Dodaj do ulubionych

Ale fałsz!!

IP: *.wskiz.poznan.pl 16.10.01, 15:21
Wrocław jest ośrodkiem naukowym o znaczeniu ponadregionalnym, trzecim
(po Warszawie i Krakowie) w Polsce. Posiada również Oddział Polskiej Akademii
Nauk,
kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.

Przeglądałem oficjalną stronę Expo 2010 we Wrocławiu i oto tekst na który się
natknąłem!(bulwersujące)!!
Wrocław pod względem ilości szkół wyższych, ilości studentów jak i jakości
kształcenia Poznania nie przewyższa.Więc dlaczego miasto starające się o taką
wystawę pozwala pisać na oficjalnej stronie takie głupoty!
Obserwuj wątek
    • Gość: P.B Re: Ale fałsz!!-uzupełnienie IP: *.wskiz.poznan.pl 16.10.01, 15:24
      Gość portalu: P.B napisał(a):

> Wrocław jest ośrodkiem naukowym o znaczeniu ponadregionalnym, trzecim
      > (po Warszawie i Krakowie) w Polsce. Posiada również Oddział Polskiej Akademii
      > Nauk,
      > kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.
      >
      > Przeglądałem oficjalną stronę Expo 2010 we Wrocławiu i oto tekst na który się
      > natknąłem!(bulwersujące)!!
      > Wrocław pod względem ilości szkół wyższych, ilości studentów jak i jakości
      > kształcenia Poznania nie przewyższa.Więc dlaczego miasto starające się o taką
      > wystawę pozwala pisać na oficjalnej stronie takie głupoty!

Ilość kapitału zagranicznego od początku lat 90-tych, plasuje Wrocław na drugim
      miejscu po Warszawie.

Następna bzdura!

• Gość: pyra Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 15:42
      P.B. daj adres tej strony gdzie sa te blubry pls:) pozdrawiam
      • Gość: P.B Re: Ale fałsz!! IP: *.wskiz.poznan.pl 16.10.01, 15:47
        Gość portalu: pyra napisał(a):

> P.B. daj adres tej strony gdzie sa te blubry pls:) pozdrawiam

Takie bzdury, że zaraz zwariuje. Komu ten kit oni wciskają??Aha strona jest
        oficjalna!!!!
        http://www.expo2010.pl/
        • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 16.10.01, 16:17
          Przeczytałem, ale jaja.

- Nowoczesny dworzec lotniczy hahaha ( ostatnio musiałem
          tam pojechać, wygląda jak dworzec autobusowy w Pcimiu )
          - 13 uczelni państwowych, tyle to nie ma w Warszawie ....
          • Gość: lol Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 16:29
            Do sukcesu jeszcze daleko a już spotykamy się z propagandą sukcesu
            • Gość: lol Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 16:33

A tak z innej beczki to te strony mają promować taką imprezę jak EXPO? Przecież
              to wstyd, dawno tak przaśnych stron nie widziałem. Czy w ogóle możecie czegoś
              się doczytać na tych mapkach? Mogli już trochę pixeli dorzucić do tych Jpegów
              • Gość: P.B Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 19:49
                Gość portalu: lol napisał(a):

>
                > A tak z innej beczki to te strony mają promować taką imprezę jak EXPO? Przecież
                >
                > to wstyd, dawno tak przaśnych stron nie widziałem. Czy w ogóle możecie czegoś
                > się doczytać na tych mapkach? Mogli już trochę pixeli dorzucić do tych Jpegów

Ta strona to istna bieda!!Góra 2, 3 dni roboty! Lepsze są już nieoficjalne
                strony!!
    • Gość: tur Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.10.01, 16:44
      Każde publikacje reklamowe zawierają tylko wygodne informacje.
      Zaglądnijcie do różnych propagandówek o
      Poznaniu , to się dopiero uśmiejecie bo znacie fakty
      na miejscu.
      • Gość: P.B Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 19:52
        Gość portalu: tur napisał(a):

> Każde publikacje reklamowe zawierają tylko wygodne informacje.
        > Zaglądnijcie do różnych propagandówek o
        > Poznaniu , to się dopiero uśmiejecie bo znacie fakty
        > na miejscu.

Podaj przykład tur :), ja przeglądam głównie stronę oficjalną Poznania i
        większych uchybień się nie dopatrzyłem?
        • Gość: tur Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.10.01, 20:21
          Teraz nic z rękawa nie sypnę bo pamięc nie mam doskonałą. O to też chodzi że oczywiście większych
          tzw. uchybień raczej nie ma, są tylko pewne niuanse. Wieloletni Plan Inwestycyjny jak się czyta to jest
          wspaniały, ale jak się ujrzy niejedną realizacje to ręce opadają.
          Oh , np. miasto ogłosiło że Kaponierę oczyszczono ale o przejściu
          pod ulicą Dworcową zapomniano.
          • Gość: escorpio Re: Ale fałsz!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.01, 20:41
            nie rozumiem, jaki falsz? o uczelniach? przeciez tyle mamy, jak nie wierzycie
            to przyjedzcie i se policzcie na paluszkach...a reszta informacji to co? moze
            my wejdziemy na strony o Poznaniu i zaczniemy sie nabijac z kazdej informacji,
            nawet tej prawdziwej? moze mam wymienic te uczelnie? ludzie, nie negujcie
            czegos co istnieje naprawde!
            pozdro dla prawdziwych mieszkancow z Poznania
            • Gość: P.B Re: Ale fałsz!! IP: *.wskiz.poznan.pl 17.10.01, 11:57
              Gość portalu: escorpio napisał(a):

> nie rozumiem, jaki falsz? o uczelniach? przeciez tyle mamy, jak nie wierzycie
              > to przyjedzcie i se policzcie na paluszkach...a reszta informacji to co? moze
              > my wejdziemy na strony o Poznaniu i zaczniemy sie nabijac z kazdej informacji,
              > nawet tej prawdziwej? moze mam wymienic te uczelnie? ludzie, nie negujcie
              > czegos co istnieje naprawde!
              > pozdro dla prawdziwych mieszkancow z Poznania

Szkół wyższych macie dużo, tegio nie zaprzeczqam! Jednak dlaczego więc piszecie,
              iż jest ich więcej niż w Poznaniu skoro jest to nieprawda.
              • Gość: escorpio Re: Ale fałsz!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.01, 21:48
                a z ciekawosci spytam : ile macie? ;) a zreszta czy to wazne? po co zaczynac w
                ogole takie watki?
                • Gość: P.B Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 18:29
                  Gość portalu: escorpio napisał(a):

> a z ciekawosci spytam : ile macie? ;) a zreszta czy to wazne? po co zaczynac w
                  > ogole takie watki?

20 nie pamiętam do końca!
      • roberto65 Re: Ale fałsz!! 16.10.01, 21:13
        Gość portalu: tur napisał(a):

> Każde publikacje reklamowe zawierają tylko wygodne informacje.
        > Zaglądnijcie do różnych propagandówek o
        > Poznaniu , to się dopiero uśmiejecie bo znacie fakty
        > na miejscu.

Pierwszy rozsądny wpis w tej dyskusji...
        Pozdrawiam Tur !
        • roberto65 Re: Ale fałsz!! 16.10.01, 21:24
          ...P,B jak można określić informacje poznańskiego Urzędu Miasta na temat
          niektórych inwestycji w Waszym mieście (kwoty jakie mają być zainwestowane np w
          dany biurowiec itp)??? To jest nie tylko brak wiedzy i kompetencji, ale
          prawdziwa propaganda... Nie wiesz o co chodzi, to zajrzyj do wątku: "ŁADNIE
          PRZESADZILIŚCIE GAZETO...". Nawet Wasz oddział Gazety dał się nabrać na te
          głupoty i propagandę jaką zaserwował Wasz Urząd Miejski. Wogule, to
          niezłe "jaja" w nim odchodzą odnośnie pomocy dla inwestorów...wiem coś o tym,
          bo kilku inwestorów, dla których moja firma opracowuje różne koncepcje i
          projekty inwestycyjne, bardzo negatywnie wypowiadało się i nadal wypowiada na
          temat Waszego Urz ędu Miejskiego i panujacych tam zwyczajów...
          Tylko nie piszcie, ze ten "okropny" Roberto z "wioski" Wrocław znów atakuje
          Poznań. Ty P.B rozpoczęłęś ten wątek o rzekomych "oszustwach", jakie zostały
          przedstawione na oficialnej stronie o Expo 2010 we Wrocławiu, wiec ja daję Wam
          przykłąd, że w Poznaniu (konkretnie w Urzędzie Miejskim) dokonuje się jeszcze
          ciekawszych rzeczy...Różnica jest jedna...info z Expo nie zniechęcają
          potencjalnych inwestorów do inwestowania we Wrocławiu, a to co wyrabiają
          niektórzy urzędnicy w Waszym Urzędzie Miejskim już doprowadziło do rezygnacji
          kilku firm z inwestowania w Poznaniu, a kolejni inwestorzy po stycznosci z UM w
          poznaniu robi włąśnie to samo (rezygnuje z Poznania)...
          • Gość: P.B Re: Ale fałsz!! IP: *.wskiz.poznan.pl 17.10.01, 12:03
            roberto65 napisał(a):

> ...P,B jak można określić informacje poznańskiego Urzędu Miasta na temat
            > niektórych inwestycji w Waszym mieście (kwoty jakie mają być zainwestowane np w
            >
            > dany biurowiec itp)??? To jest nie tylko brak wiedzy i kompetencji, ale
            > prawdziwa propaganda... Nie wiesz o co chodzi, to zajrzyj do wątku: "ŁADNIE
            > PRZESADZILIŚCIE GAZETO...". Nawet Wasz oddział Gazety dał się nabrać na te
            > głupoty i propagandę jaką zaserwował Wasz Urząd Miejski. Wogule, to
            > niezłe "jaja" w nim odchodzą odnośnie pomocy dla inwestorów...wiem coś o tym,
            > bo kilku inwestorów, dla których moja firma opracowuje różne koncepcje i
            > projekty inwestycyjne, bardzo negatywnie wypowiadało się i nadal wypowiada na
            > temat Waszego Urz ędu Miejskiego i panujacych tam zwyczajów...
            > Tylko nie piszcie, ze ten "okropny" Roberto z "wioski" Wrocław znów atakuje
            > Poznań. Ty P.B rozpoczęłęś ten wątek o rzekomych "oszustwach", jakie zostały
            > przedstawione na oficialnej stronie o Expo 2010 we Wrocławiu, wiec ja daję Wam
            > przykłąd, że w Poznaniu (konkretnie w Urzędzie Miejskim) dokonuje się jeszcze
            > ciekawszych rzeczy...Różnica jest jedna...info z Expo nie zniechęcają
            > potencjalnych inwestorów do inwestowania we Wrocławiu, a to co wyrabiają
            > niektórzy urzędnicy w Waszym Urzędzie Miejskim już doprowadziło do rezygnacji
            > kilku firm z inwestowania w Poznaniu, a kolejni inwestorzy po stycznosci z UM w
            >
            > poznaniu robi włąśnie to samo (rezygnuje z Poznania)...

Ojeju odwracacie kota ogonem. Ja tylko zwracam uwagę na głupoty jakie wypisują na
            oficjalnej stonie Expo. Powiedz mi dlaczego napisali tam nieprawdę? To jest temat
            który mnie głównie uderza, a nie ilość środków finansowych przeznaczanych na dane
            inwestycje biurowe czy mieszkaniowe w Poznaniu czy Wrocławiu.
            • Gość: nell Re: Ale fałsz!! do P.B IP: 213.77.49.* 17.10.01, 16:24
              > Ojeju odwracacie kota ogonem. Ja tylko zwracam uwagę na głupoty jakie wypisują
              > na oficjalnej stonie Expo. Powiedz mi dlaczego napisali tam nieprawdę? To jest
              temat który mnie głównie uderza, a nie ilość środków finansowych przeznaczanych
              na da ne inwestycje biurowe czy mieszkaniowe w Poznaniu czy Wrocławiu.

Twoja wypowiedź potwierdza tzw. "polskie piekiełko" czy "polską kuchnię".
              Zrypać wszystko co inni (POLACY) wymyślą i co chcą zrobić. Bezinteresownie
              zgnoić przez swoją bezinteresowną zawiść.
              Nawet jeśli coś tam było podkolorowane, to co z tego ?
              Jak w New Jorku coś podkolorują, czy zaraz LA wytyka im to i ich gnoi ?
              Nie, tam się wspierają i mówią obcym, że to prawda, tak samo jest w innych
              krajach cywilizowanych, bo tu bierze górę interes wyższego rzęu, ale wiara z
              Poznania widocznie tego nie kapuje. Postaraj się sporzeć na to z innej
              persektywy, trochę szerzej. Bo przez takie zachowania, jak tu Poznaniacy
              zaprezentowali to jako całośc zawsze dostajemy w dupę i wychodzimy na głupków.

• Gość: XXL Re: Ale fałsz!! do P.B IP: *.echostar.pl 17.10.01, 16:57
                Gość portalu: nell napisał(a):

> Bo przez takie zachowania, jak tu Poznaniacy
                > zaprezentowali to jako całośc zawsze dostajemy w dupę i wychodzimy na głupków.

Ale my dostaniemy w dupę i wyjdziemy na głupków
                jak się na takie EXPO zgodzimy. Jeszcze nie było
                takiego EXPO co by nie przyniosło olbrzymich strat!!!!
                Na to stać bogate kraje, a nie nas z dziurą budżetową.
                My nie chcemy finansować poronionych pomysłów ( jak
                te z olimpiadą i inne ).
                W Poznaniu potrafią jeszcze liczyć!!
                Przed wojną Wystawę Krajową Poznań organizował za własne
                pieniądze.

Po wojnie budowaliśmy swoją Stolicę i co z tego mieliśmy ??
                Największy wkład do budżetu, a najmniejsze dotację !

pozdrowienia

• Gość: nell Re: Ale fałsz!! do P.B IP: 213.77.49.* 17.10.01, 17:04
                  Gość portalu: XXL napisał(a):
                  >
                  > Po wojnie budowaliśmy swoją Stolicę i co z tego mieliśmy ??
                  > Największy wkład do budżetu, a najmniejsze dotację !
                  >
                  > pozdrowienia
                  >
                  Jasne, ja tu nie oceniam strony finansowej przedsięwzięcia, tylko zachowania i
                  opinie. Nie będziemy się licytować, też jak pewnie wiesz odbudowywaliśmy stolicę,
                  rujnując do końca własne miasto np. wysyłając wagony cegły z rozebranych zabytków.
                  W okolicznych miejscowościach rozebrano też kościoły.
                  To się już nie odstanie, ale popierajmy się, a nie gnojmy wszystko co wystaje z
                  szarej masy.
                  Pozdrowienia
                  nell

• Gość: XXL Re: Ale fałsz!! do P.B IP: *.echostar.pl 17.10.01, 17:33
                    Ale tu właśnie o bardzo duże pieniądze chodzi !
                    Takie EXPO to wydatek około 10 mld $ (tak !)
                    Bo to wygląda na to, że paru lokalnych entuzjastów
                    chce kosztem innych zrobić dobry interes.

Jeżeli Wrocław będzie to organizował za swoje i
                    odpowiadał za długi to ja to popieram.

pozdrowienia

P.S.
                    Przyjechali kowboje i każdy płaci za swoje ....
                    ( to tak w nawiązaniu do Mrągowa :-)) )
                    • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! do P.B IP: *.kom-net.pl 17.10.01, 22:17

> Takie EXPO to wydatek około 10 mld $ (tak !)

Tak? To moze od razu 100 mld? Skad wziales ta kwote, Prawdomowny?
                • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! do P.B IP: *.kom-net.pl 17.10.01, 22:31

> Jeszcze nie było
                  > takiego EXPO co by nie przyniosło olbrzymich strat!!!!

Wskaz jedno, ale uwzglednij i wydatki, i wplywy zwiazane z impreza.

Pozdrawiam.
                  • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.echostar.pl 17.10.01, 22:37
                    A poczytaj sobie materialy z Hanoveru ( 2 mld DM strat )
                    • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.kom-net.pl 17.10.01, 22:52

> A poczytaj sobie materialy z Hanoveru ( 2 mld DM strat )

A doczytales do konca? Juz gdzies to u Was pisalem, ale powtorze raz jeszcze.
                      Spolka-organizator odnotowala strate w wysokosci 2,3 mld DM, ktora pokryly budzet
                      landu i panstwa. Na podatkach zwiazanych z Expo te same budzety zyskaly 2,8 mld.
                      To dane oficjalne, przedstawione na wiosne tego roku przez bylego szefa
                      marketingu hanowerskiej wystawy Mathiasa Ginsberga. Wspomne jeszcze o
                      inwestycjach bezposrednich - 10 mld DM, i miejscach pracy - 100 tys., a po Expo
                      12 tys.
                      • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.echostar.pl 17.10.01, 23:16
                        Gość portalu: Pafik napisał(a):

>Spolka-organizator odnotowala strate w wysokosci 2,3 mld DM,ktora pokryly budzet
                        >landu i panstwa.

No właśnie o to chodzi, jak się bawic to za swoje pieniadze. Jak się
                        chce komus imprezy we Wroclawiu to niech ma swiadomosc, ze za to
                        bedzie sam placil!

> Wspomne jeszcze o
                        > inwestycjach bezposrednich - 10 mld DM, i miejscach pracy - 100 tys., a po Expo
                        > 12 tys.

Jak wyzej, miasto zyskalo inni zaplacili.
                        Ja nie mam zamiaru doplacac komus za jago idee fix.
                        • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 00:08

> Gość portalu: Pafik napisał(a):
                          >
                          > >Spolka-organizator odnotowala strate w wysokosci 2,3 mld DM,ktora pokryly b
                          > udzet
                          > >landu i panstwa.
                          >
                          > No właśnie o to chodzi, jak się bawic to za swoje pieniadze. Jak się
                          > chce komus imprezy we Wroclawiu to niech ma swiadomosc, ze za to
                          > bedzie sam placil!

Dlaczego wyciales bodaj naistotniejszy fakt, czyli zysk budzetu w wysokosci 2,8
                          mld DM, z nawiazka pokrywajacy strate? Jak wydatki to wszyscy, a jak dochod to
                          tylko Wroclaw?

>
                          > > Wspomne jeszcze o
                          > > inwestycjach bezposrednich - 10 mld DM, i miejscach pracy - 100 tys., a po
                          > Expo
                          > > 12 tys.
                          >
                          > Jak wyzej, miasto zyskalo inni zaplacili.
                          > Ja nie mam zamiaru doplacac komus za jago idee fix.

Skoro juz zawezasz pojecie inwestycji do wydatkow budzetu panstwa, to czy
                          przegladales moze plan budowy autostrad, ktore to autostrady (A-4, A-12 i
                          obwodnica Wroclawia) stanowia potezna czesc kosztow zaliczanych do Expo?
                          Ukonczenie ich budowy przewidywane jest grubo przed 2010 rokiem i ani slowem nie
                          wspomina sie o zwiazku z Expo. Obwodnica autostradowa Poznania tez jest
                          finansowana z budzetu, a zatem i z moich podatkow. Nie protestuje przeciwko temu,
                          bo budowe autostrad uwazam za jeden z najwazniejszych priorytetow polityki
                          infrastrukturalnej Polski i ciesze sie, ze takze i moje pieniadze ida wlasnie na
                          to, a nie na przejadanie.
                          • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.echostar.pl 18.10.01, 20:15

> Dlaczego wyciales bodaj naistotniejszy fakt,czyli zysk budzetu w wysokosci 2,8
                            > mld DM, z nawiazka pokrywajacy strate? Jak wydatki to wszyscy, a jak dochod to
                            > tylko Wroclaw?

Bo ten dochód, to jest tylko formalnie zaksięgowany na EXPO. On i tak
                            by trafił do budżetu. A straty to są realne wydatki państwa i landu
                            na ich pokrycie .
                            Ciekawe co powiedzą mieszkańcy Kłodzka, Jeleniej Góry czy Legnicy
                            na obcięcie budżetu ich miast na wiele lat, bo Wrocław chce EXPO.

> Skoro juz zawezasz pojecie inwestycji do wydatkow budzetu panstwa, to czy
                            > przegladales moze plan budowy autostrad, ktore to autostrady (A-4, A-12 i
                            > obwodnica Wroclawia) stanowia potezna czesc kosztow zaliczanych do Expo?
                            >Ukonczenie ich budowy przewidywane jest grubo przed 2010 rokiem i ani slowem nie
                            > wspomina sie o zwiazku z Expo. Obwodnica autostradowa Poznania tez jest
                            > finansowana z budzetu,a zatem i z moich podatkow.Nie protestuje przeciwko temu,
                            > bo budowe autostrad uwazam za jeden z najwazniejszych priorytetow polityki
                            > infrastrukturalnej Polski i ciesze sie,ze takze i moje pieniadze ida wlasnie na
                            > to, a nie na przejadanie.

Oooo, obwodnica Wrocławia może uda się zaoszczędzić godzinę na ominięciu
                            miasta. A tak na marginesie to obwodnica Poznania jest finansowana
                            ze srodków EWG na rozwoj komunikacji (podobnie jak w Krakowie ).
                            Bądź spokojny nie zapłacisz ani grosza !!!
                            • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 21:57

>
                              >
                              > > Dlaczego wyciales bodaj naistotniejszy fakt,czyli zysk budzetu w wysokosci
                              > 2,8
                              > > mld DM, z nawiazka pokrywajacy strate? Jak wydatki to wszyscy, a jak docho
                              > d to
                              > > tylko Wroclaw?
                              >
                              > Bo ten dochód, to jest tylko formalnie zaksięgowany na EXPO. On i tak
                              > by trafił do budżetu.

Czyzby? VAT z uslug zwiazanych z Expo, podatek dochodowy od osob, ktore znalazly
                              prace w zwiazku z Expo, podatki od podmiotow, ktore zainwestowaly w zwiazku z
                              Expo itd. nie mogly "i tak trafic do budzetu".

> A straty to są realne wydatki państwa i landu
                              > na ich pokrycie .

Tu zgoda.
                              Ale caly czas dyskutujemy o Hanowerze, zapominajac o Wroclawiu. Tam zakladano
                              zwrot kosztow przy 40 mln zwiedzajacych, bylo niecale 20. U nas zbilansowanie
                              imprezy ma sie udac juz przy 8 mln, a to dlatego, ze same koszty organizacji sa o
                              wiele nizsze. Czy to zbyt wygorowany plan?

> Ciekawe co powiedzą mieszkańcy Kłodzka, Jeleniej Góry czy Legnicy
                              > na obcięcie budżetu ich miast na wiele lat, bo Wrocław chce EXPO.
                              >

Dlaczego ich budzety musza byc ciete?

> A tak na marginesie to obwodnica Poznania jest finansowana
                              > ze srodków EWG na rozwoj komunikacji (podobnie jak w Krakowie ).
                              > Bądź spokojny nie zapłacisz ani grosza !!!

No niezupelnie. Budowa jest wspolfinansowana z kredytu Europejskiego Banku
                              Inwestycyjnego i funduszu PHARE, ale czesc kosztow ponosi rowniez budzet panstwa.
                              Podobnie ma sie rzecz nie tylko z obwodnica Krakowa, ale rowniez A-4 Wroclaw-
                              Nogawczyce i dalej do Kleszczowa oraz A-4 Gliwice-Katowice.
                              • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.echostar.pl 18.10.01, 22:59

> > Bo ten dochód, to jest tylko formalnie zaksięgowany na EXPO. On i tak
                                > > by trafił do budżetu.
                                >
                                > Czyzby? VAT z uslug zwiazanych z Expo,podatek dochodowy od osob,ktore znalazly
                                > prace w zwiazku z Expo, podatki od podmiotow, ktore zainwestowaly w zwiazku z
                                > Expo itd. nie mogly "i tak trafic do budzetu".

Pieniądz nie lubi próżni, te inwestycje by były gzie indziej.
                                A pieniądze też poszły by do budżetu. A ludzie znaleźli by inną
                                pracę.

> > A straty to są realne wydatki państwa i landu
                                > > na ich pokrycie .
                                > Tu zgoda.
                                > Ale caly czas dyskutujemy o Hanowerze, zapominajac o Wroclawiu. Tam zakladano
                                > zwrot kosztow przy 40 mln zwiedzajacych, bylo niecale 20. U nas zbilansowanie
                                > imprezy ma sie udac juz przy 8 mln,a to dlatego,ze same koszty organizacji sa o
                                > wiele nizsze. Czy to zbyt wygorowany plan?

Bo ja w te 8 mln nie wierze ! Niemcy mają prawie 90 mln mieszkańców,
                                a jeszcze Austria, Szwajcaria i Francja blisko. Dobra komunikacja
                                drogowa, kolejowa i lotnicza. A u nas biedny kraj, na targach w
                                Poznaniu bilet za 10, 15 zł staje się barierą ( ciekaw jestem na
                                ile wyliczyli bilety we Wrocławiu ) a jeszcze podróź, nocleg.
                                Na turystów bym nie liczył, Polska to dla nich koniec świata.

> > Ciekawe co powiedzą mieszkańcy Kłodzka, Jeleniej Góry czy Legnicy
                                > > na obcięcie budżetu ich miast na wiele lat, bo Wrocław chce EXPO

> Dlaczego ich budzety musza byc ciete?

Bo jak się inwestuje w jednym miejscu, to nie w innym. A województwo
                                nie jest super bogate.

> > A tak na marginesie to obwodnica Poznania jest finansowana
                                > > ze srodków EWG na rozwoj komunikacji (podobnie jak w Krakowie ).
                                > > Bądź spokojny nie zapłacisz ani grosza !!!

> No niezupelnie. Budowa jest wspolfinansowana z kredytu Europejskiego Banku
                                >Inwestycyjnego i funduszu PHARE,ale czesc kosztow ponosi rowniez budzet panstwa.
                                > Podobnie ma sie rzecz nie tylko z obwodnica Krakowa, ale rowniez A-4 Wroclaw-
                                > Nogawczyce i dalej do Kleszczowa oraz A-4 Gliwice-Katowice.

Obwodnica w Poznaniu jest budowana z DOTACJI bezzwrotnej, to nie kredyt !!
                                A-4 i A-2 są budowane z kredytu.
                                Kraków też otrzymał dotacje na dokończenie obwodnicy.

pozdrowienia

• Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! do Fafika IP: *.kom-net.pl 19.10.01, 00:55

> Pieniądz nie lubi próżni, te inwestycje by były gzie indziej.

Owszem, w dobie globalizacji bez trudu ulokowaly by sie np. za granica, przez
                                  co...

> A pieniądze też poszły by do budżetu.

...poszly by do budzetu innego panstwa.

> A ludzie znaleźli by inną
                                  > pracę.

Naprawde wierzysz ze mimo braku tych inwestycji ludzie ot tak znalezliby inna
                                  prace? I to zwlaszcza w polskich warunkach, gdzie bezrobocie zbliza sie do 20
                                  proc., a kazde miejsce pracy jest na wage zlota?

> Bo ja w te 8 mln nie wierze ! Niemcy mają prawie 90 mln mieszkańców,
                                  > a jeszcze Austria, Szwajcaria i Francja blisko. Dobra komunikacja
                                  > drogowa, kolejowa i lotnicza. A u nas biedny kraj, na targach w
                                  > Poznaniu bilet za 10, 15 zł staje się barierą ( ciekaw jestem na
                                  > ile wyliczyli bilety we Wrocławiu ) a jeszcze podróź, nocleg.
                                  > Na turystów bym nie liczył, Polska to dla nich koniec świata.
                                  >

Komunikacja moze sie zmieniac tylko na lepsze (te nieszczesne autostrady w
                                  bolach, ale powstana), chociaz rzeczywiscie poziomu Niemiec nikt z nas nie
                                  doczeka. Bilety faktycznie wyliczono drozej. Wybacz, ale targi w Poznaniu sa
                                  powszednioscia, a zatem zainteresowanie wsrod gawiedzi mniejsze, mniejsza tez
                                  chec przyjazdu i zwiedzenia. Na cos tak nietypowego jak Expo przybyszow bedzie
                                  znacznie wiecej, na co wskazuja doswiadczenia innych krajow. A turysci
                                  zagraniczni wlasnie przez ta impreze moga sie przekonac do Polski, bo przeciez
                                  pokazac mamy co. Poza tym wiele wskazuje, ze w 2010 bedziemy juz w UE,
                                  czyli "koniec swiata" znajdzie sie tuz za miedza. Liczyc mozna zwlaszcza na
                                  Niemcow, dla ktorych Expo bedzie znakomitym pretekstem do odwiedzenia ziem, na
                                  ktorych mieszkali ich ojcowie i dziadowie oraz na Japonczykow. Wycieczki tych
                                  ostatnich zawsze dotra tam, gdzie sie cos dzieje :)

> > > Ciekawe co powiedzą mieszkańcy Kłodzka, Jeleniej Góry czy Legnicy
                                  > > > na obcięcie budżetu ich miast na wiele lat, bo Wrocław chce EXPO
                                  >
                                  > > Dlaczego ich budzety musza byc ciete?
                                  >
                                  > Bo jak się inwestuje w jednym miejscu, to nie w innym. A województwo
                                  > nie jest super bogate.

Duze inwestycje centralne w samym Wroclawiu ogranicza sie do obwodnicy (ktora i
                                  tak powstanie) oraz polskiego pawilonu (ktory i tak powstanie, bo wystawa gdzies
                                  bedzie). A-4/A-12 nie dotyczy juz tylko Wroclawia.
                                  Impreza taka przyciaga tez inwestycje prywatne, ktore nijak sie maja do ciec w
                                  budzetach. Wrecz przeciwnie, stanowia dla wielu miejscowosci szanse na poprawe
                                  swojej sytuacji w razie, gdy inwestor zdecyduje sie ulokowac w nich wlasnie.

> Obwodnica w Poznaniu jest budowana z DOTACJI bezzwrotnej, to nie kredyt !!

Rzeczywiscie racja. Dokument na ktorym sie dotad opieralem byl
                                  zaledwie "zalozeniami", z ktorych potem wyszlo cos innego. Tym niemniej w budowie
                                  wiaduktow zwiazanych z obwodnica palce macza tez budzet centralny.

Pozdrawiam!
    • Gość: nell Re: Ale fałsz!! Do PB - 2 IP: 213.77.49.* 17.10.01, 16:43
      Właśnie przecztałam wątek : czy warto mieszkać w Poznaniu ?

Wszystko pokolorowane i mocno przesadzone, ten facet co zadał to pytanie, po
      przeczytaniu o tym Disnaylandzie zabije was śmiechem.
      Podwójnie potwiedzam to co napisałam w poprzednim poście.
    • Gość: Ela2 Re: Ale fałsz!! IP: *.outland.avaya.com 17.10.01, 17:08
      Wroclaw to Polska? Odpoiwem - TAK. Poznan to Polska - TAK.
      Jezeli Wroclaw odniesie sukces z EXPO2010 to tak samo odniesie i Polska ten sukces. Jezeli Polska
      odniesie sukces to i oczywiscie Poznan tez. I o co tu chodzi?
      • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 17.10.01, 17:21
        O pieniądze kochaniutka, duże pieniądze ....

Jeżeli Wrocław będzie to organizował za swoje
        i odpowiedał za długi to ja popieram z całym
        sercem !!!
        • Gość: Ela2 Re: Ale fałsz!! IP: *.outland.avaya.com 17.10.01, 18:02

> O pieniądze kochaniutka, duże pieniądze ....
          To postaraj sie, moze i inni dolacza, EXPO2010 przeniesc do Poznania!!!!!

• Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 17.10.01, 18:23
            Bądźmy realistami !
            Polski nie stać na taką imprezę
            a co dopiero samodzielnie miasto ????

Może za 20 lat ???
            • Gość: Ela2 Re: Ale fałsz!! IP: *.outland.avaya.com 17.10.01, 18:36

> Bądźmy realistami !
              > Polski nie stać na taką imprezę
              > a co dopiero samodzielnie miasto ????
              >
              > Może za 20 lat ???

Hallo XXL, masz racje, ale co zrobic jak sie uparli. Tak samo bylo z Hannoverem (mieszkam w Niemczech)
              Na poczatku byla euforia, zaczelo sie z OOOO a skonczylo na UUUUU.
              Jezeli Wroclaw wydal taki biuletyn to ich sprawa, ale dlaczego niektorzy sie tak zaraz podniecaja i
              udawadniaja ze tak nie jest? To jest problem Wroclawia.

• Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 17.10.01, 18:54
                Gość portalu: Ela2 napisał(a):

> To jest problem Wroclawia.

No własnie, że nie. Lobby wrocławskie już przeforsowało
                poparcie rządu do imprezy. Ja nie chcę dopłacać
                do czyjegoś wątpliwego interesu. Wrocław może coś zyska
                a my będziemy spłacać długi.
                • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 01:13

> Lobby wrocławskie już przeforsowało
                  > poparcie rządu do imprezy.

Zapominasz o parlamencie: 366 za, 3 przeciw, 5 wstrzymujacych sie. Wsrod
                  tych "za" z pewnoscia byli tez poslowie z Wielkopolski, Poznania w szczegolnosci,
                  i to z roznych opcji. Czy uwazasz, ze dzialali na szkode regionu, ktory
                  reprezentuja? A jezeli tak, to dlaczego w niedawnych wyborach znow triumfowaly
                  opcje popierajace Expo - takze i w Poznaniu?

To wroclawskie lobby cosik jednak nieszczegolne, skoro wlasnie obcieto nalezne
                  naszemu budzetowi miejskiemu srodki, przez co opozni sie kilka inwestycji.
                  • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 18.10.01, 20:21

> Zapominasz o parlamencie: 366 za, 3 przeciw, 5 wstrzymujacych sie. Wsrod
                    > tych "za" z pewnoscia byli tez poslowie z Wielkopolski,Poznania w szczegolnosci
                    > i to z roznych opcji. Czy uwazasz, ze dzialali na szkode regionu, ktory
                    > reprezentuja?

Jasne,że tak !! Ale to polityka .....

> A jezeli tak, to dlaczego w niedawnych wyborach znow triumfowaly
                    > opcje popierajace Expo - takze i w Poznaniu?

Bo jest sporo oszołomów i megalomanów.

> To wroclawskie lobby cosik jednak nieszczegolne, skoro wlasnie obcieto nalezne
                    > naszemu budzetowi miejskiemu srodki, przez co opozni sie kilka inwestycji.

Obcinanie środków dla Poznania to też nie nowość :-(((
                    Ale musimy sobie jakoś radzić czego i wam życzę .
      • Gość: Radost Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 18:38
        Gość portalu: Ela2 napisał(a):

> Wroclaw to Polska? Odpoiwem - TAK. Poznan to Polska - TAK.
        > Jezeli Wroclaw odniesie sukces z EXPO2010 to tak samo odniesie i Polska ten suk
        > ces. Jezeli Polska
        > odniesie sukces to i oczywiscie Poznan tez. I o co tu chodzi?
        EXPO ma sie odbyc we Wroclawiu a nie w Poznaniu a wiec to Wroclaw zyskuje a nie
        Poznan! Reszta Polski doplaca do interesu ! Chcecie byc tak lubiani jak Warszawa?
        Poczytaj niemiecka prase i jak rozne landy wypowiadaja sie na temat Hanoveru!!
        Hanover zyskal a reszta doplacila.....to bedzie sukces pewnej grupy osob a nie
        Polski...bo co to za sukces organizowac nudna nieoplacalna wystawe z ktorej nic
        nie wynika?? Takie sa opinie wiekszosci krajow biorących w nich udzial! Expo juz
        nie przyciaga takiej uwagi jak kiedys....Expo w Polsce to bedzie porazka
        gdziekolwiek by sie nie odbylo!

• Gość: XYZ Re: Ale fałsz!! IP: *.chello.pl 17.10.01, 19:12
          Hannover stracił na tym syfie 3 mld. DM
          PS
          A kto zna adres strony Expo2010 ? Chciałbym sie trochę rozerwać i posmiać.
        • Gość: pyra BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 19:54
          bo niby czemu ma byc - skompromitowali sie tymi klamstwami - przeciez ci, co
          przyznaja organizacje EXPO to nie takie palanty jak breslauscy orgazniatorzy i
          porownaja te dane z oficjalnymi.. a czesc z nich przyjezdza np do warszafki czy
          na targi do poznania i wybiora sie tez do breslau zobaczyc gdzie to EXPO ma
          niby byc, po czym porownaja to z tym co widzieli wczesniej. a wystarczy wjechac
          do poznania od strony swiecka (dla kolegow i kolezanek wroclawiakow informuje
          ze przez tarnowo pogdorne) i widzi sie, ze jest tam wladowane 10 razy wiecej
          kapitalu zagranicznego niz w cale wojewodztwo dolnoslaskie ... a co do liczby
          uczelni heh ... moze maja racje, na ae w p-niu sa np 3 wydzialy ale kazdy
          moglby dzialac jako osobna uczelnia wiec moze sobie jakos liczbe nabijaja

pozdrawiam i przepraszam za naduzywanie nazwy 'breslau':)
          • Gość: ethanol Re: BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: 151.112.27.* 17.10.01, 21:31
            jaka uczelnia jest we wroclawiu , ktorej nie ma w poznaniu ???
            • Gość: pyra Re: BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 22:04
              nie wiem, uwazam ze sprawa ilosci uczelni jest bez znaczenia

po prostu NIKT nie przyzna prawa do orgazniacji SWIATOWEJ wystawy komus kto
              klamie,

koledzy wroclawiaki pewnie beda gadac, ze to 'tylko' promocja, reklama, ale w
              SWIATOWYCH kanonach marketingu jest BARDZO wyrazna roznica miedzy
              niedopowiadaniem prawdy (b czesto stosowanym) a klamstwem (majacym zastosowanie
              w krajach pokroju m.in. bialorusi)

pozdrawiam
          • Gość: Pafik Re: BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: *.kom-net.pl 17.10.01, 22:00

> bo niby czemu ma byc - skompromitowali sie tymi klamstwami - przeciez ci, co
            > przyznaja organizacje EXPO to nie takie palanty jak breslauscy orgazniatorzy i
            > porownaja te dane z oficjalnymi..

> a wystarczy wjechac
            >
            > do poznania od strony swiecka (dla kolegow i kolezanek wroclawiakow informuje
            > ze przez tarnowo pogdorne) i widzi sie, ze jest tam wladowane 10 razy wiecej
            > kapitalu zagranicznego niz w cale wojewodztwo dolnoslaskie ...

To dane oficjalne czy sie kompromitujesz?

> a co do liczby
            > uczelni heh ... moze maja racje, na ae w p-niu sa np 3 wydzialy ale kazdy
            > moglby dzialac jako osobna uczelnia

Gdyby ciocia miala wasy...
            • Gość: pyra Re: BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 22:22

> Gość portalu: pyra napisał(a):
              >
              > > bo niby czemu ma byc - skompromitowali sie tymi klamstwami - przeciez ci,
              > co
              > > przyznaja organizacje EXPO to nie takie palanty jak breslauscy orgazniator
              > zy i
              > > porownaja te dane z oficjalnymi..
              >
              > > a wystarczy wjechac
              > >
              > > do poznania od strony swiecka (dla kolegow i kolezanek wroclawiakow inform
              > uje
              > > ze przez tarnowo pogdorne) i widzi sie, ze jest tam wladowane 10 razy wiec
              > ej
              > > kapitalu zagranicznego niz w cale wojewodztwo dolnoslaskie ...
              >
              > To dane oficjalne czy sie kompromitujesz?
              > TO METAFORA
              >
              > > a co do liczby
              > > uczelni heh ... moze maja racje, na ae w p-niu sa np 3 wydzialy ale kazdy
              > > moglby dzialac jako osobna uczelnia
              >
              > Gdyby ciocia miala wasy...

A TO FAKT KTOREGO MI NIE JESTES W STANIE PODWAZYC

• Gość: Pafik Re: BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: *.kom-net.pl 17.10.01, 22:40

>
                > > Gość portalu: pyra napisał(a):
                > >
                > > > bo niby czemu ma byc - skompromitowali sie tymi klamstwami - przecie
                > z ci,
                > > co
                > > > przyznaja organizacje EXPO to nie takie palanty jak breslauscy orgazn
                > iator
                > > zy i
                > > > porownaja te dane z oficjalnymi..
                > >
                > > > a wystarczy wjechac
                > > >
                > > > do poznania od strony swiecka (dla kolegow i kolezanek wroclawiakow i
                > nform
                > > uje
                > > > ze przez tarnowo pogdorne) i widzi sie, ze jest tam wladowane 10 razy
                > wiec
                > > ej
                > > > kapitalu zagranicznego niz w cale wojewodztwo dolnoslaskie ...
                > >
                > > To dane oficjalne czy sie kompromitujesz?
                > > TO METAFORA

Myslalem ze "bawimy sie" w fakty, a nie w poezje.

> >
                > > > a co do liczby
                > > > uczelni heh ... moze maja racje, na ae w p-niu sa np 3 wydzialy ale k
                > azdy
                > > > moglby dzialac jako osobna uczelnia
                > >
                > > Gdyby ciocia miala wasy...
                >
                > A TO FAKT KTOREGO MI NIE JESTES W STANIE PODWAZYC
                >

Fakty sa takie, ze Wasza AE liczy sie za jedna uczelnie, a nie trzy.

Pozdrawiam.
                • Gość: pyra Re: BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 23:02

> Gość portalu: pyra napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: Pafik napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: pyra napisał(a):
                  > > >
                  > > > > bo niby czemu ma byc - skompromitowali sie tymi klamstwami - pr
                  > zecie
                  > > z ci,
                  > > > co
                  > > > > przyznaja organizacje EXPO to nie takie palanty jak breslauscy o
                  > rgazn
                  > > iator
                  > > > zy i
                  > > > > porownaja te dane z oficjalnymi..
                  > > >
                  > > > > a wystarczy wjechac
                  > > > >
                  > > > > do poznania od strony swiecka (dla kolegow i kolezanek wroclawia
                  > kow i
                  > > nform
                  > > > uje
                  > > > > ze przez tarnowo pogdorne) i widzi sie, ze jest tam wladowane 10
                  > razy
                  > > wiec
                  > > > ej
                  > > > > kapitalu zagranicznego niz w cale wojewodztwo dolnoslaskie ...
                  > > >
                  > > > To dane oficjalne czy sie kompromitujesz?
                  > > > TO METAFORA
                  >
                  > Myslalem ze "bawimy sie" w fakty, a nie w poezje.
                  >
                  >
                  > > >
                  > > > > a co do liczby
                  > > > > uczelni heh ... moze maja racje, na ae w p-niu sa np 3 wydzialy
                  > ale k
                  > > azdy
                  > > > > moglby dzialac jako osobna uczelnia
                  > > >
                  > > > Gdyby ciocia miala wasy...
                  > >
                  > > A TO FAKT KTOREGO MI NIE JESTES W STANIE PODWAZYC
                  > >
                  >
                  > Fakty sa takie, ze Wasza AE liczy sie za jedna uczelnie, a nie trzy.
                  >
                  > Pozdrawiam.

napisalem ze moglby i takie sa fakty, bo kazdy spelnia wymogi satwiane wyzszej
                  uczelni
                  • Gość: Pafik Re: BRESLAU ODPADL, EXPO NIE BEDZIE IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 00:12

> napisalem ze moglby i takie sa fakty, bo kazdy spelnia wymogi satwiane wyzszej
                    > uczelni

Wierze Ci, ale tutejszy watek dotyczacy wyzszych uczelni skupia sie na ich
                    faktycznej, a nie potencjalnej ilosci.
    • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 17.10.01, 23:50

> Nauk,
      > kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.
      >
      > Przeglądałem oficjalną stronę Expo 2010 we Wrocławiu i oto tekst na który się
      > natknąłem!(bulwersujące)!!
      > Wrocław pod względem ilości szkół wyższych, ilości studentów jak i jakości
      > kształcenia Poznania nie przewyższa.Więc dlaczego miasto starające się o taką
      > wystawę pozwala pisać na oficjalnej stronie takie głupoty!

P.B, nie zacytowales calosci. Pozwole sobie uczynic to za Ciebie:

Liczący się ośrodek akademicki.
      Wrocław jest siedzibą 13 państwowych uczelni wyższych, w tym kilku o najwyższej
      randze krajowej, z ponad 100 tysiącami studentów, których liczba wzrasta z roku
      na rok.
      Wrocław jest ośrodkiem naukowym o znaczeniu ponadregionalnym, trzecim
      (po Warszawie i Krakowie) w Polsce. Posiada również Oddział Polskiej Akademii
      Nauk, kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.

A zatem nigdzie nie jest napisane, ze w Poznaniu jest mniej szkol wyzszych niz we
      Wroclawiu, co zarzucasz w innym poscie. I kto tu pisze nieprawde?

Co do rangi osrodkow naukowych to przypuszczam, ze w wielu kategoriach
      porownawczych jestescie lepsi, w wielu gorsi, w wielu wyniki sa zblizone. Nie
      wiem jakie kategorie (noblisci? publikacje? cytowania?) i nadane im wagi byly
      podstawa napisania owego zdania. Jezeli wykazesz, ze w kazdej kategorii oraz ich
      kombinacjach jestescie osrodkiem bardziej sie liczacym to uznam, ze napisano tam
      nieprawde.

Pozdrawiam.
      • Gość: pyra Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 09:20

> Gość portalu: P.B napisał(a):
        >
        > > Wrocław jest ośrodkiem naukowym o znaczeniu ponadregionalnym, trzecim
        > > (po Warszawie i Krakowie) w Polsce

Posiada również Oddział Polskiej Akade
        > mii
        > > Nauk,
        > > kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.
        > >
        > > Przeglądałem oficjalną stronę Expo 2010 we Wrocławiu i oto tekst na który
        > się
        > > natknąłem!(bulwersujące)!!
        > > Wrocław pod względem ilości szkół wyższych, ilości studentów jak i jakości
        >
        > > kształcenia Poznania nie przewyższa.Więc dlaczego miasto starające się o t
        > aką
        > > wystawę pozwala pisać na oficjalnej stronie takie głupoty!
        >
        > P.B, nie zacytowales calosci. Pozwole sobie uczynic to za Ciebie:
        >
        > Liczący się ośrodek akademicki.
        > Wrocław jest siedzibą 13 państwowych uczelni wyższych, w tym kilku o najwyższej
        > randze krajowej,

BZDURA - TYLKO POLITECHNIKA SIE LICZY - RESZTA TO SZAJS

z ponad 100 tysiącami studentów,

W POZNANIU UCZY SI EPONAD 110 TYS STUDENTOW I TO POZNAN JEST TRZECIM OSRODKIEM
        AKADEMICKIM W POLSCE

których liczba wzrasta z roku
        >
        > na rok.
        > Nauk, kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.
        >
        >
        > A zatem nigdzie nie jest napisane, ze w Poznaniu jest mniej szkol wyzszych niz
        > we
        > Wroclawiu, co zarzucasz w innym poscie. I kto tu pisze nieprawde?
        >
        > Co do rangi osrodkow naukowych to przypuszczam, ze w wielu kategoriach
        > porownawczych jestescie lepsi, w wielu gorsi, w wielu wyniki sa zblizone. Nie
        > wiem jakie kategorie (noblisci? publikacje? cytowania?) i nadane im wagi byly
        > podstawa napisania owego zdania. Jezeli wykazesz, ze w kazdej kategorii oraz ic
        > h
        > kombinacjach jestescie osrodkiem bardziej sie liczacym to uznam, ze napisano ta
        > m
        > nieprawde.
        >
        > Pozdrawiam.

• Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 20:38

> W POZNANIU UCZY SI EPONAD 110 TYS STUDENTOW I TO POZNAN JEST TRZECIM OSRODKIEM
          > AKADEMICKIM W POLSCE

Przytocz mi prosze ten fragment, ktory mowi, ze Wroclaw jest trzecim osrodkiem
          akademickim pod wzgledem liczby studentow.
      • Gość: P.B Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 19:34

> Gość portalu: P.B napisał(a):
        >
        > > Wrocław jest ośrodkiem naukowym o znaczeniu ponadregionalnym, trzecim
        > > (po Warszawie i Krakowie) w Polsce. Posiada również Oddział Polskiej Akade
        > mii
        > > Nauk,
        > > kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.
        > >
        > > Przeglądałem oficjalną stronę Expo 2010 we Wrocławiu i oto tekst na który
        > się
        > > natknąłem!(bulwersujące)!!
        > > Wrocław pod względem ilości szkół wyższych, ilości studentów jak i jakości
        >
        > > kształcenia Poznania nie przewyższa.Więc dlaczego miasto starające się o t
        > aką
        > > wystawę pozwala pisać na oficjalnej stronie takie głupoty!
        >
        > P.B, nie zacytowales calosci. Pozwole sobie uczynic to za Ciebie:
        >
        > Liczący się ośrodek akademicki.
        > Wrocław jest siedzibą 13 państwowych uczelni wyższych, w tym kilku o najwyższej
        > randze krajowej, z ponad 100 tysiącami studentów, których liczba wzrasta z roku
        >
        > na rok.
        > Nauk, kilkanaście instytutów naukowo - badawczych, biblioteki i archiwa.
        >
        >
        > A zatem nigdzie nie jest napisane, ze w Poznaniu jest mniej szkol wyzszych niz
        > we
        > Wroclawiu, co zarzucasz w innym poscie. I kto tu pisze nieprawde?
        >
        > Co do rangi osrodkow naukowych to przypuszczam, ze w wielu kategoriach
        > porownawczych jestescie lepsi, w wielu gorsi, w wielu wyniki sa zblizone. Nie
        > wiem jakie kategorie (noblisci? publikacje? cytowania?) i nadane im wagi byly
        > podstawa napisania owego zdania. Jezeli wykazesz, ze w kazdej kategorii oraz ic
        > h
        > kombinacjach jestescie osrodkiem bardziej sie liczacym to uznam, ze napisano ta
        > m
        > nieprawde.
        >
        > Pozdrawiam.

Jest napisane, że jest 3 po Warszawie i Krakowie, a jest to nieprawda!
        • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 20:42

>
          > Jest napisane, że jest 3 po Warszawie i Krakowie, a jest to nieprawda!

Napisane jest: trzecim osrodkiem NAUKOWYM oraz LICZACYM SIE osrodkiem
          akademickim. Rozrozniasz te pojecia?
          • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 18.10.01, 21:07

> Napisane jest: trzecim osrodkiem NAUKOWYM oraz LICZACYM SIE osrodkiem
            > akademickim. Rozrozniasz te pojecia?

Jasne, zapomnieli tylko dodać, że licząc od wschodu.
            O zachodu to jest nawet drugim ośrodkiem naukowym !!!! ( po Poznaniu )

:-))))
            • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 21:30

> Jasne, zapomnieli tylko dodać, że licząc od wschodu.
              > O zachodu to jest nawet drugim ośrodkiem naukowym !!!! ( po Poznaniu )
              >
              > :-))))

Jaka podzialke stosujesz? Wedle geograficznej lezymy na tym samym poludniku. Moze
              policytujemy sie o femtosekundy, kto bardziej na zachod? ;)
              • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 18.10.01, 22:04

> Moze
                > policytujemy sie o femtosekundy, kto bardziej na zachod? ;)

Jasne, że Poznań był zawsze bliżej zachodu !!!!
                A Wrocław, ta joj, taż ta ze wschodem mu bliżej :-)
                • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 18.10.01, 22:37

> Jasne, że Poznań był zawsze bliżej zachodu !!!!

O tak! Tego Dzikiego! ;)
                  • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 18.10.01, 23:04
                    Lepszy dziki Zachód niż Dzikie Pola. :-O

Nie mylić z Psim Polem ( co to z niego już ostatnie psy z głodu uciekły)
                    • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 19.10.01, 00:58

> Lepszy dziki Zachód niż Dzikie Pola. :-O

Tu (Zerniki) na razie jest sciernisko... :P

>
                      > Nie mylić z Psim Polem ( co to z niego już ostatnie psy z głodu uciekły)

Pies tez czlowiek i swiezego miesa lubi sobie sprobowac, a nie tylko tego sprzed
                      900 lat ;)
                  • Gość: lol Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 23:23

Ta licytacja podobnie jak większość pozostałych jest bez sensu ale...
                    Pafik spójrz na mapę.
                    Najbardziej położone na wschód krańce Poznania są ta tej wysokości co zachodnie
                    krańce Wrocka - a więc Poznań jest bliżej zachodu.... Ho-ho!!!!!!!!!
                    A panowie robiący mapki do strony expo2010 słabo znają geografię i są
                    tendencyjni ;)))

• Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 19.10.01, 01:06

>
                      > Ta licytacja podobnie jak większość pozostałych jest bez sensu ale...
                      > Pafik spójrz na mapę.
                      > Najbardziej położone na wschód krańce Poznania są ta tej wysokości co zachodnie
                      >
                      > krańce Wrocka - a więc Poznań jest bliżej zachodu.... Ho-ho!!!!!!!!!

O maly wlos grubosci molekuly :)

Pytam z ciekawosci: gdzie znajduje sie drogowe centrum Poznania, czyli miejsce od
                      ktorego liczy sie odleglosc ujawniana potem na drogowskazach?
                      • Gość: lol Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 10:49

Pewnie jest to Kaponiera. I już uprzedzam odpowiedź :) Jest bardziej na zachód
                        niż plac społeczny - bo to chyba główny węzeł we Wrocku (czy krzyżówka 5 i 8
                        przy czołgach??? A może węzieł na Bielanach?) Tak czy siak są bardziej na
                        wostok ;)
                        • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 19.10.01, 16:54

>
                          > Pewnie jest to Kaponiera. I już uprzedzam odpowiedź :) Jest bardziej na zachód
                          > niż plac społeczny - bo to chyba główny węzeł we Wrocku (czy krzyżówka 5 i 8
                          > przy czołgach??? A może węzieł na Bielanach?) Tak czy siak są bardziej na
                          > wostok ;)

Spokojnie, to nie bylo pytanie podchwytliwe, a jedynie ciekawosc :)
                          Nasz drogowy srodek z tego co pamietam jest na placu 1 Maja.

Pozdrawiam!
                          • Gość: lol Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 18:14
                            Spokojnie? A już się wystraszyłeś :)))
                            Plac 1maja - ten przy Akademii Muzycznej? Swoją drogą fajna nazwa :) ale wy
                            macie chyba też plac Czerwony :)???
                            Kiedyś centrum naszych miast były rynki i do nich jadąc gościńcem wskazywało
                            się odległość
                            • Gość: XXL Re: Ale fałsz!! IP: *.echostar.pl 19.10.01, 18:27
                              A dzisiaj się liczy od poczty głównej ...
                            • Gość: Pafik Re: Ale fałsz!! IP: *.kom-net.pl 19.10.01, 18:58

> Spokojnie? A już się wystraszyłeś :)))
                              > Plac 1maja - ten przy Akademii Muzycznej?

Tak, to ten.

> Swoją drogą fajna nazwa :) ale wy
                              > macie chyba też plac Czerwony :)???

Mielismy do niedawna, zreszta w bezposrednim sasiedztwie 1 Maja :) Od wielu lat
                              miesci sie na nim regionalna siedziba "Solidarnosci" i tak tez go ostatnio
                              nazwano. Nie obylo sie bez kontrowersji.
                              Mamy tez ul. Ruska miedzy pl. Solnym a... pl. 1 Maja (jakie to miasto male :),
                              geneza tej nazwy (a nazywa sie tak od powstania w XIV w.) do dzis nie jest jasna.

> Kiedyś centrum naszych miast były rynki i do nich jadąc gościńcem wskazywało
                              > się odległość

A ulice wychodzace z Rynku nazywano zwykle nazwami miast w ktorych kierunku
                              prowadzily...
                              • Gość: lol Re: Ale fałsz!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 19:08

> A ulice wychodzace z Rynku nazywano zwykle nazwami miast w ktorych kierunku
                                > prowadzily...

No i my w Poznaniu jestesmy wierni tej tradycji :) bo ulica na południe od rynku
                                to Wrocławska. Ale już główny współczesny wyjazd w stronę stronę Wrocławia (trasa
                                nr 5) to Głogowska

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka