Dodaj do ulubionych

Poznań czy Radom?

20.06.06, 21:40
Które miasto uważacie za bardziej atrakcyjne: Poznań czy Radom.
To miasta o mniej więcej takim samym znaczeniu, podobnej wielkości, podobny
też jest ich wkład w historię Polski i jej dzisiejszy obraz.
Obserwuj wątek
    • z3r0 zdecydowanie Sieradz (nt) 20.06.06, 21:58
    • Gość: :)))))) Hehe, chyba zgłupiałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:58
      Radom to ty sobie porównuj z Mikołajkami albo Ustrzykami Górnymi:)))
      • brutus36 Re: Hehe, chyba zgłupiałeś 20.06.06, 22:00
        Gość portalu: :)))))) napisał(a):

> Radom to ty sobie porównuj z Mikołajkami albo Ustrzykami Górnymi:)))

Z Ustrzykami Górnymi? Hm, a dlaczego w takim razie nie z Dolnymi, skoro jesteś
        taki dowcipny?
        • Gość: :)))))) Re: Hehe, chyba zgłupiałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:15
          Tak samo dowcipny jak ty:)))
          • brutus36 Re: Hehe, chyba zgłupiałeś 20.06.06, 22:20
            Ja się pytam naprawdę na poważnie.
            • Gość: :)))))) No to na poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:22
              Tych miast po prostu nie można ze sobą porównać
              • Gość: :)))))) Poznań jest prawie 3 X większy od Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:27
                pl.wikipedia.org/wiki/Pozna%C5%84

pl.wikipedia.org/wiki/Radom

pl.wikipedia.org/wiki/Miasta_w_Polsce_wed%C5%82ug_liczby_ludno%C5%9Bci
                • brutus36 A Warszawa od Poznania 10-15 razy i co z tego? 20.06.06, 22:36
                  No to co z tego, że jest trochę większy? Każde miasto jest od innego trochę
                  większe albo trochę mniejsze. Tu chodzi o znaczenie obu porównywalnych i
                  podobnych do siebie miast, a nie to, które ma więcej ludności.
                  Zresztą Warszawa jest od Poznania większa lekko licząc 10 razy, a poznaniacy z
                  tego co wiem często porównują swoje miasto do Stolicy.
                  • Gość: :)))))) Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:55
                    Przecież tu nikt nie porównuje Poznania do Warszawy. To ty zacząłeś porównywać
                    Radom do Poznania:)))
                    Natomiast ile razy Warszawa jest większa od Poznania, to kliknij sobie
                    ostatniego linka w poprzednim poście:))) Coś z matematyką jest nie tak:((
                    Poza tym stolicę kraju co najwyżej można tylko porównać ze stolicą innego kraju.
                    Wszystkie inne miasta w kraju są na straconej pozycji. O tym to wie nawet
                    dziecko w 4 klasie:)))
                    • brutus36 Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) 20.06.06, 23:00
                      No i wszystko się zgadza. Żadnego z miast nie można porównywać ze Stolicą,
                      natomiast wszystkie pozostałe miasta można porównywać między sobą, dlatego też
                      ja porównuję Radom nie z Warszawą, lecz z Poznaniem.
                      • Gość: :)))))) Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 23:34
                        Zaproponowane przez ciebie płaszczyzny porównania niestety nie są możliwe w
                        przypadku Radomia i Poznania:-)))

Bez odbioru
                        • r0bur Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) 21.06.06, 01:26
                          1) Poznań jest 3x mniejszy od Warszawy a nie 10.
                          2) W Radomiu mój kumpel nie zdążył dobrze wyjść z pociągu na stacji i już dostał
                          po ryju
                          3) Radom nie ma tramwajów
                          4) Radom ma 4x wyższe bezrobocie niz Poznań
                          5) Radom kupuje autobusy na gaz ziemny
                          6) Przez Radom nie płynie żadna duża rzeka
                          7) Przez Radom nie przebiega autostrada
                          8) Radom nie ma połączeń IC z Warszawą
                          9) Z Radomia do Warszawy mozesz dojechać osobówką codziennie do pracy i wrócić
                          10) RADOM NIE JEST STOLICĄ WOJEWÓDZTWA
                          11) Radom nie ma klasycznej nocnej komunikacji
                          12) W Radomiu nie ma Targów ani duzego Uniwersytetu
                          13) W Radomiu robotnicy zaprotestowali na ulicach miasta 20 lat Później niz w
                          Poznaniu
                          14) W Radomiu wygrywa PiS
                          15) Radom ma brzydki rynek
                          16) ....

Co tu porównywać? Ja na razie widzę więcej różnic.
                          • klopater Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) 21.06.06, 20:31
                            r0bur - to właśnie przez takich ludzi jak ty trwają konflikty między miastami! :-/
                            zachowałeś sie beszczelnie i prymitywnie pogróbiając że R-m niema województwa!
                            Ah musisz byc teraz niezmiernie dumnny że w R-miu jest o 3 razy wieksze
                            berobocie niż w poznaniu i że niema autostrady i tak dalej!

pozdrawiam :-/
                          • Gość: Oj oj Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:12
                            >Radom ma 4x wyższe bezrobocie niz Poznań
                            Czyli wniosek z tego, że Poznań ma tylko ok 7% bezrobocie? Nie bardzo mi się
                            chce w to wierzyć, ale proszę mnie poprawić jeśli to prawda.

>Z Radomia do Warszawy mozesz dojechać osobówką codziennie do pracy i wrócić
                            Już nie bądź taki małostkowy, pośpieszne tez jeżdżą

• Gość: poznaniak Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:59
                              Poznań ma dokładnie 5,9% bezrobocia i jest drugim miastem w Polsce, które ma
                              tak niskie bezrobocie. Być może jeszcze w tym roku będziemy pierwsi:-)
                              • r0bur Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) 22.06.06, 10:33
                                Napisałem, ze mozna dojechać bezpośrednio osobówką (celowo nie napisałem że
                                pośpiesznym też, bo z Poznania do Warszawy też masz pośpieszny, ale nie masz
                                osobowego).
                                Czy ja sie czepiam? nie czepiam się niczego. Radom ma swoje plusy w stosunku do
                                Poznania, ale bez przesady! Potraktowaliście mnie tak, jakbyście mieli jakieś
                                kompleksy, bo Radom nie jest stolicą województwa, a Kielce np. już są. A są
                                podobnej wielkości. Jeszcze raz powtarzam: TO NIE MOJA WINA że tak jest, ja po
                                prostu celowo uwypukliłem różnice widoczne na pierwszy rzut oka, bo nie widzę
                                najmniejszego sensu porównywania tych dwóch miast!
                                Radom trza porównywać z:
                                Częstochową
                                Toruniem
                                Zabrzem
                                Gliwicami
                                Bielsko-Białą
                                Tarnowem
                                Płockiem
                                Koszalinem
                                Słupskiem
                                Wałbrzychem

A dlaczego? Bo to nie są miasta stanowiące ośrodki aglomeracyjne tylko tzw
                                ośrodki wzrostu. Czyli zupełnie inna beczka, inne priorytety, inna rola pełniona
                                w kraju. Nie do porównania.
                            • posener89 Re: Stary, nie rozśmieszaj mnie:)))) 23.06.06, 17:14
                              Z tego co wiem to w Poznaniu bezrobocie jest ok 7%.

> >Z Radomia do Warszawy mozesz dojechać osobówką codziennie do pracy i wróci
                              > ć
                              > Już nie bądź taki małostkowy, pośpieszne tez jeżdżą

Może i jeżdża ale nie zdążą się rozpędzić bo już są w W-Wie :)
                  • posener89 Re: A Warszawa od Poznania 10-15 razy i co z tego 23.06.06, 17:11
                    brutus36 napisał:

> No to co z tego, że jest trochę większy? Każde miasto jest od innego trochę
                    > większe albo trochę mniejsze. Tu chodzi o znaczenie obu porównywalnych i
                    > podobnych do siebie miast, a nie to, które ma więcej ludności.
                    > Zresztą Warszawa jest od Poznania większa lekko licząc 10 razy, a poznaniacy
                    z
                    > tego co wiem często porównują swoje miasto do Stolicy.

Zaiste. Co z tego że Poznań ma ok. 600 tys. a W-Wa ok 1 700 tys. To
                    jest "oczywiście" 10 razy więcej. Poćwicz sibie matematykę lepiej...
                  • Gość: tomek gadasz bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 14:58
                    Warszawa jest 3 razy wieksza od Poznania. Warszawa ma 1600000 ludzi
                    Poznań - 580000
                    aglomeracja warszawska - 2,6 mln
                    aglomeracja poznańska 0,9 mln
                    faktycznie roznice w liczbie ludności między Radomiem a Poznaniem poegają na tym, ze Poznań ma równo 2 razy wiecej mieszkańców. Ale tu chodzi o pozycje obu miast. Poznań jest stolicą bardzo dużego województwa i naprawde waznym osrodkiem gospodarczym, historycznym i rolniczym. Tymczasem Radom to miasto calkowicie podporzadkowane administracji warszawskiej i tylko jednym z miast powiatowych wojewodztwa mazowieckiego. No niestety. Dlatego drodzy radomianie - nie rzucajcie sie z agresja na Poznań - bo Poznań to by was dwa razy połknął
                    pozdro
    • Gość: Kauczuk Superstar myślę, że Ciechanów (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:00
    • Gość: ola Porównuj sobie Radom z Kielcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:06
      Porównuj sobie Radom z Kielcami (w najlepszym dla Radomia układzie).
      • Gość: mih Re: Porównuj sobie Radom z Kielcami IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.06, 22:16
        oczywiscie mozna radom porownywac z poznaniem, wroclawiem, gdanskiem tylko po
        co? to nie ta liga...
      • Gość: max Re: Porównuj sobie Radom z Kielcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 00:02
        hehe, radom z kielcami?? radom nie ma szans z kielcami zarówno pod wzgledem
        gospodarczym, jakości życia jak i przyrodniczo - estetycznym:-)
        • Gość: Oj oj Re: Porównuj sobie Radom z Kielcami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:12
          >hehe, radom z kielcami?? radom nie ma szans z kielcami zarówno pod wzgledem
          gospodarczym, jakości życia jak i przyrodniczo - estetycznym:-)

Taak szczególnie nie ma szans z tym śmierdzącym szczynami dworcem i stojącym w
          samym centrum obszczanym i odrapanym budynkiem. Co do jakości życia, to widać to
          choćby na przykładzie emigracji ludności, której więcej ucieka z kielc.
          • Gość: max Re: Porównuj sobie Radom z Kielcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:52
            hehe, sam widzisz kielczanie są zamożniejsi i dlatego stać ich na własny dom
            pod miastem stad ujemne saldo migracji (a okolice kielc przecudne) ps. w
            poznaniu ubywa ludności w jeszcze szybszym tempie:-P
            • Gość: Oj oj Re: Porównuj sobie Radom z Kielcami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 22:21
              No gdyby tak było to jeszcze pół biedy, ale obaj dobrze wiemy, że tak niestety
              nie jest.
              miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3422183.html
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=43726295&v=2&s=0
        • Gość: Darek Re: Porównuj sobie Radom z Kielcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 10:36
          temu gostkowi cos sie pomylilo, Radom to nie ta liga
    • Gość: ich11 w 1976 w telewizorze zapowiedziano program: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 20.06.06, 22:34
      Z RADOMSKIEJ WSI. I ja pomyślałem o jakimś folklorze, a to było o Wyższej
      Szkole Inżynierskiej! (wiecie dzieci co się wydarzyło w 1976 w Radomiu?)
      • Gość: posen nosen Re: w 1976 w telewizorze zapowiedziano program: IP: *.icpnet.pl 21.06.06, 00:23
        Poznań z Radomiem. Żarty sobie stroisz. Radom, ta wiocha, nawet nie ma tramwajów. I do czego Ty chcesz porównywać Poznań.

• Gość: ich11 w Radomiu będzie Transrapid, prowadzimy IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.06.06, 01:00
          rozmowy z Burmistrzem.
        • pikalex Re: w 1976 w telewizorze zapowiedziano program: 21.06.06, 19:17
          a jakby miał to nie byłby wiochą? To jedź do Grudziąda, skoro tramwaj jest dla
          ciebie wyznacznikiem wielkomiejskości hehehe
        • Gość: mmm Re: Tylko Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 20:33
          A co ty sobie wyobrażasz że tramwaje to wszystko na wszystkim.
        • Gość: Michael Re: w 1976 w telewizorze zapowiedziano program: IP: *.c29.msk.pl 24.06.06, 21:46
          Tramwaje nie są wyznacznikiem poziomu rozwoju miasta. (Nie jestem z Radomia).
      • the_dzidka Re: w 1976 w telewizorze zapowiedziano program: 22.06.06, 21:48
        > (wiecie dzieci co się wydarzyło w 1976 w Radomiu?)

Tak, wyobraź sobie, WIEMY, co się wydarzyło (straszne, nie? wiemy!). I prawdę
        powiedziawszy, widząc ten wątek, myślałam, że to właśnie o to chodzi - że ktoś
        mając na względzie fakt, że za progiem 50-ta rocznica Poznańskiego Czerwca,
        pokusił się o porównanie tych dwóch wydarzeń.
        Ale porównanie ze sobą Poznania i Radomia jako miast? Wybacz, ale, z całym
        szacunkiem dla Radomia, takiego porównania nie da się przeprowadzić - brak
        jakichkolwiek punktów stycznych!!
    • pan.nikt Re: Poznań czy Radom? 21.06.06, 01:21
      RADOM, to tak mniej więcej poziom naszego KALISZA (OSTROWA), KONINA, LESZNA,
      PILY. No troche większe

I jedynie porównania z tymi miastami mają sens.

Przynajmiej w sensie przemyslu, kultury, warunków życia.

A Radom, to i owszem ładne miasteczko, rozwinięte w ramach COP-u, uopadłe po
      upaku komuny (zbrojeniowka, buty itd)
      • budrys77 Re: Poznań czy Radom? 21.06.06, 16:55
        Hmmm, mi się wydaje, że kolega Brutus chciał zażartować i podpuszcza trochę:)
        Radom z Poznaniem, to zupełnie inna klasa miast - nieporównywalna poprostu. Oba
        miasta mają inną specyfikę i pełnią zupełnie odmienne funkcje. Gospodarczo,
        edukacyjnie i kulturalnie Radom to II liga krajowa, Poznań to I liga
        europejska.
        • Gość: Jarek Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 17:47
          Bez względu na to, czy brutus sobie zażartował, czy nie, ty budrysie sporo
          przesadziłeś. Jeśli Poznań jest I ligą europejską, to którą w takim razie jest
          Paryż, Londyn, Rzym, Mediolan, Barcelona? Nie przesadzaj zatem budrysie.
          Poznań to po prostu pierwsza liga polska, tak jak Kraków, Gdańsk, Wrocław;
          Radom zaś - jakaś czołówka trzeciej, no może w najlepszy razie doły drugiej.
          (Nb. Warszawa w takim układzie lokuje się na końcu ligi europejskiej).

• budrys77 Re: Poznań czy Radom? 22.06.06, 07:27
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Bez względu na to, czy brutus sobie zażartował, czy nie, ty budrysie sporo
            > przesadziłeś. Jeśli Poznań jest I ligą europejską, to którą w takim razie
            jest
            > Paryż, Londyn, Rzym, Mediolan, Barcelona? Nie przesadzaj zatem budrysie.
            > Poznań to po prostu pierwsza liga polska, tak jak Kraków, Gdańsk, Wrocław;
            > Radom zaś - jakaś czołówka trzeciej, no może w najlepszy razie doły drugiej.
            > (Nb. Warszawa w takim układzie lokuje się na końcu ligi europejskiej).

A o ekstralidze słyszałeś????:))))))
            • Gość: Jarek Nie mnóż nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 08:59
              budrys77 napisał:

> A o ekstralidze słyszałeś????:))))))

Nie mnóż kolego nazw. Nie chodzi o to, jak sobie ową ligę nazwiesz: ekstraliga,
              superliga, megaliga, nadliga. Chodzi o pewne zestopniowanie: po pierwzej jest
              druga, po drugiej trzecia itd.

• redoxygene Re: Poznań czy Radom? 22.06.06, 01:29
          > Poznań to I liga
          > europejska.
          >
          Kolega raczy zartowac! I liga to moze krajowa, a do europejskiej pierwszej to z
          Polski moze conajwyzej Wroclaw startowac, no moze Krakow. Ekstraklasa to jest
          Petersburg, Paryz, Londyn, Praga, Moskwa itd...
          • Gość: Jarek Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:05
            redoxygene napisał:

> europejskiej pierwszej to z
            > Polski moze conajwyzej Wroclaw startowac, no moze Krakow.

Nie, redoxygene. Żaden Kraków, żaden Wrocław. Warszawa i tylko Warszawa. Tak
            było, jest i będzie. Aha, mała dygresja: ja nie rozdzielam włosa na czworo, dla
            mnie 1 liga to ta najwyższa, bez względu jak się ją nazywa (ekstraklasa,
            ekstraliga czy coś w tym stylu). Pierwsza to najwyższa i do takiej na
            płaszczyźnie europejskiej kwalifikuje się z Polski tylko Warszawa.

• klopater Re: Poznań czy Radom? 22.06.06, 09:38
              Przykro mi Jarku ale do typowo europejskiego miasta zalicza się Wrocław :]
              • Gość: Jarek Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:50
                "zalicza się" - to znaczy, kto go tak zalicza poza tobą?
                • klopater Re: Poznań czy Radom? 22.06.06, 10:00
                  Gość portalu: Jarek napisał(a):

> "zalicza się" - to znaczy, kto go tak zalicza poza tobą?

Jakbyś poczytał trochę mądrych gazet to byś wiedział, a poza tym tu chodzi oto
                  że Wrocław ma życie kulturalne i rozrywkowe na poziomie europejskim...

pozdrawiam :]
                  • Gość: Poznaniak Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 10:56
                    Zamiast wypisywać takie bzdury, lepiej zajmijcie się we Wrocławiu budową dróg,
                    które są niewiele lepsze niż w Kongo - Zairze. Natomiast co do życia
                    kulturalnego oraz rozrywkowego, Wrocław nie ma ani lepszego, ani gorszego od
                    tego, jakie można doświadczać w Poznaniu.
                  • el_kabron_spektakularr aleś powiedzial, Klopater! 25.06.06, 11:54
                    To znaczy ze Poznan nie ma zycia kulturalnego i rozrywkowego na poziomie
                    europejskim?? moze pochwal sie jakimis przykladami jakiej to wiochy
                    doswiadczyles w Poznaniu?

Btw. Bylem ostatnio we Wrocku. Jadac pociagiem od strony Poznania, jeszcze przed
                    dworcem glownym mozna zobaczyc zarosniety szkielet centrum handlowego. Bylem w
                    szoku ze w europejskim miescie Wroclawiu znajduje sie cos takiego. Podobna rzecz
                    widzialem w Krakowie - straszacy szkielet wiezowca niedaleko chyba ronda
                    mogilskiego (moge sie mylic). W Szczecinie zarosla odbudowywana starowka. W
                    Poznaniu - nie do pomyslenia!!

To moze byc jakis wyznacznik kwalifikacji miast - jesli komus na tym tak
                    naprawde zalezy, oczywiscie. Co z tego ze moje miasto jest bardziej mojsze, a
                    Twoje Twojsze. Tego nie zmienimy, mozemy tylko jak nasi praprapra... wziac kije
                    czy co tam mamy pod reka i rzucic sie na siebie. Chyba nie o to chodzi, co?
                    • Gość: nie jest kolorowo Re: aleś powiedzial, Klopater! IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 06:45
                      Niestety nie ma się czym chwalić, w Poznaniu mamy zarośnięty budomel (zdaje się
                      na strzeszynie) no i spalonego, śmierdzącego alberta
      • Gość: Rex Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:19
        >RADOM, to tak mniej więcej poziom naszego KALISZA (OSTROWA), KONINA, LESZNA,
        PILY. No troche większe
        hehe, trochę? Wg twojego wyznacznika również Poznań jest tylko troche większy od
        Radomia. Proponuje przyjrzec się gdzie jest Kalisz, Konin itp, a gdzie Radom, że
        nie wspomnę już o mieście Ostrów.
        pl.wikipedia.org/wiki/Miasta_w_Polsce_wed%C5%82ug_liczby_ludno%C5%9Bci
    • Gość: czysty heniek Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 19:30
      Berlin czy Poznań? Które miasto uważacie za bardziej atrakcyjne? To miasta o
      mniej więcej takim samym znaczeniu, podobnej wielkości, podobny też jest ich
      wkład w historię Polski i jej dzisiejszy obraz.
      • Gość: bla bla poznań to miasto po germańskie! IP: 82.139.40.* 21.06.06, 20:19
        poznań to miasto po germańskie! a radom zawsze byl w pol. mozna nawet zobaczyc
        po kamienicach w r-miu radom.fajnafotka.pl kamienice sa innego typu i w
        poz sa inne! a pozatym porownajmy poznan do wroclawia wtedy szanse sa rowne! a
        wogule po co i dlaczego rozwinieto taki post ! radom mozna porownywac do miast w
        identycznej wielkosci to tak jakby porownywac statek łóźp[odwodna i statek!
        • Gość: mih Re: poznań to miasto po germańskie! IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.06, 20:47
          rozumiem, ze radomia rozbiory nie dotyczyly i nigdy nie trafil pod panowanie
          obce... a mowiac o kamienicach masz na mysli tez te drewniane chalupki
          zalegajace jeszcze w radomiu? faktycznie w poznaniu tego nie uswiadczysz -
          przeminelo wraz ze sredniowieczem...
          • Gość: Bury Radom to Królestwo Polskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:25
            Gość portalu: mih napisał(a):

> rozumiem, ze radomia rozbiory nie dotyczyly i nigdy nie trafil pod panowanie
            > obce...

I dobrze rozumiesz.
            Czy zaborem było Królestwo Polskie (Warszawa, Łódź, Kielce, Radom, Lublin)?
            • Gość: mih Re: Radom to Królestwo Polskie! IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.06, 23:28
              a kim byli wladcy tego krolestwa? nadal tam jeszcze kultywujecie idee
              imperialnej rosji?
              • Gość: Bury Re: Radom to Królestwo Polskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:42
                Gość portalu: mih napisał(a):

> a kim byli wladcy tego krolestwa?

Nie rozśmieszaj mnie. A kim byli na przykład Jagiellonowie, władający w XV i
                XVI wieku Węgrami?
                • Gość: mih Re: Radom to Królestwo Polskie! IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.06, 21:00
                  czyli jak puttin zostanie krolem polski i wprowadzi rosyjski jako jezyk urzedowy
                  - czy w radomiu pewnie wszyscy beda zadowoleni z nowego wladcy? to nie jest
                  smieszne, to zalosne ze niektorzy w "kraju nadwislanskim" szczyca sie tym
                  okresem rusyfikacji i poddanstwa wobec rosji. wystarczy najwiekszy bajzel nazwac
                  krolestwo polskie i juz jest ok?
                  a jak ocenisz postawe powstancow listopadowych lub styczniowych? moze jednak
                  bylo im troche zle w tym "radomskim krolestwie polskim"?
          • pikalex Re: poznań to miasto po germańskie! 21.06.06, 23:21
            wyluzujcie kochani. Przecież w Poznaniu prawie wszyscy mają korzenie nie
            koniecznie ze Lwowa :)
            www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=344215&page=2&pp=20
            • pose.one Re: poznań to miasto po germańskie! 27.06.06, 16:06
              bardzo fajne zdjecia. ladna architektura ale... w Poznaniu wystarczy zwiedzic
              jezyce zeby zobaczyc duzo wieceje, duzo ladniejszych kamienic i budynkow.

nie mowiac o Solaczu, Starym Miescie... Radom to ladne miasto ale nie ta
              kategoria wagowa. a jesli chcialbys sie licytowac o historie, to na ziemiach
              Wielkopolskich powstawalo Panstwa Polskie.
        • Gość: mela Re: poznań to miasto po germańskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:09
          Niestety Radom to głęboka prowincja . Poznań to europejskie miasto. Uciekłam
          tam studiować aby nie zgnić w Radomkowie.
          Poznaniacy i nie tylko mówią- ,, na wschód od Konina Azja się zaczyna " i mają
          rację. Zawsze Poznań był bliżej zachodu niż W-wa
          • Gość: Dede Re: poznań to miasto po germańskie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:08
            Jedź jedź, tu ci napewno podadzą wszystko na tacy.
          • pikalex Re: poznań to miasto po germańskie! 21.06.06, 23:27
            No to jeden poznaniak więcej, dzięki temu jest Was więcej....
            Mela, kup sobie koszulkę z napisem "Boże, proszę Cię o jedną komórkę. Szarą"

Ps. Mela, skoro tak bardzo dążysz na zachód. Wiesz jaki jest najdalszy kraj na
            zachód od Polski?
        • Gość: rotfl Re: poznań to miasto po germańskie! IP: *.icpnet.pl 22.06.06, 08:49
          i może Mieszko I pochodził z radomia?????
          • posener89 Re: poznań to miasto po germańskie! 23.06.06, 17:30
            Buahahaha!! Gdzie tam!! Miecho przecież niemcem był!! :)))
          • Gość: lol rotfl Re: poznań to miasto po germańskie! IP: 82.139.35.* 01.07.06, 14:39
            nie, chyba z Nigerii...
        • posener89 Re: poznań to miasto po germańskie! 23.06.06, 17:28
          Po germańskie?! Czy to że był niemiecki przez sto dwadzieścia parę lat w
          tysiącletniej historii oznacza że jest miastem poniemieckim. Takie określenie
          już bardziej pasuje do Wrocławia, Gdańska czy Szczecina.
          • Gość: jardo-g Re: poznań to miasto po germańskie! IP: *.inco / 213.17.161.* 26.06.06, 10:19
            Tylko do Wrocławia i Szczecina. W 1000 letniej historii 700 lat Gdańsk był pod
            administracyjnie zależny od Polski (albo należał, albo był lennem). A mówić, że
            Poznań - kolebka państwa polskiego jest niemiecki, to już są jaja.
        • Gość: poseniak Re: poznań to miasto po germańskie! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 28.06.06, 23:33
          bzdury piszesz. za to radom na pewno nie byl pod zaborem rosyjskim.a data 1918
          i nazwa powstanie wielkopolskie cos mowi? w wieku bodajze 18 sprowadzono do
          poznania Bambrow. bardzo szybko sie zasymilowali i byli bardziej polscy niz
          niejden polak. wniesli tez najlepsze cehcy niemieckie jak praworzadnosc i
          gospodarnosc. to dlatego m.in. poznan i poznaniacy uwazani sa bardzo
          gospodarnych. za to wroclaw i szczecin do 45 byly bardzo polskie hahaha
    • Gość: lynx Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:15
      Poleneza z Porsche też można porównać, tylko po co i kto to robi? :D
      • Gość: Rex Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:22
        Może i Radom jest Polonezem wg tych krytriów, ale Poznań Porsche to napewno nie
        jest :D
    • Gość: lili Re: Poznań czy Radom? IP: 82.139.35.* 21.06.06, 21:20
      a ja kocham swoje miasto i tylko tyle wam powiem
    • Gość: korben Re: Poznań czy Radom? IP: *.udn.pl 21.06.06, 22:24
      Jestem Radomianinem ale kocham Poznań

Uważa, że porównanie tych dwóch miast jest nie na miejscu ;]

To tak jakby porównywać Paryż z Delhi.

Całkowicie inna mentalność ludzi.
      • Gość: Lex Re: Poznań czy Radom? IP: 83.168.111.* 22.06.06, 01:50
        Co lig Europejskich, jeżeli przyjąć, że liga ma 18 zespołów. To Warszawa jest w
        końcówce 3 ligi. Poznań nie jest nawet w "A" klasie, a Radom- dla tego miasta
        nie pomyślano o lidze. Takie niestety sa brutalne fakty o polskich miastach.
        Porówanie Berlin- Poznań szkoda ale trudno coś porównywać budżet miasta 23 razy
        mniejszy. To juz łatwiej porównać Poznań nawet z Lesznem, a nie z Radomiem.
        • Gość: ich11 Berlin żyje na kredyt, najbardziej zadłużone IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.06.06, 07:53
          miasto w Niemczech. Dotacje się niedługo skończą, nie będziemy płacili na
          darmozjadów!
          • Gość: M Re: Berlin żyje na kredyt, najbardziej zadłużone IP: *.icpnet.pl 22.06.06, 09:43
            A Ty dokladasz sie do utrzymania Berlina?
            • Gość: ich11 jasne! płacę podatki, które m.in. idą na utrzymy- IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.06.06, 09:50
              wanie biedniejszych landów. ;)
              • Gość: M Re: jasne! płacę podatki, które m.in. idą na utrz IP: *.icpnet.pl 22.06.06, 11:57
                Dopiero teraz zwrocilam uwage, ze piszesz z domeny niemieckiej. Tak zapytalam,
                bo w Poznaniu widzialam billboard LPR " Berlin stolica euroregionu Odra? - Nie
                za nasze pieniadze".
              • Gość: Lucek Re: jasne! płacę podatki, które m.in. idą na utrz IP: 212.133.22.* 22.06.06, 12:20
                Ostatnio zanioslo mnie do Porto.

Pierwsze miasto slynne jest z wysokich i pieknych mostow. Bardzo ciekawe jest
                to ze w centrum miasta mozna spotkac duzo ruder, odrapanych budynkow albo
                kompletnych ruin. Portugalczycy tez nie wygladali na zbytnio zamoznych ludzi.
                Zycie w Porto toczylo sie bardzo spokojnym i leniwym tempem. Ludzie
                przesidywali na ulicach, czy schodach przed swoimi domostwami ucinali pogawedki
                z sasiadami albo zajmowali sie domowymi pracami. Bardzo razdko mozna bylo
                spotkac typowych biznesmenow, moim zdaniem wiekszosc tych ludzi pracuje w
                turystyce. Ale co najwazniejsze i co przykulo moja uwage... Infrastruktura
                Porto. W Porto maja bardzo nowoczesne lotnisko (cos na wzor poznanskiej Lawicy
                tylko 10 razy wieksze), Metro (dumna nazwa ale uzywaja jako metra zwyklych
                tramwajow Combino z tymze bardzo czesto jezda one w tunelach). Metro jest
                oczkiem w glowie wlodarzy bo na kazdej stacji mozna spotkac ochroniarzy i
                sprzataczki polerujace, sprzatajace stacje. Naprawde robi to wrazenie i w
                Poznaniu warto by pomyslec o tym zeby tramwaje zaczely jezdzic pod ziemia co
                ulatwiloby komunikacje. Wyslac naszych urzedasow na wycieczki po Europie i
                niech sie ucza w jakich sposob zarzadzac, rozwijac nasze miasto. Wogole miasta
                w Portugalii i Hiszpanii rozwijaja sie bardzo szybko kladac nacisk na
                infrastrukture i uzytkowosc.
        • Gość: Rex Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 20:15
          >To juz łatwiej porównać Poznań nawet z Lesznem, a nie z Radomiem
          A niby dlaczego z Lesznem? Mozesz to uzasadnić?
          • Gość: dawids20@wp.pl !!!!!!!!!!Jestem w szoku!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 01:15
            jestem w głęboki szoku, jak wogle można na forum Gazety - jej poznańskiego oddziału umieścić debatę na temat porównania Poznania i Radomia. Boże - jaki wstyd. Ja oczywiście nie mam nic do Radomia, nie byłem tam nigdy, i zlego slowa nie napiszę na Radom, ale z tego co wiem to nie ma on nawet polowy mieszkańców co Poznań - to poprostu miasto z innej półki. nikogo tu nie obrażając. To zestawienie Poznania i Radomia i sama propozycja debaty na ten temat świadczy o kierunkui w jakim podąża Poznań. Ten kierunek to prowincja.
            Zamiast porównywać się z Wrocławiem czy Krakowem to ktoś "mądry" wysuwa wogle propozycję Porównywania z Radomiem. Lepiej byście podyskutowali o przyszłości Poznania, o tym jak to miasto wyciągnąc z dołka w jakim Poznań został pograżążony a niedługo zostanie pogrzebany - dzięki "cudownym" rządom obecnej wladzy. Coś jest chyba nie tak. Nie ten kierunek powinnismy obierać. Poznań musi stać się bardziej otwarty i konkurować z trudnym przeciwnikiem - jakim jest Wrocław, Kraków i nawet Warszawa, a nie usypiać i łagodzić kompleksy porównują się z Radomiem. Oj a najgorsze jest to, że niedługo taki Radom zacznie mówić, że lepiej wypada w tym feralnym zestawieniu. To byłaby porażka. Pomocy!!!!! jestem bardzo zdenerwowany.
            Zapraszam do debaty o Poznaniu. Chyba czas na powtórkę z Czerwca 56 - tyle, że manifest skierowany nie przeciw komunie - lecz przeicw obecnym rządzącym - choc analogia jest. Poznań musi otworzyć swoje bramy i zaprosic inwestowrów.
            rozmawiajmy o Poznaniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Tadek Re: !!!!!!!!!!Jestem w szoku!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:55
              Ku pamięci
              miasta.gazeta.pl/radom/1,35219,3432734.html
            • Gość: Radomer Minął ci już szok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:39
              Minął ci już dawidsie20 szok?
    • Gość: RAUBER ty kretynie IP: *.chello.pl 23.06.06, 13:54
      Radom jest ok, ale nie ma szans w porównianiu z Poznaniem. Naucz sie historii
      Polski debilu, piszesz o pierszej stolicy tego kraju matole.
      • Gość: isox Re: ty kretynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:03
        Pierwsze słyszę, by Radom był pierwszą stolicą Polski. Skąd masz takie
        informacje??? Chętnie się z nimi zapoznam bliżej.
        • Gość: dawids20@wp.pl tak minął mi szok:):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:27
          wiem, że w tej debacie chodziło o rozmowę na temat wydarzeń czerwcowych zarówno w Poznaniu, jak i w Radomiu, ale nikt tutaj na ten temat nie rozmawia, bo jak zwykle ludzie nie mają wiedzy historycznej na tyle rzetelnej, żeby podejmować tego typu rozmowy. Rozmowy natomiast dotyczą porównania które z tych miast lepsze. Jak to zawsze na takich forach bywa. I to mi się nie spodobało, że Poznań powinien się porównywać z miastami odpowiadającym mniej więcej jego gabarytom a nie z małym prowincjonalnym Radomiem. Tylko o to mi chodziło.
          Pozdrawiam
          • Gość: Radomer Re: tak minął mi szok:):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:55
            Cóż, nie każdy jest tak inteligentny, żeby szybko połapać się w sensie tej
            debaty. Ale skoro ty wiesz o co w niej chodzi i do tego rozporządzasz ponad
            wiedzą historyczną, to dlaczego nie dyskutujesz o tym, lecz uporczywie
            porównujesz te miasta, wykazując to plusy Poznania, to znów plusy Radomia? Czyż
            to nie jest porównywanie?
          • r0bur Re: tak minął mi szok:):):) 24.06.06, 02:46
            To poczytaj wszystkie posty, ja o tym napisałem.
        • Gość: uczcie sie histori Nie radom a Poznań pajacu IP: *.icpnet.pl 23.06.06, 16:07
          był I stolicą Polski!!!!!!!!!!!
          • Gość: RAUBER Re: Nie radom a Poznań pajacu IP: *.chello.pl 23.06.06, 19:38
            Przecież piszę że Poznań matole zarzygany
            • Gość: rauberjestok Re: Nie radom a Poznań pajacu IP: *.icpnet.pl 23.06.06, 22:57
              rauber to z tym pajacem nie było do ciebie
        • Gość: RAUBER Re: ty kretynie IP: *.chello.pl 23.06.06, 19:37
          Poznań by I stolicą, przecież to każdy qwa wie
          • Gość: isox Re: ty kretynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 20:30
            Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> Poznań by I stolicą, przecież to każdy qwa wie

Każdy, ale chyba poza tobą, bo jakoś parę postów wcześniej twierdziłeś, że
            pierwszą stolicą Polski był... Radom.
            • der-rauber Re: ty kretynie 23.06.06, 22:16
              ręce opadają...

pierwszy był Poznań i jako Poznaniak z dziada/pradziada nie powiedziałbym tego
              na największym haju czy napiciu, co najwyżej wyraziłem się nieprecyzyjnie
      • Gość: wielkopolanin Re: ty kretynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:30
        W Radomiu jest wielu fanatyków swojego miasta, ale żeby bredzić, iż był on
        pierwszą stolicą Polski to już chyba przesada?
        • Gość: dawids20@wp.pl Poznań:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:59
          a czy ja napisałem, że mam widzę historyczną. Owszem to i owo wiem, ale nie mam zamiaru podejmować jakiś dywagacji historycznych dotyczących zarówno Poznania, jak i Radomia. Dlatego wypowiedziałem się na temat Poznania i Radomia - w tym, że sensie ze porównałem te dwa miasta ze sobą. I teraz uważam, że należy zakończyć te debatę, bo jest mi nadal wstyd, że Poznań zamiast porównywać się do Krakowa, Wrocławia itd, prowadzi dysputy z Radomiem. Tutaj nie można nic porównywać i tyle. Niech Radom się porównuje (nie wiem) Z Kielcami, Siedlcami, Tarnowem, .... itd dalej. Bo w konfronacji z Poznaniem to Radom odpada w przedbiegach - I nie, żeby mnie to zatysfakcjonowało - po prostu to żaden sukces jeżeli pólmilionowe miasto o zupełnie innym kierunku i co ważne z zachodniej Polski jest porównane z o połowę mniejszym, nie pełniącym funkcji stolicy regionu - podporządkowanym administracji Warszawy miastem.
          Pozdrawiam wszystkich poznaniaków i mieszkańców Radomia.
          • Gość: wielkopolanin Przecież Poznań wypada lepiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 17:34
            Coś tak się zacietrzewił? Co ci przeszkadza to porównanie? Przecież Poznań
            wyraźnie wypada lepiej! Czego więc się czepiasz? Pewnie chciałbyś, by Poznań
            wypadł gorzej, co?
      • der-rauber Re: ty kretynie 23.06.06, 22:18
        Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> Radom jest ok, ale nie ma szans w porównianiu z Poznaniem. Naucz sie historii
        > Polski debilu, piszesz o pierszej stolicy tego kraju matole.

... czyli o Poznaniu. Nie porównywać Radomia (który jest ok) z Poznaniem i jego
        osiągnięciami.
    • posener89 Re: Poznań czy Radom? 23.06.06, 17:09
      Głupie porównanie. Po pierwsze Poznań jest prawie 3 razy większy, po drugie
      pozycja Radiomia w dzisiejszych czasach jest prawie nijaka w porównaniu z
      Poznaniem, poza tym wydaje mi się że Poznań w historii Polski ma o wiele wyższą
      pozycje.
      • Gość: isox Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 17:24
        Ale jakbyś nie patrzył, bliżej Radomiowi do Poznania niż Poznaniowi do
        Warszawy. Temu chyba nie zaprzeczysz?
        • Gość: dawids20@wp.pl Poznań:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 18:01
          no tak, to jest faktycznie prawda, ze blizej Radomowio do Poznania niz Poznaniowi do Warszawy. Kto też napisał, że czepiam się porównania Poznania do Radomia. Tak to prawda, ale nie tyle chodzi mi o czepianie - co o to, że torchę mnie grzie, że Poznań (wpaniałe miasto przecież) jest porównywany do Radomia. o wiele bardziej chciałbym porozmawiać o Poznaniu i Wrocławiu, albo Poznaniu i Krakowie. W tych zestawienia Poznań wypada nieco gorzej, ale przynejmniej można pogadać o tym co jest lepsze w Krakowie i Wrocławiu i o sposobach na rozwój Poznania. Tymczasem w zestawieniu stolicy Wielkopolski i Radomia, nie ma bezposredniego motoru napędowego na Poznania - tylko dumanie i zachwycanie się nad tym, że Poznań jest lepszy od Radomia. To przecież jest na tyle oczywiste, że nie warto na ten temat rozmawiać, bo on nic nowego dla rozwoju Poznania nie wnosi. I proszę nie posądzać mnie o agresie, ani życzenie komuś czegoś złego. Bo Poznań uwielbiam - mimo jego wielu wad, które bardzo chcialbym naprawic lub chociaż rozmawiać o nich - jak je naprawić.
          Pozdrawiam i zachęcam do debaty nad Poznaniem i jego przyszłoscią....
          • Gość: mih Re: Poznań:) IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.06, 21:06
            a ja mam nadzieje, ze poznaniowi zawsze bedzie daleko do warszawy... stolyca
            jest miastem bez charakteru i atmosfery, zatracila swoje przedwojenne tradycje.
            a gdybym musial wybierac wolalbym mieszkac w radomiu niz w warszawie. ale nie
            musze ;)
    • Gość: kolo Re: Poznań czy Radom? IP: *.ols.vectranet.pl 23.06.06, 22:44
      smieszny jestes!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=44006947&v=2&s=0
      • Gość: tomek Poznań górą!!!! Warszawa też!!!!!! ale Radom bye IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 15:01
        Warszawa jest 3 razy wieksza od Poznania. Warszawa ma 1600000 ludzi
        Poznań - 580000
        aglomeracja warszawska - 2,6 mln
        aglomeracja poznańska 0,9 mln
        faktycznie roznice w liczbie ludności między Radomiem a Poznaniem poegają na tym, ze Poznań ma równo 2 razy wiecej mieszkańców. Ale tu chodzi o pozycje obu miast. Poznań jest stolicą bardzo dużego województwa i naprawde waznym osrodkiem gospodarczym, historycznym i rolniczym. Tymczasem Radom to miasto calkowicie podporzadkowane administracji warszawskiej i tylko jednym z miast powiatowych wojewodztwa mazowieckiego. No niestety. Dlatego drodzy radomianie - nie rzucajcie sie z agresja na Poznań - bo Poznań to by was dwa razy połknął
        pozdro
        • Gość: RAD Re: Poznań górą!!!! Warszawa też!!!!!! ale Radom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 17:23
          >Tymczasem Radom to miasto calkowicie podporzadkowane administracji warszawskiej
          Mylisz sie, bo nie całkowicie, mamy np. delegature UW i Komendę Woj. Policji
          • Gość: RAD Re: Poznań górą!!!! Warszawa też!!!!!! ale Radom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 17:24
            A wkrótce WSA jako jedyne w kraju miasto nie będące stolycą woj.
    • Gość: vlad Re: Poznań czy Radom? IP: *.magma-net.pl 24.06.06, 15:10
      Poznaniak jedzie do Radomia na .... safari:)
      • Gość: Radomer Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 15:17
        "Bogaty" Poznaniak na safari wybiera się do Radomia, a "biedny" Radomiak
        pojedzie na safari do Kenii.
        • Gość: edi ta dyskusja jest zbędna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:04
          Niech Radom szuka sobie kogos innego do porównan - choć poniekąd się nie dziwie, gdyż Poznań porównuje się z nieco lepszym Wroclawiem i dużo lepszym Krakowem, nawet z Warszawa - bo ludzie w Poznaniu chca nadal sie rozwijać i niektore sukcesy podpatrywać od innych miast.
          Radom robi podobine tylko na początek znalazł sobie zbyt duże i rozwojowe miasata jakim jest Poznań, żeby się do niego mógł Radom przyrównać. Śmieszne to troche, ale popieram zapał radomian do chęci rozwoju.
          Poznaniakom rowniez życze wszystkiego najlepszego.
          • mantis77 Tak to teraz wam coś pokażę ;-) 25.06.06, 22:42
            Głupota Wa-wy nie zna granic. przeczytajcie to

"Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla niepełnosprawnych
            Sto przegubowców niedostępnych dla niepełnosprawnych gotowe są kupić Miejskie
            Zakłady Autobusowe, bo tak będzie taniej

Nowe autobusy, które zastąpią najstarsze sypiące się ikarusy, mają być tzw.
            pojazdami średniopodłogowymi. Oznacza to, że przy wejściu będzie ponad 30-
            centymetrowy schodek. Miejskie Zakłady Autobusowe nie zażądały bowiem od
            producentów, żeby pojazdy miały niską podłogę. Ułatwia ona podróż przede
            wszystkim starszym, niepełnosprawnym, a także tym, którzy przewożą dziecko w
            wózku. Do niskopodłogowców, które są sprowadzane do Warszawy od połowy lat 90.,
            mogą nawet wjechać osoby na wózkach - kierowca musi tylko wysunąć pochylnię.

Teraz szefowie MZA mogą tylko liczyć na to, że zgłoszą się producenci
            autobusów, które mają niską podłogę przynajmniej w środkowych drzwiach.
            Wprawdzie za takie udogodnienie chcą przyznawać dodatkowe punkty w przetargu,
            ale i tak najważniejsza jest cena. A autobusy z obniżoną podłogą są zaś zwykle
            droższe nawet o kilkaset tysięcy złotych od wozów starego typu.

Według Grzegorza Fedoryńskiego z Klubu Miłośników Komunikacji Miejskiej niska
            podłoga powinna być standardem przy zakupie autobusów. - Miasto przeznacza co
            roku ogromne kwoty na komunikację [ponad miliard złotych]. Dlatego Zarząd
            Transportu Miejskiego, który zamawia przewozy m.in. w MZA, nie powinien się
            godzić na takie obniżanie poziomu usług - uważa.

Igor Krajnow, rzecznik ZTM, mówi na to, że rodzaj taboru to sprawa przewoźnika.
            Dlaczego więc Miejskie Zakłady Autobusowe nie stawiają producentom jasnego
            wymogu, że autobusy muszą być niskopodłogowe? - Ze względów finansowych.
            Autobus z jednym schodkiem może być nawet o kilkaset tysięcy złotych tańszy od
            niskopodłogowego - przekonuje Roman Gogacz z MZA. Dodaje, że spółka musiała
            wybrać - albo kupi więcej autobusów o nieco obniżonym standardzie, albo mniej,
            ale nowoczesnych. W MZA wybrali pierwsze rozwiązanie, bo jak twierdzą, trzeba
            jak najszybciej wymienić najstarsze rozlatujące się autobusy.

Na pocieszenie Roman Gogacz zapowiada, że 50 następnych, tym razem 12-
            metrowców, będzie już mieć niską podłogę na całej długości.

Autor: Krzysztof Śmietana
            Źródło: gazeta.pl, 20 czerwca 2006"

Ja to akurat wziąłem stąd

www.niepelnosprawni.info/ledge/x/15727

To dopiero idiotyzm nie?
            Poznań od lat 90-tych kupuje same niskopodłogowce (nawet Jelcze Vecto nie
            najlepszej klasy a są niskie) a od kilku lat wymogiem jest też monitoring.
            Jeśli jakiś PMK poznań kupiło wysoki to może 1-2 sztuki ale 100 ???????? I to
            ma być europejska stolica?
            Chyba więc Poznań nie jest tak do końca za stolicą za murzynami he he he. :-)
            • jardo-g Re: Tak to teraz wam coś pokażę ;-) 26.06.06, 10:34
              Głupota Warszawy, czy Pisowskich władz tego miasta? A inna sprawa - jak się
              sprawują tramwaje ze składnicy złomu kupione trzy lata temu w Poznaniu?
            • Gość: pytamsie Re: Tak to teraz wam coś pokażę ;-) IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 06:54
              po cholere piszesz o wawie na Poznańskim forum?????????????
              • mantis77 Żeby pokazać 28.06.06, 23:24
                Żeby pokazać ich głupotę bo w Poznaniu się takie coś nie zdaża.
                • Gość: ???? pamięć ci szwankuje?? IP: *.icpnet.pl 29.06.06, 00:14
                  to chyba jednak masz kiepską pamięć - jeszcze na początku lat 00-wych MPK Poznań
                  na potęgę sprowadzało tramwaje z Niemiec i Holandii, które tam były wycofywane z
                  ruchu - i chyba nie będziesz się upierał, że miały one jakikolwiek procent
                  niskiej podłogi???
                  • mantis77 Nie nie szwankuje 29.06.06, 00:23
                    Ale tutaj mowa jest o autobusach które są znacznie tańsze od tramwajów. co do
                    tramwajów to się zgadzam ale wa-wa też zamówiła w cegielskim wysokopodłogowce i
                    to nowe. Rozumiem (choć nie akceptuję) zakup demobilu czyli starych tramwajów
                    (mają po 35 lat i będą może 5-10 jeszcze u nas) ale zakup nowych autobusów
                    które będą 30 lat to bez sens.

Osobiście wolałbym aby tramwaje też były tylko niskie co oczywiste bo jeżdżę na
                    wózku ale mimo wszystko w poznaniu nie kupuje się autobusów wysokich.

Inna broszka że nie jeżdżą niskie na liniach nocnych i o to cały czas walczę.
                  • posener89 Re: pamięć ci szwankuje?? 30.06.06, 14:24
                    Może i sprowadzali 35 czy 40-letnie tramwaje (bo z tego co się domyśliłem to
                    chodzi o Beijnesy i Düwagi) ale są one znacznie lepsze i bardziej komfortowe
                    niż 105N-ki i ich modyfikacje więc nie wiem o co chodzi. Poza tym mowa była o
                    autobusach.
    • Gość: pokrzywdzony Re: Poznań czy Radom? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.06.06, 01:01
      W latach 1976-1989 tysiące Radomian było prześladowanych i więzionych -
      wykonawcami byli ludzie partii komunistycznych,SBiMO.
      W komitetach honorowych obchodów Czerwca 76 i na trybunach byli
      prominentni przedstawiciele władz PRL:
      Starosta Radomski Z.Kieszkowski-wojewoda w latach 80.
      Prezydent Radomia Z.Marcinkowski-oficer MO
      Przew. Rady Miejskiej T.Derlatka-radny Rady Narodowej w latach 80.
      Sekretarz m.Radomia W.Dłużewski-v.prez.Radomia w latach 80.
      UBLIŻA TO WSZYSTKIM,KTÓRZY WALCZYLI O SWOJE PRAWA I WOLNOŚĆ POLSKI
    • Gość: refefwe Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 19:46
      mam rodzinę z radomia. żyć tam to przesr.....ane. wszyscy spiep......rzyli.
      • Gość: RAD Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 21:13
        A ja mieszkam w Radomiu i nie zamierzam nigdzie spieprzać, i nie wszyscy
        spieprzyli, bo nadal mieszka tu 227 tys. ludzi. Maruderom wszędzie będzie źle.
        • Gość: wreavbe Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:26
          no dobra, rodzina wyprowadziła się do w-wy, poznania i za granicę. jakie są w
          radomiu perspektywy, sensowni pracodawcy, poza handlem - jacy są nowi znaczący
          inwestorzy, ty stary może właśnie dlatego nic nie rozumiesz - bo tam tkwisz.
          różnica w standarcie życia, zarobkach, perspektywach (np. na jeszcze lepszą
          pracę) czyni z radomia miasto nieatrakcyjne. może i ładne, może jest sentyment
          ale to przecież trochę za mało. i taka jest smutna prawda.
          • Gość: RAD Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:30
            Nie tkwie tu tylko chce tu mieszkać, mam tu pracę i wszystko co mi do szczęścia
            potrzebne. Do Warszawy czy Poznania zawsze mogę na wycieczkę pojechać.
            Perspektywy sa takie jakie są, czasy dla młodych ludzi też nie sa ciekawe. Ale
            czy temu wszystkiemu jest winne miasto Radom... Nie ma się co oszukiwać, poza
            najwiekszymi ośrodkami miejskimi, wszedzie jest problem z pracą.
    • facet123 Re: Poznań czy Radom? 27.06.06, 15:37
      Chyba żartujesz!
    • Gość: Kaja Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 17:53
      Pod jakim względem atrakcyjne ?
    • Gość: karol2903 Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 18:10
      nie rozumiem jak w ogóle można porównywać takie miasta...Poznań jest znacznie
      większy i napewno nie jest miastem o tak samym znaczeniu jak Radom, poza tym
      jest miastem wojewódzkim, miastem przez które przewija się wszystko co jedzie z
      zachodu na wschód-kto w ogóle wpadł na pomysł żeby porównać te miasta???
      Zdecydowanie Poznań odgrywa ważniejszą rolę niż Radom.
      • Gość: Wrocławianin Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 20:06
        Oba miasta mają swoje plusy i minusy ,ale na Boga przecież te miejscowości mają
        całkiem odmienny charakter i nie da się ich bezpośrednio porównać.
        • kasia_x Re: Poznań czy Radom? 30.06.06, 15:10
          Radom to porównuj z Płockiem, Kaliszem, Chełmem, albo Lesznem itp

Poznań- z Wrocławiem, Gdańskiem, Warszawą, Krakowem.

AJkbyś New Jersey porównał do NY :)
          • Gość: abc Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 17:35
            No masz widać pojęcie, Radom z 4 - krotnie mniejszym Chełmem. Wolne żarty :D
            • Gość: PPP Re: Poznań czy Radom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 15:11
              To Radomia z 4 krotnie mniejszym chełmem porównywać nie wolno a Poznania z 3
              krotnie mniejszym Radomiem można? HAHAHA.
              • Gość: RAD Re: Poznań czy Radom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 20:25
                No to zapytaj wlasnie o to Kasię, bo to ona zaproponowała porównywanie Radomia z
                4krotnie mniejszym Chełmem i innymi miastami, więc trzymając się tego kryterium
                Radom jak najbardziej można by porównać z, no może nie 3 krotnie wiekszym ale
                jakieś 2,5 raza wiekszym Poznaniem.
          • Gość: Radomer Nie z Lesznem, na pewno nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 14:57
            kasia_x napisała:

> Radom to porównuj z Płockiem, Kaliszem, Chełmem, albo Lesznem itp
            >

No, nie przesadzaj Kasiu. Nie z Chełmem, nie z Lesznem, i na dobrą sprawę
            również nie z Kaliszem.
            Z Chełmem czy Lesznem można porównywać z naszego regionu na przykład Skarżysko,
            Starachowice albo Ostrowiec, czyli miasta w przybliżeniu wielkości waszego
            Leszna, Gniezna, Piły, Inowrocławia.
    • Gość: lol Re: Poznań czy Radom? IP: 82.139.35.* 01.07.06, 14:42
      Poznan to wiocha. Zeby kupic bilet tygodniowy na komunikacje miejska musialam
      pol miasta zjezdzic,haha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka