Dodaj do ulubionych

Nurkowanie - kursy

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 15:33
Czy ktos mógłby mi polecic jakiś dobry kurs dla płetwonurków? Jakie warunki,
jacy szkolący? A może któregoś powinnam unikac?
Obserwuj wątek
    • Gość: Luke Re: Nurkowanie - kursy IP: 150.254.101.* 13.05.03, 09:24
      Czesc
      Po pierwsze musisz sie zastanowic w jakim systemie chcesz robic kurs - masz do
      wyboru PADI www.padi.com lub CMAS www.cmas2000.org i pare innych - z tym ze te
      dwa sa najbardziej popularne i ich zwolennicy i przeciwnicy nieustannie sie ze
      soba kloca ( wiesz na zasadzie gdzie dwoch Polakow tam 3 partie).
      Co do kursu - polecam zrobic najpierw basenowy i dopiero pozniej na otwartej
      wodzie ( np. jeziorze) na basenie spokojnie sobie wszystko przecwiczysz tzn
      dmuchanie maski , wymiana automatu,itp rzeczy a wlasciwie czynnosci bez
      poznania ktorych nie da sie pozniej nurkowac - na basenie zrobisz to w cieplej,
      przezroczystej wodzie z instruktorem ktory stoi niedaleko i na minimalnej
      glebokosci ( na Chwialkowskiego 4 m) - wg mnie warunki bardzo sprzyjajace - ale
      jesli masz forse mozesz to samo osiagnac robiac kurs np w Chorwacji. I tego sa
      plusy i minusy - jak zrobisz kurs w Chorwacji jedno jest pewne - zakochasz sie
      w nukowaniu - ale jest i druga mozliwosc - jak wejdziesz do polskiego
      jeziora ..no coz - mozesz sie bardzo szybko odkochac :-) wg mnie lepiej robic
      kurs w Polsce i I czesc na basenie a druda albo nad morzem albo nad jeziorem.
      Co do klubow - jest w Poznaniu kilka - kazdy ma swoich zwolennikow i
      przeciwnikow - wg mnie - zaznaczam - nie naleze do tego klubu wiec nie dziala
      tu zasada lokalnego patriotyzmu dobra jest Barrakuda www.barrakuda.poznan.pl -
      dzialaja profesjonalnie, Krzysztof Janicki - instruktor - z tego co wiem na
      kursach ostry i wymagajacy ale tego wlasnie powinnas oczekiwac od instruktora -
      slyszalem ze atmosfera w klubie dobra - maja swoj sklep na dolnej wildzie - na
      pewno Ci doradza np prayz kupnie ABC'aka ( maska , pletwy, fajka) ktore musisz
      miec swoje. Barrakuda robi i kursy basenowe i nad jeziorem - Powidzkim - to
      chyba najpopularniejsze jezioro poznanskich a moze i wielkopolskich nurkow.
      Sa tez inne klubu Akwanauta www.akwanauta.hg.pl -gdzie ja robilem kurs
      basenowy - u Tomka Janickiego - tez niezly instruktor aczkolwiek jak zaplacisz
      np za ksiazeczke nurkowa musisz baaaaardzo sie przypominac zeby ja dostac :-)
      Jest tez klub Delfin www.pkp-delfin.poznan.pl generalnie bylo fajnie bo na
      Baltyku i na wrakach - ale szczerze mowiac prezes - niezbyt sympatyczna postac -
      glosny i wrzaskliwy facet , a dla poczatkujacego nurka nie ma wg mnie nic
      leprzego niz zyczliwy instruktor. :-)

Gdybys miala jakies pytania zapraszam do kolespondencji :-)
      Luke
      oley25@poczta.onet.pl
      "i tyle wynurzeń ile zanurzeń"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka