Gość: Karina IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 15:33 Czy ktos mógłby mi polecic jakiś dobry kurs dla płetwonurków? Jakie warunki, jacy szkolący? A może któregoś powinnam unikac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Luke Re: Nurkowanie - kursy IP: 150.254.101.* 13.05.03, 09:24 Czesc Po pierwsze musisz sie zastanowic w jakim systemie chcesz robic kurs - masz do wyboru PADI www.padi.com lub CMAS www.cmas2000.org i pare innych - z tym ze te dwa sa najbardziej popularne i ich zwolennicy i przeciwnicy nieustannie sie ze soba kloca ( wiesz na zasadzie gdzie dwoch Polakow tam 3 partie). Co do kursu - polecam zrobic najpierw basenowy i dopiero pozniej na otwartej wodzie ( np. jeziorze) na basenie spokojnie sobie wszystko przecwiczysz tzn dmuchanie maski , wymiana automatu,itp rzeczy a wlasciwie czynnosci bez poznania ktorych nie da sie pozniej nurkowac - na basenie zrobisz to w cieplej, przezroczystej wodzie z instruktorem ktory stoi niedaleko i na minimalnej glebokosci ( na Chwialkowskiego 4 m) - wg mnie warunki bardzo sprzyjajace - ale jesli masz forse mozesz to samo osiagnac robiac kurs np w Chorwacji. I tego sa plusy i minusy - jak zrobisz kurs w Chorwacji jedno jest pewne - zakochasz sie w nukowaniu - ale jest i druga mozliwosc - jak wejdziesz do polskiego jeziora ..no coz - mozesz sie bardzo szybko odkochac :-) wg mnie lepiej robic kurs w Polsce i I czesc na basenie a druda albo nad morzem albo nad jeziorem. Co do klubow - jest w Poznaniu kilka - kazdy ma swoich zwolennikow i przeciwnikow - wg mnie - zaznaczam - nie naleze do tego klubu wiec nie dziala tu zasada lokalnego patriotyzmu dobra jest Barrakuda www.barrakuda.poznan.pl - dzialaja profesjonalnie, Krzysztof Janicki - instruktor - z tego co wiem na kursach ostry i wymagajacy ale tego wlasnie powinnas oczekiwac od instruktora - slyszalem ze atmosfera w klubie dobra - maja swoj sklep na dolnej wildzie - na pewno Ci doradza np prayz kupnie ABC'aka ( maska , pletwy, fajka) ktore musisz miec swoje. Barrakuda robi i kursy basenowe i nad jeziorem - Powidzkim - to chyba najpopularniejsze jezioro poznanskich a moze i wielkopolskich nurkow. Sa tez inne klubu Akwanauta www.akwanauta.hg.pl -gdzie ja robilem kurs basenowy - u Tomka Janickiego - tez niezly instruktor aczkolwiek jak zaplacisz np za ksiazeczke nurkowa musisz baaaaardzo sie przypominac zeby ja dostac :-) Jest tez klub Delfin www.pkp-delfin.poznan.pl generalnie bylo fajnie bo na Baltyku i na wrakach - ale szczerze mowiac prezes - niezbyt sympatyczna postac - glosny i wrzaskliwy facet , a dla poczatkujacego nurka nie ma wg mnie nic leprzego niz zyczliwy instruktor. :-) Gdybys miala jakies pytania zapraszam do kolespondencji :-) Luke oley25@poczta.onet.pl "i tyle wynurzeń ile zanurzeń" Odpowiedz Link Zgłoś