Dodaj do ulubionych

dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana:(

13.04.06, 21:06
Pomijam to, ze msza trwała 1.5h. to jest nic wobec tego co tam sie
działo.Ksiadz kazał dzieciom oddac skarbonki. I dzieci oddały zamiast sobie
kupić sobie cukierki, czekoladki, komiksy i cole:/
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:15
      Msza??? W Wielki Czwartek? Ty byłaś w cerkwi??? Czy gdzie?
      • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:16
        W Przezmierowie, nie wiem co to za msza, bo sie nie znam:))
        • renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:23
          Po co chodzisz do kościoła jeżeli tak naprawdę nie wiesz co tam sie dzieje?????
          Coś mi to przypomina szamanizm.
          Sprawa skarbonek - to coroczna zbiórka przez dzieci dla biednych dzieci. Nie
          wiem dlaczego Tobie się nie podoba tak szlachetna akcja.
          • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:25
            1. Byłam osoba towarzyszaca.
            2. cos mi sie nie wydaje, ze te pieniadze nie trafia do jakichkolwiek dzieci.
            • renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:28
              v.i.k.k.a napisała:

> 2. cos mi sie nie wydaje, ze te pieniadze nie trafia do jakichkolwiek dzieci.

Jak szczegółowo rozebrać to co napisałaś to wszystko w porządku. Pieniadze
              Twoim zdaniem trafią do dzieci - a zatem co sie gorączkujesz?
              • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:31
                A widzisz, specjalnie poprawiałam(wpisując to drugie "nie"), ale i tak mi nie
                wyszło wiec sprostuje:)))
                2. cos mi sie nie wydaje, ze te pieniadze trafia do jakichkolwiek dzieci
                • dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 01:07
                  Niby dlaczego??
                • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 08:57
                  Bzdury piszesz...
                  Nie znasz tego ksiedza i nawet nie masz pojecia, ile dobrego dla potrzebujacych
                  robi...
                  • Gość: RR Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.icpnet.pl 14.04.06, 21:28
                    Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem -
                    Polska jest Polską, a Polak Polakiem.

pogielo?!? oszolom, pisz o beretach jak chcesz ale tak nie uogolniaj
                    • Gość: anneiera Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.buf.adelphia.net 23.04.06, 16:53
                      Nie chodz do kosciola...ateisci gora! jezeli wierzysz w te bogowe bajki to
                      wystawiasz sie na pranie mozgu przez tych wszystkich ksiezuli...koszmar jak
                      Polacy sa podatni na ten koszmarny katolicyzm...have a nice day
                  • edico Re: ??? 20.04.06, 00:04
                    Tak, jak abp Zimoń dla głodujących murzynów? Może uświadomisz mnie, kiedy
                    zebrane przez niego 0,5 mln zł do nich dotarło?
                  • posener89 Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 20.04.06, 20:07
                    Taaa, robi tyle co każdy inny. Przychodzi na prawdę potrzebujący z prośbą o
                    pomoc finansową to ten mu da, ale dobre słowo. A to to mu raczej nie pomoże.
                • dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 10:58
                  Hej, maleństwo!! Nie odpowiedziałaś mi. Dlaczego czepiasz się pod tym względem
                  księdza, który może nie jest mistrzem intelektu, jest antyfeministą i nieco
                  upierdliwy?? Jednego nie można mu zarzucić - braku uczciwości. To jeden z
                  najuczciwszych i najskromniejszych ludzi jakich znam.
                  • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 11:22
                    Widzisz, znam niestety ludzi, ktorzy probuja udowodnic, ze ta skromnosc to tak
                    naprawde oszustwo itp.
                    Ale absolutnie sie zgadzam, rozne rzeczy mozna mu zarzucic, ale nie to, ze jest
                    nieuczciwy!
                    Chociaz ja i tak zdecydowanie wole ks. Tadeusza.
                    • dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 15:50
                      Ja też:)) Mój mąż zna proboszcza znacznie dłużej, niż ja. Kiedyś nawet grał z
                      chłopakami w piłkę, ale już nie za moich czasów. W każdym razie, on również
                      uważa, że probi jest niezwykle uczciwym człowiekiem. Bardzo ciężkim na codzień,
                      ale uczciwym. On dla siebie nie wziąłby nawet złotówki. Nawet na sutannę
                      parafianie składali się sami, ponieważ on uważał, że ta przetarta, w której
                      chodził, była jeszcze bardzo dobra.
                    • 2pp Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 18:17
                      > Chociaz ja i tak zdecydowanie wole ks. Tadeusza.

To wiemy.
                  • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 17:54
                    Nie dpowiedziałam, bo nie siedziałam w necie prze ostatnie 1,5 dnia(aż sie sama
                    dziwie;)
                    Ja zdanie na temat tego własnie ksiedza(dla formalnosci-ks.S.) wyrobiłam sbie na
                    podstawie jednej historii i to mi wystarczy. Ale myslę, że on(=ksiądz) w żaden
                    sposób sie nie wyrożnił na tle innych księży
                    • Gość: obleśna szmata [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 18:28
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 19:43
                      Kurde, ale nie rozumiesz, ze ta historyjke uslyszalas od klamcy nad klamcami,
                      Sir Rysia, ktorego slowa nie sa warte zlamanego grosza!
                  • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 17:55
                    No i oczywscie za długo prowadzi msze-jak juz ide to nie chce w kosciele pół
                    dnia spedzic:)
                    • dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 18:37
                      Oj Vikka!! Nieładnie!! Jak można szkalować człowieka na podstawie plotek??
                      Zachowujesz się teraz tak, jak ci, którzy opluwają Ciebie. Powiedz mi, czy to
                      jest miłe?? Fakt, że probi ma m,nóstwo wad i już kiedyś o tym wspominałam. Ale
                      Ty oskarżasz go o kradzież. Czy zdajesz sobie z tego sprawę?? Jak Ciebie czytam,
                      odnoszę wrażenie, że pisze jakaś mała dziewczynka, której inna powiedziała, że
                      ktoś jest be. I ona uwierzyła.
                      • drhuckenbush [...] 14.04.06, 19:44
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 09:10
                        Nie o kradzież tylko o pazerność,i nie oskarżam tylko podejrzewam, pewnie
                        słusznie, że nie wszytsko trafi do caritasu. I mam troszkę wiecej niż 5 lat:)
                        • dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 10:26
                          Dziecino;) bardzo się mylisz. Twój donosiciel musi być wyjątkowo podły.
                          • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 15:36
                            dobrusia_to_ja napisała:

> Dziecino;) bardzo się mylisz. Twój donosiciel musi być wyjątkowo podły.
                            ### Owszem jest, ale z innego powodu:)
            • Gość: kwadransik Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 22:10
              Jesteś chyba troszke zawistna, żawsze dzieci dają dla biedniejszych od nich , a
              właśnie że trafiaja ja zawsze daje na Caritas bo to chyba najbardziej pewne,
              ze pomoc zostanie udzielona
          • Gość: jaga Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.icpnet.pl 20.04.06, 19:12
            od małości trzeba uczyć dzieci chęcią dzielenia się zinnymi ,uważam że jest to
            wspaniały odruch.Nie można uzyć dzieci egoizmu.
      • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:19
        Liturgia Wielkiego Czwartku. Pamiatka ustanowienia eucharystii i kaplanstwa.
        Swieto kaplanow, ministrantow itd. Caly rok oni modla sie za nas, dzis to my
        modlilismy sie za nich.
        • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:20
          Kto sie modlił ten sie modlił;)
      • l.george.l Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:29
        Rene!!!!!! Bój się Boga!!!!!!!!! Co z Ciebie za katolik!!!!!!!!!! Sądziłem, że należych do tych, których ksiądz proboszcz wyróżnia i obmywa im w Wielki Czwartek nogi. Nie doprowadzaj do tego, by naczelny forumowy ateista katechezę Ci wykładał.
        • renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:32
          l.george.l napisał:

> Rene!!!!!! Bój się Boga!!!!!!!!! Nie doprowadzaj do tego, by naczelny
          forumowy ateista katechezę Ci wyk
          > ładał.

Ależ wyłóż. Człowiek całe życie sie uczy. Nie wstydzę sie tego. Czyzbyś
          twierdził, że w kosciołach parafialnych były Msze swięte?????
          • l.george.l Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 22:03
            renepoznan napisał:
            [...]
            > Ależ wyłóż. [...]

Igo.xp mnie uprzedził.
          • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 09:00
            Zgodnie z tradycja, w wiekszosci parafii w Wielki Czwartek odprawiana jest tylko
            jedna msza swieta. Zwyczajowo tego dnia przed poludniem wszyscy kaplani maja
            spotkanie z biskupem w katedrze, taka msze dla siebie.
            Wieczorem zas jest uroczysta Liturgia Wielkiego Czwartku. Kaplani tego dnia
            nosza biale szaty, msza swieta jest koncelebrowana przez wszystkich kaplanow,
            biora w niej udzial wszyscy ministranci - bo to jest ich swieto. Podczas
            Liturgii Slowa mamy przede wszystkim czytanie z Ksiegi Wyjscia - opis dziesiatej
            plagi egipskiej, przygotowanie baranka paschalnego. Podczas Ewangelii czytany
            jest opis Ostatniej Wieczerzy wedlug sw. Jana.
            Na zakonczenie nastepuje uroczyste przeniesienie Jezusa do ciemnicy oraz cicha
            adoracja.
            Wiecej szczegolow na www.brewiarz.pl
    • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:18
      Musze pewne sprawy sprostowac, jako ze to moja parafia i bardziej na biezaco
      jestem...
      Skarbonki braly dzieci dobrowolnie, dobrowolnie tez wrzucaly do nich pieniazki.
      Nikt nikogo do niczego nie zmuszal...
      Teraz skarbonki z pieniazkami trafia do tych dzieci, ktore je potrzebuja w
      postaci roznych swiatecznych prezentow... Dzieki temu czesc dzieci z biednych
      domow dostanie prezenty "od zajaca".
      • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:20
        A najwiekszy zajac bedzie dla ksiedza:)
        • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:20
          To jest smutne, ze tak oskarzasz czlowieka, ktorego w ogole nie znasz :(((
          • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:22
            Słyszlam o nim wiele złego nt rozwodów i to mi wystarczy
            • drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:25
              Owszem, slyszalas o nim wiele, ale z ust najwiekszego klamcy jakiego znamy, pana
              R.Cz., ktory to pisuje na tym forum w tonie obrazliwym i burackim - czyli
              adekwatnym do jego kultury osobistej, a wlasciwie jej braku...
              • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:28
                Tak jak mu nie wierzęi to co powie prze 2(przynajmniej)dziele tak wiem, ze tu ma
                rację, bo ta historia jest bardzo prawdopodobna.
              • Gość: anty wielkolud Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:39
                jesteś śmieciem bo masz czelnosc nazywac sie katolikiem,przed starymi to święty
                synalek a twoje marne życie jest odwrotne do przykazań kościelnych
                • Gość: anty habas Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: 195.205.249.* 14.04.06, 13:48
                  Zamknij sie grubasie. Jestes takim smieciem i kutasem, ze sie wszyscy dawni
                  przyjaciele odwrociles. Nic dziwnego, kto by sie chcial zadawac z klamca i oszustem.
    • Gość: asd Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 21:32
      wiecie kto to jest vikka i jakie ma zadanie na tym forum
      czemu z nia dyskutujecie, traktować jak trolla i spoko
      • renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:33
        Gość portalu: asd napisał(a):

> wiecie kto to jest vikka i jakie ma zadanie na tym forum
        > czemu z nia dyskutujecie, traktować jak trolla i spoko

Ale my lubimy nasze trolle!!!!!!!!!!!!!!!
        • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:34
          Tak, trole sa fajne:)
      • l.george.l Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 22:07
        Gość portalu: asd napisał(a):

[...]
        > czemu z nia dyskutujecie,
        [...]

Bo to przemiła osoba, no i tak się składa, że zawsze ma rację.
        • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 23:56
          Ty też masz rację, pisząc, że ja ją mam:P
          No i nie tylko wtedy oczywiście:)))
          • pan.nikt Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 23:58
            Oj Vikko, Vikko.

Miła to Ty jesteś, ale z tą racją to różnie bywa.
            • v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 17:56
              Panie nikt, z tego co pamietam to nie zgadzamy sie głównie w tematyce kościelnej:)))
    • igo.xp Wielki Czwartek. 13.04.06, 21:59
      Najważniejsze dni Wielkiego Tygodnia to Triduum Paschalne: Wielki
      Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota, w których obchodzimy
      pamiątkę męki, śmierci, pogrzebu i zmartwychwstania Chrystusa.
      Uroczystość Triduum rozpoczyna się w Wielki Czwartek podczas
      wieczornej Mszy świętej zwanej Mszą Wieczerzy Pańskiej. W Każdym
      kościele parafialnym jest to jedyna msza odprawiana tego dnia. Jest
      ona pamiątką ustanowienia sakramentów Eucharystii i kapłaństwa oraz
      rozpoczyna czas Męki Pańskiej. W Niedzielę Palmową zasłania się w
      kościele krzyże fioletowym płótnem. Ukrycie wiszącego na krzyżu
      Chrystusa ma pomóc wiernym w zastanowieniu się nad goryczą Jego męki
      i poniżającego ukrzyżowania „dla naszego zbawienia” . Po
      Wielkoczwartkowej homilii następuje szczególny moment. Ksiądz proboszcz
      wspominając gest Chrystusa, myje stopy 12 mężczyzn.
      • drhuckenbush Re: Wielki Czwartek. 14.04.06, 09:08
        > Po
        > Wielkoczwartkowej homilii następuje szczególny moment. Ksiądz proboszcz
        >
        > wspominając gest Chrystusa, myje stopy 12 mężczyzn.

Ten zwyczaj jest jednak coraz czesciej pomijnany.
        • tia666 Re: Wielki Czwartek. 14.04.06, 12:34
          ksiadz proboszcz ma "gdzies" Chrystusa,

Jezus skromny,
          z tego gestu KK zrezygnowal juz na poczatku swego istnienia

• pan.nikt Kilak wyjaśnień. 13.04.06, 22:24
      • pan.nikt Re: Kilak wyjaśnień. 13.04.06, 22:37
        1. Triduum Paschalne
        a) Wielki Czwartek Msza św na pamiątkę Ostatniej Wieczerzy, ustanowienia
        Najświetrzego Sakramentu i Sakramentu Kapłaństwa. Również obmycie nóg mające
        swoje źródło w Ewangielicznym obmyciu nóg apostołów przez Pana Jezusa.

b) Wielki Piątek.
        Jedyny dzień w roku, kiedy nie odprawia się mszy św. W zamian za to jest
        Uroczystość upamiętniająca mękę i śmierć Pana Jezusa.
        W ciągu dnia Droga Krzyzowa, po liturgii wieczornej adoracja Pana Jezusa w
        Grobie, w tym Gorzkie żale

c) Wielka Sobota Pamiątka ustanowienia Chrztu Św, wigilia Zmartwychwstania.
        Święcenie Paschału
        Ponieważ zmartwychwstanie nastąpiło w nocy, najczęściej liturgia odbywa się
        późnym wieczorem i jest połączona z Uwielbieniem Jezusa Zmartwychwstałego.
        Rozlega sie w niej Radosne ALLELUJA.

d) Niedziela Wielkanocna W większoaści kościołów tradycyjna Msza Rezurekcyjna o
        6.00 rano.
        Praktycznie w obecnej liturgii, juz w Sobotę wieczorem (w nocy) świętujemy
        Zmartwychwstanie, a ranna Rezurekcja nawiązuje do wielowiekowej polskiej
        tradycji.

2. SKARBONKI???
        To ogólnopolska akcja CARITAS. Kartonowe składane skarbonki były rozprowadzone
        w kosciołach całego kraju. Kto chcial, mógł taką skarbonkę wziąć do domu i
        wkłądać tam np pieniądze zaoszczędzone na słodyczach (wyrzeczenia
        wielkopostne), albo np na wódce.
        I włąśnie dziś pieniądze z tych skarbonek były zbierane i mają zostać
        przekazane do Caritas, podobnie jak dochód ze sprzedaży "chlebków
        wielkanocnych" i jeszce jakiś pamiatkowych monet(?) (medali??). W Kołobrzegu te
        monety były po 5 zł i chyab ta cena jestw całym kraju.
        • pan.nikt Re: Kilak wyjaśnień. 13.04.06, 22:50
          Kilka linków:

To było na gwiazdkę:
          www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/caritas%20polska%20swiece.htm
          a teraz:
          www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/paschalik_2006.htm
          www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/skarbonki_2006.htm
          www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/paschaliki_2006.htm
          więcej, rózniż cele zbiórek:
          www.caritas.archpoznan.org.pl/
          www.caritas.archpoznan.org.pl/
          www.caritas.pl/

a na Wielkanoc:
          www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/zyczenia_wielkanocne.htm

• drhuckenbush Re: Kilak wyjaśnień. 14.04.06, 11:36
          > b) Wielki Piątek.
          > Jedyny dzień w roku, kiedy nie odprawia się mszy św. W zamian za to jest
          > Uroczystość upamiętniająca mękę i śmierć Pana Jezusa.
          > W ciągu dnia Droga Krzyzowa, po liturgii wieczornej adoracja Pana Jezusa w
          > Grobie, w tym Gorzkie żale

W tym dniu kosciol jest nieozdobiony, nie pala sie swiece. Podczas Liturgii
          Wielkiego Piatku kaplani maja czerwone szaty, czytaja Meke Panska wedlug sw.
          Jana Ewangelisty - naocznego swiadka przesluchan i ukrzyzowania Chrystusa. Na
          koniec symboliczne przeniesienie Jezusa do Grobu Panskiego.
          Podczas tego nabozenstwa mamy tez jedyna w roku, najbardziej uroczysta, spiewana
          modlitwe powszechna.

> c) Wielka Sobota Pamiątka ustanowienia Chrztu Św, wigilia Zmartwychwstania.
          > Święcenie Paschału
          > Ponieważ zmartwychwstanie nastąpiło w nocy, najczęściej liturgia odbywa się
          > późnym wieczorem i jest połączona z Uwielbieniem Jezusa Zmartwychwstałego.
          > Rozlega sie w niej Radosne ALLELUJA.
          >

Tego dnia mamy rowniez swiecenie potraw. Mnie zawsze dziwia koszyczki pelne
          slodyczy itp - a przeciez poswiecone jest tak naprawde to, za co sie kaplan
          modli, czyli: chleb, jajka, baranek, sol i zdaje sie mieso.
          Liturgia Wielkiej Soboty - bardzo uroczysta msza, rozpoczynajaca sie swieceniem
          wody i ognia (na poczatku liturgii swiatla w kosciele sa pogaszone, kaplan
          wchodzac z poswieconym paschalem wypowiada slowa "Swiatlo Chrystusa" i dopiero
          wtedy ludzie zapalaja swiece, w kosciele zapala sie swiatlo).
          No i sprawa procecji rezurekcyjnej. Tak jak piszesz, wedlug tradycji rano, przed
          pierwsza msza (najczesciej o 6). Ostatnimi czasy rowniez czesto po Liturgii
          Wielkiej Soboty. Na zakonczenie procesji uroczyste odspiewanie hymnu Te Deum
          Laudare.
          Podczas Mszy Zmartwychwstania (badz w sobote, badz w niedziele) mamy bardzo duzo
          czytan z Pisma Swietego, oprocz Ewangelii zdaje sie 8 czy 9 czytan (az siedem ze
          Starego Testamentu). Czesc z nich mozna pominac, obowiazkowe jest czytanie z
          Ksiegi Wyjscia, opisujace przejscie przez Morze Czerwone. Innym czestym
          czytaniem jest Ksiega Rodzaju - opis stworzenia swiata.

> d) Niedziela Wielkanocna W większoaści kościołów tradycyjna Msza Rezurekcyjna o
          >
          > 6.00 rano.
          > Praktycznie w obecnej liturgii, juz w Sobotę wieczorem (w nocy) świętujemy
          > Zmartwychwstanie, a ranna Rezurekcja nawiązuje do wielowiekowej polskiej
          > tradycji.

Niestety, rok temu ks. arcybiskup wydal nakaz, by msze rezurekcyjne odbywaly sie
          w sobote wieczorem. Wielka szkoda, bo moim zdaniem byl to piekny zwyczaj, gdy w
          Wielkanoc wstawalo sie skoro swit swietowac Zmartwychwstanie Chrystusa.
          Dowiedzialem sie jednak, ze w Poznaniu 1 czy 2 parafie nie dostosowaly sie do
          zalecenia i bedzie rezurekcja o 6 rano. Czy ktos z Was moze wie o jakie parafie
          chodzi?
    • z3r0 mój, jakże celny, komentarz 14.04.06, 08:08
      hahahahahahahahahahaahahahahhaahahahhahaahahhahahaa :D
      • Gość: Kusy Re: mój, jakże celny, komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 08:22
        Caritas to czarna mafia nad którą nie ma kontroli.
        Pomoc / bardzo mizerna /którą oferują to zasłona dymna - to tak jakby Kulczyk
        rzucił 5 zł biedakowi i trąbił na całą polskę o swoim wolontariacie !
    • romik1961 Re: Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. 14.04.06, 08:31
      Jeżeli byłaś w kościele Katolickim to już po nas. No i po pieniądzach. Wszyscy
      doskonale wiedzą, że Caritas istnieje nie tylko po to by pomagać. Po co jeszcze
      sami się domyślcie. Widziałaś kiedykolwiek, czy w ogóle ktokolwiek widział żeby
      jakiś ksiądz katolicki rozdawał na mszy pieniądze? Odbębni mszę każąc sobie
      jeszcze za to płacić. Używając przy tym słów: Bóg zapłać. Jestem
      chrześcijaninem, ale niech każdy pamięta, że katolicyzm wywodzi się od tych,
      którzy uknuli spisek i doprowadzili do bestialskiego mordu Jezusa. Teraz
      wykorzystują jego wizerunek dla własnych materialnych potrzeb. To wszystko, co
      robią w sprawach religii to jedna wielka mistyfikacja. Nie wolno nam zapomnieć,
      co robili w przeszłości. Inkwizycja Kośc. rz.kat. instytucja powołana ok. 1215
      r. przez papiestwo dla tępienia herezji, sprawowana gł. przez dominikanów,
      stosująca tortury i palenie skazanych na stosie, w niektórych krajach przetrwała
      do XIX w. Mordowali całe narody. Pamiętajmy o katarach. Ofiarami ich krucjaty w
      1209 roku stali się mieszkańcy Beziers. Zamordowano z zimna krwią ponad 15
      tysiące mężczyzn, kobiet i małych dzieci. Byli to katarowie i chrześcijanie.
      Rozkaz wymordowania wydał legat papieski Amaury. Polecił: ”Nie okazujcie litości
      ze względu na stan, wiek i płeć. Zabijcie wszystkich katarów i katolików. Bóg
      rozpozna swoich”. Żadne wyznanie religijne tego świat nie wyrządziło tyle zła,
      co katolicyzm. Ale nie przejmujmy się tym. Przyjdzie czas, gdzie Bogowie ich
      rozliczą a Bóg im tego nie przebaczy. Będą płakać, lecz dla nich będzie już za
      późno. Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. Przepowiedział to Nostredamus.
      • pan.nikt Re: Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. 14.04.06, 16:07
        romik1961 napisał:

....... No i po pieniądzach. Wszyscy
        > doskonale wiedzą, że Caritas istnieje nie tylko po to by pomagać.
        ....

Możesz jaśniej??
        Masz jakieś dowody, albo choćby podejrzenei popełnienia przestępstwa przez
        Caritas??
        Jeżeli tak, to BADŹ SOBRYM OBYWATELEM. Idź z tym do prokuratury.

a jeśli nie masz, to nie rzucaj oszczerstw.

A co do historii Kościoła, to masz jednak jakieś braki, Musiz chyba uzupełnic
        wiedzę.

Pozdrawiam
      • Gość: nicniewiesz Re: Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. IP: *.icpnet.pl 15.04.06, 21:25
        Wypisujesz bzdury niepodparte żadnymi faktami, ani tym bardziej dowodami. A za
        grzechy kościoła przepraszał Sługa Boży Jan Paweł II Wielki, pierwszy Papież z
        rodu Polaków
    • romik1961 Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 09:12
      Szanowny ‘pan. nikt’ znasz Pan historię Kościoła Katolickiego tylko z
      podręcznika Katechizmu? Inkwizycja, krucjaty to czyj wymysł, Indian? Kościół
      Katolicki ubroczony jest krwią ludzka po szyje. Widzimy co się dzieje w chwili
      obecnej. Oto fragment z Forum Strefy NDW: „KK doczepiał do chrześcijaństwa
      tradycje innych wierzeń. Wszystko po to, by zchrystianizowani lokalni mieszkańcy
      mieli coś swojego, przez to widzieli w katolicyzmie \"dobrą doktrynę\" i nie
      zbuntowali się za szybko.

Tradycje KK wydają mi się głupie - kościół tworzy tradycję z czegoś co krytykuje.”
      Ludzi kładzie się na glebę. Całują posążki, obrazki. Modlą się do figurek. Sieją
      mamonę. A tak naprawdę zapominają o istnieniu Boga. Nie przypomina to Egiptu z
      czasów Faraona.
      • pan.nikt Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 19:04
        Katechizm jest jednym ze źródeł historii.
        Nie jedynym. A o błędach Kościołą mówił nawet JPII.
        Tak, ze nic nowego nie odkryłeś.
        Natomiast Twoja historia jest zwyczajnie okrojona, jednostronna.
    • v.i.k.k.a a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 00:22
      Podoba mi sie to miasto(?), koscioł tez, msza tez....ale te beznadziejne
      baby:////Kazda sie o mnie ocierała wracajac od komunii, i tak z kazdej
      strony:((( w pewnym momencie burknęłam, że wychodze , ale dr wiedzial co zrobić,
      żebym została:))
      • pan.nikt Re: a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 00:39
        Jasne Vikko rozumiem, ze wolałabyś, aby ocierali się o Ciebie sami przystojni,
        młodzi faceci. :):):):)

Ale przecież chyba wiesz jaki są prawa "tłoku".
        A może tak dawno nie jechałaś tramwajem i nie byłaś w Kościele, że nie
        pamiętasz??
        • v.i.k.k.a Re: a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 00:45
          Nie lubię jak sie ktos o mnie ociera, obojetnie z jakiego powodu:((( A tam to
          było lekkie przegiecie, bo moherki nie znaja słowa przepraszam, za to bardzo
          dobrze potrafią sie rozpychać. Ja mam na takich sposób:trzeba bardzo mocno
          napiąć mięsnie-wtedy jest sie bariera nie do pokonania;) Ale czasem to nie zdaje
          egzaminu, wlasnie wtedy, gdy napieraja z 2 stron:/
          • Gość: wobbler Re: a dzis bylismy w Swarzedzu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.04.06, 23:15
            Kobieto,po cos ty poszla do tego kosciola?Chyba zeby zobaczyc po raz pierwszy w
            zyciu jak to tam jest.Twoja spostrzegawczosc poraza.Wiesz jak dlugo trwalo,co
            stalo sie z pieniedzmi i jak byli ubrani ci ktorzy sprofanowali cie swoim
            dotykiem.O,szczerze boleje nad twoja meka!A moze w doskonalosci swej zauwazylas
            tez obecnosc Boga?Jesli nie wiesz-to On jest tam najwazniejszy,a nie jakies
            twoje wydumane problemy.
            A jezeli "napiecie miesni" nie pomaga to zawsze mozesz babcie walnac
            piescia.Jeszcze na to nie wpadlas?Zalosna jestes...
            • v.i.k.k.a Re: a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 23:33
              Juz pisałam, po czesci dla towarzystwa, po części z ciekawości. Rzadko bywam w
              kościele ale jak juz jestem to sobie obserwuję różne sytuacje.
    • Gość: ona Rezurekcja z Jasnej G. trwa w Radiu Maryja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 06:41
      www.radiomaryja.pl/
    • igo.xp Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. 17.04.06, 03:23
      Udział we mszy w kościele v.i.k.k.a. to tak, jak pisanie w
      komputerze. Nie będziesz znała programu, niewiele napiszesz, niewiele uda
      się Tobie z komputera "wycisnąć". W kościele na Mszy Świętej jest
      podobnie. Nie wiesz o co w sprawie chodzi, nie wiesz co oznaczają gesty
      wykonywane przez celebrującego mszę księdza i co w zwiazku z tymi
      gestami należy robić, niewiele ze mszy, z kościoła wyniesiesz.
      • v.i.k.k.a Re: Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. 17.04.06, 11:10
        Bez przesady, kiedyś często ,a nawet bardzo często(minimum raz w tygodniu) byłam
        w kościele. Ale od pewnego czasu mi sie to znudziło, mimo to wiedza pozostała.
        • Gość: qwerty Re: Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. IP: *.icpnet.pl 19.04.06, 21:26
          Wracając do pierwszego tematu.... bluzgać to se możecie np. na Urząd Skarbowy
          albo ubezpieczenia PZU, a nie Kościół. Dzieci oddając pieniądze w skarbonce
          wiedziały na co je przeznaczają.
          Natomiast 1/4 mojej pensji idzie na jakieś chore podatki, ubezpieczenia i
          cholera wie jeszcze na co... i co z tego mam?.... no co?... jak ide do szpitala
          to nie ma kto leczyć! Pielęgniarki odchodzą od łóżek. Ludzie czekają od pół do
          roku czasu za wolnym łóżkiem w szpitalu! TU należy być zbulwersowanym !!!!!!!
          NIe Kościołem!
        • igo.xp Re: Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. 19.04.06, 23:47
          Tej wiedzy nigdy nie było v.i.k.k.a. Ale też i nie mogło być.
          Władza "walczyła" z kościołem. Nie było obowiązku uczyć się
          religii.
    • Gość: asd Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 10:37
      tiny.pl/gtc1
    • Gość: hh Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 19:18
      www.radiomaryja.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka