zenekmil 11.07.06, 18:55 Ciezko zrozumiec ludzi ktorzy wpierw kupuja w ciemno mieszkania a pozniej prostestuja ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Poznaniak Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:20 Od lat osiemdziesiat XX wieku wiadomo było, żę będzie budowana ulica nowonaramowicka, wiecmieszkańcy nowych bloków niech nie blokują tej inwestycji bo każdy mówił, że będzie tam budowana ta ulica, poporostu po cholere tamku[owali mieszkania, ja mieszkam koło tych terenów i wiedziałem gdzie zamieszkuje, więć niech nie grożą że będą jak Bączkowski bo ja będe jak Bączkowski i będę protestował na temat ich wywalenia stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100.000tirów Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:36 Odbwodnica do centrum miasta? Jak mają zamknięte oczy i więcej kasy niz rozumu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 18:55 Obwodnica to droga, która okala miasto, więc jak droga idąca do centrum to wylotówka, lub średnicówka jak już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:41 No i przynajmniej wreszcie coś zbudują :P Zawsze są jakieś plusy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 18:56 I będzie można tramwaj budować przy okazji bez Nowej Naramowickiej nie da rady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenekmil Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 23:36 w pelni popieram... ja nie jestem z poznania a nawet wiedzialem ze bedzie tam droga budowana :D, trzeba byc kompletnym ignorantem kupujac mieszkanie i nie sprawdzajac plany zagospodarowania ... no i zaufanie Trustowi :D Odpowiedz Link Zgłoś
miecznikow Hurrrrra! W koncu bedzie lepiej sie dojezdzalo!!! 12.07.06, 08:00 A juz aczynalem tracic nadzieje! Jednak bardzo dobrze mieszka sie na wsi w ciszy i spokoju, pod warunkiem ze mozna szybciutko i bez korkow dojechac do pracy, kina itp!!! A juz zaczynalem tracic nadzieje! Inwestycja jak najbardziej godna poparcia. A te protesty kilkunastu blok-menow niewiele znacza! Mam nadzieje ze prace rusza szybciutko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Hurrrrra! W koncu bedzie lepiej sie dojezdzal IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 08:17 To jest dopiero plan zagospodarowania przestrzennego. On jedynie "przewiduje, że ta droga tam się znajdzie". Nic nie mówi o tym kiedy i kto ją zbuduje. Prace na pewno szybciutko nie ruszą, gdyby miastu mocno zależało, to może w 2010, ale na pewno nie wcześniej. Myślę, że prędzej doczekamy się Nowej Obornickiej niż Nowej Naramowickiej. Ciekawostką tego planu jest to, że przewiduje także dociągnięcie tramwaju do okolic dzisiejszego skrzyżowania Naramowickiej i Łużyckiej i potem dalej wzdłuż obecnej Naramowickiej do torów kolejowych. Więc niech się mieszkańcy nie pieklą, bo i tak będą mieli lepiej niż mają. W końcu mieszkają w mieście, a nie w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Hurrrrra! W koncu bedzie lepiej sie dojezdzal IP: *.ae.poznan.pl 17.07.06, 17:03 Nowa Obornicka (choć mieszkam na Naramowickiej) jest pewnie bardziej potrzebna. Co do Nowonaramowickiej, to lepiej niech wybudują linię tramwają, a nie drogę, która nic nie wnosi, ze względu na to, że... prowadzi donikąd. BTW - czy tam są planowane więcej niż 1-poziome skrzyżowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Hurrrrra! W koncu bedzie lepiej sie dojezdzal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:49 wszystkie mają być jednopoziomowe za wyjątkiem krzyżówki z Lechicką (IIIramą). Tramwaj jest integralną częścią projektu, NN-ka połączy się za torami częściowo ze starą, po tem minie Umultowo od Zachodu www.mpu.pl/studium/studium_gfx.php?gfx=68, a tak ma wyglądać docelowy ukłąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks4 Dał nam przykład Bonaparte IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.06, 08:19 Jesli się nie myle, to pierwszy protest przeciw budowie bardzo potrzebnej Dolnej Wildy zainicjował wielce znany radny poznański. Więc widocznie wśród decydentów zatwierdzających nową Naramowicką nie radnego zamieszkującego w tej okolicy. Radnego- o czym trzeba pamietać, bo zbliżają się wybory samorządowe- wybiera się po to, by załatwiał swoje prywatne sprawy!!! A co do meritum- tak się składa, że do Poznania dojeżdżam codziennie od strony Naramowic. I o ile pokonanie 30 km szosą zajmuje mi 20- 25 minut to poczynając od przejazdu kolejowego w Naramowicach do Garbar potrzebuję kolejne pół godziny, o ile nie ma robót drogowych na tej trasie. Więc nowa trasa jest potrzebna jak tlen, jak słońce i jak deszcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:13 Tak, zmiany w tej okolicy są potrzebne. Ale dlaczego akurat w sasiectwie Rezerwatu i nowo powstałych osiedli?? Dlaczego nie poszerzyc starej naramowickiej w jej "wąskich gardłach" czyli przy skrzyżwoaniach? czy nasze miasto stac naprawdę na 4 pasmową drogę donikąd? Ja kupując mieszkanie wiedziałem o tych planach ale byłem pewien, ze skoro zostały one stworzone wiele lat temu to ulegną zmianie na wskutek zmian jakie nastapiły na tych terenach. Jednak nic takiego nie nastąpiło. Z kilkudziesięciu protestów, jakie zostały przesłane do Rady Miasta nie uwzglęniono żadnego, bez porządnego uzasadnienia. Komuś musi bardzo zależeć na tej ulicy. Pytanie tylko komu bo na pewno nie mieszkańcom Naramowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.echostar.pl 12.07.06, 09:14 Nowa Naramowicka jest w palanch zagospodarowania przestrzennego od 1974 roku. Więc żadnej niespodzianki tutaj nie ma. Co więcej, na wysokości północnego krańca osiedla Łokietka miała się dwupoziomowo krzyżować z przedłużeniem Kurpińskiego. Jak ktoś kupuje mieszkania w ciemno, to niech się potem nie rzuca. Druga sprawa, jak ktoś się przeprowadza ze wsi do miasta, to niech nie myśli że będzie miał wieś w mieście. Stara Naramowicka nie da się już poszerzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:21 Naucz sie czytac - napisalem ze wiedzialem tej ulicy a nieprzeprowadzalem sie w ciemno. i zauwaz ze sa to juz peryferie miasta a nie jego centrum. i to jest zasadnicza roznica. a stara narmowicak da sie poszerzyc przy skrzyzowaniach min z lechicka. tylko trzeba chciec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 09:35 Skoro wiedziałeś, to się teraz rzucasz. Liczenie na to, że ktoś zmieni plany sprzed 30-lat jest chyba lekką naiwnością, nieprawdaż? Skrzyżowanie z Lechicką nie jest problemem (zostanie przebudowane i dalej Naramowicka pójdzie nowym śladem) - problemem są skrzyżowania z Łużycką, Bolka czy Boranta - tam miejsca na poszerzenie nie ma a ruch jest coraz większy. Poza tym spójrz na mapę, Naramowice nie są peryferiami, peryferiami są Radojewo i Morasko. Naramowice to w tej chwili jedna z najdynamiczniej rozwiających się dzielnic Poznania i Nowa Naramowicka ma służyć nie tylko mieszkańcom Naramowic, ale także mieszkańcom Radojewa, Bolechowa czy Murowanej Gosliny, którzy tędy dojeżdżają do Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Dał nam przykład Bonaparte 12.07.06, 10:14 Po co poszerzac naramowicka na skrzyzowaniu z lechicka skoro i tak bedzie tam skrzezowanie bezkolizyjne (III rama)? Wazne sa inne skrzyzowania Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Dał nam przykład Bonaparte 12.07.06, 09:30 Przeprasam za okreslenie, ale strasznie naiwny jestes. Mimo ciaglej zabudowy terenu, pas wolnej ziemi pozostal. Popieram te plany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.crowley.pl 12.07.06, 09:39 Droga jest potrzebna ale mowienie ze rozwiaze problemy na naramowickiej jest glupota. Czy ktos z wypowiadajacych sie na forum widzial dokladnie plany tej drogi??? Jezeli nie to w skrocie wygladaja one tak ze droga zaczyna sie w nasypie kolejowym i konczy sie w starej naramowickiej. Kto nia bedzie jezdzil?? Bedzie to bardzo szeroki dojazd do posesji dla mieszkancow naramowic i nic wiecej. A jadac do centrum dalej bedziemy stali w korkach przy lechickiej jak jest obecnie. Gadanie ze plany drogi sa znane od lat nic nie zmienia. Plany byly zrobione jak tam poza polami nic nie bylo. Ktos potem wydal pozwolenie na wybudowanie osiedli mieszkaniowych wiec teraz niech sie nei dziwia ze ludzie protestuja. Plan w obecnej postaci jest glupota i protesty beda i to coraz wieksze. A niedlugo nastapi zmiana na stolku prezydenta i wielu innych wiec lobby zeby zrobic sobie dobry dojazd do domu szlag trafi. Lata mina zanim cos sie ruszy w tym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptuńcio Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:50 no wreszcie ktoś zaczyna czytać plany i rysunki. Nowa Naramowicka to kolejne zadęcie "fryzjera", dla mieszkańców Naramowic problemy. Już dziś ponad połowa ruchu to tranzyt spoza Poznania. 4 pasy + łapacz tirów sprzed Czerwonaka dadzą większy ruch niz na obecnie na 2-pasmowej Lechickiej. Mieszkańcy wczoraj pokazali radnym jak mozna inaczej rozwiązać komunikację w tym rejonie. Sęk w tym, że Maliniaka zrobili inżynierem, a dobre rozwiązania jeszcze nie są modne. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Dał nam przykład Bonaparte 12.07.06, 10:09 "Mieszkańcy wczoraj pokazali radnym jak mozna inaczej rozwiązać komunikację w tym rejonie." Co konkretnie pokazali? Wg mnie kazde inne rozwiazanie niz Nowa Naramowicka jest gorsze, ale czekam na te nowe pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.06, 13:40 Też je chętnie poznam - jeśli są lepsze to poprę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 10:00 Fragment drogi za nasypem kolejowym oraz skrzyżowanie (dwupoziomowe) z Lechicką obejmują inne plany zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli wszystkie zostaną uchwalone to ta koncepcja będzie spójna i kompletna. Jeżeli nie zostanie wybudowany odcinek, o którym tu dyskutujemy, to tym bardziej nie zostanie przebudowane skrzyżowanie z Lechicką, wtedy stanie w korkach macie zapewnione na długie lata. Pozwolenia na budowę osiedli były wydawane z zastrzeżeniem, że powstanie tam droga a że deweloperzy nic o tym nie mówili klientom to inna sprawa. Z jednym się zgodze: "Lata miną zanim coś się ruszy w tym kierunku" - to jest dopiero plan, do budowy droga daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.crowley.pl 12.07.06, 10:10 Mina lata i moze ktos pomysli jeszcze nad tymi planami. Jestem jak najbardziej za nowa droga. Natomiast droga w takiej postaci jest poprostu niedopuszczalna. Kierowac tranzyt srodkiem osiedla??? Tu powinna byc druga identyczna nitka jak obecna naramowicka. A moze pokusic sie wtedy zeby zrobic je jedno kierunkowe?? Droga szybkiego ruchu powinna biec wzdluz torow. Moze wtedy sesnsownie by bylo polaczyc ja z nowymi zawadami??? Wtedy dojazd do srodki byl by stosunkowo szybki. A ze srodki juz blisko i do centrum i do rataj. A tak srodkiem osiedla ma leciec autostrada?? Ponoc myslenie nie boli , ale czasami chyba jednak tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 11:30 Bez przesady. Jaka autostrada? Z planu (którego znajomością tak wielu się tu szczyci) wynika że ma to być droga klasy KD-G, czyli taka sama jak dzisiejsza Mieszka I, Opieńskiego czy Piłsudzkiego. Dwujezdniowa aleja po dwa pasy ruchu z ograniczeniem do 50 km/h i skrzyżowaniami kolizyjnymi. Robienie z tego autostrady jest sianem zamętu, typowym dla "obywatelskich akcji protestacyjnych". Droga szybkiego ruchu wzdłuż torów nie ma sensu, jeżeli powstanie III rama na Lechickiej w kierunku Karolina. Proszę spojrzeć na problem komunikacji bardziej globalnie a nie tylko z punktu widzenia swojego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:51 przy torach to ja sie nie zgadzam i pewnie calosc mojego osiedla. Mieszkam tam i plany sprawdzalem, wiec tym bardziej mam wieksze prawo do protestu. Droga przy torach albo musialby byc na nasypie (tereny zalewowe) przez co i tak by ja bylo slychac na kilometry, albo na slupach (gigantyczny koszt). Warto dodac ze problemem bedzie laczenie jej z stara naramowicka (bo nie ma przygotowanych terenow). No i dchodzi szczegolnie skomplikowany wezel z III rama na terenach podmoklych - tego nikt nie zbuduje. Jesli chodzi o III rame to rozumiem rpotesty mieszkancow - trasa byla projektowana 30 lat temu jak miasto bylo duzo mniejsze, wieloktrotnie ja zmieniano, nikt do konca nie wiedzial gdzie ma isc, bo nie bylo jej w planach, ale tutaj sytuacja jest jasna - trasa jest i byla planowana, jest pusty teren - nie ma o czym rozmawiac. Co innego ze miasto Poznan zasluzylo na brak zaufania ze strony mieszkancow, wyjatkowo perfidnie w Poznaniu lamie sie ich prawa. W kazdym cywilizowanym kraju budowa drogi nawet kilkaset metrow od mieszkania ktorego mieszkancy nie mogli o trasie wiedziec oznacza duze odszkodwania, w polsce dostana je tylko ci ktorych trzeba wyrzucic (wyburzenia) i to i tak musza walczyc o swoja kase bo miast zaniza wyceny. Rowniez w Poznaniu jest najmniej ekranow akustyznych z wszystkich znanych mi polskich wiekszych miast. Poznan ma po prostu w dupie mieszkancow i wyjatkowo bezmyslnych planistow. Budowa nowej naramowickiej OK, ale budowa III ramy jest debilizmem do potegi - obwodnica poznania powinna biec wlasnie dleko na polnoc od Poznania przez Morasko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łokietek Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 08:59 Oczywiście, wpuszczanie tranzytu w Naramowice to porażka. Ktoś (no właśnie, kto) przespał realizacje obwodnicy miasta, a nam funduje ten pasztet. Dla mieszkańców Naramowic najlepsze byłoby zbudowanie bezkolizyjnego (2 poziomowego) przejazdu Naramowickiej przez Lechicką, a może nawet rondo. Zamiast Nowej Naramowickiej, dla sprawiedliwego rozdziału ruchu samochodów, potrzeba 2 dróg lokalnych - jednej we wschodniej części Naramowic, a drugiej w zachodniej. Możemy mieć zatem 3 drogi, a nie tylko jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Dał nam przykład Bonaparte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 19:03 Gość portalu: po napisał(a): >Kto nia bedzie jezdzil Jak to kto mieszkańcy Naramowic przede wszystkim. >Plany byly zrobione ja > k tam poza polami nic nie bylo. Ktos potem wydal pozwolenie na wybudowanie osie > dli mieszkaniowych wiec teraz niech sie nei dziwia ze ludzie protestuja Plan budowy osiedli też powstał w latach 70 jako uzupełnienie Piątkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Ten rezerwat jest fikcją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 19:00 W Poznaniu są cenniejsze tereny przyrodnicze, jak chcesz coś zrobić dla jego ochrony to usuń rynny z bloków, albo wybużmy całe Piątkowo i Naramowice. Droga mu nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik Re: Hurrrrra! W koncu bedzie lepiej sie dojezdzal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:13 Oczywiscie, ze bylo wiadomo o tej drodze od kilku (nastu lat), chyba nawet juz od 1984 roku kiedy wprowadzilem sie do bloku z ktorego widac bedzie budowana droge. Niestety sprytni deweloperzy sprzedaja nowe mieszkanka nic nie mowiac o powstajacej nieopodal trasie szybkiego ruchu. Naiwni kupuja, a teraz lamentuja. Zycie. remik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Hurrrrra! W koncu bedzie lepiej sie dojezdzal IP: *.ae.poznan.pl 17.07.06, 17:01 Wcale się nie będzie lepiej dojeżdzało. Wystarczy spojrzeć skąd i dokąd ta droga ma prowadzić. Korków więc wcale nie zmniejszy, co najwyżej przeniesie w inne miejsce ;) Jeśli zmienią Lechicką i zrobią dwupoziomowe skrzyżowanie, to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielarus Re: Hurrrrra! W koncu bedzie lepiej sie dojezdzal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:30 ty poliak możesz mieć mały problem, jeszcze wiekszy niz wilczy młyn Odpowiedz Link Zgłoś
monika_jo Re: Nowa Naramowicka uchwalona 12.07.06, 10:17 Wy chyba wszyscy oszaleliście.. Kto tu jest ignorantem? A jeszcze ta wypowiedź, że nie ważne co budują byle budowali.. Porażka! Ja też mieszkam na Naramowicach, ale droga nie będzie przebiegała pod moimi oknami więc w sumie to mam ją w nosie. Ale zastanówcie się co piszecie. Jaki cep buduje drogę równoległą do zakorkowanej starej Naramowickiej. W czym to niby ma pomóc? Chyba w powstawaniu nowych korków przy zjeździe z niej. Każdy kierowca mpk wam powie, że jeden głupi wiadukcik przez np. Lechicką rozwiązał by więcej. Nie ma co, najlepiej poprowadzić obwodnicę do centrum miasta :-), no i po drodze trzeba będzie jeszcze zburzyć kilka budynków :-) Jeśli Nowa Naramowicka będzie tak "doskonałą" inwestycją jak niedawny remont Starej Naramowickiej (odpływ wody na górce czyli brak odpływu, poszerzenie o 3 cm :-) to gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Nowa Naramowicka uchwalona 12.07.06, 10:29 Zarzucasz ignorancje i powolujesz sie na kierowcow MPK, na pewno niezlych fachowcow z zakresu planowania komunikacyjnego (rozklad jazdy to jednak nie to samo). Zwieksz obecny ruch razy kilka, policz ile zajmie Ci dojazd do centrum za kilka, kilkanascie lat i ... pomysl o przeprowadzce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 11:33 Oooo, robi się nerwowo. Nowa Naramowicka nie powstanie bez przebudowy skrzyżowania Lechickiej z Naramowiską na dwupoziomowe. Te dwie inwestycje są powiązane, mimo że opisują je dwa oddzielne plany zagospodarowania przestrzennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 19:13 Po pierwsze NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK DROGA O STANDARDACH OBWODNICY!!! Obwodnica to tylko droga omija miasto, osadę, osiedlę (niepotrzebne skreślić i tyle więc nie może z definicji biec do centrum. Po drugie Nowa Naramowicka ma mieć klasę G (4. w 7-stopniowej skali 1 to autostrada najniższa droga dojazdowa). Po wtóre będą zbudowane dodatkowe dojazdy do niej, a po n-te stara droga również biegnie blisko zabudowań. Po ostatni Nowa Obornicka i Nowa droga do Murowanej będą również zbudowane i one przejmą cały tranzyt i główny ruch ciężarówek do miasta, więc nie wiem skąd te obawy. Cała ta droga to przecież zwykła trasa ze skrzyżowaniami, przejściami dla pieszych i chodnikami po obydwu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_jo Re: Nowa Naramowicka uchwalona 12.07.06, 10:21 Dodam jeszcze tylko, że jeśli ktoś planuje budowę drogi czy czegoś innego to rozpiętość czasowa pomiędzy planami, a rozpoczęciem pracy powinna być odrobinę mniejsza nie sądzicie? Może niedługo okaże się, że sto lat temu były plany zagospodarowania miejsca w którym akurat mieszkacie i trzeba będzie zburzyć domek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 12.07.06, 10:33 Spokojnie, jest duzo rzeczy do ktorych mozna sie bedzie przyczepic. Droga przed ta droga bedzie bardzo wyboista. Sprawa dotyczy duzej ilosci osob i z ich opinia trzeba bedzie sie liczyc. Sprawa nie dotyczy tylko mieszkancow okolicy blazeja. To rowniez bloki z osiedla lokietka, okolice sarmackiej, oraz budynki pomiedzy luzycka a blazeja. Troche tego tam jest i nikt nie chce zeby mu tiry smigaly pod oknem. Troche sie na szczescie pozmienialo i troche pojawilo sie normalnych przepisow unijnych. Dodatkowo na taka inwestycje potrzeba sporych srodkow a o ile wiem sa zdecydowanie wazniejsze inwestycje w poznaniu. No chyba ze palce w tym macza grobelny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karraluch Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 11:27 Ja jako mieszaniec naramowic powiem tylko że nie raz dojazd od toru do lechickiej zajmuje jakies 40 minut. Droga nowa naramowicka bedzie o tyle przydatna ze na pewno skróci ten dojazd (w tej chwili jadac polnymi drogami mozna przejechać o 20-30 min krócej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stone Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.sulzer.com 12.07.06, 14:18 A ja myślę, że wystarczy rozsądne połączenie z ul.Umultowską np. przed torami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 11:38 Widzę, że nadal ze zwykłej drogi robisz autostradę. Zapytam się dokąd Twoim zdaniem te tiry będą tam jeździć? Do Radojewa? Do Biedruska? A może do Naramowic? Jeżeli będą tam jeżdzić w przyszłości to dlaczego nie jeżdżą teraz? Przecież cel tej drogi się nie zmieni, jedynie przebieg i klasa. Czy widujesz może stada tirów na Opieńskiego albo na Mieszka I? Ta droga będzie zwykłą drogą miejską, tyle że szerszą i w nieco innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbanista Kalisz Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.sroda-stara.sdi.tpnet.pl 12.07.06, 11:28 zanim sie dedujecie Państwo na zakup mieszkania trzeba poznać politykę przestrzenną studium i plany co do przyszłych kierunków rozwoju przestrzennego. A nie protestować. jak prawnik nie znałby jakiegos przepisu sam sobie zaszkodzi, Państwo wiedzieliście co kupujecie - przynajmiej tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 11:50 Sprawa nr 1 - Try beda jezdzic jezeli nowa naramowick azostanie w przyszlosci polaczona z obornicka - a takie sa plany Spraw anr 2 - Decyzja o zakupie mieszkania jest jedna z najwazniejszych decyzji w zyciu mlodego czlowieka (i nie tylko mlodego). Na jej podjecie sklada sie wiele czynnikow. Prownywanie z pranikiem ma tu sie nijak. Powtarzam poraz kolejny. Plan tej drogi mam kilkanascie lat, powstal jak bylo tam przyslowiowe sciernisko, teraz jest tam duze osiedle i niezmienianie tego planu do aktualnej sytuacji, nawet nie zzwiekszenie ekranow dziwkowych jest lekkim przegieciem. JA nie bde mieszkal w bezposrednim sasiectwie tej drogi ale i tak mi si eona nie podoba. A co maja powiedziec mieskzancy nowo oddanych blokw Ekonbudu na Jasnej Roli? Tam szosa bedzie szla pod ich oknami i nikt nie ma zamiaru postwic im nawet ekranów. Prosze pokazac mi inne osiedle w poznaniu, ba w polsce, gdzie posordku osiedla znacznie oddalonego od centrum, obok rezerwatu przyrody ciagnie sie 4 pasmowa (sic!!!) droge, ktora jest rownolegla do juz istniejacej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 12:37 Proszę bardzo: Mieszka I na odcinku od Słowiańskiej do Al. Solidarności. Przechodzi kilka metrów od osiedla Zwycięstwa mimo, że obok biegnie stara jednojezdniowa Piątkowska (dawniej Obornicka). I większość ludzi wybiera Mieszka I i nie wyobraża sobie by jej nie było. I to tylko dlatego, że można na nią sensownie wjechać i wyjechać. Z Nową Naramowicką będzie tak samo, bo jest jedynie fragmentem takiej samej planowanej drogi od południa i od północy. Co do połączenia z Obornikami, to co najwyżej może być to węzeł z północną obwodnicą Poznania i nie spodziewałbym się żeby nagle spowodowało to ruch tirów na Naramowickiej, bo sensownych dojazdów do obwodnicy będzie więcej, np. Obornicka. A jeżeli nawet zaczną jeździć, to lepiej chyba żeby odbywało się to po 4-pasmówce niż po wąskiej obecnej Naramowickiej, wtedy sobie dopiero postoicie do Lechickiej. Co do ekranów: deweloperzy wiedzieli o planach tej drogi i może też naiwnie wierzyli, że nie powstanie. Pewnie dlatego najbliżej drogi będa stały budynki a nie np. parkingi i ekrany akustyczne. Droga ma nie powstać dlatego, że deweloperzy nie przewidzieli oczywistych konsekwencji dla swoich klientów? Z jakiej racji mają cierpieć na tym inni poznaniacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 12:48 Troszke ci sie sie orientacja myli. Jednak ten odcinekulicy Mieszka I jest znacznie blizej centrumniz nowa naramowicka. a i chratakter zabudowy jest troszke inny. noi brak rezerwatu. to takie "szczegóły" co do Obornickiej absolutnie sie nie zgadzam, al epozyjemy zobaczymy. natomiast to co piszesz na koncu siwdaczy juz to tobie wiele. jestes chyba osoba zle nastwiona do tych ktorzy kupuja mieszkania - tak wynika ztego co piszesz. zreszt anie do konca rozumiem. czy wg ciebie to deweloperzy maja stawiac ekrany?? o co tobie chodzi czlowieku?? zreszta w przypadku opisywanego przez mnie osiedla Ekonbudu najblizej drogi stoja parkingi. Jakbys znal chociaz troszke lokalizajce tej nowej drogi, znalta okolice gdzie ma ona powstac i nie patrzylbys przez swoj tylko pryzmat - zmianilbys zdanie , chociaz kto wie.... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Nowa Naramowicka uchwalona 12.07.06, 12:58 Zastanow sie do czego doprowadzi brak Nowej N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 13:44 Ach tak zapomniałem o rezerwacie :D i nie policzyłem też dokładnie studzienek kanalizacyjnych. Nie bój żaby, znam te okolice dość dobrze, mimo że tam nie mieszkam. Jedno osiedle wiosny nie czyni a ogólnie rozplanowanie tamtejszych działek nie jest za ciekawe. Natomiast dziwi mnie ile informacji o mnie wyczytałeś między wierszami, proponuję najpierw studia psychologiczne, bo zasadniczo ze swoimi wnioskami nie trafiłeś. Mógłbys mi wytłumaczyć co rozumiesz pod pojęciem "osoba zle nastwiona do tych ktorzy kupuja mieszkania"? że niby co? szczuję ich psami? rozpylam im imperialistyczną stonkę? Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że jestś "osoba zle nastwiona do tych ktorzy budują drogi". Ta dyskusja zmierza w złym kierunku, zwłaszcza że problem pojawi się tak naprawdę za kilka lat. Nie muszę mieć ostatniego zdania, więc jak chcesz, to się wyżyj. Ja już odpowiadać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.06, 13:48 Deweloperzy mają tak zaprojektować dom, aby pomimo wybudowania NN były spełnione standardy akustyczne. Miasto nie powinno mówić deweloperom jak mają to zrobić, bo możliwych rozwiązań jest kilka. Natomiast deweloperzy próbują wycisnąć maksymalny zysk ze swojego terenu kosztem miasta - i stąd problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 12.07.06, 12:53 Teraz to jest tylko gdybanie. Kazdy ma swoje racje. Maja racje ci ktorzy chcieliby szybciej przejezdzac przez naramowice, ale nie nalezy odbierac racji mieszkancom, ktorym nie podoba sie taka droga pod oknami. Beda protestowac i maja do tego prawo. Pomimo tego ze tez stoje w korkach to nie bede popieral tego pomyslu w takim ksztalcie jaki jest przyjety. Prosta sprawa jest z droga przy tych nowych osiedlach. Ale prosze popatrzec jak wygladaja tereny od luzyciej w kierunku lechickiej. Tam bedzie cyrk. Moim zdaniem inwestycja dlugoplanowa i jest duzo znakow zapytania jeszcze. a kiedy powstanie to juz zupelnie inny temat. Wazniejsze sprawy, o ktorych juz od lat sie krzyczy stoja w miejscu pestka , ramy, i inne wiec i z ta inwestycja podobnie bedzie. Za chwile bedzie zmiana warty w urzedzie miasta i kto inny bedzie mial wazniejsze sprawy na glowie jak wybudowanie sobie super dojazdu do domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.06, 13:50 Zgadzam się, że przedłużenie PST, III Rama, tramwaj w Naramowickiej są ważniejsze. Natomiast zapis w planie NN popieram, jednakże jeżeli znajdzie się lepsze rozwiązanie (nie mówię o blokadzie, a o rozwiązaniu) to poprę to lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkopolanin Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 07:58 Puszczanie ruchu tranzytowego ma swoje skutki. Miasto Czarnków oszacował straty z tego powodu. Konieczne remonty budynków pochłoną od 18 do 30 mln zł. Tyle po latach społeczeństwo musi zapłacić za nieprzemyślaną decyzję - puszczanie tranzytu przez środek miasta. Czas wyciągnąć wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martini Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 10:11 Czy ktoś wie, czy będzie wkonu ta nowa naramowicka?? Doszły mnie słuchy, że jednak ma jej nie być. I są to informacje z tzw. pewnych źródeł. Jestem trochę zdziwiony, bo myślałem, że jednak będzie - dla mnie nawet lepiej, jak by była... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 19:34 Gość portalu: piotr napisał(a): > Sprawa nr 1 - Try beda jezdzic jezeli nowa naramowick azostanie w przyszlosci > polaczona z obornicka - a takie sa plany > Spraw anr 2 - Decyzja o zakupie mieszkania jest jedna z najwazniejszych decyzji > > w zyciu mlodego czlowieka (i nie tylko mlodego). Na jej podjecie sklada sie > wiele czynnikow. Prownywanie z pranikiem ma tu sie nijak. Powtarzam poraz > kolejny. Plan tej drogi mam kilkanascie lat, powstal jak bylo tam przyslowiowe > sciernisko, teraz jest tam duze osiedle i niezmienianie tego planu do aktualnej > > sytuacji, nawet nie zzwiekszenie ekranow dziwkowych jest lekkim przegieciem. JA > > nie bde mieszkal w bezposrednim sasiectwie tej drogi ale i tak mi si eona nie > podoba. A co maja powiedziec mieskzancy nowo oddanych blokw Ekonbudu na Jasnej > Roli? Tam szosa bedzie szla pod ich oknami i nikt nie ma zamiaru postwic im > nawet ekranów. Prosze pokazac mi inne osiedle w poznaniu, ba w polsce, gdzie > posordku osiedla znacznie oddalonego od centrum, obok rezerwatu przyrody > ciagnie sie 4 pasmowa (sic!!!) droge, ktora jest rownolegla do juz istniejacej. ad 1.Czy jadąc kiedyś do Wrocławia specjalnie skręciłeś do Kościana, czy jechałbyć przez środek Piły mając do dyspozycji obecną obwodnicę (droga przez miasto też ma 4 pasy) Czy myślisz, że Jadąc na Hel przez Bydgoszcz jechałbyś przez centrum Gdańska czy Obwodnicą Trójmiasta. Więc odpowiedz mi, czy ktoś przy zdrowych zmysłach mając do dyspozycji S11+A2 (darmowy odcinek), a zapewniem Cię, ze powstaną one szybciej od NN-ki) będzie telepać się przez miasto?! Poza tym to połączenie z Obornicką będzie fragmentem obwodnicy północnej, a Obornicka będzie również owiele lepszym dojazdem do IIIramy i miasta niż przejazd przez Umultowo i Naramowice nawet po wybudowaniu trasy. Więc orgument o TIR-ach jest nietrafiony. 2. Przykłady dróg z Poznania to: Katowicka i równoległa Piłsudskiego, Ostrowska; Średnicowa, Augusta Hlonda (równoległa Gdyńska), Dolna Wilda, która biegnie dziś obok cennych przyrodniczo obszarów. Serbska (równoległa Słowiańska i Lechicka :D), Poznańska w Swarzędzu (równoległa Wrzesińska). Poza tym jak powstało osiedle dla 50tys. mieszkańców to infrastruktura jest niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.amgen.com 12.07.06, 13:55 Szanowny Czytelniku, niestety każdy może znaleźć się w tej sytuacji nawet Ty drogi Czytelniku. I Tobie jutro Radni mogą uchwalić coś pod nosem. Nie jesteśmy przeciw drodze ale przeciw sposobowi w jaki działa Rada najpierw zezwalając na budowę a potek uchwalając drogę łamiącą prawo. Wyobraź sobie autostradę z TIRami 5 metrów od Twojego okna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 14:09 Następny z autostradą i tirami.... ręcę opadają. Przeczytaj plan a najlepiej cały ten wątek. O planowanej drodze wiadomo od lat 70-tych ubiegłego wieku, Radni jedynie ją uprawomocnili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 12.07.06, 14:27 gadanie ze palny sa znane juz od lat 70 staje sie nudne. Plany sa po to zeby je zmnieniac i dopasowywac do istniejacych realiow. W latach 70 nic tu nie bylo, teraz jest i to jest istota problemu. Projekt sie nie zmienil wcale i nic nie zmieni w obecnej postaci. Chyba tlko brak wyobraznoi przemawia za tym zeby ruch tranzytowy kierowac w srodku osiedla. Gratuluje pomyslu. A najlepiej powiedziec ze to wczesniej juz zostalo zaplanowane 30 lat temu i tak ma byc. Wychodzi ze urzedasom placi sie jedynie za produkowanie papierkow i trzepanie pieczatkami a myslenie to juz jest poza zakresem obowiazkow. Zadnego pomyslu na sensowne rozwiazanie i zadnej koncepcji. I uprzedajac odpowiedz ze tam nie ma byc ruchu tranzytowego, to pytam po co ma byc tam tyle pasow??? Do samego rozladowania korkow wystarczy droga dwupasmowa i dobry przejazd przez lechicka i luzycka. Teraz to jest nic innego jak debilizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 14:37 Dlaczego ma być tyle pasów? Bo Poznań w tę stronę się rozwija. Za chwilę powstanie całkiem sporo mieszkaniówki (zarówno bloki jak i budownictwo jednorodzinne) za torami kolejowymi, w Radojewie, w Morasku. Ruch się zwiększy jeszcze bardziej, cztery pasy to nie będzie za dużo. Zobacz przykład, który już tutaj padł: porównaj dojazd na Piątkowo Piątkowską/Obornicką i Mieszka I. Tranzytu nie ma na żadnej z tych ulic. Zanim ta ulica powstanie, to i tak się nastoicie w korkach, nie zazdroczszę Wam sytuacji za rok, dwa czy pięć. A dwupoziomowe skrzyżowanie z Lechicką jest integralną częścią tej trasy i III ramy, tylko zawartą w innym planie. Wiem, powtarzam się.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 12.07.06, 14:59 piekne plany z tymi poziomami, pytanie jak bedzie z realizacja. To jedno, a dopuszczenie do tego zeby przed oknami biegla taka trasa to drugie. Co z pomiarami halasu?? Jak bedzie sprawa wygladala z przejsciami przez ta droge przy poszczegolnych budynkach? Bedzia przejscia przy kolejnych skrzyzowaniach i od jednego do drugiego bedzie kilometr przy tak gestym zabudowaniu?? A co z nasypem kolejowym i jego przerwaniem?? Jest wystarczajaco wysoki zeby tam wybudowac wiadukt? Jezeli nie to jak tam przejazd bedzie wygladal? Kolejne poziomy?? Mnie tylko ciekawi poziom halasu bo to pojdzie na pierwszy ogien gdyby cos sie mialo zaczac w tym kierunku. Byly robione analizy sa z tego jakies protokoly czy ktos sobie wrysowal droge i juz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.06, 13:54 No właśnie - zmieniać a nie wyrzucać do kosza. Po to urzędasy zarezerwowały teren żeby wybudować drogę. Gdyby nie takie rezerwy, to nie byłoby np. Trasy Niestachowskiej, wybudowanej 60 lat po zaprojektowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznański koziołek Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:45 słuszne obawy, wczoraj na sesji ktoś cos mówił o nowej drodze szybkiego ruchu od Suchego lasu (koło rezerwatu Morasko?) przez Warte do Czerwonaka. Łaczy się to z Nową Naramowicką co da najlepszą przepustowość dla tranzytu (wybrzeże - śląsk). Ustaw teściową w oknie i jak doliczy do 1000 (4 minuty) niech wyłączy jaja - będą w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 14:49 to jest część północej obwodnicy Poznania i jeżeli powstanie to z Wybrzeża na Ślask wolałbym jechać cały czas obwodnicą (po to w końcu są) zamiast wjeżdżać do miasta tylko po to żeby sie przejechac Nową Naramowicką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 12.07.06, 15:07 w normalnym kraju najwiecej do powiedzenia maja mieszkancy, obywatele ktorych dotyczy jakas inwestycja w taki czy inny sposob. Uszczesliwianie kogos na sile jest smieszne. Skoro sa protesty naramowic przeciwko tego typu drodze to mowienie ze ma sluzyc wszystkim jest dziwne i sprowadza sie do tranzytu srodkiem osiedla pod oknami domow. Wiec sluszne sa protesty i obawa ze bedzie tam autostrada. A co sie komu tam cos wydaje z urzednikow i w jego mniemaniu bedzie tak a nie inaczej malo mnie interesuje. Za wrozenie nikt mu nie placi. A obwodnice i trasy tranzytowe buduje sie z dala od zabudowan mieszkalnych a nie ich srodkiem. Ale fakt trzeba glowa ruszyc, przestac trzasc porami i pomyslec calosciowo nad sensem inwestycji a nie opowioadac ze przeciez bylo wiadomo od tylu lat. W tv jakis radny walnal ze przebieg trasy byl znany od 1934 roku chyba. No nie wiem jak to nazwac....ignorancja, a moze glupota poprostu. Rece opadaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 12.07.06, 15:28 Oczywiście że najwięcej do powiedzenia powinni mieć mieszkańcy. Ale w tej dyskusji widać, że sami mieszkańcy nie bardzo wiedzą co i jak. Ktoś coś tam słyszał, ciągłe upieranie się przy "autostradzie" i inne takie. Nie wygracie z miastem jeżeli nie będziecie mieli konkretnych argumentów a narazie jedyne jakie tu padły to takie, że "tiry 5 metrów od domu", "po co cztery pasy" i ktoś słyszał o jakiejś drodze gdzieśtam, i ogólnie to "my się boimy hałasu" a nikt tego hałasu nie zbadał. Skoro nie ma badań na poziom hałasu, to nie są one argumentem ani za ani przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 12.07.06, 15:38 to nie kapuje kompletnie. Czyli co najpierw wybudujemy a potem bedziemy sie martwic o halas??? Raczej bedzie halas to pewne, pytanie jak duzy?? Takim mysleniem to daleko nie zajedziemy. Myslalem ze inwestycje sie przygotowywuje kompleksowo. Sprawdza sie wszystkie ale, zanim cos sie postanowi. A tu okazuje sie ze zylem w bledzie. Glupota na kazdym kroku. Im starszy jestem tym dosadniej zaczynam rozumiec ze chyba do tej mentalnosci nie pasuje mimo ze mam polskie obywatelstwo. Moze zle zrobilem ze pomyslalem ze powinno byc u nas tak jak jest na zachodzie. Bije sie w piers :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemieszkaniec Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 18:05 Mieszkańcy mają sprawę bardzo dokladnie zbadaną-ile pasów, jaka droga i ile metrów od domów.Ekspertyzy poziomu hałasu zostały wykonane i znany jest jego poziom w przyszłosci. Pracownia Planowania określiła nawet wysokość ekranów dzwiękoszczelnych- 7 metrów. Z powodu wysokości okreslila je jako "nieakceptowalne społecznie" i jako ochrone przed hałasem zaproponowała ograniczenie predkości. Nie podała do ilu kilometrów na godzinę.Widomości z pierwszej ręki, słuchałam wczoraj wystąpienia pani z Pracowni uzasadniającej odrzucenie protestów. To naprawdę nie chodzi o żadnych mieszkanców Naramowic-tych co chca drogi czy nie. Zobaczcie kto mieszka za przejazdem w Radojewie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.06, 14:00 A więc przy okazji wyborów zróbmy referendum - to jest rozwiązanie. Natomiast w sprawie NN zdania mieszkańców są wyraźnie podzielone, w dodatku nie znalazłem w dotychczasowych postach sensownej alternatywy. Pozostaje prawo, ale tu też trzeba zbadać kto je złamał, bo może to deweloper złamał, a zapłacić mamy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elvgreen Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: 217.153.71.* 08.08.06, 15:28 Przepraszam, że się wtrącę, ale czytam i nie wiem czy to ktoś jeszcze przeczyta. Mimo to napiszę. Otóż jeśli ja czytałem plany miasta sprzed 30 lat i jako rozsądny człowiek doszedłem do wniosku, że nie chcę mieć za 10 lat ulicy pod oknem, więc się nie połakomiłem na atrakcyjne na pierwszy rzut oka cenowo-lokalizacyjnie mieszkanie, zamiast tego kupiłem droższe/w innej (wydawałoby się gorszej) lokalizacji to czy to oznacza, że wyszedłem na frajera bo potrafię czytać plany a w Polsce wygrywają cwaniaki co to potrafią głośno krzyczeć? Jeśli plany były, to tereny w tym miejscu były tańsze (przynajmniej dla developera:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 09:27 A mógłby Pan powiedzieć, które to mieszkania na Naramowicach sa atrakcyjne cenowo? Ich cena jest na bardzo podobnym poziomie, co mieszkań bliżej centrum, często nawet sa droższe. W Polsce planów jest wiele, mało z nich się urealnia. A jeżeli władze miasta na siłe chcą "uszcześliwiać" mieszkańców, drogą. która i ta mało zmieni, a pogorszy komfort mieszkania tam, to można było mieć nadzieję na to, że jednak plany się nie urealnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:08 Gość portalu: poznański koziołek napisał(a): nowej drodze szybkiego ruchu o > d > Suchego lasu (koło rezerwatu Morasko?) przez Warte do Czerwonaka. Łaczy się to > z > Nową Naramowicką co da najlepszą przepustowość dla tranzytu (wybrzeże - śląsk). > Ustaw teściową w oknie i jak doliczy do 1000 (4 minuty) niech wyłączy jaja - > będą w sam raz. Czy ty wiesz gdzie jest Śląski i Pomorze i jakie są największe miasta w nim? podpowiem Ci to nie są dzielnice Poznania, więc pytam się jeszcze raz kto mając do dyspozycji S11 (ekspresowa 2x2 czy 3x3)+ bezpłatny odcinek A2, będzie telepać się przez Poznań środkiem osiedla pomijając fakt, że ze Szczecina do Katowic 11 nie jest głównym szlakiem. Naramowicka będzie marną drogą dla ciężarówek, więc ruch będzie marginalny. Tiry pojadą właśnie wtedy, gdy powstanie droga wzdłuż torów, którą wy proponujecie i odetniecie się od terenów zielonych nad Wartą. Więc nie ma lepszego rozwiązania niż trasa proponowana przez miasto. Mieszkańcy Naramowic głównie korzystają z Naramowickiej i bezsensem było by oddalanie tej drogi od obecnych osiedli. Poza tym budowa trasy daje możliwość budowy tramwaju, bez niej inwestycja ta byłaby nierealna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINI Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:41 Dobre, dobre he he :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINI Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:43 Chciałem zaznaczyć, że obecnie miłościwie nam panujący pan pezydent codziennie pomyka w kierunku ... radojewa i może już mu się nie chce stać w korkach, tylko co będzie jak będzie nowy pani lub pan prezydent z innej okolicy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.06, 13:56 4 minuty i 1000 pojazdów to 8 pasów ruchu. Poza tym po co pchać się przez Garbary, skoro będzie można ominąć Poznań ekspresową S-11 i autostradą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.06, 13:52 NN ma być klasy G - więc poczytaj prawo (odległości budynków od dróg i ulic w zależności od klasy) i nie pisz głupot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stone Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.sulzer.com 12.07.06, 14:12 Mieszkam w pobliżu. Można łatwo zauważyć, że korki się tworzą przed skrzyżowaniami: z Łużycką i Lechicką. Nowa ulica będzie miała ta samo skrzyżowania. A na bezkolizyjne wiadukty raczej nie ma szans. Korki się i tak nie rozładują. Projektanci coś nie pomyśleli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.man.poznan.pl 12.07.06, 14:32 Dodam więcej - przyczyną nie jest na pewno skrzyżowanie z Łużycką, bo na tym skrzyżowaniu ruch rozładowywałby się szybciuteńko, gdyby nie to, że samochody stoją na skrzyżowaniu z Lechicką w sznureczku aż po Łużycką właśnie (zapewne chcąc skręcić w lewo i przy okazji blokując jazdę tym, którzy jadą na wprost - ale tego nie jestem pewien, bo tamtędy nie jeżdżę - skręcam w Łużycką). Wniosek jest oczywisty - potrzeba przebudowy i zmiany organizacji ruchu na skrzyżowaniu Naramowickiej z Lechicką. I to nie za x lat, a już - teraz. O ile oczywiście problem nie leży w tym, że to Lechicka w kierunku Bałtyckiej jest zakorkowana... (ale jak mówię - nie wiem, nie widziałem, nie jechałem tamtędy w godzinach porannego szczytu komunikacyjnego). Czy droga dwupasmowa będzie potrzebna - tego nie wiem i nie umiem obiektywnie ocenić. Pewnie tak. Ale - czy aby na pewno ci wszyscy mieszkańcy będą jeździć do centrum (albo raczej: w okolice Garbar i Starego Rynku - bo inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć wyboru drogi na wprost Naramowicką i dalej Szelągowską)? Odpowiedz Link Zgłoś
miecznikow Re: Nowa Naramowicka uchwalona 12.07.06, 15:49 Ja tez jestem mieszkancem wlasnie tej okolicy ale juz poznania. I do pracy chce dojezdzac szybciej i wygodniej. I budujac dom pod poznzniem wlasnie ciagle licze na te droge i obwodnice...A i takich jak ja jest znacznie wiecej i bedzie jeszcze wiecej z okolic owinsk/murowanej. Zobaczymy kto bedzie mial wiecej racji jesli chodzi o droge. Jak miala byc to ma byc i juz. A ze deweloperzy ponaciagali ludzi biorac tyle kasy za te bloczki a nie mowiac im co sie szykuje to juz nie moja wina... MAm nadzieje ze sie wezma szybko do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nar Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 12.07.06, 15:54 uwazaj bo moze tobie pociagna jakas nitke drogi przy plocie twojego domku. Ciekawe co wtedy bys mowil. a jak myslisz ze bedziesz szybcej jechal to gratuluje naiwnosci, a patrzac po polskich realiach zycze wiecej nadzieji w realizacje tego projektu Odpowiedz Link Zgłoś
oczapowski Re: Nowa Naramowicka uchwalona 13.07.06, 07:53 Ja z tej racji ze mi zalezy bardziej na ciszy i spokoju, to studiowalem plany, pytalem i upewnialem sie no i w konsekwencji i wybieralem najlepsze miejsce...I tez polecam takie postepowanie...to nie bedzie smrodu i halasu przed ogrodem tudziez oknami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec umulto Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 15:54 proszę człowieku zrozum zaproponowana nowonaramowicka nic nie poprawi dojazdu do miasta lecz go jeszcz pogorszy z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptuncio Kreślarze znów dali ciała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 16:49 Kontrowersje przy kolejnym podejściu Nowej Naramowickiej powinny dać ludziom władzy do myslenia. Emocje mógłby rozwiać konkurs, jest jeszcze na to czas. Propozycje (duzo tańsze) usprawnienia istniejącego ukladu komunikacyjnego w tym rejonie - mozna porównać inne równoległe na Piątkowie - powinny iść w parze z rozwiązaniami głównych wylotów z miasta. Byłoby to czytelniejsze dla mieszkańców. Prace powinny mieć charakter rozwiązań kompleksowych, zarówno w zakresie obszaru, jak i konkretnej drogi (bez dzielenia na południe i północ). Konflikt jest troche dmuchany, wiadomo prezydent ma inne sprawy na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 16:02 a co maja owinska do tego?? zdaje sie ze sa po drugiej stronie warty..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec umulto Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 15:43 przerażająca jest głupota ludzka, na którą brak lekarstwa. Ale do rzeczy: nikt z mieszkańców Naramowic, Umultowa, Radojewa i Moraska jest za wykonaniem nowonaramowickiej, tylko niech zostanie ona wykonana w sposób przemyślany. Po pierwsze nowa ulica powinna w sposób bezkolizyjny wchodzić w ulicę Lechicką na wysokości mostu.Po drugie przesympatyczni radni powinni się "grubo" zastanowić nad połączeniem Gdyńskiej z Oborniską na wysokości Biedruska.ALES Odpowiedz Link Zgłoś
s.k.i.n Re: Nowa Naramowicka uchwalona 12.07.06, 16:20 a co z szybkim tramwajem na Franowo? petla powinna być przy kinepolis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 18:54 Patrząc na dzisiejsze korki, stwierdza, że ta droga jest niezbędna, a kto będzie z niej korzystać, to już zastanówcie się sami PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.icpnet.pl 12.07.06, 20:55 ja bede z niej korzystal jadac od nasypu kolejowego i zatrzymujac sie w tym miejscu co teraz stoje-przy skrzyzowaniu z lechicka. Ta droga to w duzej mierze prywata niektorych miejskich urzedasow. Niedlugo na jesieni poplyna i ciekawe jak wowczas bedzie sprawa wygladala. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Nowa Naramowicka uchwalona 13.07.06, 07:16 Po co bedziesz sie zatrzymywal? Nie rozumiesz, udajesz czy celowo przekrecasz fakt (jak juz trafnie na tym forum zauwazyl zorz)? Przez kilanascie, kilkadziesiat lat istniala prywata? Slabiutka argumentacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achczarnecki Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:12 Padają rózne głosy za i przeciw, krystalizuje się grupa "nowych dróg", może trochę historii. Cytat sprzed lat 60-ciu: dot. "arteryj tranzytowych z ominięciem śródmieścia ... druga pułudniowo-północna, idzie prawym brzegiem Warty blisko dworca rozrządowego i dzielnicy przemysłowej na Franowie, później przez Głównę obok nowego portu rzecznego, za Czerwonakiem, wreszcie przekracza Wartę i dąży do północy". Władysław Czarnecki. Uchwalony odcinek Nowej Naramowickiej nie musi mieć swojej kontynuacji wykreślonej w projekcie zmian studium. Z rysunku NN wynika, że obecna Naramowicka będzie przerwana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 13.07.06, 09:39 Prawda jest taka ze nikt z urzednikow odpowiedzialnych nie ma zupelnie pomyslu nie mowiac o kreatywnosci. Poprostu jest jakis stary projek i trzeba go zealizowac, bo tak najprosciej najwygodniej i najbezpieczniej. Pomiedzy nowymi osiedlami jest miejsce na ta droge nawet w takiej postaci. Ale jak wyglada sprawa terenow obok budynkow po dawnym PGR??? Ktos napisal ze analiza halasu zostala przeprowadzona i stwierdzono ze halas bedzie i ekrany sa wskazane ale.....nie beda pasowaly do niskiej zabudowy wiec ich nie bedzie czyli bedzie. To sie glupota nazywa. Kto te plany przygotowywal??? Poznaniakom gratuluje miejskich urbanistow. a na koniec dodam tylko ze troche juz nudna staje sie rozmowa na tym forum. W tym miesjcu tego problemu sie nie rozwiaze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 13.07.06, 09:41 Mialem napisac ze ekranow nie bedzie a halas tak. Przepraszam za zjedzenie wyrazu :) Odpowiedz Link Zgłoś
amimama Re: Nowa Naramowicka uchwalona 13.07.06, 10:51 Podpisuję sie pod Twoimi słowami. Jacy tu wszyscy są mądrzy, mam wrażenie że zwłaszcza ci mieszkający w okolicach Poznania bo nie było ich stać na mieszkanie w Naramowicach :-) Ja tam właśnie mieszkam, obok rezerwatu, baaaardzo daleko od nowej drogi, a i tak będę protestować. Po pierwsze rozwiązanie do kitu, niczego nie ułatwi, a po drugie rezerwat w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Nowa Naramowicka uchwalona 13.07.06, 11:21 A dlaczego nie protestowalas (es) przeciwko budowie blokow w okolicy rezerwatu? Troche konsekwencji koniunkturalny obronco przyrody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC I przeciwko budowie kanalizacj deszczowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 14:20 Jak tak ci zależy na ochronie i ciągłości tego rezerwatu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.crowley.pl 13.07.06, 14:41 Ale agrumenty padaja. Niektorzy nie potrafia zrozumiec, ze jak cos sie robi to tak zeby to mialo rece i nogi i powinno sluzyc wszystkim w jak najlepszym tego slowa znaczeniu. A tutaj dominuje zrobmy i sie zobaczy, jak tego nie zrobimy to oj co sie stanie. Gdzie tu myslenie. Zdaje sobie sprawe ze sa upaly i ciezko sie mysli ale bez przesady . Za cos pieniadze dostaja urbanisci i moze zamiast upierac sie przy planach sprzed 30 lat , moze warto by bylo usiasc i pomyslec jak to sie ma do obecnych realiow?? spokojnie to jest dopiero faza uchwalenia planow zagospodarowania. Decydujace slowo ma wojewoda, moze okaze sie bardziej bystrym umyslem, a gdyby nie, to jeszcze jest kupe mozliwosci zeby to wszystko poslac do diablow. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umultowo Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 16:51 panie piotrze proszę naprawdę zoznać się z tematem,a potem wypowiadać się na forum. To że większość mieszkańców niechce ulicy nowonaramowickiej wydzielonej chwilowo z naramowickiej by ponownie ją wpuścić w naramowicką jest całkowitym absurdem, jedynie poprowadzenie na nowej trasie i wpuszczenie jej na wysokości mostu nad wartą ma sens. Z poważaniem mieszkaniec umultowa. Odpowiedz Link Zgłoś
amimama Re: Nowa Naramowicka uchwalona 14.07.06, 09:21 Po pierwsze kto mówi, że nie protestowałam (ja w nich nie mieszkam, mieszkam na Karpia), a po drugie bloki to jednak coś innego niż ulica dwa razy szersza od starej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:14 Ale do nowych bloków też doprowadza się ulice, buduje chodniki i trzeba zabetonować powierzchnie, Gdyby nie było bloków, droga do Naramowic była by niepotrzebna, bo dla kogo. Istnienie nowej sypialni (blokowiska) spowodował, konieczność jej budowy (w projekcie z lat 70 zakładano tam wielką płytę i dlatego wytyczono tę drogę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeżyce Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 18:09 Można wszystkiemu zaradzić. Jeśli do 26 lipca złożycie Państwo wnioski do studium (opis - www.mpu.pl/zmianastud.htm), jest szansa na zmianę. Warto - jeśli macie propozycje innych rozwiązań - skonsultować je z fachowcami. Rada Osiedla Jeżyce złozyła już wniosek o zmianę miejscowego planu Gajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.um.poznan.pl 14.07.06, 11:03 kochani poznaniacy po co te nerwy? Ja też jestem mieszkańcem Naramowic i ta przecudowna droga będzie biegla pod moimi oknami. Uważam że w tym kształce jest ona bez sensu bo nie spowoduje upłynnienia ruchu bez kompleksowego rozwiązania z Lechicką, ale na dzień dzisejszy jest to tylko plan zagospodarowania i do realizacji jeszcze długa droga!! Bo miasto nie ma na nią na razie pieniędzy a są istotniejsze inwestycje drogowe (sławna III rama) i dokączenie głogowskiej hi hi (która jest niedoszacowana i kosztuje więcej). Dwa nie ma jeszcze dokumentacji technicznej, dokładnego kosztu inwestycji, pieniędzy na tą inwestycje i POZWOLENIA NA BUDOWE - które pewnie każy z nas oprotestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łokietek Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:18 Po co uchwalają plany, skoro nie ma na nie pieniedzy - może płacą od uchwał?, stara Naramowicka jeszcze nie jest najgorszą ulicą w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:35 Po to aby rezerwować teren na porzyszłość i zapobiec chaosowi urbanistycznemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łokietek Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 13:50 a może chaosem jest zaczynanie własnie od tego miejsca "nowej" myśli, "porządku", bez wzgledu na stan bieżacy, blokując alternatywne rozwiązania, jeśli byłyby na to pieniądze. czy miasta składają się tylko z budynków, dróg i ... stróżów porządku urbanistycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:10 Paln jest spójny z sąsiednimi terenami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 16:05 a co w nim jest spójnego?? Odległośc 5 metrów od nowych bloczków czyto,że trasa wygląda jakby była wycinkiem jakiejś trasy, dorga donikąd, kasa donikąd i ta dyskusja chyba jest donikąd.... Odpowiedz Link Zgłoś
amimama Re: Nowa Naramowicka uchwalona 14.07.06, 17:19 Droga ma pomóc w wydostaniu się z Naramowic (chociaż wiemy, że nie pomoże wyglądając tak jak w planach). Ale skoro my mieszkańcy Naramowic tak jej nie chcemy to po co nas na siłę uszczęśliwiać? ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:50 Inne rozwiązania na pewno Wam nie pomogą, poszerzanie starej jest praktycznie niemożliwe, a przechodzi ona w takich samych odległośćiach od domów co nowa, jak nie bliższych. "Wartostrada" byłąby zbyt daleko od osiedla więc dojazd do niej byłby nieopłacalny, chyba, że powstaną do niej dojazdowe czteropasmówki. Poza tym to ruch miejski stanowi największy odsetek na naszych trasach, a nie tranzyt i ruch śródwojewódzki, a rozbudowa osiedli będzie go najbarziej generować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łokietek Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 08:09 ostatni remont Naramowickiej do poprawki, po ulewie pół pasa zalane wodą, a jadące auta "podlewają" chodniki i wszystko co tam się rusza. dajcie spokój z prostowaniem drogi, bo i tak robicie to krzywo. Ostatnio tyle gada się o 11, a dlaczega rada nie uchwala poznańskiego odcinka tej autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 10:31 11 ma minąć miasto od zachodu i biec poza granicami Poznania a poza tym krajówki leżą w kompetencjach GDDKiA. Docelowo koło 2013r (pewnie prędzej niż powstanie NN-ka wszystkie DK ominą Poznań, więc nie rozumiem skąd te obawy o ciążarówki. A co do Obornickiej jest ona również planowana łącznie z zachodnią obwodnicą Suchego Lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łokietek Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 07:17 LC zapisał: "Inne rozwiązania na pewno Wam nie pomogą, poszerzanie starej jest praktycznie niemożliwe". Błąd w załozeniu, nie ma potrzeby poszerzania starej. Mało mówi się o mozliwości innych rozwiązań, a te wydają się oczywiste. Otóż wzrastająca ilość mieszkańców Naramowic potrzebuje nowych 2 dróg lokalnych, które powinny być zlokalizowane: jedna między Żurawińcem a Naramowicką, druga między Wartą a Naramowicką. Koncepcja Nowej Naramowickiej polega na przetłaczaniu ruchu ze wschodniej części Naramowic do zachodniej. Dlatego są protesty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:01 Otóż > wzrastająca ilość mieszkańców Naramowic potrzebuje nowych 2 dróg lokalnych, > które powinny być zlokalizowane: jedna między Żurawińcem a Naramowicką, druga > między Wartą a Naramowicką. Koncepcja Nowej Naramowickiej polega na > przetłaczaniu ruchu ze wschodniej części Naramowic do zachodniej Tak też jest w założeniach od wschodu ma iść droga, która połączy się z nową Naramowicką, która w sumie jest drogą lokalną jeśli chodzi o pełnione funkcje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Jest jeszcze dokument w studium MPU, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:41 Gdzie jest docelowy układ dróg w Poznaniu, NN-ka jest naturalnym wyprostowaniem obecnej trasy przechodzącą między os Łokietka i Przy (psudo)Rezerwacie Żurawiniec, a nowymi blokami, o wiele mniej rozbija obecny układ niż ewentualna poszerzona stara Naramowicka, a droga wzdłóż Warty dopiero zniszczy ogromne połacie terenów zielonych, w tym jedno starożecze przy Wilczym, oraz terasy rzeczne i jar Różanego Potoku, w sytuacji kiedy Poznań ma problemy z zagospodarowaniem brzegów rzeki i ożywieniem ich budowa "Wartostrady" jest niewskazana. MPZP jest tylko szczegółowym planem do założeń studium. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.marcinkowski Re: Jest jeszcze dokument w studium MPU, 17.07.06, 08:35 Podziwiam Twoja cierpliwosc w tlumaczeniu niektorym, ze sa w bledzie, a ich pomysly absurdalne. Obawiam sie jednak, ze niektorzy sa zbyt oporni na argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
garym Nowo Naramowicka, a prawo 20.07.06, 11:04 Problem w tym ze projektanci drogi swiadomie chca zlamac ustawe w sprawie ochrony środowiska i w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku. W opracowanym przez Miejska Pracownie Urbanistyczna planie wiele budynkow mieszkalnych znajduje sie w obszarze negatywnego oddziaływania hałasu samochodowego drogi KD-G1 (NowoNaramowicka). Zgodnie z dyrektywa UE zatwierdzona przez Sejm, wladze miasta powinny utworzyc mape terenow z negatywnym wplywem halasu oraz plany ich zapobiegania. W tym przypadku miasto samo chce powiekszyc taki obszar. Jedyna zaproponowana metoda zmniejszenia wplywu ulicy jest ograniczenie predkosci np. przez cykle swiatel na skrzyzowaniach. To ze nikt tego nie bedzie przestrzegal, zwlaszcza w nocy, o tym wszyscy wiemy. Nie wiem dlaczego pracownia urbanistyczna tak bardzo sie sprzeciwia ekranom akustycznym. Ich budowa mogla by byc duzym argumentem w sporze z mieszkancami, a przy okazji oddzielic chodnik i sciezke rowerowa od ulicy. Mysle ze warto zeby mieszkancy protestowali, dzieki czemu na zasadzie kompromisu uzyskali dobre zabezpieczenie akustyczne. Tak np. zrobili mieszkancy Muchoboru we Wroclawiu, ktorzy dzieki temu uzyskali ekrany oddzielajace ich od Obwodnicy Sromiejskiej i maja bardzo cicha i spokojny obszar zamieszkiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.ae.poznan.pl 17.07.06, 17:09 > Patrząc na dzisiejsze korki, stwierdza, że ta droga jest niezbędna, Nie droga, tylko skrzyżowania. Jeżdże tędy codziennie i dopóki nie będzie zrobiona z sensem Lechicka i skrzyżowanie Lechicka Naramowicka (dwupoziomowe!) to nowonaramowicka NIC nie wniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan naramowickiej Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 21:07 fajnie w koncu bedzie lepiej sie jezdzilo co tam pare osob ktore beda mialy gorzej wazniejsi jestesmy my uzytkownicy drogi pozdrawiam ludzi ktorzy mimo tego ze wiadomym jest ze ulica tam powstanie kupili mieszkania fajnie zainwestowana kasa nie ma co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarymarych Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 23:26 a jeszcze nie tak dawno jeżdziły naramowicką trolejbusy, nie było torów kolejowych. narobiło się w Poznaniu, ot, przybysze bezduszni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznański koziołek nowa naramowicka nowe tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:01 jest uchwała i z cylinderka wyskoczył market. napisał ktoś 'fajnie będzie się jeździło', tylko komu - chyba tirom do marketu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biger Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.icpnet.pl 21.07.06, 12:11 Nie potrafię zrozumieć niektórych ludzi. To że tam bedzie droga wiadomo przynajmniej od 20 lat,m a teraz wszyscy mieszkańcy udają wielkie zdziwienie. Przypomina mi to sytuacje z lotniskami w Poznaniu: w Baranowie ludzie się buntują że im samoloty latają nad domami i w Krzesinach tak samo. Ja się ich wszystkich w takim razie pytam: Skoro jest lotnisko to mają statki pływać, czy jak???? Należy się zastanowić nad tym gdzie lokujemy kasę (kupujemy mieszkanie/ budujemy dom). Lotnisko na Ławicy istnieje bodajże od 1913 roku a na Krzesinach od 1941, a kiedy powstały tam osiedla?? Tak samo na NAramowicach, kiedy były plany drogi, a kiedy budowano bloki?? A porównywanie się do "pana wielkiego biznesmana" z okolic Kupca Poznańskiego to uwłaczanie samemu sobie. Mam na niego jedno określenie /cenzura/!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 15:33 koles stuknij sie w leb i tyle. kazdy jest madry dopoki mu nie zcaczna pod oknem budowac bezsensownej 4pasmowej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łokietek Re: Nowa Naramowicka uchwalona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:04 Mówienie, że były jakieś plany względem drogi dawno temu, i że mają za swoje ci co żle ulokowali kasę, pokazuje niejasne i emocjonalne tło całej historii Nowej Naramowickiej. Warto się zastanowić nad alternatywnymi rozwiązaniami, szkoda niszczenia tej części Naramowic (droga obok drogi). Przydałoby się jakieś centrum rekreacji i wypoczynku w parku. Jedyną zielenią jest zaśmiecony lasek. Jeśli tyle mówi się o skomunikowaniu tego terenu, to dlaczego nie widać na mapach proporcji w odległościach między drogami, co przyniczyniłoby się do harmonii w ruchu samochodowym np. dlaczego brak połączenia od Rubieży do Lechickiej na wysokosci Wilaczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Czy wojewoda unieważni uchwałę? IP: *.core.lanet.net.pl 22.07.06, 18:07 www.srm.eco.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=165&Itemid=36 Sekcja Rowerzystów Miejskich zwróciła się do Wojewody Wielkopolskiego o stwierdzenie nieważności uchwały Rady Miasta w sprawie ul. Nowej Naramowickiej. Uchwalony 11.07.2006 r. miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego zawiera bardzo wiele błędów w zakresie rozwiązań dla ruchu rowerowego. Najpoważniejsze błędy to nieuwzględnienie w planie – mimo wniesionych przez SRM uwag do jego projektu - dróg rowerowych w ul. Łużyckiej, Stoińskiego i na sporym odcinku Nowej Naramowickiej. Do uwzględnienia trasy w ul. Łużyckiej obligowało tymczasem „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Poznania”. Nie uwzględniając uwag SRM powołano się m.in. na to, że plan przewiduje ścieżkę w ul. Stoińskiego. W rzeczywistości uchwała nie wspomina jednak o drodze rowerowej w tej ulicy! Z kolei droga rowerowa w ul. Nowej Naramowickiej, która na niektórych odcinkach ma mieć nawet 7 pasów ruchu, ma biec raz po jednej, raz po drugiej stronie jezdni, a pomiędzy oboma odcinkami w ogóle ma jej nie być. W piśmie do wojewody SRM wspomniała jednakże tylko o tych uchybieniach, które mogą świadczyć o niezgodności planu z obowiązującym prawem. Najważniejsze z nich to właśnie brak ścieżki w ul. Łużyckiej, powodujący niezgodność planu ze „Studium...”. Wojewoda może unieważnić uchwałę w całości lub w części. Może to uczynić w ciągu 30 dni od doręczenia mu tej uchwały. Odpowiedz Link Zgłoś