Dodaj do ulubionych

Przełom w sprawie Muzeum Bambrów

06.07.06, 20:54
to już jest skandal! nie dość, że z naszych pieniędzy miał być pokryty dług
jakiegoś tam towarzystwa. Pani Paradowska cierpi na jakąś chorobę wmawiania
każdemu pochodzenia bamberskiego - ale to żadna chluba. wpływ garstki bambrów,
którym miasto dało szansę na godne życie było takie jak ilość odwiedzających
muzeum. jeżeli mieli aż takie potrzeby aby pokazać wymborki to mogli to zrobić
w jakimś małym pomieszczeniu - a nie budować muzeum. Przerost formy nad
treścią. Instytut - taa - kilka fuch dla niedorajdów z towarzystwa i wielka
chwała pani profesor - tylko za czyje pieniądze i co takiego ma niby badać ten
instytut co jeszcze nie zostało zbadane.
Obserwuj wątek
    • Gość: poznaniak Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 10:17
      ale poruta - już dajcie tą naszą kasę na ten dług i niech sie odpieprzą te
      bambry od nas - POZNANIAKÓW. żadnych instytutów za moje pieniądze!
      • Gość: adam Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów IP: *.icpnet.pl 08.07.06, 00:07
        bambrem być - to jest to
        • Gość: PeJot Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.06, 16:59
          Nie trzeba instytutów. Jest takie wspaniałe miejsce w Poznaniu , które jest
          żywym (nie martwym) świadectwem pobytu w wielkopolsce , pracy i obecności w tym
          regionie Polski. Zawsze kiedy przechodziłem obok wionęło stamtąd
          tajemnicą ,trochę ponurością , przeszłymi latami i historią. Kiedy zajrzało sie
          przez płot lub przez rozdartą siatkę parkanow , ukazywał się świat nie znany
          młodszym pokoleniom i wielu z nas. Jakieś schodki drewniane pnące się ku
          krużgankom na I piętrze , drewniane podpory owinięte bluszczem , fragment
          jakiegoś mebla , koło od dorożki , fragment powozu , z polnych kamieni bruk ,
          podobnie murek w części okalający obiekt. A wszystko w cieniu starych lip.
          Ostatnimi właścielami była rodzina bamberska podaj Muthowie. Bardzo się starali
          by ich resztki majątku , ktoś z Poznania odkupił , uratował od zapomnienia.
          Nawet chciano za grosze odsprzedać okolicznym zakładom pracy. Gdzie to jest ,
          co to jest?
          Zagroda Bamberska (hotel-restauracja) na narożniku ul. Św. Wawrzyńca i
          Kościelnej. Ta zrujnowana , rozgrabiona i zapadająca się w ziemię dawna
          wozownia wielkiego gospodarstwa bamberskiego na Jeżycach znalazła parę lat temu
          sponsora - inwestora (bodaj niemiecki kapitał no bo któż z Polaków
          zainwestowałby w kompletą ruinę). To w tej chwili wspaniały obiekt , unikalny w
          swojej rekonstrukcji z zachowanym starym brukiem , fragmentami murów i ścian z
          typowym dla wiejskich gospodarstw obrysem zabudowań w których dzisiaj mieści
          się restauracja serwująca bamberskie (poznańskie) dania . Jest i hotel. A to
          wszystko ukryte w zieleni i wspaniałym nastroju dawnych lat .mimo iż obok jest
          ruchliwa ulica , to przekraczając próg tego zakątka przenosimy się w inny świat
          zostawiając za sobą zgieł i hałas wielkiego miasta.
          Po co kolejne martwe muzeum - trzeba historię ożywiać a"nie z uwiędłych laurów
          liść z uporem stroić głowę".
          • Gość: potomek bambrów Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 18:27
            w Poznaniu jest miejsce i na bamberską restauracje i na Muzeum Bambrów, które
            mogłoby być atrakcją turystyczną. W Gdańsku pielęgnuje się tradycję kaszubską,
            w Krakowie jest żydowski Kazimierz, we Wrocławiu postawili na turystów z
            Niemiec tylko u nas ktoś stara się zniszczyć pamięć o mniejszościach etnicznych
            i narodowych zamieszkujących w przeszłości Poznań!Dlaczego? Czego się obawiacie
            stuprocentowi Polacy-katolicy? W jaki sposób promuje się Poznań? No tak
            zapomniałem, naszą atrakcją jest były i obecny prezydent przed sądem!Pani Prof.
            Paradowska-starsza zacna kobieta poświęciła się bezgranicznie idei ożywienia
            tradycji bamberskiej ale zamiast pomocy rzuca jej się kłody pod nogi! Wstyd!
            Acha jeszcze jedno-wypowiadam sie tylko we własnym imieniu, nie jestem
            członkiem Stowarzyszenia Bambrów Poznańskich, choć należę do jego sympatyków.
    • Gość: mih Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.06, 00:31
      ok dac pieniadze na muzeum. ale na dlugi towarzystwa wobec prywatnej firmy?
      naleznosc glowna, koszty procesu, zastepstwa adwokackiego, zastepstwa
      egzekucyjnego, koszty egzekucji, odsetki... i co jeszcze?! bo jeden z drugim
      uparl sie, uniosl honorem i teraz miasto ma placic za glupote osob, ktorzy
      dopuscili do powstania takich bezsensownych dlugow.
    • Gość: Q Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów IP: *.icpnet.pl 09.07.06, 12:01
      Znowu udał się skok na kase miejską. I niech mi ktos później powie, że
      obowiazkiem obywatelskim jest płacenie podatków. Owszem jest, ale nie w
      państwie gdzie z publicznych pieniedzy finansuje sie prywatne przekręty. A
      takim przekretem jest to całe pseudo-muzeum czyli kolekcja zbędnych w domu
      gratów.
      Moze Wojewoda powstrzyma te kradzież publicznych pieniedzy.
      • kurna.poznan Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów 09.07.06, 14:00
        do czasu pomysłu powstania muzeum i problemów z jego sfinansowaniem - bambrzy
        mnie ani ziębili ani parzyli. Gwarę znam i tradycje poznańskie też - ale
        wmawianie mi, że wszytko to zawdzięczam jakiejś grupce bambrów - to już lekka
        przesada. znam doskonale historie swojej rodziny - rodowitych Poznaniaków i
        wiem, że jest to wszystko przesadzone z tym waszym wielkim wpływem na nasze
        tradycje, kulturę itd. Gdyby zacna pani prof. zrobiła to zacnie to proszę bardzo
        - ale nie po bambersku, na krzywy r... i tyle.
    • Gość: lusia Re: Przełom w sprawie Muzeum Bambrów IP: *.icpnet.pl 11.07.06, 22:35
      czy wy też macie wakacje, że dajecie ten sam ekst co pięć dni? ja rozumiem, że
      temat jest skandaliczy ale może by trochę nowych informacji wprowadzić. może
      jakaś sonda wśrod poznaniaków - ale poznaniaków a nie jakiś galonów bądź kilku
      bambrów, albo innych co to pani prof. wmówiła, że są z bambergu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka