Gość: P.B IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 13:07 www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/index.php?art=20021112 Jak rozpoczną tą budowę, to będzie sygnał dla innych miast, że one też potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tur Re: Metro w Krakowie?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 18:16 A może tak spróbowac ocenic koszt umieszczenia w centrum Poznania tramwaji w tunelach podziemnych. Odpowiedz Link Zgłoś
psok Re: Metro w Krakowie?? 26.11.02, 19:07 Ja już słyszałem opinie kogoś z magistratu (nie pamiętam dokładnie kogo, ale był to już ktoś z nowo wybranych władz) w dyskusji o komunikacji miejskej TV WTK, że Poznań jest zbyt małym miastem aby mieć metro i trzeba stawiać na komunikację tramwajową. Jednak najgorsze z tego jest nie to, że komuś barak wizji i odwagi w myśleniu, ale to że rozwoju komunikacji tarmwajowej też jakoś nie widzę. Bo chyba jeden most Rocha takiego rozwoju nie czyni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Metro w Krakowie?? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 21:35 psok napisał: > że Poznań jest zbyt małym miastem aby mieć metro i trzeba stawiać na > komunikację tramwajową. Człowiek, który to powiedział, szczerze mówiąc niewiele wiedział. Na przykład włoskie Brescia (200 tys. mieszk.) a metro ma, czy jest za małe? Inne miasta o wielkości podobnej do Poznania a nawet sporo mniejszej, które metro posiadają: Bilbao, Bruksela, Dortmund, Helsinki, Lille, Oslo, Rennes, Rotterdam, Tuluza, Liverpool, Menchester, Bonn, Porto itd. nie chce mi się więcej wymieniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Metro w Rennes IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 20:27 Rennes (we Francji) jest miastem wielkości Poznania i od roku posiada metro nazywane jako lekki automatyczny pojazd (VAL ichniejszy skrót). Linia ma 9 km. Koszt całkowity 525 mln euro. Skład wagonów 2.5 mln euro każdy. Dziennie korzysta około 100 000 pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Metro w Rennes IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 01:07 Gość portalu: tur napisał(a): > Rennes (we Francji) jest miastem wielkości Poznania > i od roku posiada metro nazywane jako lekki automatyczny pojazd (VAL ichniejszy > skrót). > Linia ma 9 km. Koszt całkowity 525 mln euro. > Skład wagonów 2.5 mln euro każdy. > Dziennie korzysta około 100 000 pasażerów. Jest wiele miast mniejszych od Poznania, nawet sporo, które metro posiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sierotka Re: Metro w Krakowie?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 21:58 Albo podałeś zły link albo ja jestem sierotka i nie potrafię znaleźć tego artykułu o metrze - help me!!! Odpowiedz Link Zgłoś