Dodaj do ulubionych

Kim jest Sęp miłości?

22.10.01, 14:20
Od 26 października w Arenie przez cztery dni będzie koncertował zespół Ich
Troje. Jak myślicie: Kto jest „Sęp miłości” z piosenki „Powiedz”?
poniżej przypominamy cały jej tekst:

1. Powiedz, powiedz czemu
Świat twój milczy cały blady od wzruszeń
Niczym słońce zaćmione przez księżyc
Czekające na chwile poruszeń?

Czemu, czemu pragniesz
Dojrzeć w oknach świata część odległą
Niczym drzewo więdnące bez skargi
Czekające na deszcze z nadzieją!

Refren:
Wstań, powiedz nie jestem sam
I nigdy więcej już nikt nie powie
Sępie miłości, nie kochasz
Ja, jestem panią/panem mych snów
Moich marzeń i lęków
Moich straconych dni
Moich łez wylanych - łez...

2. Pocze... Poczekajcie
Sen rozpłynął się w świtu płomieniach
Nie chcesz chyba powrócić jak Eos
W wiotkich jak motyl marzeniach...

Refren:
Wstań, powiedz nie jestem sam
Ja, jestem panią/panem mych snów
Moich marzeń i lęków
Moich straconych dni
Moich łez wylanych - łez...
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiek Re: Kim jest Sęp miłości? IP: 10.40.129.* 22.10.01, 14:28
      Sep milosci to pasozyt plci meskiej. Jego zachowanie polega na
      tym, ze obserwuje swoje otoczenie pod katem stosunkow damsko-
      meskich. Skupia sie szczegolnie na tych, ktore wlasnie sie
      zawiazaly miloscia wielka i czeka. Na co? Na to az cos sie
      spieprzy. I wtedy do akcji wchodzi sep. Pociesza, uspokaja,
      zapewnia o wielkiej przyjazni i wielkim zrozumieniu. Karmi sie
      slaba, zblakana istota, targana niespelnionymi namietnosciami.
      Upodabnia do utraconego wybranca. Przychodzi mu to z tym
      wieksza latwoscia, ze niewiasta probuje sobie z czasem
      wyidealizowac obraz sepa, zrownac go z obrazem nikczemnego,
      ale przeciez ukochanego mezczyzny, ktory nagle zniknal.
      Ot i cala filozofia sepa milosci:-)
      • nadya Re: Kim jest Sęp miłości? 23.10.01, 18:50
        jak ty dobrze kolego jasiu to ująłeś:)
        mnie natomiast przeraża sukces tej beznadziejnej pseudogrupy,ale ponoć o
        gustach się nie dyskutuje...mimo wszystko "nie można motłochu karmić
        kawiorem",a wielbiciele tego zespołu nie należą najwidoczniej do
        najambitniejszych odbiorców ,i lykają każdy zgrabnie zaserwowany pop ,nawet
        jesli obfituje w niezrozumiałe dla większości frazy typu "sęp miłości" i
        poddają się wprawnej manipulacji polegającej na nieskomplikowanym tekście w
        jeszcze prostszej oprawie muzycznej...to doprawdy smutne,że tyle biletów
        zostało sprzedanych na ich koncerty własnie w naszym miescie,miałam nieco
        lepsze mniemanie o "naszej" młodziezy;) jesli w nich jest jakakolwiek nadzieja
        to chyba dosyć marna...pozdrawiam tych,którzy nie przepadają za nędzą radiową...
    • Gość: aska66 Re: Kim jest Sęp miłości? IP: 10.40.129.* 22.10.01, 14:35
      ”SEP-em MILOSCI” moze byc tylko i wylacznie ktos kiedys kochany, dzis juz nie.
      Ktos zywiacy sie resztkami pozostalymi z uczucia czyli np. zona zdradzana przez
      meza, lub zdradzany przez zone maz...
    • Gość: dziki Re: Kim jest Sęp miłości? IP: 10.40.129.* 22.10.01, 14:36
      To wcale nie jest sep milosci, ale „sep myl-osci”. To po prostu rybozerny
      gatunek sepa z wybrzezy polnocnej Afryki, ktory potrafi tak ogolocic cala rybe
      z miesa, ze zostaja z niej tylko czysciutkie osci, ktore wygladaja jakby byly
      wymyte
    • Gość: Żużelek Re: Kim jest Sęp miłości? IP: 10.40.129.* 22.10.01, 17:08
      Sęp miłosci? Nie, ja tam zdecydowanie slysze �sęp mdłosci�. Zbiera mi sie na nie za kazdym razem
      kiedy slysze ta tandetna piosenke i wstyd mi tylko, ze nasz narod zaluje pieniedzy na naprawde dobre
      koncerty a idzie tlumnie na taki pokaz beznadziejnosci.
      • Gość: ethanol Re: Kim jest Sęp miłości? IP: 151.112.27.* 22.10.01, 22:36
        a moze oni sami nie wiedza o co biega z tym sepem ??
        • Gość: Radost Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.01, 23:15

Chodzi o to aby nikt nie powiedzial ze "on sepi milosc" tak jak sie "sepi
          fajki" przykladowo przychodzi przed szkole X i mowi dajcie fajke a drugi X na
          ucho do trzeciego X : o ten X(pierwszy) znowu na sepa!

A poza tym ja ich nie slucham....slucham tylko mamy i radia ZET?? nie Radia
          Kolejorz:)!
    • Gość: chel Re: Kim jest Sęp miłości? IP: 10.40.130.* 24.10.01, 12:38
      Sępy miłości stoją chyba codziennie na ul.Kościuszki [od ul.Libelta do
      ul.Fredry ] wymalowane jak wokalista Tych troje . Sory koleżanka dodaje ,że na
      placu Cyryla również stoją [ sępy oczywiście - nie ich troje ,a właściwie nie
      liczyłem].

pozdro
      • Gość: diana Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.10.01, 12:57
        To by bylo niezłe, idziesz ulicami a co ulica to stoją ich troje i sępią...:)
    • Gość: lol Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 08:59

Myślę że Sępem Miłości jest lider tego zespołu - ten z fioletowymi włosami.
      Każdy mężczyzna czy w Polsce czy w innym kraju na świecie po spojrzeniu na
      niego jast na 100% zakochany :))) On kradnie uczucia - stąd ten sęp - to taka
      metafora. Tu nie chodzi o sępienie na fajki czy flaszkę - tu chodzi o
      spełnienie (sępienie) w miłości :) No bo jak tu nie kochać tego pana z
      fioletowymi włosami - robi takie przaśne miny, jego twarz coś wyraża :) ...

Ps Tekstu przytoczonego przez Redakcję nie czytałem aby nie interpretować
      tendencyjnie
      • giuliette Re: Kim jest Sęp miłości? 25.10.01, 18:00
        Sęp miłości to osoba egoistyczna, pragnąca posiadać swego partnera/partnerkę na
        wyłączność. Partner/ka takiego Sępa nie ma łatwego życia, chodzi wiecznie
        zasępiony/a :-) , nie moze dzielic swej milosci z nikim innym oprocz Sępa. Sęp
        występuje w dwóch odmianach: męskiej i żeńskiej. Nie ma rodzaju nijakiego. Sęp
        może ulegać przeobrażeniom w jeszcze bardziej sępnego Sępa lub w Niesępa.
        Egzystowanie z sępnym Sępem przypomina koszmar, z Niesępem jest bardzo miłe.
        :-)))
        • Gość: Loki Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.echostar.pl 25.10.01, 18:13
          ale kombinujecie-to po prostu zakochany większy wróbel czy inna sroka....
          (glapa?)
          • Gość: lol Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 18:24

Wróbel to nie padlinożerca jak sęp x(
    • Gość: kkkk Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 20:06
      Odpowiedź jest jedna: ten tekst jest sucharski. Brakowało im inwencji twórczej
      i nie mogli wymyśleć innego słowa na dwie sylaby, które można by wstawić
      przed "miłości". I tak dobrze, że nie napisali "sroko miłości" czy coś w tym
      rodzaju ;-) Do tego typu piosenek podejdźmy z pobłażaniem...
    • Gość: xarturx Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 23:55
      yyyyy...to pewnie jaki zwierz, co nie! hehe :-)
    • Gość: Marek Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.10.01, 14:30
      No i wychodzi brak znajomości mitologii Sumeryjskiej. Sęp Miłości (Dakhr-Ab-
      Dagdh) to postać jaką przyjął po śmierci król Kaschmorgdh. Zwierze to miało
      głowę sępa i ciało sępa, z tym, że nie tego samego sępa (niektórzy badacze
      uważają, że był to pół czlowiek, średniego wzrostu, pół sęp, przy czym podział
      przebiegał wzdłuż sylwetki). Mityczny ten stwór jest był uważany za opiekuna
      zakochanych pasterzy i księgowych.
    • Gość: Mara W. Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.*.*.* 13.11.01, 15:42
      "Powiedz" skierowane jest do ludzi, którzy siedzą zamknięci w czterech
      ścianach, odcięci od otaczającego ich świata. Są wrażliwi, ale nie dzielą się
      swoimi uczuciami z innymi ("świat twój milczy cały blady od wzruszeń").
      Chcieliby od życia czegoś więcej, szukają jakiegoś ideału, ale świat jest taki
      jaki jest i nie zawsze da się go zmienić. Trzeba go przyjąć i pogodzić się z
      nim. Nie można żyć tylko marzeniami. Człowiek to istota społeczna, nie powinien
      odgradzać się od innych, zamykać w sobie. Należy wyjść innym naprzeciw,
      podzielić się uczuciami, przełamać lęk. Wówczas nikt nas nie uzna za egoistów
      nie potrafiących kochać, żerujących tylko na miłości innych czyli za sępy
      miłości.
      • Gość: kobitka Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.europolgaz.com.pl 13.11.01, 15:59
        Gość portalu: Mara W. napisał(a):

> "Powiedz" skierowane jest do ludzi, którzy siedzą zamknięci w czterech
        > ścianach, odcięci od otaczającego ich świata. Są wrażliwi, ale nie dzielą się
        > swoimi uczuciami z innymi ("świat twój milczy cały blady od wzruszeń").
        > Chcieliby od życia czegoś więcej, szukają jakiegoś ideału, ale świat jest taki
        > jaki jest i nie zawsze da się go zmienić. Trzeba go przyjąć i pogodzić się z
        > nim. Nie można żyć tylko marzeniami. Człowiek to istota społeczna, nie powinien
        >
        > odgradzać się od innych, zamykać w sobie. Należy wyjść innym naprzeciw,
        > podzielić się uczuciami, przełamać lęk. Wówczas nikt nas nie uzna za egoistów
        > nie potrafiących kochać, żerujących tylko na miłości innych czyli za sępy
        > miłości.

Mara, gdziekolwiek napadają na IT, na wszystkich forach (chyba taka jest liczba
        mnoga?) tam prędzej czy później pojawiasz się TY. Niezmordowanie stajesz w Ich
        obronie. Z całym szacunkiem, nie szkoda Ci energii i czasu? Przekonanych się nie
        przekona, będą na IT jechać jak długo będzie o nich głośno. Jest moda na IT i
        jest moda na bluzganie na IT. Czy warto o nich walczyć? Przecież jeśli są coś
        warci, to i tak w przyszłości ostanie się "wśród popiołów świetlisty dyjament":-)
        a na dzień dzisiejszy bronią się sami - "śmieją się całą drogę do banku" - jeśli
        oglądałaś ostatnią "Szansę na sukces":-) Też Ich lubię, ale z "bluzgaczy" tylko
        się śmieję. Pozdrawiam,
    • Gość: lol Re: Kim jest Sęp miłości? IP: *.aura.com.pl 15.11.01, 09:06

Teraz czekamy na wersję Redakcji -szare komórki do roboty!!! :)
      • redakcja Re: Kim jest Sęp miłości? 15.11.01, 12:44
        Ilu dziennikarzy, tyle wersji. Nie mogliśmy wypracować wspólnego stanowiska.
        Postanowiliśmy więc dać naszym dziennikarzom wolną rękę. Wypowiedzieli się już
        w tym wątku prywatnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka