Dodaj do ulubionych

W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy

28.03.07, 23:02
Co za bzdury ?! Kilkanascie lat wzrostu i co roku 10-20% w gore?! Ten koles
chyba przyjechal z IRL albo UK ze zmywania naczyn. Rynki sa rozbuchane w UK
iIRL, a irlandia jest z Hiszpania pierwsze na odstrzal przy zblizajacej sie
recesji z USA. Dlatego nie wzorowalbym sie na tamtych krajach... a Niemcy? No
coz w moim pieknym Freiburgu, bogatej perle Niemiec gdzie jakosc zycia jest o
niebo lepsza niz w Polsce, nie mowiac o wysokosci pensji.... cena za metr
wynosi raptem... 2100Euro za metr kwadratowy mieszkania. Latwo wywnioskowac
ze ceny w Polsce sa sztucznie wywindowane przez braki w budownictwie i
spekulnatow z deweloperami do spoly...

Sebar
sebar_rysiu@yahoo.co.uk
Obserwuj wątek
    • Gość: nmno Masz rację, a najgorsze , że ludzie się nabierają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:04
      ...
      • Gość: ? Re: Nie masz racji IP: 142.94.86.* 28.03.07, 23:24
        Co porownujesz jakiś tam Freiburg z Poznaniem.
        Ceny wszędzie dyktuje ta sama zależność popyt i podaż.
        • Gość: Rob A co powiesz na Monachium? IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 00:32
          W Monachium, moi znajomi kupili ostatnio mieszkanie za 2200 EUR/m2, w pewnej
          odległości od centrum, ok. 15 min. od centrum. Ceny u nas są sztucznie nadmuchane
          • Gość: ano Re: A co powiesz na Monachium? IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.07, 01:42
            Przeciez Monachium to prowincja ostatnia, a ze najdrozsze miasto w Niemczech?
            Niemcy tez prowincjonalne.
            "Według autorów raportu średnia cena metra kw. mieszkania w 2010 r. sięgnie w
            naszym mieście niemal 10 tys. zł."
            Przy srednich zarobkach 1500 pln netto calkiem dostepna cena dla wszystkich.
            • Gość: dakon Re: A co powiesz na Monachium? IP: *.ifmpan.poznan.pl 29.03.07, 08:46
              Dooobre :-)
      • Gość: Leszek Re: madrosci "ludowe" IP: *.zegrze.maverick.com.pl 28.03.07, 23:35
        zawsze sie znjadzie jakis " ludowy znawca" ekonomii madrzejszy od
        specjalistów z brazny który arbitralnie stwierdzi ze ceny sa wywindowane
        "juz" niedługo beda spadki cen i ci co kupili na kredyt beda niewyplacalni.

ceny beda rosły poki popyt bedzie wyzszy niz podaz, jezeli bedzie sie budowac
        3-4 razy wiecej niz teraz ceny ustabilizuja sie.

• Gość: ano Bidota na prowincje IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.07, 01:36
          Nie pozostanie nic innego jak biedniejszej czesci ludnosci Poznania wyniesc sie
          gdzies na prowincje, np. do Berlina, gdzie w centrum miasta mozna kupic m2
          gdzies za 3500 pln. Wiadomo jednak ze Berlin to zakuta prowincja.
        • Gość: swoboda_t Re: madrosci "ludowe" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 00:03
          'Specjaliści z branży" bardzo często się mylą, a jeszcze częściej po rpostu
          grgają swoją grę - analitycy z biur nieruchomości, banków i firm developerskich
          są bezpośrednio zainteresowani wzrostem cen. To co mają mówić??
        • Gość: Marcello 28 Ceny mieszkań przed Euro 2012 IP: *.icpnet.pl 18.04.07, 14:10
          Czy wzrosną ceny mieszkań w Poznaniu gdy zaczniemy modernizację stadionów ,
          dróg ? Czy znajdziemy na to ręce do pracy ? Pewnie wzrośnie prestiż Poznania i
          ceny wzrosną diametralnie !!! Jak Myślicie ?
          • Gość: Karol Re: Ceny mieszkań przed Euro 2012 IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 21:41
            Pytanie podstawowe-dlaczego miasto w ramach budownictwa społecznego nie buduje
            tanich mieszkań?Dlaczego nie korzysta w tym celu z pierwszeństwa w
            zakupie?Dlaczego nabija kabzę developerom? Są to pytania do władz miasta na
            które nigdy nie dostaniemy odpowiedzi!!!Tak samo jak pytania w mediach-Czy w
            Poznaniu jest Układ? JA WIEM ZE NIE MA !!!!
      • Gość: q Re: Masz rację, a najgorsze , że ludzie się nabie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 13:44
        Nie masz racji bo mieszkań nie przybędzie tak szybko
    • Gość: J Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.ipt.aol.com 29.03.07, 00:08
      sebar_rysiu napisała:

> Co za bzdury ?! Kilkanascie lat wzrostu i co roku 10-20% w gore?! Ten koles
      > chyba przyjechal z IRL albo UK ze zmywania naczyn. Rynki sa rozbuchane w UK
      > iIRL, a irlandia jest z Hiszpania pierwsze na odstrzal przy zblizajacej sie
      > recesji z USA. Dlatego nie wzorowalbym sie na tamtych krajach... a Niemcy? No
      > coz w moim pieknym Freiburgu, bogatej perle Niemiec gdzie jakosc zycia jest o
      > niebo lepsza niz w Polsce, nie mowiac o wysokosci pensji.... cena za metr
      > wynosi raptem... 2100Euro za metr kwadratowy mieszkania. Latwo wywnioskowac
      > ze ceny w Polsce sa sztucznie wywindowane przez braki w budownictwie i
      > spekulnatow z deweloperami do spoly...
      >
      > Sebar
      > sebar_rysiu@yahoo.co.uk

I tu sie zasadniczo mylisz. Otoz w calej "starej" unii ceny poszly w gore w
      2006 roku srednio o 10%. Jedynym krajem, ktory zanotowal spadek byla Portugalia
      (-1%) a jedynym krajem gdzie byla stagnacja czyli wzrost zerowy byly Niemcy.
      Dania w zeszlym roku zanotowala wzrost 20%. Niemcy sa pod tym wzgledem
      ewenementem w skali europejskiej i faktycznie mozna tam kupic super
      nieruchomosc o super jakosci za grosze. Nie jest to jednak w zadnym wypadku
      europejska norma. Pomimo ze ceny w Polsce beda szly stopniowo w gore to
      wiekszosci panstw Zachodu i tak nie dogonimy, gdyz prawie w calej Europie
      inwestowanie w nieruchomosci okazuje sie dobrym interesem.
      • Gość: aknif Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 01:12
        Jedno jest pewne: poznan dopiero po roku dogania czolowe miasta kraju jesli
        chodzi o ceny. Poznan mial wiec rok wiecej, by przygotowac sensowne plany
        zagospodarowania pod mieszkaniowke. Oczywiscie - nie wykorzystal tego, skutkiem
        czego budowac sie teraz bedzie duzo, lecz chaotycznie. Deweloperom w to graj.
        Wiem co mowie, bo pracowalam kilka lat w jednej firmie tego typu. Miasto na ten
        boom budowlany jest slabo przygotowane. Zreszta, z lektury gw nie wynika wcale,
        ze jest jakis boom w mieszkaniowce - w dodatku o nieruchomosciach gazeta
        pokazuje ciagle inwestycje juz zrealizowane, lub - tak jak dzis - biurowce, a
        nie mieszkania. A planowanych inwestycji jest sporo. Wystarczy poczytac portal
        tutej.pl, ktory od pewnego czasu bije gw na glowe jesli chodzi o nieruchomosci.
        Coraz lepiej tez pisza o architekturze. W gw zajmuja sie tym ostatnio dyletanci.
      • sebar_rysiu Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 29.03.07, 11:00
        ...BYLO dobrym interesem BYLO....

Szkoda ze link juz nie dziala, ale przeslalbym tobie anglojezyczny raport
        Deutche Banku dotyczacego europy zachodniej. Owszem Niemcy sa
        najbezpieczniejszym, najstabilniejszym rynkiem nieruchomosci bez hurra wzrostow
        ale i bez ryzyka.

Natomiast w UK juz sa pierwsze symptomy zatrzymania sie szalejacych wzrostow...
        USA przezywaja dotkliwy krach i bankructwa wielu instytucji finansowych z
        branzy nieruchomosci
        Irlandia i Hiszpania zostaly wymienione jako kraje ktore najbardziej odczuja
        korekte rozbuchanych wzrostow...

Irlandia zawdziecza wzrsost cen nieruchomosci imigrantom naplywajacym
        zewszad... ale i to sie skonczy jak przestana byc placowo az tak atrakcyjni...

Hiszpania zawsze byla atrakcyjna dla Arabow i Ameryki Pld....., i to przybysze
        z tych krajow w duzym stopniu napedzaja rynek.

To tyle w raporcie, ktorego szkoda ze nie moge przeslac...
        A wczoraj, moj kolega Brytol (nie jakis mlokos tylko 55-letni kontraktor,
        konsultant) powiedzial ze wielu jego znajomych kupilo apartamenty czy domki w
        Hiszpani i teraz zaluje!!!! Z wielu przyczyn formalno-finansowych, niemniej
        jednak Hiszpania nie jest juz atrakcyjna!

A czy Polska ma szanse byc atrakcyjna jak Hiszpania... Hmmm nie wiem, po
        globalnym ociepleniu i oczyszczeniu Baltyku... moze :))))

No i jacy "przybysze" napedza i utrzymaja pobyt w Polsce, jezeli mamy do
        czynienia z czyms odwrotnym, wyjazdem i emigracja ? :)))

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk
        • Gość: J Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.gotadsl.co.uk 29.03.07, 11:49
          Odpowiadasz na :
          sebar_rysiu napisała:

> ...BYLO dobrym interesem BYLO....
          >
          > Szkoda ze link juz nie dziala, ale przeslalbym tobie anglojezyczny raport
          > Deutche Banku dotyczacego europy zachodniej. Owszem Niemcy sa
          > najbezpieczniejszym, najstabilniejszym rynkiem nieruchomosci bez hurra
          wzrostow
          >
          > ale i bez ryzyka.
          >
          > Natomiast w UK juz sa pierwsze symptomy zatrzymania sie szalejacych
          wzrostow...
          > USA przezywaja dotkliwy krach i bankructwa wielu instytucji finansowych z
          > branzy nieruchomosci
          > Irlandia i Hiszpania zostaly wymienione jako kraje ktore najbardziej odczuja
          > korekte rozbuchanych wzrostow...
          >
          > Irlandia zawdziecza wzrsost cen nieruchomosci imigrantom naplywajacym
          > zewszad... ale i to sie skonczy jak przestana byc placowo az tak atrakcyjni...
          >
          > Hiszpania zawsze byla atrakcyjna dla Arabow i Ameryki Pld....., i to
          przybysze
          > z tych krajow w duzym stopniu napedzaja rynek.
          >
          > To tyle w raporcie, ktorego szkoda ze nie moge przeslac...
          > A wczoraj, moj kolega Brytol (nie jakis mlokos tylko 55-letni kontraktor,
          > konsultant) powiedzial ze wielu jego znajomych kupilo apartamenty czy domki w
          > Hiszpani i teraz zaluje!!!! Z wielu przyczyn formalno-finansowych, niemniej
          > jednak Hiszpania nie jest juz atrakcyjna!
          >
          > A czy Polska ma szanse byc atrakcyjna jak Hiszpania... Hmmm nie wiem, po
          > globalnym ociepleniu i oczyszczeniu Baltyku... moze :))))
          >
          > No i jacy "przybysze" napedza i utrzymaja pobyt w Polsce, jezeli mamy do
          > czynienia z czyms odwrotnym, wyjazdem i emigracja ? :)))
          >
          > Sebar
          > sebar_rysiu@yahoo.co.uk

Co do UK to pewnie masz racje, gdyz ceny sa tam nadmuchane do granic zdrowego
          rozsadku, zwlaszcza jezeli sie wezmie pod uwage jakosc tamtejszych domow i
          mieszkan bardziej przypominajacych tandetne, wojskowe koszary lub zabity
          dechami trzeci swiat niz Europe kontynentalna. Nawet na angielskiej prowincji
          tandetny, nadajacy sie tylko do wyburzenia domek potrafi kosztowac 200,000
          £......tak wiec Polska, gdzie buduje sie milion razy lepiej niz w UK i Niemcy,
          gdzie buduje sie milion razy lepiej niz w Polsce, maja pod tym wzgledem duzo do
          nadrobienia.
          • sebar_rysiu Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 29.03.07, 12:07
            albo UK.... duzo do stracenia.... :)))

raczej bym za tym glosowal...

Co do jakosci wyspiarskiego budowanictwa w 100% sie zgadzam !
            Koszmarne, kartonowe, krzywe, wypaczone, brzydkie... brak slow
            juz w 2000 roku sie dziwilem jak to mozliwe ze Europejczycy nie zrobili kariery
            w promowaniu normalnych, ladnych, dobrze zbudowanych domow na Wyspach.

Sebar
            sebar_rysiu@yahoo.co.uk
    • Gość: hexe W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 08:44
      Piszcie więcej tego typu artykułów, to rynek na pewno nie popadnie w panikę.
      Podejrzewam, że po dzisiejszym artykule skoczą ceny (obserwuję od jakiegoś czasu
      serwisy ogłoszeniowe i ich reakcje po podobnych wypowiedziach). To też jest
      jeden z przykładów nadmuchiwania cen. Mam jednak nadzieję, że "doktor rynek" nie
      pozwoli na dalszy wzrost cen: ludzie mają coraz mniejszą zdolność kredytową, a
      rzadko kto kupuje za gotówkę; wg statystyk powoli zaczyna maleć ilość
      udzielanych kredytów hipotecznych. Wniosek: zmniejszy się popyt, ceny nie wzrosną.
      • Gość: hella Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: 81.219.185.* 29.03.07, 09:03
        a mi w sumie to wisi (niestety), bo mimo, ze jakbym zacisnęła zęby to bym dała radę sie utrzymac i spłacać kredyt, to nikt mi nie da, bo jestem sama :/

poza tym te szalejące ceny mnie przerażają z innego powodu - przez to, ze jest tak drogo ludzie kupują małe (do 50-60m2) mieszkania i utkną w nich na lata, tak jak kiedyś utknęłiśmy w wielkiej płycie :/ rewelacyjna perspektywa ;/
        • Gość: Bob Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.lanet.net.pl 29.03.07, 12:29
          Witam

Jest na to rada...
          Ty jesteś sama, Ja jestem sam, chodź się hajtniemy, weźmiemy kredyt, kupimy dom
          na wsi, spłodzimy syna i córkę i będziemy żyli długo i szczęśliwie utrzymując
          się z uprawy roli.

Co Ty na to?
          • Gość: hella Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: 81.219.185.* 29.03.07, 15:07
            heheh, już lecę :P pewnie, jakbym tak chciała to już bym miała :D
      • www.informatorkredytowy.pl Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 23.07.07, 10:00
        Niestety to teraz Poznań najbardziej odrabia "starty" po miarę łagodnej reakcji
        cenowej na boom w 2006 r.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Eee tam IP: 217.97.159.* 23.07.07, 17:01
          W 2010 roku metr kwadratowy kosztować będzie w mieście średnio 7 tys PLN, choć
          po drodze sięgnie 8,5-9 tys PLN. A problemem jest wciąż brak związku wartości
          nieruchomosci i wysokości płaconego podatku (kataster). Tempo wyprowadzek z
          Poznania do PZ wzrośnie z obecnych 10 tys. rocznie do 25 tys. rocznie. I tam
          będzie należało szukać mieszkań. Słusznie miasto zakłada uruchomienie dużych
          terenów pod budownictwo mieszkaniowe, by ostudzić popyt. W przyszłości 25 lat
          pozornie niższa atrakcyjność turystyczna miasta będzie mieć zbawienny wpływ na
          dopływ ludności, która rozpocznie migrację z miast grupy C (100-250 tys.) i
          małych miasteczek. Przy zachowaniu potencjału gospodarczgo aglomeracji i
          relatywnie niższych kosztach zakupui nieruchomości Poznań może zyskać
          wykwalifikowaną siłę roboczą, co stanie sie siłą napędową miasta zwiększając
          relatywną konkurencyjność.
    • Gość: MM Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:04
      Wygląda na to,że Poznań kiedyś był ograniczony murami, a teraz przez brak
      polityki przestrzennej ograniczył się sam.Osiedla domów jednorodzinnych blisko
      centrum spowodowały ,że brakuje terenów pod budynki wielorodzinne.Teraz
      wystarczy aby gminy podpoznańskie (np.Kórnik, Tarnowo Pdg),zaoferowały ziemię
      pod takie budynki i Poznań ma "pozamiatane".Bo podatki płaci się tam ,gdzie
      jesteśmy zameldowani.A do pracy możemy dojechać szybciej niż przepychając się
      ulicami dużego miasta.
      • Gość: ja Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.wsnhid.pl 29.03.07, 10:20
        Ohoho, akurat budownictwa wielorodzinnego to w Poznaniu mamy nadmiar - Rataje,
        Piątkowo. We wspólnym interesie jest to, aby bloków budować już jak najmniej, a
        w zamian domy szeregowe i wolnostojące. Dość blokowisk.
        • Gość: keczup Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: 217.153.53.* 29.03.07, 10:46
          Żaden deweloper na to nie pójdzie... Cenę się liczy od metra kwadratowego lokalu
          a zatem rachunek prosty - upakować tyle mieszkań na hektar ile to tylko możliwe.
        • lukask73 Blokowiska 29.03.07, 17:28
          > Ohoho, akurat budownictwa wielorodzinnego to w Poznaniu mamy nadmiar - Rataje,
          > Piątkowo. We wspólnym interesie jest to, aby bloków budować już jak najmniej,
          > w zamian domy szeregowe i wolnostojące. Dość blokowisk.

Ja bym dodał jeszcze Szyperską, nowy Wilczak, Ataner przy os. Pod Lipami,
          Polankę z Katowicką i Milczańską, Wojskową...

Tylko że pomiędzy blokami na Ratajach i Winogradach zostało trochę miejsca na
          boiska, szkoły, place zabaw z prawdziwego zdarzenia, trawniki, małe parki,
          żłobki, przedszkola i szkoły. A nowe blokowiska, gdyby nie prawo budowlane,
          składałyby się w 100% z zabudowy wielorodzinnej.
      • Gość: Stephen Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: 213.17.149.* 29.03.07, 11:07
        zgadza się w 100 % ! Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem działki
        budowlanej w Kórniku /niedalego centrum tego uroczego miasteczka/ - do ronda
        Rataje mam jadąc bez szaleństwa /ok 90 km/h/ 15 min i to teraz kiedy trwa
        przebudowa drogi. Z rok będzie jeszcze wygodniej. Przepiękna okolica, jeziora,
        lasy, parki a jednoczesnie większość udogodnień cywilizacyjnych /przedszkola,
        urzędy, poczty itp nie wspominając o szerokich możliwościach rekreacji/ i to
        wszystko za 110 zł za m2 /choć ostatnio ceny troszkę wzrosły./
        W poznaniu zamiast osiedli mieszkaniowych z rozsądnymi planami zieleni nie są w
        tej chwili chociażby projektowane - za to cały czas powstają centra handlowe w
        środku miasta !! Mam nadzieję, że kiedyś władze za to odpowiedzą własnymi
        majątkami
        • Gość: Znający się ;) Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:56
          Popieram, też zakupiłem glebę. Ceny usług i materiałów budowlanych też niestety
          rosną, ale jak mam bulić to wolę już na własny dom a nie na klitkę w bloku.
    • Gość: Znający się ;) W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:30
      Ale naganianie w tym artykule odchodzi, zero rzetelności. Wzrost cen
      nieruchomości oczywiście jest, ale przykład typu: "rok temu na w plombie na
      Wildzie było 3,5" to zwykłe naciąganie. Wilda to póki co jedna z gorszych
      dzielnic w Poznaniu a mieszkanie w plombie miedzy rozwalającymi się kamienicami
      to też żadna nobilitacja. Jeżeli porównać to z aktualną ceną za metr mieszkań
      przy porcie rzeczym na ul.Szyperskiej (15000) to można dojść do wspaniałego
      wniosku, że ceny w ciagu roku wzrosły czterokrotnie!!! Albo porównujcie średnie
      ceny, albo ceny u tego samego developera w tej samej lokalizacji rok do roku.
      Np. Trust: rok temu - 4500, teraz - 6500. I gdzie te 100%?
      • Gość: Stephan Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: 213.17.149.* 29.03.07, 12:44
        Poważnie przy Szyperskiej są ceny 15 tys. za metr ?????
        Czy mówisz o "Pelikanie"??
        • Gość: Znający się ;) Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:49
          Akurat nie miałem na myśli pelikana chociaż tam ceny też pewnie niezłe ;).
          Mieszkania o których pisałem buduje "Wechta", termin oddania do użytku 2009.
          • Gość: Jerry Re:Miało być 3 miliony mieszkań a są po 3 miliony! IP: *.izacom.pl 29.03.07, 13:53
            j.w
            • Gość: keczup Re:Miało być 3 miliony mieszkań a są po 3 miliony IP: 217.153.53.* 29.03.07, 14:04
              Niedługo będą te trzy miliony mieszkań.
              Po tych, co wyjadą.
    • Gość: aga Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 13:53
      ja kupiłam mieszkanie w nowym bloku w kozichglowach za 100 tys 70 m2 i jestem
      szczesliwa dojazd do pracy zajmuje mi 15 minut mojego meza rowniez mamy pod
      nosem przedszkole szkoly parki i niedlugo kozieglowy zostana pewnie wchloniete
      przez Poznan jako dzielnica
      • Gość: ja Nie zostaną, nie zostaną... IP: *.wsnhid.pl 29.03.07, 14:07
        Ani Koziegłowy, ani inna podpoznańska sypialnia nie zostanie wchłonięta przez
        Poznań. To już nie te czasy! Teraz każda gmina jest dumna z tego, że jest
        autonomiczna i nie w głowie jej utrata władzy, pieniędzy, stanowisk. Można
        mówić, że Koziegłowy, Tarnowo, Swarzędz należą do metropolii poznańskiej, ale
        Poznaniem się nie staną. Sorry, musisz jeździć z rejestracją PZ :)
        • Gość: aga Re: Nie zostaną, nie zostaną... IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 14:35
          akurat to mi nie przeszkadza bo jezdze z inna:) ale za to mam fajne mieszkanie
          za tak naprawde w tej chwili niewielkie pieniadze
          • Gość: bonobo Re: Nie zostaną, nie zostaną... IP: *.devs.futuro.pl 29.03.07, 15:08
            A nie śmierdzi ci tam. Bo co przejezdzam na działke do kicina to w kozich ledwo
            da sie wytrzymac ten smród
      • Gość: hella Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: 81.219.185.* 29.03.07, 15:10
        a nie dolatują do Ciebie zapachy z oczyszczalni? bo że blisko to fakt, ale przeciez COŚ potrafi czasem tak walić, że nawet w czerwonaku smierdzi :/
        czy to osiedle jest gdzieś dalej schowane i COŚ nie przeszkadza?

• Gość: hella Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: 81.219.185.* 29.03.07, 15:13
          hehe, widzę, ze nie tylko ja o tym pomyślałam...
          i w ogóle się zastanowiłam nad tym: 100 tys za 70m2? to jest niecałe 1,5 tysiaca za metr! niee, coś mi tu nie gra... nawet w kórniku, który jest dalej takich cen nie ma.
      • lukask73 męża 29.03.07, 17:31
        > dojazd do pracy zajmuje mi 15 minut mojego meza rowniez mamy pod
        > nosem

To mąż wymaga aż takiego pilnowania? A z kim tak go pilnujecie? Z mamą? Żeby
        nie uganiał się za nastolatkami?
    • Gość: woli Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 15:03
      ale z ciebie spec ekonomiczny:)! a sam pewnie w tym freiburgu na szczocie
      jedziesz w knajpce dla ubogich szwabkow:). aha! sieg heil!!!! buehehehehe
      • sebar_rysiu Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 29.03.07, 15:13
        No pewnie :)))) Kebaby sprzedaje wieczorem, a za dnia mam swoj wozeczek z
        mopami i srodkami czystosci....

idz... ty jedna mentalna ciasnoto, gdybys tylko wiedzial co robie i ile mi
        placa... to bys spadl z krzesla.... :)))

S.
        • Gość: Jerry Re: 100 tys.za 70m , COŚ mi tu śmierdzi IP: *.izacom.pl 29.03.07, 15:24
          • Gość: aga Re: 100 tys.za 70m , COŚ mi tu śmierdzi IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 17:24
            dokładnie 1300 m2 a nie smierdzi teraz oczyszalnie maja juz nowe czapy czy jak
            to sie nazywa i nic nie czuc:) w tej chwili oczyszalnie to juz nie przeszkoda

przeciez nawet juz nie czuc aromatu z zakladow fosforowych w luboniu:)
        • Gość: miner Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 15:55
          hehehe wyobrażamy sobie że jesteś gównym ekonomista w deutche banku krezusie
          naftowy hehehehehe. Netowy specjalista od niczego na wygnaniu, intelektualana
          miernota. Jestesmy pod wrazeniem Twych wywodów, pewnie wykładasz filozofie
          ekonomii:))))).Uwazaj zebys nie spadl ze swej emigracyjnej posadki bo turek
          chyba ci nie placi za "siedzenie" na necie owych kroci:))). Tosmy pospadali z
          krzesel ale ze smiechu hahahahahahaha. buehehehehehehehe
        • lukask73 Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 29.03.07, 17:32
          > idz... ty jedna mentalna ciasnoto
          > gdybys tylko wiedzial co robie i ile mi
          > placa... to bys spadl z krzesla.... :)))

dzieciaki się przechwalają?
    • xaliemorph W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 29.03.07, 16:00
      > Jak mówi Grząbka, w nieruchomości coraz chętniej inwestują zagraniczne firmy.

Spekulacja, ... w czasach deficytu danego towaru podobne zachowanie zawsze będzie nosiło znamiona spekulacji. Mieszkań brak, ludzi na nie nie stać, ledwo co mogą wykupić mieszkania na kredyt a tu się pokazuje firma która im wykupuje sprzed nosa mieszkania i oferuje drożej. To jest czysta spekulacja.
    • Gość: Włodek Obawiam się, że autorzy raportu mają rację. IP: 213.17.201.* 29.03.07, 16:02
      Poznań jest chyba ostatnim miastem, gdzie ceny, choć rosną, to pozostają na
      relatywnie niskim poziomie, w porównaniu z innymi dużymi miastami w Polsce. Ceny
      nowych mieszkań, w co ciekawszych lokalizacjach już doszły do poziomu zbliżonego
      w innych miastach i niestety siłą rzeczy pociągnie to także w górę rynek wtórny,
      no bo kogo stać na mieszkania w cenie 12-15 000/m2? Chętni niestety będą
      zmuszeni zwrócić się w kierunku rynku wtórnego, czyli zwiększy się popyt. W
      połowie roku 7000/m2 na Wildzie może okazać się prawdą.
      • Gość: swoboda_t Re: Obawiam się, że autorzy raportu mają rację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 00:17
        BYnajmniej. W największym mieście ceny są najniższe :)
    • Gość: wiecznieużyta Re: Zaporowe ceny przekształcenia na własność IP: *.devs.futuro.pl 29.03.07, 16:47
      Prezydent stosuje zaporowe ceny za zmianę użytkowania wieczystego na prawo
      własności. Spółdzielecy dostają grunt za darmo, a miasto chce wielką kasę.
      Kulczykowie dostali dużą ulgę choć nie byli użytkownikami wieczystymi. Rada to
      przyklepała! Odblokujcie ceny zaporowe! Nie starcza wam na diety?
    • devel0per Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 29.03.07, 17:51
      Chciałbym zauwazyć, ze taki wzrost (10-20% rocznie) jest absolutnie możliwy!
      Pamiętajmy, że mówimy cały czas o cenach średnich. Jaki wniosek? otóż:
      1) buduje się mało nowych mieszkań w Poznaniu - co za tym idzie nie ma
      zwiększającej się podaży nowych mieszkań w cenach poniżej średniej,
      2) dynamicznie wzrasta udział w rynku mieszkań o bardzo wysokim standardzie, co
      skutkuje wzrostem ceny średniej, nawet o 20%, to fakt.

Proszę się nie obawiać, nie oznacza to wcale ze mieszkania sprzedawane za około
      1800-2500 za 1 m kw (mówię tu o mieszkaniach w płycie, do remontu itp)
      gwałtownie zdrożeją, a który właściciel będzie, korzystajac z boomu cenowego,
      podwyższał sztucznie ceny - swojego lokalu nie sprzeda.
      Czego nam potrzeba by cena średnia nie rosła tak gwałtownie i nie odstraszała
      klientów (głównie w rynku wtórnym)? Należy budować więcej mieszkań o cenach nie
      przekraczajacych 5000 zł za 1 m kw.
      Tego na rynku w tej chwili brakuje, ale bez obaw, mam zamiar tą lukę szczelnie
      wypełnić.
      • Gość: Wykształciucha Re: Kolejny pożar baraków? IP: *.devs.futuro.pl 29.03.07, 20:46
        Jeden ze skutecznych sposobów pozyskiwania terenu to pożary.
        • devel0per Re: Kolejny pożar baraków? 30.03.07, 00:23
          Oj, tu się nie zgodzę.

Po co palić baraki?? Znam kilkanaście lepszych metod jak zbudować taniej a
          równie dobrze jak inni.. ale to tajemnica moja handlowa :)
    • billert W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 29.03.07, 23:26
      Zwolna ukazuja się kolejne skutki polityki kraju, ktory zlikwidowal planowanie
      przestrzenne i zintegrowaną polityke rozwoju miast na rzecz mechanizmow
      jednostronnie wspierających rozwój nowego budownictwa dla wybranych (lepiej
      sytuowanych) grup społecznych. Tym samym Polska oderwała sie całkowicie od
      standardów i obyczajów polityczno - społecznych i planistycznych Europy. Skutki
      tego stanu rzeczy to:
      chaotyczny rozwoj urbanizacji
      suburbanizacja
      zawlaszczanie terenow zieleni publicznej i obszarow waznych dla ekoloii miasta
      jednostronny rozwój mieszkalnictwa
      segregacja społeczna na obszarze miast
      zapaść i wyludnienie obszarow srodmiejskich i starego budownictwa
      dziki rozwoj mieszkaniowego rynku komercyjnego i cen gruntow
      W Polsce i rowniez w Poznaniu dzieje sie w przestrzeni miejskiej dokladnie to,
      z czym walcza (w znacznym stopniu skutecznie) inne miasta europejskie sprawną,
      zintegrowaną i kompetentną polityką rozwoju przestrzennego, zintegrowanego z
      polityką społeczno-ekonomiczną. W Polsce i w Poznaniu jest taki system nieznany
      i politycznie nie chciany.
      Poznan nie posiada tez europejskiego typu polityki mieszkaniowej, tzn polityki
      mieszkaniowej zintegrowanej z innymi politykami miasta oraz wykraczającej poza
      problematykę zasobów komunalnych i sporadycznie realizowanego budownictwa
      socjalnego. Nie inaczej jest w innych miastach polskich.
      Sprawa jest beznadziejna, gdyż likwidacja nowoczesnego, europejskiego
      planowania przestrzennego, rządzenie przestrzenią nieskoordynowanymi z sobą i
      woluntarystycznie wywolywanymi planami miejscowymi (to jak rządzic bez
      konstytucji - carskimi ukazami!)i brak zintegriowanej z planowaniem polityki
      miejskiej, będzie polskie miasta a w tym i Poznan pchał sukcesywnie ku
      społecznej i gospodarczej katastrofie. Polskie miasta, a w tym Poznan juz teraz
      bardziej przypominaja miasta trzeciego swiata, niz miasta europejskie.
      • xaliemorph Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 30.03.07, 00:24
        Dokładnie. Planowanie urbanistyczne to jedna z tych dziedzin gdzie wolny rynek jest jak najbardziej szkodliwy. To jest ta sama analogia co do anarchii. Które państwo będzie mocniejsze i bardziej zdolne ekonomicznie? Państwo na wzór USA czy państwo anarchistyczne?
        • Gość: gość portalu Re: Państwo na wzór USA czy anarchistyczne ? IP: *.icpnet.pl 25.07.07, 04:09
          Fałszywa alternatywa - państwo powinno być jednocześnie i "silne", i "słabe";
          problem w umiejętnym doborze obszarów, w których powinno demonstrować (a w
          których nie) tę swoją "siłę"...
    • owrank nic tylko do Berlina- przeprowadzić się bo taniej 30.03.07, 13:50
      nic tylko do Berlina czas sie wyprowadzic, gdzie za 5-6 tysiecy ZLOTYCH juz
      mozna szukac mieszkan w mniej ciekawych blokowiskach a za 10-11 tysiecy ZLOTYCH
      mozna juz szukac ciekawych apartamentow, a jednoczesnie ewentualne zarobki
      spokojnie 2-4 razy wyższe niż w Poznaniu i miasto duzo ciekawsze a jak to mówia
      złośliwi, że Berlin to ostatnie cywilizowane miasto prze Bugiem... ale cos w
      tym jest...
      • Gość: kes Re: nic tylko do Berlina- przeprowadzić się bo ta IP: 194.98.34.* 30.03.07, 15:54
        Nie pisz takich rzeczy na tym forum bo Cie zgnoja mowiac ze Berlin to zadluzony
        grajdol staruchow ktory nie dorasta do piet dynamicznym, nowoczesnym polskim
        metropoliom.
        • owrank Re: nic tylko do Berlina- przeprowadzić się bo ta 02.04.07, 12:43
          a niech gnoją :) ja po wielu,wielu latach (i to najlepszych) wyprowadziłem się
          z Poznania i z przykrością (dla PoznaniakOw) muszę powiedzieć, że była to
          jedna z najlepszych decyzji w moim życiu... co oczywiście nie znaczy że nie
          można w Poznaniu osiągnąc tzw. sukcesu, ale nawet w Polsce jest kilka miast
          gdzie można zrobic to szybciej i łatwiej... Pozdrawiam wszystkich którzy wierzą
          w to, że ceny w Poznaniu osiągną poziom Brukseli :):):):)
          • Gość: ? Re: Do Berlina czy raczej do Bonn? IP: 142.94.86.* 02.04.07, 15:29
            Nie masz racji z tym Berlinem.

Spytaj tych co kiedyś mieszkali w Bonn a potem musieli się przeprowadzic do
            Berlina. Oni powiedzą, które miasto jest lepsze dla przeciętnego mieszkanca.
            • owrank Re: Do Berlina czy raczej do Bonn? 02.04.07, 16:08
              póki co porównujemy Poznań z Berlinem... jeżeli miałbym wybierać między
              miastami Europy Zachodniej to też nie stawiałbym na Berlin i akurat ja
              osobiście na żadne miasto niemieckie, ale biorąc pod uwagę, że mieszkanie jest
              artykułem pierwszej potrzebu dla młodych ludzi to Berlin IMHO zaoferuje
              zdecydowanie ciekawsze możliwości rozwoju życiowego/zawodowego/rodzinnego w
              stosunku do kosztów mieszkania niż Poznań (i z resztą w tej chwili niż
              Warszawa, niż Kraków.... innych miast polskich na tyle nie znam, żeby się
              wypowiadać)
              • Gość: ? Re: Raczej do Bonn IP: 142.94.86.* 03.04.07, 16:29
                Nie ograniczajmy porownań tylko do Berlina. Na nim świat się nie kończy.
    • Gość: taaaa... W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.devs.futuro.pl 13.04.07, 08:52
      i co z tego, że jest masa inwestycji w mieście. U nas we Wrocławiu 2,3 lata
      temu też się wszyscy nakręcali, bo było coraz wiecej zagranicznych inwestorów,
      coraz wiecej miejsc pracy i co z tego?? Przez to zainteresowanie inwestorów
      naszym miastem teraz trzeba zapłacić za przeciętne mieszkanie 400 tys zł, a za
      małą 30-metrową kawalerkę w bloku nawet 240-250 tys. Kogo na to stać? Także
      niestety za szybki rozwój miasta trzeba słono płacić, a najbardziej odczuwają
      to młodzi ludzie po studiach którzy chcą sobie ułożyć życie i kupić mieszkanie.
      • Gość: ? Re: W Poznaniu mieszkania dla bogaczy? IP: 142.94.86.* 13.04.07, 17:51
        Za zbyt szybki rozwój miasta płaci niestety wielu,
        a zyskują spekulanci, w tym tzw. inwestorzy mieszkaniowi.
        Jak ceny mieszkan są zbyt wysokie nie kupuj, raczej wynajmuj, bądz szukaj tam
        (poza miastem) gdzie ceny jeszcze nie "szaleją".

• Gość: knur W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 23:59
      W USA w latach dwudziestych XX wieku przeprowadzono udaną walkę z kartelami oraz
      mafią, w Niemczech po wojnie wprowadzano demokrację pod hasłem "cztery D": demokr
      atyzacja, denazyfikacja, demilitaryzacja, DEKARTELIZACJA.
      W Polsce mamy dyktat deweloperów, którzy tworzą zmowy inwestorskie na wzór
      kartelowych.
    • Gość: Medalik Komu to służy ? Kto za tym stoi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 12:51
      Ceną mieszkań (i wszelkich innych dóbr) rządzi prawo popytu i podaży.
      Podaż mieszkań nowych jest generalnie niewielka, podaż na rynku wtórnym również
      wcale nie zapierająca dech w piersiach. Inwestorzy indywidualni,jak np ja,
      budują sobie spokojnie domki jednorodzinne ca. 150-240 m2 pow. użytkowej z
      własnych środków systemem "gospodarczym". Popyt na mieszkania generalnie jest i
      będzie w Polsce jeszcze zaledwie kilka góra lat dość duży. Potem nastąpi
      stagnacja a w końcu wystąpi nadwyżka podaży nad popytem.Dzieci rodzi się coraz
      mniej, młodzież po studiach daje dyla na zachód, starcy prędzej czy później
      znajdą swoje "M-1" na cmentarzu - w efekcie już za 15 lat Polska skurczy się do
      góra 30 mln mieszkańców ! Popyt jest obecnie generowany pieniądzem kredytowym
      branym przez coraz bardziej liczną grupę kredytobiorców nie mających pojęcia w
      co się pakują. A pakują się w średnio 30-, 40-letnie NIEWOLNICTWO finansowe w
      "swoim" banku. Na całej tej histerii mieszkaniowej i szaleństwie cenowym
      zarabiają bowiem (oprócz deweloperów) najwięcej właśnie banki. Po pierwsze -
      średnia wartość kredytu przekracza już ponoć 300 000 pln, średni okres spłaty
      kredytu - ok 30 lat. Odsetki dzisiaj są stosunkowo nieduże (w porównaniu do tych
      sprzed paru lat) ale NIKT nie da gwarancji, że zawsze takie będą. A wiecie co
      się stanie gdy odsetki wzrosną tylko dwukrotnie ? Wtedy banki staną się
      właścicielami waszych "drogich" mieszkanek jeszcze zanim zdołacie spłacić połowę
      kredytu. Wtedy wynajmą wam te wasze byłe mieszkanka po cenie rynkowej a prezesi
      i wasi "doradcy" bankowi będą pękać ze śmiechu jakich to frajerów nabrali na
      "tanie" kredyty.
      • xaliemorph Re: Komu to służy ? Kto za tym stoi ? 14.11.07, 08:15
        Wtedy dojdzie do zbiorowych bankructw i co dalej? Chaos społeczny a banki nie wyjdą na swoje tak jak zechcą. Więc nic nie jest takie czarne i białe.
    • Gość: mmm Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:46
      Ceny mieszkan w poznaniu/polsce sa sztucznie pompowane, spekulanci wykupuja
      mieszkania tworzac sztuczny popyt. Wystarczy wieczorami sie przejsc i popatrzec
      gdzie swiatla wieczorem sie pala, czasami 70% mieszkan w nowych blokach jest
      ciemnych co ewidentnie swiadczy to iz mieszkanie jest wykupione na sprzedaz przy
      wywindowancyh cenach.
      Ludzie sa na tyle glupi iz daja sie robic w balona i klitki kupuja za kosmiczne
      pieniadze, 50 m2 jak mozna w czyms takim zyc???
      • Gość: J Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy ??? IP: *.gotadsl.co.uk 18.04.07, 13:37
        Gość portalu: mmm napisał(a):

> Ceny mieszkan w poznaniu/polsce sa sztucznie pompowane, spekulanci wykupuja
        > mieszkania tworzac sztuczny popyt. Wystarczy wieczorami sie przejsc i
        popatrzec
        > gdzie swiatla wieczorem sie pala, czasami 70% mieszkan w nowych blokach jest
        > ciemnych co ewidentnie swiadczy to iz mieszkanie jest wykupione na sprzedaz
        prz
        > y
        > wywindowancyh cenach.
        > Ludzie sa na tyle glupi iz daja sie robic w balona i klitki kupuja za
        kosmiczne
        > pieniadze, 50 m2 jak mozna w czyms takim zyc???

Ale dlaczego Ciebie to tak boli ? Jezeli jestes pewien tego co piszesz, po
        prostu nie kupuj a wynajmuj.
        • Gość: J Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy ??? IP: *.gotadsl.co.uk 18.04.07, 13:45
          Swoja droga, niedawno czytalem artykul porownujacy ceny mieszkan w kilku
          europejskich stolicach. W Londynie i Paryzu srednia cena metra w centrum waha
          sie od 6000 do 10000 euro, w Dublinie od 4000 do 9000 euro w Berlinie natomiast
          od 500 do 2000 euro. Biorac pod uwage to, ze Berlin jest duzo bardziej
          atrakcyjnym miastem od Londynu a mieszkania tam budowane sa o duzo wyzszej
          jakosci, mozna sobie wyobrazic jak bardzo poszybuja berlinskie ceny w gore jak
          tylko Niemcy odzyskaja rownowage gospodarcza.
        • xaliemorph Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy ??? 14.11.07, 08:27
          Dlaczego tak boli? Bo to jest towar deficytowy a każdy handel takim towarem może nosić znamiona spekulacji. Ba możnaby się dopuścić pewnej interpretacji iż mieszkanie tak naprawdę jest dobrem podstawowym. Dlaczego? Bo żeby założyc rodzinę trzeba mieć gdzie mieszkać czyli zapewnić byt swojemu potomstwu. Gdy tego nie możemy zrobić nie decydujemy się na prokreację czego efektem jest rosnący niż demograficzny i fatalne skutki w wymiarze całościowym dla państwa, szczególnie dla jego systemu emerytalnego (obojętnie jakby doskonała nie była to jednak młodzi zawsze częściowo muszą wspierać emerytów choćby ze względu na nieprzewidywalne sytuacje jak np. krachy gospodarcze na świecie). W sytuacji skrajnej gdy obywatela nie stac na własne lokum, bądź bankrutuje na skutek spirali zadłużenia i traci mieszkanie staje się bezdomnym czyli traci adres zameldowania. Tracąc adres zameldowania rosną wydatnie jego problemy urzędowe przez co ma problem nawet ze znalezieniem pracy poprzez co staje się bezdomnym bezrobotnym. Więc w skrajnym przypadku (podkreślam iż jest to lekka nadinterpretacja) państwo przyzwalając na spekulację mieszkań może się przyczynić do zwiększonego obciążenia finansowego by utrzymać system emerytalny (w Polsce szczególnie uwzględniając dziurę bez dna czyli ZUS) oraz większych wydatków na opiekę społeczną (choćby pomoc socjalną).

Więc tak czy inaczej jest to system naczyń połączonych i trzeba tu szukać równowagi bo nie zawsze się opłaca puszczać latawiec na wolność tak mocno jak wiatr dmucha bo i owszem poleci może wyżej i bardziej spektakularnie ale równie dobrze może stracić stabilność i równie szybko spaść.
    • dejwid32 Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 09.11.07, 15:03
      Jaki Bank polecacie w Poznaniu pod względem kredytu mieszkaniowego i jakości
      obsługi klienta?
    • daf48 W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy 16.11.07, 20:58
      O cenie mieszkania decyduje cena gruntów i plan zagospodarowania
      przestrzeni miejskiej....
    • Gość: xx Re: W Poznaniu mieszkania tylko dla bogaczy IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.08, 12:15
      jak milo dzisiaj przeczytac ten artykul. te prognozy kilkunastu lat wzrostu sa
      budujace ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka