sothink 20.03.07, 01:26 www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_070317/ekonomia_a_3-1.F.jpg www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070317/ekonomia/ekonomia_a_3.html No i co wyśmiewcy Wrocławia, łyso wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 01:46 Widac ,ze jestes z Wroclawia.To ,ze macie wiekszy budzet nie znaczy ,ze jestescie bogatsi.Liczy sie struktura wydatkow.Wroclaw ma wieksza liczbe mieszkancow a wiec wiecej szkol czyli wieksza subwencje oswiatowa.macie wieksze bezrobocie a wiec wydatki na bezrobotnych wieksze.Duza czesc budzetu to pieniadze ze sprzedazy nieruchomosci a nie ze wzrostu zamoznosci mieszkancow.We wroclawskim budzecie wliczany jest chyba budzet MPK a w poznanskim nie.Wroclaw ma budzet o 600 mln wiekszy a wydatki na inwestycje takie same jak Poznan.Tak wiec nie liczy sie wysokosc budzetu ale struktura wydatkow ,kondycja miasta i kondycja spoleczenswtwa.Niestety rozp..dziaj we Wroclawiu macie zdecydowanie wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 01:54 Wystarczy porównać ilośc ofert pracy np. gazetapraca.pl * Lublin (289) * Łódź (454) * Olsztyn (104) * Poznań (817) * Rzeszów (136) * Szczecin (342) * Warszawa (4788) * Wrocław (1540) Widać że jednak to nie jest gołosłowne. Myślę, że za 2007 będzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 02:21 Ha,ha.Takie dane swiadcza tylko o slabosci i plytkosci rynku pracy.Wiekszosc tych ofert to oferty firm ze stref ekonomicznych czyli wyzyskiwaczy ,ktorzy nie radza sobie z rekrutacja.zwykla masowka.Rynek pracy w aglomeracji poznanskiej jest dojrzaly i zrownowazony.Dominuja rodzime firmy male i srednie.Dla wiekszosci firm rekrutacje prowadza firmy doradcze.Ogloszenia prasowe daja slaby efekt.W aglomeracji jest bardzo duza aktywnosc gospodarcza mieszkancow,ktorzy zakladaja wlasna dzialalnosc.Bezrobocie w Poznaniu (575 tys mieszkancow)wynosi troche ponad 4% w powiecie poznanskim(300tys) niecale 7%.Firmy doradcze musza sie troche natrudzic aby zlapac odpowiednich ludzi.Liczy sie jakosc ,nie ilosc.Jestesmy europejczykami a nie azjatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu No i gratuluję! Wrocław do przodu! IP: *.eranet.pl 20.03.07, 17:08 Żyjcie sobie dobrze, rozwijajcie się, mobilizujcie nas zdrową rywalizcją do pracy, wspólnie walczmy by przekształcić trasę krajową nr 5 w autostradę, gdyż to jedna z 5 najbardziej obciążoną tras w Polsce - dużo bardziej niż budowana 3-ka. No i pocieszajcie się jeśli Wam to potrzebne, że już przegoniliście Poznan :-))) Lecz może nieco popsuję humor i zaproponuję porówniania następujące: - PKB - dochodów ludności z jednej strony Wroclawia+powiatow trzebnickiego+wroclawskiego+olawskiego oraz Poznania+powiatu poznańskiego. Takie porównanie jest niezbędne, gdyż z Poznania do powiatu pod miasto przenosi się od 10 lat co roku 1-1,5% mieszkańców aglomeracji. Także niemal cały wzrost gospodarczy ostatnich 15 lat koncentruje się w powiecie ziemskim, gdyż w przeciwienstwie do Wrocławia miasto Poznań nie ma gruntow pod inwestycje produkcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: No i gratuluję! Wrocław do przodu! IP: *.eranet.pl 20.03.07, 17:12 I jeszcze jedno. Często jestem służbowo w polskich dużych miastach, w tym w lubianym przeze mnie Wrocku. I w poniedziałki kupuję zawsze lokalne wydanie Gazety. Może i tych ogłoszen drobnych we Wroclawiu jest więcej, jednak w gazetowym wydaniu Wyborczej jedynie Warszawa ma więcej niż poznańskie wydanie tych wysokopłatnych ogłoszeń i jest grubsza. Wrocławska jest przeciętnie o 10 stron cieńsza (4 albo pięć razy 2006 i jedna z 19 lutego). Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Jest "dobrze i już"! 28.03.07, 10:50 Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a): > I jeszcze jedno. Często jestem służbowo w polskich dużych miastach, w tym w > lubianym przeze mnie Wrocku. Również lubię Wrocław jako miasto m.in. imponujące architekturą, ale obawiam się że dyskusja na poziomie argumentów z większością jego mieszkańców skazana jest na niepowodzenie. Jest "dobrze i już", każda inna wizja jest odbierana jako negatywna i obraźliwa, nawet jeśli jest zupełnie stonowana i obiektywna, jak Twoja. Szkoda, że rzadkie są głosy Wrocławian rozumiejące, że cieszymy się z ich postępu, ale sugerujemy że na odcinanie kuponów jeszcze za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Oto prawdziwe dane. 28.03.07, 10:46 sothink napisał: > Wystarczy porównać ilośc ofert pracy > np. gazetapraca.pl > * Poznań (817) > * Wrocław (1540) > Widać że jednak to nie jest gołosłowne. > Myślę, że za 2007 będzie podobnie. No i co z tego? Jakie to są oferty pracy, bo od miejscowych słyszę, że po 800 złotych netto. Nie sądzę, że w Poznaniu są dużo lepsze, sam szukam pracy w Bonn, ale po prostu bzdury wypisujesz porównując liczbę ofert pracy z jednego forum. O średniej ważonej słyszałeś? A propos budżetu, to tytuł wątku jest po prostu słabą prowokacją. Oto dane dotyczące zarobków zebrane przez PwC (nie są PPP, nie uwzględniają kosztów): Warszawa 294% polskiej średniej Poznań 199% Kraków 152% Katowice 150% Wrocław 146% Gdańsk 139% Łódź 124% Ewidentnie widać, że ten wątek nadaje się na forum Gdańska i Łodzi (God spear them the trolling). Zresztą polecam bliżej zapoznanie się z raportami PriceWaterhouceCoopers, mimo ich pobieżności - lepszych nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anis Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 21:14 A Poznań, sto lat za cywilizacją? Może radni przyznają pieniądze na szpital onkologiczny, aby w Poznaniu ludzie nie umierali z powodu długich kolejek na radioterapię. To priorytet Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 02:19 Ale dla Ciebie to niestety we Wrocławiu się buduję się wysoko dla przypomnienia www.skytower.pl/images/link_pdf.gif 220m do dachu, czyli z anteną być może nawet 250m, możesz sobie tylko pomarzyć o takich wysokościach w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 02:20 dla sprostowania www.skytower.pl/pliki/LCCorpSA_-_Sky_Tower_nowy_symbol_Wroclawia_21-02-2007r.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 02:32 I jakie to ma znaczenie.Dlaczego nie wybudujecie sobie z 500m.A co !!!.A reszta Wroclawia poza rynkiem z kazdym dniem zamienia sie w slamsy.Wybudujecie sobie jeden wspanialy palac a wokol palacu nedza,i to coraz bardziej widoczna.Prawdziwa Azja,taki Turkmenistan.A ile wroclawian mieszka we wlasnym ,nowym domu,ile stac na wyksztalcenie dzieci,ile wroclawskich rodzin korzysta z prywatnej sluzby zdrowia, ile jest boisk ze sztuczna trawa ,ile terenow rekracyjnych itd.To jest prawdziwa wartosc i wizytowka miasta a nie jeden super budynek dla malej grupy ludzi i morze przecietnoscidookola. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 10:37 Nędza co raz bardziej widoczna?? Co Ty bredzisz??? Wrocław zamienia się w slamsy??? We Wrocławiu działa największy w Polsce program rewitalizacji kamienic, a dynamika wzrostu płac też jest największa w Polsce. Nie kłam przynajmniej. Tak jakbym pisał, że Poznań biednieje z dnia na dzień, co oczywiście nie jest prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:06 Kolego pamietam Wroclaw sprzed 15 la i widze teraz.z kazdym rokiem jest coraz gorzej..Na czy polega wroclawki program rewitalizacji? na pomalowaniu kamienic.A ludzie zostaja ci sami i dewastuja jeszcze bardziej.Widzialem we Wroclawiu nowe plomby ,ktore sa tak niszczone jakby mieszkaly w nich zwierzeta.Widzialem niedawno odnowione klatki schodowe- zasikane ,popisane,poniszczone i rozkradzione.Taki jest obraz rewitalizacji we Wroclawiu.Mam wrazenie jakby mieszkancy Wroclawia szykowali sie do wyprowadzki.Maja wszystko w nosie.Mam rodzine we Wroclawiu i wiem jakie sa zarobki i sytuacja na rynku pracy."..najwieksza dynamika wzrostu"-statystyka z paru wybranych firm.Sprawdz sobie realne (nie ze statystyk) dochody poszczegolnych zawodow w Poznaniu i Wroclawiu(najlepiej popytaj znajomych).Pozdrawiam DYNAMICZNY Wroclaw. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 12:02 Mógłbym to samo o Poznaniu pisać, że jest coraz gorzej używając stwierdzenia "mam wrażenie". Przecież to infantylne do bólu co piszesz. "Mają wszystko w nosie". "Mam wrazenie jakby mieszkancy Wroclawia szykowali sie do wyprowadzki." - tak to dlatego popyt na mieszkania we Wrocławiu jest tak duży, bo Wrocławianie mają zamiar się wyprowadzać, a inwestorzy uciekają z Wrocławia w podskokach.. ech sam widzisz jakie głupoty piszesz. Ceny mieszkań są drugie po Warszawie najwyższe w Polsce(co akurat nie jest dobre uważam osobiście), ale świadczy to o atrakcyjności miasta. Inwestorzy wyczuli , że to we Wrocławiu, a nie w Poznaniu ludzi będzie stać kupować mieszkania z segmentu najbardziej luksusowego. Wrocławski rynek pracy został oceniony drugim po Warszawskim najbardziej atrakcyjnym w Polsce. Dodając do tego, że Wrocław jest dużo bardziej atrakcyjny od Pozniania turystycznie , no to niestety, nie mamy oczym mówić. Ale możemy zakończyć wątek, ponieważ w przeciwieństwie do Ciebie nie mam intencji dyskredytacji Poznania pisząc głupoty w stylu "mam wrażenie, że", bo to by było żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaztuzi Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:22 Softnik jestes załosny po co zakładales ten watek jak sam sobie odpisujesz jestes załosny i badz w przekonaniu jaki to jestes szczesliwy w tym Wrocławiu smiac mi sie chce z Ciebie narcyzku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:54 Dlaczego mam wrazenie,ze Wroclaw szykuje sie do ewakuacji?Bo jak rozmawiam z kims z Wroclawia to kazdy mowi ,ze chce wyjechac.Juz nie remontuja swoich mieszkan ,juz nie sprzataja klatek schodowych,juz nie sprzataja wokol kontenerow ze smieciami,juz nie zamiataja chodnikow przed bramami.Kiedys to robili.Jezeli dla Ciebie powodem do dumy sa astronomiczne ceny mieszkan to mysle ,ze za pare lat to miasto podupadnie.Wiekszosc tych drogich mieszkan kupuja spekulanci finansowi.Podbijaja cene skazujac tysiace mlodych wroclawian albo na mieszkanie z rodzicami ,albo na emigracje albo na bezdomnosc.To napewno nie jest powod do dumy.W Poznaniu tez buduja drogie apartamenty ale to jest margines.Najwazniejsze ,ze tysiace poznaniakow stac na wybudownie wlasnego (chocby skromnego)domu ,ktore masowo buduja w Poznaniu i pod Poznaniem lub na modernizacje starych domow.Wazne ,ze miasto Poznan buduje mieszkania czynszowe,TBS czy socjalne.wazne by jak najwieksza czesc poznaniakow miala szanse na wlasne lokum.To jest bogactwo miasta a nie super drogie apartamenty dla nielicznych.u nas tez sporo inwestuja zagraniczne firmy ale jeszcze wiecej inwestuja poznanskie firmy,ktore naleza do Wielkopolan.to my jestesmy wlascicielami firm i my czerpiemy z tego profity.Majac wysokie dochody stac nas na lepsze zycie.Nie chcemy byc niewolnikami wyzyskiwaczy koreanczykow czy innych firm szukajacych taniej sily roboczej.Wniosek-Poznan nalezy do Poznaniakow ,Wroclaw nalezy do kliki Schetyny i Dudkiewicza ,ktorzy sprzedaja Wroclawian zagranicznym wyzyskiwaczom jak niewolnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozue Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 14:43 o jezusicku , chłopie,to ten dutkiewicz taki???to wasz grobelny jako ten bóg,chwała ,alleluja, hosanna, nad wartą to kalifornia bez mała,nie odpisuj biedaku, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 14:49 Ja nie pisalem nic o Grobelnym.Grobelny robi swoje.I tyle.Kazdy w Poznaniu robi swoje i nikt nikomu sie nie wpier...la.Poznan to wolne miasto.Ha,ha. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 14:55 To właśnie Grobelny skazuje Poznań na bycie miastem co raz to bardziej prowincjonalnym. Kiedyś Poznań był uważany za 2 po Warszawie centrum finansowe w Polsce. W tej chwili oprócz Baku Rozwoju Cukrownictwa(www.brc.pl/ - nawet strony nie mają działającej, wstyd) i Spółdzielczej Grupy Bankowej(bank dla rolników) nie ma w Poznaniu, żadnej innej centrali banku, a we Wrocławiu są centrale marek rozpoznawalnych jak: BZ Wielkopolski Bank Kredytowy SA:), Euro Bank SA, LUKAS Bank SA, Santander Consumer Bank SA i Getin Bank SA(jak tylko oddadzą do użytku nowy biurowiec getinu). To pokazuje jak mocno prowincjonalny stał się Poznań! Student Poznańskiej AE (o niebo lepszej of Wrocławskiej de facto) będzie zmuszony jechać do Wrocławia, żeby dostać sensowną pracę (nie mówię o pracy przy okienku). Wrocław jest drugim po Warszawie miastem z największą ilością centrali banków. Dalej centra R&D. Wrocław ma Siemens, HP, UPS, GE, Volvo, ACN, Capgemini, Central Europe BPO, Diehl Controls, KPIT, QAD, REMY International, WABCO, Whirlpool, NG Engineering, Tieto - Enator, Nokia-Siemens i inne, a co ma Poznań???: Microsoft i GlaxoSmithKline(95% ludzi nawet pewnie nie wie co to za firma) i Wikię w której pracują, uwaga!, 4 osoby:). Prawda jest taka, że ludzie potrzebują "papierka" z dobrej firmy o rozpoznawalnej marce. W Poznaniu owszem "mały biznes" ma się świetnie i jest on niezaprzeczalnie fundamentem gospodarki, dlatego jest niskie bezrobocie w Poznaniu, ale nie oferuje on atrakcyjnej pracy w sensie prestiżu. Dlatego Poznaniowi zagraża stanie się prowincjonalnym miastem dla średniaków. Ja nie mówię, że w Poznaniu jest źle, ale to miasto stać na dużo więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: 217.153.147.* 28.03.07, 13:08 przepraszam, ale pisanie, ze Poznań ma tylko Glaxo czy Microsoft swiadczy tylko o braku wiedzy autora tych slow. Inwestycje o poziomie podobnym do tych, ktore powstaja teraz we Wroclawiu miasto Poznan mialo juz kilkanascie lat temu i powstaja kolejne. Przyklady? Prosze bardzo: MAN, Nivea, Bahlsen, Volkswagen Poznan, Skoda Auto Polska, Solaris, Bridgestone, WRIGLEY, KRAFT, Grundfos, Kompania Piwowarska (Lech, Miller, Reds itd.), Allegro, Centrum Rozliczeniowe Carlsberg i wiele wiele innych. Roznica pomiedzy Poznaniem a Wroclawiem jest taka, ze w Poznaniu po prostu sie dziala i niewiele mowi, a Wroclaw bardzo lubi opowiadac we wszystkich mediach ile to tam sie dzieje i stad to bledne przekonanie (w tym przede wszystkim mieszkancow tego miasta), ze u nich jest lepiej czy jest czegos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klojtas Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.chello.pl 30.03.07, 10:48 Wrocław lubi opowiadać, bo to rozgadane miasto, niestety często za tymi słowami nic konkretnego nie ma. Ot, gadają, zeby sobie pogadać. Taki naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 21:16 To dlaczego poznaniacy nie wybrali Pasło-Wiśniewskiej lub Dzikowskiego???? Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 14:57 Nawet w kwestii targów Poznań upada: miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3976378.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 15:46 Hmm,sothink zaczne najpierw od targow.W Poznaniu sa najwieksze Targi zwiazane z Rolnictwem Polagra Farm i Food.I to sa podstawowe imprezy Rolnicze w Polsce.Salon maszyn Rolniczych byl robiony poraz pierwszy na szybko po rozwodzie z Targami Kieleckimi.Uwazam ,ze niepotrzebnie.Nowsze maszyny Rolnicy znajda w salonach firmowych.W poznaniu odbywa sie ok.60 imprez targowych a zmiany w MTP ida w kierunku wystawowo-kongresowym.W najblizszym czasie (m.in.50 mln z wielkopolskiegoRPO)bedzie budowane duze centrum kongresowe.Na MTP odbywa sie rocznie kilkaset konferencji i sympozjow.To jest kierunek rozwoju MTP a nie salon maszyn rolniczych w czasie kiedy rolnictwo sie specjalizuje.dodam ,ze z Lodzi zostana przeniesione do Poznania duze targi stomatologiczne.Jeszcze moge dodac ,ze np.Targi Kilelce do swojej frekwencji wliczaja uczestnikow i widzow Air Show itd ble,ble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatuzi Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 15:45 Tak a ludzie wala dzwiami i oknami do tych montowni w Kobierzycach, komu te bajki wciskasz , zerknij na dzisiejszy artykuł w dodatku Wrocław i nie opowiadaj bajek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 16:13 Nawiekszy wiezowiec!,wiekszy prestiz!kolorowe szkielka tez .Jak sowiety zza Buga.A co wam to da.Czy jestescie wlascicielami tych firm,czy one zapewniaja wam odpowiednia kariere jak uksztaltuja one mlodych wroclawian ,czy wroclawianie beda spelnieni i szczesliwi?.Te firmy ,ktore wymieniles to sa firmy taniej sily roboczej,ktore wydymia zdolnych wroclawian i wypluja jak zuzyta gume do zucia.Pomysl ile zdolnych ,mlodych ludzi ktorzy w tych firmach pracuja mogloby zalozyc wlasne firmy,zostaliby we Wroclawiu ,tu rozwijali sie i placiliby podatki.A tak jednostronna praca ,niskie zarobki ,drogie mieszkania,frustracja,ucieczka za granice.I tyle.Moge wymienic dziesiatki znanych firm zagranicznych inwestujacych w Poznaniu ,tylko po co.Prestiz Poznaniowi przynosza tysiace firm nawet najmniejszych) nalezacych do Wielkopolan .To jest doceniane i szanowane w cywilizowanym swiecie.Wroclaw jest posmiewiskiem Europy,ktory swoich obywateli traktuje jak obywateli drugiej kategori a zagranicznych cwaniakow zwalnia z podatkow i rozdaje ziemie za darmo. Jeszcze wzmianka co do WBK.Centrala nominalnie jest we Wroclawiu ale zarzad,centrale Domu Maklerskiego ,Lisingu,Funduszy ARKA itd .jest w Poznaniu ,czesciowo w Warszawie.Podatki z Centrali WBK tak by nam nic nie daly bo Poznan i tak placi sporo podatku janosikowego.Bardziej sie szanujcie Wroclawianie. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 17:21 Chciałem, ażeby to była merytoryczna dyskusja. Ja nie napisałem, że Poznań jest pośmiewiskiem, napisałem tylko że idzie za mocno w stronę przeciętności. Poznań ma trochę zalet nad Wrocławiem i mam tego świadomość np. komunikację. Ale jeżeli piszesz że Wrocław oddaje za darmo grunty, albo że w Siemensie 5k brutto na początek dla informatyka to tania siła robocza to już niestety nie możemy dalej konwersować. Każdy Poznaniak, który choć trochę siedzi w temacie Cię wyśmieje w tej kwestii. Zobacz za ile zostało sprzedane Centrum Południowe, a za ile Kulczyk kupił SB. Bardzo Cię proszę jeżeli nie masz o czymś pojęcia to nie pisz. Poznańskie firemki to podstawa Polskiej gospodarki i jako Poznaniak masz prawo czuć się dumny z tego powodu. Jak pisałem w sensie prestiżu np. referencji. Niestety, nie wiem jak dobra mała firemka by była, nie ma ona takiej mocy oddziaływania na pracodawcę jak np. referencje z Siemensa czy HP, a takich papierów po skończeniu studiów ambitni ludzie potrzebują. Siak czy owak dziękuję i pozdrawiam i nic obraźliwego na Poznań nie mam zamiaru pisać ponieważ szanuje bardzo wkład Poznania w rozwój całej Polski. Dlatego chyba trzeba zamknąć wątek, ponieważ ci którzy mają wiedzę widać nie są nim zainteresowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 17:42 Juz widze w czym problem.Roznica jest podstawowa .U zdecydowanej wiekszosci wroclawian wystepuje" syndrom niewolnika".Do czego potrzebne sa wam referencje,tzw.prestizowe firmy itp..Przeciez Wroclaw to wasze miasto,wasza ziemia i najbardziej prestizowe i wartosciowe to wroclawianie i wszystko co ci wroclawianie robia i osiagaja.Nie jakies zagraniczne firmy.Nie musicie sie wstydzic waszych osiagniec,referencje zagranicznych firm wazne sa dla niewolnikow. P.S.Guzik mnie obchodzi waznosc poznanskich firm dla gospodarki polskiej .Wazne jak poznanskie firmy wplywaja na ksztaltowanie i poprawe jakosci poznaniakow.Tylko to jest wazne.Z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 17:52 OK. Rozumiem już Twój tok myślenia. "referencje zagranicznych firm wazne sa dla niewolnikow." - tak szczególnie masz rację gdy jako np. specjalista od marketingu zakładasz swoją własną działalność gospodarczą i mówisz klientowi chcąc pozyskać zlecenie, że pracowałeś nad podobnym zleceniem dla HP Polska, wtedy klient na peeewwwwnnnnooo od razu rezygnuje:]... Ech, znowu nie myślisz. Szybciej zyskasz zlecenie dla swojej firmy jak pokarzesz referencje z HP niż jak powierz że pracowałeś dla prężnej 3 osobwej firmy (bez sarkazmu ) nad strategią sprzedaży obrusów na rynku Poznańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 17:34 Jeszcze zapomniałem dodać. miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,78999,3964991.html "Natomiast odsetek osób prowadzących działalność gospodarczą wynosi 10,3 proc. i należy do najwyższych w kraju. Przyczynia się to do kształtowania wizerunku miasta o wysokim etosie pracy." Posener jeżeli coś będziesz pisał, sprawdź wpierw proszę czy Twoje uwagi mają rację bytu, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 17:47 Sothink te statystyki cie zniszcza.Odwiedz kiedys Poznan i aglomeracje.Porownaj z wirtualne tabelki z rzeczywistoscia.Pozdrawiam WIRTUALNY Wroclaw. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 20.03.07, 18:06 Fakt, aglomeracja Poznańska póki co prezentuje się lepiej od Wrocławskiej, natomiast sam Poznań też całkiem niezły, ale w porównaniu do Wrocławia wydaje się nieco małomiasteczkowy, z drugiej strony mniej kontrastów widać. Jest takim przyzwoitym średnim miastem. Stonowanym. Powiem tak, Poznań robił na mnie lepsze wrażenie niż Wrocław, dopóki nie zobaczyłem centrum, które jest dla mnie zbyt skromne, za ciche, za małe i zbyt szare. Tylko SB robi duże wrażenie, reszta jest pomijalna. Krakowiacy myślę, że będą mieli podobne odczucia w stosunku Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:25 Maly ten Poznan czy duzy,duze centrum czy male.Hmm.Malo wazne.Jest ten Poznan jaki jest.Wazne ,ze jest Nasz.Nie wstydzimy sie go.To jest nasze miejsce na Ziemi,tu jestesmy spelnieni i szczesliwi.I to chyba tyle.Pozdrawiam Duzy Wroclaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatuzi Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:40 faktycznie Wrocław jest wielki a Poznan taki malutki:) www.igipz.pan.pl/miasto/mapy/osad_gest_gmi.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania No, Posena nie będę komentować, ale... 20.03.07, 17:53 w Poznaniu odsetek ten jest najwyższy w kraju. Szczególnie jest to widoczne w grupie wiekowej 25-35 lat. Ostatnio Gazeta podawała te dane w raporcie o konkurencyjności dużych miast (ostatnie 4 tygodnie). Jednak i to wszystko nie ma wielkiego znaczenia. Cieszę się, że Wrocek się rozwija i jest to widoczne. Ale jak dokonasz porównania, o którym pisałem wyżej zobaczysz, że nie możecie jeszcze spocząć na laurach. Jednak za pracę ostatnich 9 lat należą się brawa! Ale do sedna - niestety to Ty tu wszedłeś z WIELKĄ NOWINĄ i napominałeś nas maluczkich krytyków Wrocławia. A prawda jest taka, że nieustannie na tym forum ląduje ktoś z Wrocka, czy Kalisza i jątrzy wywyższając Wrocław na Poznań. To już jest nudne. Ale przede wszystkim nie ma konfliktu między tymi miastami. Jednak rozumiem to podbudowywanie się, mając na uwagę poziom, z ktorego startowaliście 17 lat temu. Jestem pobłażliwy wobec takiego samochwalstwa ;-))) Odnośnie Posena, to jest on zagorzałym zwolennikiem przeydenta Grobelnego, ktory argumentuje za sobą pokazując jak jest dobrze. No i w Poznaniu wciąż jest dobrze. Ale nic nowego Grobelny przez 9 lat nie wniósł. W tym sensie tracimy czas nie otrzymując impulsow rozwojowych ze strony miasta. Tragedia się jednak nie zdarzyła. Poznaniacy swoim zwyczajem robią swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luke skywalker wrocław bezkompromisowo skasuje poznań IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.03.07, 18:17 ludzie, ta dyskusja jest bez sensu. porównajcie architekturę miast, liczbę ludności (i jej entuzjazm), ilość wydarzen kulturalnych o dużym znaczeniu ogólnopolskim, położenie geograficzne. poznań nie ma w starciu z wrocławiem najmniejszych szans, zostanie przezeń przejechany jak przez walec drogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatuzi Re: wrocław bezkompromisowo skasuje poznań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:22 sofnik juz wszyscy wiedza jaki to Wrocław jest wieklomiejsci czysty wesoły i gospodarczy gdzie tam Poznaniowi to tego wzoru , ok a teraz idz juz do siebie a do skywalker prosimy o jak najmniejszy wymiar kary i choc katedre oszczedzcie jak ten walec bedzie ok?:) pozdrawiam megalomanow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: wrocław bezkompromisowo skasuje poznań IP: 212.244.156.* 26.03.07, 16:50 za wiki: agl. Poznań : 855 tys. agl. Wrocław : 850 tys. no i co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: poznań bezkompromisowo skasuje wrocław IP: 212.244.156.* 26.03.07, 16:52 nie mówiąc już o studentach których w Poznaniu jest 160 tys a we Wrocławiu 90 tys czyli: Poznań (na razie okresowo) jest miastem ponad milionowym, natomiast Wrocław takim miastem nie jest. Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: No, Posena nie będę komentować, ale... 20.03.07, 18:19 Masz rację. Poznań rozwijał się równomiernie, Wrocław w z wiazku z tym, że rozwija się ogólnie szybko, to pewne kwestie idą zbyt szybko a inne nie nadąrzają. Stad pewne dzielnice Wrocławia, które straszą. Jeżeli Posener jest fanem Grobelnego to więcej nie postoję, bo ja właśnie chciałem skrytykować jego politykę, a nie Poznań czy jego mieszkańców, których krew płynie u 50% mieszkańców Wrocławia. Mogę o sobie powiedzieć, że jestem Wielkopolaninem urodzonym na ziemi Śląskiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan2komnen Re: No, Posena nie będę komentować, ale... IP: *.izacom.pl 20.03.07, 19:28 Może ty jesteś nie sothink ale sotnik z sotni Chrynia, Stacha albo Bira co? Dolny Śląsk to obok Ziemi Szczecińskiej ostoja melnykowców. Poznań się nie podoba to jechajta do Primiśla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: No, Posena nie będę komentować, ale... IP: *.echostar.pl 20.03.07, 20:45 Nie DYSKUTUJCIE Z SOTHINKIEM. Wpieprza się na każde forum. Ostatnio objeżdżał Lublin. Myślę, że to g.wniarz, który ma niewielkie pojęcie o rynku pracy i podnieca się tzw. "prestiżowymi" czyli blichtrowymi świecidełkami w stylu centrum księgowe HP. Ci co tam pracują to wiedzą o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: No, Posena nie będę komentować, ale... 20.03.07, 22:45 Dla mnie sothnik niczym nie różni się od arona. Ich taktyka jest identyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.eranet.pl 24.03.07, 13:19 www.investmap.pl/index.php?m=index&a=news&id=942 www.investmap.pl/index.php?a=news&id=926 www.investmap.pl/index.php?a=news&id=611 A bedzie tego duzo wiecej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 14:20 Bedzie to zakaz handlu 1 maja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true No i łyso nam... IP: *.bredband.comhem.se 25.03.07, 14:13 Wielkopolanie są dumni ze swojego skromnego miasta i niech sobie będzie Wrocław bogatszy. Prawda jest taka, że inwestycje tego typu co we Wrocławiu nie mają racji bytu w Poznaniu. Za mało jest ludzi do pracy takich co są w stanie pracować jak Chińczycy i za tyle co Chińczycy. Rozumiemy się? Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: No i łyso nam... 25.03.07, 15:43 Tak szczególnie w centrach R&D :] Chińskie pensje:] Dlatego Wrocławianie za "chińską płacę" kupują apartamenty w 220m Sky Tower:] po 15tyś zł za metr kwadratowy:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: No i łyso nam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 16:35 a na ułanskiej po 13 i co z tego ma wynikac ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No i łyso nam... IP: *.icpnet.pl 25.03.07, 16:42 Nie wiem czy zdajesz sobe sprawe, ze ponad 30% nowych mieszkan w Polsce kupuja fundusze inwestycyjne (glownie irlandzkie i hiszpanskie) jako lokate kapitalu i zrodlo zysku (ok.7-10% w skali roku). Co wiecej, mieszkania w tego typu budynkach jak Sky Tower sa w 90% wykupywane przez obcokrajowcow (mieszkania pod wynajem i dla firm). jezeli nie wierzysz zapytaj jakiegos powaznego developera. Wiec nie ciesz sie tak bardzo, ze wroclawianie kupuja mieszkania za 15tys/m^2. Niestety na te mieszkania jeszcze ich nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: No i łyso nam... IP: 212.244.156.* 26.03.07, 16:35 ale założe sie sie że akurat ty nie jestes jednym z nich....buahahah człowieku: w tych apartamentach będą mieszkali prezesiki z których zapewne mało kto jest wrocławiakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true A jak tam twój LG i Philips??? IP: *.bredband.comhem.se 29.03.07, 21:09 Płacą tyle, że 1m2 kupisz po 2 latach oszczędności. Życia nie starczy na spłacenie mieszkania. Już nawet nie piszę, że inwestycja niedługo zniknie z powodu braku rąk do pracy....:"oczy chcą a dupa nie może". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc odnosnie atrakcyjnosci turystycznej obu miast IP: 213.86.197.* 25.03.07, 18:29 Nie chcialbym tu oceniac obu miast, a jedynie sprostowac informacje sothink'a odnosnie atrakcyjnosci turystycznej Wroclawia i Poznania. Wedlug ostatnich danych to nie Poznan ma gonic Wroclaw w tej materii, ale wprost przeciwnie, Wroclaw jest daleko w tyle za Poznaniem. Np. ilosc zagranicznych turystow odwiedzajacych najwieksze miast w Polsce w roku 2006: 1. Warszawa - 2.7 mln 2. Krakow - 1.1 mln 3. Poznan - 700 tys. 4. Gdansk - 500 tys. Lublin - 500 tys. Wroclaw - 500 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: odnosnie atrakcyjnosci turystycznej obu miast IP: 213.86.197.* 25.03.07, 18:30 zapomnialem dodac link: serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,62491,4001485.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk osiedlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 19:26 www.igipz.pan.pl/miasto/mapy/lud_sal_rzecz_gmi.jpg Ten linkk udowadnia wiele. Mianowicie, że z Poznania i z Wrocławia ubywa ludzi. Ale mówi też o czymś innym. Otóż, że wokół Poznania następuje silne zasiedlanie terenu, a wokół Wrocławia jakoś słabo... Więc jaki wniosek z tego? Otóż chyba z Wrocka ludzie uciekają :D Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: odnosnie atrakcyjnosci turystycznej obu miast 25.03.07, 20:05 Atrakcyjność turystyczna poznańskich targów? Wystarczy porównać bazę hotelową obu miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: odnosnie atrakcyjnosci turystycznej obu miast IP: 212.244.156.* 27.03.07, 10:49 no i czego tak rżysz? jestes z wiochy to i masz kompleksy ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.icpnet.pl 25.03.07, 21:12 BZDURA !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.07, 12:44 Apropos targów, dodam jeszcze tylko, że pod poznaniem w Bednarach, co roku na tamtejszym lotnisku odbywają się olbrzymie targi maszyn rolniczych 'AgroShow' organizowane przez Polską Izbę Gospodarczą Maszyny i Urządzeń Rolniczych. (520 wystawców, ok 82000 km2 powierzchni, ok 80000 zwiedzających w ciągu 3 dni.) Nikt nigdy o tym nie pamięta, to w takim razie przypominam. A jeśli chodzi o Wrocław. Nie znam się na rynkach pracy, inwestycjach itp itd, mogę tylko oceniać to co widzę. Przejeżdżam przez to miasto co najmniej 6-8 razy w roku, często także z powodu znajomych zdarza mi się w nim zostawać na parę dni... W porównaniu z Poznaniem to miasto jest tak zaniedbane że szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: 212.244.156.* 26.03.07, 16:16 nie no śmiechu warte co wy sie przejmujecie Wrocławiem ?? Przecież to miasto kiedyś wieksze niż Poznań jest obecnie mniejsze, bardziej odrapane, obskurne i bardziej śmierdzi. Starówka i okolice sa ok ale reszta? Jak w tej reklamie : "daj pan spokój" , w niektórych dzielnicach w ogóle nie ma kanalizacji. A że budują jeden wieżowiec? Niech sobie budują. Jak będa w Poznaniu zagospodarowywane Wolne Tory to wybudujemy sobie jeszcze większy. A propos sondażu to tylko jeden tak mówi (podejrzewam że powstał on na zamówienie rządu)Wszystkie inne sondaze mówią coś innego: że to Poznań jest drugim najbogatszym miastem w Polsce . Trzeba mieć tylko nadzieję że niedługo będzie pierwszy. Doprawdy nie rozumiem dlaczego tyle ludzi w Poznaniu porównuje go z tym obskurnym Wrocławiem Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 27.03.07, 18:27 Niestety, przez Grobelnego Poznań staje się prowincją. We Wrocławiu jest bardzo dużo studentów politechniki z Poznania. Przyjeżdżają bo wiedzą, że tu mają większe szanse na lepszą pracę i przyszłość. Fakt, że Wrocław jest zaniedbany bardziej niż Poznań, bo jest to efekt zaniedbywania Wrocławia przez państwo w okresie komuny. A kto niby wybuduje w Poznaniu drapacz chmur? kolektyw small biznesu?? Nie ma szans na to. Wrocław po prostu wraca powoli do roli miasta jakim był przed wojną i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:31 A Poznan byl tak lubiany przez komune , pamietasz czerwiec 56 i co myslisz ze mieszkancy i miasto byli za to uwielbiani prze komunistow ?Jak narazie to we Wroławiu nie macie wiezowca co juz mowic o wiezowcach, megalomania w tym Wrocławiu osiaga juz znamiona choroby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wrocław, Poznan a Bonn IP: 142.94.86.* 28.03.07, 19:31 A kto niby wybuduje w Poznaniu drapacz chmur? - pyta Sothink. Najwidoczniej jesteś mocno zakompleksiona(ny). Po co od razu drapacze? Byłaś kiedyś w Bonn? To jest miasto zbudowane dla mieszkanców, a nie dla "mrówek-robotów", uganiających się za mamoną, imających się kazdej pracy, byle mieć więcej od swego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgotczyna Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.07, 19:36 Juz przestancie, Wroclawiacy, tak sie bawic w triumfalizm. Czlowieku, az musiales przyjsc na to forum zeby dymic? Po co ci wojna? Ciekawa jest ta wybiorczosc - jak prezentowalismy dane (he he tez czesto z Rzepy) to byly dla wroclawiakow niewiarygodne, niepewne metodologiczne itd itd. Ale co, trafilo sie slepej kurze ziarno to prezycue muskuly, co? Dlaczego tego bogactwa nie widac we Wroclawiu? Czemu macie bezrobocie wieksze dwukrotnie wieksze od poznanskiego? Dlaczego poza rynkiem Wroclaw jest taki brudny i odrapany, ze o kolicy nie wspomne? Dlaczego wroclawiacy nic z tego nie maja? Te wykresy Rzeczpospolitej wskazuja tylko, ze bogate sa wroclawskie urzedy. Mieszkancy z tego nic nie maja. Mam znajomych z Wro, jakos nie podzielaja tej sciemy propagandowej o rzekomym bogactwie Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Prawda jest taka IP: 212.126.26.* 28.03.07, 11:36 że jak pojedziecie w Karkonosze (ulubione góry Pyr:), nie tak daleko od Wrocławia) i zobaczycie full wypas autko, to bądźcie pewni, że to Poznań , a nie Wrocław. Nie mówiąc o tym , że jak coś ładnego i drogiego pojawia się zachodnich salonach, to za 2 tygodnie będzie jeździło po poznańskich drogach (DROGACH!!!! , a nie wrocławskim XIX wiecznym kocim łbie z dziurami)- tak odnosnie bogactwa. Kochani, zapraszamy do Wielkopolski i możecie napatrzeć się dowoli na nasze drogi, a przede wszystkim służbę zdrowia (u nas szpitale nie padają, nie mówiąc , ze za czasów kas chorych wielkopolska była jedną z prężniejszych, a o dolnośląskiej z litości nie wspomnę-temat żartów poznańskich lekarzy - sama świadkiem). Fakt jest, że wielkie korporacje lgną do Wrocka, a i z kulturą lepiej stoicie, no i prezydenta macie na schwał (jakby Poznań mial takiego, to byśmy drugim Berlinem byli), a myśmy nieco sobie odpuścili. Ale nie każdy w korporacjach pracuje, przy taśmie w strefach kuiepsko płacą, a młodych ludzi na mieszkania nie stać (w przeciwieństwie do Poznania, choć i tu tendencje sa niepokojące). Pochodzę z Dolnego Sląska i zadziwia mnie jak Wrocław wyrósł z zadupia jakim był 10 lat temu, ale pod względem warunków jakie Poznań oferuje przeciętnemu zjadaczowi chleba (a nie middle managementowi z Andersen Consulting) to jeszcze macie do nadrobienia. pozdrawiam:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczyk z wrocka Sotink skończ, psujesz nam reputację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.07, 19:04 Bo motylku karkonosze to dla nas za blisko ;) pozdrowienia pyrki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Psujesz sam sobie reputację IP: 142.94.86.* 28.03.07, 23:01 Chinczyk z Wrocka - nie da się ukryc że jestes niestety prymitywnym snobem. Pamiętaj, im dalej jezdzisz swoim powozem tym więcej smrodzisz - rurę wydechową wleczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus001 Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 29.03.07, 11:29 Czytając wypowiedzi forumowiczów z Wrocławia to jak ulał pasuje stare porzekadło: Synek- mamo,mamo chwalą nas. Mama- kto? syneczku, kto? Synek- no wy mnie a ja was. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_do_przodu Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias 29.03.07, 16:18 A ja jestem rodowitą poznanianką, która od pół roku mieszka we Wrocławiu (facet z Wrocka - wygodniej było się tu przeprowadzić, no tłumaczyc się nie będę)... i: - Poznań jest na pewno o wiele bardziej zadbanym, czystym miastem (ordung muss sein :))), Wrocław ma wiele wiele zaniedbanych miejsc - Wrocław ma ładną=większą starówkę, choć to jest kwestia gustu, bo ja wolę poznańską, i poza tym nie ma ładnych miejsc (no parki Szczytnicki, japośnki południowy, owszem, ostrów tumski) - a w Poznaniu jest wiele ładnych, zadbanych zakątków w całym mieście - we Wrocku jedziesz Piłsudkiego, Kościuszki (plac Kościuszki nie wspomnę) i jakoś szaro buro, nie ma sklepów, deskami pozabijane witryny sklepów.....może ożyją tereny jak otworzą CHandlowe Czarneckiego - praca jak praca - pracowałam i w Poznaniu i we Wrocku - nie ma różnic - knajpy - takie same i tu i tu - a np głupię kina - Wrocek tylko 2 multipleksy, zawsze tłum w Heliosie w weekend - korki, brzydkie ulice - zaiweszenie samochodu ...cierpi - ale zawsze trzeba znaleźc urok miasta w którym się mieszka (mieszkałam rok w niemczech, byłam pół roku w stanach) -jednak mam nadzieję, że wrócę do Poznania, bo tylko tu się czuję jak w domu...dziś jade na delegację :)))jak miło ... Po co to porównywanie, każde miasto ma swoje lepsze i gorsze momenty... - ale z drugiej strony kupiłam mieszkanie we Wrocku (450 tysiaków ....pomijając temat cen mieszkań - w Pniu już też takie są powoli)i obawiam się, że powoli się tu zadomowię.... - mnie takie poznanie dwóch miast wzbogaca i człowiek się staje bardziej tolerancyjny..... - ludzie i tu i tu mili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.magma-net.pl 29.03.07, 20:25 "Kościuszki (plac Kościuszki nie wspomnę) i > jakoś szaro buro, nie ma sklepów, deskami pozabijane witryny sklepów.....może > ożyją tereny jak otworzą CHandlowe Czarneckiego" Oj moj droga, ja mialem wlasnie takie wrazenie o Poznaniu, na rynku oprocz SB same male sklepiki, szewc, krawiec itp. Jezeli chodzi o centrum to Wroclaw przy Poznaniu to Las Vegas. Idac w strone rynku z dworca glownego, widzialem takie podworko ze chyba we Wroclawiu tak zaniedbanego nie ma. Jeszcze do nie dawna z tylu SB rosla trawa i ludzie chodzi sciezkami w blocie. Sam rynek Poznanski jest maly i szary, podobnie jak reszta centrum. A co do zycia nocnego we Wroclawiu, tylko Krakow i Sopot latem moga sie rownac. Poznan to liga nizej. Starowka Poznania jest kameralna, ale przez to czuc ze to male miasto. Jedno powiem, ogolnie Poznan jest bardziej zadbany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:02 xxx zycie nocne lepsze , chłopcze poczytaj sobie kto gra na imprezach w Poznaniu a kto we Wrocławiu, nawet eventy z Tiesto organizuje wam firma z poznania sikacie po majtach jaka to gwiazda u was , a dla Ciebie powiem ze 15 w Lansowni ten sam Tiesto zagra i nikt w Poznaniu nie robi z tego halo , bo tu tego typu Dj graja co sobote, nie to co w waszym Radio Barze DFaytonie czy mega wypasionym klubie Dolmel Wrocław Las Vegas ,hehe dobry zart:) wyjdz za rynek 500 m zobaczys tam jakby wojna skonczyła sie wczoraj, ulica od dworca do Swidnickiej prucz okazałego budynku notu , nie przypomina tak zachwalanego z dynamizmu Wrocławia, a co nie tak dawno rosło obok poltegoru??, megalomania prezydenta przenosi sie na was mieszkancow , a tu w Poznaniu to mozna sie z tego tylko smiac , LG i jego problemy dobitnie pokazuja jaki to papierowy tygrys z tego Wrocławia , PS jak tam wasza akcja wracajcie jest praca !! zabrakło pieniedzy , a macie taki budrzet , podobno drugi w kraju:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buła ze smalcem Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: 212.244.156.* 30.03.07, 10:53 Gość portalu: xxx napisał(a): > "Kościuszki (plac Kościuszki nie wspomnę) i > > jakoś szaro buro, nie ma sklepów, deskami pozabijane witryny sklepów..... > może > > ożyją tereny jak otworzą CHandlowe Czarneckiego" > Oj moj droga, ja mialem wlasnie takie wrazenie o Poznaniu, na rynku oprocz SB > same male sklepiki, szewc, krawiec itp. Jezeli chodzi o centrum to Wroclaw przy > Poznaniu to Las Vegas. Idac w strone rynku z dworca glownego, widzialem takie > podworko ze chyba we Wroclawiu tak zaniedbanego nie ma. Jeszcze do nie dawna z > tylu SB rosla trawa i ludzie chodzi sciezkami w blocie. Sam rynek Poznanski jes > t > maly i szary, podobnie jak reszta centrum. A co do zycia nocnego we Wroclawiu, > tylko Krakow i Sopot latem moga sie rownac. Poznan to liga nizej. Starowka > Poznania jest kameralna, ale przez to czuc ze to male miasto. Jedno powiem, > ogolnie Poznan jest bardziej zadbany. Muszę cie zmartwic ponieważ w tej chwili Poznań jest sporo wiekszym miastem niż Wrocław; aglomeracja poznańska ma prawie milion (pl.wikipedia.org/wiki/Pozna%C5%84)czyli jest już prawie taka jak krakowska, natomiast wrocławska ma 850 tys(pl.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5% 82aw), jeżeli dodamy do tego że Poznań jest dwukrotnie większym ośrodkiem akademickim no to sam(a) widzisz że różnica jest spora. I'm sorry ale to sa fakty Odpowiedz Link Zgłoś
qdlinski po co te rankingi 30.03.07, 11:00 bo przecież gdyby liczyć które z tych miast najwięcej pieniędzy wyprowadza z Polski poprzez sprowadzonych przez "władze" inwestorów, to my będziemy na drugim, a kto wie czy nie na pierwszym miejscu w Polsce. Powiem tak nie ma sie czym chwalić. Polska to kraj ludzi, a żeby było wiarygodniej ranking taki powinien pokazywać w którym mieście ludziom i ich rodzinom żyje się godniej. Takie rankingi czytałbym z przyjemnością. Oczywiście jeżeli miasta podjęłyby takie wyzwanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omar Re: Wrocław drugim po Warszawie najbogatszym mias IP: *.cybernet.com.pl 01.04.07, 22:35 niesamowicie ciekawa i jakze wciagajaca dyskusja . .tylko troche nie kumam, o co w tym wszystkim chodzi. aha! na podstawie wielkosci budzetu jakis fan wroclawkiego magistratu rozpetal na poznanskim forum mala wojenke? kazda ze stron uwaza sie za te jedyna obiektywna i oskarza te druga o zacietrzewienie i brak merytorycznego podejscia do sprawy?:) kumpel przed chwila pokazal mi to forum jako dowod na to,ze jakoby wroclaw i poznan to miasta konkurujace ze soba. oczy przecieram ze zdumienia! koncze studia we wrocku, w poznaniu bywalem wielokrotnie. to w sumie smieszne i glupie zarazem,ze przypuszczalnie porzadni na codzien ludzie obrzucaja sie na forum blotem w imie walki o wyzszosc miasta, w ktorym mieszkaja (choc analogi jest pewnie wiele). rozumiem,ze to istota forum,ale z drugiej strony mam nadzieje,ze zdajecie sobie sprawe (tu skierowanie do koguta z wroclawia i pierwszej linii obrony poznanskiego grodu),ze to tylko buduje negatywne stereotypy. jako mieszkaniec wroclawia apeluje o nieprzypinanie mi metki wroga poznania, bo to wierutna bzdura jakas,ze wroclawianie tylko psy na poznaniakach wieszaja!! oba miasta sa fajne i az nie do wiary,ze laczy je tak masakryczna przeprawa,jaka jest krajowa 5. moze warto sposilkowac energie na wspolna walke o bardziej szczytne cele? wielkie yo! :) Odpowiedz Link Zgłoś