Dodaj do ulubionych

Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej

28.12.07, 17:57
Byłem w ubiegłym roku na sylwestrze we Wrocławiu. Tam już sama scena
robiła wrażenie,a dobry klimat zabawy było czuć kilometrami. Szkoda
że Poznań jest w tym zakresie daleko za ...
Obserwuj wątek
    • Gość: emigrant-nie UK Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.icpnet.pl 28.12.07, 18:09
      sylwester z dodą nowych inwestorów nie sciągnie
      ale juz by troche mogli odpuscić
      jak przyjeżdżam tutaj pare razy do roku , to widze ze robi sie
      coraz bardziej sucho ,
      każdy po Rokietnicach, Kaźmierzach,Mosinach sie powyprowadzał
      (bez urazy do podpoznańskich miejscowości sam mam tam dzialkę i
      plany budowy)
      i tylko przyjeżdża w godzinach przyzwoitych do browaru
      pouprawiać dekadencji a wieczorami to tylko małolaty rzadzą na
      starym rynku
      Znam juz takie miasta w Europie gdzie ludzie myślą że są centrum
      świata i wmawia im sie ze wszystko w mieście ma niepowtarzalny
      charakter , w rezultacie " atrakcyjnośc" sprowadza sie do jednej
      handlowej ulicy zakończonej starym rynkiem wypełnionym budżetowymi
      restauracjami. w promieniu 2 km od tegowszystkiego zaczynaja sie
      kamienice poniżej jakiejkolwiek krytyki zamieszkałe przez emigrantów
      a po ulicach walają sie śmieci
      TUTEJ ma tego nie być !!!

• Gość: toja Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 18:22
        Niestety naszemu miastu brak pomysłu na cokolwiek. Po co powielać
        koncerty z Dodą - lepiej nie robic nic. Tak jest w przypadku
        kultury, tak jest z inwestorami. W Poznaniu można skończyć dobre
        studia, ale juz znaleźć ambitną pracę w miedzynarodowej firmie to
        trzeba jechac do Warszawy lub Wrocławia. Przykre.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Buhaha! Skończ z karierą we Wrocławiu i fantazjami IP: *.icpnet.pl 30.12.07, 11:26
          Bardzo lubię Wrocław. A to jak udało się młodym ludziom zrobić wodę z mózgu
          zasługuje na swoiste uznanie (nagroda Goebbelsa?) ;-)

Wrocław był jednym z zapuszczonych miast polskich lat 90-tych. Warszawa poza
          zasięgiem. Kraków, 3miasto i Poznań w drugiej lidze. A Wrocław, Szczecin, a
          także Katowice-Gliwice oraz Łódź w trzeciej. Teraz Wrocek wykonał duży skok do
          przodu. Brawo! Szczególnie na tle braku koncepcji miasta ze strony naszego
          zarządu. Ale to jeszcze (długo!) nie czyni z niego atrakcyjniejszej pozycji niż
          Poznań do mieszkania. Dla inwestorów to i owszem. W Poznaniu nie ma bezrobotnych
          (3% to smutny margines naturalny), a we Wrocławiu wciąż niemal 8%. I to świetnie
          wykształconych. A jak się doda to co stanowi o sile Poznania, czyli powiat
          ziemski, gdzie zlokalizowana jest większość inwestycji po 1990, to w aglomeracji
          poznańskiej wciąż jest bezrobocie ok. 3%, a w aglomeracji wrocławskiej
          bezrobocie już powyżej 10%.

Natomiast propagandzistom wrocławskim udało się w wielu głowach zakorzenić obraz
          Wrocławia jako miasta alternatywy dla Warszawy. I nie dziwię się, że wielu
          Wrocławian w to wierzy. Dla nich zmiana jakościowa jest ogromna. Ale sukces
          (dużo udział Wrocławian w warszawskich mediach ogólnopolskich) polega na tym, że
          ludzie w reszcie kraju w to też w części uwierzyli. A Wrocław wciąż jest miastem
          plasującym się w środku polskiej drugiej lidze. I życzę mu jak najlepiej.
          • Gość: hihahiha Re: Buhaha! Skończ z karierą we Wrocławiu i fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 13:20
            najlepsze jest to ze dane z Warszawy zawsze są najlepsze a jak jadę
            tam to mam wrażenie jakbym cofnął sie w czasie, teraz dopiero
            nastąpi chwila prawdy - unijne pieniądze pokażą co każdy region jest
            wart, takiej samodzielności w wydatkach pieniędzy jeszcze w naszym
            kraju nie było, Wielkopolska jeszcze bardziej zwiększy różnicę
            cywilizacyjną nad resztą, ciekawe co wtedy będzie sie działo, będzie
            niezła jazda...
          • Gość: Wrocek Re: Buhaha! Skończ z karierą we Wrocławiu i fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 13:12
            Wrocław miastem w środku drugiej ligi? Podobny wniosek jest nie tylko bzdurny, ale wręcz obraża inteligencję każgego trzeźwo myślącego. W Polsce miastem stanowiącym klasę samą dla siebie jest Warszawa, żadne inne miasto nie jest i raczej nigdy nie będzie w stanie z nią konkurować. Przyczyny dla których tak jest, to zupełnie inny temat.

Druga liga to Poznań, Wrocław i Kraków, może jeszcze Trójmiasto. Żadne z tych miast czy zespołów miejskich nie posiada jakiejś szczególnej przewagi nad innymi. Jedne mają mniejsze bezrobocie, inne są mniej zadłużone, jeszcze inne mają większy od pozostałych budżet. Jednak to ta sama liga.
          • Gość: toja Re: Buhaha! Skończ z karierą we Wrocławiu i fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 18:17
            Może i masz rację. Ja patrzę przez pryzmat osoby poszukującej
            ciekawej pracy w branży IT, a nie pracy na kasie w kolejnym
            supermarkecie. Jesli w Poznaniu jest tak wspaniale to dlaczego
            otrzymuję oferty pracy z Warszawy, Wrocławia lub z Londynu? Ile firm
            typu Google masz w Poznaniu? Bo w Krakowie i Wroclawiu trochę ich
            jest????
            • Gość: rocca Re: Buhaha! Skończ z karierą we Wrocławiu i fanta IP: *.icpnet.pl 26.01.08, 13:08
              Jesteś niedoinformowany. W najbliższym czasie w Poz powstaje strefa na Franowie,
              7 firm utworzy tam inwestycje z czego Kimball, Allegro Komputronik już na pewno.
              Nie uciekałabym teraz z Poznania. Wro ma tylko dobrych propagandzistów, którzy
              jak widac skutecznie wbili wszystkim do głowy, ze są najwspanialsi
              • Gość: toja Re: Buhaha! Skończ z karierą we Wrocławiu i fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 22:00
                Niestety jestem dobrze poinformowany. Zajmuję się bardzo waską
                dziedziną IT (wąską jak na Polskę). Jestem po kursach
                miedzynarodowych. W Poznaniu takiej pracy nie ma, w Warszawie jest
                jej zdecydownie więcej chociaż tez nie jest to eldorado. Poza tym co
                zmieni powstanie strefy ekonomicznej? Przeciez Allegro i Kimball to
                firmy, które już w Poznaniu są od dawna. One chcą zyskac ulgi. To
                nie będzie jakis przełom. No chyba, że sie mylę.
    • Gość: ktoś Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.lanet.net.pl 28.12.07, 19:20
      to Poznaniacy powinni decydować o tym jak ma wyglądać Sylwester
      Miejski, a nie ktoś kto uważa koncerty za "nudne". Z roku na rok
      coraz gorzej robi się w naszym mieście. W 2007 roku totalna porażka
      z pl. Wolności i imprezą promowaną przez POLSAT - "Podziel się
      posiłkiem". Pl. Wolności w Poznaniu nie nadaje się na imprezy
      masowe. Dlatego zastawiam się, czy w ogóle się tam zjawić za 3 dni.
    • Gość: pantulipan Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 19:27
      Pan z CK Zamek chce dobrze ale lud wybierze i tak Dodę, bo Polacy oczekują
      zwykłej imprezy z tyłkiem Dody i pseudo-szampanem. Ta impreza raczej nie
      odniesie wielkiego sukcesu.

Nie chce ani warszawskiego, ani wrocławskiego, ani krakowskiego sylwestra.
      Zapraszanie Stevensa, który od lat jest na emeryturze, beznadziejnego Big Cyca i
      Dodę, to po prostu żałoza. Szkoda jednak, że Poznaniacy idąc na oryginalność,
      nie będą chcieli z niej korzystać. Pyrki pójdą do domów i tam w ciepełku walną
      kielicha na dobranoc.

pTp

pTp
      • Gość: rocca Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: 213.199.238.* 28.12.07, 20:19
        Powiem tak. Jeśli zrobi się z tego sylwestra oryginalna naprawde impreza, z
        dobrymi DJ'ami to jestem za. Doda i temu podobne pseudo-gwiazdki to powielanie
        kiepskich pomyslów rodem z Wro albo ze stolycy. Ale jeśli impreza nie wypali no
        to uczestnicy suchej nitki na organizatorach nie zostawią, to pewne. Poczekajmy,
        zobaczymy jak bedzie najwyżej jak sie nie uda to skrytykujemy
    • Gość: Łysy Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.icpnet.pl 28.12.07, 22:10
      A ja zrobiłbym chętnie Sylwestra na ul. Nadwarciańskiej lub
      Wiesiołkowej. Tak do 5 rano.......z ostra muzą, pijackimi wrzaskami
      oraz sikaniem pod okoliczne płoty....
      • Gość: ghost Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 22:23
        Masz rację.Ja prponuję jeszcze z fajerwerkami i z przedłużeniem do
        wieczora 1-szego. Jak nasi "pierwsi" wrócą z miejskiej zabawy.
      • Gość: marta Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 23:40
        dlaczego akurat tu??????????
    • Gość: michał Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 00:31
      Pomysł z Dj-em jest OK. Niemniej przeznaczanie tylko 300 tyś na
      zabawę to moim zdaniem lekkie nieporozumienie. lepiej wydać więcej,
      zrobić zabawę od 21 i zaprosić jakiś znanych DJ-ów.
      • Gość: rocca Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.icpnet.pl 26.01.08, 13:16
        W pełni się zgadzam!
    • Gość: Lama Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.icpnet.pl 29.12.07, 00:49
      "koncert"? takie slowo nie pasuje do wystepu Dody albo kogokolwiek podobnego.
      Wroclaw wygrywa z nami w wielu dziedzinach, ale ich sylwester to kicz, wiocha,
      zalosc, plastik i tandeta dla debili. Wiec b fajnie ze u nas jest koncepcja,
      zeby to zrobic inaczej. Mam tylko nadzieje, ze to bedzie na wysokim poziomie.
      Jak ktos juz wspomnial - moze warto by bylo wiecej zainwestowac, zaprosic DJow
      swiatowej klasy, niekoniecznie najslynniejszych, to nie musi byc Armin ani
      Tiesto, po prostu ktos, kto ma talent, o kim mozna cos uslyszec, kogo mozna
      wypromowac i kto zaprezentuje cos na naprawde wysokim poziomie.
      A skoro idziemy w strone artystyczna - czemu nie zaprosic grup, ktore moglyby
      cos pokazac? teatr, instalacje video wykorzystujace okoliczna zabudowe (nie
      rozumiem do konca, co konkretnie znacza planowane teraz "projekcje na
      fasadach"), SZTUKE po prostu - nowoczesna, interdyscyplinarna
      Nie musimy ogladac sie na Wroclaw, a nawet na Berlin, nie mowiac o Krakowie czy
      Warszawie, niech w Poznaniu bedzie cos zupelnie, absolutnie innego, tylko niech
      to bedzie najwyzszej jakosci

Wszystkiego dobrego w nowym, jeszcze lepszym roku 2oo8!
      • Gość: ?! Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 01:07
        Możesz mi powiedzieć, w których to "wielu dziedzinach" Wrocław
        wygrywa z Poznaniem? Ja dostrzegam tylko jedną dziedzinę - reklamę...
        • Gość: DFF Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.icpnet.pl 29.12.07, 11:08
          no to widac ze nigdy nie byles we Wrocławiu...
          • white_fang Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej 29.12.07, 11:20
            Ty byłeś,więc opowiedz
    • Gość: paweł Hmmm znużenie koncertami ??? którymi ? IP: *.icpnet.pl 29.12.07, 00:54
      W Poznaniu nigdy nie było koncertu z prawdziwego zdarzenia ...
    • Gość: wiesianosek1 Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.centertel.pl 29.12.07, 02:14
      hej.może to nie w tym temacie ale moje panieńskie nazwisko to Bystra
      wiesława. KaŻDEGO kto przeczyta tą informację proszę o odpowisedz. M
      ójtata miał na imię Stanisław syn Władysława i Eleonory z.ds.Olender
      ur. w Łupkach.Rodzeństwo mojego taty to Kazimierz,Eugeniusz,Tadeusz
      (mieszka w Elblągu_) Krystyna(mieszka w Działdowie).mój tata zmarł w
      1972r. miałam wtedy 5 lat. Dziadka nmało pamiętam ale babcia to
      jadyna łącząca mnie więż z TĄ RODZINĄ KTÓRA JEST DLA MNIE WSZYSTKIM
      CO POSIADAM. Bystrzy nie zawodzą i to jest moje motto. Mój e-mail
      TO:wiesia.nosek1@wp.pl Każdego kto ma związek z TYM nazwiskiem
      proszę o odpowiedz
      • Gość: XXL Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 02:49
        Who is DJ T ?
        • Gość: Antymalkontent Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 03:07
          Ale jaja!!!
          Impreza za trzy dni a już krytykują.
          A to - kancierta nie budiet patamu czto Wowa i Siemoin padpiździli patefon i Dopdę oraz wsie ansamble.
          A to 300 tyś za mało, bo inni wydają 5 melonów – i dobrze niech cenę przywiesza na scenie, jeżeli to takie ważne i będzie już zupełnie jak w supermarkecie.
          A to u nas niby coś nowego ma być - ale nie wiadomo, co więc prosty wniosek się nasuwa, że MUSI być dno.
          Pięknie kurna... Pięknie...
          Obywatele tego grajdołka zwanego Poznaniem są gotowi zniszczyć wszystko, co u nas powstaje zanim obejrzy światło dzienne (a raczej wieczorne).
          A te pełne troski i „obiektywizmu” przepowiednie, że impreza może się nie udać – cudowne - palce lizać! Jaka wnikliwa ocena na podstawie... Czego?... No właśnie... Już wiecie jak będzie? Miasto proroków za dychę i to nas odróżnia od innych normalnych.

Każda impreza większa czy mniejsza uda się, jeżeli ekipa biorąca w niej udział chce się zabawić. Nie ma tu znaczenia czy gra wypasiony zespół czy zdarta płyta. To czy będzie fajnie na placu zależy od ludzi i nie ma nic do rzeczy cena czy (jak ktoś powiedział) plastikowi wykonawcy markujący śpiew. Wrocław podobno wystawił w Muzeum Etnograficznym 150 szopek noworocznych... I sto pięćdziesiątą pierwszą wystawi na rynku! Lubicie ten folklor - to do Wrocławia -biegusiem.
          Wszystkiego najlepszego w 2008 roku i życzę polepszenia, bo jak tak dalej będziecie rzęzić to doczekamy się pustyni w centrum Wielkopolski, bo przy takim podejściu do wszystkiego nawet trawa tu nie wyrośnie.
          • Gość: Art Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 10:41
            ^^ BRAWO!!!
            Jestem zdania, że jeśli ta impreza zostanie zorganizowana tak jak
            zapowiadają, czyli będzie na niej sprzęt na najwyższym poziomie i
            została ona przygotowana z "pomyślunkiem", nie na kolanie w tydzień
            przed, to może być ona zdecydowanie lepsza niż ciągle powtarzający
            się ci sami wykonawcy, z tymi samymi piosenkami na wszelkich
            koncertach, bez jakichkolwiek opraw i tzw. show związanych z ich
            występami...
            • Gość: mia Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.icpnet.pl 29.12.07, 13:28
              mi też się ten pomysł podoba. w końcu czy młodzi ludzie, którzy
              chodzą do klubów bawią się tam przy Bajmie i Dodzie? nie. półtora
              roku temu na Juwenaliach była plenerowa impreza z DJ-ami i świetnie
              się udała. czemu teraz ma nie wypalić?
          • Gość: hehehaha Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 11:08
            jesteś kacapem który dopiero co przyjechał ze wschodu czy rodzony
            tutaj a nie cywilizowany przez przodków przybyłych ze wschodu (kacap
            na europejczyka nie wychowa)?
    • Gość: ccc A młodzi Poznaniacy jadą na sylwka do Wrocławia IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 10:49
      Przynajmniej spora grupa moich znajomych i kilka innych osób, które
      mi mówiły, że jadą na impreze do Worcławia. Tylko, że mówili coś o
      biletach do Hali Ludowej - czyżby Worcław robił dwie duże imprezy
      sylwestrowe?
      No ale "nasi" i tak uznają, że są lepsi (no bo taniej i inaczej i
      wogóle) udając głuchych i ślepych na to co Poznaniacy wybierają
      woląc jechać 200km na sylwka niż balować na "super imprezie" z
      marnym budżetem.
      Z pustego to nawet salmonelli nie będzie !!!
      PS. Jest jeszcze coś takiego jak promocja miasta, a ta też kosztuje
      i musi być wliczona w koszty organizacyjne. Impreze z Wrocławia
      pokażą na całą Polskę promując Wrocław. A z Poznania co pokażą???
      • white_fang Wrocław stać 29.12.07, 11:26
        bo poprzez swoich polityków jest w stanie wyssać tak wiele ze
        środków centralnych na inwestycje że może sobie pozwolić na
        sylwestra za 5 mln,ekstra wysokie dopłaty dla linii
        lotniczych,fontannę za 20 mln...
        Wyobraża ktoś sobie że Poznań miałby wydać 20 mln na fontannę?

Kiedyś nawet lubiłem to miasto ale tamtejsi politycy całkowicie mi
        je obrzydzili
        • Gość: ccc Bo Wrocław ma elity IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 16:10
          Więc ich prawo te elity wykorzystywać.
          W Poznaniu o elitach sie tylko mówi i pisze.
          A nasze pseudo-elity noszą wysoko nos, mają wysokie mniemanie o
          sobie - a guzik potrafią i mogą !!!
      • Gość: John Re: A młodzi Poznaniacy jadą na sylwka do Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 11:26
        Tez jade do Hali Ludowej.
        www.ftb.pl/news/50688_0_1/i-love-new-year-klubowy-sylwester-w-
        polsce-(mapka).htm

Ale to co mnie rozwalilo, to zobaczcie z jakiego miasta jest
        organizator.
        www.halaludowa.wroc.pl/index.php?id=64&impreza_id=324
        • Gość: John Re: A młodzi Poznaniacy jadą na sylwka do Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 12:08
          www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=17368573&postcount=35
          • Gość: Włodek z Grunwaldu i świetnie. Tyle imprez w Poznaniu już zorganizowa IP: *.icpnet.pl 30.12.07, 12:06
            zorganizowali z czego Poznań stał się znany, to ich ktoś do Wrocka na imprezę
            zaprosił. Czy to problem?

Natomiast reklamy z tego wątku są naprawdę fajne. Założę podobny wątek na tym forum.
            • Gość: ccc Re: i świetnie. Tyle imprez w Poznaniu już zorgan IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.07, 21:07
              Włodek, czy już jesteś spity czy na kacu?
              O jakich imprezach mówisz?
              Jaki dobry koncert był w tym roku w Poznaniu?
    • Gość: net Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 18:40
      we wrocku TVP2 organizuje swoją flagową imprezę, więc z pewnością
      będzie duża. jeśli kogoś interesują plastiki z playbacku typu kayah,
      krawczyk czy inni świetni imprezowi i ambitni wykonawcy, mogą
      jechać. Jeśli poznań zrobi coś innego to tylko chwała. dość już
      plastikowych etatowych wykonawców. Obojętnie co, byle wysokiej
      jakości. I żeby nie przeintelektualizować, bo to jednak impreza
      masowa, nie dla koneserów. A, rozpoczęcie o godzinie 23 to jednak
      trochę późno.
    • Gość: zed We wsi Poznań bedzie odpust IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 21:45
      buahahaha
      kolejny dowód na to, że Poznań to wiocha, a na wsi wszyscy kwiczą z
      radości jak bedzie odpust z kolorowymi koralikami!!!
      Prawdziwy świat bawi się z Gwiazdami - a nazywanie ich tekstylnymi
      czy plastikowaymi to zwykłe dowartościowywanie się wiochmenów, tak
      jak moherowe pisuary się dowartościowywały nazywając ludzi
      wykształciuchami i łże-elitami.
      Poznań to żenada!!!
      • Gość: hahahehe Re: We wsi Poznań bedzie odpust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 10:54
        biedaczku o mentalności wschodniaczka, baw się dalej na
        gwiazdorskich przytupach, to dopiero fajna zabawa...
        • Gość: zed Re: We wsi Poznań bedzie odpust IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.07, 21:03
          Wiejskie przytupy będą w Poznaniu, a Ty masz tak wysokie mniemanie i
          tak wysoko nosisz nos, że nie widzisz, że chodzisz po gó...ach.
          Ja ide na impreze zorganizowaną przez własne grono od lat
          sprawdzonych ludzi - i we własnym gronie będziemy się świetnie
          bawili.
          Od tego jeszcze Grobelniaki podatku jeszcze nie wymyśliły...
          • Gość: zizizi Re: We wsi Poznań bedzie odpust IP: *.bcc.com.pl 31.12.07, 09:04
            Co nie zmienia faktu że ewidentnie masz kompleks na temat Poznania. A jeżeli
            uważasz ze Poznań to wioska to powiedz mi co nie jest w PL wioska. Warszawa
            gdzie 80% (zgaduje ale pewnie wiele sie nie pomyliłem) to tzw element napływowy
            z prowincji? Czy może Kraków który jest ostatnio słynny z tego że jest słynny i
            stał się "pubem Kraków" dla Brytyjczyków? No, czy może wspomniany Wrocław, który
            ostatnio jest słynny z tego że ma reklamę. A tak przy okazji Wrocławia ostatnio
            jechałem ze znajomym i się zastanawialiśmy z czym się kojarzą poszczególne duże
            miasta w PL i:
            - Warszawka, oczywiście pierwsze co przychodzi do głowy to syrenka
            - Kraków, no nie da sie z niczym innym skojarzyć jak tylko z lajkonikiem i
            hejnałem, no może jeszcze wawel.
            - Poznań, nic innego jak tylko koziołki
            - Wrocek, hm .................... kurna i nic nie przyszło do głowy.
            Wnioski nie każdy sam wyciągnie.

Nie mam zamiaru porównywać miast i piszać które jest lepsze i dlaczego, a tylko
            udowodnić że każdy dobiera argumenty pod własną tezę (niestety ty nawet dobrych
            argumentów nie masz). Posty takie jak twoje tylko pokazują że masz jakieś
            kompleksy na tle albo awersje do miasta Poznania, bo na pewnio nie nosi to
            znamiom konstruktywnej krytyki. Przykre? No cóż, takie zycie.

Mimo wszystko zycze Ci oby nowy rok był lepszy od mijającego.
            • Gość: zed Re: We wsi Poznań bedzie odpust IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.07, 10:36
              To na pewno jednym tchem wymienisz wszyskie wielkie imprezy w
              Poznaniu (jedna sztandarowa to parada równości), o których było
              głośno w całej Polsce, wszystkie inwestycje (tylko błagam - daruj
              sobie hipermarkety), wszystkie nazwiska ludzi reprezentujących na
              szczeblu centralnym Poznań, które są jednoznacznie kojarzone z
              Poznaniem, nazwiska ludzi wpływowych, które potrafią robić dla
              Poznania korzystny PR....
              A o poznańskie koziołki zapytaj kogokolwiek spoza Poznania. 9 na 10
              nie będzie widziało o co chodzi.

Też życzę Ci wszyskiego dobrego w Nowym Roku. Optymizmu nie życzę,
              bo masz go aż nadto, że nie wdzisz rzeczywistości.
              • Gość: zizizi Re: We wsi Poznań bedzie odpust IP: *.bcc.com.pl 31.12.07, 13:02
                Imprezy które były znane nie tylko w Poznaniu:
                - Festiwal teatrów Malta
                - Regaty na torze wioślarskim (np całkiem niedawno mistrzostwa europy)
                - Niestety nie za często ale jednak mecze ligi światowej.
                - Co dwa tygodnie co by tutaj nie powiedzieć o naszej lidze piłkarskiej, impreza
                na stadionie lecha jakich w PL nie spotkasz.
                - Koncert na Van Dyka na stadionie lecha.
                - Schumacher (sorki jak zrobiłem bład w nazwisku) na torze Poznań
                itd itp

Oczywiście można to co napisałem zakwalifikować do eventów dla określonej grupy
                wzajemnej adoracji, ale będąc w tej grupie nie potrafię wymienić ani jednego
                dużego eventu we Wrocku (nie licząc teraz sylwestra).

Co do inwestycji odpowiem kilkoma faktami:
                - 3% bezrobocie w Poznaniu. (obecnie niższe niż w Wawie)
                - Najwyzsze w PL PKB per capita
                - jedyna w PL autostrada biegnie przez Poznań (to co jest pomiędzy Katowicami a
                Krakowem nie śmiem nazywać autostradą). Notabene zrealizowana między innymi
                lokalnymi siłami.

Teraz można sobie tylko zadać pytanie czym mierzymy wartość miasta. Jego PR-em
                czy faktycznymi osiągnięciami.

Co do koziołków to Poznań z tym był właśnie kojarzony podczas mojego pobytu w
                mieście Kraków. Nie wiem dlaczego też dużo osób myśli że Poznań leży nad morzem
                ale to już inna bajka.

Co do kilku rzeczy sie zgodzę.
                - Poznań na tzw kulturalnej mapie polski raczej zanika. Sam festiwal Malta
                stolicy nie czyni, ale z drugiej strony nie pamiętam też aby Poznań chciał
                zostać jakąś kulturalną stolicą PL czy UE.
                - Turystycznie Poznań nie istnieje. Jednak jak widziałem co sie dzieje w Krk to
                wolne jednak aby Poznań nie był miastem turystycznym.
                - No i nasze miasto nie istnieje w mediach.

W wielu miejscach można by było dużo poprawić (w szczególności w PR), ale
                nazywając to miasto wioską wykazujesz się dużą dozą ignorancji i chyba
                nieznajomości tematu, bo w porównaniu do polskich miast na pewno nie mamy się
                czego wstydzić.

Niestety twoja pierwsza wypowiedź rozpoczęta od słów:

"buahahaha
                kolejny dowód na to, że Poznań to wiocha"

pokazuje raczej że jesteś ogólnie źle nastawiony do tego miasta co powoduje że
                trudno Cię podejrzewać o odrobinę obiektywizmu.

I to raczej ty powinieneś się przyjrzeć rzeczywistości. Bo rzeczywistość to nie
                do końca to co pokazują w TVP, TVN czy Polsacie.
    • Gość: K.Mączkowski Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.gprs.plus.pl 29.12.07, 22:41
      Powiem krótko: poznańskie pomysły na Sylwestra są żenujące. Oczywiście, każdą
      beznadzieję można przerobić na oryginalność. Wrocław i Kraków wygrały z nami nie
      tylko oryginalnością i rozmachem, ale i tym, że ich reklamy wiszą w całej Polsce
      - też w Poznaniu ... Poznańskie reklamy to szczyt obciachu ... Nie będę dalej
      komentować. Powiem tylko, że w oczy rzucają się te krakowskie i wrocławskie, nie
      poznańskie, które są kompletnie nieczytelne.
      O Krakowie i Wrocławiu - tak, tak, nie o Sylwestrze, ale o tych miastach !!! -
      będzie się mówiło w całej Polsce dzięki TVP2 i Polsatowi. Poznaniowi pozostało
      ... co ? I my walczymy o miano Europejskiej Stolicy Kultury???
      Jeszcze jedno: Shakin' Stevens wcale nie jest na emeryturze! Jego koncerty w
      Danii, Anglii i Niemczech potrafią zainteresować przeszło 50 tysięcy ludzi!!!
      To, że w Polsce się o nim nie mówi, nie znaczy, że nie działa. Kto wie, że wydał
      świetną płytę Now Listen 3 miesiące temu ???
      I właśnie ten człowiek - obśmiewany tu na forum przez PanaTuliPana - zapytany o
      to jakie miasto pamięta, wymieni Kraków i tamtejszą atmosferę !!! Może w ramach
      walki o miano Europejskiej Stolicy Kultury warto było jego TU zaprosić, a nie
      wysilać się na "oryginalne" opinie.
      Sądzę, że temat miejskiego Sylwestra w Poznaniu nadaje się na interpelację ...

• Gość: jendrek Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.07, 16:12
      Szampańską zabawę poprowadzi DJ RYSIU znany z sukcesów w kraju i
      zagranicą!
    • Gość: 2008 Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 18:15
      Zapraszam wszystkich do obejrzenia ROKU 2008 !! atomowoo.myminicity.com/
      • Gość: ..za.wier.naczelny Re: Miejski Sylwester atrakcyjny inaczej IP: *.dsl.bell.ca 30.12.07, 18:34
        ....> nie mogę na tą gębę prostacką patrzeć...<

...Ja mam podobne wrazenie...jakkolwiek gdy ogladam stare fotografie
        z lat 80-tych...czasu naszych wielkich nadzieji
        narodowych...czasu "NSZZ" ...jak pieknie brzmi ow
        skrot; "Niezaleznych Samiorzadnych Zwiazkow Zawodowych "...i
        wdodatku "Solidarnych"....to lza sie w oku kreci.....i budzi sie
        ow "kazus Kazika."..takie proste pytanie, ktore zadal w slowach
        jednym ze swojch tekstow.

...wiec niejako zlosliwy los wkleil nam ta wasata maske do
        pamietnika...do kart naszej historii...nic na ton juz nie poradzimy.
        ...a nauk jak widac z owego smutnego faktu raczej nie jestesmy w
        stanie wyciagnac....media mas nie uwrazliwa...bo nie
        polskie...raczej przeciwnie..Wirtualna Pl. stanowczo trwa przy
        praktyce przypominania nam na swj pierwszej stronie portalu o
        istniejacym wciaz w zyciu publicznym "chochole z Gdanska"

...pojdzmy zatem za ciosem czasu...za gestem chochola ktory odpina
        sobie z klapy marynarki swiety obraz naszej patronki i zamienia go
        na plakietke Unii Europejskiej z niebieskim tlem kolem gwiazd i
        znakiem Euro w srodku...to juz "symbol Plutokracji"....jakze
        chcholowi bliski....coz niesie ow symbol z soba ..?

..los masowej emigracji zarobkowej...koczowniczy tryb zycia
        narodow...w obrebie Uni Europejskiej...gdy dobra wszelkie tego
        swiata ...srodki produkcji, srodki konsumbcji (o ktorych podzial
        domagali sie maksisci)...naleza do KASTY PLUTOKRATOW.

...pujdzmy zatem za ciosem czasu...odlepmy chocholowi ow symboliczny
        slomiany was "starego wiarusa"...bojownika o wolnosc i demokracje
        uczestnika powstan styczniowego i listopadowego...socjalisty
        marszalka Pilsudskiego....

...a byc moze na owej starej fotografii pozostanie jedynie cwany ryj
        chochola, cygana, Bolka...ryj opochlego parkowego luja, zdrajcy
        interesow robotniczych, przegranego pokerzysty od okraglego stolu
        ktory ma w rekawie talje znaczonych kart, i sprzedawczyka z
        Magdalenki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka