Dodaj do ulubionych

zebranie wspólnoty

24.10.07, 21:41
Witam! Mam pytanie. Czy wiecie coś na temat zebrania jakiejś
wspólnoty mieszkaniowej na naszym oiedlu. My usilnie próbujemy(
budynek F) doprowadzić do takiego spotkania, na co zarządca(p.
Załecki)odpowiada, że nie ma takiej potrzeby). A potrzeba jest. W
2008 kończy nam się rękojmia i wszelkie gwarancje, które jeszcze
dziś można wyegzekwować od PWD. Do dnia dzisiejszego nie wiemy co z
naszą wentylacją. Mamy zamiar wystąpć do nadzoru budowlanego z
prośbą o przyjrzenie się sprawie naszego osiedla, a potem
podziękować za współpracę (myślę, że siedzącemu w kieszeni PWD)
naszemu zarządcy, dlatego proszę o wszelkie inf. dotyczące
Waszej "wspólpracy" z "naszym" zarządcą. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aleksa_87 Re: zebranie wspólnoty 25.10.07, 01:11
      Hej, przydaloby sie jakies zebranie, ja z tym naszym zarzadca nie
      moge sie dogadac, czy w ogole oni usuwaja jakies usterki w waszych
      mieszkaniach? bo ja nie moge sie ich doczekac i sprawa sie juz
      dluuugo ciagnie :( juz mam dosc tego calego PWD! a co do wentylacji
      to ona jest chyba zle porobiona w calym osiedlu bo jak byl u mnie
      kominiarz to mowil ze wszedzie cos jest nie tak w tych mieszkaniach
      co sprawdzal :/
      • zzolwik Re: zebranie wspólnoty 26.10.07, 12:12
        jestem z bloku C i też miałabym ochotę się spotkać na jakimś zebraniu wspólnoty
        • f.t Re: zebranie wspólnoty 02.11.07, 00:58
          Ustawa o własności lokali:

Art. 30. 1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną
          powierzono w sposób określony w
          art. 18 ust. 1, jest obowiązany:

1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy,

2) składać właścicielom lokali roczne sprawozdanie ze swojej działalności,

3) zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie później niż w
          pierwszym kwartale każdego
          roku.

1a. W wypadku gdy zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną
          powierzono w sposób
          określony w art. 18 ust. 1, nie zwoła zebrania ogółu właścicieli lokali w
          terminie, o którym mowa w ust. 1 pkt
          3, zebranie coroczne może zwołać każdy z właścicieli.

(...)

Art. 31. Zebrania właścicieli:

a) mogą być także, w razie potrzeby, zwoływane przez zarząd lub zarządcę,
          któremu zarząd nieruchomością
          wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1,

b) zwoływane są na wniosek właścicieli lokali dysponujących co najmniej 1/10
          udziałów w nieruchomości
          wspólnej przez zarząd lub zarządcę, któremu zarząd nieruchomością wspólną
          powierzono w sposób
          określony w art. 18 ust. 1.

Art. 32. 1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd
          nieruchomością wspólną powierzono w
          sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego właściciela lokalu na
          piśmie przynajmniej na tydzień
          przed terminem zebrania.

2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W
          wypadku zamierzonej zmiany
          we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej
          zmiany.

Czyli jeżeli 10% członków wspólnoty zażąda zebrania, to zarządca jest
          zobowiązany je zarządzić i przeprowadzić - jego ocena co do tego czy jest ono
          potrzebne czy nie jest, nie ma tu żadnego znaczenia.
          Jest też zobowiązany zwoływać zebranie przynajmniej raz w roku, w pierwszym
          kwartale - czyli w sumie niedługo (chociaż nie aż tak niedługo, prawie pół roku).
          To tyle od strony prawnej
        • f.t Re: zebranie wspólnoty 03.11.07, 02:12
          A tak przy okazji... wiele było kontrowersji co do tego czy WCN można zmienić
          przed upływem tych 3 lat na innego zarządcę. Otóż zapis w aktach notarialnych
          zawartych z PWD jest niezgodny z prawem i przez to nieważny - a zatem można,
          trzeba tylko zebrać wspólnotę i uchwalić odpowiednią uchwałę. Jeżeli WCN pójdzie
          z tym do sądu, to sprawę przegra.
          Niemalże identyczny zapis był w umowach zawieranych przez developera J.W.
          Construction i został obalony przed Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
          Zapis brzmiał następująco: “Sprzedający zobowiązuje się prowadzić odpłatnie, na
          koszt mieszkańców i z ich upoważnienia, administrację budynku przez 36 miesięcy
          od daty przekazania budynku do eksploatacji. Kupujący podpisując niniejszą Umowę
          upoważnia Sprzedającego do powyższych czynności. Po upływie tego terminu sposób
          administracji zostanie ustalony przez Właścicieli mieszkań w trybie wynikającym
          z ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. Nr 85, poz. 388)”
          (podaję za www.uokik.gov.pl).
          Nie ma więc przeszkód prawnych, jedyną przeszkodą może być tylko mobilizacja
          mieszkańców. No, chyba że jesteśmy zadowoleni z usług świadczonych przez WCN...
          • biedronka.22 Re: zebranie wspólnoty 03.11.07, 16:23
            Jestem za zebraniem tak, jak większość z Was.
            Skoro każdy blok jest odrębną współnotą proponuję rozwieszenie list
            do podpisów na tablicach ogłoszeń w każdej klatce. Sądzę, że w
            ciągu dwóch dni bez problemu każda wspólnota zgromadzi dość
            podpisów, aby zmusić zarządcę do zwołania zebrania mieszkańców.
            Nie wierzę w indywidualne załatwianie spraw z panem Załeckim po
            doświadczeniach jakie mamy dotychczas...
            • zzolwik zmiana zarządcy!! 07.11.07, 09:17
              ostatnio w gazecie wyczytałam bardzo podobną sytuację z zarządcą jaka jest w
              naszym przypadku. Notariusz odpowiedział, że jeżeli lokatorzy mają już zawartą
              umowę ustanowienia odrębnej własności lokalu, w której to został ustalony sposób
              zarządu nieruchomością wspólną, to w każdej chwili uchwałą właścicieli lokali
              można dokonać zmiany zarządcy. A także informacja, że zgodnie z najnowszym
              orzecznictwem sądu apelacyjnego nabywca lokalu mieszkalnego, który nie ma
              jeszcze założonej księgi wieczystej dla swojego lokalu, może brać udział w
              zebraniach wspólnoty oraz głosować przy podejmowaniu uchwał.
              Z tego wynika, że wszyscy możemy brać czynny udział w zebraniach i postarać się
              zmienić zarządcę lub chociaż jakoś na niego wpłynąć.

Przepraszam, że tak się rozpisałam ale już nie mam siły na naszego
              administratora, bo jak się okazało pisma które składamy do niego z reklamacjami
              w ogóle nie trafiają do firm, które zajmują się naprawami (rozmawiałam już z
              paroma firmami, które wykonują na naszym osiedlu poprawki).

Jak najbardziej jestem także za zwołaniem zebrania i może by ustalić wspólnie
              jakiś wzór listu do wywieszenia na tablicach ogłoszeń w celu zebrania podpisów?

Pozdrawiam
    • steffka82 Re: zebranie wspólnoty 08.11.07, 10:08
      Oczywiście jesteśmy za zmianą zarządcy, bo na osiedlu praktycznie nic nie rusza do przodu, zaczynając od dziur w chodnikach po deszczach, poprzez wieczne błoto koło parkingu i brak tabliczke zakazujących parkowania aut pod oknami sąsiadów, jednak czy ewentualnie jest ktoś kto mógłby tego pana zastapić? Ktoś z mieszkańców, czy jakaś firma?

Pozdrawiam
      • maciek2707 Re: zebranie wspólnoty 08.11.07, 16:08
        no wlasnie, kto moglby zmienic obecnego zarzadce i spelniac zarazem
        oczekiwania mieszkancow....to jest dobre pytanie. Poki o tym nie
        zdecyduje sie to nie ma co porywac sie na obecnego.....pozdrawiam
      • kokos1977 Re: zebranie wspólnoty 10.11.07, 17:21
        Hej
        www.money.pl/archiwum/artykul/nietrudno;odwolac;zlego;zarzadce,9,0,277769.html
        Link do ciekawego artykułu,a tak na marginesie odwołanie tylko co
        potem? Może być tak że zmiana zarządcy będzie wiązać się ze zmianą
        kosztów i co wtedy?
        • plevik Re: zebranie wspólnoty 11.11.07, 17:35
          Zmiany kosztów raczej by nie było. Biorąc pod uwagę na Palatyn'a to koszty są
          nawet mniejsze. Wcześniej mieszkałem na osiedlu zarządzanym przez nich i
          wszystko było OK. Były sprawozdania finansowe, protokoły pospotkaniowe wspólnoty
          i inne takie. A u nas nic, nawet po ostatnim zebraniu nie pojawiła się żadna
          notatka, ciekawe co będzie z rocznym sprawozdaniem finansowym za rok 2007. Każdy
          płaci np. na fundusz remontowy, ale czy napewno te pieniądze są odkładane , tego
          nie wiemy
          ??
        • plevik Re: zebranie wspólnoty 11.11.07, 17:35
          Zmiany kosztów raczej by nie było. Biorąc pod uwagę Palatyn'a to koszty są nawet
          mniejsze. Wcześniej mieszkałem na osiedlu zarządzanym przez nich i wszystko było
          OK. Były sprawozdania finansowe, protokoły pospotkaniowe wspólnoty i inne takie.
          A u nas nic, nawet po ostatnim zebraniu nie pojawiła się żadna notatka, ciekawe
          co będzie z rocznym sprawozdaniem finansowym za rok 2007. Każdy płaci np. na
          fundusz remontowy, ale czy napewno te pieniądze są odkładane , tego nie wiemy
          ??
    • zzolwik Re: zebranie wspólnoty 12.11.07, 07:59
      witam wszystkich!
      mam pytanie: czy ktoś z Was orientuje się czy na pierwszym zebraniu (nie byłam
      bo nie zostałam poinformowana) został wybrany zarząd osiedla a może oddzielny
      zarząd na każdy blok? Czy wiecie coś o tym?
    • zzolwik Re: zebranie wspólnoty 12.11.07, 10:48
      czy osoby aktywne w tym wątku są z jednego bloku, a jeśli można wiedzieć to z
      którego? Ja jestem z C. Miałabym propozycje aby się spotkać i ustalić coś w
      sprawie administratora. Moja propozycja jest taka żeby może z każdego bloku
      jedna osoba albo chociaż te osoby, które tu są aktywne. Jeżeli kilka osób się
      zdecyduje na spotkanie to proponuję u mnie w mieszkaniu jakieś małe spotkanie.
      Można by wówczas ustalić treść pisma do administratora i do mieszkańców, które
      wywiesilibyśmy na tablicy ogłoszeń w sprawie zwołania zebrania wspólnot. Jeżeli
      ktoś z Was byłby zainteresowany to proszę odezwać się na zzolwik@gazeta.pl
      pozdrawiam
      • agn.j Re: zebranie wspólnoty 25.11.07, 10:47
        witam!

mam kilka pytań do Szanownego Grona:

czy zebranie, o którym mowa we wcześniejszym poście odbyło się?
        czy zmiana osoby administratora osiedla jest może jego efektem?
        czy ktoś z Was miał już okazję porozmawiać z tym panem?

mam nadzieję, że będzie osobą bardziej kompetentną niż jego poprzednik - moja
        walka z panem Załeckim o usunięcie usterek w mieszkaniu była długa i uciążliwa,
        nie zakończyła się również pełnym sukcesem...

pozdrawiam serdecznie z bloku c.
        • zzolwik Re: zebranie wspólnoty 26.11.07, 08:06
          witam

zebranie się na razie nie odbyło; a zmiana administratora nastąpiła wydaje mi
          się, że po kolejnych skargach na jego pracę (m.in. naszą skargę do PWD i WCN, po
          której to nastąpiła jego zmiana). Pan wydaje się bardziej konkretny i
          zaangażowany w nasze osiedle.

pozdrawiam wszystkich

(też jestem z C)
          • agn.j Re: zebranie wspólnoty 11.03.08, 19:44
            Witam ponownie!

Wątek ciągnie się od października zeszłego
            roku, a zebrania wspólnoty jak nie było,
            tak nie ma...
            Nasz administrator wspominał mi jeszcze w lutym,
            że w marcu zamierza zwołać zebranie;
            marzec w pełni, a na temat zebrania cisza.

Pozdrawiam!
            Czy ktoś ma jakieś nowe wieści?
            • szyba1705 Re: zebranie wspólnoty 12.03.08, 11:06
              Witam,
              Byłam w poniedziałek w administracji i już są ustalone terminy zebrań, budynek E
              ma zebranie 26.03 o godz.18
              Do końca marca na pewno wszystkie zebrania się odbędą , bo taki jest wymóg
              ustawowy...
              pozdrawiam
              • zzolwik Re: zebranie wspólnoty 13.03.08, 07:25
                a czy może administrator ma zamiar nas poinformować o zebraniach?

A może ktoś wie także o zebraniach dla pozostałych budynków
                • maciek2707 Re: zebranie wspólnoty 13.03.08, 19:42
                  lista z terminami zebran dla poszczegolnych budynkow osiedla jest na szybie
                  klatki administrator, sprawdzie. np. budynek B ma 29.03. o 18. pozdrawiam
                  • greg_poznan Re: zebranie wspólnoty 24.03.08, 10:28
                    Czy ktoś z sąsiadów poczytał rozliczenie WM budynku nr 6. czy macie jakieś uwagi ?
                    • monaa28 Re: zebranie wspólnoty 24.03.08, 22:25
                      ja jestem ciekawa czy te 23 mieszkania nie płacące czynszu to z naszego bloku
                      tylko czy z całego osiedla?
                      • vanila12 Re: zebranie wspólnoty 26.03.08, 12:22
                        Witam wszystkich "kolorowych"

Wczoraj (25.03.2008 o godz.17.30) odbyło się zebranie bloku E.
                        Frekfencja była bardzo mała, poddalismy w wątpliwośc termin
                        powiadomienia mieszkańców oraz fakt, że termin zebrania wyznaczono
                        na dzień po świętach (niektórzy nie zdążyli wrócić ze Świąt, inni
                        wyjechali kilka dni przed Świetami i o zebraniu nic nie wiedzieli).

Tematy były bardzo poważne dlatego uznaliśmy, że zarządca ma ustalić
                        nowy termin zebrania za 2-3 tygodnie i skutecznie, z odpowiednim
                        wyprzedzeniem zawiadomić mieszkańców jak również sprowadzić na
                        zebranie kompetentnego przedstawiciela Inwestora.

Najgorętrze wątki: sprawa piwnic z rozważeniem drogi sądowej (za
                        chwile upływa termin gwarancji) oraz ewentualna zmiana zarządcy.

A przy okazji, chciałabym się dowiedzieć czy inne bloki zmienieły
                        zarządce?

• greg_poznan Re: zebranie wspólnoty 26.03.08, 15:50
                          Czyli sytuacja się powtarza. W ubiegłym roku zwracaliśmy się z taką samą prośbą
                          o informowanie nas wcześniej o zebraniach i jak zwykle groch o ścianę. Zobaczymy
                          jak będzie w dniu dzisiejszym.
                        • agn.j Re: zebranie wspólnoty 26.03.08, 21:35
                          Witam!

Nasz blok (C) dopiero czeka na zebranie - 29.03,
                          mam w związku z tym pytanie do Wspólnot, które są już "po":
                          czy poruszaliście na zebraniach takie kwestie, jak:

- problem fatalnej nawierzchni ulicy Bratumiły i czy nasz administrator
                          podejmuje kroki w celu załatwienia tej sprawy w ZDM (podobno obiecali wyrównać
                          nawierzchnię tłuczniem na wiosnę, jak widać do tej pory nic się nie dzieje),

- sprawa wentylacji mieszkań - ustna opinia kominiarza na temat instalacji była
                          negatywna, ale oficjalny raport nigdy nie został przedstawiony, natomiast koszt
                          wykonania ekspertyzy widnieje w rozliczeniu funduszu remontowego jako niemała
                          pozycja (u nas 1.456,70 zł),

- jak u Was wygląda temat instytucji tzw. Gospodarza Domu?
                          W bloku C mam wrażenie, że takiej osoby w ogóle nie ma - informacja ze strony
                          Administratora jest nie do końca jasna; z niepokojem myślę o sytuacji, kiedy
                          wieczorem wyskoczy główny bezpiecznik od instalacji elektrycznej w mieszkaniu -
                          nie ma osoby, która byłaby odpowiedzialna za dostęp do szafki z bezpiecznikami
                          na klatce schodowej.
                          Nie wspominam o takiej "drobnostce", jak ciągnący się od kilku tygodni brak
                          światła na klatce - mimo kilku moich interwencji u Admina światło na naszej
                          klatce nadal się nie pali; najwyraźniej nie ma kto wymienić przepalonych żarówek.

Jeśli możecie zasugerować, jakie jeszcze tematy warto poruszyć na zebraniu -
                          proszę, podzielcie się.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Sąsiadów.
                          • marcin.machynski Re: zebranie wspólnoty 27.03.08, 16:30
                            blok D jest już po zebraniu. było nieźle, chociaż sprawozdanie z zarządu było
                            bardzo kiepskie, a w uchwałach przygotowanych przez zarządce i sprawozdaniu
                            finansowym były zasadnicze błędy. My mamy przeglądy kominowe pozytywne i
                            kosztowało nas to chyba 2400 zł.
                            Więcej postaram się napisać później.

pozdr
                            marcin m.

• aleksa_87 Re: zebranie wspólnoty 27.03.08, 20:33
                              a ja tez jestem z budynku D i u mnie kominiarz powiedzial ze w
                              kuchni i lazience jest zle zrobiona wentylacja i nie tylko w moim
                              mieszkaniu tak jest zrobione tylko na calym osiedlu i negatywna
                              opinia miala isc do administracji ...
                              • agn.j Re: zebranie wspólnoty 28.03.08, 21:43
                                aleksa_87 napisała:

> a ja tez jestem z budynku D i u mnie kominiarz powiedzial ze w
                                > kuchni i lazience jest zle zrobiona wentylacja i nie tylko w moim
                                > mieszkaniu tak jest zrobione tylko na calym osiedlu i negatywna
                                > opinia miala isc do administracji ...

To mnie właśnie niepokoi, u mnie również kominiarz wypowiedział się negatywnie
                                na temat funkcjonowania wentylacji i także stwierdził, że problem dotyczy całego
                                osiedla. Miał rzeczywiście sporządzić raport dla dewelopera, ale widzę, że
                                najprawdopodobniej sprawie został ukręcony łeb.
                                • syla1_1975 Re: zebranie wspólnoty 21.05.08, 20:49
                                  nam kominiarz kazał się jaak najszybciej wyprowadzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka