Dodaj do ulubionych

Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach

08.01.08, 16:30
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • komandor_gruzel Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach 08.01.08, 16:32
      Przynajmniej jeden news o naszej klasie dziennie. Tego się już nie da czytać
      bez mdłości od nadmiaru. A co do "pionierskiego" przeniesienia baz to każdy,
      kto zna coś więcej niż MySQLa popuka się w czoło. Pionierska to byłaby
      migracja z OLTP na OLAP.
      • Gość: lemur Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 16:40
        Dokładnie - wielkim wyzwaniem to nie było zapewne...

Ale jakiś tam ziom, 40 godzin nie spał... i to się liczy. A 6mln użytkowników na
        pewno teraz myśli "szacun!" i zachwyca się dalej

Nie - nie jestem zazdrosny. Nie do końca jednak rozumiem zachłyśnięcie się GW.
        • dan3iger Amatorszczyzna od początku 08.01.08, 17:20
          Ten cały g.wno warty portal to amatorszczyzna w stu procentach od samego
          początku. Zapewne Agora ma 50% akcji za promowanie tego chłamu.
    • Gość: językonieznawca "z Naszej-klasa.pl" IP: *.fdk.airbites.pl 08.01.08, 16:38
      "...z Naszej-klasa.pl" jakoś tak dziwnie brzmi, ciekawe co by na to
      prof.Miodek powiedział...
      • Gość: michnik mam kąto w citi bank handlowy! :P IP: 192.16.134.* 08.01.08, 17:07
        a to jak brzmi?
        • Gość: językonieznawca Re: mam kąto w citi bank handlowy! :P IP: *.fdk.airbites.pl 08.01.08, 18:00
          jak dla mnie lepiej brzmi "konto" :-)
        • Gość: rocca Re: mam kąto w citi handlowy! :P IP: 195.94.212.* 09.01.08, 09:18
          citi handlowy kolego, zmienili nazwe! Jesteś nie na czasie, zara cie tu ścignie
          jakiś ichni bankowiec ;-) słówko 'kąto' mnie sie podoba! ;-)
    • Gość: michnkifan Nasza-klasa jest promowana przez GW to ziomki! IP: 192.16.134.* 08.01.08, 17:01
      dlatego nasza klasa a nie inne identyczne portale odniosly sukces.
      co za sciema!

• zezowaty_cyklop Re: Nasza-klasa jest promowana przez GW to ziomki 08.01.08, 17:15
        6 milionów userów się zmówiło i zorganizowało ściemę, na którą dałeś się nabrać!
        Mamy Cię! :)
        • Gość: marian Idz napisz blog se lepiej albo na epuls se IP: *.bredband.comhem.se 08.01.08, 18:28
          punkty zbieraj. bo dla takich czubow wlasnie ludzie tworza facebooki
          itp...
        • peter.jezioro Re: Nasza-klasa jest promowana przez GW to ziomki 08.01.08, 18:53
          wiecie dlaczego GW i pejsiki (izrael) wykupily poprzez posrednikow
          NK - maja wsze zdjecia, adresy, itd...
          dlatego co madrzejszy nie uzywa tego portalu
          • pastor Dzięki za ostrzeżenie, peter 08.01.08, 19:24
            Rozumiem, że twoje konto na gazeta.pl pomaga ci w walce z żydowskim
            lobby. Mam nadzieję, że dane, które podawałeś przy jego (konta)
            zakładaniu są fikcyjne - gdyby "pejsiki" przypadkiem odkryły twoją
            prawdziwą tożsamość, niechybnie obcięły by ci za karę napletek.
            • ready4freddy Re: Dzięki za ostrzeżenie, peter 08.01.08, 21:52
              nawet probowali, ale glowy im sie pomylily i tylko mu platy czolowe porysowali, co nawet widac :)
          • ready4freddy Re: Nasza-klasa jest promowana przez GW to ziomki 08.01.08, 21:51
            o wielki proroku, i co tera? przerobia wszystkich na mace? nie placz, to, ze nie skonczyles zadnej szkoly nie zamyka przed toba n-k - mozesz dopisac swoj oddzial zamkniety :)
    • bahn "Pionierskie"? Nie róbcie sobie jaj... 08.01.08, 17:08
      Takie "pionierskie" przenosiny serwisów dokonują się każdego dnia na całym
      świecie, jak słusznie zauważyli przedmówcy trudno spodziewać się, aby pod spodem
      działało coś więcej niż mysql. Przyłączam się do grona rzygających tekstami o
      tym portalu na gazecie - i to jeszcze w dziale "Gospodarka", śmiech na sali...
      • komandor_gruzel Re: "Pionierskie"? Nie róbcie sobie jaj... 08.01.08, 17:25
        bahn napisał:
        > (...) trudno spodziewać się, aby pod spodem siedziałało coś
        > więcej niż mysql.

Swoją drogą, stawianie bazy większej niż 20GB na MySQL to proszenie się o
        kłopoty. Słyszałem kiedyś fajne określenie tego RDBMS-a:
        - MySQL - frontend do grepa z parserem SQL

;-)
        • Gość: ... Re: "Pionierskie"? Nie róbcie sobie jaj... IP: *.acn.waw.pl 08.01.08, 19:06
          Sam nie przepadam za mysql-em (kiedy jest np. postgres), ale czy zdajesz sobie
          sprawe, ze wikipedia stoi wlasnie na mysql-u?
          • komandor_gruzel Re: "Pionierskie"? Nie róbcie sobie jaj... 08.01.08, 20:22
            Gość portalu: ... napisał(a):
            > Sam nie przepadam za mysql-em (kiedy jest np. postgres), ale czy
            > zdajesz sobie sprawe, ze wikipedia stoi wlasnie na mysql-u?

Zdaję sobie znakomicie. Na tej bazie stoi też firma, w której pracuję. Wpisy z
            tej bazy są dziennie warte ok pół miliona Euro. Ale nie jest to najlepszy silnik
            jaki można sobie wyobrazić. Zwłaszcza replikacja i partycjonowanie. Dlatego mamy
            sześciu adminów do MySQLa i dwóch do Informiksa.
          • Gość: a Re: "Pionierskie"? Nie róbcie sobie jaj... IP: *.koba.pl 10.01.08, 01:05
            Nie tylko wikipedia, ale i google...
        • bahn "MySQL - frontend"... Piękne :) 09.01.08, 00:22
          Trochę ironiczne, ale opis piękny. Przywróciłeś mi wiarę w to, że jednak czasem
          w komentarzach pod tekstami można wyczytać coś ciekawszego niż standardowy
          flamewar trzech użytkowników bluzgających na siebie pod różnymi nickami ;)
      • Gość: dzambo przylaczam sie IP: *.chello.pl 08.01.08, 20:01
        dolaczam swoja struzke do rzeki wymiocin
        od poczatku capi propaganda jak ch.. mongola
    • Gość: jozek Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 17:08
      obiecanki cacanki a glupi Polak wierzy.Niech usuna fikcyjne konta
      typu myszka miki,kaczor donald itp.a z 6 mln uzytkownikow zostanie
      moze polowa
      • Gość: :) Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 17:11
        > obiecanki cacanki a glupi Polak wierzy.Niech usuna fikcyjne konta
        > typu myszka miki,kaczor donald itp.a z 6 mln uzytkownikow zostanie
        > moze polowa

przesadzasz, to nie fotka.pl gdzie 50% kont jest nieaktywnych, albo efektem kreatywności dziecięcej (przeciętnie mają po 10 kont) :)
        • ready4freddy Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer 08.01.08, 21:55
          moze przesadza, ale naprawde wierzysz, ze od 4 grudnia (wiadomosc o przekroczeniu 3 milionow) do wczoraj, 7 stycznia, podwoila sie liczba uzytkownikow? straszna masa ludzi nie miala co robic w swieta chyba :)
      • Gość: memuś Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.chello.pl 08.01.08, 17:36
        ludzie tam się logują jako donaldy żeby sobie szukać znajomych a nie
        zapisywać się do jakichś zasranych klas . Połowa użytkowników to
        oglądacze.
        • Gość: cyce potwierdzam spostrzezenia - sam tylko ogladam na IP: *.telprojekt.pl 08.01.08, 18:04
          fikcyjnym niku - dowiedzialem sie baaaardzo duzo o moich kolegach ze szkoly, studiow i z pracy
    • lunaglass Wolno, wolniej Nasza-Klasa! [n/t] 08.01.08, 17:11
    • Gość: Ja Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.bph.pl 08.01.08, 17:12
      Architekt systemowy, LOL. Nie, co ja gadam, wielkie LOL!
      • Gość: zoom! Jak to jest... IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.08, 17:23
        ze gdy Polak sie za cos wezmie, to prawie zawsze konczy sie to
        niewypalem? zagraniczne, miedzynarodowe, a nie koncentrujace sie na
        klienteli z jednego kraju serwisy tego typu nie maja tego typu
        problemow mimo znacznie wiekszej ilosci kont...
        • Gość: butcher Re: Jak to jest... IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 08.01.08, 17:35
          Tak to jest, że te Twoje międzynarodowe serwisy zatrudniają mrowie informatyków z wieloletnim stażem i doświadczeniem, którym płacą niemałe pieniądze. W tym przypadku mamy doczynienia ze studentami, którzy mogą nie mieć tego typu doświadczenia. Pomyśl czasami nim porównasz Dawida do Goliata....
          • Gość: zoom! Re: Jak to jest... IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.08, 17:41
            Gość portalu: butcher napisał(a):
            >"W tym przypadku mamy doczynienia ze studentami ..."
            "Pomyśl czasami nim porównasz Dawida do Goliata...."

Staram sie jak potrafie. Google (polecam historie firmy) tez
            zalozyli studenci i jest to jeden z wielu przykladow gdy obecnie
            firmy-giganty zakladane byly w bardzo prymitywnych warunkach i
            niemal bez kapitalu, tak wiec pozostane przy swoim zdaniu :-)
            • Gość: p. Re: Jak to jest... IP: *.acn.waw.pl 08.01.08, 17:46
              ale google (polecam historie firmy) dziala 12 lat, a nk krociutko, wiec
              porowanie kiepskie. google pewnie tez mialo na poczatku problemy, a i tu
              przyrost liczby uzytkownikow przerosl oczekiwania tworcow nk, ostatnio panuje
              szal na to cos
            • peter.jezioro Re: Jak to jest... 08.01.08, 18:50
              jak i apple, microsoft, dell, yahoo, itd, itd

ale w polsce sie nie da!!!!!!!!!!!

20 lat budowy autostrad przez kwacha i spolka oraz mazowiecki i
              spolka i jego nastepcy z uni wonosci... po = 17 kilometrow

wy macie brajn fak - i dlatego sie wszystko nie udaje
              • ready4freddy Re: Jak to jest... 08.01.08, 21:53
                fajnie, ze sie czasem taki dikhed odezwie, zaraz lzej, mimo brajn faka. now scram, ya cunt.
          • Gość: lynx Re: Jak to jest... IP: 217.153.201.* 09.01.08, 08:23
            Z tego co wiem to studenci z NK zgarnęli sporo kapuchy za portal, więc mogliby
            część tych milionów zainwestować w informatyków z prawdziwego zdarzenia...
      • Gość: V. Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.interia.pl 08.01.08, 18:41
        Masz coś do architektów kolego?
        Bartek *jest* architektem i to z prawdziwego zdarzenia, miałem przyjemnosć pracować z nim przez dłuższy czas w innym dużym portalu i jest to specjalista naprawdę wielkiej klasy.

Pozdrawiam,
        V.
        • Gość: dzambo uhaha uhaha idzie zima zla IP: *.chello.pl 08.01.08, 20:09
          powialo groza
          takim architektom z -5 latami stazu to ja bym nie pozwolil klapy od klozetu
          zaprojektowac
    • Gość: gg Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.chello.pl 08.01.08, 17:20
      Dane 6 mln polskich obywateli umieszczone na serwerze
      w Niemczech. Ciekawe co na to prokuratura?
      • Gość: M Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 17:28
        A właściwie dlaczego tak nie lubicie tego portalu ?
        • Gość: królik Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.chello.pl 08.01.08, 17:40
          Nie lubimy bo już tam jesteśmy. Ja się zapisałem żeby żaden głąb do
          mnie nie dzwonił i mi tego nie reklamował. Fajne laski tam są
          wszystkie kobitki do wzięcia z naszej szkoły już tam są i polują na
          facetów.
          • peter.jezioro To sa wlasnie polscy specjalisci 08.01.08, 17:52
            Tak wlasnie dobrze wyszkoleni i wyksztalceni sa w polsce prawe
            WSZYSCY!!!!!!!!!!!!!!!!

-lekarze - do dupy
            -architekci - dziadostwo
            - komputerowcy - prawe wszyscy do dupy
            - managerowie/ekonomia/biznes - debile

niestety polskie szkoly i studia sa na poziomie bagna i dlatego np:
            -nie potrafia serwerow zbudowac/zamienic itp
            -ludzie umieraja w szpitalach a w innych krajach by po 3 dniach do
            domu zdrowi wychodzili
            - autostrady budujemy 20 lat 17 kilometrow
            - drogi ku...wa nie sa odsniezone - bo sie ku...wa nic nie da zawsze
            zrobic

ni i polak na zachodzie sracze sprzta, lub jest ku.. albo
            chydraulikiem
            • Gość: orient Re: To sa wlasnie polscy specjalisci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 18:00
              Do listy dodaj jeszcze swoich rodziców - zmajstrowali takiego debila jak ty.
            • Gość: ... Re: To sa wlasnie polscy specjalisci IP: *.acn.waw.pl 08.01.08, 18:01
              Akurat mam wieksze zaufanie do polskich lekarzy niz zagranicznych.

A ty zapewne dobrym polskim polonista jestes (przynajmniej jesli o ortografie
              chodzi) ;) ?
              • peter.jezioro Re: To sa wlasnie polscy specjalisci 08.01.08, 18:26
                prawda boli. wiem o tym. no ale coz jest duzo takich nieudacznikow -
                ruski, rumunii, ukraincy, kenijczycy, angolczycy - oni tez nie wiele
                osiagneli i ich poziom nauczania jest rowniez z trzeciego swiata

patrzce ciecie na efekty - czytaj moj oryginalny e-mail aby zobaczyc
                liste przykladow.

dobranoc buraki.
                • Gość: smierdz.pedalom naucz się peter pisać bez błędów ortograficznych IP: *.echostar.pl 09.01.08, 10:09
                  a może ktoś wtedy będzie cię brał na poważnie, palancie ;)
            • Gość: ' do petera jezioro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 18:03
              nie trolluj.. a ty co sobą reprezentujesz?

nie jestes ani architketem, ani lekarzem, ani komputerowcem ani menagerem..

jaką szkołę skończyłeś? pochwalisz się tu? jakie masz osiągnięcia życiowe?
              • dgrzechu Re: do petera jezioro 08.01.08, 18:04
                Nie mogl skonczyc szkoly powyzej podstawowki. Patrz -> "chydraulik".
                • peter.jezioro Re: do petera jezioro 08.01.08, 18:23
                  w polsce konczylem podstawowa - i sa wlasnie efekty - he he
                  co zabolala prawda o polskich specjalistach? tak niestety jest -
                  popatrzcie na fakty elyty na wyspach
                  • Gość: Akknumi Re: do petera jezioro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 21:53
                    ch.j ci w oko kretynie. Pochwal sie ip - moze to pomoze nam postawic diagneze,
                    dlaczego jestes taki po.ierdolony
              • ready4freddy Re: do petera jezioro 08.01.08, 21:58
                pietrek konczyl obrobke azbestu zrywaniem, to znana szkola na Jackowie. ten sznyt to zaraz poznac, ale widac, ze sie z polskiego chociaz podszkolil :)
            • Gość: ZiomisławPaliblant To jest właśnie wina szkoły... IP: *.e-wro.net.pl 08.01.08, 18:56
              Gdyby ten architekt nie chodził do szkoły wyższej, albo chociaż olał 90% zbędnych mu zajęć, dziś by tak wymiatał że szok.
              A tak.. widocznie czegoś nie przewidział, czegoś brakło.
        • hella_79 Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer 08.01.08, 21:27
          ja lubię :P
          ale do białej gorączki doprowadzają mnie "niusy" gw na temat tego portalu. ten, kto tam wchodzi, wie, ze coś nie działa i nie potrzebuje do tego informacji na stronach gw, a tego, który tam nie wchodzi, to g...o obchodzi, ze dane przenoszone albo coś wisi.

normalnie dzień bez naszej-klasy dniem straconym dla gw.
      • Gość: ghdm a sprzedaz danych do USA? To co? IP: 69.12.182.* 08.01.08, 20:04
        Gość portalu: gg napisał(a):

> Dane 6 mln polskich obywateli umieszczone na serwerze
        > w Niemczech. Ciekawe co na to prokuratura?

W FBI sa dane WSZYSTKICH Polskich obywateli, razem z zawartoscia rejestrow
        sadowych. I co? I nic.

Zrobilem pelnych FBI check na sobie i wyszlo wszystko, razem ze szkolami, gdzie
        chodzilem. I poczulem sie malutki bo kiedy ja chodzilem do szkol - to w Polsce
        nie bylo jeszcze komputerow.

I kto te bazy do USA sprzedal? No kto? Jak tak mozna bylo zrobic?
        Skad oni maja o mnie tyle informacji z Polski? Ja im nie dalem!
        • ready4freddy Re: a sprzedaz danych do USA? To co? 08.01.08, 22:03
          to jeszcze nic! CIA tez ma twoje dane, wlasnie sprawdzilem (wrzucilem w googla ghdm i jest, cala lista, szkoly i tak dalej). swoja droga kiepsko ci szlo w tych szkolach (widzialem oceny w bazie NSA).
          • peter.jezioro Re: a sprzedaz danych do USA? To co? 08.01.08, 23:29
            fredek strasznie maly jestes. malo jeszcze wiesz - wygladasz mi na
            popapranca ktory glosowal na tuska. gw, tvn i inne szmatlawce pod
            wladza polskich kryminalistow ci mozg wypraly?
    • Gość: kk Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.wro.vectranet.pl 08.01.08, 18:10
      Please, gdzie tu pionierstwo....migracje serwisów to codzienność w dzisiejszych
      czasach. Pionierskie to jest to może w zespole naszej klasy - co zresztą widać.
      W profesjonalnych skalowalnych serwisach internetowych dodawania czy usuwanie
      maszyn z produkcji to codzienność. Problemem jest to że sukces naszej klasy
      nastąpił tak szybko, że nawet jego autorzy się tego nie spodziewali inaczej cały
      serwis byłby tak zaprojektowany, że dodanie kolejnych serwerów byłoby kaszką z
      mleczkiem. Sama akcja z dns-ami dowodzi, że zespół jest dość młody i brak mu
      jeszcze niestety doświadczenia tego nie uczą na studiach to trzeba przeżyć na
      własnej skórze:D

PS. Zluzujcie trochę z tą krytyką;)

Pozdr.
      KK
    • papylon kogo to obchodzi? Okecie Internetu 08.01.08, 18:12
      Co z tego ze jakis koles nie spal 40 godzin. Kogo to obchodzi!!
      Zalosne sa te wypociny i teksty o przeciazonych serverach. Jesli nie
      jestescie (NASZA KLASA) swiadomi techniki to powrot do ZX Spectrum
      wydaje sie jedyna rozsadna odpowiedzia. Ludzie i tak wymieniaja sie
      email aby uciec od tej zalosnej techniki. Nie radzicie sobie, macie
      brak pomyslow jak usprawnic.
      nie wspominam o szacie graficznej ale to rzecz wtorna.
      Reasumujac: nie jeden servis na swiecie, ktory ma wiecej uzytkowniko
      niz wy(Nasza Klasa) nie ma takich problemow.
      Jestescie Okeciem internetu!!!!!! To jest:Nasza Klasa
    • Gość: Kas Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 18:20
      Słuchajcie może zamiast nienawiści i krytyki trochę dobrych myśli do
      tych ludzi. Ja trzymam za nich kciuki. Udało im się zrobić popularny
      portal, wielu z nas bardzo chciałoby mieć taki portal lub stronę o
      podobnej oglądalności. Są wady i zalety N-K , niewątpliwie odnieśli
      sukces, są młodzi i jeszcze wszystko przed nimi. A to, że nie udało
      się przeniesienie serwerów do nowego DataCenter to drobiazg, z
      którym sobie poradzą. Pracowałem kiedyś w firmie dużoooo większej
      niż N-K, o znacznie większych łączach - tam także były i są
      problemy. Myślę, że łącza N-K są już dużo szybsze niż 1 Gbps a
      ogarnięcie takiego ruchu to już nie jest takie proste. Nawet
      zaawansowane modele Cisco i Junipera potrafią sprawiać kłopoty przy
      takim ruchu. Nie wspominam o cenach takiego sprzętu i dostępności bo
      to już zupełnie inna bajka.

Kas
      • peter.jezioro Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer 08.01.08, 18:30
        to dopiero ciul z okresu komuny napisal.......

drogie serwery - ku.wa? najczesciej odwiedzany portal w polsce - czy
        wiesz bucu co to znaczy? KASA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Kas Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 18:38
          a wiesz co to znaczy dostępność sprzętu u dystrybutorów, wiesz co to
          znaczy zamowienie w Tepsie ogromnej ilosci Tpnetu, któy zapewne jest
          tutaj podstawą łącza, wiesz ile czeka sie na takie rzeczy ? CHyba
          nie masz zielonego pojęcia o tym biznesie. Kasą nie przeskoczy się
          niektórych rzeczy.... w każdym razie nie w Polsce.
          • peter.jezioro Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer 08.01.08, 18:44
            wlasnie o tym mowie. w polsce sie zawsze nie da. jezeli jest to wina
            tpsy to nie ma znaczenia - wlasnie o to mi chodzi zawsze jest gdzies
            polski specjalista co cos zdupczy - tepsa, nasza klasa, UK,
            lekarz=lapowkarz,......., tusk i jego rzad, komunisci, miler,
            oleksy, buzek.........
        • Gość: Kas Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 18:44
          poza tym przeczytałem twoje ( celowo piszę z małej litery )
          poprzednie posty i nie mam zamiary prowadzić dyskusji z ....... :-)

NIE KŁÓĆ SIĘ Z GŁUPIM, BO LUDZIE MOGĄ NIE DOSTRZEĆ RÓŻNICY :-) i
          tym miłym akcentem życzę tobie dobranoc :-)
          • peter.jezioro Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer 08.01.08, 18:45
            pozdrowienia
      • Gość: monika Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.n4u.krakow.pl 08.01.08, 19:01
        "Przynajmniej jeden news o naszej klasie dziennie. Tego się już nie
        da czytać
        bez mdłości od nadmiaru."
        "Ten cały g.wno warty portal to amatorszczyzna w stu procentach od
        samego
        początku"
        "Przyłączam się do grona rzygających tekstami o
        tym portalu na gazecie "
        itd

Typowe polskie marudzeeenieee i zazdrość ...

Ja tam jestem zarejestrowana nie dla niezbyt wyszukanej grafiki (co
        ktoś im zarzucał w poscie powyżej ), tylko po to, aby nawiazac
        kontakt z dawno nie widzianymi znajomymi. I to akurat sie udaje.

Sukcesem jest prostota strony- bez problemu obsługuje ją moja mama i
        jej rówieśnicy.

Wadą jest przeciążenie serwerów- ale przy takiej nagłej popularności
        strony nie powinno to dziwić.

Ja podziwiam sukces młodych ludzi, którym coś się chciało zrobić w
        życiu. Fajnie , że im się udało! trzymam kciuki :)
        Zazrośnicy- do pracy! ;)
    • Gość: wypie..c Gazeta to jest taki syf ku..! IP: *.bredband.comhem.se 08.01.08, 18:54
      Jak ku.. radio maryja pod opolem
    • Gość: lech Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.171.49.148.crowley.pl 08.01.08, 19:12
      jaka to 'nasza' klasa skoro na niemieckich serwerach....
      • Gość: gg Re: Nasza-klasa już działa, ale na starych serwer IP: *.chello.pl 08.01.08, 20:45
        Unsere Schule :D
    • Gość: wiza Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.08, 19:15
      Chłopaki poszli spać...
    • Gość: michal nowicki Firma Sebastaian Kulczyka znów nie daje rady.. IP: *.icpnet.pl 08.01.08, 19:26
      sebastian ma nowa zabawkę. z conecto.pl wyszło tak sobie bo aby prowadzić
      agencję reklamową potrzeba jest kreatywność a nie tylko siła pieniądza, to kupił
      kilkaset serwerów i założył serwerownie ;-) ale i tu trudno, może poszuka czegoś
      nowego...
    • Gość: System Architect Zenada!!! Gromada żałosnych amatorów.... IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.08, 19:42
      perypetie naszej-klasy na lamach GW - to prawie jak brazylijska telenowela.....
      zenujacy pokaz niekompetencji kilku smarkaczy - najzwyczajniej przerosla ich
      rzeczywistosc.....
      tylko w Polsce - zalacza sie nowy system bez wstepnych testow....
    • Gość: radziomino inne chwalicie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 19:55
      I oto wlasnie forum pokazuje jaki jest nas narod.
      Jakby ruski to zrobili albo niemcy i wprowadzili na nasz rynek to byscie
      plakali, ze nasi nic nie potrafia, ze nasi wyjechali...

A jak juz cos sie ukaze cos naszego, POLSKIEGO nawet jesli nie jest to od razu
      na komercje nastawione, to najlepiej. Kopac, zakopac, oczerniac , ponizac...bo
      to NASZE, POLSKIE...ludzie dajcie luz.

Tak jest w kazdej sferze zycia naszego narodu...najlepiej nam wychodzi narzekanie.

Ja juz mam dosc zachodniego kiczu.

PS
      Zycze autorom NK pomyslnosci ;)
      • Gość: zoom! Re: inne chwalicie.... IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.08, 20:25
        Gość portalu: radziomino napisał(a):
        > A jak juz cos sie ukaze cos naszego, POLSKIEGO ...
        > Ja juz mam dosc zachodniego kiczu...

O czym ty piszesz? wydaje ci sie, ze ta idea, to oryginalna, polska?
        takie strony funkcjonuja na calym swiecie juz od wielu lat. chlopaki
        po prostu pomysl zerzneli na zywca, - i niech tak bedzie, nie o to
        mam do nich pretensje, lecz o to, ze nie sa w stanie pociagnac
        projektu, bo popularnosc zaskoczyla ich jak drogowke snieg, albo
        poczte swiateczne kartki - tak to juz wlasnie jest w tym kraju, w
        ktorym (calkiem z innej beczki) czlowieka potrafiacego zainstalowac
        windowsa nazywa sie informatykiem, linuxa - specjalista IT, a o
        takim, ktory jest w stanie zalozyc raid, to sam nie wiem jak by
        trzeba bylo nazywac :-)
        pozdrowienia dla wszystkich. w tym i kolesi z n-k z zyczeniami, aby
        te wstretne niezalezne od nich przyczyny techniczne pozwolily im
        jednak cos wkrotce zdzialac :-)
      • komandor_gruzel Re: inne chwalicie.... 08.01.08, 20:28
        Gość portalu: radziomino napisał(a):
        > I oto wlasnie forum pokazuje jaki jest nas narod.
        (...)
        > A jak juz cos sie ukaze cos naszego, POLSKIEGO nawet jesli nie jest to od razu
        > na komercje nastawione, to najlepiej. Kopac, zakopac, oczerniac , ponizac...bo
        > to NASZE, POLSKIE...ludzie dajcie luz.

No ale to przecież nie działa! Co, mamy chwalić coś, co nie działa?
      • Gość: Opolanin Re: inne chwalicie.... IP: 83.12.14.* 08.01.08, 20:36
        Wyjąłeś mi to z ust kolego. Malkontenci zza laptopa. Nasza klasa to sukces czy
        to się podoba czy nie. Burakom nigdy nie dogodzisz. Oni pewnie woleliby tematy
        typu "pieluchy i papier toaletowy drożeją o 100%".
    • Gość: MK Dyletanci.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 21:06
      Sorry, ale chłopaki fuszerkę odwalacie. Nowy sprzęt mieliście pewnie od paru
      tygodni to w tym czasie można go było przetestować w te i wewte jak bułgarską
      tirówkę. Testy obciążenia to też żaden problem. Daliście d. jak parę dni temu
      przy zmianie IP (o mozliwości zmniejszenia ttl kiedykolwiek słyszeliście ?).
    • Gość: Wojciech Chlopaki sie ucza, dajcie im spokoj! IP: *.icpnet.pl 08.01.08, 21:54
      Tej!

Jak jestescie takie kozaki to sami zalozcie portal ktory osiagnie takie wyniki! Sytuacja ich przerosla, popelnili blad, ale caly czas sie staraja. Skoro 6mln ludzi sie zarejestrowalo to chyba o czyms swiadczy.

Przy okazji - kto z Was mial do czynienia z infrastruktura ktora OBSLUGIWALA faktycznie taki ruch? T jest skala onetu, interii, i tego typu servisow a nie jakies popierdolki

Ja trzymam kciuki i zaloguje sie jutro na NK

Wojtek
      • Gość: bufoor Re: Chlopaki sie ucza, dajcie im spokoj! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 08.01.08, 22:34
        ja mam do czynienia z podobna infrstruktura i podobnym ruchem :) ale musze sie
        zgodzic ze praktycznie nie mozliwym jest wdrozenie wydajnej infrastruktury w 1
        czy 1,5 miesiaca... jednak w miedzy czasie mozna troche podzialac zajac sie
        optymalizacja aplikacji zrobic wydajny mechanizm keszujacy, zrobic optymalizacje
        zapytan itp.

a co do samej migracji do nowej serwerowni to mam wrazenie ze nie bylo probnej
        migracji...
    • Gość: bob Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 21:57
      A tak, wtorek. Od wczoraj nic nie napisaliście o NASZEJ KLASIE
    • Gość: kuba Cieniasy promowane przez Agore - oplacone newsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 22:02
      Agora codziennie pisze choc raz o naszej klasie. Brzydko tak bez
      podytulu "artykul sponsorowany" panowie. Gazeta.pl moglaby nie
      oszukiwac ludzi skoro bierze pieniadze za reklame indirect.
    • Gość: konon Nasza-klasa już działa, ale na starych serwerach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 22:09
      Słyszałem że administrator Naszej Klasy puscił bąka! GAZETO! Dlaczego jeszcze nie ma o tym NEWSA?!
    • Gość: mpls Co za łosie. IP: *.icpnet.pl 08.01.08, 22:50
      Co może obsługiwać stronkę gdzie ludzie wrzucają listy uczniów i fotki? Routerek, farma squidów i klasterek np. MySQL-a czy PostgreSQL-a. I z przeniesieniem tego zespół super fachowców ma taki wielki problem?

Beyond, hehe, najnowocześniejsza serwerownia w Polsce, hehe.
    • dorotarewa A szkolnelata.pl? 09.01.08, 09:53
      Ten portal jest najstarszym polskim portalem tego typu (powstal w
      2002) i o niebo lepszy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka