Dodaj do ulubionych

zabytki techniki w województwie

04.11.06, 13:57
W ramach pracy dyplomowej muszę przygotować zestawienie polskich zabytków
techniki i przemysłu udostępnionych dla ruchu turystycznego lub takich
których zwiedzanie może odbywać sie jedynie od zewnątrz. Proszę o pomoc i
wskazanie mi takich miejsc w Waszym województwie. Chodzi mi tak o róznego
rodzaju muzea techniki, przemyslu, jak i obiekty - np. mosty, stare
elektrownie, stacje wodociagowe, kopalnie, itp.
Jeśli mogę prosić byście napisali choć jedno zdanie poza jego nazwą o takim
obiekcie,czy np. stronę www, gdzie jst on zaprezentowany - byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
Kasia z Łodzi
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: zabytki techniki w województwie 04.11.06, 14:24
      Muzeum kolejki waskotorowej w Wenecji (k/Biskupina) Sorzęt tj parowoziki i
      wagoniki. Także drobne akcesoria typu latarnie itp.

Muzeum Rolnictwa w Śreniawie k/Poznania (lokomobile i sprzęt rolny)

Parowozownia Wolsztyn. - wiadomo.
      • mantis77 Dodam tylko linka 04.11.06, 14:29
        www.muzeum-szreniawa.pl - muzeum w szreniawie

Poza tym moze warto sie skontaktować z KMPS w poznaniu przecież tramwaje i
        autobusy z przed półwiecza to też technika prawda?
        • mefisto999 Re: KMPS 11.12.06, 19:04
          Co do zabytkow komunikacji miejskiej to:

1)zajezdnia tramwajowa przy ulicy Gajowej jest zabytkowa. Najstarsze zabudowania pochodza z 1880

2)jest tez zabytkowy skład N+ND
          Wagon motorowy typu N#602 pochodzi z 1949r
          Wagon doczepny typu ND#456 pochodzi z 1952r

www.pgk.webd.pl/details.php?image_id=1920
          3)wagon 102N "Kanciak" z 1969r wagon dosc niezwykly bo produkowany bardzo krotko.

www.pgk.webd.pl/details.php?image_id=1290
          Produkcja tego typu wozow zostala szybko przerwana poniewaz okazalo sie ze nietypowo zamontowana przednia szyba odbijala promienie sloneczne prosto w oczy motorniczego. Wagon zostal przeprojektowany i powstala poprawiona wersja 102NA

www.pgk.webd.pl/details.php?image_id=1210
          W moim poscie nie moze brakowac prawdziwej gwiazdy transportu zbiorowego poprzedniej "epoki", czyli Jelcza RTO popularnego "ogórka"

www.pgk.webd.pl/details.php?image_id=1099
          Prawdziwy rok produkcji NIEZNANY. Teoretyczny rok producji 1985r (papiery wozu. Do 2004 jezdzil jako... GIMBUS dzies na wsi. Do poznania przyjechal o wlasnych silach!! (po drodze odpadlo mu jedno kolo blizniacze z tylniej osi;)

Jest tez doczepka do przewozu osob. Niestety dzisiejsze prawo drogowe zabrania worzenia ludzi w przyczepce.

Pozdrawia czlonek KMPS

• mefisto999 Re: KMPS uzupelnienie 11.12.06, 19:15
            W kazda niedziele istnie mozliwosc przejechania sie skladem N+ND oraz Jelczem RTO "Ogórkiem" W ramach lini tyrystycznej

Szczegóły na: www.pgk.webd.pl/kmps/
    • pan.nikt Re: zabytki techniki w województwie 04.11.06, 16:23
      czy to zbytek techniki??
      W każdym razie w Żydowie gmina Kołaczkowo (chyba), powiat Wrzesnia działa stara zabytkowa kuźnia.
      W typowym budynku kuziennym z początku wieku i z typowym dla ówczesnej kuźni wyposażeniem.
      Podobno można dogadać się codo pokazu.

• pan.nikt a z innej smutnej strony 04.11.06, 16:30
        w całym kraju na każdym kroku mamy "zabytowe"obieky pofabryczne i popegerowskie.
        Ofiary idiotycznej kuracji Balcerowicza i Mazowiekiego, czyli Postkomuny i unitów.

Iżeby nie było, ze uparłem się na Balcerowicza.
        Zawsze buntowałem się przeciwko bezsensownemu rozpier..laniu naszego przemysłu.
        Twierdzenie, że był zacofany, każdemu, kto ma pojecie o przemyśle łatwo zweryfikować odwiedzając no Szkocję, czy Anglię.
        Wiele z działąjących i prosperujących tu firm w ramach polskiego neofityzmu europejskiego zostałoby zamknietych decyzjami PiP-u Sanepidu, albo "innych świetych".

I piszę to całkiem poważnie, świadom poziomu naszego przemysłu i kawałka przemysłu Szkocji
    • pan.nikt Re: zabytki techniki w województwie 04.11.06, 16:33
      i oczywiście "wieże ciśień", gazownie, choćy w Poznaniu, lokomotywownie, wspomniany Wolsztyn, ale i Gniezno.
      Muzeum lokomotyw w Wenecji, koło Żnina.
      • Gość: Adam Re: zabytki techniki w województwie IP: *.echostar.pl 06.11.06, 07:55
        > Muzeum lokomotyw w Wenecji, koło Żnina.

A to jest akurat województwo kujawsko-pomorskie...
    • pan.nikt Kultowa "Syrena", też zabytek, a kultowa Warszawa" 04.11.06, 16:40
      www.syrena.nekla.pl/
      a to znasz??
      syrena.nekla.pl/forum/dload.php?action=download&id=48
      • Gość: kruk Re: Kultowa "Syrena", też zabytek, a kultowa Wars IP: *.icpnet.pl 05.11.06, 21:12
        przed siedziba kruka na alejach wuelkopolskich stoi maszyna uzywana przez nich
        od prawie 100 lat(o ile dobrze pameitam)
    • Gość: JZ Muzeum Młynarstwa - Jaracz IP: *.astra-net.com 06.11.06, 09:57
      Link do krótkiego opisu:
      www.oborniki.wlkp.pl/articles.php?id=99
      • Gość: ? Re: Most spawany a nie nitowany IP: 142.94.86.* 06.11.06, 14:27
        Szkoda ze tylko w wojewodztwie.
        Na trasie z Poznania do Warszawy jest bowiem stary most z lat 20-tych lub 30-
        tych.
        Zaprojektowny przez prof. Bryle o ile dobrze pamietam.
        Nie uzyto do jego budowy ani jednego nitu. Zostal w calosci zespawany.
        Pierwszy w Europie!
        Tylko w USA zbudowano taki wczesniej.
        • Gość: ? Re: Pierwszy na swiecie IP: 142.94.86.* 06.11.06, 14:37
          Przepraszam, sprawdzilem i koryguje:
          Stefan Bryla,
          The first arc welded highway bridge in the world, near Lowicz!

A wiec jednak polski inzynier przed Amyrykanami.
    • ciekawa123 Re: zabytki techniki w województwie 16.11.06, 21:24
      Serdecznie dziękuję za pomoc.. Cieplutko pozdrawiam z ciepłej Łodzi.
      • Gość: kiks Re: zabytki techniki w województwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 21:52
        A wiatraki w Lednicy. Jest tam kilka zebranych w jednym miejscu wiatraków napędzających żarna. Dawno tam nie byłem, ale kiedys nawet można było kupić makę zmielona na oczach kupującego. Nie wiem czy nadal są czynne, może już brakować specjalistów do ich obsługi.
        pamiętm mój podziw dla rozwiązań technicznych a trzeba pamiętać, że wszystkie mechanizmy wykonywane były z drewna. Wiatraki wyposażane były nawet w napędzane wiatrem wciągniki linowe- jak byśmy dzisiaj nazwali to urządzenie, pozwalające uniknąć wnoszenia worów ze zbożem na plecach.
        Jednak uogólniając trzeba powiedzieć, że nie ma w nas ducha do utrwalania dla następnych pokoleń urządzęń technicznych.
        To paradoks, ale w dobrze rozwijającej się gospodarce nie ma miejsca na sentymenty.
        Zabytki można znaleźć tam, gdzie z rozmaitych powodów gospodarka nagle się załamała. Na przykład w Brugii zachowało się doskonale stare miasto, bo w pewnym momencie rzeka Zwin, u ujścia której leżał port- zmieniła bieg i kupcy z dnia na dzień bankrutowali. Cos podobnego przytrafiło sie w Chester w Angli- ale piszę to z pamięci i mogę się mylić.
      • Gość: kiks Re: zabytki techniki w województwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 22:55
        A wiatraki w Lednicy. Jest tam kilka zebranych w jednym miejscu wiatraków napędzających żarna. Dawno tam nie byłem, ale kiedys nawet można było kupić makę zmielona na oczach kupującego. Nie wiem czy nadal są czynne, może już brakować specjalistów do ich obsługi.
        pamiętm mój podziw dla rozwiązań technicznych a trzeba pamiętać, że wszystkie mechanizmy wykonywane były z drewna. Wiatraki wyposażane były nawet w napędzane wiatrem wciągniki linowe- jak byśmy dzisiaj nazwali to urządzenie, pozwalające uniknąć wnoszenia worów ze zbożem na plecach.
        Jednak uogólniając trzeba powiedzieć, że nie ma w nas ducha do utrwalania dla następnych pokoleń urządzęń technicznych.
        To paradoks, ale w dobrze rozwijającej się gospodarce nie ma miejsca na sentymenty.
        Zabytki można znaleźć tam, gdzie z rozmaitych powodów gospodarka nagle się załamała. Na przykład w Brugii zachowało się doskonale stare miasto, bo w pewnym momencie rzeka Zwin, u ujścia której leżał port- zmieniła bieg i kupcy z dnia na dzień bankrutowali. Cos podobnego przytrafiło sie w Chester w Angli- ale piszę to z pamięci i mogę się mylić.
        • renepoznan Lednica 16.11.06, 22:59
          Wiatraki na Ldnicy już chyba nie mielą. Natomiast mozna w niektóre dni odejrzeć
          inne wiejskie rzemiosło.. Jednak to z przemysłem niewiele ma współnego.
          Na Lednicy to polecałbym wypiekany tam chleb ze smalcem i ogórkiem. Tylko to
          nie wyrób przemysłowy - na szczęscie.
    • Gość: romek Re: zabytki techniki w województwie IP: *.toya.net.pl 11.12.06, 13:07
      nikt nie wspomniał o Staryn Browarze
      • Gość: kiks4 Re: zabytki techniki w województwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 16:46
    • Gość: kiks4 stara piekarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 16:50
      Ile razy przejeżdżam przez Murowana Goślinę- kupuję w rynku chleb. Zwłaszcza orkiszowy (co to jest orkisz- reka do góry!) mozna jeść przez tydzień z przyjemnościa. Myślę, że piekarnia musi miec jakies stare urządzenia bo żadna nowoczesna piekarnia takiego chleba nie jest w stanie upieć!
      Oby tylko dobrze zarabiając na świetnym chlebie nie zainwestowali zysków w modernizację urządzeń- bo wszystkie te smaki diabli wezmą!
    • mankut400 Re: zabytki techniki w województwie 12.12.06, 10:38
      Generalnie nie szanujemy zabytków techniki. Wczoraj przejeżdżałem przez
      Duszniki (Wielkopolskie ;) - koło Lwówka), no i cóż? Przepiękny, duży młyn o
      ciekawej architekturze dosłownie rozpada się. Dachu już nie ma, ściany powoli
      zanikają :((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka