Dodaj do ulubionych

Poród nie na leżąco

06.07.06, 15:01
Witajcie! Prosze o info, czy jest w P-niu szpital, w którym nie wymagają
leżenia podczas porodu? Tzn. gdzie można urodzić w normalnej, fizjologicznej
pozycji? Interesują mnie też porody w wodzie. Wyczytałam już, że w szpitalu
im. Raszei jest wanna, ale może być zajęta, a jak to jest w innych miejscach?
Obserwuj wątek
    • beatkabm Re: Poród nie na leżąco 06.07.06, 15:53
      cześć. z tego, co się orientuję - a sama szukałam takich informacji bo jestem
      zainteresowana - w Poznaniu w wodzie mozna rodzić tylko w Raszei (z resztą
      rodzić to dużo powiedziane. można raczej skorzystać z sali z wanną jeśli ma się
      ochotę i pod warunkiem,że poród przebiega prawidłowo i ta sala jest wolna. do
      wody raczej nie urodzisz.)
      w Raszei też preferują poród "aktywny". możesz też rodzić w pozycji półleżącej.
      tyle teorii zamieszczonej na ich stronie internetowej. ale jak to wygląda w
      praktyce dowiem się pewnie dopiero w październiku. (widzisz - mówią też o tym,
      że można wykupić znieczulenie zewnątrzoponowe, ale z tego, co wiem to
      niechętnie je podają. trudno więc cokolwiek wnioskować. może poczekajmy na info
      od rodzących w Raszei w ostatnim czasie)
      pozdrawiam.
      Moje Słoneczko
      • rufique Re: Poród nie na leżąco 06.07.06, 16:07
        Z tego co wiem, półleżąca bardzo niewiele się w efektach różni od leżącej...
        Makabra. A strony szpitali są totalnie do luftu, niczego na nich nie ma. Wrr!
        Potem się dziwić, ze wszystkie jesteśmy wygłupione i wystraszone...
        • beatkabm Re: Poród nie na leżąco 07.07.06, 09:37
          www.ankieta.rodzicpoludzku.pl/Ankieta/Szpital.aspx
          może już znasz tą stronę, ale jeśli nie to z niej dowiesz się najwięcej o
          Raszei (teoretycznie)
          piszą o możliwości użycia w trakcie porodu worków sako, piłki, stołeka
          porodowego, wanny z hydromasażem, materacy.

W trakcie porodu można pić, chodzić, brać prysznic/kąpiel. itd.
          • rufique Re: Poród nie na leżąco 07.07.06, 10:19
            Wielkie dzięki, nie byłam wcześniej na tej stronie. Jest sporo ciekawych info.
            Te statystyki dotyczące nacięć są przerażające...
            • earl.grey Re: Poród nie na leżąco 07.07.06, 10:50
              odpisałam ci na Szpitalach. Pozdrowienia.
              Jesli chodzi o Raszei, leżałam tam 5 dni. w tym czasie nie było ani jednego
              porodu naturalnego ze znieczuleniem. Starsza pani anastezjolog niezbyt miła i
              zdaje się, że uważa znieczulanie porodu za fanaberię. Z tego, co ustaliłam,
              tylko w Św. Rodzinie można liczyć na zzo (płatne oczywiście).
              • agawa5 Re: Poród nie na leżąco 11.07.06, 09:16
                w sw. Rodzinie nie płaci sie za zzo. Płatny jest poród rodzinny 300 zł, ale moj
                aprzyjaciółka rodziła niedawno sama na sali ogólnej i teznie płaciła za zzo, a
                dostała na zyczenie
            • amneris Re: Poród nie na leżąco 07.07.06, 12:03
              rufique napisała:

> Wielkie dzięki, nie byłam wcześniej na tej stronie. Jest sporo ciekawych info.
              > Te statystyki dotyczące nacięć są przerażające...

Rufique- Twój wątek przeniesiono na Szpitale i tam masz moja odpowiedź na swoje
              pytania :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka