Dodaj do ulubionych

Howard Jones z Wolsztyna Członkiem Imperium Bry...

20.07.06, 18:54
No, gratuluje Panu!:)

Aż strach pomyśleć co by było gdyby nie UK. Kto by ratował polskie parowozy...
Który rynek wchłonąłby tylu polskich bezrobotnych...

God save the Queen!

h_w
Obserwuj wątek
    • Gość: woland Re: Howard Jones z Wolsztyna Członkiem Imperium B IP: *.adwokat / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 09:07
      Brawo Howard!
      Tylko tak dalej. Nie daj się PKP!!!
    • quintus Re: Howard Jones z Wolsztyna Członkiem Imperium B 21.07.06, 09:20
      My heartiest congratulations, Mister Jones!

Thank you for saving the steam engines in Wolsztyn!
    • quintus Order Członka 21.07.06, 13:28
      Na wstępie chciałbym bardzo podziękować panu Jackowi Łuczakowi za artykuł, który
      dostarczył mi, oprócz powodu do składania gratulacji panu Jonesowi, wiele dobrej
      zabawy. Przede wszystkim dlatego, że Order Członka nawet po przełożeniu na
      angielski, budzi te same zabawne skojarzenia. Member of the British Empire brzmi
      jak żywcem wyjęty z Latającego Cyrku Monty Pythona.

Chciałem jednak sprawę wyjaśnić, a nie obśmiać. Otworzyłem encyklopedię (tą z
      "Wyborczej"), na początek na haśle "Ordery". I cóż znalazłem? Znalazłem to, że
      autora hasła przed francuską Legią Honorową wcześniejsze ordery nie
      interesowały! Podobno dlatego, że nie były dostępne dla ogółu obywateli. To byli
      jacyś obywatele przed rewolucją francuską?

Szukałem dalej. Hasło "Imperium Brytyjskiego, Order" zawiera tylko zdawkową
      informację o założeniu go w 1917 przez króla Jerzego V. Nie ma nawet pełnej
      nazwy, "The Most Excellent Order of the British Empire" ani motta "For God and
      the Empire", ale to szczegół.
      O klasach też ani słowa. Order ów ma ich pięć, najniższą jest rzeczywiście MBE,
      Member of the Order of the British Empire, co na polski tradycyjnie tłumaczy się
      Kawaler orderu Imperium Brytyjskiego (sic!). Następne to OBE (Oficer orderu),
      CBE (Komandor orderu), KBE/DBE (Rycerz lub Dama Komandor orderu) oraz klasa
      najwyższa: GBE (Rycerz lub Dama Wielkiego Krzyża orderu). Przyjęcie do jednej z
      dwóch najwyższych klas wiąże się z nadaniem szlachectwa. Napisałem to gwoli
      wyjaśnienia, ponieważ w artykule wymienione są trzy spośród pięciu klas w taki
      sposób, jakby były to wszystkie. Po prostu wszystkie ważniejsze odznaczenia
      państwowe Zjednoczonego Królestwa mają postać członkostwa w elitarnym klubie,
      czemu nie należy się dziwić, polscy kawalerowie Orderu Virtuti Militarii
      znajdują się w bardzo podobnej strukturze. I wcale nie chcą nowych kawalerów
      (powinienem napisać członków?) w swoim gronie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka