v.i.k.k.a 13.04.06, 21:06 Pomijam to, ze msza trwała 1.5h. to jest nic wobec tego co tam sie działo.Ksiadz kazał dzieciom oddac skarbonki. I dzieci oddały zamiast sobie kupić sobie cukierki, czekoladki, komiksy i cole:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:15 Msza??? W Wielki Czwartek? Ty byłaś w cerkwi??? Czy gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:16 W Przezmierowie, nie wiem co to za msza, bo sie nie znam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:23 Po co chodzisz do kościoła jeżeli tak naprawdę nie wiesz co tam sie dzieje????? Coś mi to przypomina szamanizm. Sprawa skarbonek - to coroczna zbiórka przez dzieci dla biednych dzieci. Nie wiem dlaczego Tobie się nie podoba tak szlachetna akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:25 1. Byłam osoba towarzyszaca. 2. cos mi sie nie wydaje, ze te pieniadze nie trafia do jakichkolwiek dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:28 v.i.k.k.a napisała: > 2. cos mi sie nie wydaje, ze te pieniadze nie trafia do jakichkolwiek dzieci. Jak szczegółowo rozebrać to co napisałaś to wszystko w porządku. Pieniadze Twoim zdaniem trafią do dzieci - a zatem co sie gorączkujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:31 A widzisz, specjalnie poprawiałam(wpisując to drugie "nie"), ale i tak mi nie wyszło wiec sprostuje:))) 2. cos mi sie nie wydaje, ze te pieniadze trafia do jakichkolwiek dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 01:07 Niby dlaczego?? Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 08:57 Bzdury piszesz... Nie znasz tego ksiedza i nawet nie masz pojecia, ile dobrego dla potrzebujacych robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.icpnet.pl 14.04.06, 21:28 Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem - Polska jest Polską, a Polak Polakiem. pogielo?!? oszolom, pisz o beretach jak chcesz ale tak nie uogolniaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anneiera Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.buf.adelphia.net 23.04.06, 16:53 Nie chodz do kosciola...ateisci gora! jezeli wierzysz w te bogowe bajki to wystawiasz sie na pranie mozgu przez tych wszystkich ksiezuli...koszmar jak Polacy sa podatni na ten koszmarny katolicyzm...have a nice day Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: ??? 20.04.06, 00:04 Tak, jak abp Zimoń dla głodujących murzynów? Może uświadomisz mnie, kiedy zebrane przez niego 0,5 mln zł do nich dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
posener89 Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 20.04.06, 20:07 Taaa, robi tyle co każdy inny. Przychodzi na prawdę potrzebujący z prośbą o pomoc finansową to ten mu da, ale dobre słowo. A to to mu raczej nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 10:58 Hej, maleństwo!! Nie odpowiedziałaś mi. Dlaczego czepiasz się pod tym względem księdza, który może nie jest mistrzem intelektu, jest antyfeministą i nieco upierdliwy?? Jednego nie można mu zarzucić - braku uczciwości. To jeden z najuczciwszych i najskromniejszych ludzi jakich znam. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 11:22 Widzisz, znam niestety ludzi, ktorzy probuja udowodnic, ze ta skromnosc to tak naprawde oszustwo itp. Ale absolutnie sie zgadzam, rozne rzeczy mozna mu zarzucic, ale nie to, ze jest nieuczciwy! Chociaz ja i tak zdecydowanie wole ks. Tadeusza. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 15:50 Ja też:)) Mój mąż zna proboszcza znacznie dłużej, niż ja. Kiedyś nawet grał z chłopakami w piłkę, ale już nie za moich czasów. W każdym razie, on również uważa, że probi jest niezwykle uczciwym człowiekiem. Bardzo ciężkim na codzień, ale uczciwym. On dla siebie nie wziąłby nawet złotówki. Nawet na sutannę parafianie składali się sami, ponieważ on uważał, że ta przetarta, w której chodził, była jeszcze bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
2pp Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 18:17 > Chociaz ja i tak zdecydowanie wole ks. Tadeusza. To wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 17:54 Nie dpowiedziałam, bo nie siedziałam w necie prze ostatnie 1,5 dnia(aż sie sama dziwie;) Ja zdanie na temat tego własnie ksiedza(dla formalnosci-ks.S.) wyrobiłam sbie na podstawie jednej historii i to mi wystarczy. Ale myslę, że on(=ksiądz) w żaden sposób sie nie wyrożnił na tle innych księży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obleśna szmata [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 18:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 19:43 Kurde, ale nie rozumiesz, ze ta historyjke uslyszalas od klamcy nad klamcami, Sir Rysia, ktorego slowa nie sa warte zlamanego grosza! Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 17:55 No i oczywscie za długo prowadzi msze-jak juz ide to nie chce w kosciele pół dnia spedzic:) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 18:37 Oj Vikka!! Nieładnie!! Jak można szkalować człowieka na podstawie plotek?? Zachowujesz się teraz tak, jak ci, którzy opluwają Ciebie. Powiedz mi, czy to jest miłe?? Fakt, że probi ma m,nóstwo wad i już kiedyś o tym wspominałam. Ale Ty oskarżasz go o kradzież. Czy zdajesz sobie z tego sprawę?? Jak Ciebie czytam, odnoszę wrażenie, że pisze jakaś mała dziewczynka, której inna powiedziała, że ktoś jest be. I ona uwierzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush [...] 14.04.06, 19:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 09:10 Nie o kradzież tylko o pazerność,i nie oskarżam tylko podejrzewam, pewnie słusznie, że nie wszytsko trafi do caritasu. I mam troszkę wiecej niż 5 lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 10:26 Dziecino;) bardzo się mylisz. Twój donosiciel musi być wyjątkowo podły. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 15:36 dobrusia_to_ja napisała: > Dziecino;) bardzo się mylisz. Twój donosiciel musi być wyjątkowo podły. ### Owszem jest, ale z innego powodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwadransik Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 22:10 Jesteś chyba troszke zawistna, żawsze dzieci dają dla biedniejszych od nich , a właśnie że trafiaja ja zawsze daje na Caritas bo to chyba najbardziej pewne, ze pomoc zostanie udzielona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.icpnet.pl 20.04.06, 19:12 od małości trzeba uczyć dzieci chęcią dzielenia się zinnymi ,uważam że jest to wspaniały odruch.Nie można uzyć dzieci egoizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:19 Liturgia Wielkiego Czwartku. Pamiatka ustanowienia eucharystii i kaplanstwa. Swieto kaplanow, ministrantow itd. Caly rok oni modla sie za nas, dzis to my modlilismy sie za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:20 Kto sie modlił ten sie modlił;) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:29 Rene!!!!!! Bój się Boga!!!!!!!!! Co z Ciebie za katolik!!!!!!!!!! Sądziłem, że należych do tych, których ksiądz proboszcz wyróżnia i obmywa im w Wielki Czwartek nogi. Nie doprowadzaj do tego, by naczelny forumowy ateista katechezę Ci wykładał. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:32 l.george.l napisał: > Rene!!!!!! Bój się Boga!!!!!!!!! Nie doprowadzaj do tego, by naczelny forumowy ateista katechezę Ci wyk > ładał. Ależ wyłóż. Człowiek całe życie sie uczy. Nie wstydzę sie tego. Czyzbyś twierdził, że w kosciołach parafialnych były Msze swięte????? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 22:03 renepoznan napisał: [...] > Ależ wyłóż. [...] Igo.xp mnie uprzedził. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 09:00 Zgodnie z tradycja, w wiekszosci parafii w Wielki Czwartek odprawiana jest tylko jedna msza swieta. Zwyczajowo tego dnia przed poludniem wszyscy kaplani maja spotkanie z biskupem w katedrze, taka msze dla siebie. Wieczorem zas jest uroczysta Liturgia Wielkiego Czwartku. Kaplani tego dnia nosza biale szaty, msza swieta jest koncelebrowana przez wszystkich kaplanow, biora w niej udzial wszyscy ministranci - bo to jest ich swieto. Podczas Liturgii Slowa mamy przede wszystkim czytanie z Ksiegi Wyjscia - opis dziesiatej plagi egipskiej, przygotowanie baranka paschalnego. Podczas Ewangelii czytany jest opis Ostatniej Wieczerzy wedlug sw. Jana. Na zakonczenie nastepuje uroczyste przeniesienie Jezusa do ciemnicy oraz cicha adoracja. Wiecej szczegolow na www.brewiarz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:18 Musze pewne sprawy sprostowac, jako ze to moja parafia i bardziej na biezaco jestem... Skarbonki braly dzieci dobrowolnie, dobrowolnie tez wrzucaly do nich pieniazki. Nikt nikogo do niczego nie zmuszal... Teraz skarbonki z pieniazkami trafia do tych dzieci, ktore je potrzebuja w postaci roznych swiatecznych prezentow... Dzieki temu czesc dzieci z biednych domow dostanie prezenty "od zajaca". Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:20 A najwiekszy zajac bedzie dla ksiedza:) Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:20 To jest smutne, ze tak oskarzasz czlowieka, ktorego w ogole nie znasz :((( Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:22 Słyszlam o nim wiele złego nt rozwodów i to mi wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:25 Owszem, slyszalas o nim wiele, ale z ust najwiekszego klamcy jakiego znamy, pana R.Cz., ktory to pisuje na tym forum w tonie obrazliwym i burackim - czyli adekwatnym do jego kultury osobistej, a wlasciwie jej braku... Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:28 Tak jak mu nie wierzęi to co powie prze 2(przynajmniej)dziele tak wiem, ze tu ma rację, bo ta historia jest bardzo prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty wielkolud Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:39 jesteś śmieciem bo masz czelnosc nazywac sie katolikiem,przed starymi to święty synalek a twoje marne życie jest odwrotne do przykazań kościelnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty habas Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: 195.205.249.* 14.04.06, 13:48 Zamknij sie grubasie. Jestes takim smieciem i kutasem, ze sie wszyscy dawni przyjaciele odwrociles. Nic dziwnego, kto by sie chcial zadawac z klamca i oszustem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 21:32 wiecie kto to jest vikka i jakie ma zadanie na tym forum czemu z nia dyskutujecie, traktować jak trolla i spoko Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:33 Gość portalu: asd napisał(a): > wiecie kto to jest vikka i jakie ma zadanie na tym forum > czemu z nia dyskutujecie, traktować jak trolla i spoko Ale my lubimy nasze trolle!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 21:34 Tak, trole sa fajne:) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 22:07 Gość portalu: asd napisał(a): [...] > czemu z nia dyskutujecie, [...] Bo to przemiła osoba, no i tak się składa, że zawsze ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 23:56 Ty też masz rację, pisząc, że ja ją mam:P No i nie tylko wtedy oczywiście:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 13.04.06, 23:58 Oj Vikko, Vikko. Miła to Ty jesteś, ale z tą racją to różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 14.04.06, 17:56 Panie nikt, z tego co pamietam to nie zgadzamy sie głównie w tematyce kościelnej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Wielki Czwartek. 13.04.06, 21:59 Najważniejsze dni Wielkiego Tygodnia to Triduum Paschalne: Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota, w których obchodzimy pamiątkę męki, śmierci, pogrzebu i zmartwychwstania Chrystusa. Uroczystość Triduum rozpoczyna się w Wielki Czwartek podczas wieczornej Mszy świętej zwanej Mszą Wieczerzy Pańskiej. W Każdym kościele parafialnym jest to jedyna msza odprawiana tego dnia. Jest ona pamiątką ustanowienia sakramentów Eucharystii i kapłaństwa oraz rozpoczyna czas Męki Pańskiej. W Niedzielę Palmową zasłania się w kościele krzyże fioletowym płótnem. Ukrycie wiszącego na krzyżu Chrystusa ma pomóc wiernym w zastanowieniu się nad goryczą Jego męki i poniżającego ukrzyżowania „dla naszego zbawienia” . Po Wielkoczwartkowej homilii następuje szczególny moment. Ksiądz proboszcz wspominając gest Chrystusa, myje stopy 12 mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Wielki Czwartek. 14.04.06, 09:08 > Po > Wielkoczwartkowej homilii następuje szczególny moment. Ksiądz proboszcz > > wspominając gest Chrystusa, myje stopy 12 mężczyzn. Ten zwyczaj jest jednak coraz czesciej pomijnany. Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: Wielki Czwartek. 14.04.06, 12:34 ksiadz proboszcz ma "gdzies" Chrystusa, Jezus skromny, z tego gestu KK zrezygnowal juz na poczatku swego istnienia Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kilak wyjaśnień. 13.04.06, 22:37 1. Triduum Paschalne a) Wielki Czwartek Msza św na pamiątkę Ostatniej Wieczerzy, ustanowienia Najświetrzego Sakramentu i Sakramentu Kapłaństwa. Również obmycie nóg mające swoje źródło w Ewangielicznym obmyciu nóg apostołów przez Pana Jezusa. b) Wielki Piątek. Jedyny dzień w roku, kiedy nie odprawia się mszy św. W zamian za to jest Uroczystość upamiętniająca mękę i śmierć Pana Jezusa. W ciągu dnia Droga Krzyzowa, po liturgii wieczornej adoracja Pana Jezusa w Grobie, w tym Gorzkie żale c) Wielka Sobota Pamiątka ustanowienia Chrztu Św, wigilia Zmartwychwstania. Święcenie Paschału Ponieważ zmartwychwstanie nastąpiło w nocy, najczęściej liturgia odbywa się późnym wieczorem i jest połączona z Uwielbieniem Jezusa Zmartwychwstałego. Rozlega sie w niej Radosne ALLELUJA. d) Niedziela Wielkanocna W większoaści kościołów tradycyjna Msza Rezurekcyjna o 6.00 rano. Praktycznie w obecnej liturgii, juz w Sobotę wieczorem (w nocy) świętujemy Zmartwychwstanie, a ranna Rezurekcja nawiązuje do wielowiekowej polskiej tradycji. 2. SKARBONKI??? To ogólnopolska akcja CARITAS. Kartonowe składane skarbonki były rozprowadzone w kosciołach całego kraju. Kto chcial, mógł taką skarbonkę wziąć do domu i wkłądać tam np pieniądze zaoszczędzone na słodyczach (wyrzeczenia wielkopostne), albo np na wódce. I włąśnie dziś pieniądze z tych skarbonek były zbierane i mają zostać przekazane do Caritas, podobnie jak dochód ze sprzedaży "chlebków wielkanocnych" i jeszce jakiś pamiatkowych monet(?) (medali??). W Kołobrzegu te monety były po 5 zł i chyab ta cena jestw całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kilak wyjaśnień. 13.04.06, 22:50 Kilka linków: To było na gwiazdkę: www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/caritas%20polska%20swiece.htm a teraz: www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/paschalik_2006.htm www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/skarbonki_2006.htm www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/paschaliki_2006.htm więcej, rózniż cele zbiórek: www.caritas.archpoznan.org.pl/ www.caritas.archpoznan.org.pl/ www.caritas.pl/ a na Wielkanoc: www.caritas.archpoznan.org.pl/komunikaty/zyczenia_wielkanocne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kilak wyjaśnień. 14.04.06, 11:36 > b) Wielki Piątek. > Jedyny dzień w roku, kiedy nie odprawia się mszy św. W zamian za to jest > Uroczystość upamiętniająca mękę i śmierć Pana Jezusa. > W ciągu dnia Droga Krzyzowa, po liturgii wieczornej adoracja Pana Jezusa w > Grobie, w tym Gorzkie żale W tym dniu kosciol jest nieozdobiony, nie pala sie swiece. Podczas Liturgii Wielkiego Piatku kaplani maja czerwone szaty, czytaja Meke Panska wedlug sw. Jana Ewangelisty - naocznego swiadka przesluchan i ukrzyzowania Chrystusa. Na koniec symboliczne przeniesienie Jezusa do Grobu Panskiego. Podczas tego nabozenstwa mamy tez jedyna w roku, najbardziej uroczysta, spiewana modlitwe powszechna. > c) Wielka Sobota Pamiątka ustanowienia Chrztu Św, wigilia Zmartwychwstania. > Święcenie Paschału > Ponieważ zmartwychwstanie nastąpiło w nocy, najczęściej liturgia odbywa się > późnym wieczorem i jest połączona z Uwielbieniem Jezusa Zmartwychwstałego. > Rozlega sie w niej Radosne ALLELUJA. > Tego dnia mamy rowniez swiecenie potraw. Mnie zawsze dziwia koszyczki pelne slodyczy itp - a przeciez poswiecone jest tak naprawde to, za co sie kaplan modli, czyli: chleb, jajka, baranek, sol i zdaje sie mieso. Liturgia Wielkiej Soboty - bardzo uroczysta msza, rozpoczynajaca sie swieceniem wody i ognia (na poczatku liturgii swiatla w kosciele sa pogaszone, kaplan wchodzac z poswieconym paschalem wypowiada slowa "Swiatlo Chrystusa" i dopiero wtedy ludzie zapalaja swiece, w kosciele zapala sie swiatlo). No i sprawa procecji rezurekcyjnej. Tak jak piszesz, wedlug tradycji rano, przed pierwsza msza (najczesciej o 6). Ostatnimi czasy rowniez czesto po Liturgii Wielkiej Soboty. Na zakonczenie procesji uroczyste odspiewanie hymnu Te Deum Laudare. Podczas Mszy Zmartwychwstania (badz w sobote, badz w niedziele) mamy bardzo duzo czytan z Pisma Swietego, oprocz Ewangelii zdaje sie 8 czy 9 czytan (az siedem ze Starego Testamentu). Czesc z nich mozna pominac, obowiazkowe jest czytanie z Ksiegi Wyjscia, opisujace przejscie przez Morze Czerwone. Innym czestym czytaniem jest Ksiega Rodzaju - opis stworzenia swiata. > d) Niedziela Wielkanocna W większoaści kościołów tradycyjna Msza Rezurekcyjna o > > 6.00 rano. > Praktycznie w obecnej liturgii, juz w Sobotę wieczorem (w nocy) świętujemy > Zmartwychwstanie, a ranna Rezurekcja nawiązuje do wielowiekowej polskiej > tradycji. Niestety, rok temu ks. arcybiskup wydal nakaz, by msze rezurekcyjne odbywaly sie w sobote wieczorem. Wielka szkoda, bo moim zdaniem byl to piekny zwyczaj, gdy w Wielkanoc wstawalo sie skoro swit swietowac Zmartwychwstanie Chrystusa. Dowiedzialem sie jednak, ze w Poznaniu 1 czy 2 parafie nie dostosowaly sie do zalecenia i bedzie rezurekcja o 6 rano. Czy ktos z Was moze wie o jakie parafie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 mój, jakże celny, komentarz 14.04.06, 08:08 hahahahahahahahahahaahahahahhaahahahhahaahahhahahaa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kusy Re: mój, jakże celny, komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 08:22 Caritas to czarna mafia nad którą nie ma kontroli. Pomoc / bardzo mizerna /którą oferują to zasłona dymna - to tak jakby Kulczyk rzucił 5 zł biedakowi i trąbił na całą polskę o swoim wolontariacie ! Odpowiedz Link Zgłoś
romik1961 Re: Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. 14.04.06, 08:31 Jeżeli byłaś w kościele Katolickim to już po nas. No i po pieniądzach. Wszyscy doskonale wiedzą, że Caritas istnieje nie tylko po to by pomagać. Po co jeszcze sami się domyślcie. Widziałaś kiedykolwiek, czy w ogóle ktokolwiek widział żeby jakiś ksiądz katolicki rozdawał na mszy pieniądze? Odbębni mszę każąc sobie jeszcze za to płacić. Używając przy tym słów: Bóg zapłać. Jestem chrześcijaninem, ale niech każdy pamięta, że katolicyzm wywodzi się od tych, którzy uknuli spisek i doprowadzili do bestialskiego mordu Jezusa. Teraz wykorzystują jego wizerunek dla własnych materialnych potrzeb. To wszystko, co robią w sprawach religii to jedna wielka mistyfikacja. Nie wolno nam zapomnieć, co robili w przeszłości. Inkwizycja Kośc. rz.kat. instytucja powołana ok. 1215 r. przez papiestwo dla tępienia herezji, sprawowana gł. przez dominikanów, stosująca tortury i palenie skazanych na stosie, w niektórych krajach przetrwała do XIX w. Mordowali całe narody. Pamiętajmy o katarach. Ofiarami ich krucjaty w 1209 roku stali się mieszkańcy Beziers. Zamordowano z zimna krwią ponad 15 tysiące mężczyzn, kobiet i małych dzieci. Byli to katarowie i chrześcijanie. Rozkaz wymordowania wydał legat papieski Amaury. Polecił: ”Nie okazujcie litości ze względu na stan, wiek i płeć. Zabijcie wszystkich katarów i katolików. Bóg rozpozna swoich”. Żadne wyznanie religijne tego świat nie wyrządziło tyle zła, co katolicyzm. Ale nie przejmujmy się tym. Przyjdzie czas, gdzie Bogowie ich rozliczą a Bóg im tego nie przebaczy. Będą płakać, lecz dla nich będzie już za późno. Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. Przepowiedział to Nostredamus. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. 14.04.06, 16:07 romik1961 napisał: ....... No i po pieniądzach. Wszyscy > doskonale wiedzą, że Caritas istnieje nie tylko po to by pomagać. .... Możesz jaśniej?? Masz jakieś dowody, albo choćby podejrzenei popełnienia przestępstwa przez Caritas?? Jeżeli tak, to BADŹ SOBRYM OBYWATELEM. Idź z tym do prokuratury. a jeśli nie masz, to nie rzucaj oszczerstw. A co do historii Kościoła, to masz jednak jakieś braki, Musiz chyba uzupełnic wiedzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicniewiesz Re: Upadek kościoła katolickiego jest już blisko. IP: *.icpnet.pl 15.04.06, 21:25 Wypisujesz bzdury niepodparte żadnymi faktami, ani tym bardziej dowodami. A za grzechy kościoła przepraszał Sługa Boży Jan Paweł II Wielki, pierwszy Papież z rodu Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
romik1961 Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 09:12 Szanowny ‘pan. nikt’ znasz Pan historię Kościoła Katolickiego tylko z podręcznika Katechizmu? Inkwizycja, krucjaty to czyj wymysł, Indian? Kościół Katolicki ubroczony jest krwią ludzka po szyje. Widzimy co się dzieje w chwili obecnej. Oto fragment z Forum Strefy NDW: „KK doczepiał do chrześcijaństwa tradycje innych wierzeń. Wszystko po to, by zchrystianizowani lokalni mieszkańcy mieli coś swojego, przez to widzieli w katolicyzmie \"dobrą doktrynę\" i nie zbuntowali się za szybko. Tradycje KK wydają mi się głupie - kościół tworzy tradycję z czegoś co krytykuje.” Ludzi kładzie się na glebę. Całują posążki, obrazki. Modlą się do figurek. Sieją mamonę. A tak naprawdę zapominają o istnieniu Boga. Nie przypomina to Egiptu z czasów Faraona. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: 15.04.06, 19:04 Katechizm jest jednym ze źródeł historii. Nie jedynym. A o błędach Kościołą mówił nawet JPII. Tak, ze nic nowego nie odkryłeś. Natomiast Twoja historia jest zwyczajnie okrojona, jednostronna. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 00:22 Podoba mi sie to miasto(?), koscioł tez, msza tez....ale te beznadziejne baby:////Kazda sie o mnie ocierała wracajac od komunii, i tak z kazdej strony:((( w pewnym momencie burknęłam, że wychodze , ale dr wiedzial co zrobić, żebym została:)) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 00:39 Jasne Vikko rozumiem, ze wolałabyś, aby ocierali się o Ciebie sami przystojni, młodzi faceci. :):):):) Ale przecież chyba wiesz jaki są prawa "tłoku". A może tak dawno nie jechałaś tramwajem i nie byłaś w Kościele, że nie pamiętasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 00:45 Nie lubię jak sie ktos o mnie ociera, obojetnie z jakiego powodu:((( A tam to było lekkie przegiecie, bo moherki nie znaja słowa przepraszam, za to bardzo dobrze potrafią sie rozpychać. Ja mam na takich sposób:trzeba bardzo mocno napiąć mięsnie-wtedy jest sie bariera nie do pokonania;) Ale czasem to nie zdaje egzaminu, wlasnie wtedy, gdy napieraja z 2 stron:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wobbler Re: a dzis bylismy w Swarzedzu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.04.06, 23:15 Kobieto,po cos ty poszla do tego kosciola?Chyba zeby zobaczyc po raz pierwszy w zyciu jak to tam jest.Twoja spostrzegawczosc poraza.Wiesz jak dlugo trwalo,co stalo sie z pieniedzmi i jak byli ubrani ci ktorzy sprofanowali cie swoim dotykiem.O,szczerze boleje nad twoja meka!A moze w doskonalosci swej zauwazylas tez obecnosc Boga?Jesli nie wiesz-to On jest tam najwazniejszy,a nie jakies twoje wydumane problemy. A jezeli "napiecie miesni" nie pomaga to zawsze mozesz babcie walnac piescia.Jeszcze na to nie wpadlas?Zalosna jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: a dzis bylismy w Swarzedzu 16.04.06, 23:33 Juz pisałam, po czesci dla towarzystwa, po części z ciekawości. Rzadko bywam w kościele ale jak juz jestem to sobie obserwuję różne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Rezurekcja z Jasnej G. trwa w Radiu Maryja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 06:41 www.radiomaryja.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. 17.04.06, 03:23 Udział we mszy w kościele v.i.k.k.a. to tak, jak pisanie w komputerze. Nie będziesz znała programu, niewiele napiszesz, niewiele uda się Tobie z komputera "wycisnąć". W kościele na Mszy Świętej jest podobnie. Nie wiesz o co w sprawie chodzi, nie wiesz co oznaczają gesty wykonywane przez celebrującego mszę księdza i co w zwiazku z tymi gestami należy robić, niewiele ze mszy, z kościoła wyniesiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. 17.04.06, 11:10 Bez przesady, kiedyś często ,a nawet bardzo często(minimum raz w tygodniu) byłam w kościele. Ale od pewnego czasu mi sie to znudziło, mimo to wiedza pozostała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. IP: *.icpnet.pl 19.04.06, 21:26 Wracając do pierwszego tematu.... bluzgać to se możecie np. na Urząd Skarbowy albo ubezpieczenia PZU, a nie Kościół. Dzieci oddając pieniądze w skarbonce wiedziały na co je przeznaczają. Natomiast 1/4 mojej pensji idzie na jakieś chore podatki, ubezpieczenia i cholera wie jeszcze na co... i co z tego mam?.... no co?... jak ide do szpitala to nie ma kto leczyć! Pielęgniarki odchodzą od łóżek. Ludzie czekają od pół do roku czasu za wolnym łóżkiem w szpitalu! TU należy być zbulwersowanym !!!!!!! NIe Kościołem! Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Re: Uczestnictwo we mszy wymaga instrukcji. 19.04.06, 23:47 Tej wiedzy nigdy nie było v.i.k.k.a. Ale też i nie mogło być. Władza "walczyła" z kościołem. Nie było obowiązku uczyć się religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 10:37 tiny.pl/gtc1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: dziś byłam w kosciele i jestem zbulwersowana: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 19:18 www.radiomaryja.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś