człowiekiem i ma prawo do pomyłek - nawet w
                      sytuacjach i miejscach, które inni zbywają głupawym śmiechem "buahahah".

Przed kilku laty pracowałem jako sanitariusz w pogotowiu. Wierzcie mi,
                      widziałem trochę wypadków. Duża ich część zdarzyła się na prostej drodze, na
                      nieskomplikowanych krzyżówkach, dośwadczonym kierowcom... z których większość
                      po wypadku błądziła wzrokiem po rozbitym samochodzie ( ci szczęśliwcy, co
                      przeżyli) pytającym spojrzeniem "jak To się mogło stać... ??? "

Proszę mi tu więc nie pieprzyć głupot, że wystarczy patrzeć na znaki.
                      • misiaczyca1 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 18.02.06, 14:35
                        A rondo o ile poprawi bezpieczeństwo??
                        Rondo jest proste ja swiatło zielone i czerwone??
                        Na rondzie nie zdarzają sie wypadki??
                        Rondo jest łatwe i dla matołów co lubia kręcić sie w kółko??

Uwazam,ze budowa obwodnicy rozładuje korki chocby na Zmojskich.Da nowe
                        mozliwosci inwestycyjne i zapewne wiele korzysci.Moze miedzy ulica Gnieznieńska
                        przez Olszewo do "katowickiej" mozna by stworzyc taka droge.Swoista obwodnice.
                        I to jest swietna wg.mnie inwestycja.Wiele aut nie przejechałoby przez nasze
                        miasto.

Ale wracając do trudnosci tego skrzyzowania.Co jest w nim trudnego?
                        ------
                        A wiec wzywam narodzie! Budujmy ronda zeby było mniej głupich ludzi!
                        (znaczy tacy będą,ale nie pozwólmy im sie czuc jak głupcy)

• rogeer Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 18.02.06, 17:02
                          "A rondo o ile poprawi bezpieczeństwo??" a jak my to mamy określić? Ile będzie
                          rocznie mniej wypadków na tym skrzyżowaniu?
                          Rondo nie jest dla "dla matołów co lubia kręcić sie w kółko", jest to poprostu
                          bardziej efektywny sposób realizacji skrzyżowań. Nie tworzą się wtedy takie
                          korki i jak zwiększa się natężenie ruchu to szybciej sytuacja jest
                          rozładowywana. Patrz istniejące już rondo, gdyby tego tam nie było to przy 5
                          ulicach takie skrzyżowanie ciężko by było zrealizować, nie mówiąc o tym że
                          ciągle byłyby tam korki!
                          W obecych realiach uważam, że rondo nie jest potrzebne ale pamiętajcie, że
                          obwodnica która tam będzie wybudowana zmieni zupełnie sytuacje w tym miejscu i
                          wtedy rondo będzie konieczne. Uważam, że tych dwóch inwestycji nie można
                          rozdzielać i lepiej wybudować rondo zawczasu niż potem obudzić się z obwodnicą i
                          korkami przy cmentarzu.
                          A trudność w skrzyżowaniu jest taka, że nie jest ono standardowe i tylko to.
                          • misiaczyca1 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 19.02.06, 09:59
                            rogeer napisał:

> W obecych realiach uważam, że rondo nie jest potrzebne ale pamiętajcie, że
                            > obwodnica która tam będzie wybudowana zmieni zupełnie sytuacje w tym miejscu i
                            > wtedy rondo będzie konieczne.

Mimo grypy,bólu głowy,temperatury co rozpuszcza skóre,zdartego gardła musze TO
                            napisac .Zaistaniało tu cos nie prawdopodobnego.
                            To zdanie w/w zostało wyjete mi z ust.zgadzam sie jak najbardziej.
                            Jak bedzie czas bedzie rada( chyba tak ).
                            Jak wybudują jedno to i drugie.Teraz nie jest potrzebne.
                            Pozdrawiam grypomaniaków.
                            • black791 Re: Rondo przy średzkim cmentarzu! 22.02.06, 21:46
                              Nie szkoda wam nerwow?.Ja mieszkam jakies 30 metrow od tego skrzyzowania i widze co sie dzieje tam, w godzinach szczytu.
                              Zreszta tym waszym pisaniem nic nie wskuracie a podyskutowac na ten temat mozemy pogadac przy piwie.
                              To kiedy i gdzie ?:P
                              • duch3 Rondo ma już nazwe 26.02.06, 11:46

Nazwy ulic :: Rondo Jana Pawła II
                                Średzka rada miejska uchwaliła nazwy dwóch skrzyżowań o ruchu okrężnym, czyli
                                rond. Rondo koło hotelu "Almarco" będzie nosiło imię Jana Pawła II.
                                Propozycję nadania nazw dwom średzkim rondom złożyła radna Regina Kluczyńska,
                                która pełni funkcję przewodniczącej komisji do spraw nazewnictwa ulic. Rondo
                                koło hotelu "Almarco", czyli skrzyżowanie ulic 20 Października, Poselskiej,
                                Niedziałkowskiego i 3 Maja będzie nosiło imię Jana Pawła II. Radni nie mieli
                                żadnych wątpliwości, że to dobry pomysł i głosowali "za".
                                Nie było także wątpliwości co do nazwy drugiego ronda, którego co prawda jeszcze
                                nie ma, ale ma powstać już w tym roku. Chodzi o rondo u zbiegu ulic Kosynierów,
                                Kórnickiej, Hallera, Kilińskiego i nowej ulicy Weychana. Rondo to będzie nosiło
                                nazwę "Solidarności".
                                Uchwała o nazwach dwóch rond wejdzie w życie 14 dni po ogłoszeniu jej w
                                Dzienniku Urzędowym Województwa Wielkopolskiego.
                                (kóz)
                                • emi53 Re: Rondo ma już nazwe 26.02.06, 17:11
                                  To nazwy dwóch rond.A to,które ma powstać przy cmentarzu - będzie trzecim.Więc
                                  narazie jeszcze nazwy nie ma.Na pewno jego nazwa nie będzie aż tak
                                  kontrowersyjną ,by protestować w związku z tym...
                                  • rogeer Re: Rondo ma już nazwe 26.02.06, 18:25
                                    Nazwy mi się podobają i sądze, że bez większych problemów się przyjmą. Nazwa dla
                                    ronda przy cmentarzu powinna być jakaś taka bardziej średzka typu Rondo
                                    Sulisława albo coś w tym stylu. Jakieś inne propozycje?
                                    • duch3 Re: Rondo ma już nazwe 26.02.06, 20:01
                                      Rondo Klaus von Klitzing???
                                      • misiaczyca1 Re: Rondo ma już nazwe 27.02.06, 09:52
                                        duch3 napisał:

> Rondo Klaus von Klitzing???
                                        nawet tak nie żartuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka