Dodaj do ulubionych

Spadam z Poznania

IP: *.icpnet.pl 31.03.07, 18:36
Moi mili, pytam ja się was - jak to możliwe, że mieszkania w tym mieście są
tak drogie? Mam dobrą pracę (2400zł to nie mało, moi koledzy zarabiają po
1200zł) i żeby kupić maleńkie mieszkanko, muszę tyrać na nie 30 lat. Gdzie tu
logika? W małym, pięknym miasteczku skąd pochodzę mieszkanie 3-pokojowe
kupiłbym już za 70 tys. zł, a Poznaniu muszę mieć 5 razy więcej! Powoli
rozważam rzucenie tej "cudownej" pracy i powrót na pomorską prowincję, bo nie
widzę możliwości zapuszczenia tu korzeni. Proszę was, niech mi ktoś logicznie
wytłumaczy, w czym przejawia się ta niesamowita wartość Poznania, że żeby tu
żyć, trzeba płacić tak niebosiężne sumy...
Obserwuj wątek
    • Gość: Lex Re: Spadam z Poznania IP: *.ipt.aol.com 31.03.07, 23:16
      Widzisz, jest to znacznie bardziej skaplikowane niz myslisz. a zachodzie to nrmalne, ze ludzie biora kredyty na 30 lat i splacaja male mieszkanko przez cale zycie. Mieszkalem juz w kilku panstwach europy i jest tak mniej wiecej wszedzie. Ale mam dla ciebie rowniez dobra wiadomosc - te 2400 PLN to zaledwie 600 euro, w Europie nie znam wielu ktorzy zarabiaja ponizej 1500 euro. Tak wiec jesli potrafisz przewidywac i myslec to zarbki beda sie wyrownywac. Oczywiscie zalezy to od wzrostu gospodarczego - moze to trwac 15 badz 70 lat. Tak wied za 10 lat twoja rata kredytu spadnie z 50 do 25% twoich zarobkow, a to juz nie jest zle. Kazdy o tym wie, ale chyba nie rzadzacy. Tak wiec, glowa do gory i pozostan w Poznaniu, zapewniam cie ze w malej pomorskiej miescowosci zarobki beda szly o wiele wolniej do gory.
      • Gość: gosc Re: Spadam z Poznania IP: *.icpnet.pl 01.04.07, 00:11
        Zgadzam się z poprzednikiem. Weź również pod uwagę, że w mniejszym mieście choć mieszkania są tańsze to i twoja pensja oraz perspektywy kariery będą mniejsze. W przyrodzie nic nie ginie. Nie wiem jaka jest twoja sytuacja, ale jeżeli masz teraz np 50tys. to z tej perspektywy można uważać, że Poznań to zły wybór. Ale być może za 20 lat spotkasz swojego kolegę, który został w Poznaniu, spłacał olbrzymi kredyt za mieszkanie, które kupił za 300tys., które wówczas być może będzie warte 500tys. A w tym czasie twoje mieszkanie w małej miejscowości straci na wartości bo ludzie uciekną do większych miast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka