Dodaj do ulubionych

Mamy nową siedzibę!

25.09.06, 10:29
Droga redakcjo... zastanawia mnie tylko dlaczego macie tak nierówny chodnik
przed tą nową siedzibą??? Może konkurs na garb roku oprócz miss dziury
zorganizujecie? wtedy na pewno ten chodnik by wygrał :):):):)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dante.alighieri Re: Mamy nową siedzibę! 25.09.06, 12:48
      Gratuluję przenosin do nowej siedziby. Oficjalne otwarcie przypada w dzień
      czwartych urodzin mojego synka, więc datę zapamiętam z łatwością. To idealne
      miejsce, choć gmach rzeczywiście prezentuje się kiepsko. Kredens :) myślę, że
      to bardzo trafne określenie :) Drodzy forumowicze, w takim razie do zobaczenia
      na kawie w Cafe Gazeta :)
      • Gość: eew Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 13:59
        oj nie ładnie - cafe głos był kiedyś - do teraz jest tylko, że z głosem ma
        niwiele już wspólnego. Papugi z was wybiórcza, oj papugi takie do tego nie
        poznańskie - fe
        • Gość: takitam Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 28.09.06, 20:25
          cafe gazeta bylo kiedys jeszcze w starej redkacji na dole zanim cafe glos
          powstalo;-)
      • renepoznan Gratulacje dla Taty i Mamy!!!!! 25.09.06, 18:01
        dante.alighieri napisał:

> Oficjalne otwarcie przypada w dzień
        > czwartych urodzin mojego synka, więc datę zapamiętam z łatwością.

To gratulacje dla Rodziców i powinszowania dla Jubilata!!!!!!!!!

To idealne
        > miejsce, choć gmach rzeczywiście prezentuje się kiepsko. Kredens :) myślę, że
        > to bardzo trafne określenie :)

De gustibus non est disputandum.

Drodzy forumowicze, w takim razie do zobaczenia
        > na kawie w Cafe Gazeta :)
        Trzeba będzie spenetrować nową knajpkę w Poznaniu!!!!!!!!!! Czymś
        charakterystycznym nas zaszokuje czy bedzie "typowa"????
    • wojciechjaruzelski A fe, taki histo(e)ryzujący koszmarek 25.09.06, 14:03
      Byłem uczestnikiem panelu pt. "Czy Poznań stać na odważną architekturę?"
      prowadzoną przez Gazetę. Pod szczególnym pręgierzem opinii ekspertów stanął
      projekt "zamku" Przemysława oraz tej właśnie kamienicy. Jako przejawów
      zaprzaństwa i nawiązywania do historii której NIE BYŁO!
      Strasznie szkoda! Miałem nadzieję, że poznańską Gazetę stac będzie na podobną
      odwagę jak w przypadku warszawskiej siedziby Agory.
      Przyjdzie nam czekać lepszych czasów.
      • renepoznan Re: A fe, histo(e)ryzujący koszmarek -wcale nie! 25.09.06, 15:03
        Jak ogladam ten niby "koszmarek" to cieszę się ze to on został wybudowany.
        Niewatpliwie na kolana nie powala ale wpasowany jest w otoczenie i z tym
        otoczeniem "gra". Ten "kredens" po prostu pasuje do otoczenia. Ciekaw jestem co
        zaproponowałby ten "złosliwiec", który sypnął tym - niezbyt oryginalnym
        okresleniem.
        W mym przekonaniu utwierdza mnie ogląd innych "dzieł" naszych pseudo -
        nowoczesnych architektów. Dzieki Bogu, że nie pozwolono im eksperymentować z
        tym reprezentacyjnym miejscem Poznania. Orłami nie są - spokojnie mozna przy
        nich okna otwierać - nie wylecą. A na złosliwosci niech się nie wysilają - nie
        wychodzi im to.
        Wolę naprawdę spokojną architekturę średniego kalibru niż pseudonowoczesne
        wyskoki architektów - nie najwyzszego lotu. Nie ma wówczas takiego problemu i
        takiej dyskusji jaka jest w przypadku Arsenału na Starym Rynku.
        Eksperymentować i ryzykować mozna i nalezy ale w nowym - nie kontrowersyjnym
        miejscu. Gdzie taki nowoczesny koszmarek nie razi i po kilkunastu latach
        eksploatacji nie będzie żal go wysadzić w powietrze jezeli sie nie sprawdzi.
        Chyba, że dorobimy sie architektów wysokiej klasy lub bedzie nas stać na ich
        sprowadzenie. Ale na razie tego nie widać.
        Dlatego nie spieszyłbym sie z zabudową Wzgórza Przemysława - choc z tym papowym
        okropieństwem coś zrobić trzeba. W takim punkcie to dalej byc nie może.

A swoja drogą - gratulacje dla Redakcji i powodzenia w nowym miejscu.
        • wojciechjaruzelski Re: A fe, histo(e)ryzujący koszmarek - a jednak! 25.09.06, 15:26
          Mój drogi kolego krytykujący "pseudo-nowoczesność",
          Nie wiem czy zauważyłeś, ale je nie popieram "pseudo-nowoczesności" ale
          nowoczesność. Jestem zdania, że porządane są dwie alternatywy:
          1. restaurowanie i utrzymywanie w dobrym stanie ISTNIEJĄCYCH historycznych
          budynków, albo
          2. budowanie WSPÓŁCZESNYCH nowych budynków.
          "Odtwarzanie" nieistniejącej historii to niestety nic innego jak disneyland,
          cygańskie pałacyki, czy zabudowa rodem z filmów spaghetti-western.

Ulica 27 Grudnia godna jest ciekawej architektury. Architektury, która mogłaby
          sprostać klasą perłom modernizmu - patrz: Okrąglak, Dom Książki, gmach PKO BP.

Nowoczesna architektura to nie Arsenał, tylko nowa biblioteka Collegium Novum,
          Stary Browar, Aula Magna Politechniki. Grzechem Arsenału nie była/jest jego
          nowoczesność, tylko (1) zbyt mała nowoczesność, (2) fatalna jakość użytych
          materiałów. Radzę pomysleć o szklanej piramidzie przed Luwrem, czy o dodaniu
          szklanej kopuły do Reichstagu.

Pozdrawiam.
          • dobrusia_to_ja Re: A fe, histo(e)ryzujący koszmarek - a jednak! 25.09.06, 17:04
            Szklana piramida na terenie Luwru totalnie do niego nie pasuje, ale i tak jest
            lepsza od bud przed budynkiem biblioteki Raczyńskich.
          • renepoznan Re: A fe, histo(e)ryzujący koszmarek - a jednak! 25.09.06, 17:54
            wojciechjaruzelski napisał:

> Mój drogi kolego krytykujący "pseudo-nowoczesność",

A ja krytykuję pseudo-nowoczesnoć - a nie Twoją wypowiedź. Może jestem
            przesadnym asekurantem ale kompletnie brak mi zaufania do nowoczesnej
            architektury proponowanej nam w Poznaniu. I co zrobisz - na ten brak zaufania?

Nie jestem przeciwnikiem nowoczesności - wrecz przeciwnie. Marzyłoby mi sie
            wypełnienie tego braku na Wzgórzu Przemysława jakimś współczenym budynkiem,
            który połączyłby czar miejsca historycznego z wymogami współczesnej sztuki. Nie
            tworzyłby pseudo zabytku lecz stworzyłby cos nowego - jednak szanujacego
            historię miejsca. I nie widzę w naszym otoczeniu architekta, który by to
            zaprojektował. Albo tworzy się Disneyland albo jakieś szklano-metalowe
            koszmarki całkowicie w swej wizji oderwane od otoczenia.

Czegos takiego bałbym się na 27 grudnia. Dlatego wolę ten "hist(e)ryzujacy"
            budynek - kredens, niz "pijaną kamienicę". On moze nie bedzie figurował w
            albumach poswieconych współczesnej architekturze ale też i nie bedzie
            sztandarowym przykładem knota początku XXIw.
            Nie mozna budować czegoś oderwanego od krajobrazu miejsca w którym ma stać.
            Wszyscy w Poznaniu obowiazkowo zachwycaja sie Starym Browarem. Jak najbardziej -
            ciekawa architektura, funkcjonalnośc itp. Tylko jak on się ma do zabudowy
            Półwiejskiej? To skrzętnie jest przemilczane lub szermuje sie argumentem, że
            przecież Browar tam stał. Kłamstwo totalne. Browar nigdy nie dochodził do linii
            zabudowy Półwiejskiej lecz był na jej zapleczu. Ta czerwona cegła nigdy by nie
            była zaaprobowana na froncie ulicy przez niezależnego architekta/decydenta w
            XIX czy na początku XX w. Zdawał sobie z tego sprawę twórca Browaru tworząc tę
            zaszkloną atrapę kamienicy. Wam to się podoba - mnie nie -mam prawo.
            Poza tym chyba raczysz żartować pisząć o perłach modernizmu typu Dom Ksiazki.
            Przyznam, że moze nie chwyciłem drwiny i zbytecznie odbieram Twój wpis zbyt
            dosłownie.
            Co do Okrąglaka czy Gmachu PKO - hmmmmmmmmm.
            Alesmy zaczęli dyskutować!:):):):)
    • Gość: Therem Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 15:00
      Przez ostatnhie trzydzieści lat temu była tam nie tylko perfumeria, ale i sklep
      optyczny...
    • Gość: Mirek z Kanady Po co? IP: *.vn.shawcable.net 25.09.06, 15:23
      Po co wam nowa siedziba? Przeciez akcje Agory leca na pysk i tylko patrzec jak
      GW pojdzie z torbami.
      • Gość: gazeciarz Re: Po co? IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.06, 15:43
        Gość portalu: Mirek z Kanady napisał(a):

> Po co wam nowa siedziba? Przeciez akcje Agory leca na pysk i tylko
        > patrzec jak GW pojdzie z torbami.

Napewno tak się stanie jak sprzedaż swoje dwie akcje:):):)
    • Gość: kuba2010 A mnie sie podoba! IP: 192.35.79.* 25.09.06, 15:46
      Oczywiscie budynki w stylu Franka Gehry sa supernowoczesne, ale czasem po
      prostu nie pasuja do otoczenia (vide 'Tanczacy dom' w Pradze). W Poznaniu o
      zdecydowanej architekturze secesja/miedzywojenna plomby w stylu 'neo' sa
      zdecydowanie lepsze!
      • dobrusia_to_ja Re: A mnie sie podoba! 25.09.06, 17:05
        Tańczący dom w Pradze znakomicie wkomponowuje się w otoczenie.
      • Gość: feliX Re: A mnie sie podoba! IP: 62.233.187.* 25.09.06, 17:36
        znasz jakieś inne nazwiska nowoczesnej architektury poza Frankiem Gehrym? BTW.
        architektura międzywojenna była ze wszech miar modernistyczna, a nie
        historyzująca. i kosmiczną bzdurą jest twierdzenie, że nic, co nie ma portyków,
        pilastrów i maszkaronów nie "nawiązuje do secesyjnego otoczenia".
    • Gość: feliX K R E D E N S :))) IP: 62.233.187.* 25.09.06, 17:33
      kredensik - nie słyszałem bardziej trafnego określenia tej wtórnej
      miernoty :):) ROTFL!
      • Gość: wścibski Re: K R E D E N S :))) IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 18:23
        Pomijając te wszystkie dyrdymały architektoniczne, rozmumiem teraz
        dlaczego "Wyborcza" tak oględnie (lub wcale) traktowała swojego "kamienicznika"
        p. Dariusza Wechtę. Podrzucam zatem (dla przypomnienia) kilka tematów:
        1) "nadroższa" lokalizacja w Poznaniu - przy "Merkurym" - nic się tam nie
        dzieje,
        2) budownictwo "podwyzszone" i troche historii na temat istniejącej, objętej
        ochroną konserweatorską, zabudowy na Wildzie, przy ul. Saperskiej,
        3) Osiedle "Nad Wartą" i niwe wyremontowany do dzisiaj mur nadawrciański,
        odgrodzone przejście nadbrzeżne, "wrak" byłej chłodni składowej,
        4) park na Ratajach
        itd.
    • Gość: łakomczuch Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 18:35
      a ta kawa i ciastka to za darmo?
      • Gość: chudzielec Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 18:38
        NIe pasibrzuchu.
      • l.george.l Re: Mamy nową siedzibę! 25.09.06, 18:40
        Słuszne pytanie. Tak się zastanawiam, kiedy Szanowna Redakcja raczy się
        odwdzięczyć za utrzymywanie przez nas tego forum przy życiu.
        • Gość: kurna Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 18:50
          no właśnie - jakąś szneke by mogli dla forumowych pyskaczy, co im tematów
          dostarczają, postawić.
          ale nie liczcie na to - no chyba, że znajdą na to jakiegoś sponsora :P tak przy
          okazji jak tam przedszkolaki?
          a co do tego, że papugujecie - jak ktoś to napisał wcześniej - to faktycznie -
          trochę to śmiesznie wyglada przy cafe głos :P
          • Gość: papugi z redakcji Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 18:52
            my nie papugujemy my pierwsi zrobilismy tą kafe,to głos jest papuga
        • Gość: +- kredens? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 19:20
          Co za pajac wymyślił to porównanie?
          Pewnie któryś z niedowartościowanych ARCHITEKTÓW - starszego już dzisiaj pokolenia
          (więc czasu ma już niezbyt wiele i poważnych zleceń też nie za dużo
          (nie każdy Inwestor da się kupić tanim dowcipem,
          a i nie wszędzie można ustawić lipny przetarg))

Stary Rynek ma jak wiadomo 4-pierzeje i w każdej kilka(naście) kamienic
          z których każda budowana była w innym czasie:
          zapewne wyglądałby ten nasz Rynek zupełnie inaczej
          gdyby takie dyskusje i na takim poziomie prowadzono WTEDY miast budować po prostu
          (no i KONSERWATORA nie było przy tym)

Moim zdaniem ten budynek jest po prostu OK
          od pierwszej do ostatniej kreski - przemyślany i konsekwentny
          projekt oparto o reguły odpowiadające tej lokalizacji
          jeżeli myślenie jest przejawem źle ocenianego historyzmu....
          ten projekt niczego nie odtwarza - jego realizacja wnosi oczywiste wartości.

Porównując to co ostatnio nowoczesne i dobrze przyjmowane w naszym mieście:

- rozbudowa Szkoły Muzycznej z oknami ustępów = w Głównej Elewacji
          od strony placu z Krzyżami
          (pozostałe okna od podwórka)
          i akcentem w formie głupio wymyślonego komina
          - ten sam budynek z krzywym słupem przy wejściu głównym do budynku
          (słup piętra poza osią słupa na parterze - czy tak było w Projekcie?)
          - szklany okrąglak obok ww budynku bez sensu zamykający od południa plac Mickiewicza
          zerżnięty formą z projektów Mario Botta (poszukajcie a znajdziecie)

szkoda gadać
          • dante.alighieri Re: kredens? 25.09.06, 19:55
            Spór na temat architektury nowoczesnej jaki rozgorzał w tym wątku, zmusza mnie
            do ponownego zabrania głosu, a raczej przeczesania klawiatury palcami :)

Określenia „kredens” użył po raz pierwszy młody krytyk architektury Jarosław
            Trybuś, o ile mnie pamięć nie myli i mimo tego, że nie zgadzam się z jego
            entuzjastycznym stosunkiem do poznańskiego modernizmu, w tym przypadku akurat
            ma rację. To jest KREDENS! Nieudolna próba naśladowania tego co już było. A Ci
            spośród forumowiczów, którzy pozytywnie oceniają jego architekturę, jako
            antyprzykłady podając poznańskie realizacje ostatnich lat, posługują się tanim
            chwytem demagogicznym, bowiem w Poznaniu od dawna nie zbudowano nic
            interesującego, za wyjątkiem paru zaledwie przykładów, celowo jak sądzę
            pominiętych w dyskusji. Natomiast w innych miastach (Warszawa, Wrocław, Łódź)
            powstają znakomite nowoczesne budowle niczego nie udające i coś takiego można
            by z powodzeniem zrealizować w Poznaniu.

Osobny temat, to dziwna powściągliwość poznańskiej redakcji Gazety w opisywaniu
            skandalicznych momentami wyczynów Wechty, pachnąca wręcz układem korupcyjnym.
            No ale jak tu krytykować dobrodzieja...

Rene, nie wierzę w to co napisałeś :) Czy ktoś się pod Ciebie podszywa na tym
            forum?
            • dobrusia_to_ja Re: kredens? 25.09.06, 20:10
              Przyjmuję Twoje zaproszenie z początku dyskusji:)) W sumie, jeśli będą tam
              smaczne śniadania i jajecznica bez tych obrzydliwie chemicznych tostów, które
              odstraszają od jedzenia w Cafe Głos, to czasami chętnie umówię się tam z
              kumpelkami.
              Wracając do architektury.
              Co ciekawego wybudowano w ostatnich latach w Poznaniu poza Polibudą i Browarem?
              • l.george.l Re: kredens? 25.09.06, 21:08
                dobrusia_to_ja napisała:

> [...] W sumie, jeśli będą tam
                > smaczne śniadania i jajecznica bez tych obrzydliwie chemicznych tostów, które
                > odstraszają od jedzenia w Cafe Głos, to czasami chętnie umówię się tam z
                > kumpelkami. :(((
                • dobrusia_to_ja Re: kredens? 25.09.06, 21:18
                  No co??!!
                  • l.george.l Re: kredens? 25.09.06, 21:39
                    No nic. Cafe będzie chyba koedukacyjne?
                    • dobrusia_to_ja Re: kredens? 25.09.06, 21:50
                      No ... chyba będzie;))
              • Gość: feliX Re: kredens? IP: 62.233.187.* 05.10.06, 13:10
                rozbudowa Biblioteki Collegium Novum, wieżowce przy Bułgarskiej i parę innych.
                niestety nie są to budynki zbyt eksponowane.
            • renepoznan Re: kredens? 25.09.06, 21:12
              dante.alighieri napisał:

> Rene, nie wierzę w to co napisałeś :) Czy ktoś się pod Ciebie podszywa na tym
              > forum?
              Chyba nikt sie nie podszywa. Co konkretnie Tobie sie w mojej wypowiedzi nie
              podoba? Spróbuje wyjasnić.
    • vipunia hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 20:45
      bo jak nie ma to kiepsko... :P
      • dobrusia_to_ja Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 21:03
        Zapomniałaś o toalecie dla szefa;):> Kolorowych skarpetek tam chyba żaden facet
        nie nosi:>
      • l.george.l Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 21:10
        Przede wszystkim przy wejściu musi być wykrywacz moheru.
        • renepoznan Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 21:42
          .george.l napisał:

> Przede wszystkim przy wejściu musi być wykrywacz moheru

Optymista. A w czym pieniadze moherów są gorsze od pieniędzy różowych?
          • l.george.l Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 21:45
            Moher gdzie indziej pieniądze marnotrawi. Tam przyjdzie na przeszpiegi.
            • renepoznan Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 21:50
              l.george.l napisał:

> Moher gdzie indziej pieniądze marnotrawi. Tam przyjdzie na przeszpiegi

Ale płacić będzie bo bedzie musiał. Więc czysty interes na tych przespiegach.

Nie mieszaj - jak lewicowiec - interesu z ideologią. Pieniadz jest pieniadz.
              • dobrusia_to_ja Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 21:52
                renepoznan napisał:

> Nie mieszaj - jak lewicowiec - interesu z ideologią. Pieniadz jest pieniadz.

I to on rządzi światem:((
                Który debil wymyślił pieniądze??
                • renepoznan Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 22:08
                  dobrusia_to_ja napisała:
                  > Który debil wymyślił pieniądze??

Jakiś Fenicjanin. Ale inny (juz naprawdę) debil chciał zrezygnowac z pieniedzy
                  (Lenin - by nie było watpliwosci)i zakończyło sie to ruiną gosdpodarki. Chyba
                  po 2 czy 4 miesiacach wycołał sie z pomysłu.
                  • dobrusia_to_ja Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 22:34
                    renepoznan napisał:

> Jakiś Fenicjanin.

Ostatnio naukowcy skłaniają się jednak w kierunku Chin:)

> Ale inny (juz naprawdę) debil chciał zrezygnowac z pieniedzy
                    > (Lenin - by nie było watpliwosci)i zakończyło sie to ruiną gosdpodarki.

A jak się nie miało tak skończyć, skoro zabrakłoby im kobiet do tego pomysłu;)
                    • renepoznan Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 22:36
                      dobrusia_to_ja napisała:
                      > A jak się nie miało tak skończyć, skoro zabrakłoby im kobiet do tego pomysłu;)

Hm. Feminizm czy samokrytyka kobiet?
                      • dobrusia_to_ja Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 22:40
                        Nie pamiętasz?? Wszak wszystkie kobiety są nasze;)
                        • renepoznan Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 22:42
                          dobrusia_to_ja napisała:

> Nie pamiętasz?? Wszak wszystkie kobiety są nasze;)

To było inaczej: Wszystkie wasze kobiety są nasze.
                          • dobrusia_to_ja Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 22:46
                            No właśnie. I w końcu zabrakło waszych kobiet, więc kryzys okazał się być
                            nieunikniiony;)
                          • dobrusia_to_ja Re: hmm a pionowe korytarze są? 25.09.06, 22:49
                            W sumie mam problem ... hmmm ... Napisałabym to dosadniej, ale forum czytają
                            również dzieci:))
                            • Gość: wr Re: hmm a pionowe korytarze są? IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 09:23
                              to tylko w toalecie cafe gazeta bedzie mozna zoaczyć jak wyglada obrzezany :P
      • krzysiu65 Re: Kredens 26.09.06, 15:16
        A mnie się podoba i już. Jest lepszy niz to co jest na placu Wiosny Ludów oraz
        na narożniku św. Marcina i alei Marcinkowskiego.... Takie nowoczesne budownictwo
        w otoczeniu secesji pasuje jak pięść do nosa. Owszem wyróżnia się ale to nie o
        to chodzi...
        • Gość: feliX Re: Kredens IP: 62.233.187.* 05.10.06, 13:12
          panie, spuść zasłonę mroku i milczenia na ten głos...
    • Gość: Poznaniak Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 15:35
      Kamenica Wechty wygląda jak cygański grobowiec ;)
      W bardzo prosty sposób można dojść do wniosku, że jest przeładowana cięzkim
      detalem. Spójrzmy 30 metrów od tej kamienicy. Na rogu ulicy 3 maja stoi dużo
      większa kamienica (ta w której jest grecka restauracja). Jej fasada jest
      doskonale wygięta w łuk. Detal jest tam również widoczny, ale o ile lżejszy!

Oczywiście dobrze, że dziura strasząca w tym miejscu została wypełniona.
      • dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 26.09.06, 18:03
        Z tym grobowcem przesadziłeś:/ Widziałam ją i nie jest tak tragicznie. Tyle osób
        na nią wsiadło, że chyba przy najbliższej okazji przyjrzę się jej dokładniej.
        Również wewnątrz, ale nie w sobotę. Ten dzień wraz z sobotą należy się całej
        rodzince i wątpię, żeby bieganie po lesie za grzybami poświęcili na zwiedzanie
        nowej siedziby GW.
        • dante.alighieri Re: Mamy nową siedzibę! 26.09.06, 19:44
          Rene, to co mnie zaskoczyło w Twoim poście to aprobata dla koszmarnej
          architektury kredensowej, argumentowana tym, że architektura nowoczesna byłaby
          jeszcze gorsza. I to właśnie uważam za argument demagogiczny. Dziś sobie
          obejrzałem z zewnątrz to cudo... Mój Boże, sen pijanego architekta! Ciężka,
          toporna elewacja, która w gruncie rzeczy ani nie naśladuje udanie secesji, ani
          nie aspiruje do nowoczesności, czyli po prostu KREDENS! Wystarczy porównać z
          restaurowaną właśnie kamienicą narożną przy ul. Ratajczaka (nomen omen :)
          • renepoznan Re: Mamy nową siedzibę! 26.09.06, 19:57
            dante.alighieri napisał:

> Rene, to co mnie zaskoczyło w Twoim poście to aprobata dla koszmarnej
            > architektury kredensowej,

To zadam przewrotne pytanie:
            Wolałbyć nadal puste miejsce w tym szergu kamienic?
            A poza tym czy wierzysz w wybudowanie w tym miejscu ciekawej współczesnej
            kamienicy?
            Ja na oba pytania odpowiadam - "Nie".
            I dlatego wolę to co wybudowano niż to co nadal by mogło być tj albo puste
            miejsce albo koszmar współczesnosci w wykonaniu naszych architektów.
            Podkreślam - naszych bo w sciagniecie do tej budowy czołowych architektów po
            prostu nie wierzę.
            Moze jestem zbytnim racjonalistą ale wole to niż mrzonki.
            Poza tym - nie bedąc zawodowym "od sztuki" - mam prawo do swych gustów i zdając
            sobie sprawę, że ten projekt to raczej rzemiosło a nie wykwit sztuki - nie
            jestem aż tak krytyczny jak Wy.
            :):):(:(
        • Gość: Poznaniak Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 19:51
          ...to mogło wyglądać jeszcze gorzej, gdyż pierwotne plany zakładały wstawienie
          LWICH POPIERSI (!!!) w miejscu, gdzie teraz jest logo wechty ;) całe szczęście,
          że z tego zrezygnowana, bo to byłaby tragedia...
          • dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 26.09.06, 20:06
            To jakiś żart??:>
            • Gość: Poznaniak Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 20:17
              Nie, nie ;)

Mam gdzieś dokładną wizualkę. Zaraz pokażę
              • Gość: Poznaniak Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 20:43
                eee gdzieś mi zginęła ;)

znalazłem na stronie wechty:
                www.wechta.pl/dev-pl/images/stories/kamienica/kamienica2.jpg
                czyli nie lwy, a jakieś posągi greckie ;) jedno warte ;)

• dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 26.09.06, 21:07
                  Po tej wizualizacji widzę, że cała kamienica miała mieć wygląd secesyjnej. Te
                  głowy to też nawiązanie do tamtego kierunku w sztuce. Niestety, nie mogę ich
                  dokładnie obejrzeć, ale zapewne miały nawiązywać do obecnego wówczas symbolizmu.
                  Nieprzypuszczam, żeby wyglądały zbyt pięknie.
                  Być może Dante mnie zaraz skarci, ale mnie nie przeszkadza czerpanie z
                  dziedzictwa poprzednich pokoleń. Secesja była bardzo pięknym i nowoczesnym
                  stylem i miała ogromny wpływ na następujące po niej art deco. Gdyby prześledzić
                  wszystkie epoki zauważylibyście, że w dzisiejszych czasach niczego nowego się
                  już nie odkrywa. Wszystko w architekturze, jak w modzie, już było. Jednak to, co
                  różni nas od poprzedników, to możliwość wykorzystania coraz nowocześniejszych
                  materiałów i łączenia ich ze znanymi od wieków. Jednak nowoczesność musi iść w
                  parze z jakością. Jeśli tego zabraknie, wychodzą koszmarki.
                  • Gość: dante Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.icpnet.pl 28.09.06, 10:16
                    rene, wybacz, nie podziękowałem za życzenia dla synka. A więc robię to z
                    opóźnieniem! Przy okazji - mam lepszą nazwę dla kawiarni w siedzibie Wyborczej:
                    Cafe Kredens :)
                    • Gość: J Re: Mamy nową siedzibę! IP: *.gotadsl.co.uk 28.09.06, 14:09
                      Moim skromnym zdaniem budynek jest niczym innym jak tylko bardzo nieudolnym
                      pastiszem architektury secesyjnej, zaprojektowanym z kompletna nieznajomoscia
                      detalu i proporcji kamienic z przelomu wiekow, takim poznanskim
                      Disneyland'em.......natomiast niewatpliwym plusem tej realizacji jest to, ze
                      budynek jest utrzymany w odpowiedniej skali i zamyka dziure w zabudowie ulicy,
                      ktora, jak juz ktos wczesniej zauwazyl wygladala znacznie gorzej niz to mamy
                      tam teraz.
                    • renepoznan Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 19:34
                      Gość portalu: dante napisał(a):
                      mam lepszą nazwę dla kawiarni w siedzibie Wyborczej:
                      >
                      > Cafe Kredens :)

A może być "Róźowy Kredens"?
                      Unikniemy małpowania nazwy kawiarni z sasiedniego budynku (GW lubi co prawda
                      zrzynać cudze pomysły - vide - następny muzyk jako patron lotniska) a poza tym
                      skojarzenie z dawnym dworskim kredensem - znacie wspomnienia z dziecinnych lat
                      Wańkowicza?
                      Dlaczego Różowy chyba nie musze tłumaczyć.
                      :():):)
                      • dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 20:04
                        Przez Was będę musiała tam pojechać i dokładnie wszystko sprawdzić:((
                      • dante.alighieri Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 21:27
                        renepoznan napisał:

> A może być "Róźowy Kredens"?

Znakomita nazwa :)

> Unikniemy małpowania nazwy kawiarni z sasiedniego budynku (GW lubi co prawda
                        > zrzynać cudze pomysły - vide - następny muzyk jako patron lotniska)

To Głos małpuje. Rene nie uprawiaj tutaj szemranej antygazetowej propagandy.
                        Cafe Gazeta była pierwsza!
                        • renepoznan Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 21:54
                          dante.alighieri napisał:

> Cafe Gazeta była pierwsza!

Poważnie? Wydawało mi się, że trochę znam miasto ale dla mnie funkcjonował
                          tylko Cafe Głos. Ale nie bedę sie spierał.
                          I tak myslę, że w świadomosci Poznaniaków pierwszy był Cafe Głos.
                          A poza tym uważam, że moja propozycja "Rózowy Kredens" jest lepsza. Ale GW
                          zrobi po swojemu bo z głosem forumowiczów się nie liczy
                          :(:(:(:(:(:(:(:(:():P:():():()
                          • dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 22:13
                            Zastanawiam się, czy w taki sposób mam pisać, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie.

Rene - mylisz się. GW była pierwsza. Cała rzecz w tym, że CW znajdowała się w
                            nieco mało reprezentacyjnym miejscu od strony ul. Kościuszki, w piwnicy Izby
                            Rzemieślniczej. Nawet ja tam nie byłam, choć kiedyś dość często biegaliśmy z
                            przyjaciółmi i znajomymi po miejskich knajpkach.
                            • renepoznan Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 22:28
                              dobrusia_to_ja napisała:

>> Rene - mylisz się. GW była pierwsza

Juz mam ręce do góry. Poddaję się. Juz Wam wierzę. Chodzi mi w tej chwili o to,
                              że pewno nie tylko ja tę nazwę kojarzę bardziej z Cafe Głos - bo po prostu
                              lepiej znanej kawiarence. Gazeta przenosząc sie na nowe miejsce przenosi też
                              nazwę i bedzie odbierana jako nowa knajpka. Ale juz nie kwestionuje
                              pierwszeństwa nazwy. A czy podlega to ochronie? Prawo patentowe - raczej nie. A
                              przepisy o nieuczciwej konkurencji - to chyba to. Nie moje zmartwienie na
                              szczęscie.
                              A swoją drogą i tak do rozmów i interesach nie ma lepszego miejsca niż ten
                              narożnik w Cafe Głos. Pewno dlatego tak uważam bo korzystam z tego
                              miejsca:):):):) Kapitalny widok.
                              • dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 22:40
                                Może się już kiedyś apotkaliśmy. Ja też tam siadam, choć nie zawsze mam
                                szczęście. Uwielbiam wykusze:))
                              • dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 28.09.06, 22:41
                                I jeszcze jedno. Też kojarzę nazwę Cafe Głos z ulicami Ratajczaka/27 Grudnia.
                                • renepoznan Re: Mamy nową siedzibę! 29.09.06, 17:17
                                  Niezależnie od tej kontrowersji ciekawa bedzie walka konkurencyjna o klientów.
                                  Chyba, że knajpki bedą utrzymywane/dotowane przez redakcje.
                                  A swoja drogą co zadecyduje - smak kawy czy poziom gazet. Przekonamy się po
                                  jakis dwóch tygodniach.
                                  Najgorzej, że ja i tak wolę sok pomidorowy z lodem a te są z takich samych
                                  kartonów. :(:(:(:(:(
                                  • dobrusia_to_ja Re: Mamy nową siedzibę! 29.09.06, 17:41
                                    Uwielbiam sok pomodorowy:((
    • tipsiara A ja dzis przyjde do Was na kawe....... 28.09.06, 14:20
      i jak nie bedzie mi smakować to o wszystkim na forum napisze!!
      • speedy Re: A ja dzis przyjde do Was na kawe....... 05.10.06, 22:17
        Cafe Głos, był pierwszy. Istnieje na 27Grudnia/Ratajczaka od 1991 roku.
        Wyborcza papuguje.
        Ciekawe, ile kosztowała nowa siedziba.
        • dobrusia_to_ja Re: A ja dzis przyjde do Was na kawe....... 05.10.06, 23:17
          speedy napisał:

> Ciekawe, ile kosztowała nowa siedziba.

To ja zadam najpierw inne pytanie. Czy nowa siedziba jest własnoścą Agory, czy
          jest przez nią wynajmowana??
        • v.i.k.k.a Re: A ja dzis przyjde do Was na kawe....... 05.10.06, 23:42
          speedy napisał:

> Ciekawe, ile kosztowała nowa siedziba.
          ### sadzac po wygladzie pewnie sporo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka