Dodaj do ulubionych

Jedna pizza na 2 osoby

10.09.26, 18:56
= won z restauracji.

Przynajmniej tak sie przytrafiło jakims polskim turystkom na Sardynii. Artykuł hula po necie, kto chce ten sobie znajdzie.

Co sądzi ematka? Januszex zakopiański czy słuszna praktyka restauratora? Ponoc w IT zawsze zamawiam sie 1 pizzę na osobę choćby miało sie zostawić lub wziąć na wynos.

Kolejny temat kulinarny, zeby nie bylo. Od czytania o pizzy, a wcześniej menu ekwadorskiej knajpy zrobiłam sie głodna. A tu pracować trzeba, jesc bede za jakies 3 h dopiero.
Obserwuj wątek
    • czekamnawiatr Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:02
      Nie znam tych zwyczajów. Całej pizzy na raz nie zjem i zawsze zamawiamy jedna na dwie osoby, albo dwie na trzy osoby. Jeśli to lokalny zwyczaj, to ... Glupi.
    • mocca26 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:05
      Nigdy nie miałam z tym problemu. Ale i nigdy nie byłam na Sardyniismile

imho: czesto moim zdaniem pizza jest po prostu za duza na jedna osobę
    • mdro Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:21
      Jesli to ten artykuł z Onetu, to te panie zamówiły tylko jakąś przekąskę, nie pizzę. Restauratorka przy okazji żaliła się na takich, co jedną pizzę na dwie osoby zamawiają.
    • freja08 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:25
      Tam rzeczywiście zamówienie jednej pizzy na dwie osoby to jak zamówić sobie na pół makaron czy rybę. Przejdzie przy większym zamówieniu, ale jeżeli dwie osoby przychodzą, zajmują stolik i zamawiają tylko jedną pizzę za jakieś 14 euro oraz dwie wody to słabo i przy dużym obłożeniu restauracji różnie to może być odebrane.
      • 35wcieniu Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:32
        Zdradzam sekret: Samotna osoba jedzaca przy tym samym stoliku też zajęłaby go w całości i zjadła jedną porcję.
        Wskaż stratę restauracji przy analogicznej sytuacji kiedy jedna je, a druga pije wodę, albo kiedy jedzą jeden posiłek na pół.
        W normalnej restauracji nikt na nic takiego nie zwraca uwagi i nie "odbiera tego różnie".
        • droch Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:57
          Jedna osoba jest pewno tak samo niemile widziana przy stoliku 🤣
          • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:07
            Potwierdzam, zdarzyło mi się w tym roku.
            Co jest o tyle zabawniejsze, że tu jak widać para nie jest gwarancją obrotów, a ja na kolację zamawiam minimum 2 dania + deser + wino.
      • mizantropka65 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 22:06
        >>.ale jeżeli dwie osoby przychodzą, zajmują stolik i zamawiają tylko jedną pizzę za jakieś 14 euro
        Dlatego Włosi wymyślili i praktykują coperto. Opłata jest pobierana za każdą osobę zajmującą miejsce przy stole. Każdy sobie kalkuluje, czy woli zjeść przy stoliku, czy kupić w pizza al taglio lub w panificio.
    • trampki-w-kwiatki Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:39
      Jakieś absurdalne oczekiwanie 🙄
      Często jem jedną pizzę na pół, ba, zamawiam z koleżanką jeden kawałek ciasta na pół, bo cały jest ble a chcemy tylko skosztować. Nikomu nic do tego ile zamawiam. Nie przesiaduję godzinami przy pustym stoliku, zjem i spadam, więc wielkich strat z tego powodu, że nie zamawiam by wyrzucić nie ma.
      • bi_scotti Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:53
        trampki-w-kwiatki napisała:

> zamawiam z koleżanką jeden kawałek ciasta na pół, bo cały jest ble a chcemy tylko skosztować

Normalka: prawie zawsze zamawiamy z mezem tylko jeden kawalek ciasta, bo to sa duze kawalki & by default kazdy kelner przynosi 2 widelczyki/lyzeczki smile Life.
    • asia-loi Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:46
      Czytałam ten artykuł. Zamówienie było na małą kwotę 2 drinki i jakaś przystawka za 9 euro, więc pani stwierdziła, że restauracja ma koszty utrzymania i ich wyprosiła.
      • asia-loi Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:50
        Właścicielka tej pizzerii-restauracji stwierdziła, że nie są barem tylko restauracją. Że woli obsłużyć kilku klientów, którzy zamawiają dużo, a nie wielu klientów którzy zamawiają mało. (więc mało płacą, a stolik blokują - to mój komentarz).
    • bi_scotti Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:51
      Text nie szukalam, nie przeczytalam - sorry - troche jestem dzis leniwa.
      Chyba wszedzie na swiecie zdarzaja sie restauratorzy "with attitude" & jak sie na takich trafi to pech uncertain Szczesliwie nie ma obowiazku powrotu do takiego miejsca.
      Inna sprawa, ze jesli sie nie skonczy np. pizza to zawsze mozna wziac ze soba to co zostalo w pudelku - jak mawiaja, classic student breakfast wink Cheers.
      • nadkomisarz_przyzwoita Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:59
        A ja szukałam bo akurat lubię szukać. ta konkretna pizzeria ma dosyć wątpliwe opinie generalnie pizza nie jest zbyt dobra, taka mocno średnia bym powiedziała według opinii Google. Niektórzy wręcz piszą o tym że jest po prostu gumowata i niesmaczna.
      • mikams75 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 21:19
        no wiec nie zawsze mozna wziac ze soba, bo nie zawsze jest wygidnie chodzic z pudelkiem z pizza kolejne iles godzin.
    • nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 19:54
      Wychodzę z założenia, że to restauracja ma być dla mnie, a nie ja dla restauracji. Jak im się nie podoba to, że jemy pizzę na pół, to z chęcią wyjdę. W ogóle z miejsca, które wymusza na mnie wyrzucanie jedzenia ( ja tej pizzy ani nie zjem, ani nie będę ze sobą nosić w trakcie zwiedzania), albo mówi mi, jaką kawę mogę wypić, a jakiej nie, bo jest piątek, 14.27 a Saturn zesrał się w pannie, wychodzę z przyjemnością,
      • nadkomisarz_przyzwoita Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:06
        Zgadzam się. Włosi generalnie dziwnie patrzą na ludzi którzy chcą po południu zamówić lattte albo cappuccino bo taką kawę według nich można pić wyłącznie rano a po południu już tylko espresso. Tylko że Włosi mają trochę inne żołądki w ogóle tam na południu gorzej trawią laktozę i mniej piją mleka niz ludzie północy. Generalnie im bardziej na północ tym większa tolerancja laktozy u dorosłych i im picie latte po południu w ogóle może nie przeszkadza. ja na przykład jestem w stanie wypić cappuccino po południu i traktuję je jako deser. Dla Włochów to jest świętokradztwo bo po południu pije się tylko espresso. I co ja mam teraz zmieniać swoje przyzwyczajenia ponieważ włosi nie trawią laktozy i dostają sraki?
        • chatgris01 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:41
          Ale to jest dziwne, rano nie dostają sraki po capuccino?
          • nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:43
            To pragmantyczne. Rano dostają sraki w czasie pracy, więc mogą kiblować do woli, po południu szkoda marnować czas wolny wink
            • nina_unu Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:57
              nick_z_desperacji2 napisała:

> To pragmantyczne. Rano dostają sraki w czasie pracy, więc mogą kiblować do wol
              > i, po południu szkoda marnować czas wolny wink

🤣🤣🤣
            • chatgris01 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:59
              big_grin
          • nadkomisarz_przyzwoita Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:07
            chatgris01 napisała:

> Ale to jest dziwne, rano nie dostają sraki po capuccino?
            >

Rano lepiej trawią bo się ruszają i jakoś ich żołądki dają radę. Problem mają wieczorem i popołudniu kiedy juz nie są zbyt ruchliwi. No nie wiem dokładnie, tak gdzieś kiedyś czytałam. W internecie są dostępne całe badania na ten temat. Nawet w samych Włoszech są różnice w trawieniu mleka ( najmniej problemów mają ci na północy, a na samym południu większość dorosłych ma biegunkę po mleku).
            • nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:32
              To akurat dziwne, kiedyś miałam właśnie problemy po mleku, ale działało to dokładnie odwrotnie. Rano żadnego nabiału, a potem, jak już żołądek się rozkręcił, to hulaj dusza.
          • niemcyy Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:23
            chatgris01 napisała:

> Ale to jest dziwne, rano nie dostają sraki po capuccino?

Rano im jeszcze zalega późno zjedzona, obfita kolacja, więc capuccino nie przeleci przez jelita jak po zjedzeniu poprzedniego dnia na kolację kanapki o 19., która do śniadania się wchłonie i człowiek wstaje głodny.
        • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:59
          Takie sztywne podejście już coraz bardziej odchodzi do lamusa. Zwłaszcza w bardziej turystycznych miejscach.
          • bi_scotti Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 22:41
            eliszka25 napisała:

> Takie sztywne podejście już coraz bardziej odchodzi do lamusa. Zwłaszcza w bardziej turystycznych miejscach.

Ja bym wrecz powiedziala, ze w koncu i w turystycznych miejscach wink Bo z moich doswiadczen podrozy here & there & everywhere, w malych nieturystycznych miejscach to ludzie wlasciwie zawsze byli zyczliwi, chetni ugoscic tak zeby gosc byl happy etc. A to w tych very popular miejscach z masa turystow zdarzaly sie roznego typu nieuprzejmosci, jak wyzej "attitude" ... Jednak podejscie wypunktowane gdzies wyzej, ze to restauracja jest dla mnie a nie ja dla restauracji zaczyna w koncu brac gore nad zalozeniem, ze gosc placacy z wlasnej kieszeni musi sie dostosowac or else. Ufff big_grin Cheers.
          • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:11
            Ale to jest trochę coś za coś.
            Naginanie się do turystów oznacza również czasem obniżanie standardu, zmianę receptury na bardziej uniwersalną.

Pomijając już to, że wielu ludzi od zawsze powtarza, że jeśli jest się gościem, to należy dostosować się do zwyczajów gospodarzy.
            • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:25
              No nie, to zupełnie nie o to chodzi. Nie trzeba robić gorszego cappuccino, żeby podać je po 12. Ono ma być tak samo smaczne, jak o 8, wystarczy, że kelner nie będzie przewracał oczami. Jak dla mnie to raczej podnoszenie standardu.

Idąc do restauracji oczekuję, że będę obsłużona kulturalnie i bez fochów. Jako gospodarz to ja staram się postępować tak, żeby moim gościom było u mnie dobrze. Natomiast miejsca turystyczne żyją z turystów, więc strzelanie focha, że ktoś chce kawę z mlekiem o niewłaściwej porze jest jakby średnio na miejscu.
              • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:31
                Wiesz, ale w praktyce - po pierwsze: turyści to niejednorodna grupa i miejsca mają swoje grupy docelowe.
                Po drugie, sporo miejsc turystycznych jest na tyle atrakcyjnych i popularnych, że choćby i kelnerzy mówili per „ty małpo”, to i tak zjawiać się i zostawiać pieniądze będą tam tłumy.
                Taki urok turystyki masowej.
                • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:48
                  I właśnie na tym założeniu jadą cwaniaczku twierdzące, że muszą obniżać jakość pod turystów. W rzeczywistości obniżają jakość, żeby sprzedawać tańsze składniki po turystycznej cenie.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:53
                    Jadą głównie na tym, że zawsze znajdzie się jakieś "wytłumaczenie" i ktoś je łyknie.
                    • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:00
                      Raczej na tym, że część ludzi nie zauważy, części nie posmakuje, ale na ich miejsce przyjadą tysiące innych
            • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:25
              To akurat konkluzja po restauracji w centrum Rzymu - w której rozmawiałam z właścicielem (menedżerem?) o jakości serwowanego jedzenia (miałam zastrzeżenia).
              Wyjaśnił mi, że musi dostosowywać menu do „przeciętnego”, turystycznego podniebienia.
              • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:30
                To jest zwykła wymówka. Nie ma czegoś takiego, jak przeciętne turystyczne podniebienie. Jadąc do Włoch oczekuję włoskiego jedzenia i regionalnych specjałów. Restauracje dostosowane do „turystycznego podniebienia” omijam szerokim łukiem.
                • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:35
                  No ale to nie zawsze da się przewidzieć przed zjedzeniem.
                  Mój zarzut dotyczył cacio e pepe - było czuć złą jakość, zwłaszcza procesowania pieprzu. Nie chodziło o to, że u progu wyskakiwał szyld chicken Alfredo
                  • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:56
                    Przewidzieć się nie da, ale można czytać opinie, które piszą również miejscowi. Oczywiście nie daje to całkowitej gwarancji i zawsze można się naciąć, ale do takiej restauracji więcej nie wracam. Natomiast obniżanie jakości, to nie jest dostosowywanie się do turystów. W pizzeriach na Sardynii popularna jest pizza würstel, z niemiecką kiełbasą. Nie jest to pizza gorszej jakości, po prostu würstel zastępuje tu salsicie, żeby dopasować menu do podniebienia Niemców, którzy jeżdżą na Sardynię. Można taką pizzę wybrać z menu, ale nie trzeba. Jednak zarówno pizza jakim kielbasa nie są gorszej jakości. Takie stwierdzenie, to wciskanie kitu przez cwaniaczka, który chce z turystów wydoić jak najwięcej po taniości.
                    • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:03
                      Owszem, i z reguły to robię, ale w ciągu kilku miesięcy, które spędzam rocznie we Włoszech z czysto organizacyjnych względów zdarza mi się trafić do przypadkowych miejsc.
                      • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:30
                        Wiadomo, że nie da się ustrzec zupełnie. Opinie pomagają, a jeśli jednak się natnę, to po prostu już nigdy do tego miejsca nie wrócę. Restauratorzy, jak ten, z którym rozmawiałaś, to po prostu ludzie bazujący na tym, że tak czy tak będą nowi turyści, więc po co się wysilać. Nie dorabiałabym do tego rzewnych historyjek o konieczności dostosowania się do turystycznego podniebienia.
                        • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:56
                          W temacie cappuccino jeszcze - mój dobry przyjaciel całe życie pije cappuccino po południu - po prostu innej kawy nie pija - i nigdy nie spotkał się z przewracaniem oczami ani protestami obsługi (rzeźba się dzieje w Lombardii).
                          Zaczynam podejrzewać, czy to teatralne zachowanie nie jest wyjściem naprzeciw turystom, którzy paradoksalnie właśnie tego show (mamma Mia! 🙄znak krzyża) oczekują, będąc pod wpływem instagrama i tik toka
                          • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 06:38
                            Nie było jeszcze nawet Internetu, kiedy Włosi odmawiali podania cappuccino po południu. Tak, jestem starsza niż internet 🙄
                • bi_scotti Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:38
                  Pytanie zasadnicze czy "dostosowac" musi sie rownac z obnizeniem quality? Np. Indian food (my favourite wink) - zawsze & wszedzie pada pytanie "how spicy?" & zgodnie z zyczeniem klienta ostrosc potrawy jest dostosywana do zamowienia przy stoliku smile Dokladnie jak pisze Eliszka - to samo latte mozna czasowo dostosowac do checi klienta & podac rownie przyzwoite o 8:00 rano jak i 8:00 wieczorem. Jezeli jednak "dostosowywanie" ma byc rozumiane jako robienie jakiegos local speciality "na odwal sie" skapiac na skladnikach badz je kompletnie zmieniajac (z reguly na tansze lub gorsze!!!), to to nie jest dostosowywanie sie tylko pretekst zeby na turyscie zarobic dajac mu kiepski/podrzedny service uncertain Not cool! Cheers.
                  • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:47
                    bi_scotti napisała:

> Pytanie zasadnicze czy "dostosowac" musi sie rownac z obnizeniem quality?

Jeżeli klient domaga się nieistniejących dań i niestandardowych połączeń, to najwyraźniej tak
                    • nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:52
                      Latte po południu to nieistniejące danie czy aż tak niestandardowe połączenie?
                    • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:58
                      Do niestandardowych połączeń można użyć tak samo wartościowych składników jak do standardowych. Poza tym, co to znaczy niestandardowe połączenie? Bo dla mnie takim połączeniem jest na przykład tradycyjna neapolitańska pizza z ziemniakami
                      • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:05
                        Spaghetti bolognese
                        Spaghetti z pulpetami
                        Chicken Alfredo
                        Pizza z dziwnymi składnikami

To tak na szybko
                        • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:11
                          A w moim przykładzie - cacio e pepe, w którym woń pieprzu jest niemal niewyczuwalna - uzasadniona jako „większość turystów nie lubi ostro”.
                          Owszem - tłumaczenie być może z tyłka, ale znów - są takie miejsca - i Rzym do nich należy - w których ZAWSZE będą klienci, więc po co się starać.
                          Smutne, ale prawdziwe.
                          • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:19
                            Jak sama napisałaś, nie jest to żadne dostosowywanie się do turystycznego podniebienia, tylko zwykłe cwaniactwo, bo przecież zawsze znajdzie się wystarczająco dużo jeleni, którzy przyjdą na jedzenie. No mniej mi więcej i dorabianie do tego ideologii jest co najwyżej żałosne.
                        • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:13
                          I dlaczego niby spaghetti w połączeniu z sosem bolognese musi być gorszej jakości? Zarówno spaghetti jak i sos, to normalne składniki we Włoszech. Ich połączenie wymaga gorszej jakości składników?

Włoskie polpette, to jak najbardziej normalne danie. Tak samo, jak włoskim daniem dla dzieci jest pizza z frytkami. Zapewniam, że dziwnych składników na pizzy, to włoska tradycja zna bez liku. Choćby frajeli (nie pamiętam jak się pisze, więc napisałam fonetycznie) czy wspomniane już przeze mnie ziemniaki.
                          • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:16
                            Polpette owszem, ale nie w połączeniu z makaronem.
                            • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:26
                              I tu już nie byłabym taka pewna. Klopsy ze spaghetti, to wymysł amerykański, jednak ani klopsy ani sos, ani makaron nie musi być z tego powodu gorszej jakości. Natomiast w Abruzji jest danie o nazwie spaghetti alla chitarra con pallottine i są to malutkie klopsiki w sosie pomidorowym podawane z makaronem.
                              • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:34
                                Ciekawe. Będę w przyszłym tygodniu i spróbuję zamówić to danie. Zakładam, że składniki powinni mieć.
                                • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:37
                                  Możesz sobie nawet ugotować sama

www.lacucinaitaliana.it/ricetta/primi/spaghetti-alla-chitarra-con-pallottine/
                                  • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:43
                                    Dziękuję, ale lada dzień wylatuję. Z czystej ciekawości zamówię
                                    • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:43
                                      *a raczej spróbuję zamówić
                            • nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:30
                              Wytłumacz, bo nie ogarniam: skoro mogą robić dobre klopsiki, dobry makaron i mogą robić dobry sos, to dlaczego usprawiedliwiasz robienie gó...anego makaronu z klopsikami? W czasi łączenia klopsików, sosu i makaronu dochodzi do jakiejś reakcji chemicznej, która uniemożliwia podania tych składników razem bez straty na jakości?
                              • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:42
                                To do mnie? W którym miejscu usprawiedliwiam?
                                Właśnie nie usprawiedliwiam - zwróciłam uwagę na słabo „napieprzone” cacio e pepe - w odpowiedzi usłyszałam, że turyści nie lubią ostrego.

Jak chodzi o łączenie konkretnych makaronów z konkretnymi sosami - chodzi o to, w jaki sposób sos oblepia makaron. Nie wgłębiam się, robię i zamawiam tak, jak nakazuje tradycja.
                                Niektóre dania w menu są uznawane za restauracyjny red flag, ale nie zawsze da się tego uniknąć.
                                • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:48
                                  Tj nie zawsze da się uniknąć wejścia do pierwszej lepszej knajpy (na przykład gdy jest się głodnym, zmęczonym, czeka się na check in, potrzebuje się do toalety, ma się okres czy drewnianą nogę.
                                  (Z reguły sprawdzam recenzje - ale mam też w zwyczaju zwiedzać w bezplanie, jak flanêur)
              • niemcyy Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 00:01
                hailey_bieber2004 napisała:

> To akurat konkluzja po restauracji w centrum Rzymu - w której rozmawiałam z wła
                > ścicielem (menedżerem?) o jakości serwowanego jedzenia (miałam zastrzeżenia).
                > Wyjaśnił mi, że musi dostosowywać menu do „przeciętnego”, turystycznego podnieb
                > ienia.

Nie dość, że oszust to jeszcze cham.
    • czekamnawiatr Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:04
      Przyznam się. Kiedyś , razem z moim chłopakiem byliśmy w restauracji z pretensjami. Kelnerzy w ubrankach jak z amerykańskich filmów, a byo to jakieś 30 lat temu. Weszliśmy, zaprowadzono nas do stolika ( za filarem, choć byliśmy tylko my i jeszcze jedna para gdzieś dalej. Widać nie wyglądaliśmy reprezentacyjnie). Dostaliśmy karty i pół godziny czekaliśmy, aż ktoś raczy do nas podejść. Złożyliśmy zamówienie. Po 15 minutach przyszedł kelner z informacją, że tego dania nie ma. A czy jest takie a takie? On nie wie, ale zapyta. Po kolejnych 20 minutach okazało się że może być jedna porcja. Tu już doskonale się bawiliśmy. To zamówiliśmy frytki. Same? Same. Kelner o mało co apopleksji nie dostał . Dobrze wiedzieliśmy, że same frytki to możemy zjeść w budce na dworcu a nie w takiej jekskluzywnej restauracji, ale sytuacja była tak absurdalna, że sobie nie żałowaliśmy. Frytki dostaliśmy tak ugarnirowane, że to mogło być osobnym daniem. Tacy byliśmy nieopłacalny klienci.
      Chłopak, z którym wtedy byłam był synem właściciela kilku restauracji. Nie chodził w zlotoglowiu, ja tym bardziej i widocznie , delikatnie mówiąc, załodze się nie chciało dla nas postarać.
    • rena.k Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:14
      Byłam na Sardynii, nigdy nie zamawialiśmy po 1 pizzy na osobę. Pewnie zalezy od knajpy
    • mabel_mora Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:15
      na pizze ja mam specjalny żołądek - i zjadam całą, ale nie zamawiam wczesniej przystawki, ani tez deseru, mąż zamawia czasem przed pizza jakąś przystawke

nigdy tez nie zabieramy niezjedzonego na wynos

a moje kolezanki, siostry blizniaczki, zawsze zamawiaja jakąs zupe (każda) i pizze na pół, jeszcze nikt nie robil problemu

dziwny zwyczaj restauratora, no chyba, ze to knajpa w pieknym miejscu z widokiem i ludzie zamawiaja z oszczędności jedna pizze i siedzą przy niej godzinami

matkoooo, jak ja kocham pizze, mogłabym jesc codziennie, 3 x dziennie
    • mia_mia Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:35
      Nie chodzi o jedną pizzę na dwie osoby, tylko o to, że to całe zamówienie. Jeśli zamówi się po połowie, do tego inne rzeczy, napoje inne niż woda i rachunek będzie „normalny” to nie ma problemu.
      • nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:42
        A jak się idzie samemu, to ile trzeba zjeść, żeby rachunek był "normalny". Niech właścicielka wywiesi tabliczkę "obsługujemy przy rachunku powyżej x euro", będzie jasne, że buc prowadzi.
      • czekamnawiatr Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:43
        Napoje inne niż woda? Za wodę ostatnio płaciłam : 19 zł mała szklana butelka naszej polskiej wody oraz 37 zł za karafkę z wody z lodem. Co oni tam nalali nie wiem, być może kranowe.
      • hanusinamama Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:43
        Ale co to znaczy normalny?
        Bo w sumie ja jem jedno danie. To teraz mają mnie wyprosić bo inna osoba zamówi przystawkę, jednao danie i deser?
        • mia_mia Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 21:53
          Jeśli jedna osoba zamawia jedno danie i napój i siada przy małym stoliku, zjada i wychodzi to normalne, ale jeśli przychodzą 2,3,4 biorą ma spółkę coś taniego i do tego najtańszy napój, żeby sobie posiedzieć w ładnym czy przy brzydkiej pogodzie ciepłym miejscu, to jest już nie fair w stosunku do restauratora.
        • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:14
          hanusinamama napisała:

> Ale co to znaczy normalny?
          > Bo w sumie ja jem jedno danie. To teraz mają mnie wyprosić bo inna osoba zamów
          > i przystawkę, jednao danie i deser?

Jak pisałam wyżej - nie wyproszą Cię, bo jesteś w parze, a zamiast tego nie wpuszczą singla, który zamawia 3 dania, deser i wino 🤡
      • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:55
        Do restauracji można wpaść też np. tylko na lody czy deser za kilka euro i to też jest jak najbardziej normalny rachunek 🤷‍♀️
        • mia_mia Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 21:56
          Problem chyba jest z tymi, którzy przychodzą np. w 4 osoby, biorą tylko lody dla dzieci i blokują stolik rachunkiem na kilka euro.
          • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 22:30
            Co to znaczy blokują stolik? Jeśli ktoś siedzi 5 godzin przy jednej kawie za 1,5 euro, to można powiedzieć, że blokuje stolik. Jeśli jednak goście przychodzą, zamawiają coś małego, zjadają/wypijają to przy stoliku, za którego nakrycie we Włoszech płaci się coperto naliczane za osobę, płacą i wychodzą, to nie ma mowy o żadnym blokowaniu stolika. Nie ma obowiązku zjadania w restauracji wyłącznie posiłków z 5 dań.
            • mia_mia Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 06:01
              Restaurator liczy na to, że w tym czasie ze stolika skorzystałyby osoby, które zamówią pełen zestaw dla 4 osób za wielokrotność ceny deseru. Zresztą co innego kawiarnia, gdzie zamawianie samych lodów jest normalne, a co innego restauracja, gdzie jednak deser jest dodatkiem. Moim zdaniem wiadomo o co chodzi i obsługa bez problemu wyłapuje osoby, które przychodzą jak najtańszym kosztem skorzystać z ładnego widoku, urokliwego wystroju, zrobić zdjęcie w drogim czy modnym lokalu. Część likali przymyka oko na cwaniaków, a część zaczęła reagować. To ten sam problem o którym była dyskusja w Polsce, czyli laptop i biuro w kawiarni na wiele godzin za cenę espresso czy butelki wody.
    • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 20:53
      Jeździmy na Sardynię co roku. Często zamawiamy pizzę czy jakieś inne danie na dwie osoby. Nigdy nikt nie miał z tym problemu. Najczęściej zdarza nam się zamówić jakąś jedną przystawkę dla wszystkich i bardzo często obsługa sama się domyśla, że ma to być na więcej osób i pyta, czy przynieść więcej talerzy. Nie spotkałam się nigdy z regułą, że jedna pizza na jedną osobę. Za to zdarzyło nam się raz wyjść z restauracji zanim cokolwiek zamówiliśmy, bo obsługa wolała plotkować z koleżankami, które wpadły na drinka zamiast przynieść nam menu. Po prostu kiepskie lokale/obsługa czy dziwni właściciele zdarzają się wszędzie. Na Sardynii też.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 21:22
      We wloszech nie bierze się na wynos i nie zamawia pizzy na 2 osoby.
      Spotkalo mnie to u rodziny, rodzimi wlosi rzucili się na mnie jak powiedziałam że zjem z synem na spółkę, no nie. Więc syn zostawił 3/4 pizzy ja połowę, po czym mówię żeby nam zapakowali i znowu chcieli mnie zlinczować. Kolejnego dnia juz piłam na sniadanie espresso zagryzajac cornetto, i kolejnym posilkiem była kolacja o 19h ;P i dałam radę zjeść wszystko, syn też ;P.
      Tylko wina czerwonego nie przełknę bo nie toleruję (rzygam) ale na szczęście do alko mają luźne podejscie i otworzyli mi białe ;P
      • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 21:38
        To masz chyba dziwną rodzinę albo ja jeżdżę do innych Włoszech 🤷‍♀️

Nikt nigdy nie dziwił się, gdy zamawialiśmy jakieś danie na dwie osoby. Natomiast zarówno zamawianie na wynos, jak i zabieranie zapakowanych resztek do domu jest na porządku dziennym. Ba, są nawet pizzerie, i to bardzo popularne wśród Włochów, gdzie nie ma w ogóle stolików, bo pizzę można wziąć tylko na wynos. Na dodatek bardzo często są to ogromne pizze w różnych rodzajach i można sobie wziąć po kawałku z kilku różnych. Obsługa pyta, jak duży kawałek ukroić i z której pizzy i wkłada do pudełka.
        • mizantropka65 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 22:14
          Owszem, są, ale trudno je nazwać restauracjami.
          • eliszka25 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 22:26
            Nigdzie nie twierdzę, że to restauracje. Napisałam wyraźnie, że są to pizzerie. Odniosłam się do wypowiedzi, że „we Włoszech nie zamawia się na wynos i nie bierze pizzy na dwie osoby”. Otóż jak najbardziej można i jedno i drugie. Poza tym również w restauracjach nie raz i nie dwa widziałam zarówno kurierów, jak i pojedynczych klientów odbierających jedzenie zamówione na wynos.
      • angazetka Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 21:42
        Urocza włoska rodzina, taka więcej terrorystyczna.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 22:52
          Co zrobić, na plaży teżbylam juz o 9h bo o 11h wracalismy do domu ;P, jeździlismy z otwartymi oknami bez klimy a samochody maja ze wszystkim, oczywiscie adaptery wpięte w pasy i bez pasów się jeździ, a na plaźowanoe z własnym jedzeniem się bo idzie, i koniecznie usmiecha się szeroko do dziadka klowy todziny który z wolna czyta fazetę i aprobuje wszystko wzrokiem. Normalnie jak w ojcu chrzestnym się czułam. I nawet polubilam ich sposób zwiedzania, czyli wjeżdżasz wszędzie autem wychodzisz, cykasz 5 zdjęć i jedziesz dalej,albo dajesz 5 euro jakiemuś dziwnemu czlowiekowi który wyglada jakby mial maczetę w spodniach i on ci szuka miejsca i pilnuje samochodu a ty na miasto, 22h to dobra pora na fajne widoki na miescie, a na targ to się jedzie o 6h. Do domu dziadków jedziesz fiatem 500 bo tylko on się zmieści w uliczce ;P
          Takie tam klimaty ... no kocham.
    • bmtm Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 21:33
      Jak taaniej to oczywiście.
    • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:21
      W artykule nie było mowy o pizzy na dwie osoby, a o dwóch drinkach i przystawce na pół. W sierpniu.
      Nie popieram stanowczego wypraszania, ale jeżeli była to pora kolacji, to długie okupowanie stolika (zakładam, że nie uwinęli się w 20 minut) uważam za przejaw braku kultury.
      • bi_scotti Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:44
        hailey_bieber2004 napisała:

> Nie popieram stanowczego wypraszania, ale jeżeli była to pora kolacji, to długi
        > e okupowanie stolika (zakładam, że nie uwinęli się w 20 minut) uważam za przeja
        > w braku kultury.

"Za moich mlodych, dziewczecych lat" bylam bartender w very popular pub. Szczegolnie popular w piatki & soboty wieczorem tudziez gdy byly jakies tam gry (hockey, baseball). I zawsze, no zawsze byl przy barze przynajmnie 1 client (a czesto wiecej niz jeden), ktory na caly wieczor zamawial najtansze piwo + czasem jakies frytki. No i siedzial 3-4 godziny choc chetnych na miejsca nie brakowalo & ludzie czekali zeby cos sie zwolnilo. Przeciez jednak nikt z nas nigdy takiego client nie wyprosil/nie poprosil o opuszczenie pub - zamowil na co go bylo stac, zaplacil uczciwie - jego prawo siedziec, eh. Life.
        • hailey_bieber2004 Re: Jedna pizza na 2 osoby 10.09.26, 23:59
          Bo chyba tam, gdzie nie da się wyznaczyć zasad „od linijki” , jest w tym wszystkim potrzebna dobra wola i jakaś taka elastyczność.

U znajomych też nie przesiaduje się do ostatniej możliwej godziny, aż zdesperowana pani domu powie „przepraszam, ale musimy iść spać”, a raczej stara się wyczuć odpowiedni moment, w którym czas się ulotnić. Zrozumienie, że mnóstwo innych gości czeka na wolny stolik, żeby zjeść kolację, podczas gdy my od godziny pijemy jednego drinka mieści się dla mnie w tym zbiorze zachowań.

Jestem swoją drogą ciekawa, jak zakończyłby się eksperyment w postaci zamówienia wyłącznie kawy w dajmy na to - Wierzynku - w lipcowy dzień w porze obiadowej.

• nick_z_desperacji2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 01:30
            U znajomych też płacisz? Jak kupię drinka, to chcę go wypić w swoim tempie. Potem pewnie zamówię drugiego, a jak się będzie dobrze siedziało, to w końcu i zgłodnieję. Jak jest jakiś limit czasowy na jednego drinka, to powinno się to jakoś zaznaczyć, przy których mogę usiąść na 15 minut, a które muszę wyzerować w locie, bo inaczej "się nie opłaca".
            Poza tym, bez przesady. Ludzie pod tą restauracją nie umierają z głodu, a skoro nie jest zapchana rezerwacjami, to nie jest też ą i ę nie wiadomo jak oblegana. Jak w porze kolacji w turystycznym miejscu dopiero się szuka, to trzeba się liczyć, że gdzieś mijesc może już nie być.
          • mia_mia Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 06:10
            Myślę, że czymś w stylu, grzecznego uprzedzenia, że na ten stolik za 15 minut jest rezerwacja.
        • mia_mia Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 06:09
          Teraz właściciel kalkuluje co mu się bardziej opłaca, czy wyprosić gościa, który nic nie zamawia, zaryzykować, że nie wróci i obsmaruje lokal w internecie czy stracić dobrego, który spojrzy, że nie ma stolików i pójdzie dalej.
    • mama-ola Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 07:12
      We Włoszech ludzie nie dzielą się pizzą, każdy ma swoją. Podobnie jak nie piją kawy z mlekiem po 12.
      Ja zwykle się dzielę, specjalnie z mężem zamawiamy dwie inne pizze, zeby się wymienić chociaż jednym kawałkiem. Ale to w Polsce. We Włoszech nigdy smile Podobnie cappuccino po 12 - w życiu we Włoszech.
    • demodee2 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 07:28
      Restauracje powinny sprzedawać wejściówki.

Czyli restaurator oblicza sobie, ile go kosztuje obsługa jednej osoby bez jedzenia (pranie obrusa, umycie talerza, prąd, wystrój, sprzątanie itd). Każdy, kto chce skorzystać z restauracji uiszcza tę opłatę wywieszoną przed wejściem i wykazaną w rachunku. A koszt jedzenia i picia to inna pozycja na rachunku.

Wtedy jeden konsument zapłaciłby np. 50 PLN opłaty wejściowej, 1 PLN za szklankę wody z kranu i 9 PLN za obsługę kelnerską. A drugi 50PLN+300PLN za jedzenie+100PLN za obsługę przez człowieka (obsługa przez robota kosztowałaby 50PLN).
    • kachaa17 Re: Jedna pizza na 2 osoby 11.09.26, 07:35
      Ja nawet połowy pizzy naraz nie zjem więc albo biorę z kimś na spółkę ito czasem są.nawet 3 osoby albo zabieram resztę do domu ale to oczywiscie nie podczas zwiedzania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka