Dodaj do ulubionych

Microsoft już w Poznaniu

01.06.06, 19:51
CIESZYMY sie, gratulujemy, a teraz czekamy na BIOTECHNOLOGIE i sektor
LifeSciences, bo moi Panstwo, nowe technologie jak do tej pory kojarza sie w
Polsce wylacznie z IT i komputerami...A kiedy BIO-technologia??? Czekamy
niecierpliwie, az ktos wybuduje w Poznaniu prawdziwe Bio-Centrum i zacheci
naukowcow do zakladania tam firm, albo same koncerny np farmaceutyczne zechca
wykorzystac szanse, jaka sa mlodzi zdolni polscy naukowcy...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryszard Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 21:11
      GLAXO (Polfa) ma w Poznaniu centrum badawcze.
    • gniewkosynrybaka Re: Microsoft już w Poznaniu 01.06.06, 21:20
      Zgadzam sie, dawno juz czekam na powrot do mojego Poznania, ale kiepsko z
      sektorem Bio/Pharma....jedna Polfa wiosny nie czyni, i nie jestem pewien czy
      maja osrodek badawczy, o ile wiem to mieszaja polprodukty.
      pozdrowienia zza oceanu
    • Gość: ksmx zainwestowali 1,5 rocznej pensji w USA IP: *.icpnet.pl 01.06.06, 22:35
      Te 100 tys $ to chyba pensja szefa. Podoba mi się ten rozgłos i wrażenie, że coś się w Poznaniu nieco ruszyło ;)
      • Gość: Sebar To prawda, Smiech Mnie Ogarnia.. 100tys$ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.06.06, 01:10
        To chyba Bill Gates rocznie na papier toaletowy wiecej wydaje w swojej
        rezydencji....

To chyba zarty... Tyle jest w stanie odlozyc Kowalski przez 5 lat pracy na
        Zachodzie dla IT

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk
        • lmblmb "marudzę, więc jestem" 02.06.06, 09:22
          Gość portalu: Sebar napisał(a):

> To chyba Bill Gates rocznie na papier toaletowy wiecej wydaje w swojej
          > rezydencji....

Motto Polaka: "marudzę, więc jestem". Bajkę o rybaku i złotej rybce słyszaleś
          kiedyś?
          • Gość: Sebar Re: "marudzę, więc jestem" IP: 213.164.91.* 02.06.06, 13:03
            Nie wiem czym sie podniecasz.... Gdyby Niemcy, Chiny mialy naglasniac kazdy
            taki "sukces" to by na swiecie papieru nie starczylo po miesiacu...

Trzeba byc kolego obiektywnym. Bylem jedna z pierwszych osob, ktore
            pogratulowaly Urzedowi Miasta, myslac ze cos sie ruszylo z inwestycjami...

Jednakze 100tys $ kosztuje postawienie domu pod Poznaniem, albo mieszkanie 100
            metrowe...

O JAKIM WIEC SUKCESIE MY MOWIMY ?!?!?!

Szum wokol tej "inwestycji" jest miara porazki i marazmu w Poznaniu.
            Im glosniej i czesciej sie mowi o tej "inwestycji" tym bardziej jestem
            przekonany, ze swiadczy ona miernocie Urzedu Miasta.

Sorry ale przy 100tys $ tak to widze...

W mojej firmie jedna, roczna licencja na software wiecej kosztuje :))))))))))
            A tu taka "INWEEEEEEEEEEEESTYCJA!!!!"

Sebar
            sebar_rysiu@yahoo.co.uk
            • drhuckenbush Re: "marudzę, więc jestem" 03.06.06, 04:18
              Prosze wiec - bez zbednego szczekania - zebys powiedzial o jaki dokladnie
              program chodzi. Slucham, jaki program w Twojej firmie ma roczna licencje za 100
              tys. USD. Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.
              • Gość: Sebar Re: "marudzę, więc jestem" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.06, 11:04
                hahhahhah czupurny i glupi juz na wstepie...

Glupi bo przekonany ze istnieje jedynie software ten znany z półki sklepowej
                Empiku czy Media Marktu :)))))))) z etykietka C++, windows XP, Ofice...

Ja mowie o softwerze ktorego cena jest na tyle zaporowa dla Polaków, że
                powoduje iż przemysł półprzewodnikowy nie zagości tutaj szybko w tym kraju, a
                może nigdy...

To cena, która powoduje że swoim doświadczeniem dorównuje dziekanowi
                Politechniki Poznańskiej który wydał czysto treoretyczna ksiązke na temat
                syntezy w dziedzinie IC/ASIC. To smutne ale niestety tak jest, ze zwykly
                inzynier na Zachodzie ma wiecej do powiedzenia w tej dziedzinie niz nie jeden
                psor z polskiej uczelni.

To własnie o takim softwarze mówiłem :))

Sebar
                sebar_rysiu@yahoo.co.uk

P.S.: Pewnie nawet nigdy nie slyszałes o takich firmach jak Cadence czy
                Synopsys... :))) właśnie miedzy innymi ich pakiety mam na myśli :)))
                • v.i.k.k.a Re: "marudzę, więc jestem" 03.06.06, 15:54

> Glupi bo przekonany ze istnieje jedynie software ten znany z półki sklepowej
                  > Empiku czy Media Marktu :))))))))
                  ### znamy jeszcze ten dodawany do gazet, ale fajnie miec takiego znajomego co
                  widział wiecej.
                • drhuckenbush Re: "marudzę, więc jestem" 03.06.06, 17:59
                  Widzialem duzo wiecej softu niz to co w MM na polce i wiem jakie ceny sa.
                  Cena kilkudziesieciu zl za oprogramowanie mnie wcale nie dziwi, z takim mam na
                  codzien do czynienia.
                  O Cadence i Synopsys oczywiscie slyszalem. Szczeglow nie znam, ale nie znam tez
                  innych produktow CAD/CAM ktore by kosztowaly 100 000 ziela rocznie.
                  Systemom takim jak R/3 ktore uchodza za bardzo drogie daleko brakuje do rzuconej
                  przez Ciebie kwoty.

Racji jak na razie nie przyznam, bo rzuciles nazwy dwoch firm. Zobacze nazwy
                  produktow, bedziemy rozmawiac.
            • lmblmb Re: "marudzę, więc jestem" 03.06.06, 14:57

> Nie wiem czym sie podniecasz....

Kto się podnieca?

> Gdyby Niemcy, Chiny mialy naglasniac kazdy
              > taki "sukces" to by na swiecie papieru nie starczylo po miesiacu...
              >
              > Trzeba byc kolego obiektywnym. Bylem jedna z pierwszych osob, ktore
              > pogratulowaly Urzedowi Miasta, myslac ze cos sie ruszylo z inwestycjami...
              >
              > Jednakze 100tys $ kosztuje postawienie domu pod Poznaniem, albo mieszkanie 100
              > metrowe...

OK, mówiłem o marudach. Masz coś na swoją obronę?

>
              > O JAKIM WIEC SUKCESIE MY MOWIMY ?!?!?!

Marketingowym?

> Szum wokol tej "inwestycji" jest miara porazki i marazmu w Poznaniu.

Porażką jest to, czego nie rozumiesz. W pewnym mieście w Polsce zabrano się
              doroboty, żeby uzupełnić dziury w infrastrukturze i inwestycjach miejskich i
              zrobiono z tego "ogromny rozwój miasta". Szum się taki zrobił, że teraz sporo
              osób myśli, że to miasto jest rzeczywiście wspaniałe (podczas kiedy rozmawiając
              z inteligentnym mieszkańcem tegoż słyszę coś zupełnie innego). Więc nie smęć, a
              powtarzaj puste banały o wielkiej inwestycji MS, bo to jest podstawą reklamy.
      • Gość: jon Re: zainwestowali 1,5 rocznej pensji w USA IP: *.icpnet.pl 02.06.06, 19:22
        chciałbym zwrócić uwage, ze te 100 kola to jedynie ulamek wartosci inwestycji,
        wazniejsze sa mozliwosci zatrudnienia dla mlodych uzdolnionych ludzi i co
        jeszcze bardziej wazne: dzielenie sie z uczelnia, miastem, naukowcami (etc)
        wartym miliony $$$ know-how... a tak poza tym to polowe tej kwoty to microsoft
        to chyba wydal na impreze z okazji otwarcia, niezly przepych byl :)
    • Gość: qwert Marketing poznaniowi jest potrzebny IP: *.icpnet.pl 01.06.06, 23:27
      to wielki sukces, ale teraz trzeba go naglosnic!!! Niech trabia we wszystkich
      telwizjach, gazetach i radiach, wyslac trzeba maiale i listy do suzych korporacji.

Moze takim dzialaniem + pewnynymi ulgami inwestycyjnymi uda sie namowic inne
      duze firmy informatyczne (zdaje sie ze Dell chcial swoja fabryke pod Poznaiem
      otworzyc?)

Przydalby sie POznaniowi inwestycje w fabryki z centrami badawczo-rozwojowymi
      firm z branz motoryzacyjnych, telekomunikacyjnych, biotechnologicznych,
      farmaceutycznych, informatycznych. Te branze gwarantuja nietylko zmiejszenie
      bezrobocia, ale i nawiazanie wspolpracy z wyzszymi uczelniami, a zatem wzrost
      znaczenia i rozwoj tych uczelni
      • lmblmb To niewielki sukces, ale trzeba go nagłośnić! 02.06.06, 09:21
        Gość portalu: qwert napisał(a):

> to wielki sukces, ale teraz trzeba go naglosnic!!! Niech trabia we wszystkich
        > telwizjach, gazetach i radiach, wyslac trzeba maiale i listy do suzych
        > korporacji.

To niewielki sukces, ale trzeba go nagłośnić!

>
        > Przydalby sie POznaniowi inwestycje w fabryki z centrami badawczo-rozwojowymi
        > firm z branz motoryzacyjnych, telekomunikacyjnych, biotechnologicznych,
        > farmaceutycznych, informatycznych.

Nie fantazjuj za daleko, najpierw trzeba się od Polski odłączyć, żeby całkowitą
        kontrolę nad prawem mieć.
      • drhuckenbush Re: Marketing poznaniowi jest potrzebny 03.06.06, 04:20
        No wlasnie, naglosnic!
        Pierwsze Centrum Innowacji w Europie Srodkowo-Wschodniej. I co? Wiadomosci TVP
        milcza, Panorama milczy, Fakty milcza, Wydarzenia milcza. Krotka wzmianka w
        regionalnym Teleskopie.
        Panowie, cos z tym trzeba zrobic! Jak na poczatku roku Gates przyjechal do
        Polski to kazdy dziennik trabil o tym, ze w Warszawie powstanie Centrum. I co,
        Warszawce sie nie udalo, to teraz w ramach rewanzu nie dopuszcza do informacji w
        mediach????
    • Gość: Mr. H Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.ugent.be 02.06.06, 00:30
      Ooo to będzie gdzie stare pomidory wyrzucać:)
    • koziorozec6 Re: Microsoft już w Poznaniu 02.06.06, 05:38
      Władze naszego miasta tak pałają chęcią pokazania sukcesu, ze nawet 100 tys
      baksów to dla nich inwestycja. Zrobiły wokół tego wiele szumu i ...piii.... Ma
      Wrocław LG
      z 1 mld $ inwestycji to i Poznań nie gorszy. Ma Microsoft i jak brzmi :-))))
      Panowie politycy - żenada.
      Ze te pieniadze kupia co najwyzej komputery i to nieduzo.
      To centrum innowacji to nic innego jak sposób na drenaż polskich mózgów i
      wyłapanie najbardziej utalentowanych studentów.
      • marcin.poznan Re: Microsoft już w Poznaniu 02.06.06, 09:54
        Ej, kolego jesteś zwyczajnie niesprawiedliwy.

Ruch Microsoftu ma oczywiście głównie znaczenie symboliczne - jest aktem
        docenienia poziomu nauki w Poznaniu.
        A jak chcesz porównywać wielkość inwestycji to porównuj porównywalne:
        np.
        LG - VW
        Jelcz - Solaris/MAN
        Whirpool - Amica
        itd.
        gdy się mówi, że u nas nikt nie inwestuje, to sie dziwię, bo Poznań i
        Wielkopolska po prostu nie nagłaśniają czegoś, co od ponad 10 lat jest tu
        normalne: np. inwestycje VW, Wrigleya, Lisnera, MAN-a, Glaxo. Proszę też
        sprawdzić na terenie jakiego województwa produkuje się w Polsce najwięcej kawy,
        zup w proszku, książek i czasopism czy autobusów. A gdzie jest największy
        hałas? Tam gdzie przez lata po prostu niewiele się działo i jest dużo do
        nadrobienia...
        • Gość: wrocławiak Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:11
          szczere gratulacje z wroclawia, ta inwestycja to autentyczny sukces,pozdrawiam
          poznań,
          • Gość: marcin.poznan Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.g.pl 02.06.06, 17:15
            Dziękujemy i wzajemnie, pozdrawiam sympatyczny Wrocław :)
          • drhuckenbush Re: Microsoft już w Poznaniu 03.06.06, 18:10
            Dziekuje :))
            Skoro o Wroclawiu mowa, to faktem jest, ze Wroclaw umie sie wypromowac i
            powinnismy w tej kwestii brac z naszych znajomych z Dolnego Slaska przyklad.
            Niestety, "kto ma media ten ma wladze". W tym wypadku Warszawa ma media.
            Warszawa ma wladze. I to jest smutne.
            Ja zawsze powtarzam, ze gdyby Poznan dostawal tyle kasy ile jest pompowanej w
            Warszawe, to bysmy tu drugi Berlin mieli. I przypuszczam ze nie Poznan jedyny -
            podobnie moglby sie rozwinac Wroclaw czy Krakow. Niestety, nie dostajemy takiej
            szansy. Dla mnie bulwersujace jest, ze duzo firm ma swoj ogromny zaklad
            produkcyjny w Wielkopolsce, a glowna siedzibe w Warszawie. No z jakiej racji, po
            co? A im wiecej firm sie osiedla w Warszawie, tym wiecej potrzeba tam pieniedzy.
            Warszawa staje sie atrakcyjniejsza, jeszcze wiecej firm sie osiedla, jeszcze
            wiecej pieniedzy dostaja i kolo sie zamyka...
        • drhuckenbush Re: Microsoft już w Poznaniu 03.06.06, 18:06
          Proponuje patrzec nie tylko na ilosc, ale takze na jakosc. Poznanskie browary na
          Szwajcarskiej sa najnowoczesniejsze w calej Europie. Palarnia Elite w Swadzimiu
          nalezy do scislej Europejskiej czolowki - zarowno pod wzgledem wydajnosci, jak i
          stosowanych technologii oraz przywiazywanej wagi dla bezpieczenstwa konsumentow.
          Oprocz wymienionych przez Ciebie firm mamy przeciez jeszcze Volvo, Reemtsme
          (teraz to sie inaczej jakos zwie), Lindt, Stolwerk, Pepsi, Raben i jeszcze pare
          innych by sie bez problemu znalazlo.
      • drhuckenbush Re: Microsoft już w Poznaniu 03.06.06, 18:03
        Nie widzisz roznic miedzy Microsoftem i LG? LG we Wroclawiu pobudowal budynki,
        fabryki, biura itd. Musial to wszysko wyposazyc. Na poczatek dzialania
        Microsoftu sprowadzac sie beda do scislej wspolpracy z Poznanskim Centrum
        Superkomputerowo Sieciowym oraz Politechnika Poznanska. Co za tym idzie
        komputerow kupowac nie musza, biura budowac nie musza itd. To jest praca dla
        grupy analitykow i projektantow, a nie przedsiewziecie dla 100000 koderow z
        ktorych kazdy dostanie komputer i bedzie klepac IE8.0
    • Gość: e Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 02.06.06, 14:27
      a może by z w związku z tym coś zrobić ze skandalicznie dziurawą i zapchaną
      dzikim parkowaniem ulicą Piotrowo?
    • Gość: informatyk Re: Microsoft już w Poznaniu IP: 195.20.110.* 02.06.06, 16:08
      100 tys dolarów? to przecież śmieszna kwota, za taka kwotę nawet restauracji
      nie otworzysz w centrum miasta, więc co to za inwestycja?
      • drhuckenbush Re: Microsoft już w Poznaniu 03.06.06, 04:21
        Typowo polskie myslenie.
        Przyszedl inwestor, DAJE pieniadze. To teraz jako Polak o zasciankowym podejsciu
        do zycia bedziesz narzekac, ze za malo. To co, lepiej, zeby M$ nie inwestowal w
        Poznaniu??
        • Gość: Ada Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 11:52
          Idź poleżeć krzyżem przed ołtarzem, może Bozia racjonalne myślenie Tobie przywróci.
          • drhuckenbush Re: Microsoft już w Poznaniu 03.06.06, 18:11
            Racjonalne myslenie to cos czego brakuje wiecznym marudom. Do konca zycia beda
            mowic jak to w tej Polsce zle. Jak to jest tragicznie. Ze w ogole to trzeba
            "wypie..c stad". Ze tylko w UK, Irlandii nadzieja.
            Szkoda ze te wszystkie marudne madrale nie pojechaly do UK w wieku 19 lat, przed
            rozpoczeciem studiow... Tak najlatwiej, zdobyc dobre polskie wyksztalcenie za
            darmo, a potem narzekac i pracowac za murzyna dla obcych.
    • Gość: Piter, 35 Wrocław Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.devs.futuro.pl 02.06.06, 16:38
      Gratuluję otwarcia oddziału Microsoftu, ale poprawnie pisze sie "otwarto" a
      nie "otworzono"
      Pozdro z Wrocka.
      Piter
      • arkipoznan Re: Microsoft już w Poznaniu 02.06.06, 18:38
        Może nie jest to jakaś extra suma ale zawsze coś;) a w Posle(bo świat to chyba nnie;)) pódzie inwestycja Microsotu a nie kasa. co nie znaczy że miło będzie jak zainwestują potem więcej:) i czekam na efekty pracy.
    • Gość: Chief Re: Microsoft już w Poznaniu IP: *.bulldogdsl.com 02.06.06, 22:09
      100k$? To jakis zart, tyle rocznie jeden niskiej klasy manager w m$ zarabia.
      Swietnie, ze sie zainteresowali, ale dobrze byloby gdyby to zainteresowanie
      poparli konkretnymi funduszami.
      • drhuckenbush Re: Microsoft już w Poznaniu 03.06.06, 18:13
        A to ja zadam inne pytanie.
        W co powinni zainwestowac? No bo skoro 100 000 $ to taka mala suma, to slucham,
        na jakie KONKRETNE potrzeby powinni dac wiecej pieniedzy.
    • v.i.k.k.a a ja mam czarny długopis stamtad....ooo!! 03.06.06, 15:25

• drhuckenbush Re: Microsoft już w Poznaniu 03.06.06, 17:52
      Ja mysle ze prawdziwe bum na inwestycje (z roznych dziedzin) w Poznaniu nastapi
      po wybudowaniu autostrady do Swiecka. Wowczas bedziemy mieli doskonaly dojazd i
      duzo latwiej bedzie dotrzec do Poznania niz do Warszawy, co nie jest bez
      znaczenia dla inwestorow. A i polityka miasta musi byc sensowna.
      Jak na razie cieszmy sie: wszedl Microsoft, wchodzi Carlsberg, oby tak dalej...
    • Gość: xyz Poznań liderem - co ten gościu żarł, że wygaduje.. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.06.06, 17:46
      takie bzdety <lol>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka