Dodaj do ulubionych

No i 2000...

09.03.06, 11:09
postów stuknęło:) Dziękuję Wam, że chcecie współtworzyć to forum. Dzięki Wam
nie jest martwe (a już na pewno nie było ostatniej nocy ;)
To co, z okazji jubileuszu, impreza forumowiczów w garażu, czy czekamy do
wiosny na dobry plener? ;)
Pozdr
Obserwuj wątek
    • keisharain Re: No i 2000... 09.03.06, 13:12
      ja jestem za plenerem! tak jak pisalem w innym watku, moze najlepiej byloby poszalec na malcie?
    • drunner Re: No i 2000... 09.03.06, 17:39
      A może wrócimy do poruszanego już wątku przekształcenia forum w portal,
      jakiego "dorobili" się mieszkańcy Polanki 1, Os. Na winogradach, Wilczaka
      Budimeksu czy Nad Wartą Wechty?
      Chodzi mi tu zwłaszcza o część zamkniętą - kiedy trwa umawianie się na imprezy
      każdy postronny (np. ja) może dowiedzieć się, że mieszkańcy mieszkania takiego
      a takiego w klatce takiej a takiej będą u tego a takiego całą noc na imprezie,
      w związku z czym w chwili gdy ochroniarz uda się na obchód możnaby wejść i
      zabrać telewizor plazmowy, o którym mowa była w innym wątku, czy samochód, o
      kłopotach z zaparkowaniem którego pisano 3 dni temu...
      Poza tym zdarza się, że na forum wchodzą jacyś frustraci i inne świry powylewac
      na nas swoje kompleksy.
      Możnaby też pomyśleć o galerii - ja mam trochę zdjęć z budowy - forumowicze nie
      mający czasu mogliby rzucić okiem na postępy prac etc.
      Problem w tym, że trzeba znaleźć kogoś, kto byłby chętny zrobić taką stronkę -
      moje umiejętności informatyczne ograniczają się niestety do umiejętności
      odróżnienia komputera od innych przedmiotów na biurku wiec ja odpadam;)...
      • mejbi Re: No i 2000... 09.03.06, 18:01
        Juz pisałam, jestem jak najbardziej za :) Pozostaje nam czekać, aż znajdzie się
        ktoś chętny, dysponujacy czasem i umiejętnościami, by taką stroniczkę wykonać.
        Pozdr
      • keisharain Re: No i 2000... 09.03.06, 18:25
        celna uwaga.

przy okazji - nie trzeba od razu robic calej strony (tego moglibysmy sie nie doczekac), wystarczyloby, zeby znalaz sie ktos kto potrafilby postawic i skonfigurowac szybko jakies forum. w jego ramach moglaby funkcjonowac rowniez galeria itp. byloby przy tym znacznie mniej roboty, niz przy dedykowanej stronie www z wszelkimi wodotryskami.
        • konsia Re: No i 2000... 09.03.06, 19:26
          z forum to bardzo slusznie powiedziane

troszke mnie z tymi kradziezami przeraziles :(
          juz zapomnialam o watku okradzenia samochodu....a co z tv plazmowym jest/bylo
          nie tak?
          zdjecia z budowy naszego bloku - nr 59 posiadam - robione co tydzien od momenty
          kiedy byl dziura w ziemi :) mysle ze nawet niektorzy jej nigdy nie widzieli ;}

co do wspolnych imprez to proponuje kompromis, najpier impreza w windzie/
          skromnie, potem w hali garazowej, a jak juz bedzie nam cieplo to wyjdzmy na
          wspolny plac
          • drunner Re: No i 2000... 10.03.06, 09:04
            > troszke mnie z tymi kradziezami przeraziles :(
            > juz zapomnialam o watku okradzenia samochodu....a co z tv plazmowym jest/bylo
            > nie tak?

Akurat posłużyłem się fikcyjną sytuacją (wszelkie podobieństwo do faktów i osób
            jest całkowicie przypadkowe;). Uważam jednak, że gdyby tylko złodzieje, urażeni
            kochankowie i inni nieprzyjaźni ludzie dokładnie wczytali się w posty, mogliby
            z łatwością ustalić, kto kryje się za którym nickiem i w którym bloku, klatce -
            ba, piętrze mieszka...
      • tigu Re: No i 2000... 10.03.06, 09:49
        no ja nimy jakies tam umiejetnosci mam - z czasem gorzej.
        swego czasu zrobiłem sobie jakies mini forum :)
        ale fakt ze mozna skades pobrac gotowce

• konsia Re: No i 2000... 10.03.06, 16:57
          no to moze cie wrobimy w robienie strony na ktorej bedzie zamieszczone nasze
          forum?
          im wczesniej tym lepiej, moze do wiosny sie doczemkamy :)
    • kaizen78 Statystycznie rzecz biorąc ;) 10.03.06, 00:40
      mejbi - 354
      kaizen - 257
      keisharain - 90
      arsil - 77
      biochip - 72
      madzia.j - 68
      drunner - 64
      gagt - 60
      pe1 - 55
      aslani - 52
      • tigu Re: Statystycznie rzecz biorąc ;) 10.03.06, 09:47
        e? co to? kolejna lista miliarderów? dzis na onecie pisali :)
        • madzia.j Re: Statystycznie rzecz biorąc ;) 10.03.06, 09:51
          Mysle, ze z czasem bedzie mozna wprowadzic, ze osoba z 10. miejsca, jesli chodzi
          o ilosc postow, stawia (...piwo :)))) osobie z pierwszego, osoba z 20. stawia
          piwo osobie z drugiego, itp. :)
          • elf Re: Statystycznie rzecz biorąc ;) 10.03.06, 17:37
            Zgadzam się co do tego, że jak ktoś zezchce wykazać się złą wolą, to łatwo
            wytropi z forum kto gdzie mieszka, co robi i co ma w domu.
            A może by po prostu zamknąć to forum? Znaczy: ukryć?
            • mejbi Re: Statystycznie rzecz biorąc ;) 10.03.06, 18:02
              Nie demonizujcie tak, w końcu nikt Wam nie każe wymieniać się na forum adresami ;)

Kiedyś poddałam dyskusji temat statusu forum, takie były wyniki:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30211&w=28481843&v=2&s=0
              Jeszcze raz, mozliwe statusty, to:
              Otwarte - każdy może pisać i czytać.
              Zamknięte - pisać mogą tylko wybrani użytkownicy.
              Ukryte - pisać i czytać mogą tylko wybrani użytkownicy.

Możecie głosować, jesli chcecie. Ja poddam się woli wiekszości, bo jest mi
              wszystko jedno ;) A może do tego czasu, powstanie nowe forum...
              Pozdr
              • kaizen78 Otwarte! n/t 10.03.06, 23:05
    • mejbi Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 11:48
      Na prośbę forumowiczów podnoszę temat. Pojawia się tu coraz więcej nowych osób,
      więc może znajdzie się wśród nich ktoś chętny i dysponujący czasem by takie
      dedykowane forum przygotować? O portalu typu: www.polanka1.webd.pl/ nie
      wspominając ;)
      Pozdr
      • arsil Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 12:29
        Problemem są pieniądze i status takiego tworu.
        1). Koszt kupna domeny i miejsca na serwerze to około 400-600zł rocznie. Kto miałby za to płacić?
        Jedna wspólnota - czy byłby on wtedy dostępny tylko dla ludzi z tej wspólnoty?
        Wszystkie wspólnoty? - co jeśli jakaś nie zapłaci? Wywalamy ludzi tam mieszkających?
        2). Stworznie portalu. Uruchomienie forum nie jest wielkim problemem. Zrobienie portalu z ogłoszeniami i innymi bajerami to już koszt wynajęcia jakiegoś studena:). Zrobienie czegoś w stylu portalu Polanki 1 może kosztować z 2000zł.
        3). Ktoś musi tym administrować. Może hobbystycznie ktoś robiłby to za darmo przez pół roku, ale potem by mu się znudziło...

• tigu Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 12:55
          coś tam dłubię w tym temacie
          conieco nawet działa
          wygląda fatalnie (narazie)
          mało czasu :(

domeny nie potrzeba
          serwery są darmowe
          admina wytypujemy w drodze losowania :D
          • arsil Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 13:17
            Wszystko oczywiście prawda, tyle że darmowe serwery są zwykle tak obciążone, że korzystanie z nich nie jest zbyt przyjemne...
            Nie wspominając o tym, że możliwości kont na tych serwerach są dosyć ograniczone...
            • konsia Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 18:06
              no wiadomo ze jak sie zaplaci to bedzie lepiej ale wydaje mi sie ze na samym
              poczatku wystarczy zeby cos bylo... jak pojawi sie wiecej mieszkancow to moze
              cos wiecej sie skombinuje....
              najwazniejsze zeby zaczac, stworzyc strone a potem mozna ja przeniesc z jednej
              domeny na druga...
              • tigu forum dwa - konkurencja 22.03.06, 20:34
                hejka

nie było nie było a tu nagle sie wiaruchna dorwała do kiborda i klepie tak
                szybko że rain już forum wysmażył (a sie nie pochwalił ... wszystkim)
                zatem pytanie mam

pracować mam dalej nad swoim czy nie?
                z tego co zauważyłem forum raina to gotowy schemat, profesjonalny, dopasowany do
                polanki, moje to koślawizna pisana przeze mnie od podstaw
                • konsia Re: forum dwa - konkurencja 22.03.06, 20:36
                  moze wybierzemy metoda glosowania
                  dla mnie liczy sie jedynie to zeby bylo jakies forum i mozna sie bylo na nim
                  wypowiedziec
                  jednak przed mieszkancami wspolnoty a nie calym swiatem :)
                  • tigu Re: forum dwa - konkurencja 22.03.06, 21:22
                    forum zamkniete - ta moja koślawizna to ma :)
                    • konsia Re: forum dwa - konkurencja 22.03.06, 21:43
                      no i brawo!
                    • keisharain Re: forum dwa - konkurencja 23.03.06, 01:04
                      to, co ja "zrobilem" to jest gotowe forum w php umieszczone na jakims "darmowym" serwerze www.forumup.*. kazdy moze sobie tam takie zalozyc i troche for juz tam funkcjonuje. wyglada to ok, przypuszczalnie chca zarobic na reklamach podpinanych pod strone z forum. natomiast jest pewien problem, mianowicie maile z potwierdzeniem rejestracji nie dochodza do skrzynek, umieszczonych na serwerze gazety (i nie tylko tam). prawdopodobnie dziala tu jakis system antyspamowy, ktory te poczte odrzuca. zreszta przy rejestracji, w komentarzu do pola email jest podana informacja "nie wpisywac adresow email z hotmail itp....". niestety cos takiego dyskwalifikuje to rozwiazanie.

co do samej strony www - wydaje mi sie, ze najwazniejsze jest forum. galerie mozna stworzyc w jego ramach. cala reszta wydaje mi sie niepotrzebna i wymagajaca duzego zaangazowania. newsy, teksty, zdjecia - redakcja itd. - kto mialby to robic, kiedy, za co? dlatego powtorze - wydaje mi sie, ze dla nas najwieksze znaczenie bedzie mialo +forum_.

i teraz w tym temacie: postawienie gotowca w php dla kogos choc troche obeznanego z tematem to nie problem, gorzej z lokalizacja - gdzie takie forum wrzucic? platne serwery imo odpadaja - zanim sie umowimy, kto, gdzie, jak, za ile i jak zebrac pieniadze - to dziadkami zostaniemy. z kolei "darmowe" serwery, to problemy takie, jak opisalem wyzej plus reklamy, watpliwa pewnosc i szybkosc dzialania itp.

wniosek jest na razie jeden - trzeba znalezc wsrod nas kogos, kto pracuje w firmie hostingowej, na uczelni, gdziekolwiek przy jakims serwerze - i moglby troche miejsca na forum wygospodarowac. obciazenie to praktycznie zadne. postawienie gotowej dystrybucji forum w php to tez raczej niewiele roboty. niczego od podstaw programowac nie trzeba.

na dobra sprawe, to sam atener moglby udostepnic u siebie miejsce, ale pewnie woleliby nie ryzykowac - nie zawsze nasze opinie sa pochlebne...

a moze skontaktowac sie z administratorem serwisu polanka 1? moze przyjeliby nas pod swoje skrzydla.

co o tym myslicie?
      • jaszpa Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 20:50
        Wy chcecie zrobic super wypasiony portal czy zwykla strone dla mieszkancow? Skad
        takie ceny? :D Chyba z jakiejs profesjonalenj firmy hostingowej z opcja
        tworzenia strony na zamowienie.

Domena - za darmo sie znajdzie ladna :)
        Koszt utrzymania - mozna wrzucic na darmowy serwer, albo placic 200zl rocznie,
        jak na cala wspolnote koszt znikomy.
        Wykonanie strony - max 250zl, a za 100zl tez sie zrobi ladna.
        Administracja i aktualizacje - jesli zajmie sie ktos z osiedla, za darmo.
        Alternatywne darmowe forum - za darmo.

Wystarczy tyko znalezc kogos kto sie tym zajmie i bedzie mial na to te kilka
        godzin czasu. Mi sie troche nie chce ;)
        • arsil Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 21:37
          Profesjonalne firmy które znam, to biorą od kilkunastu tysięcy w górę za
          portal:)
          Bo mówiłem o czymś na kształt portalu. Z działem ogłoszeń, jakąś galerią,
          forum, z wiadomościami, a przede wszystkim z możliwością edycji zawartości bez
          grzebania w php/html, itd. O czymś sensownym, łatwym w utrzymaniu i
          uaktualnianiu.

Za 250zł to ktoś zrobi jakąś śmieszną stronę z pięcioma linkami na krzyż i
          brakiem jakiejkolwiek funkcjonalności... Może nawet będzie wyglądała ładnie...

Domenę można oczywiście mieć za darmo (zwykle z jakąś "doklejką"), ale akurat
          koszt normalnej domeny jest śmieszny (50zł rocznie).

Darmowe serwery.... Jeśli chcemy mieć portal, to można o nich zapomnieć. Na
          portal potrzeba dostępu do jakiegoś środowiska uruchomieniowego skryptów (np.
          PHP) i dostępu do bazy danych. Ta ostatnia też jest potrzebna do forum. A
          przede wszystkim potrzebna jest przestrzeń dyskowa i brak limitów na transfer
          danych.

Jeśli chcemy mieć portal co najmniej tak dobry jak Polanka 1, to za darmo tego
          nie uda się zrobić. Jeśli wystarczy nam zamknięte forum, to obejdzie się bez
          kosztów.
          • jaszpa Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 23.03.06, 00:43
            > Za 250zł to ktoś zrobi jakąś śmieszną stronę z pięcioma linkami na krzyż i
            > brakiem jakiejkolwiek funkcjonalności... Może nawet będzie wyglądała ładnie...

arsil > chyba nie doceniasz umiejetnosci studentow :) Wlasnie o takiej stronie
            mowilem. Wszystko poza baza php moge zrobic na dniach, od php mam stalego
            wspolpracownika. Taki portal osiedlowy na wzor Polanka 1, z komentarzami do
            newsow, latwym dodawaniem wiadomosci, artykulow, dzialow itp - to kwestia kilku
            dni i naprawde wzglednie nieduzych pieniedzy.
            Co do serwera sie zgadzam - mozna sobie pozwolic na platny, nie sa az takie
            drogie a przynajmniej wygodne.
      • mejbi Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 22:55
        Kilka przykładów:
        www.osiedle-wilczak.pl/
        zielony-taras.jp.aplus.pl/forum/
        wspolnota-mieszkaniowa.webpark.pl/index.html
        • magdzik271 Re: Forum z prawdziwego zdarzenia - kto zrobi? 22.03.06, 23:06
          dorzuce tu jeszcze jeden przykład. www.promykowe.prv.pl/ Pozdrawiam
          wszystkich Polankowiczów :) Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka