Dodaj do ulubionych

Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza

30.06.06, 23:54
kiedys, gdy bylem maly, to myslale, ze jak Poznan (miasto, w ktorym
studiowalem i z ktorym jestem zwiazany emocjonalnie)lezy na Zachodzie Polski,
to tu jest zupelnie inne myslenie, przede wszystkim wolne myslenie, tym
bardziej, ze to miasto...jednak gdy stalem sie duzy, stwierdzilem po wielu
latach obserwacji miasta, ze jednak co jak co, ale bigoteria w Poznaniu ma
sie bardzo dobrze, a wplyw czerwonych beretow na losy spoleczenstwa jest
coraz wiekszy...I oto Poznan powoli sie stacza...i zatraca swoj pierwotny i
wydawaloby sie naturalny powiew wolnej mysli zachodniej, nie takiej 100%owo
katlickiej jak to na wschodzie Polski, w tamtej warszawce, czy wrecz na
Podkarpaciu i Malopolsce...Zawsze myslale, ze nam blizej do Berlina, ale
niestety, Parada Milosci w Lodzi zawsze sie odbywala, dopoki nie wkroczyl tam
na fotel prezydenta Kropa Kropiwnicki...Ale Poznan zadnej takiej wolnosciowej
imprezy nie ma...A juz porazka kompletna byla decyzja o zakazie marszu
rownosci z X.2005...No i ten coraz wiekszy wplyw czerwonych beretow...Ja
myslale, ze spoleczenstwo poznanskie jest za Polska prawomyslna i
sprawiedliwa, ale jesli spoleczenstwo poznanskie i ogolnie wielkopolskie
pozwala, by czlowiek, ktory popelnia przestepstwo molestowania
seksualnego,zasiadal w lozy honorowej, zamiast domagac sie jego stanowczego
usuniecia z jakiegokolwiek zycia towarzysko-kulturalnego, no to cos tu jest
nie tak...Jestem ciekaw, czy ci sami ludzie, ktorzy nadal pewnie caluja
raczki jego Sekscelencji Pätza, chcieliby, aby sekscelencja dotyka w miejsca
intymne dzieci tych ludzi (a konkretnie chlopcow), podniecajac sie przy
tym...Ludzie zastanowcie sie, bo to jest hipokryzja...Boicie sie atakowac
kosciol? Tzn jego grzeszne owieczki? No coz, kazdy popelnia jakies tam bledy,
ale za takie sekscesy jego fioletowej purpurencji to chyba sie idzie do
wiezienia...

No coz, chyba jeszcze dlugo nie zaznam prawdziwie wolnej mysli w Polsce, a
tym bardziej w zdawalo mi sie ostatniej ostoi tej mysli w POlsce, czyli w
Poznaniu...
Obserwuj wątek
    • Gość: kaczka-dziwaczka Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 01:07
      Po pierwsze - Paetz nie ma nic wspólnego z wykorzystywaniem dzieci. Afera
      dotyczyła kleryków, a jak sądzę, są to dorośli ludzie, którzy sami potrafią
      zadbać o własne sprawy.
      Po drugie - Błądzić jest rzeczą ludzką jak wiemy. Pani katoliczka na pweno
      nigdy nie zbłądziła, nie zgrzeszyła bo jest pewnie bez grzechu poczęta. Ot co
      KATOLICY Przemawia przez Was hipokryzja. Jak można tak traktowć człowieka?
      Banda moherów!!!
      • Gość: dana Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 08:35
        hipokryzja? co ty piszesz? kaczka-bezmozgowiec? paetz popelnil przestepstwo i
        powinien cieszyc sie, ze nie siedzi za kratkami. i siedziec cicho a nie pchac
        sie przed publicznosc w tak waznych sprawach jak rocznica wydarzen w miescie.
        wstyd!
        • Gość: Katolik Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.icpnet.pl 02.07.06, 23:48
          Nikt mu nic nie udowodnił!!! Skoro nie ma zarzutów, oskarżeń, nie ma sądu, nie
          ma winy nie ma kary - jest niewinny!!!! A swoje już odpokutował. Bierzmy
          przykład z św. Faustyny i bądźmy bardziej miłosierni dla bliźnich a za idąc za
          Ewangelią - "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień"
          • Gość: Q Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.icpnet.pl 03.07.06, 12:45
            Gość portalu: Katolik napisał(a):

> Nikt mu nic nie udowodnił!!! Skoro nie ma zarzutów, oskarżeń, nie ma sądu, nie
            > ma winy nie ma kary - jest niewinny!!!!

To czemu te klechy każą mi się spowiadać przed komunią. Nie mam żadnego wyroku
            a zatem jestem swięty. To skandal. Z czego mam się spowiadać jak nikt mnie nie
            skazał.
            Jutro idę do komunii a ewentualne świętokradztwo spada na barki "katolika". To
            on mnie do tego prrekonał.
            • Gość: Kazek Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.core.lanet.net.pl 08.07.06, 18:08
              Katolik, ciekawy jestem, czy tak samo "wybaczającu" jesteś wobec ludzi
              myslących inaczej, wobec ateistów etc... I ten Twój cynizm. Jakbyś nie
              wiedział, że duchownych, a szczególnie biskupów, prawo w Polsce nie obowiązuje
              w takim stopniu, jak mnie czy Ciebie. Tylko błagam, nie wygłupiaj się i nie
              udawaj, że tak nie jest...

Ale w sumie nie otym chciałem. O ile rozumiem post ququ777, o tyle stwierdzić
              muszę, że i tak chyba zbyt wiele w nim optymizmu... Ja zamiszakałem w Poznaniu
              w 1989 (ropocząłem tu studia wtedy i tak zostałem). W pierwszym bodaj roku
              mojego studiowania UAM miał przyznać tytuł profesora honoris causa Gunterowi
              Grassowi. I wtedy, (już wtedy!), prawica podniosła swój żenujący wrzask przeciw
              tej znakomitej kandytaturze. Ja już wtedy zacząłem tracić nadzieję, że to
              miasto rózni się czymś od "ściany wschodnierj". Potem miałem huśtawkę
              nastrojów, ale fakt, że prawicowa histeria nie jest tu wiele słabsza, niż na
              wschodzie. Niestety.
            • zzaabbii Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 11.08.06, 23:59
              Q ma rację ! katolik zwariował !!! Na drzewo !!!
          • zzaabbii Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 11.08.06, 23:58
            tow. katolik jest niepoważny ! Nie ma pojęcia o czym pisze !
            Hipokryta zakłamany !!!
        • Gość: kwadransik Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:24
          Nic mu nie udowodniono i nie został skazany więc nie pisz bzdur a jeżelui juz
          to dotyczy to osób doroslych mogacych zadbać o siebie - a molestowanie to coś
          wiecej niz tylko gesty kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem,
          robicie gorsze rzeczy niż Paetz więc nie macie prawa wydawać oskarżeń
        • Gość: ja Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:26
          każdy ksiądz musi odprawiać msze św. więc on asystował we mszy nic więcej, ma
          do tego prawo- a skąd wiecie jaki on teraz jest.
          • zzaabbii Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 12.08.06, 00:01
            ........po prostu wiemy ..................
        • zzaabbii Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 11.08.06, 23:56
          Świeta racja !!!!!
      • Gość: AGA BIEDNY PETZ IP: *.arcor-ip.de 03.07.06, 09:20
        rzeczywiście to jest jego wina, że błądził . I ktoś taki ma być wzorem dla
        innych katolików. W średniowieczu Kościół palił takich na stosie. Teraz
        zaprasza na uroczystości pozakościelne i udaje że nic sie nie stało. Ciekawe co
        mówią na ten tmat sami klerycy. Chyba im się w głowie przewraca, kiedy decydują
        się służyc kościołowi a tu taki biskup wykorzystuje ich seksualnie? Jak taki
        ksiądz może potem być normalnie i doradzać młodym rodzinom jak mają życ zgodnie
        z ideą katolicyzmu?Kościół być zawsze zakłamany. Rodzina Borgiów szlachtowała
        się wzjamenie siostra brata w imie Boga by móć objąć tron papieski. O tego
        czasu nic sie nie zmieniło!
        • Gość: 007 biedaku przespałeś parę wieków, a 25 lat napewno IP: *.icpnet.pl 03.07.06, 09:31
        • Gość: i hate catholics Brzydze sie katolikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:10
          Nic sie nie zmienilo niestety.
        • zzaabbii Re: BIEDNY PETZ 12.08.06, 00:01
          !!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Jarek Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.icnet / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:21
        Jakby na to nie patrzeć, wykorzystywał swoją pozycję w kościele i molestował
        seksualnie swoich podwładnych (podopiecznych).
        Zapewne mobbing w tym przypadku też wchodzi w rachubę.
        Arcybiskup Paetz winien się cieszyć tym, że uniknął więzienia za swoje czyny,
        a nie wracać do życia publicznego, jakby nigdy nic się nie wydarzyło.
      • zzaabbii Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 11.08.06, 23:57
        kaczka-dziwaczka pomylona całkowicie ! Nie ma pojęcia o czym pisze !!!
    • Gość: LMB Walcz o to. IP: *.icpnet.pl 01.07.06, 01:08
      > No coz, chyba jeszcze dlugo nie zaznam prawdziwie wolnej mysli w Polsce, a
      > tym bardziej w zdawalo mi sie ostatniej ostoi tej mysli w POlsce, czyli w
      > Poznaniu...

Walcz o to. Ja nie moge protestować, bo katolikiem nie jestem - jak by nie
      patrzeć, to wewnętrzne sprawy Twojego kościoła. Jeśli na narzekaniu skończysz,
      to bezwiednie dołączysz do rzeszy tych, którymi teraz podskórnie gardzisz.
      • Gość: Kazek Re: Walcz o to. IP: *.core.lanet.net.pl 08.07.06, 18:12
        A to jest bardzo trafna myśl!

Mam wielu znajomych katolików, którym cała ta rydzykowa histeria, lpry,
        giertychy i kaczyńscy bardzo się nie podobają. Zawsze im wtedy mówię - ludzie -
        to jest Wasz Kościół, zróbcie coś z tym, starajcie się wpłynąć na hierarchów.
        Kto ma to zrobić, jak nie Wy??? Przecież nie ja, ateista.

I wtedy zapada cisza.
    • dobrusia_to_ja Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 01.07.06, 01:10
      Panie Paetz - trochę pokory!! Piszę "panie" ponieważ dla mnie pan nie jest
      księdzem, ale kimś, o kim wszyscy powinni zapomnieć. Dziwię się, że prezydenci
      naszego miasta zgodzili się na to, aby przestępca oficjalnie pokazywał się
      publicznie. To policzek wymierzony w tych wszystkich chłopaków, których ten
      człowiek wykorzystał bez skrupułów .
      • www.nasznocnik.pl Gdyby szczerze "chciał uczestniczyć" to by... 01.07.06, 03:39
        ...przyszedł i pokornie stanął w tłumie, a nie pchał się znów na afisz. Żałosna figura...

Decyzji władz już nawet nie chce się komentować; pozostaje mieć nadzieję, że tym razem to naprawdę łabędzi śpiew; i Grobelnego, i Frankiewicza...
      • Gość: jerzy Dobrusi, ku pamięci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 06:55
        Abp Juliusz Paetz był księdzem, jest księdzem i będzie księdzem i pisanie
        "panie" świadczy tylko o prymitywiźmie, głupocie i indolencji."Przestępca" to
        dowody, rozprawa i kara. Jak łatwo można kogoś opluć i wykończyć i to przy
        pomocy innych.
        A DOBRUSI życzę "dobrego samopoczucia" szczególnie psychicznego, w te upały
        "styki" naprawdę się grzeją i coś szwankuje pod kopułą !
        • Gość: Q Re: Dobrusi, ku pamięci... IP: *.icpnet.pl 01.07.06, 07:52
          Gość portalu: jerzy napisał(a):

."Przestępca" to
          > dowody, rozprawa i kara. Jak łatwo można kogoś opluć i wykończyć i to przy
          > pomocy innych.

Racja. Stanowczo protestuję też przeciwko nazywaniu Hitlera i Stalina
          przestępcami czy mordercami. Gdzie dowody, proces i wyrok?
          To byli uczciwi ludzie. Nikt nigdy ich nie skazał!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Ygrek Re: Dobrusi, ku pamięci... IP: *.ce.put.poznan.pl 10.07.06, 20:29
          > Abp Juliusz Paetz był księdzem, jest księdzem i będzie księdzem i pisanie
          > "panie" świadczy tylko o prymitywiźmie, głupocie i indolencji.
          Przepraszam, czyjej? Czy to mój ksiądz, żebym miał obowiązek go tytułować?
          Prymitywizm to właśnie przejawiają niektórzy (niestety większość) księża, kiedy
          z uporem godnym lepszej sprawy zwracają uwagę gdy się ktoś do nich odezwie
          "proszę pana". Że tak zacytuję kolegę: "Pan Bóg się nie obraża jak się do niego
          mówi 'Pan'. Pan Jezus też się nie obraża. A pan ksiądz się obraża." :P
      • Gość: Jan Re: dobrusia - zamilcz bo mówisz głupoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 14:16
        Świat idzie naprzód. A ty dobrusia się cofasz. Nawet kościół już się cywilizuje.
        Nawet papież uściskał swojego brata geja. A więc wszystko idzie ku normalności.
        W końcu nie płeć się liczy a tylko uczucie. Prezydenci Poznania pokazali klasę.
        • dobrusia_to_ja Re: dobrusia - zamilcz bo mówisz głupoty 01.07.06, 15:10
          A czy ja napisałam coś przeciwko gejom?? Nie.
        • Gość: Ygrek Re: dobrusia - zamilcz bo mówisz głupoty IP: *.ce.put.poznan.pl 10.07.06, 20:31
          A wg Biblii to homoseksualiści będą zasiadać po prawicy Boga, nie? Pfff...
      • Gość: Luksus DOWODY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 13:59
        Prosze dowody dobrusiu na poparcie tego o czym piszesz. Na dzień dobry to można
        człowieka zmieszać z błotem? Skoro jest winny, to dlaczego nie skazany?
        Dlaczego nie było donosu do prokuratury? Gdzie są pokrzywdzeni?
        Często masz tak, że wypowiadasz się w sprawie, o której nie masz pojęcia?
    • archfil Panie Paetz, trzeba mieć dużo bezczelności 01.07.06, 07:16
      Panie Paetz, trzeba mieć dużo bezczelności, aby swoją twarz pokazywać wszystkim
      podczas takich uroczystości. To nie była sprawa wewnętrzna kościoła, gdyż
      uroczystości nie były kościelne i nie dotyczyły żadnych wydarzeń z kosciołem
      związanych. Jeżeli papież chce uściskać lepką łapkę Paetza, to niech to robi,
      ale dlaczego ja mam oglądać go w transmitowanym na całą Polskę programie, jako
      wizytówkę Poznania?
      • Gość: sekretarz Re: Panie Paetz, trzeba mieć dużo bezczelności IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.06, 07:28
        kościół szczelnie okrywa swoje brudy. pojawienie się zboczeńca paetza na
        uroczystościach obrzygało całe święto a zatem wszyscy tam zostali obrzygani. i
        nie pieprzcie o jakimś błądzeniu. to zboczony molestant , którego kościół
        powinien schować głęboko w swoich lochach.
        • atak.spawacza Młodziankowie zaciśnijcie pośladki. Kapelan wraca! 01.07.06, 09:31
          Bohaterski kapelan POWSTANIA POZNAŃSKIEGO i NSZZ "SOLIDARNOŚĆ" wstąpi w Was i
          ubogaci w nowe doznania !!!!
        • Gość: gej Re: gej tez człowiek - brawo Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 09:32
          Z tego wynika, że właśnie w Poznaniu pokazano , że homoseksualizmu nie należy
          uznawać za zboczenie. Cały świat zobaczył, że można homoseksualistę (nie
          pedofila) uhonorować. I że tak sie dzieje w nowoczesnym i postępowym Poznaniu i
          to nawet w kościele katolickim. Teraz już nikt nie będzie mógł nam zarzucić
          nietolerancji.
          Arcybiskup Petz miał bardzo ładna wypowiedz i to wogóle jak widać przyjemny i
          kulturalny starszy pan. Wielkie gratulacje dla włądz Poznania. Brawo Poznań.
        • Gość: Pan B. Re: Panie Paetz, trzeba mieć dużo bezczelności IP: *.icpnet.pl 01.07.06, 10:39
          Święta racja. Oprócz Frankiewicza i Grobelnego wcześniej popierali go poznańscy
          prominenci. Jakos tak z sympatią odnosili sie do pedalstwa w kościele
          katolickim, mniej byli wyrozumiali dla parady równości. A co na to Liga Polskich
          Rodzin z Gertychem i Wierzejskim na czele. Dlaczego Gertych pozwolił by pedał
          siedział w loży honorowej!!! Tylko dlatego, że jest w ubraniu katolickiego
          księdza? Dlaczego zbrojne ramie LPR nie zaatakowało pedała, jak zaatakowało
          parade równosci? Jednym słowem Poznań znów musi sie wstydzic.
          • Gość: Przegięty Edzio ! Re: Młodziankowie zaciśnijcie pośladki. Kapelan w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 11:02
            No to chłopaki z Naszości już się oblizują z radości !
        • Gość: ssss zbok i tyle IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.06, 13:40
          popieram
          nic dodać
    • gej.skin Typowa hipokryzja Kościoła i Władz Poznania. 01.07.06, 11:35
      Powrót Juliusza Paetza na salony staje się faktem. To przejaw typowej
      hipokryzji Kościoła. Poczekać aż sprawa przycichnie a potem jak gdyby nigdy nic
      powrócić do dawnych praktyk. Jak Ksiądz molestuje dzieci to za karę przenosi
      się go na inną parafię. A jak Biskup molestuje kleryków to się go odsuwa
      czasowo od życia publicznego a potem przywraca.

Hipokryzją wykazują się również władze Poznania z Frankiewiczem na czele. Jak
      Zieloni 2004 organizują Marsz Tolerancji to im się na to nie pozwala i pałuje,
      ale jednocześnie te same władze obściskują się z Biskupem Gejem. Typowe dla
      Polaków rozdwojenie, hipokryzja i zwykłe draństwo.
    • kwolana Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 01.07.06, 12:14
      juliusz to chory psychicznie facet, chory psychicznie, zakompleksiony. i
      jednocześnie ZERO samokrytycyzmu, zero wstydu, żadnego pomysłu na życie. jeden
      wielki chwast, tak mocno zakorzeniony w struktury polityczne i nie tylko, że
      nawet taki ktoś jak gądecki, wg mnie wielki człowiek, wielki charakter,
      autorytet i umysł, nie jest w stanie go wyplewić. juliuszek zniszczył życie
      tylu chłopakom... jak on tak ku*** może, po tym wszystkim się tak pokazywać,
      jest cośtakiego jak zgorszenie, ten pedał gorszy uczciwych niewinnych ludzi i
      psuje atmosferę każdego święta na którym się pokaże. że go jeszcze nikt nie
      wypier***** z jakiejśimprezy, że teżgo nic nie rozjechało :(( a Ty widzisz i
      nie grzmisz...
      • antoni.goczal [...] 01.07.06, 13:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: nauczyciel Re: pozytywna zmiana nastawienia władz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 14:13
          Można tylko pogratulować poznańskim władzom tolerancji , wyrozumiałości i
          mądrości. Gej to też człowiek i to wartościowy. Uwodzenie i gra miłosna
          obojętnie w jakiej konwencji jest normalnym zachowaniem człowieka dorosłego w
          stosunku do drugiego człowieka dorosłego. Pretensje do arcybiskupa były
          tendencyjne i nietolerancyjne. Teraz widać , że zrozumiano ten błąd i się go
          naprawia.
          • Gość: nienawidze katolik precz ze spedalonym klerem czarna mafia sie panosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 20:13
            skandal
      • Gość: giorgio Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 14:33
        nie wspominaj gadeckiego,bo jak wyjda na jaw jego grzeszki,to dopiero poznan
        zobaczy,kogo teraz ma za abpa...wystarczy zapytac wielu ... i to nie tylko tych
        od dialogu z judaizmem...jak gadecki odejdzie to wypije ze szczescia dobe wino
    • Gość: The Best O co wogóle ten szum ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 21:10
      Wielkie wywody na temat uczestnictwa arcybiskupa seniora w uroczystościach
      czerwca 1956 roku. Po co to wszystko. Nawet jeśli arcybiskup molestował tych
      kleryków, to jest to sprawa tylko i wyłącznie ich i Kościoła Katolickiego.
      Poznaniacy tak licznie wyrażający się na temat swojej przynależności do Kościoła
      Katolickiego wstydźcie się. Co wam z tej przynależności jak wasze umysły nie
      rozumieją prostych słów jakie Bóg w Piśmie do was kieruje. Gdzie moc
      miłosierdzia, wybaczania. Żałosna wasza postawa.

Pytacie dlaczego KK nie usunął arybiskupa seniora? A dlaczego Jezus odpuścił
      winy Marii Magdalenie? Taka wasza wiedza na temat Kościoła do którego się
      przyznajecie, że płakać się chce. Wielcy krytykanci i moherowcy. To woła o
      pomstę do nieba.

A na zakończenie mała rada dla wszystkich. Pilnujcie swojego tyłka. Bo dziś
      najwięcej szumu robią ci, którzy z wydarzeniami czerwca 1956r. mają do
      powiedzenia mniej niż zero.
      • trajan_bez_ziemi Re: O co wogóle ten szum ... 01.07.06, 23:19
        Dlaczego najgłośniej i najwięcej o wiarze wypowiadają się osoby, które
        ewidentnie niewiele mają z nią wspólnego?

"Gdzie moc miłosierdzia, wybaczania. Żałosna wasza postawa."
        Może nie doczytałeś, ale w Biblii jest też mowa o skrusze, żalu za grzechy,
        przyznaniu się do winy i pokucie.

Dopuszczanie człowieka, który dopuścił gwałtów na osobach od siebie zależnych do
        jakichkolwiek funkcji jest skrajnie naganne. A tu w dodatku mówimy o kapłanie,
        wysoko w dodatku umiejscowionym w hierarchii. Nie wiem, jak można bronić takiego
        człowieka, chcielibyście znaleźć się w sytuacji takiego kleryka? Pomyślcie o tym!
        Jak można uważać, że wolność wyraża się poprzez seksualne wykorzystywanie
        podwładnych? O tyle, że z regóły Peatza bronia osoby o poglądach libertyńskich,
        trudno mieć do nich pretensje, że nie widzą w gwałceniu niczego nieetycznego.
        Ale z łaski swojej mogłyby te osoby nie odwoływać się do etyki chrześcijańskiej,
        z której za wiele nie pojmują.
        • Gość: olaf Re: nie było żadnego gwałcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 23:58
          Dorosłe byczki w seminarium pchały się napewno arcybiskupowi do sypialni i
          zapewne któryś został przez biskupa przepędzony i się zaczął mścić i stąd cała
          afera.
          • Gość: terefere Re: nie było żadnego gwałcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 00:43
            POdejrzewany - a zatem, czy cokolwiek przez ten czas udowodniono? Jeśli tak, to
            zachowanie naganne. Jeżeli nie - to czy GW nie za łatwo występuje w roli
            prokuratora, sędziego i kata? Ponadto w czasie uroczystości występowała
            oficjalnie przynajmniej jeszcze jedna persona, na której ciążą poważne
            oskarżenia - i co? Ten jest w porzo?
          • skraj100 Oferta dla kleryków 03.07.06, 21:35
          • skraj100 Re: nie było żadnego gwałcenia 03.07.06, 21:36
            Jeśli lubisz wycieczki
            i swędzi cię pupa
            przyjedz do Poznania
            do arcybiskupa
      • Gość: jaki1502 Re: O co wogóle ten szum ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 08:02
        Masz racje. Teraz bezwzględnie musimy pilnować swojego tyłka.
        Gdy facet z facetem idzie dobrowolnie do łóżka to jest jedna sprawa, a druga gdy
        do takiej roboty zmusza. Środki przymusu mogą być dla nas całkiem malutkie.
        Pytanie tylko czy również dla zmuszonego
    • Gość: nie ququ Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.icpnet.pl 02.07.06, 00:55
      Naprawdę nie rozumiem niektórych komentarzy. Gdzie wasza tolerancja, gdzie
      wasze współczucie bliźniemu, gdzie hasła z parady pedałów, co ? już nie
      obowiązują ? Jesteście tolerancyjni ? to proszę tolerujcie abp. Paetza.
      Zaproście go na następny swój spedalony marszyk. A nie skomlcie w internecie.
      Cieszę się że nie jestem tolerancyjny.
      • Gość: hahaha Nareszcie mądry głos. IP: *.icpnet.pl 02.07.06, 01:16
        Kto tu jest hipokrytą? Chyba ci od pedałowania.
        • Gość: giorgio Re: Nareszcie mądry głos. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 11:03
          Ta cala sprawa to też odwrócenie uwagi od obecnego metropolity,który wiele ma
          za uszami...i to chyba "jego ludzie" wywolali ten krzyk...
          • gienia.gienia Re: Nareszcie mądry głos. 06.07.06, 00:06
            Gość portalu: giorgio napisał(a):

> Ta cala sprawa to też odwrócenie uwagi od obecnego metropolity,który wiele ma
            > za uszami...i to chyba "jego ludzie" wywolali ten krzyk...
            To jeszcze większy jebaka młodzianków niewinnych ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: W.Mo. Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.07.06, 10:08
      nie rozumiecie Państwo sedna sprawy.
      Homoseksualizm arcybiskupa nikogo nie interesuje. Bardzo źle, że ten człowiek
      wykorzystywał swój urząd do molestowania młodych chłopców.
      Zburzył im światopogląd, ich ideały.To musialo być dla nich ciężkie
      doświadczenia, które zmieniło ich życie.
      Osoba molestowana przez przełożonego czuje strach i przerażenie.
      Swoją drogą: który z nich jeszcze wierzy w Boga?
      Od dawna uważam, że Poznań to kryptopedalskie miasto i dlatego tak wzbrania sie
      przed paradami równości, żeby nie wydało się...
      Żadne normalne elity nie tolerowałyby między sobą osoby, która jawnie i
      beszczelnie łamie wszelkie normy przyzwoitości i szacunku do ludzi.
    • Gość: maris Re: Powrót świntucha i zboczeńca Juliusza Paetza IP: *.izomet.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 12:02
      co ten świntuch robi w Poznaniu co za kreatura wyciągnęła tego padlucha z
      cienia????
      • Gość: Mariusz Re: to była fałszywa afera wrobiono Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 12:32
        Paetz był fajnym arcybiskupem, to mądry i kulturalny człowiek, a cała afera była
        fałszywie rozkręcana bo komuś Paetz przeszkadzał. Niczego jemu nie udowodniono.
        Były tylko pomówienia kilku namówionych kleryków, żeby zniszczyć arcybiskupa.
        A więc dobrze sie stało, że ten podeptany i opluty niesprawiedliwie człowiek
        został uszanowany tak jak się to jemu należy.
        • Gość: pierre Re: to była fałszywa afera wrobiono Paetza IP: *.astra-net.com 03.07.06, 11:31
          Zgadzam sie,ta afera dzis to robota ludzi gądeckiego...A ile on "narozrabial...
          Wakacje w USA podczas studiow (gdy inni nie dostawali paszportow), ilosc
          wypitego Stocka...i hamskie traktowanie księzy....i kleryków...!!!
          • Gość: ! Re: to była fałszywa afera wrobiono Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 21:12
            !
    • Gość: Mariusz Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.vn.shawcable.net 02.07.06, 16:44
      Nikt do dzisiaj nie udowodnil abp Paetzowi przestepstwa. Nikt go nie skazal na
      smierc cywilna. Nie mozna wiec traktowac arcybiskupa seniora za wyrzutka
      spoleczenstwa, a tylko za czlowieka, ktory ma prawo byc grzesznym.
      Przypomnijcie sobie wszyscy piszacy tu jak Chrystus powiedzial do
      jawnogrzesznicy i co powieedzial do tych, ktorzy chcieli ja ukamieniowac!
      Niech Was gorsza pochody zboczencow, a nie widok czlowieka, ktory z pewnoscia
      cierpi i w milczeniu pokutuje za nieudowodniona wine!
      • olek.olek Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 02.07.06, 19:09
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Nikt do dzisiaj nie udowodnil abp Paetzowi przestepstwa. Nikt go nie skazal
        na
        > smierc cywilna. Nie mozna wiec traktowac arcybiskupa seniora za wyrzutka
        > spoleczenstwa, a tylko za czlowieka, ktory ma prawo byc grzesznym.
        > Przypomnijcie sobie wszyscy piszacy tu jak Chrystus powiedzial do
        > jawnogrzesznicy i co powieedzial do tych, ktorzy chcieli ja ukamieniowac!
        > Niech Was gorsza pochody zboczencow, a nie widok czlowieka, ktory z pewnoscia
        > cierpi i w milczeniu pokutuje za nieudowodniona wine!

A w dodatku nikt nie chce zrobić mu loda. Co za młodzież ?!
        • Gość: q...was..jeb... Re: zasłużony powrót niewinnego Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 20:29
          Przestańcie !!! Facet nie został osądzony i nie został skazany. A więc jest
          niewinny. A to wszystko tylko ploty, ploty, ploty i nienawiść, zawiść o
          zaszczyty i pozycję. Odczepcie się od tego człowieka.
          q...was...jeb...
          • Gość: 007 <biskupstwo...służbą jako zastępępcy Jezusa>JPII IP: *.icpnet.pl 02.07.06, 20:55
            <<Sprawowania władzy w Kościele nie można postrzegać jako czegoś nieosobowego i biuro-
            kratycznego, właśnie dlatego, że chodzi o autorytet rodzący się ze świadectwa. We wszystkim, co mówi
            i czyni biskup, musi objawiać się autorytet słowa i działania Chrystusa. Gdyby zabrakło wiarygodności
            świętości życia biskupa, czyli jego świadectwa wiary, nadziei i miłości, jego władza z trudem mogłaby
            być przyjmowana ze strony Ludu Bożego jako ukazywanie obecności Chrystusa działającego w samym
            Kościele.>>

<<Władza w posłudze pasterskiej biskupa

43. Biskup jest posłany w imię Chrystusa jako pasterz mający troszczyć się o powierzoną mu część
            Ludu Bożego. Za pośrednictwem Ewangelii i Eucharystii powinien sprzyjać on jej wzrostowi jako
            rzeczywistości komunii w Duchu Świętym.162 Stąd bierze dla biskupa początek, reprezentowanie i
            kierowanie powierzonym mu Kościołem, wraz z władzą niezbędną do sprawowania posługi pasterskiej
            (munus pastorale) otrzymanej w sposób sakramentalny jako uczestnictwo w konsekracji i misji
            Chrystusa.163 Na mocy tego ?  biskupi kierują powierzonymi sobie poszczególnymi Kościołami, jako
            zastępcy i legaci Chrystusa, radami, zachętami, przykładem, ale także mocą swego autorytetu i świętej
            władzy, z której jednak korzystają tylko dla budowania swojej trzody w prawdzie i świętości, pamiętając
            o tym, że kto jest większy, ma być jak mniejszy, a przełożony jak sługa (por. Łk 22, 26-27)  ?.164>>

<<Właściwa ocena władzy biskupa nie leży w tym, co zewnętrzne, lecz w pogłębieniu teologicznego,
            duchowego i moralnego znaczenia jego posługi opartej na charyzmacie apostolskości. Częste
            wspomnienie w Auli synodalnej obrazu umywania nóg i związanie w tym kontekście postaci sługi z
            pasterzem, pozwala nam zrozumieć, że biskupstwo jest prawdziwie zaszczytem wówczas, gdy jest
            służbą. Każdy biskup musi zatem odnosić do siebie słowa samego Chrystusa: ?  Wiecie, że ci, którzy
            uchodzą za władców narodów, uciskają je, a ich wielcy dają im odczuć swą władzę. Nie tak będzie
            między wami. Lecz kto by między wami chciał się stać wielkim, niech będzie sługą waszym. A kto by
            chciał być pierwszym między wami, niech będzie niewolnikiem wszystkich. Bo i Syn Człowieczy nie
            przyszedł, aby Mu służono, lecz żeby służyć i dać swoje życie jako okup za wielu  ? (Mk 10, 42-45).
            Pomny tych słów Pana, biskup rządzi sercem pokornego sługi i kochającego pasterza, który prowadzi
            swoją owczarnię, szukając chwały Bożej i zbawienia dusz (por. Łk 22, 26-27). Przeżywana w ten sposób
            forma władzy biskupa jest prawdziwie jedyna w swoim rodzaju.>>

www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/apost_exhortations/documents/hf_jp-ii_exh_20031016_pastores-gregis_pl.html
            • atak.spawacza Re: <biskupstwo...służbą jako zastępępcy Jezu 03.07.06, 09:11
              Bara bara z Julkiem to jest TO !!!!
        • Gość: jean Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.astra-net.com 06.07.06, 13:36
          Raz jeszcze popatrzcie na Gądeckiego...To narcyz i czlowiek bez
          kontaktu,zamkniety w lodowym palacu,a ta sprawa to tez odwrocenie uwagi od
          spraw kosciola krakowskiego...niech oni tam zrobia porzadek,a ks Boniecki-
          dyzurny komentator niech sam tez zrobi rachunek sumienia...
      • Gość: Thin_Air Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.icpnet.pl 04.07.06, 03:42
        Czyli drogi Mariuszu maiłbym uwierzyć, że przez Kościoł abp Paetz został
        odsunięty bo takie bylo zapotrzebowanie społeczne, a prawda i prawość przegrały
        wtedy z oszczerstawmi małych podłych ludzi?

• Gość: s Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:22
      Pedały i Żydzi to tematy zastępcze, żeby odwrócić uwagę społeczeństwa od tego
      jak kolejna ekipa zawłaszcza Państwo.
      Jak SLD doszło do władzy to mówiono o aborcji i pornografii.
      Jesteśmy stadem głupich durnych baranów, które sie tylko wykorzystuje. MYŚLCIE
      LUDZIE NIE DAJCIE SIE OGŁUPIĆ.
    • edico Re: Biskup, to mąż dobrej żony!!! 04.07.06, 01:59
      A czy żona może zostać biskupem???
      Jak żesz kręte są te ścieżki katolickich kanonów.
      • stan.borys Ależ On ma ....... !!! ntx 04.07.06, 09:49
        • olek.olek Re: Ależ On ma ....... !!! ntx 04.07.06, 19:42
          Podobno do pięty.
          • atak.spawacza Re: Ależ On ma ....... !!! ntx 07.07.06, 10:40
            olek.olek napisał:

> Podobno do pięty.
            W zwisie ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: babajaga Re: Ależ On ma ....... !!! ntx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 17:08
              Co to jest na tak dużą diecezję .
    • Gość: Nie ma wstydu! Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 11:22
      Do klasztoru na pokutę do końca życia. Tam jest jego miejsce!
      • olek.olek Re: Powrót arcybiskupa Juliusza Paetza 10.07.06, 19:57
        Gość portalu: Nie ma wstydu! napisał(a):

> Do klasztoru na pokutę do końca życia. Tam jest jego miejsce!
        Z taaaaaakim fallusem ? Toż to braciszkowie by się na
        smierć "zamarszczyli" !!!!
        • Gość: aldonka Re: Czy Paetz machał pałka w darkroomie voliery??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 19:15
          Podobno w swoim kreszowym dresie dobiera sie do odbytu chłopcom w volierze???.
          • Gość: Sławek Re: Czy Paetz machał pałka w darkroomie voliery?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 22:25
            na popęd nie ma rady, jak raz na tydzień "tego nie zrobisz" to się rzuća na
            głowę.
            lepiej niech robi to wśród swoich niż zaczepia innych, czepiacie się a sami
            trzepiecie kapucyna przed komputerem albo chodzicie do agencji jak żonę "boli
            głowa",
            jestem przeciwko nie mu, nie dlatego, że jest pederastą, ale dlatego,że jest
            OSZUSTEM i ... ZBOCZEŃCEM, bo tylko zboczeńcy zaczepiają ludzi! Niech
            będzie uczciwy i przestanie być księdzem, bo przez takich jak on, jestem
            postrzegany jako pedał, tylko dlatego,że chodzę sam do kościoła, a nie z
            dziewczyną, poku..ony ten kraj! Nawet wiarę w Boga zochydzą!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka