swetty
08.09.06, 16:42
Taa... to była interesująca wycieczka. Spędziłam tam zaledwie 1 dzień, po którym mogę stwierdzić, że wszystkie komentarze typu: "Poznań jest brzytki", spotykane na niektórych forach są nieprawdziwe! Są oczywiście miejsca mniej ciekawe, zaniedbane, brudne, ale takie są też w każdym innym mieście. Jeśli bardziej się zagłębić w plątaninę uliczek tegoż miasta można dostrzec bardzo urokliwe zakątki, piekne stare już a przez to zaniedbane i lekko przybrudzone kamienice (które mam nadzieję ulegną w najbliższym czasie konserwacji). Cudowne, klimatyczne Stare Miasto, Stary Rynek i koziołki (których niestety nie udało mi sie zobaczyć - jestem rozczarowana :( ) Dlatego nie uogólniajmy - są miejsca zaniedbane, ale są też miejsca godne zwiedzenia. A z czasem wszystko ulega modernizacji - tj np Zamek Cesarski, ma teraz piękny jasny, piaskowy kolor... cudo. Szkoda, że nie mogłam zobaczyc całego Starego Miasta. Tyle o architekturze tego urokliwego miasta Polski.
Komunikacja. Ulice dosyć rozbudowane, miasto zakorkowane, tramwaje hałaśliwe. Z mapą nietrudno trafić na dane miejsce... chociaż tu też można polemizować. Szkoda, że rozudowując Poznań nikt nie pomyślał, by ulice budować na tej samej zasadzie jak ulice Starego Miasta... chyba byłoby łatwiej sie poruszać. Obecnie poza Starym Miastem ulice przedstawiaja się jak plątanina ulic, alejek itd. a szkoda
A ludzie... wydaje się, że są mili, sympatyczni i chętnie pomagają (taką też słyszałam opinię, niech Szanowni Poznaniacy jednak nie popadają w samouwielbienie ;) ) Co niektórzy jednak sprawiają wrażenie "zamkniętych na otoczenie", są to osoby ze słuchawkami w uszach, słuchający muzyki... no cóż może chca sobie umilić drogę z punktu A do punktu B??
Klimat Poznania. Miasto wydaje się być tętniące życiem, ale spokojne jeśli chodzi o ludzi - nie spotkałam się z chamskim zachowaniem, z jakim to mozna spotkać się w dużych miastach (i nie tylko). No cóż... to chyba dobrze?? ;)
Tak w wielkim skrócie przedstawiają się moje wrażenia z 1-niowego pobytu w stolicy Wielkopolski. Być może ten 1 dzień to za mało, by stwierdzić jaki Poznań jest naprawdę, ale myślę, że niedługo bedę miała okazje lepiej poznać to miasto :)
Zapraszam do dyskusji