Dodaj do ulubionych

Agonia metropolii

08.04.03, 09:45
Polecam wszystkim artykuł w ostatnim numerze "Wprost" pod takim właśnie
tytułem. Błagam niech ktoś zrobi link - wtedy będziemy mogli podyskutować.
Temat bardzo ciekawy i "na czasie".
Oto garść cytatów:
"Marginalizacja Gdańska jest porównywalna tylko z upadkiem miasta na początku
XVII wieku.Kraków nie ma nawet części tego znaczenia, jakie miał w połowie
XIX wieku, kiedy w monarchii austro-węgierskiej tworzono nowoczesny samorząd.-
Francuska choroba, zwana czasem meksykańską, to silna centralizacja,
zbieganie się w stolicy wszystkich nitek politycznych, finansowych i
kulturalnych.Polska, Meksyk i Francja to państwa silnie scentralizowane, z
jednym silnym ośrodkiem miejskim rozbudowującym się kosztem pozostałych
regionów - mówi Donald Tusk, wicemarszałek sejmu, poseł PO z Gdańska.(...)
Warszawa wysysa wszystko co najlepsze z wielkich miast - zgodnie mówią ich
prezydenci.(...)obok Berlina różne funkcje metropolitalne pełnią Frankfurt,
Monachium, Kolonia czy Hamburg. W Polsce takie funkcje praktycznie utraciły
już Kraków, Wrocław, Poznań i Gdańsk.(...) Świadomie, głównie wskutek działań
ministerstwa Transportu chroniącego interesy warszawskiego Przedsiebiorstwa
Państwowego Porty Lotnicze i Okęcia, ograniczano znaczenie lotnisk w
Krakowie,Poznaniu, Gdańsku czy Szczecinie. Zablokowano wejście Lufthansy do
Krakowa, wskutek czego miasto nie ma połaczeń lotniczych z Berlinem i
Monachium. Upada krakowski ośrodek telewizyjny, do Warszawy przenoszą się
ogólnopolskie pisma. Do stolicy ucieka tez kapitał.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pozhoga Re: Agonia metropolii IP: *.man.polbox.pl 08.04.03, 11:14
      Piękny temat i na czasie.
      Czy mnie wzrok myli, czy też rzeczony artykuł
      ukazał się we Wproście ? Jeśli tak, to ich bezczelność
      zapiera dech w piersiach.

Pzdr,
      • wpszemek Re: Agonia metropolii 08.04.03, 11:22
        Gość portalu: Pozhoga napisał(a):

> Piękny temat i na czasie.
        > Czy mnie wzrok myli, czy też rzeczony artykuł
        > ukazał się we Wproście ? Jeśli tak, to ich bezczelność
        > zapiera dech w piersiach.
        >
        > Pzdr,
        Dlaczego "bezczelność"? Wprost od lat walczy z centralizacją. Wiedzą co to za
        smok, bo sami musieli się kiedys przenieść do stolycy. Trzeba im przyznać, że
        nie zmienili frontu i tworzą swoiste propoznańskie lobby.
        • Gość: P.B Wprost nadal kombinuje IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 12:16
          Ciekawe dlaczego nie zaznaczyli, że większość z tych 18 tys. przeprowadziła się
          na przedmieścia Poznania?
          Dziwi mnie również, że podali liczbę ludności W-wy wynoszącą 2 mln osób, czyli
          z przedmieściami, natomiast resztę miast tylko w granicach administracyjnych.
        • Gość: bart Re: Agonia metropolii IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 13:25
          wpszemek napisał:

> Gość portalu: Pozhoga napisał(a):
          >
          > > Piękny temat i na czasie.
          > > Czy mnie wzrok myli, czy też rzeczony artykuł
          > > ukazał się we Wproście ? Jeśli tak, to ich bezczelność
          > > zapiera dech w piersiach.
          > >
          > > Pzdr,
          > Dlaczego "bezczelność"? Wprost od lat walczy z centralizacją. Wiedzą co to za
          > smok, bo sami musieli się kiedys przenieść do stolycy. Trzeba im przyznać, że
          > nie zmienili frontu i tworzą swoiste propoznańskie lobby.

Halo Wpszemek!!! Tym razem nie mogę się z Tobą zgodzić. Wprsot przenióśl się do
          stolycy bo taki kaprsy miał Król - przefarbowany komuch, który w Poznaniu miał
          dużo wrogów a w "warszawce" dużo kolegów. Dlatego tam zamieszkał a ze soba
          zabrał gazetę, któa od lat toworzyli poznaniacy, i nad którą Król w perfidny i
          złodziejski sposó przejął kontrolę! A Wprost mógl doskonale funkcjonowac na
          dotychczasowych zasadach - głowna redakcja i siedzibą w Poznaniu, a druga
          redakcja w stolycy. To nawet dobrze kiedy szefowstwo opiniotwórczej gazety
          trzymałoby się z dala od korupcjogennej stolycy. Gdyby nie Król...
          • Gość: Lechita Re: Agonia metropolii IP: 218.39.19.* 08.04.03, 13:49
            Gość portalu: bart napisał(a):

> wpszemek napisał:
            >
            > > Gość portalu: Pozhoga napisał(a):
            > >
            > > > Piękny temat i na czasie.
            > > > Czy mnie wzrok myli, czy też rzeczony artykuł
            > > > ukazał się we Wproście ? Jeśli tak, to ich bezczelność
            > > > zapiera dech w piersiach.
            > > >
            > > > Pzdr,
            > > Dlaczego "bezczelność"? Wprost od lat walczy z centralizacją. Wiedzą co to
            > za
            > > smok, bo sami musieli się kiedys przenieść do stolycy. Trzeba im przyznać,
            > że
            > > nie zmienili frontu i tworzą swoiste propoznańskie lobby.
            >
            > Halo Wpszemek!!! Tym razem nie mogę się z Tobą zgodzić. Wprsot przenióśl się
            do
            >
            > stolycy bo taki kaprsy miał Król - przefarbowany komuch, który w Poznaniu
            miał
            > dużo wrogów a w "warszawce" dużo kolegów. Dlatego tam zamieszkał a ze soba
            > zabrał gazetę, któa od lat toworzyli poznaniacy, i nad którą Król w perfidny
            i
            > złodziejski sposó przejął kontrolę! A Wprost mógl doskonale funkcjonowac na
            > dotychczasowych zasadach - głowna redakcja i siedzibą w Poznaniu, a druga
            > redakcja w stolycy. To nawet dobrze kiedy szefowstwo opiniotwórczej gazety
            > trzymałoby się z dala od korupcjogennej stolycy. Gdyby nie Król...

Wprost to szmata. Przestalem to swinstwo czytac po zdradzie Poznania.
      • Gość: przem Re: Agonia metropolii IP: 158.75.48.* 10.04.03, 12:16
        A Radio Maryja ma swoją centrale w Toruniu i ojciec dyrektor chce tu utworzyć
        centrum Polonijne( już kupił ziemie ! ), każde miasto powinno mieć swojego ojca
        dyrektora. :)))).
    • Gość: P.B Re: Agonia metropolii IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 11:58
      wpszemek napisał:

> Polecam wszystkim artykuł w ostatnim numerze "Wprost" pod takim właśnie
      > tytułem. Błagam niech ktoś zrobi link - wtedy będziemy mogli podyskutować.
      > Temat bardzo ciekawy i "na czasie".
      > Oto garść cytatów:
      > "Marginalizacja Gdańska jest porównywalna tylko z upadkiem miasta na początku
      > XVII wieku.Kraków nie ma nawet części tego znaczenia, jakie miał w połowie
      > XIX wieku, kiedy w monarchii austro-węgierskiej tworzono nowoczesny samorząd.-
      > Francuska choroba, zwana czasem meksykańską, to silna centralizacja,
      > zbieganie się w stolicy wszystkich nitek politycznych, finansowych i
      > kulturalnych.Polska, Meksyk i Francja to państwa silnie scentralizowane, z
      > jednym silnym ośrodkiem miejskim rozbudowującym się kosztem pozostałych
      > regionów - mówi Donald Tusk, wicemarszałek sejmu, poseł PO z Gdańska.(...)
      > Warszawa wysysa wszystko co najlepsze z wielkich miast - zgodnie mówią ich
      > prezydenci.(...)obok Berlina różne funkcje metropolitalne pełnią Frankfurt,
      > Monachium, Kolonia czy Hamburg. W Polsce takie funkcje praktycznie utraciły
      > już Kraków, Wrocław, Poznań i Gdańsk.(...) Świadomie, głównie wskutek działań
      > ministerstwa Transportu chroniącego interesy warszawskiego Przedsiebiorstwa
      > Państwowego Porty Lotnicze i Okęcia, ograniczano znaczenie lotnisk w
      > Krakowie,Poznaniu, Gdańsku czy Szczecinie. Zablokowano wejście Lufthansy do
      > Krakowa, wskutek czego miasto nie ma połaczeń lotniczych z Berlinem i
      > Monachium. Upada krakowski ośrodek telewizyjny, do Warszawy przenoszą się
      > ogólnopolskie pisma. Do stolicy ucieka tez kapitał.

dzięki za info
    • Gość: Lechita Hypokryci IP: 218.39.100.* 08.04.03, 13:10
      Ciekawe ze o centralizacji pisze gazeta ktora zdradzila Poznan i przeniosla sie
      do Warszawy.
    • Gość: Lechita Do PB IP: 218.39.19.* 08.04.03, 13:42
      odawazny jestes. Uwazaj bo za ten artykul dostaniesz tam bana.
      • Gość: P.B Re: Do PB IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 14:04
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

> odawazny jestes. Uwazaj bo za ten artykul dostaniesz tam bana.

spoko, dam rade :)
      • wpszemek wracając do sedna... 08.04.03, 14:30
        Miałem nadzieję, że ktoś zrobi link do tego artykułu, żeby wszyscy mieli
        możliwość zapoznania się z problemem. Co tu ma do rzeczy liczba mieszkańców
        Wawy? Zdrada "Wprost"? Dla mnie ważniejsze jest CO tam piszą a nie z jakiego
        miasta w Polsce. Przekrój też przeniósł się do Wawy i Krakusy nie ogłaszają
        secesji Małopolski z tego powodu. Można się wkurzac z powodu przenosin do
        stolicy coraz większej ilości firm, ale nic z tego pomstowania nie wynika.
        Artykuł we Wprost (nie pierwszy na ten temat) jest małym kroczkiem na drodze
        uswiadamiania obywateli. Wszyscy są w Polsce sfrustrowani, dosłownie wszyscy.
        Wystarczy poczytac sobie fora dyskusyjne innych miast - np.Szczecina czy
        Bydgoszczy. Tylko kto zabrania mieszkancom polskich niby-metropolii wybierać
        polityków, którzy od lat domagają się decentralizacji? Chyba nikt nie sądzi, że
        decentralizowac państwo bedą politycy z SLD! A może liczymy na chłopaków z PSL-
        u? Samoobrona? Sęk w tym Panowie, że mądrym ludziom w tym kraju jakoś się nie
        chce. Przed ostatnimi wyborami do parlamentu organizowano w poznańskich
        szkołach takie niby-prawybory, by uczyć młodych obywateskiej postawy. Wyniki
        tych prawyborów były wielce obiecujące. Zdecydowanie wygrywała PO przed...UW!
        Powstaje pytanie: co się dzieje z tymi młodymi, kiedy wreszcie wchodza w
        dorosłe życie i otrzymują prawa wyborcze?
        Nie widzę sensu w wypominaniu Markowi Królowi pezetpeerowskiej przeszłości
        (wiem,wiem-był członkiem KC), gdyby wszyscy starzy partyjniacy zmieniali
        poglądy z czerwonych na liberalne, żylibysmy teraz w innym kraju i cała ta
        dyskusja nie byłaby potrzebna. Niestety dawni koledzy M.Króla, którzy poszli
        spać jako komuniści a obudzili się jako socjaldemokraci postanowili udowodnic,
        że socjalizm nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Jak dotąd idzie im
        całkiem nieźle. Fidel Castro też się trzyma i rechocze czytając o kolejnych
        genialnych planach Grzegorza Kołodki.
        • Gość: Adek Re: wpszemek - nieliczny rozsądny. A inni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.03, 14:50
          Wpszemek - nieliczny rozsądny poznaniak na tym forum. Bardzo trzeżwo podchodzi
          do spraw. Przyczyn problemów poznania nie upatruje w spisku warszawiaków a
          szuka przyczyn u podstaw. I o to chodzi. Polska nie rzadzą tylko i wyłacznie
          warszawiacy. Polską rzadzą ludzie wybierani przez Was. Jak zycie pokazuje wybór
          ich był niecelny. I to oni sa na tyle wgodni, źe skupiają różne instytucje i
          sprawy w Warszawie i raczej nie myśla o decentralizacji. Tylko, źe z jakiej
          "paki" winę za niepowodzenia zwalacie na warszawiaków i Warszawę? W czym np. ja
          Wam zawiniłem? Ograniczyłem Wam loty z Ławicy? Dla mnie samoloty z Ławicy mogą
          latać nawet na Marsa.

Takźe zastanówcie sie dokładnie zanim w przypływie buntu i złości znów
          obrazicie warszawiaków i Warszawę, którzy nie powinni być adresatem Waszych
          żali. Tym adresatem jest rząd i inne centralne władze (z poznaniakami w
          składzie).
          • Gość: carsten Re: wpszemek - nieliczny rozsądny. A inni? IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.03, 16:24
            Nie rozumiem tego,ani zbyz mnie to bardzo nie interesuje,postaram sie skopiowac
            link do tego artykulu:
            www.wprost.pl/ar/?O=42879
    • Gość: P.B Bardzo ważne!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 16:26
      Przeczytajcie ten artykuł, jest jeszcze bardziej obszerny i pouczający od tego
      z tygodnika Wprost.

www.tygodnik.com.pl/numer/274709/purchla.html
      P.S
      Jak słusznie kolega behemot na forum Skyscrapercity zauważył, redakcja Wprost w
      dość perfidny sposób skopiowała cześć artykułu z Tygodnika Powszechnego.
      Takie działanie to nic innego jak brak jakichgokolwiek chęci do poprawy
      własnego wizerunku (które nie raz wystawione było na szwank), strasznie się ten
      tygonik Wprost zepsuł, żeby nie powiedzieć zeszmacił.
      • Gość: kuburs Re: Bardzo ważne!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 08.04.03, 17:19
        czegos tu nie rozumiem -
        piszesz o smierci metropolii - a przeciez z tego artykulu wynika ze wlasnie
        metropolia sie rozwija :)
        • Gość: P.B Re: Bardzo ważne!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 18:16
          Gość portalu: kuburs napisał(a):

> czegos tu nie rozumiem -
          > piszesz o smierci metropolii - a przeciez z tego artykulu wynika ze wlasnie
          > metropolia sie rozwija :)

rozwija?
          wyssaniem prawie wszystkiego co ma Kraków, Poznan, Wrocław nazywasz rozwojem?
          to że padło kilka miłych słów pod adresem tych 3 miast (że mają szansę dać
          sobie radę w UE) nie oznacza, że jest pięnie
          • Gość: kuburs Re: Bardzo ważne!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 08.04.03, 18:27
            nie mow mi, ze Krakow czy Gdynia sie nie rozwija bo bywam tam regularnie i
            widze wszystko na bierzaca. A, ze Warszawa rozwija sie najszybciej to dlatego,
            ze jest najwieksza i ma najlepsza infrastrukture. Najlepiej zwalac wszystko na
            Warszawe czy Warszawke, no bo niby na kogo. A przeciez sejmu czy rzadu nie
            wybieraja tylko Warszawiacy. A niby co wam wysysamy - wasze koziolki, czy smoka
            z krakowa? Duzo jest na tym waszym forum jakis bredni nie popartych niczym
            konkretnym. A na marginesie to wam chyba tez powinno zalezec na pieknej
            stolicy, co nie? Wam tez by sie to oplacilo! A fakt, ze u nas zostaje 5%
            zbieranych u nas podatkow daje chyba do myslenia. I nie mowcie, ze
            centralizacja wymaga aby jechac do Warszawy i zakladac tu firmy, bo mam kolege
            w Krakowie, ktory tam dziala, handluje z Ukraina i ma sie dobrze. A wiec
            Poznań - do roboty!!!
            • Gość: P.B Re: Bardzo ważne!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 19:04

> nie mow mi, ze Krakow czy Gdynia sie nie rozwija bo bywam tam regularnie i
              > widze wszystko na bierzaca. A, ze Warszawa rozwija sie najszybciej to
              dlatego,
              > ze jest najwieksza i ma najlepsza infrastrukture. Najlepiej zwalac wszystko
              na
              > Warszawe czy Warszawke, no bo niby na kogo. A przeciez sejmu czy rzadu nie
              > wybieraja tylko Warszawiacy. A niby co wam wysysamy - wasze koziolki, czy
              smoka
              >
              > z krakowa? Duzo jest na tym waszym forum jakis bredni nie popartych niczym
              > konkretnym. A na marginesie to wam chyba tez powinno zalezec na pieknej
              > stolicy, co nie? Wam tez by sie to oplacilo! A fakt, ze u nas zostaje 5%
              > zbieranych u nas podatkow daje chyba do myslenia. I nie mowcie, ze
              > centralizacja wymaga aby jechac do Warszawy i zakladac tu firmy, bo mam
              kolege
              > w Krakowie, ktory tam dziala, handluje z Ukraina i ma sie dobrze. A wiec
              > Poznań - do roboty!!!

łatwo powiedzieć, gorzej wykonać,
              tak trudno zrozumieć, że W-wa uniemożliwia działanis o znaczeniu
              ponadregionalnym
              • Gość: P.B jeszcze jedno IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 19:07
                w Polsce nie rzadzą jednostki, lecz partie polityczne, a gdzie są centrale tych
                partii?
                • Gość: Adek Re: Nie bądź smieszny kolego!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.03, 08:27
                  Gość portalu: P.B napisał(a):

> w Polsce nie rzadzą jednostki, lecz partie polityczne, a gdzie są centrale
                  tych
                  >
                  > partii?

Nie bądź śmieszny kolego z Poznania. Centrale są w Warszawie, żeby byc blizej
                  parlamentu i źycia politycznego. To chyba logiczne. I niepowesz mi, ze np.
                  takak samoobrona jest partią warszwską?

Większość twoich tekstów była logiczna (no, w miarę) a tu taka gafa.
                  • Gość: P.B Re: Nie bądź smieszny kolego!!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 08:32
                    Gość portalu: Adek napisał(a):

> Nie bądź śmieszny kolego z Poznania. Centrale są w Warszawie, żeby byc blizej
                    > parlamentu i źycia politycznego. To chyba logiczne. I niepowesz mi, ze np.
                    > takak samoobrona jest partią warszwską?
                    >
                    > Większość twoich tekstów była logiczna (no, w miarę) a tu taka gafa.

logiczne?
                    czy to, że najważniejsze komórki partyjne są w W-wie jest bez znaczenia?
                    • Gość: Adek Re: Nie bądź smieszny kolego!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.03, 08:36

> Gość portalu: Adek napisał(a):
                      >
                      > > Nie bądź śmieszny kolego z Poznania. Centrale są w Warszawie, żeby byc bli
                      > zej
                      > > parlamentu i źycia politycznego. To chyba logiczne. I niepowesz mi, ze np.
                      >
                      > > takak samoobrona jest partią warszwską?
                      > >
                      > > Większość twoich tekstów była logiczna (no, w miarę) a tu taka gafa.
                      >
                      > logiczne?
                      > czy to, że najważniejsze komórki partyjne są w W-wie jest bez znaczenia?

Logiczne - proste wytłumaczenie wyżej. Czy ja jakoś niezrozumiale piszę?

Zdaje się (o ile sie nie mylę), że UW ma teraz centralę w Krakowie. I jak na
                      tym oddaleniu od parlamentu i polityki w wyborach wyszła? AWS zdaje się ma
                      centrale w Gdańsku i podobnie odpadł w przedbiegach.
                      • Gość: p.B Re: Nie bądź smieszny kolego!!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 14:20
                        Gość portalu: Adek napisał(a):

> Zdaje się (o ile sie nie mylę), że UW ma teraz centralę w Krakowie. I jak na
                        > tym oddaleniu od parlamentu i polityki w wyborach wyszła? AWS zdaje się ma
                        > centrale w Gdańsku i podobnie odpadł w przedbiegach.

mi się zdaje, że wszystkie partie mają centrale w stolicy, na pewno zarząd UW
                        jest w W-wie, a w Gdańsku jest NSZZ Solidarność, AWSP raczej w stolicy
            • Gość: kukmajst Re: Bardzo ważne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 19:39

> A na marginesie to wam chyba tez powinno zalezec na pieknej
              > stolicy, co nie?

Jasne, zależy nam jak jasna cholera

> Wam tez by sie to oplacilo!

No oczywiście, że wszystkim w Polsce opłaca się, żeby stolica była jak
              najpiekniejsza - gotowi jesteśmy na ten cel oddać całą krwawicę, byle tylko
              warszawiacy mogli żyć w ślicznym i przyjemnym mieście

> A fakt, ze u nas zostaje 5%
              > zbieranych u nas podatkow daje chyba do myslenia.

Jak to mistrzu wyliczyłeś?
              • omar1 Re: Bardzo ważne!!! 08.04.03, 20:42
                Czy Wy mili poznaniacy nie możecie tego zrozumiec ,ze TYLKO warszawa liczy
                sie.Reszta to padlina."Co to jest gdańsk?"Kraków,szczecin,suwałki.
                W koronie może byc tylko jedna perła-Warszawa.
                Pozdrawiam .
                • Gość: Wielka Akcja omar1 - witamy w wlkp. Twój przydział poniżej IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 21:21
                  omar1 napisał:

> Czy Wy mili poznaniacy nie możecie tego zrozumiec ,ze TYLKO warszawa liczy
                  > sie.Reszta to padlina."Co to jest gdańsk?"Kraków,szczecin,suwałki.
                  > W koronie może byc tylko jedna perła-Warszawa.
                  > Pozdrawiam .

Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych "Dziekanka" im. A.
                  Piotrowskiego; Gniezno ul. Poznańska 15 tel (61) 426 21 71

• Gość: Adek Re: Omar - nie przeginaj. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.03, 08:33
                  omar1 napisał:

> Czy Wy mili poznaniacy nie możecie tego zrozumiec ,ze TYLKO warszawa liczy
                  > sie.Reszta to padlina."Co to jest gdańsk?"Kraków,szczecin,suwałki.
                  > W koronie może byc tylko jedna perła-Warszawa.
                  > Pozdrawiam .

Przesadziłeś - teraz poznaniacy będa mieli nastepny pretekst do twierdzenia
                  jacy to warszawiacy są 'bee'.
            • Gość: Lechita Re: Bardzo ważne!!! IP: 218.39.19.* 09.04.03, 02:13

> nie mow mi, ze Krakow czy Gdynia sie nie rozwija bo bywam tam regularnie i
              > widze wszystko na bierzaca. A, ze Warszawa rozwija sie najszybciej to
              dlatego,
              > ze jest najwieksza i ma najlepsza infrastrukture. Najlepiej zwalac wszystko
              na
              > Warszawe czy Warszawke, no bo niby na kogo. A przeciez sejmu czy rzadu nie
              > wybieraja tylko Warszawiacy. A niby co wam wysysamy - wasze koziolki, czy
              smoka
              >
              > z krakowa? Duzo jest na tym waszym forum jakis bredni nie popartych niczym
              > konkretnym. A na marginesie to wam chyba tez powinno zalezec na pieknej
              > stolicy, co nie? Wam tez by sie to oplacilo! A fakt, ze u nas zostaje 5%
              > zbieranych u nas podatkow daje chyba do myslenia. I nie mowcie, ze
              > centralizacja wymaga aby jechac do Warszawy i zakladac tu firmy, bo mam
              kolege
              > w Krakowie, ktory tam dziala, handluje z Ukraina i ma sie dobrze. A wiec
              > Poznań - do roboty!!!

Kurde, typowy wszawiak. Co mnie obchodzi jaka warszawa? To NIE JEST MOJA
              STOLICA! Nam zalezy na ladnym bogatym POZNANIU.Co wysysacie? Firmy, banki,
              polaczenia lotnicze blokujecie.
              • Gość: Adek Re: Bardzo ważne!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.03, 09:24
                Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Kurde, typowy wszawiak. Co mnie obchodzi jaka warszawa? To NIE JEST MOJA
                > STOLICA! Nam zalezy na ladnym bogatym POZNANIU.Co wysysacie? Firmy, banki,
                > polaczenia lotnicze blokujecie.

Szczególnie tobie z mózgu Warszawa wysysa. Widać to, ze nic praktycznie z niego
                nie zostało.
      • Gość: bart Re: Bardzo ważne!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 12:00

> Przeczytajcie ten artykuł, jest jeszcze bardziej obszerny i pouczający od
        tego
        > z tygodnika Wprost.
        >
        > <a
        href="http://www.tygodnik.com.pl/numer/274709/purchla.html"target="_blank">w
        > ww.tygodnik.com.pl/numer/274709/purchla.html</a>
        > P.S
        > Jak słusznie kolega behemot na forum Skyscrapercity zauważył, redakcja Wprost
        w
        >
        > dość perfidny sposób skopiowała cześć artykułu z Tygodnika Powszechnego.
        > Takie działanie to nic innego jak brak jakichgokolwiek chęci do poprawy
        > własnego wizerunku (które nie raz wystawione było na szwank), strasznie się
        ten
        >
        > tygonik Wprost zepsuł, żeby nie powiedzieć zeszmacił.

P.B. dzęki za link!!! Teraz widać jak na dłonin jakie dno zrobiło sie
        z "Wprostu". Przecież ten ich artykulik to zwykły PLAGIAT wywiadu
        zamieszczoengo w "Tygodniku Powszechnym"! Od kiedy "Wprost" przeniósł się do W-
        wy zaczął upadać. Ale żeby osiągnąć takie dno... Ja tego szmatławca pzrestałem
        kupować krótko po ich przenosinach... I z tego co wiem dużo wiary tak zrobiło...
        • omar1 Re: Bardzo ważne!!! 09.04.03, 19:14
          Nie napisałem tego w złej wierze.Tyle.
          pozdrawiam poznaniaków.I piekne poznańskie laseczki.
          • x2468 Re: Bardzo ważne!!! 30.05.03, 13:03
            Oczywiscie ze Warszawa,w osobach politykow wysysa co najlepsze z calej
            Polski.Pozostalo to z czasow prl,kiedy to Ministerstwo gospodarki Morskiej
            znajdowalo sie w ...oczywiscie w Warszawie.System ten zostal przyjetay z
            ZSSR,gdzie rowniez wszystko co wazne dla zycia imperium znajduje sie w Moskwie.
            Inaczej jest np.w Niemczech.Stolica jest Berlin.Jednak centrum finansowe
            znajduje sie w Frankfurcie nad Menem.Tam rowniez znajduje sie najwiekszy
            Niemiecki port lotniczy.Ogolnoniemiecki zwiazek podatnikow znajduje sie w
            Wiesbaden,Ministerstwo pracy w Monachium,Archiwum centralne w Koblencji,Sad
            najwyzszy w Karlsruhe.Dyrekcja Naczelna Kolei-Frankfurt.Dzieje sie tak nie
            dlatego ze w Berlinie brak jest miejsca dla tylu ministerstw(wszystkie
            ministerstwa NRD byly-a jakze-w Berlinie,lecz aby uniknac tego co dzieje sie w
            Polsce.Rozwiniete centrum,i coraz bardziej zacofana prowincja.
            Wina lezy w mentalnosci,wychowanego w totalitarnym systemie spleczenstwa i w
            konsekwencji wybieranych politykow.Uwazam ze pierwsze co nalezy zrobic,to
            rozczlonkowanie centralnych urzedow.Urzdow takich mamy wiecej niz wojewodztw,a
            wiec nalezy je pomiedzy poszczegolne wojewodztwa rozdzielic.To zpowoduje rozwoj
            tych miast a przedewszystkim komunikacji,ktorej struktura zniecheca do
            inwestowania np.w Kielcach.
            • Gość: Miki Re: Bardzo ważne!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 15:40
              No jasne tylko państwo federalne ma sznse rozwoju. A w Polsce robi się
              Warszawka i prowincja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka