Dodaj do ulubionych

Powodzie. Poznań bezpieczny???

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 21:13
To co się dzieje w kraju to koszmar. Wiele miast i powiatów już była aalbo
niedługo będzie pod wodą. To tragedia dla wielu ludzi :(((
Poznań jest chyba bezpieczny Warta nie wyleje w sposób który zagrażałby miastu.
Zazwyczaj żałuję że Poznań jest obrócony placemi do Warty, ale w takich
sytuacjach cieszę się. Zauważyliście jak w Krakowie nisko nad rzeką położone są
mosty? Wiem że woda była wysoko ale nasze mosty są o wiele wyższe. Także od
strony rzeki powódź nam nie grozi, ale co z nagłymi burzami??? Starówka jest
niestety najniżej położoną częścią miasta i obawiam się że jako pierwsza
zostałaby zalana. Odpukać... Czy władze miasta są na to gotowe??? Nie
zauważyłem ostatnio wzmożonej aktywności służb miejskich, chociazby przy
przetykaniu studzienek. Obawiam się że możemy obudzic się z ręką w nocniku...
nawet nie chce o tym myśleć... brrrr
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Powodzie. Poznań bezpieczny??? IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 21:36

jesli sie nie myle to na Starym Rynku jest zaznaczony punkt chyba najwiekszej
      powodzi w Poznaniu. Nic wiecej na ten temat nie wiem.
      • Gość: ethanol Re: Powodzie. Poznań bezpieczny??? IP: *.coh.org 26.07.01, 21:47
        q: jest tam zaznaczony poziom do ktorego doszla woda. O ile sie nie myle to byl
        jakis 17xx rok. Wowczas Warta plynela inaczej i byla calkiem blisko rynku.
        Zaraz za Garbarami jest przeciez tzw. stare koryto Warty.
        • Gość: lol Re: Powodzie. Poznań bezpieczny??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 21:50
          ale nam Gomułka przekopał koryto i teraz płynie gdzie płynie.
          • Gość: q Re: Powodzie. Poznań bezpieczny??? IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 21:51
            Gość portalu: lol napisał(a):

> ale nam Gomułka przekopał koryto i teraz płynie gdzie płynie.

ale on wiedzial co jest jedyne i sluszne.

• Gość: lol Re: Powodzie. Poznań bezpieczny??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 21:57
              Na ścianie kościoła Bożego Ciała na Krakowskiej jest także oznaczenie doląd
              doszła powódź z XVIIIw. W dzisiejszych czasach to niewyobrażalne że tak daleko
              mogła Warta dojść. Ale w miejscu gdzie dziś stoi Multikino były rozlwewiska
              Warty. Może przypominasz sobie q jak budowali Multikino to najpierw przez dobre
              półtorej miesiąca wbijali pale kaferem bo grunt jest jednak niestabilny. W
              dzisiejszych czasach miasto jest o kilka metrów wyżej w porównaniu z Poznaniem
              ze Średniowiecza.

Poz
              • Gość: Kosa Re: Powodzie. Poznań bezpieczny??? IP: 150.254.98.* 27.07.01, 13:10
                Wydaje się, że Poznań jest bezpiecznym miastem jeżeli chodzi o powódź. Warta po
                prostu ma się gdzie rozlewać przed miastem. W ogóle Poznań jest chroniony przez
                położony w okolicach Sieradza zbiornik Jeziorsko. Dalej, fala powodziowa może
                się rozlac spokojnie w dolinie w okolicach Pyzdr i Konina. Jakby i to nie
                pomogło, to jeszcze może się spokojnie rozlewać w okolicach Rogalina, a
                nastepnie w okolicy Łęczycy-Lubonia. W ostateczności mozliwe jest podtopienie
                Łęgów Dębińskich, które są polderem przedmiejskim (nie ma tam zabudowy, nie
                wybudowano na polderze bloków jak we Wrocławiu). W obrębie miasta wysokość
                wałów powodziowych wynosi 7,20m. W centrum Warta jest rozprowadzana 3 korytami
                (właściwym, ulgi i Cybiną), które nie pozwolą na spiętrzenie sie fali
                powodziowej, tak jak to bywało w czasach istnienia starego koryta. Na północ od
                Ostrowa Tumskiego, ze wzgledu na wysokie brzegi Warta nie jest w stanie
                podtopić zachodniego brzegu miasta (no chyba że fala powodziowa miałaby 30 m i
                więcej metrów - ale to bylby potop). Ewentualnie może podejść pod Zawady.
                Jeżeli chodzi o Multikino, to grunt jest tam niestabilny, ponieważ istniała tam
                swego czasu ślepa odnoga Warty. W celu zabezpieczenia tego terenu przed
                zalaniem, podwyzszono na początku wieku poziom Drogi Dębinskiej - zauważcie, że
                jest ona prowadzona po nasypie, i od południa nasypem ul.św. Jerzego.
                Wielkie katastrofalne powodzie nastąpiły w Poznaniu w 1888 roku (przed
                regulacja Warty i z utrudnieniem przepływu wody w obrębie fortecy Poznań), oraz
                (po częściowej regulacji) w 1924 roku, jednak już nie tak wielkiej. W 1964 roku
                skierowano Warte w nowe, szersze koryto.
                Ostatnia powódź w Poznaniu miała miejsce w 1982 roku, podtopione zostały
                niewielkie fragmenty miasta. Było to jednak przed oddaniem do użytku zbiornika
                Jeziorsko.
                Tak więc nie ma się czego bać. Dworzec leży np. na wysokosci 72m, a koryto
                Warty na wysokości 52m. Piątkowo leży na wysokości 90-105m.
                Pozdrawiam.
    • Gość: canemuto Re: Powodzie. Poznań bezpieczny??? IP: *.icpnet.pl 27.07.01, 20:27
      a propos - podobno poznan ma malo stabilnych (nie zanm nazwy naukowej -
      kamiennych?) gruntow, wiekszosc to jakies piaski. w zwiazku z tym beda problemy
      z budowa np. wiezowcow (tam, gdzie jest poznanskie centrum finansowe to
      wyjatek). jesli chodzi o wiezowce to BOGU NIECH BEDA DZIEKI. poznan i tak juz
      sie zbrzydzil kilkoma "wynalazkami". czy ktos wie cos pewnego na ten temat?
      pozdro:)
    • Gość: Joas powodzie: Poznan az za bezpieczny IP: 150.254.215.* 30.07.01, 12:39
      uwazam, ze miasto Poznan stac na opieke nad kilkoma miejscowosciami, a nie
      jednym Roznowem. To jest po prostu komiczne - jedno z bogatszych miast w Polsce
      a laskawie zajelo sie jednym miateczkiem. No chyba ze w gre wchodzi rowniez
      oczyszczanie jeziora Roznowskiego itp. Oszczedny ten Poznan...
      ciekawe kto by nam pomogl gdyby akurat Poznan nawiedzilo takie nieszczescie
    • Gość: KAM Rząd powinien stac przed Trybunałem Stanu IP: 195.205.37.* 30.07.01, 13:37
      Poznań wcale nie jest zabezpieczony przed zalaniem. Mam te informacje z pewnych
      źródeł. Wolałbym ich jednak nie zdradzać - sami rozumiecie. Prezydent Grobelny
      nawet "nie ma czasu", zeby o takich pierdołach rozmawiać.

Słuchajcie koledzy, jestem z Gdańska i juz wiem czym grozi ignorowanie sił
      natury. To co zdarzyło sie w Gdańsku a dziś pustoszy południe kraju może się
      zdarzyć także w Poznaniu i wielu innych miastach. Moze za rok, moze za dwa.
      Woda nie wybiera. Walczcie z Grobelnym i innymi przekrętasami, żeby Wam porobił
      wały i całą meliorację. Inaczej możecie mieć niebawem podobny problem. Facet
      musi znaleźć na to czas. Jak Wam pozalewa domy to nikt Wam nie pomoże - wiem
      jak wygląda ta pomoc w Gdańsku i moge Wam powiedzieć o wiele więcej jeśli
      chcecie. Jej prawie NIE MA! Poza TV i jakimiś grosikami.

Rząd wydaje nasze pieniądze na swoje potrzeby administracyjno bytowe, rozbudowę
      biurokracji i przekręty różnej maści a na wały przeciwpowodziowe i meliorację
      terenów pieniędzy nie ma. Natura mści sie na nas bardzo srogo za tą głupotę.
      Jeśli ktos zrobi petycję, żeby postawić Rząd przed Trybunałem Stanu czy czymś
      podobnym to sie podpiszę i załatwię co najmniej kilka tysiecy podpisów z
      Gdańska. Obiecuję.

Pozdrawiam,
      • Gość: lol Re: Rząd powinien stac przed Trybunałem Stanu IP: 212.75.127.* 30.07.01, 14:02
        Ale Leszno to na pewno jest bezpieczne ;)))
        • Gość: KAM Re: Rząd powinien stac przed Trybunałem Stanu IP: 195.205.37.* 30.07.01, 14:30
          Gość portalu: lol napisał(a):

> Ale Leszno to na pewno jest bezpieczne ;)))

Leszno jest faktycznie bezpieczne. Za to pod Lesznem (patrz Rydzyna) wszystko
          pływa po lepszej ulewie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka