Dodaj do ulubionych

Poznań przechodzi z telewizji analogowej na cyf...

03.03.07, 02:14
INEA - Internet Never Ever Available

Nie polecam.

Wystarczy wspomnieć i porównać ceny jakie ma konkurencja a jakie ta pseudofirma. Np. weźmy takie super hiper szybkie łącze 128kbps, płacimy "tylko" 49zł w super hiper promocji. Nie muszę wspominać iż u konkurencji jest taniej. Kto chce wiedzieć niech pamięta iż by posiadać internet przez kablówkę trzeba opłacać przynajmniej pakiet pośredni telewizji. Ogólnie rzecz biorąc od kiedy ICP zmieniło nazwę na inea nie widać parcia by na konkurencyjność. Starzy prezesi którzy rozwijali firmę odeszli a nowi pod postaciami m.in. p. Kosińskiego i p. Maćkowiaka tylko weszli na gotowe. Zniechęcenie i ogólną niechęć widać na wewnętrznych grupach dyskusyjnych i powolnych rezygnacjach z usługi. Przy okazji co do tego cuda zwanego telewizją cyfrową w kablu, niestety nie ma możliwości oglądania jej na więcej niż jednym odbiorniku w domu. Więc jeśli ktoś z was ma np. 2 telewizory to cyfrówkę obejrzy tylko w jednym, nawet gdyby chciał zapłacić za 2 dekodery. Cennik ich usług VoIP? Porażka, sami sobie zobaczcie nawet nie wspominając o opłacie za inicjację połączenia.

Dlaczego to piszę? Tylko dlatego by ewentualni zdecydowani na chwilę ochlonęli i zobaczyli co tak naprawdę zawiera oferta, czy jest konkurencyjna względem innych ofert na rynku i wybrali najbardziej odpowiednią dla siebie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryszard Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 05.03.07, 10:45
      Jako stary klient ICP (teraz INEA) potwierdzam to niestety. Xalienmorph ma 100%
      racji, a nawet jest jeszcze gorzej.
      INEA to wyjatkowo pazerna firma, a wlasciwie to kartel zlozony z wszystkich
      dzielnicowych osrodkow miejskich telewizji w Poznaniu i z dawnej ICP czyli firmy
      oferujacej dostep do Internetu. INEA ma monopol w sieci kablowej całęgo Poznania
      wiec narzuca dowolnie wysokie ceny za uslugi, wiaze przy tym mozliwosc uslug
      dostepu do sieci z koniecznoscia oplacania telewizji (cos za co TPSA dostala 200
      mln zł kary!). INEA nie wpuszcza konkurencji do sieci kablowej w Poznaniu. Gdy
      INEA wchłonęła ICP to zaczęło się źle dziać dla nas abonentów - ceny
      masakrycznie zawyżane, brak prawdziwej obslugi klienta online - trzeba stać w
      kolejkach w osiedlowych punktach opbslugi klienta zamiast załatwic sprawy
      dotyczące swojej usługi via Internet, brak kontaktu bezpośredniego z
      pracownikami, (kiedys ICP to umożliwiało, teraz pracownicy i zarząd się
      ukrywają) INEA utworzyła Call Center na wzór blekitnej Linii TPSA - masakra -
      jest naprawdę ŹLE. :( Najgorzej, że jest o wiele drożej niż u konkurencji!
      Zarząd jest obecnie nieudolny, nie potrafi reagować na zmianę warunkow
      rynkowych w skali kilku miesięcy! Szczerze wszystkim odradzam wykupowanie
      Internetu w INEI na obecnych warunkach. Ja rezygnuję z INEA w ciągu miesiaca gdy
      tylko załóżą mi Internet u konkurencji - juz czekam na realizację zamowienia.
      • Gość: Wodowstęt Re: Monopol jak w AquaNet IP: *.devs.futuro.pl 05.03.07, 18:20
        W przypadku internetu, można zmienić, a co zrobić z wodą i kanalizacją?
      • Gość: gość Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 14.03.07, 22:05
        to super
    • Gość: Adik_4 Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 05.03.07, 11:47
      Siemanko. Jestem w ICP/INEA juz od 6 lat. Powiem szczerze. Jak bylo ICP to bylo
      fajnie. Robili od czasu do czasu promocje, podnosili pakiety itd. Nie moglem
      zlego slowa powiedziec o ICP. Zglaszane awarie, nie tak czeste kiedys jak
      teraz, byly naprawiane szybko i sprawnie. Jednak od kiedy weszla na rynek
      Poznania firma INEA, ktora wchlonela ICP, zrobil sie po prosty syf. Czeste
      usterki, ucinanie transferow(do ktorych zaden pracownik INEA'i nie chce sie
      przyznac). Pady internetu itd. Na dodatek dochodzi do tego odsmazanie kotleta
      tzn. nowe "stare" promocje czyli INEA robi promocje, ale ta promocja to jest to
      samo i te same ceny ktore byly juz rok temu. Smieszne Lojalki itd. Po prostu
      jeden wielki smiech. Osobiscie nie polecam tej firmy, bo to ogolnie mowiac jest
      skandal, i jesli jest mozliwosc prosze spojzec na oferty Netii tudziez
      Neostrady. Pozdrawiam
      • l.george.l Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c 05.03.07, 14:15
        Święte słowa. Oferta Inea jest mocno oderwana od rzeczywistości. Do niedawana
        Inea miała jeszcze atut w ręce w postaci nielimitowanego transferu danych.
        Tepsa przyciśnięta jednak do muru przez Netię także z ograniczeń zrezygnowała.
        Istnym kuriozum w ofercie Inea jest pakiet Start - 64 kbps - za 49 zł + pakiet
        pośredni TV w powiązaniu z roczną lojalką. Zastrzeżenia budzą też nowinki w
        postaci telewizji cyfrowej. W telewizorze 100 Hz różnica w jakości sygnału jest
        wyraźna, w jajowatych odbiornikach nie ma to żadnego znaczenia. Dyskwalifikuje
        ten sytem brak oferty multiroom umżliwiającej skierowanie sygnału do kilku
        telewizorów w domu. Kto ma dziś jeden dobiornik?
        • Gość: piaskun Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 05.03.07, 17:55
          Oferta INEi jest kilka lat do tyłu. Od kilku miesięcy wciąż odgrzewają tą samą "promocję".
          Resztę napisali pozostali, w 100% się z nimi zgadzam!
    • Gość: klient Re: Promocje śmiechu warte IP: *.icpnet.pl 05.03.07, 17:47
      co tu dużo mówić.
      Chcesz mieć upload na poziomie 256kb to w INEA od dawna musisz wykupić łącze
      2048/256 za jedyne 139zł a w odgrzewanych starych promocjach za 122zł/mc.
      Ja jeszcze mam aktywną promocję sprzed 2 lat ale cyrograf był tylko na rok i w
      cenie 139zł mam wspomniane łącze internetowe + pakiet HBO (HBO+HBO2).
      W ramach oferty dla obecnych klientów INEA od zeszłego roku kuszą mnie super
      promocją, gdzie po podpisaniu umowy na 12 miesięcy za to samo co mam w tej
      chwili miałbym płacić abonament o ok. 8zł WYŻSZY!!! :DDD

Dla porównania upload 256kb mamy w ADSL np. w Netii w ramach BSA za 64zł z
      cyrografem na 12 miesięcy lub za 55zł z cyrografem na 2 lata. Wystarczy do tego
      linia w TP z abonamentem socjalnym za 28zł.

Warto zauważyć, że INEA ma chory regulamin w którym pada słowo terminal, co
      oznacza port USB, kartę sieciową, router czyli w zasadzie wszystko co ma swój
      unikalny adres MAC. W ramach umowy klient może podłączyć 1 terminal do internetu
      za każdy dodatkowy musi płacić dodatkowo 5zł/mc.
      W efekcie jeżeli chciałbym mieć ciągłą możliwość podłączenia 1 PeCeta przez USB
      lub przez Ethernet to musiałbym płacić dodatkowe 5zł/mc.
      Albo po zakupie swojego prywatnego routera do którego podłączam komputer, bramkę
      voip i ewentualnie drugi komputer to zgodnie z regulaminem mamy 4 terminale i za
      3 dodatkowe trzeba by płacić łącznie dodatkowe 15zł/mc.
      A więc abonament wzrasta mi ze 139zł do 154zł a jak ktoś chce podłączyć więcej
      terminali to powinien płacić jeszcze więcej.

Na szczęście u providerów np. ADSL nikt nie ingeruje w to co klient ma w swojej
      sieci LAN i nie pobiera żadnych opłat z tego tytułu.
      Już w zeszłym roku rezygnowałem z INEI ale okazało się, że brak wolnych portów
      na centrali aby założyli mi Neostradę, więc zostałem zmuszony do pozostania z
      INEA na dłużej. Teraz zamówiłem Netie w ramach BSA i mam nadzieję, że będą
      wolne porty na centrali i dłużej nie będę musiał płacić haraczu dla INEI ;)
      • Gość: gość Re: Promocje śmiechu warte IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 00:53
        No i stało się, mam już linię scrossowaną pod Netie w ramach BitStream na linii
        TP. Na razie net mam teoretycznie, bo jest problem z błędem 721 i muszę czekać
        na reakcję ze strony techników. Najważniejsze jest to, że mam wolny port na
        centrali i mój wniosek o łącze ADSL nie został odrzucony jak było w grudniu 2006.
        Teraz wiem, że rezygnuję z ICP a korzystając ze zmiany cennika umowa wygaśnie z
        końcem marca.
        Może za rok ICP będzie miała ofertę konkurencyjną, to pomyślę o powrocie a jak
        nie to łaski nie robią, w kwestii internetu mam wybór i nie jestem skazany na ICP.
    • Gość: czehuziom Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 05.03.07, 18:42
      Potwierdzam, ze internet w kablowce od momentu powstania INEA idzie ciagle ku
      dolowi... na nic prosby, propozycje... Przy ICP trzyma mnie jeszcze
      przywiazanie, gdyz mam neta w kablowce juz 6 lat.. praktycznie teraz zyje nadzieja..
      Kiedys podwyzszano transfery kilka razy w roku, ICP bylo do przodu przed innymi
      firmami. Niestety teraz jestesmy daleko w tyle. Na dodatek tak jak ktos tu
      wspomnial, niestety ja musze placic dodatkowe 5 zloty za drugiego kompa? tylko
      dlaczego? przeciez to ja trace na transferze a nie INEA... Lacze sie dzieli
      pomiedzy dwa kompy a ja na dodatek jeszcze doplacam.
      Radze INEI wprowadzenie szybkich zmian, bo dlugo ludzie tu nie wysiedza.
      Coraz bardziej przypomina mi to TP SA, syf i balagan.. tyle mozna powiedziec
      • avoid Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c 06.03.07, 21:38
        ja mam wrazenie, ze od miesiaca jest cos na rzeczy ze zmiana transferu, tzn.
        jest wybitnie niestabilny.
        Gdybym byla pewna TPSY wzielabym neostrade ale z ta firma juz swoje przeszlam.
        Tel stacjonarny nie jest mi potrzebny bo mam dobry abon. w komorce zatem jak
        widze Netia tez odpada.
        Mieszkam w takim miejscu, gdzie Koma zmonopolizowala cale osiedle i nie ma
        mozliwosci na wejscie innego operatora (wiekowi mieszkancy, ktorzy nie wiem czy
        chcieliby specjalnie o taka zmiane walczyc).
        W tej chwili place 79 za net i uwazam, ze jest to duzo ale nie ma fizycznej
        mozliwosci, zeby to zmienic (mowie o ekonomii bo po cholere mam przechodzic na
        polowe nizszy abonament za 20 zl mniej?)
        Czy MY jako abonenci mozemy cos z tym zrobic?
        Ma ktos jakis pomysl?
    • medevacs Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c 06.03.07, 21:55
      Potwierdzam, INEA smierdzi i to z daleka. Ceny zupelnie niekonkurencyjne, oferta z reszta tez, szczegolnie jesli chodzi o stosunek Download/Upload. Suchar z oplatami za dodatkowe terminale: powinna byc oplata za dodatkowy publiczny IP a nie terminal, teraz jest tak jakby mi energetyka kazala oprocz zuzycia pradu placic takze kazda dodatkowa zarowke w domu, bzdura. Jak ktos jest abonentem INEI to na serwerze news.icpnet.pl niech sobie poczyta grupe icp.internet
      • Gość: Soprano Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 00:37
        INEA- oferta do dup.... za 49 zl lacze 128? to takie jeszcze jest? dajcie
        spokoj.....
    • Gość: John Półtoravolta INEA to nieporozumienie, kpina z klientów IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 09:43
      Kiedyś gdy ICP było niezależne to warunki były dobre bo konkurencyjne,
      poprzednia dyrekcja firmy w osobie Alberta Kuźmicza była inteligentna i
      potrafiła dynamicznie reagowac na zmiany rynkowe. ICP wtedy sie rozwijało,
      klienci byli zadowoleni bo co jakis czas fajne promocje były. A to co teraz jest
      to przechodzi ludzkie pojęcie - zarzad firmy INEA zupelnie nie interesuje sie
      sytuacją rynkową i posunięciami konkurencji, ceny są sprzed 2 lat (!), w ofercie
      takie kuriozum jak net 64kbit/s i 128 kbit/s po chorych cenach! tzw "promocje" w
      INEA sa od ponad pół roku tylko przepisywane z miesiąca na miesiąc i wstawiana
      jest tylko nowa data; firma w ogóle nie reaguje na postulaty swoich starych
      wiernych (do czasu!) klientów. Kierowniczka BOA Violetta Józefczyk jako jedyna
      osoba w firmie wykazuje jakieś życzliwe zrozumienie dla postulatów uzytkowników,
      ale widac sama mało w firmie może i zarząd ją olewa bo zmian na lepsze (na
      normalne) w fimrie nie widać. Szkoda wiecej gadać - radzę unikać kontaktu z tym
      providerem, chyba, że ktoś che przepłacać dwukrotnie za Internet ze śmiesznie
      małym uploadem oraz płącić 5 zł ekstara za dodatkowe "terminale". :(
      • Gość: Albert Re: INEA to nieporozumienie, kpina z klientów IP: *.vectra.pl 12.03.07, 15:42
        Przesyłam pozdrowienia z Gdyni dla wszystkich użytkowników i pracowników ICP.
        Aż mi się łezka w oku zakręciła jak przeczytałem tę opinię. Ciekawe, czy to z
        tego powodu, że wszystko po czasie wydaje się nam lepsze niż było w
        rzeczywistości :)

• xaliemorph Re: INEA to nieporozumienie, kpina z klientów 14.03.07, 02:07
          Miło wiedzieć że opinie czytają także ludzie akutalnie z zewnątrz, a nie tylko użytkownicy INEi.
          • Gość: klasyk Rzut oka na taryfy - czyli... IP: *.icpnet.pl 28.05.07, 20:05
            ...krótki kurs dojenia jelenia

www.inea.pl/strony/1/i/17.php
    • Gość: klient_ICP_od_6lat Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 09:52
      cytat z grupy lokalnego usenetu firmy INEA icp.internet (serwer news.icpnet.pl)

> Ja jebie, jaka kpina.
      > 64/40 kbps za 49 zeta z umową na 12 m-cy

Dokładnie tak, a kpina to za mało powiedziane.
      Odpowiedzialny za promocje jest Zarząd. Nie wiem kto wybierał zarząd tej
      firmy, ale za takie kpiarskie promocje na miejscu Rady Nadzorczej
      wywaliłbym ten zarząd na zbity pysk na zieloną trawkę!
      Przecież oni zarzynają kurę znosząca złote jajka! Teraz chwilowo przez
      kilka miesiecy niby zarabiają więcej, ale ludzie nie dadzą z siebie robić
      debili długo i odejdą do innych providerów. De facto ICP na tym straci
      finansowo, a najbardzie straci na podważeniu swojego dobrego imienia i na
      złej opinii, która narasta wsród użytkowników.
      Przez takie kpiny z promocjami powstaje powszechna opinia o ICP, że to
      pazerna, droga i beznadziejna promocyjnie firma.
      A szkoda, bo mieli niezłą opinię kiedyś, nawet sam kiedyś polecałem
      znajomym założenie Internetu w ICP - a teraz wstydzę się nawet przyznać,
      że mam net od ICP - bo każdy się pyta jak można być takim frajerem żeby
      tak drogo placić za Internet. :(
      Pytam pracowników i kierownictwo ICP - jak można tak sobie psuć
      wypracowywaną przez lata dobrą opinię solidnego i konkurencyjnego cenowo
      providera??!

(pisał stary klient ICPnetu)
    • Gość: R.O. INEA czym jest kazdy Poznaniak widzi.. IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 10:14
      Poprzednicy opisali jak wygląda sytuacja w INEA z punktu widzenia klientów. Mają
      rację, to wszystko co napisali to prawda. Ja dodam spostrzeżenia z szerszej
      perspektywy.
      Uważam, że Urząd Komunikacji Elektronicznej www_uke_gov_pl powinien
      się zainteresować praktykami monopolistycznymi INEI. Jak powstała INEA to
      scentralizowała i zmonopolizowała kompletnie usługi w kablówce i proveder
      Internetu ICP przestało się rozwijać, jest jakby sparaliżowane decyzyjnie! Vide
      brak elastycznego reagowania na dynamiczne zmiany na rynku.
      Przedtem, gdy ICP było formalnie "niezależne" to UKE nie miałoby nic do
      powiedzenia, ale teraz jak najbardziej ma moim zdaniem, bo powstał kartel
      usług w sieci kablowej w Poznaniu pod nazwą INEA.
      (KARTEL - czyli sieć firm w łancuszku od surowca do gotowego produktu tak
      ustawiających wzajemne relacje handlowe że narzucają własne ceny ku
      szkodzie konsumentów)
      Nie tylko TPSA dostaje kary finansowe za praktyki monopolistyczne i nie
      rozdzielanie opłat za telefon od oplat za Internet. INEA też nie pozwala
      na sam Internet lub sam telefon bez opłat za TV - to dokładnie taka sama
      sytuacja jak z TPSA! Osobiście aż tak bardzo mi to nie przeszkadza bo
      potrzebuję akurat i TV i Internetu, ale zwracam na to tylko formalnie
      uwagę.
      Kto wie, może pani prezes UKE Anna Streżyńska zainteresuje się sytuacją w
      INEI? - w końcu drastyczne zawyżanie cen za usługi i odmowa rozdzielenia
      usług TV od Internetu to to samo co robiła TPSA. W końcu Streżyńska musi
      unikać posądzenia o stronniczość i tępienie tylko TElePSa.
      btw:
      TPSA dostała ostatnio za te praktyki kolejną dużą karę finansową.
      I tepsa kiedyś wszystkie te kary zapłaci, na razie się odwołuje, trwają
      sądowe procesy, ale w końcu procesy się skończą a niektóre kary pozostaną
      na mocy wyrokow sądowych.
      Niech źle zarządzana INEA nie idzie w ślady TPSA, szkoda by było dawnego
      zyczliwego klientom ICP.
    • Gość: mateusz Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 10:22
      Jestem niezadowolony z usług, które świadczy INEA. Moja przygoda z firmą (ICP)
      zaczęła się dobre 4 lata temu. Po dwóch latach użytkowania postanowiłem
      skorzystać z pakietu VIP (nazwa nie ma nic wspólnego z rzeczywistym poziomem
      świadczonej usługi). Podczas dwóch lat bycia wiernym klientem i opłacania
      niekonkurencyjnego już abonamentu, doświadczyłem niezliczonych przerw w dostępie
      do internetu (od irytujących - kilkuminutowych, po jeszcze bardziej irytujące -
      wielogodzinne), wiele razy miała miejsce sytuacja, w której mój modem zamiast
      pobierać dane z prędkością do 300kb/s pobierał je z prędkością 3kb/s. Niezbędne
      są wtedy interwencje telefoniczne. Miarka się przebrała gdy wielu użytkowników
      INEI doświadczyło zaskakująco regularnego obcinania transferu o POŁOWĘ w
      godzinach szczytu. Też miałem przyjemność tego doświadczyć. Wypowiedziałem umowę
      z końcem lutego.

Dla osób chcących skorzystać z usług tej firmy - proszę nie zakładać, że
      będziecie mieli stały dostęp do internetu z prędkością 300kb/s bo macie dostęp
      do internetu z prędkością DOCHODZĄCĄ DO 300kb/s, ale takie sytuacje miały
      miejsce rzadko i to w godzinach kiedy mało osób korzysta z internetu (np. środek
      nocy). Rozumiem, że TPSA, Netia i tym podobne, również nie gwarantują transferu
      jednak ich jakości (stała prędkość) nie mogę nic zarzucić.
    • ksmx Daleko daleko daleko w tyle... 07.03.07, 11:38
      Te pakiety z ICP to ściema. Wolno i drogo. Drożej niż w Szwecji, w której aby
      mieć łącze internetowe z kabla nie trzeba mieć żadnej telewizji i żadnych
      dodatkowych kosztów!!!

Teraz uwaga, przykładowa oferta Comhem w Szwecji:
      Oferta small:
      - najwolniejsze łącze to 256 kbit za 99 sek (42 pln),
      - lacze 2 Mbit za 199 sek (84 pln),
      Oferta medium i large:
      - lacze 8 Mbit za 299 sek (126 pln),
      - lacze 24 Mbit za 399 sek (168 pln).

www.comhem.se/portal/comhem/bredband_small
      Podsumowanie: W Polsce Internet jest droższy niż w jednym z najdroższych krajów
      w Europie.
    • Gość: matys Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 17:31
      W dobie nadchodzącej telewizji wysokiej rozdzielczości HDTV i ultraszybkiego
      internetu oferta INEA jest lekko niepoważna. Zarząd INAE działa ewidentnie na
      niekorzyśc swojej firmy.
      Pozdrawiam
      Związany cyrografem użytkownik :-(
      • Gość: piaskun Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 19:21
        Faktycznie, w ostatnim czasie jakość internetu spadła. Transfery strasznie niestabilne. Do tej pory nie narzekałem... (na jakość).
        A ceny? Przynajmniej rok do tyłu.
        Promocje? Owszem, pseudopromocja sprzed pół roku, odgrzewana co miesiąc jak stary kotlet. Tylko dlatego, że niedługo zmieniam loku, nie zastanawiam sięnad zmianą operatora.

INEA, obudźcie się!
        • Gość: adr Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 19:39
          przyszła wiosna a Inea, śpi....szkoda
    • Gość: klient_ICP Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 19:56
      Jest mi dość smutno, ze po kilku latach muszę przyłączyć się do tych narzekan. I
      niestety, muszę potwierdzić, ze nie są to narzekania bez podstawne.
      Przez te kilka lat bywało różnie, ale takiej beznadzieji cenowo-jakościowej nie
      było jeszcze nigdy.
      I tylko szkoda, że firma, która mogłaby być jakąś wizytówką Poznania, która
      przez długie lata walczyła o klienta i budowała markę, została zastąpiona przez
      wydmuszkę kierowaną przez ludzi, którzy patrza tylko na to ile im wpływa na konto.
      I powtórzę za xaliemorph: ludzie, opamiętajcie się, nie dajcie się nabrać. W tej
      chwili wszystko inne jest lepsze od INEI.
    • Gość: czehuziom Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 23:53
      Przeciez to jest chore. Zgadzam sie z poprzednikiem. ICP budowalo bardzo dobrze
      swoja marke, ale pod nowym szyldem INEA zaczela duzo tracic-i najgorsze jest to
      ze w oczach starych uzytkownikow. Ktorzy wiele przezyli z ICP. Wiadomo, ze moze
      nie zawsze bylo idealnie ale i tak bylo o wiele lepiej niz gdzie indziej.
      Teraz tylko pozostaje gleboki zal po tym co bylo :/
      Watpie ze malo ktoremu uzytkownikowi netu z INEI podoba sie obecna oferta - jest
      poprostu beznadziejna.
      Trzeba ta sprawe jeszcze bardziej naglosnic, dobrze jakby tym zajela sie jakas
      gazeta.
      Powstalo zachwalane tak wczesniej polaczenie sie kablowek-dzieki czemu mamy
      tutaj taki burdel. Pewnie nie jest to zbyt ciekawy temat na jakis artykul w
      gazecie, ale moze chlopaki macie racje, warto byloby to zglosic do UKE.
      W sumie nie chcialbym nikogo zastraszac bo to nie o to tutaj chodzi.
      Chce miec poprostu internet na miare 2007 roku a nie 2005.
      Przy takiej ofercie z kazdym dniem, cofamy sie o jeden krok do tylu za wszystkimi.
      PANOWIE Z INEA - NIE NISZCZCIE JUZ I TAK NADSZARPNIETEGO WIZERUNKU FIRMY,KTORA
      WCZESNIEJ PRZEZ KILKA LAT PRACOWALA NA DOBRY WIZERUNEK.
      Myslicie ze starzy wyjadacze i tymbardziej nowi klienci beda wiecznie? jezeli
      tak myslicie to sie mylicie. Wielkopolanie juz nieraz pokazali ze potrafia sie
      przeciwstawic. W tym momencie przywolac chcialbym protest przeciwko Kompanii
      Piwowarskiej KIBICOW LECH POZNAN. Wysmiewano nas na poczatku, ale jak akcja
      ruszyla to KP srało pod siebie!
      Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow INEA (ICP Górą!)
      "kiedyś znikną problemy wiem to, ciągłe wku..anie stanie się legendą":P
      • ksmx Wszystko jest jasne 08.03.07, 09:00
        Brak konkurencji robi swoje. Tak sobie analizowałem rynek w Szwecji. Tutaj
        możesz wybierać co najmniej 10 różnych operatorów. Ceny są niższe niż w icp, a
        transfery dużo szybsze. Najwolniejszy transfer to 256 kbit/s a najszybszy to 24
        Mbit/s. Z ten najszybszy płaci się na nasze ok. 160 zł. To jest kwestia
        konkurencji, Polska wygląda naprawdę blado. W Poznaniu jest jeszcze sporo
        miejsca na 5-6 firm telekomunikacyjnych.
        • Gość: niecierpliwy Re: Brak konkurencji robi swoje IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 06:08
          Oby te 5-6 firm trafiło tu jak najszybciej! ;)
          • Gość: gość Re: Oby te 5-6 firm trafiło tu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 17:24
            Chyba mają pod górkę...
    • Gość: Sektor Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 02:15
      Czekam do 1
      kwietnia moze cos ruszy jesli nie to mam "delikatną" dolinke bo mam umowe do
      wrzesnia i nie moge uciec.Co do cen to........... "Ceny jak na Batorym".....
      • m651 Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c 08.03.07, 07:18
        30.03 bede mial w firmie netie / 1024/ jak bedzie wszystko ok, to w domku
        wyrywam kabelek ICP z taką sama rozkoszą jak wyrwalem kabelek TPsa .
    • Gość: czehuziom Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 11:48
      Wiadomo ze gdyby bylo wiecej niezaleznej konkurencji to jakosc i szybkosc
      internetu bylaby u nas na o wiele wyzszym poziomie. No ale coz... Wiekszosc
      abonentow i tak ma neta po kablach TP...
      My mielismy o wiele lepsza kablowke w ICP... no wlasnie ale "mielismy" teraz
      jest coraz gorzej (choc i tak pieprze TPse)
    • Gość: były pracownik Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 22:11
      Akurat prezesi Maćkowiak i Kosińki byli od początku, ale gdy odszedł Albert Kuźmicz, który był dyrektorem generalnym ICP zaczęło być coraz gorzej. Ten człowiek przynajmniej starał się coś robić, teraz wszyscy uważaja, że nie warto jak i tak się dobrze sprzedaje. Przez cały czas żerowali tylko na tym, że neostrada miała limity, niestety to się skończy.
      Zmiana nazwy miała tylko służyć promocji i zwiększeniu sprzedaży. Wiekszość ludzi którzy wiedzieli w jakim kierunku to zmierza też odeszło z firmy.
      • xaliemorph Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c 09.03.07, 00:16
        Bo obydwoje czyli p. Kosiński i p. Maćkowiak to typowe buraki bez wizji, które tylko żyją po to by wypompować pieniądze z firmy na własne premie. I serdecznie się boję iż kompletnie zapomną by zainwestować we wdrożenie do sieci standardu DOCSIS 2.0 a później DOCSIS 3.0 a taka inwestycja z pewnością kosztuje i to niemałe fundusze. A p. Albert Kuźmicz, obecnie w telewizji kablowej Vectra już ukazuje zalety i opłacalność wdrażania świeżego DOCSIS 3.0 To pokazuje różnicę w wizji jakie mają odpowiedni szefowie firm. Przejedzone pieniądze na inwestycje mogą się zemścić upadkiem sieci oczywiście do czasu wygaśnięcia lojalek.
        • Gość: czehuziom Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: 212.160.172.* 09.03.07, 12:58
          tak nie moze dluzej byc. trzeba naprawde zaczac szybko dzialac. nie wiem gdzie
          to zglosic, ale dla mnie to jest przesada co sie dzieje teraz w ICP.
          Dlaczego mam nie wierzyc w te informacje, ze Panowie z INEA patrza tylko na
          wlasny portfel. Przeciez od dluzszego czasu nic sie w INEI nie dzieje.
          • Gość: były pracownik [...] IP: *.icpnet.pl 09.03.07, 21:58
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • xaliemorph Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c 10.03.07, 01:54
              Im więcej piszesz tym bardziej się boję jaki tam burdel. Co by wskazywało na potwierdzenie się mych przewidywań, iż jeśli obecny trend będzie trwał nadal, sieć po prostu upadnie z racji niedoinwestowania (to nie tylko sprzęt, software ale także i człowiek z kwalifikacjami).
              • Gość: zadowolony Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 10.03.07, 12:43
                myśle że to mała przesada ja osobiście mam usługe 3pak i jestem zadowolony co
                do innych operatorów nie zapomnijmy o porównaniu ceny ale też parametrów
                poszczególnych produktów które zbierając w jedną całość są jedną z lepiej
                wyglądających ofert i ciągle jest rozwojowa
                autorzy najmocniej negatywnych krytyk myśle że stanowią ten niewielki odsetek
                klientów mających problem z płaceniem za wybrane usługi i chcieli by dostać
                wszystko za darmo i tak na prawde wszyscy do koła nich są źli wszyscy są
                przeciw nim każdy robi im na złość i ogólnie wszystko jest do bani i najlepiej
                wracajmy do PRLu
                • Gość: czehuziom Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 11.03.07, 21:47
                  W ICP jestem od 6 lat i nie zalezy mi nawet na obnizce cen ale polepszeniu
                  szybkosci internetu. Patrzac na oferty innych operatorow (i nie chodzi o TP czy
                  o NETIE) naprawde jestesmy daleko w tyle. Nie naleze do ludzi, ktorzy chca
                  placic jak najmniej. Moge wydawac miesiecznie 120 zl, ale chcialbym szybszy
                  internet. Nie wiem czy jestes tu dlugo czy krotko, ale powiem Ci ze kiedys te
                  predkosci dosyc czesto sie zmienialy (zaczynalem od 128) a teraz od roku nic,
                  kompletnie nic-co jest bardzo niepokojacym zjawiskiem.
                  Nie mowie ze wszystko jest do bani, chodzi mi o to ze swiat idzie to przodu i
                  jezeli chcesz dalej byc w PRL to prosze bardzo, net w Polsce jest juz od
                  dluzszego czasu, a predkosci co do cen sa naprawde slabe.
                  Niektorzy chca placic zalozmy za 6 mb 20 zl, ja moge 120-nie chodzi o same
                  ceny, ale o to by predkosc nie odstawala od europejskich standardow-albo
                  chociazby polskich. Kiedys ICP wiodlo prym w podwyzszaniu predkosci, zawsze byli
                  przed TP i innymi-teraz to sie zmienia.
                  Nadal 3ma mnei przywiazanie no i jakosc, ktora moze nie zadowala tak jak kiedys
                  ale i tak na pewno jest lepsza od TP, NETII itd.
                • Gość: były pracownik Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 12.03.07, 00:39
                  Nie rozumiesz, ja nie piszę tutaj swoich przemyśleń ani domysłów, tylko fakty.
    • Gość: sryfra Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 10.03.07, 12:54
      Niech telewizornie PRZEJDĄ na normalnie strawną telewizje-Cyfra,mono,stereo,byle
      było "coś" do wyboru i do oglądania!!!!!!!!!!!!!
      Bo obecne pakiety ,kablówki i inne tego typu bzdety to raczej poziom typu,
      "sytkom-zbili go i uciekł" no i te powtórki powtórek powtarzanych powtórnie .
    • Gość: true Przyjdzie chello albo vectra i pozamiata... IP: *.bredband.comhem.se 10.03.07, 12:55
      ten burel.
      • Gość: zamiatacz Oby jak najszybciej. IP: *.icpnet.pl 11.03.07, 03:13
        .
    • l.george.l Pytanie do speców od transferu 12.03.07, 23:45
      Opłacam w ICPnecie transfer 2000 kbps, program diagnostyczny pokazuje mi jednak
      zazwyczaj prędkość poniżej 1000 kbps. Na ile prędkość docierających danych jest
      zależna od serwerów, z których się je pobiera, a na ile od parametrów opłacanej
      usługi? Czy jeśli wybiorę usługę 1000 kbps, to transfer utrzyma się na obecnym
      poziomie, czyli w okolicach 1000 czy spadnie poniżej 500?
      • ksmx Test transferu - tylko torrent 13.03.07, 08:53
        Hej, zainstaluj sobie program "utorrent" i zacznij ściągać coś co ma więcej niż
        500 seedów. Na 100% wysyci Ci łącze i pokaże nominalną prędkość. Ja w ICP miałem
        512 kbit/s, torrent po jakimś czasie pokazywał maksymalną prędkość czyli ok. 60
        kB/s. Jeśli chodzi o Ciebie, jeśli pokaże mniej niż 230-250 kB/s to znaczy, że
        łącza operatora są wysycone, a ICP ściemnia.
        Miałem ICP rok temu i nie narzekałem, pingi krótkie, transfery zadowalające, coś
        się zmieniło?
        • l.george.l Re: Test transferu - tylko torrent 13.03.07, 09:16
          Przy zasysaniu jest OK. Szczególnie z ftpa IPCnetu jest tak jak piszesz. Ale mi
          raczej chodziło o przeglądanie www.
          • ksmx Re: Test transferu - tylko torrent 14.03.07, 17:26
            Jeśli chodzi o WWW to są dwie rzeczy: pingi i transfer. Możesz mieć transfer
            podczas "zasysania" równy nominalnemu, a mimo to fatalnie działające www.
            Sprawdź pingi do wybranego przez Ciebie serwera, powinny być poniżej 40 ms.

Prędkość zasysania torrentem w zasadzie testuje łącza operatora na świat,
            natomiast ściąganie z lokalnego ftp to jedynie testowanie twojego łącza do
            operatora. To nie to samo.
    • Gość: aaa Re: Poznań przechodzi z telewizji analogowej na c IP: *.icpnet.pl 16.03.07, 18:12
      Nawet tepsa podniosła dzisiaj najniższą prędkość do 256 - a w inei nadal zawrotne 64, he, he, he...
    • l.george.l Ależ my jesteśmy robieni przez Inea w ch... 24.03.07, 00:54
      Popatrzcie na ceny w Chello
      www.chello.pl/Produkty/Produkty/chello_easy/
    • Gość: Jeden z braci Grim INEA-bajeczka kablowa IP: *.icpnet.pl 26.03.07, 10:48
      Zwierzęta wiedziały, że współpracując ze sobą stworzą wspólnotę, która będzie
      silna i funkcjonalna. Będą miały co jeść, gdzie spać, a myśliwi nie zrobią im
      krzywdy. Wiedziały to, bo były mądre. Sęk w tym, że niektóre chciały być
      mądrzejsze. Tym wydawało się, że snując niewidzialną sieć oplotą i usidlą
      wszystkie inne. Celował w tej hipokryzji pająk Kosiarz, niewielki stawonóg,
      niewiele myślący i niezbyt silny w pojedynkę, którego zwykle można
      unieszkodliwić jednym klapnięciem. A jednak snuł swoją sieć od kilku lat, snuł,
      wciągając w nią niektóre z owadów i zwierząt. Nie tylko on – pracował na to i
      mądry areopag i zastęp drwali Maciejów. Najważniejsza była sieć podpająków:
      łasic, lisów, tchórzy, kretów, węży i jaszczurek, które nie przędły, tylko
      pilnowały istniejących już oczek. Ilość tych podpająków ciągle wzrasta i dobrze
      im się żyje. Jak długo jednak można udawać, że się przędzie ?
      Jest jeszcze zastęp zapracowanych mrówek, które biegają jak w ukropie, po
      wydeptanych ścieżkach. Jak długo to zniosą ?
      Poważne stada, które nie wpadły w sieć, bo widziały jak ona powstaje i gdzie
      jest zawieszona, odeszły uprawiać swoje winnice na Dębcu, Winogradach,
      Piątkowie i w Śródmieściu.
      Pająk w Maciejówce wciska się jednak, gdzie tylko mu się uda , czasem ze
      zdziwieniem przyjmując fakt zdobycia kolejnych przyczółków. Z zażenowaniem
      przeprasza pozostałe zwierzęta, że nie chciał przecież niczego im zabrać, tylko
      jakoś tak przez przypadek, z dobrego serca.... Na swe usługi ma Ratajów
      wożących go tam gdzie chce. Odwłok mu rośnie z wyraźnym krzyżem na plecach i
      jadem w gruczołach.
      Misterna, niewidzialna sieć jest rozpostarta. Nie wpadły w nią tylko orły:
      niezależne, wzlatujące wysoko i widzące z góry swym bystrym okiem. Orły
      jednoznaczne, które nie mogą żyć bez przestrzeni i prawdy.
      Sieci nie widać, ale kiedy zaświeci słońce skrzą się na niej widoczne kropelki
      rosy... jak łzy.
      A co będzie kiedy przyleci Sowa ?
      • Gość: hgw Re: INEA-bajeczka kablowa IP: *.icpnet.pl 06.04.07, 09:54
        Nie wiem co bierzesz, ale chciałbym to importować.
        • Gość: . Re:Nie wiem co bierze, ale chciałbym to importować IP: *.icpnet.pl 15.04.07, 05:35
          ;-))
    • cfalek probowalem im dopiec przed "zjednoczeniem" i : 08.04.07, 18:53

wyszedlem z zalozenie ze jak wszedzie w poznaniu ceny takie same, a operatorzy
      tv rozni, oraz by miec net to trzeba miec kablowke to podpadnie pod ustawe o
      zakazie ograniczania konkurencji i kartelach.

nie mam na razie czasu bawic sie w pisanie pism, ale moze ktos bedzie go mial i
      uzyska lepsze efekty.

Szanowny Panie

W nawiązaniu do Pana pisma przesłanego do Urzędu Ochrony
      Konkurencji i Konsumentów (dalej: UOKiK) drogą
      elektroniczną w dniu 1 lutego 2006 r., uprzejmie informuje co następuje.
      Odnosząc się do faktu istnienia wielości operatorów telewizji kablowych,
      cyt.: ?namnożenia się spółek i zarządów?, UOKiK stwierdza, iż co do zasady
      sam fakt działania na rynku kilku przedsiębiorców, fakt istnienia między
      nimi umów o współpracy i przedstawicielstwa
      nie narusza przepisów ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Fakt,
      iż operatorzy telewizji kablowych działają jako niezależni przedsiębiorcy
      a nie filie Telewizji Kablowej Poznań również nie narusza przepisów prawa
      polskiego (w pełni podtrzymujemy stanowisko Delegatury UOKiK w Poznaniu).
      Co do zasady, sam fakt istnienia kilku operatorów telewizji kablowej na
      terenie miasta Poznań i podpisywania przez nich umów z dostawcą internetu
      nie jest niezgodny z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów.
      Również ze względów technicznych i ekonomicznych często uzasadnionym jest,
      iż operatorzy telewizji kablowej działają jedynie na wybranych rynkach
      lokalnych, tam ?zakładają? instalacje techniczne, tam też świadczą usługi.
      Często też ze względów ekonomicznych sami nie świadczą usługi dostawy
      internetu, ale zawierają w tym zakresie umowy z dostawcą internetu
      działającym nie lokalnie ale na terenie całego miasta. Również, co do
      zasady tworzenie wspólnych regulaminów, w zakresie wspólnie świadczonych
      usług nie jest zakazana prawem. Z faktu istnienia w Poznaniu jedynie
      operatorów lokalnych, nie działających na rynku całego Poznania nie można
      jeszcze wnioskować, iż Poznań jest podzielony na rynki zbytu. Takie
      stwierdzenie mogłoby być uzasadnione dopiero w trakcie postępowania
      antymonopolowego. Stąd w pełni uzasadniona jest odpowiedź Delegatury UOKiK
      w Poznaniu, cyt.: ?Urząd nie ma kompetencji do kwestionowania samego
      istnienia operatorów lokalnych?.
      Odpowiedź udzielona przez Delegaturę UOKiK w Poznaniu cyt.: ?W miarę
      możliwości Urząd będzie badał działania operatorów telewizji kablowych na
      innych rynkach właściwych? jest również uzasadniona. Delegatura UOKiK w
      Poznaniu wszczęła postępowanie antymonopolowe przeciwko PUT KOMA S.A. i
      Internet Cable Provider sp. z o.o., na lokalnym rynku usług
      telekomunikacyjnych. Delegatura UOKiK nie mogła wszcząć postępowania
      przeciwko PUT KOMA S.A. na rynku całego Poznania, gdyż PUT KOMA nie działa
      na rynku całego Poznania, a jedynie lokalnie. A to właśnie na działania
      PUT KOMA złożył Pan pisemną skargę i w tym też zakresie zostało wszczęte
      postępowanie wyjaśniające a następnie antymonopolowe. Dlatego też
      Delegatura UOKiK udzieliła Panu odpowiedzi, iż będzie prowadzić
      postępowania cyt. ?na innych rynkach?, czyli na rynkach, na których
      działają inni operatorzy telewizji kablowych i dostawcy internetu.
      UOKiK podkreśla, iż w celu wszczęcia postępowania antymonopolowego muszą
      zaistnieć konkretne, przewidziane ustawą o ochronie konkurencji i
      konsumentów przesłanki. Zgodnie z zasadą państwa prawa, nie można
      wszczynać postępowań administracyjnych przeciwko przedsiębiorcom za każdym
      razem, gdy otrzyma się skargę na ich działania. Należy najpierw
      uprawdopodobnić zasadność wszczęcia takiego postępowania, przede wszystkim
      uprawdopodobnić istnienie interesu publicznego w danej sprawie
      i uprawdopodobnić, iż działalność
      przedsiębiorcy może naruszać przepisy ustawy o ochronie konkurencji i
      konsumentów.
      Zgadza się, iż co do zasady, zakazane są porozumienia, których celem bądź
      skutkiem jest naruszenie konkurencji poprzez podział rynków zakupu lub
      sprzedaży lub poprzez uzależnianie zawarcia umowy od przyjęcia lub
      spełnienia przez drugą stronę innego świadczenia, mniemającego rzeczowego
      ani zwyczajowego związku z przedmiotem umowy. Zgodnie z ustawą o ochronie
      konkurencji i konsumentów zakazane jest również nadużywanie pozycji
      dominującej na rynku właściwym poprzez uzależnianie zawarcia umowy od
      przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę innego świadczenia,
      mniemającego rzeczowego ani zwyczajowego związku z przedmiotem umowy lub
      przez podział rynku według kryteriów terytorialnych, asortymentowych lub
      podmiotowych.
      Zgodnie z powyższym, Delegatura UOKiK w Poznaniu podjęła przewidziane
      prawem czynności, w wyniku których wszczęła postępowanie antymonopolowe
      przeciwko PUT KOMA S.A. i przeciwko Internet Cable Provider sp. z o.o.,
      których działania mogą naruszać zakaz zawierania porozumień, których celem
      lub skutkiem jest ograniczenie konkurencji poprzez uzależnianie zawarcia
      umowy od przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę innego świadczenia
      niemającego rzeczowego ani zwyczajowego związku z przedmiotem umowy.
      Fakt wszczęcia postępowania przeciwko ww. przedsiębiorcom nie wyklucza
      podjęcia przez Delegaturę UOKiK w Poznaniu przewidzianych prawem działań
      przeciwko innym operatorom telewizji kablowej. Nie wyklucza również
      podjęcia przewidzianych prawem działań przeciwko operatorom telewizji
      kablowych oraz dostawcom Internetu ograniczających konkurencję w inny
      sposób, niż sformułowany w zarzucie prowadzonego postępowania. Za każdym
      razem będą to jednak postępowania nowe - niezależne od prowadzonego już
      przedmiotowego postępowania. Jednakże każde z postępowań może zostać
      wszczęte jedynie na podstawie uprawdopodobnionych przesłanek, najczęściej
      po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego.
      Ponadto pragnę dodać, iż Prezes UOKiK nie jest organem właściwym do
      ochrony danych osobowych klientów operatorów telewizji kablowych, ochronę
      tę zapewnia ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych
      osobowych (Dz. U, z 2002 r., nr 101, poz. 926 ze zm.).

Z upoważnienia
      Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
      p.o. Dyrektora Departamentu Ochrony Konkurencji
      Elżbieta Witkowska Grochowalska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka