Dodaj do ulubionych

chrzest dziecka

12.08.03, 07:56
Czy moż ktoś wie gdzie można bezproblemowo ocrzcić maluszka, którego rodzice
nie mają ślubu kościelnego?
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Re: chrzest dziecka 12.08.03, 09:36
      kahna1 napisała:

> Czy moż ktoś wie gdzie można bezproblemowo ocrzcić maluszka, którego rodzice
      > nie mają ślubu kościelnego?

W zasadzie w żadnym kosciele nie mają prawa ci odmówić. Czyżby jednak były
      kłopoty?
      • kahna1 Re: chrzest dziecka 12.08.03, 18:09
        No właśnie mam z tym kłopoty, ksiądz w Swarzędzu odmówił. dzisiaj byłam w kurii
        i załatwiłam ten chrzest, ale pod warunkiem, że odbędzie się on w parafii-nie
        mam ochoty gadać nawet jeszcze z tym księdzem, ale chyba będę musiała....
        • Gość: Dzidka Re: chrzest dziecka IP: 193.128.25.* 18.08.03, 15:33
          kahna1 napisała:

> No właśnie mam z tym kłopoty, ksiądz w Swarzędzu odmówił.

Na księdza w Swarzędzu możesz śmiało naskarżyć w kurii :) Wg
          specjalisty: "Jedynie rodzice chrzestni muszą spełnić wymogi czynnych katolików
          żyjących samotnie lub w związku sakramentalnym."
          A nawet z tym, jak wiemy, róznie bywa :)

• Gość: mika Re: chrzest dziecka IP: *.ifmpan.poznan.pl 19.08.03, 13:53
        NIeprawda! Kilka miesiecy temu arcybiskup wyslal do ksiezy list aby nie
        utrudniali chtu dzieciom z powodu braku slubu k. ich
        rodzicow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Poszukaj tego oswiadczenia w necie.
    • magda010 Re: chrzest dziecka 14.08.03, 19:54
      Moze sprobuj u Dominikanow, oni zazwyczaj nie maja klapek na oczach. Aczkolwiek jest przepis w kosciele, ze jezeli rodzice dziecka NIE CHCA slubu koscielnego, to ksiadz ma prawo odmowic ochrzczenia dziecka. No bo to tak, jakby rodzice nie czuli sie chrzescijanami i nie chcieli wychowywac dziecka zgodnie z wiara. Ale jesli sa powody, dla ktorych nie ma slubu koscielnego, czy tez slubu tego nie mozna zawrzec z jakichs wzgledow, to trzeba z ksiedzem porozmawiac. Powinien zrozumiec i wysluchac. Mozecie np. wytlumaczyc, ze nie jestescie na slub gotowi, nie jestescie jeszcze pewni, a nie chcecie brac slubu tylko dlatego, ze jest dziecko. Natomiast chcecie, aby Wasze dziecko bylo ochrzczone i chcecie wychowac je w Waszej wierze.
      • Gość: kaspera Re: chrzest dziecka IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 15.08.03, 16:03
        Jest dokładnie tak jak mówi Magda. Księża mają zakaz udzielania chrztu
        dzieciom tych rodziców, którzy swoim życiem pokazują, że nie żyją po
        chrześcijańsku, zgodnie z przykazaniami (współżycie kobiety i mężczyzny bez
        sakramentu jest uważane przez Kościół za wykroczenie przeciw VI przykazaniu). A
        jeśli rodzice nie wypełniają dokładnie nakazów wiary, to jaką Kościół może mieć
        pewność, że zobowiązanie, którego się podejmują, a więc wychowania potomstwa po
        chrześcijańsku, zostanie w pełni zrealizowane?
      • anka9009 Re: chrzest dziecka 15.08.03, 21:05
        magda010 napisała:

> Moze sprobuj u Dominikanow, oni zazwyczaj nie maja klapek na oczach.

niektórzy mają pogląd, ze jak sie kochacie, to wszystko w porządku (gdyby
        siostry wiedziały, czego oni nas ucza w szkole... ;))))
    • Gość: patyczako Re: chrzest dziecka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.03, 15:32
      Wiem ze na Kościelnej w Poznaniu. Moja siostra tam chrzcila dzieciaczka a tez
      nie ma koscielnego, a w dodatku jej maż to rozwodnik...
    • Gość: pestka Re: chrzest dziecka IP: *.crowley.pl 18.08.03, 17:17
      ja ochrzciłam córke w kościele świętego krzyża na górczynie nie mamy ślubu do
      dzisiaj pamietaj ze jezeli ty nie dasz rady wychować dziecka w wierze są
      jeszcze rodzice chrzestni
      • Gość: bmx Re: chrzest dziecka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.03, 14:46
        Tak w zasadzie to po co ten chrzest skoro rodzice żyja jak żyją?
        Chrzestni będą z nim chodzić do Koscioła i uczyć pacieża?
        Przeciez dziecko zawsze można ochrzcić. Także jako dorosły może poprosić o
        Chrzest Św.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka