Dodaj do ulubionych

Powrót z gwiazd

IP: *.icpnet.pl 26.10.01, 13:52
stara ksiazka, ale swietna. znacie? uwazam, ze Lem to geniusz.
mysle, ze wielu z nas czuje sie tak, jakby nie pasowalo do tego swiata,
jakbysmy byli tu obcy, samotni, z coraz slabszym plomyczkiem nadziei na lepszy,
bardziej przyjazny nam swiat...
Obserwuj wątek
    • Gość: ethanol Re: Powrót z gwiazd IP: 151.112.27.* 26.10.01, 22:56
      anka
      a czytalas "glos pana" ????
      • Gość: anka Re: Powrót z gwiazd IP: *.icpnet.pl 27.10.01, 13:32
        nie, ethanol, a dobre?
        bo widzisz, ja dopiero zaczynam moja przygode z Lemem. czytalam Katar - tez
        niezla, no i Powrot z gwiazd. slyszalam, ze Solaris jest swietna.
        ktore, Lema, polecasz?
        • zamek Re: Powrót z gwiazd 28.10.01, 01:06
          Gość portalu: anka napisał(a):

> nie, ethanol, a dobre?
          > bo widzisz, ja dopiero zaczynam moja przygode z Lemem. czytalam Katar - tez
          > niezla, no i Powrot z gwiazd. slyszalam, ze Solaris jest swietna.
          > ktore, Lema, polecasz?
          Sorki, że się wcinam, chociaż ja nie ethanol, ale trafiło na Lemofila:
          - "Głos Pana" - doskonały;
          - "Powrót z gwiazd" - równie;
          - "Eden" - wczesne, ale może się podobać;
          - "Solaris" - rewelacja;
          - "Niezwyciężony" - znakomity;
          - "Astronauci" i "Obłok Magellana" - mają swoich zwolenników, choć nieco
          przeideologizowane;
          - "Fiasko" - gorzkie, ale ekstra;
          - "Opowieści o pilocie Pirxie" - klasa dla siebie (rada: wpierw "Opowieści...",
          potem "Fiasko" - zachowasz chronologię);
          - "Maska" - dla mnie nr 1;
          - "Śledztwo" - trochę z boku głównych wątków (tak jak "Katar"), ale też świetne;
          - "Człowiek z Marsa" - mała rzecz, a cieszy.
          I tak zakończyliśmy nurt psychologiczny, przechodzimy do humorystycznego. I tu
          już jednym tchem:
          "Cyberiada" (choć nie wszystko do smiechu) + Ijon Tichy is the best
          czyli "Dzienniki gwiazdowe", "Wizja lokalna" (w tej kolejności, nie na
          odwrót!), "Kongres futurologiczny", "Pokój na ziemi", "Profesor A. Dońda".
          Chyba na początek wystarczy? Miłej lektury, współfanko!
          Pozdrowienia z Łodzi :)
          • Gość: anka Re: Powrót z gwiazd IP: *.icpnet.pl 28.10.01, 13:13
            Jestes boski, zamek!!!!
            wielkie THX!
            wlasnie o to mi chodzilo, zeby ktos mnie poprowadzil, powiedzial co warto
            (trzeba:)) najpierw.
            a trafiles idealnie, bo ja uwielbiam psychologiczne ksiazki, a te beda
            najpierw:)))
            Zabieram sie do czytanka, mhmhm.... najwieksza przyjemnosc pod sloncem...:))))
            CMOKI dla Ciebie!
            pozdro z Poznania.
            Ania
            P.S. co jeszcze ciekawego czytujesz, procz Lema?
            • zamek Re: Powrót z gwiazd 29.10.01, 02:56
              Gość portalu: anka napisał(a):

> Jestes boski, zamek!!!!
              > wielkie THX!
              > CMOKI dla Ciebie!
              > pozdro z Poznania.
              Och, dzięki wielkie!!! Rumienię się i w ogóle... :))) też duży CMOK dla Ciebie!
              > P.S. co jeszcze ciekawego czytujesz, procz Lema?
              Głównie polską literaturę, zwłaszcza Tuwima i Mrożka. Ostatnio wpadły mi w
              ręce "Trzy opowieści" Andrzejewskiego - powinny Ci się spodobać, bo są właśnie
              przede wszystkim "psychologiczne". Podoba mi się też Thomas Mann i Kafka (choć
              nie wszystko). A w te wakacje połknąłem (tak to trza nazwać) "Mistrza i
              Małgorzatę" - też klasa dla siebie!
              Właśnie, co Ty czytasz poza Lemem?
              Pozdrowionka z Łodzi
              • Gość: ethanol Re: Powrót z gwiazd IP: 151.112.27.* 29.10.01, 19:47
                anka lubie lema i wiekszosc mi sie podoba. Niestety przez "Glos Pana" nie mogle
                przebrnac. A probowalem ze dwa razy. Moze powinienem jeszcze raz ??? A Mitrz i
                Malgorzata to faktycznie dzielo wielkie
                • Gość: anka Re: Powrót z gwiazd IP: *.icpnet.pl 29.10.01, 20:30
                  Hej
                  wiec za "glos pana" wlasnie sie zabieram. zobaczymy.
                  natomiast Mistrz - :)) nie musze nic mowic,wszyscy wiedza, ze swietne.
                  zamek, pytasz co ja czytuje (aha, czy aby Twoj nick nie ma ziwazku z Lemem?:)
                  wiec, jak pisalam, lubie literature psychologiczna - wiec moja milosc -
                  Dostojewski - choc bez bicia przyznaje, ze Zbrodni nie czytalam, a to z tego
                  wzgledu, ze to wszyscy czytaja - przeczytam, ale po przeczytaniu innych pozycji
                  mistrza Fiodora.
                  potem I.Shaw - obywczajowo-psycholog. polecam. dalej - London, zaczelam czytac
                  jego ksiazki, bo mam slabosc do ksiazek o dalekiej polnocy (i tu boski
                  Curwood!), ale jak sie okazalo traktowal nietylko o pn. Kanadzie, psich
                  zaprzegach, itd.
                  co dalej? trudno mi wymieniac autorow, bo naprawde jest tego sporo. w kazdym
                  razie nie czytam raczej zadnych sensacyjnych, fantasy (no poza Tolkienem - ile
                  tych mistrzow?:)) i Sapkowskim - facet jest niesamowity), nie wspomne o
                  horrorach, itp. generalnie preferuje ksiazki, ktore pobudzaja moje szare i
                  rozwijaja mnie duchowo (wiem, zalecialo egzaltacja, ale to nie tak:)), studiuje
                  scisle nauki, a mam ciagoty zarowno w strone scislych, jak i humanistycznych -
                  i tu ratuja mnie ksiazki.
                  aha, jest jeszcze jedna ksiazka s.f., ktora czytalam dawno temu, ale pamietam,
                  to do dzis, bo wciagnela mnie niesamowicie - znacie Borun-
                  Trepka "Proxima", "kosmiczni bracia" i jeszcze chyba jedna czesc byla. musze do
                  tego wrocic, bo wtedy bylam smarkata. lubie wracac do ksiazek po latach, bo
                  wyciagam z nich zupelnie cos innego, niz za poprzednim razem.
                  dobra, potoczylo sie sporo slow, ale o ksiazkach moge mowic w nieskonczonosc,
                  wiec znikam juz:)))
                  pozdrawiam ksiazkofilow
                  A.
                  • Gość: ethanol Re: Powrót z gwiazd IP: 151.112.27.* 29.10.01, 21:15
                    a co o tytusie romku i atomku ???

Ja z fantazy oprocz tego co anka wymienila lubie jescze bardzo
                    trylogie "Pamiec, Smutek i Ciern" Teda Wiliamsa
                    • Gość: anka Re: Powrót z gwiazd IP: *.icpnet.pl 30.10.01, 15:21
                      Tytus...:)))) jak to bylo dawno temu:))
                      a Williamsa, o ktorym mowisz, nie znam.
                      jak wpadne na to, to chetnie skosztuje.
                      a co myslicie o filmowych adaptacjach
                      opowiadan Sapka i trylogii Tolkiena???
                      ja osobiscie boje sie osoby M.Zebrowskiego
                      w roli Geralta - no bo tu p.Skrzetuski,
                      tu Tadeusz, tacy grzeczni chlopcy.
                      a Geralt?... no Geralt nie byl grzeczny:)))
                      pozdro,anka
                      • Gość: ethanol Re: Powrót z gwiazd IP: 151.112.27.* 30.10.01, 22:52
                        skrzetuski ucharakteryzowany na wiedzmina wyglada calkiem calkiem, ja sie boje
                        ze scenariusz jest skopany
                        • Gość: anka Re: Powrót z gwiazd IP: *.icpnet.pl 31.10.01, 17:44
                          zobaczymy juz niedlugo:))
                          ale z tego, co na razie sie orientuje, to film wg Tolkiena bedzie lepszy. a co
                          do Sapka - szkoda by bylo, zeby zepsuli, ale moze nie bedzi etak zle:))
                          pozdro,A.
                  • zamek Re: Powrót z gwiazd 04.11.01, 12:44
                    Hej,
                    sorki na początek, troszkę mnie nie było, bo byłem urobiony po czubek głowy :(
                    Mój nick akurat nie ma związku z Lemem (a propos: "Wysoki zamek" - jedna z
                    lepszych autobiografii, jakie czytałem), tylko pochodzi od mojego nazwiska.
                    Z Dostojewskim jest u mnie akurat odwrotnie: zacząłem go od "Zbrodni i kary", a
                    do reszty dopiero dojrzewam. Ale "Zbrodnia..." wzięła mnie bardzo: wszystkie
                    własne grzeszki się przypominają i to w dwójnasób... Curwood -
                    czytałem "Włóczęgi północy" i to kilka razy. Chętnie bym jeszcze po coś
                    sięgnął; pytanie do Ciebie - co polecasz?
                    Za to może jestem dziwny, ale fantasy zupełnie mnie nie bierze. Może dawniej,
                    za pierwszej "Fantastyki" (Bułyczow itp.), teraz nie. Zostało mi tylko
                    zamiłowanie do grafiki z tego obszaru (Vallejo, Achilleos, Siudmak).
                    Natomiast "Maska" Lema jest właśnie z kręgu fantasy, toteż polecam gorąco...
                    Pozdrowionka i nieodmiennie miłej lektury :)
                    • Gość: anka Re: Powrót z gwiazd IP: *.icpnet.pl 04.11.01, 13:52
                      Hejka
                      czyli mowisz, ze "Zbrodnia..", jest dobra.:)), na pewno przeczytam.
                      a fantazy mnie rowniez zupelnie nie bierze - jedynie Sapek i Tolkien. taht's all.
                      co do s.f. do wlasnie te dwie Borun-Trepka(ale wieki temu, jak mowilam:)) i
                      ostatnio Lem, zaczelam Glos Pana - sluchaj, niesamowite, tyle sie przy tej
                      ksiazce ucze - szczeg. nowych slow:)) uwielbiam to, bo kocham uczyc sie nowych
                      rzeczy.
                      Co do Curwooda, to polecam "Wladce skalnej doliny" - podobnie, jak "Wloczegi.."
                      czytalam kilka razy.
                      pozdrufka i milej lektury, rowniez:))))heja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka