Dodaj do ulubionych

Absolutorium dla Zarządu Powiatu ???

IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 11:42
Hmm nie mogłam wczoraj uczestniczyć w sesji Rady Powiatu Poznańskiego na
którym głosowano kwestię abslutorium, a dzisiaj słucham radio i czytam
gazete (akurat poznańską, bo w Wyborczej nie mogę znaleźć), 12 osób ZA
udzieleniem absolutorium, 15 się wstrzymało.
Informacja w mediach -> Zarząd uzyskał absolutorium.
????
Moje zdziwienie jest ogromne, żeby uzyskać absolutorium trzeba mieć
bezwzględną większość, w tym przypadku głosy 'wstrzymuję się' to tak jakby
były 'przeciw'.
Nie wiem jak można taką informację dać...
Baaaaaaardzo ciekawie jest :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Leon Jesteś blondynką??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 17:13
      Czy tylko udajesz?
      • Gość: puszczyk_maly Re: Jesteś blondynką??? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 18:44
        Gość portalu: Leon napisał(a):

z tego co znam VIPunie to jest blondynką, nawet sympatyczną :)
    • Gość: puszczyk_maly Re: Absolutorium dla Zarządu Powiatu ??? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 18:43
      Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a):

[...]
      > Nie wiem jak można taką informację dać...
      > Baaaaaaardzo ciekawie jest :)

Czesc Iwonka, widze ze mamy podobne reakcje, tez mnie to dzisiaj zdzwilo -
      zadzwonie zaraz to pogadamy
    • Gość: P.B Re: Absolutorium dla Zarządu Powiatu ??? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 08:15

> Hmm nie mogłam wczoraj uczestniczyć w sesji Rady Powiatu Poznańskiego na
      > którym głosowano kwestię abslutorium, a dzisiaj słucham radio i czytam
      > gazete (akurat poznańską, bo w Wyborczej nie mogę znaleźć), 12 osób ZA
      > udzieleniem absolutorium, 15 się wstrzymało.
      > Informacja w mediach -> Zarząd uzyskał absolutorium.
      > ????
      > Moje zdziwienie jest ogromne, żeby uzyskać absolutorium trzeba mieć
      > bezwzględną większość, w tym przypadku głosy 'wstrzymuję się' to tak jakby
      > były 'przeciw'.
      > Nie wiem jak można taką informację dać...
      > Baaaaaaardzo ciekawie jest :)

Żeby otrztmać absolutorium wystarczy zwykła większość,
      głosów wstrzymujących w ogóle się nie liczy i nie są traktowane jako przeciw
      • Gość: ak Re: Absolutorium dla Zarządu Powiatu ??? IP: *.erathia.szczecin.pl 02.05.03, 19:10
        Gość portalu: P.B napisał(a):

> Żeby otrztmać absolutorium wystarczy zwykła większość,
        > głosów wstrzymujących w ogóle się nie liczy i nie są traktowane jako przeciw

to ciekawie macie tam w Poznaniu, gdyż m.in. w Zachodniopomorskim gdzie
        mieszkam, wymagana jest bezwzględna większość :) i w tym zgadzam sie z VIPunią.
        • Gość: P.B Re: Absolutorium dla Zarządu Powiatu ??? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 21:19
          Gość portalu: ak napisał(a):

> to ciekawie macie tam w Poznaniu, gdyż m.in. w Zachodniopomorskim gdzie
          > mieszkam, wymagana jest bezwzględna większość :) i w tym zgadzam sie z
          VIPunią.

byłem przekonany, że wystarczy zwykła większość, teraz jestem niepewny
          w poniedziałek będę wiedział na 100% i wtedy dam znać
          PZDR
          • Gość: VIPunia - Iwona dokładne przepisy IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 04.05.03, 19:20
            Dz.U. 1998 Nr 91 poz. 578
            USTAWA
            z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym

tj. Dz.U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1592, z 2002 r. Nr 23, poz. 220, Nr 62, poz.
            558, Nr 113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271, Nr 200, poz. 1688, Nr 214, poz. 1806.
            ust. 5 w art. 2

Art. 13.
            1. Uchwały rady i zarządu powiatu zapadają zwykłą większością głosów w
            obecności co najmniej połowy ustawowego składu rady (zarządu), w głosowaniu
            jawnym, chyba że przepisy ustawy stanowią inaczej.
            2. Odrzucenie w głosowaniu uchwały o udzieleniu absolutorium jest równoznaczne
            z przyjęciem uchwały o nieudzieleniu zarządowi absolutorium.

Art. 16.
            [...]
            3. Komisja rewizyjna opiniuje wykonanie budżetu powiatu i występuje z
            wnioskiem do rady powiatu w sprawie udzielenia lub nieudzielenia
            absolutorium zarządowi. Wniosek w sprawie absolutorium podlega
            zaopiniowaniu przez regionalną izbę obrachunkową.
            mogą tworzyć kluby radnych.

Art. 30.
            1. Uchwała rady powiatu w sprawie nieudzielenia zarządowi absolutorium jest
            równoznaczna ze złożeniem wniosku o odwołanie zarządu, chyba że po
            zakończeniu roku budżetowego zarząd powiatu został odwołany z innej
            przyczyny.
            1a. Uchwałę w sprawie absolutorium rada powiatu podejmuje bezwzględną
            większością głosów ustawowego składu rady powiatu.
            2. Rada powiatu rozpoznaje sprawę odwołania zarządu z przyczyny, o której mowa
            w ust. 1, na sesji zwołanej nie wcześniej niż po upływie 14 dni od podjęcia
            uchwały w sprawie nieudzielenia zarządowi absolutorium. Po zapoznaniu się z
            opiniami, o których mowa w art. 16 ust. 3, oraz z uchwałą regionalnej izby
            obrachunkowej w sprawie uchwały rady powiatu o nieudzieleniu zarządowi
            absolutorium, rada powiatu może odwołać zarząd większością co najmniej 3/5
            głosów ustawowego składu rady, w głosowaniu tajnym.
            • Gość: VIPunia - Iwona Re: dokładne przepisy IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 04.05.03, 19:26
              PB myślę, że to rozwiało Twoje wątpliwości jest to aktualna Ustawa o
              samorządzie powiatowym, art. 30 ust. 1a nie budzi moich żadnych wątpliwości,
              iż głosowanie nad wnioskiem o udzielenie absolutorium musi mieć bezwzględną
              większość, tak samo jest zresztą w gminie. Nie wnikam czy obecny Zarząd
              Powiatu Poznańskiego powinien czy nie otrzymać absolutorium - to już jest
              zupełnie inna kwestia.
              Jeśli natomiast wynik głosowania był 12 TAK, 15 WSTRZ. - podano, że 'uzyskano
              absolutorium' tzn. że jest jakiś błąd, nie chciałabym być teraz w skórze
              Starosty, którego prawnicy nie poinformowali o tym przepisie, a co do tych
              prawników to już sama nie wiem.
              Interesuje mnie jak się to wszystko teraz rozstrzygnie i o co w ogóle chodzi.
              Wyniki głosowania sprawdze bezpośrednio jeszcze w poniedziałek, ale od kilku
              osób na sesji mam taką właśnie wersję.

• Gość: P.B Re: dokładne przepisy IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 04.05.03, 21:21

> Jeśli natomiast wynik głosowania był 12 TAK, 15 WSTRZ. - podano, że 'uzyskano
                > absolutorium' tzn. że jest jakiś błąd, nie chciałabym być teraz w skórze
                > Starosty, którego prawnicy nie poinformowali o tym przepisie, a co do tych
                > prawników to już sama nie wiem.

dlaczego błąd?
                wstrzymujących się nie liczy
                Grabkowski, który z samorządem ma wiele lat do czynienia, wie niewątpliwie
                więcej niż my razem wzięci i wątpię aby doszło tutaj do jakiejkolwiek pomyłki
        • Gość: VIPunia - Iwona Re: Absolutorium dla Zarządu Powiatu ??? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 04.05.03, 19:31
          Gość portalu: ak napisał(a):

> to ciekawie macie tam w Poznaniu, gdyż m.in. w Zachodniopomorskim gdzie
          > mieszkam, wymagana jest bezwzględna większość :)

Myślę, że to prawo obowiązuje w każdym powiecie również u nas - w każdym razie
          ciekawa sprawa, gdyż że media gadają głupoty to dla mnie nic nowego, ale jeśli
          Starostwo podało taką informację, a co gorsza wprowadzono w błąd radnych to
          już w ogóle hmmm nie wiem co myśleć, bo słowo 'wstyd' chyba jest delikatnie
          mówiąc za 'delikatne', ale może to tylko błąd w wyniku i może jest 15 ZA, a 12
          WSTRZ. i pomylili sie w podawaniu wyniku ehh - w poniedziałek sprawdze, ale
          coś czuje, że Biuro Rady będzie miało duuuużo telefonów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka