Gość: ania IP: 213.17.247.* 30.10.06, 11:52 czy ktoś podpisywał umowę z biurem nieruchomości alternatywa?? Interesuje mnie ile biorą i co to jest za pismo, które muszę podpisać bo bez niego nikt nie będzie za mną rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dzurga Re: alternatywa IP: *.milczanska.net 30.10.06, 17:12 Ja sprzedalam mieszkanie z udzialem biura Alternatywa (wlasciwie to przez przypadek). Dalam ogloszenie o sprzedazy na gratce a oni przyprowadzili mi Klienta. Wczesniej nie podpisywalam z nimi zadnej umowy. Poza tym oni pobieraja prowizje tylko od kupujacego a nie od sprzedajacego. Musze natomiast powiedziec, ze byli bardzo pomocni przy zalatwianiu wszystkich kwitow potrzebnych do sprzedazy mieszkania - w Geopozie, spoldzielni itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: alternatywa IP: *.icpnet.pl 30.10.06, 20:40 Nie nie nie i jeszce raz nie. strasznie naciełam sie na to biuro. Fakt meiskzania oferują tańsze, bo biorą prowizje tylko od kupującego. Więc wtedy mozna dac nizsza cenę, a i klient szybciej sie znajdzie. Z dwa lata temu chciałam kupic śliczne mieszkanko na poddaszu za pośrednictwem tego biura. Juz miałam podpisywac umowe przedwstepną i wpłacić 20.000 zaliczki. Przed umową zapoznałam sie kięga wieczystą i tam znalazłam wpis- lokal użytkowy. Nieco to mnie zaniepokoiło jednak włascicielka biura mówiła, że to nic niepojacego bo zaadaptowane poddasze jest teraz przeciez mieszkaniem. Zaufałam jej, bo przeciez nie jestem prawnikiem, myślałam że wszystko ok. cos mnie jednak tkneło i wykonałam w dniu umowy na godzine przed telefon do banku w którym miałam brać kredyt a tam mi powiedzilei, ze w żadnym wypadku nie dostane kredytu bo je daje sie tylko na LOKALE MIESZKALNE i musi to byc wpisane w księdze wieczystej. Oczywiście umowy nie podpisałam, ale biuro zaczęło mnie nekać .... prowizją od transakcji- bo przecież znalezli mi lokal. Pani z biura powiedzila, że przeciez mogłam zawrzec umowę, bo niech Ci z banku sobie tu przyjdą, i zobaczą, ze to jest mieszkanie a nie strych. Po prostu zgroza! Wszytsko skończyło sie dobrze. ale niemiłe wrażenia pozostały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: alternatywa IP: 213.17.247.* 31.10.06, 07:44 straszne!!!!!!!! ale jednego nie rozumiem: jak znajdą mi mieszkanie a ja go nie bedę chciała kupić bo nie bedzie mi odpowidać to też coś płacę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapo Re: alternatywa IP: *.volkswagen.de 31.10.06, 10:18 W umowie napisane są Twoje prawa i obowiązki wynikające z umowy. Ja miałem tak, że płaciłbym prowizję tylko w przypadku dojścia transakcji do skutku. Dlatego polecam zapoznanie się z umową. Alternatywa ma też tak, że często przyprowadza klientów do sprzedających mieszkanie, z którym nie ma umowy. Należy zbadać ustawę o obrocie nieruchomościami czy taka czynność nie jest przypadkiem nielegalna. Jeśli tak się okaże, to można nie płacić prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapo Re: alternatywa IP: *.volkswagen.de 31.10.06, 10:23 Bardzo często agenci nieruchomości nie znają się na prawie mieszkaniowym i nie mają tak naprawdę pojęcia o obrocie nieruchomościami, księgach wieczystych, a trafili do tego zajęcia, bo akurat taką pracę znaleźli. W sytuacjach wątpliwych można sobie poradzić na różne sposoby: samemu czytać jak najwięcej o aspektach prawnych, poradzić się znajomego prawnika. Można też próbować dzwonić do szefa biura nieruchomości, który oprócz tego, że pasie się na swoich z reguły słabych agentach, to musiał zdać egzamin, ma licencję, więc różne rzeczy musi wiedzieć. Niestety nie spotkałem się z sytuacją, żeby agent sam wyszedł z inicjatywą w przypadku swojej niewiedzy i dzwonił do szefa się zapytać. Spotykałem się głównie z durnymi wypowiedziami: "notariusz to wszystko sprawdzi", podczas gdy notariusz ma stronę prawną transakcji raczej w pompce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: alternatywa IP: 213.17.247.* 31.10.06, 10:54 jestem załamana po lekturze tego co tu piszecie!!!!!!!!! Rzeczywiści mają tańsze mieszkania ale jakoś nie odzwaniają i nie odpowiadają na maile. Pewnie czekają aż sama zadzwonie. Ale chyba się przełamię bo maja interesujące oferty. dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś