Dodaj do ulubionych

Prześwietlenie deweloperów !!!!

29.11.02, 10:37
Sprawdźcie dokładnie swoje umowy może okaże się, że nie są prawnie wiążące???
Zwłaszcza ci, którzy mieszkania już mają ale bark im aktów własności.

Artykuł z dzisiejszego Głosu Wielkopolskiego

PRZEŚWIETLĄ DEWELOPERÓW

W związku ze sporym zawirowaniem na wielkopolskim rynku deweloperskim, w
sytuacji, gdy upadłość grozi dużym i znanym firmom, a nabywcy domów i
mieszkań składają różnego typu skargi, Urząd Ochrony Konkurencji i
Konsumentów podjął ogólnowojewódzką akcję ,,prześwietlania'' umów (oraz
klazul), które mogą zawierać treści niezgodne z kodeksem cywilnym.

Poznańska delegatura Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów rozesłała do
wielkopolskich spółdzielni mieszkaniowych i deweloperów informację, z której
wynika, że wszczęto postępowanie mające ustalić, czy w umowach z nabywcami
mieszkań i domów zachowywane są wymogi prawa. Badaniem objęto podmioty
budowlane z całej Wielkopolski, które oferują mieszkania i domy na rynku
pierwotnym.

Wszyscy, do których taka informacja dotarła, muszą w ciągu 14 dni dostarczyć
między innymi opis faktycznego przedmiotu działalności, aktualny wypis z
Rejestru Spółdzielni bądź też Krajowego Rejestru Sądowego, aktualne wzory
wszystkich rodzajów umów z załącznikami oraz wykaz problemów, które
najczęściej pojawiają się w sporach z klientami.

W poznańskiej siedzibie UOKiK dowiedzieliśmy się, że badanie ma na celu
stwierdzenie, czy w umowach z nabywcami domów i mieszkań istnieją jakieś
klauzule niezgodne z kodeksem cywilnym. W przypadku zaistnienia takich
sytuacji urząd ma prawo wszcząć oddzielne postępowanie zmierzające do zmiany
treści klauzul. Co ważne, wady prawne klauzul powodują, że zawarte w nich
ustalenia (na przykład finansowe, dotyczące kar umownych) nie są wiążące dla
klienta.
Obserwuj wątek
    • Gość: glamour Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.icpnet.pl 05.06.13, 23:02
      ale przez kogo sprawdzonych? właśnie widze, ze jest nasz deweloper - ardens, ale pisze 0 inwestycji a jak zero jak od niego domek na tygrysim kupiłam :P Zresztą fajniusi a tu nawet fotki nie ma, ani info o tym jakie pomieszczenia i w ogóle...zaktualizujcie to.
      • Gość: ach Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.icpnet.pl 05.06.13, 23:35
        pajo czy coś tam ponoć pracownikom zamiast kasy garaże daje :) a ci sprzedają je potem tym co kupują mieszkania :D
        • Gość: potter Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.play-internet.pl 07.06.13, 22:49
          ale cyrk :P no ale jak się godzą. Może to się każdemu opłaca. z kolei o tym ardensie co tu pisze ktoś to tez dobre opinie słyszałam bo kumpela z pracy ostatnio się za chatą u nich rozglądała i właśnie mówiła, ze tyle ile zaliczyła firm, to ta aż dziwnie porządna jest :P musze spytac czy w końcu kupiła tam
    • Gość: wojfila Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.13, 14:44
      Z Poznania polecam firmę Family House. Rzeczowi, solidni i tani. Na plus mogę też powiedzieć, że otrzymałem klucze chyba na tydzień przed terminową datą oddania.
      • Gość: kibic W. Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.13, 16:43
        Pozdrów swoją Panią Prezes! Złóżcie się na jakąś bonbonierkę na pocieszenie za Wartę.
        • Gość: Ania Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: 46.187.149.* 08.08.13, 16:16
          Przed zakupem mieszkania powinniśmy dowiedzieć się jak najwięcej na jego temat, żeby później nie marudzić i nie wypisywać na forum oszczerstw przez nieporozumienie. Ja przed zakupem mieszkanie od dewelopera Ronson bardzo dużo o nim czytałam.
          • Gość: teofilNiedz Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.icpnet.pl 12.08.13, 02:04
            przeswietlenie trzeba wykonać, robie to od pół roku, opinie są nieraz różne, no ale po niektórych to jadą ludzie równo czasem. Ten wspomniany ardens ma jedną z lepszych opinii, raz wycieczke na to jego osiedle robiliśmy, ale to wieczorem i już nikogo do pogadanie nie było. ale wróce, wrocę :P
            • Gość: UU22 Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.icpnet.pl 08.10.13, 00:07
              ardens od os tygrysiego naprawdę jest ok. nic nie ściemnia, nie wciska, szczerość, jasnośc i klarowność w kontaktach, umowie. Nie ma tak, że podpiszesz papiór i możesz się dymać...nie, pomoze ci nawet jak M jest już Twoje. Ja nie mam głowy do papierów terminów - on pilnował ich za nas, serio.
              • Gość: Ardens-pozytyw Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.icpnet.pl 12.10.13, 22:10
                teraz jak czytałam i sobie pogooglowałam to skumałam, ze adrens = rodzina piętka a to bardzo dobra rodzina deweloperów słyszałam o niej już od rodziców - znają się na budowaniu ale i są bardzo "ludzcy", nei ma mowy o żadnych przekrętach, on ludzi do swojego domu zapraszają...
                • Gość: znajoma Re: Prześwietlenie deweloperów !!!! IP: *.icpnet.pl 16.10.13, 23:11
                  Pewnie że to Piętka. To już na stronie www pisze ;) Fajna rodzina to się zgodzę w mojej rodzinie budował dom... taki dom, że jak się koło niego przejeżdża to się zatrzymuje... szit, no jakbym mogła to bym dała zdjęcie. Pozdrawiam go serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka