02.05.06, 18:42
Klub O-kulturalny (działający przy stowarzyszeniu STRUŚ)zaprasza wszystkich
zainteresowanych na spotkanie pt. "SATANIZM"

Na spotkaniu zaprezentowany będzie film(y?) na temat satanizmu(przedstawiający
go obiektywnie, zawierający m.in.: wypowiedzi kapłanów z Kościoła Szatana).
Oprócz tego omówiona zostanie: historia satanizmu, grupy satanistyczne, ich
idee,obecna sytuacja satanizmu (na świecie i w Polsce) i wiele więcej...

Spotkanie odbędzie się dnia 05.05.2006 o godzinie 18.00 w P.owiatowej S.todoły
A.rtystycznej (Środa Wlkp. ul. Niedziałkowskiego za stacją kolejki wąskotorowej)

free.of.pl/o/okulturalny/artykuly/plakaty/max/plakat7_satanizm.png
Obserwuj wątek
    • fezs1 Re: Satanizm 03.05.06, 09:08
      No no. Plakat wzbudzi kontrowersje. Ciekaw jestem tylko czy na spotkaniu pojawi
      się jakis obrońca moralności. Może radna jakaś np albo któś...
      • duch3 Re: Satanizm 03.05.06, 10:15
        Można wysłać zaproszenia i wtedy przynajmniej będzie więcej ludzi. Może też TV
        przyjedzie...
        Bohema rządzi... :)
    • kari_czarny Re: Satanizm 03.05.06, 10:38
      przypadkiem link został uszkodzony, ale nowy już działa :)
      free.of.pl/o/okulturalny/artykuly/plakaty/max/plakat7.png
      • kormoran7 Re: Satanizm 03.05.06, 10:55
        Ja nie jestem przekonany do konca czy to dobry pomysł w obecnej sytuacji robić
        cos o satanizmie. Takie to mimo wszytko demonstracyjne trochę. Nie mozna by
        było poczekać aż jedna kontrowersja sie skonczy i potem robić kolejene
        kontrowersje.
        • fezs1 Re: Satanizm 03.05.06, 11:25
          Z tego co się orientuje to spotkanie o satanizmie było zaplanowane na długo
          przed sprawą cenzury spektaklu ITu. Poza tym na spotkaniu istnieje możliwośc
          dyskusji więc jeśli ktoś ma cos przeciw niech przyjdzie osobiście. Niestety
          domyślam się, iż pani Regina K. nie bardzo chciałaby zabrać głos w otwartej
          dyskusji na temat satanizmu.
          • kormoran7 Re: Satanizm 03.05.06, 11:46
            Nie mam nic przeciwko temu spotkaniu tylko tak mi sie troche dziwne wydało ze
            teraz ono ma się odbyć. Ale skoro mówisz ze było wczesnie zaplanowane to juz
            nie mam zadnych wątpliwości. Zeby tylko przez to Środa naprawde nie kojrzyła
            sie z diabłami bo nigdy nie wiadomo czy Pani R znów nie napisze do gazety ze w
            Środzie odbywaja cię w ciemnych piwnicach spektakle satanistyczne z młodymi
            ludzmi w roli głównej i policje na was nasle:)Nie zdziwilbym sie temu wcale
            widzac ten Ciemnogród jaki teraz w Środzie zapanował
            • waclaw_kzn Re: Satanizm 03.05.06, 15:20
              Spotkanie jest jak najbardziej potrzebne i to właśnie teraz. Pomoże rozwiać mity
              dotyczace satanizm i byc może nawet przekonać niektórych (wiadomo, kogo), że
              Teatr, który mówi coś kontrowersyjnego to NIE SATANIZM, a jeśli ktos po pijaku
              napada na cmentarną kaplicę, TO TEż NIE SATANIZM. Świadczy o tym konkretna
              naukowa wypowiedź dotycząca "Biblii szatana", która zamieszczono na stronie
              Strusia (a w której to wypowiedzi chyba Klub O maczał palce, prawda kari?).
              Na spotkanie nie ma lepszego momentu!
              • natala77 Re: Satanizm 03.05.06, 16:33
                spotkanie o satanizmie bylo planowane juz dawno
                (w ksiedze gosci klubu O znajduje sie np. wpis 'Shakiry' ;) z 12.02.2006
                /apokalipsis gralismy 17.03.2006/ o tym, ze film o satanistach to dobry pomysl,
                czy cos takiego - jako odpowiedz na zapowiedzi dalszych poczynan klubu z
                ostatniego w owym czasie spotkania)
              • kari_czarny Re: Satanizm 03.05.06, 22:58
                Być może i rozwieje, o ile ktoś sie pojawi :P
                • natala77 Re: Satanizm 03.05.06, 23:36
                  Ja będę, Ty będziesz, on będzie...
                  Spokojna głowa:P Nie zawaham się powiedzieć, że klub ma już stałych członków ;))
                  • waclaw_kzn Re: Satanizm 04.05.06, 00:02
                    Natalo!, nie wymieniaj tylko nazwisk!... Nie ułatwiaj zadania tym, którzy będą
                    nas ciągac po sądach za obraze uczuc religijnych czy inne absurdalne oskarżenia.
                    • kari_czarny Re: Satanizm 04.05.06, 00:43
                      hia, hia, hia :D
                      A wiecie, że ponoć pewna gazeta (na ś. :P) nie wydrukowała ogłoszenia. Pani „r”
                      działa :P
                      • waclaw_kzn Nie taki Satan straszny? 06.05.06, 18:30
                        No i stąło się - spotkanie się odbyło, nikt nas nie zlinczował, nikt nie
                        protestował, żaden noworodek złożony w ofierze nie został.
                        Tak jak się spodziewałem - dowiedziałem się, że oskarżenia satanistów o
                        nieszczenie średzkiego cmentarza są bezpodstawne i śmieszne, choć nie
                        wiedziałem, że dodatkowym argumentem za tym jest, że sataniści szanują obiekty
                        kultów wszystkich religii! Co więcej, satanista powinien byc kulturalny,
                        wykształcony, przestrzegac etykiety! Wszystkie bajki o czarnych mszach,
                        ofiarach, gwałtach itp. to literacka fikcja (zapoczątkowana wspólną twórczością
                        pewnego niezrównoważonego psychicznie delikwenta i jego terapeuty), a cały
                        satanizm opiera się na filozofii związanej z darwinizmem: wygrywa silniejszy.
                        Stąd satanista wyznaje kult siły, kult jednostki silnej i przedsiębiorczej,
                        zaradnej. Dąży do zaspokojenia swoich potrzeb (jako że ludzie to zwierzęta i to
                        jedna z ich podstawowych funkcji), ale wystrzega się ulegania popędom. Ot i
                        wszystko. Tyle tylko, że ruch, siła, postęp i zaspokojenie symbolizuje Szatan
                        (który jest tym samym symbolem wartości poztywnych dla satanistów), a Bóg to
                        stagnacja, słabośc, impotencja (a więc wartości negatywne).
                        Dodając do tego, że satanistów jest na świecie (oficjalnie zarejestrowanyh 100
                        000, z czegow Polsce kilkoro) - muszą byc bardzo mobilni i świetnie
                        zorganizowani, żeby tak ciągle niszczyć wszędzie cmentarze, miejsca kultu,
                        gwałcić i mordować. A może po prostu łatwiej zrzucić całe zło na nich, żeby się
                        nie przyznać, że to ktoś z naszego podwórka źle robi? Nie.
                        Za wykład Klubowi O-Kulturalnemu bardzo dziękuję, bo pomógł mi wytyczyć
                        wyraźniej granice między paniką, stereotypem i szukaniem kozła ofiarnego 9jak
                        dwuznacznie to brzmi, prawda?) a faktami.
                        PS. Występy teatralne niezgodne z czyimiś przekonaniami to też nie satanizm. ;]
    • natala77 Re: Satanizm 10.05.06, 23:48
      wiadomosci.onet.pl/1334397,240,kioskart.html
      bardzo polecam artykul, szczegolnie tym, ktorzy informacje w nim zawarte moga
      porownac z wiedza zdobyta na ostatnim wykladzie klubu O.
      (link podal mi technik, pozdrawiam go..:))
      • kari_czarny Re: Satanizm 11.05.06, 00:17
        przeczytam, ale nie teraz :)
      • kari_czarny Re: Satanizm 11.05.06, 15:44
        co za bzdury!!!
      • fezs1 Re: Satanizm 11.05.06, 16:31
        Się ubawiłem normalnie.
      • azazel87 Re: Satanizm 11.05.06, 20:53
        mi za to wcale nie było do śmiechu kiedy to przeczytałem.
        Takie historie nie są moim zdaniem dziennikarskim wymysłem, sam pamiętam
        jak kilka lat temu głośno było w całej Polsce o młodej dziewczynie, która
        została "złożona w ofierze" przez swoich kolegów i z pewnością nie było to
        podwórkowe kółko różańcowe tylko młodzi ludzie ktorzy mniej lub bardziej
        odwoływali się do Szatana i satanizmu.
        Garstka intelektualistów-filozofów, rezerwuje wyłącznie sobie pojęcie
        satanizm, podczas gdy od dawna na całym świecie szerzy się kult szatana w o
        wiele brutalniejszej formie. Można mówić o pojęciu pierwotnego satanizmu i
        pseudosatanizmu, chocaiaż moim zdaniem to pierwsze występuje w rzeczywistości
        albo w teorii, albo na stronach agitacyjnych satanistów, albo tak śladowo, że
        nawet nie ma sensu wspominać.
        Dzisiejszy satanizm nie odwołuje się do zaspokojenia, ale do zła. Tamten
        satan już umarł, teraz jest ZŁY. Czytałem arytkuł o sataniźmie (uprzedzam: tym
        nieprawdziwym) we Włoszech. Troche ich się tam ostatnio namnożyło, a całe
        Włochy huczą o kolejnych brutalnych morderstwach. hmmm? a może to te kółka
        różańcowe?
        jakoś nie przemawia do mnie ta teoria o myślicielach-filozofach, którą chyba
        należałoby wpakować do szuflady z napisem "historia satanizmu".
        takie moje zdanie :P
        • kari_czarny Re: Satanizm 12.05.06, 00:10
          nikt nie twierdzi, że takie historie nie mają miejsca, ale to wszystko, to
          pseudo-satanizm. ludzie którzy nie znajdują swego miejsca, czy w jakiś sposób
          nie potrafią się przystosować, zaczynają sie fascynować magią, diabłem i tego
          typu sprawami. chodzą po cmentarzach, niszczą krzyże, zabijają zwierzęta, a
          media nadają temu nazwę "satanizm". to taj, jak by uważać, że każdy, kto szanuje
          życie i postępuje według 10ciu przykazań, jest chrześcijaninem. a przecież sens
          i przesłanie 10ciu przykazań można odnaleźć w wielu religiach.
          • waclaw_kzn Re: Satanizm 16.05.06, 21:31
            Ależ to oczywiste, że kazdy, kto rozbije portret papieża i zerwie komuś krzyżyk
            z szyi to NA PEWNO OD RAZU SATANISTA ;]
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3348533.html?skad=rss
            • kari_czarny Re: Satanizm 17.05.06, 00:26
              a jednak człowiek, "nie-rozumna" istota ;)
              • emi53 Re: Satanizm 17.05.06, 12:15
                I ten co osądza kogoś,za jego czyny - i ten, osądzany z powodu swych
                postępków...
                Więc lepiej pochopnie nie "szufladkować",nie "przypinać łatek".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka