Dodaj do ulubionych

co wybrac? pomozcie!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 13:15
Mam maly problem nie moge sie ostatecznie zdecydowac na projekt domku...
Poradzcie! Moze ktos kto sie bardziej na tym zna, juz budowal mial by jakies
pomocne wskazowki przemawiajace na korzysc lub niekorzysc ktoregos z tych
projektow...

www.galeriadomow.pl/plan.php?planID=90
www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=78&a=177

Obserwuj wątek
    • Gość: mariooo Re: co wybrac? pomozcie! IP: *.icpnet.pl 22.11.06, 14:54
      to co jest zastanawiające to strop (monolityczny zelbetowy, lub gesto zebrowy).
      po co w domu parterowym taki strop???
      w tym wypadku koszty budowy beda wieksze od budowy domu z poddaszem poniewaz tu
      masz spora powierzcznie parteru - czyli fundamenty (zbrojenia + beton + piach +
      posadzki ....) i dodatkowo strop!!! dom o podobnej powierzchni ale z uzytkowym
      poddaszem bedzie mial mniejsze fundamenty i mniejszy strop niz prezentowane tu
      projekty.

proponuje poszukac domku (lub sprawdzic mozliwosc zmiany w tym projekcie) z
      innym stropem - w parterowkach najczestszym rozwiązaniem jest strop drewniany z
      podwieszanym sufitem.
      • Gość: alex Re: co wybrac? pomozcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:39
        bardzo dziekuje za opinie :)jak wczesniej wspomnialam sa dla mnie bardzo cenne
        bo ja sie wogole na tym nie zam a stoje przed wyborem projektu :) czy jak
        zasosuje sie taki strop jaki Ty proponujesz to nadal bedzie mozliwosc
        uzytkowania poddasza?
        • Gość: mariooo Re: co wybrac? pomozcie! IP: *.icpnet.pl 22.11.06, 16:51
          ale tylko jeden z tych projektow ma poddasze i to hmmm raczej na suszarnie:)
          jezeli wybierasz parterowke to jest to parterowka. jezli wybierasz dom z
          uzytkowym poddaszem - to poddasze jest uzytkowe. :)

przy stropach zelbetowych (monolitycznych czy gestozebrowych), koszt 90m2 to ok
          12-15tys. wiec po co wykonywac taki strop skoro i tak nie bedzie tam pokoi??

chyba ze masz kase i budujesz to na co masz ochote :)

przy zastosowaniu stropu drewnianego oczywiscie ze mozesz je uzytkowac -
          poprostu jako podloga posluza ci np plyty OSB lub deski.

ja buduje dom zuzytkowym poddaszem.
          • Gość: alex Re: co wybrac? pomozcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:15
            na stronce tych projektow napisali ze oba domy maja mozliwosc adaptacji
            poddasza??? a gdyby zrobic strop taki jak ty mowisz w tych domkach czy koszt
            byl by tanszy? A jaki domek, wg jakiego projektu Ty budujesz? :)
            • Gość: mariooo Re: co wybrac? pomozcie! IP: *.icpnet.pl 22.11.06, 17:20
              nie wiem czy konstruktor zgodzi sie na zmiane projektu - bo to sa kolejne
              obciazenia. ale w widokow tych projektow nie bardzo widac zeby mozna je bylo
              jakos sensownie adaptowac.

projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=279&IdKolekcji=
              jako kopalnie wiedzy polecam

fotum.murator.pl
              • Gość: alex Re: co wybrac? pomozcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:47
                tak :) czesto wchodze na to forum ale tylko w pracy niestety u mnie w domu
                jakos nie wiem dlaczego ale jakos nie chce strony muratora zasladowac
                • Gość: baba pyt do marioo IP: 62.189.41.* 23.11.06, 03:35
                  Mario... powiedz mi prosze jesli masz takowa wiedzy czy dom z uzytkowym
                  poddaszem bardzo zwieksza koszt budowy? Ja planuje parter ale bez poddasza
                  uzytkowego z ew. takim zaadoptowaniem aby mozna bylo tam skladowac rupiecie...

pozdrawiam
                  • Gość: mariooo Re: pyt do marioo IP: *.icpnet.pl 23.11.06, 08:00
                    wybor projektu to kwestia indywidialna. ja zdecydowalem sie na uztykowe
                    poddasze dlatego, ze w tej chili nie potrzebuje jeszcze pokoi na gorze, ale
                    planuje powiekszenie rodziny. nie chcialem ponosic kosztow zwiazanych z
                    wykonczeniem (poza scianami, tynkami i instalacjami) w tejchywili, a poprostu
                    przelozyc to np na rok 2012.

sadze ze koszty budowy sa podobne. ale jezleli budujemy dom o pow parteru np
                    130m2 (+garaz czyli np 150m2) to fundamenty beda duzo wieksze niz w przypadku
                    domu z uzytkowym poddaszem o pos 130m2 + garaz (bo chyba oczywista sprawa est
                    ze czesc tej powierzchni jest na gorze) i dajemy do tego strop zelbetowy to tak
                    jakbysmy budowali dom z uzytkowym poddaszem - bo przeciez wystarczy zbudowac
                    scianke kolankow i powstaje nam dom conajmniej 250m2, a budowa tego domu jest
                    juz drozsza.

w przyadku parterowek poddasze jest nieuzytkowe - co nie oznacza ze nie mozemy
                    z nigo kozystac, ale nie mozemy na nim zamieszkac. wiec w takim przypadku warto
                    zastanowic sie czy strop powinien byc tak mocny i szukac projektu w miare
                    taniego w wykonaniu.

moim zdaniem domy parterowe ze stropami betonowymi to poroniony pomysl
                    podrazajacy koszty budowy

• Gość: gość Re: co wybrac? pomozcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:23
                  Od ponad roku mieszkamy w domu- projekt z Muratora nazywa się PRAKTYCZNY parter
                  z poddaszem użytkowym i garażem.Dodatkowo dokonaliśmy adaptacji projektu i mamy
                  w części 3/4 budynku zrobioną część piwniczną.Mój mąż mnie do tego przekonał ja
                  byłam początkowo na nie, bo to przecież dodatkowe koszty.Ale dziś uważam,że
                  pomysł był dobry ponieważ mam cztery pomieszczenia tj.suszarnię, kotłownię, pom
                  do rekreacji,spiżarnię.Mamy szfki ,regały jest gdzie przechowywać różne rzeczy
                  a są takie. Projekt domu jest bardzo prosty nie ma różnych wymyślnych elementów
                  (zrezygnowaliśmy z tzw.boazerii na zewnętrznej elewacji) braliśmy pod uwagę
                  koszty utrzymania domu dziś i w przyszłości, niestety ale to my właściciele
                  musimy o taki dom dbać a tak szczerze to zawsze jest coś do zrobienia.Radzę
                  również pomyśleć o garażu.
                  pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka