Dodaj do ulubionych

Cała broń na Cytadelę

01.05.08, 21:50
Sprawa amfiteatru jest o wiele ciekawsza. Rzeczywiście należałoby do tej ruiny
wozić turystów, by pokazywać skutki działań eko-terrorystów. Można się tym
naprawdę "szczycić". Rozspuda wysiada... Oczywiście rozbudowa muzeum z
czołgami będzie też skutecznie zablokowana. GW też będzie zwalczać rozbudowę?
Obserwuj wątek
    • Gość: xhgm Cała broń na Cytadelę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 08:46
      super pomysł, wart realizacji a conajmniej zainteresowania władz.
    • Gość: rogal Cała broń na Cytadelę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 09:17
      zaciekawił mnie wątek blokowania przez ekologów restauracji
      amfiteatru.jakich argumentów użyto?
    • Gość: Marduk Cała broń na Cytadelę IP: *.echostar.pl 02.05.08, 16:17
      z tym amfiteatrem to paranoja, a co tam można chronić? drzewa są
      dosyć oddalone, same pagórki i jeden bunkier. Moim zdaniem to nie
      ekolodzy protestują, to prezydent miasta zasłania się jakimś
      pojededynczym protestem żeby ukryć niechęc do inwestycji na
      cytadeli. Tam już kiedyś redutę odkopali i zostawili, wiec zarosła
      trawą. A le jak Hotel Trawinski budowali to pan prezydent jakos nie
      protestowal... mimo ze duzo drzewek wycięto. Moim zdaniem nalezy
      koniecznie rozszerzyc plac z bronia i umiejscowic tam nowe
      eksponaty. Niektore mozna przykryc daszkiem, to duzo nie bedzie
      kosztowac.
      • Gość: Eko-oszołom Re: Cała broń na Cytadelę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 18:22
        Bzdurne są doniesienia o protestach ekologów dotyczących rewitalizacji
        amfiteatru podobnie jak bzdurne są doniesienia i plany o zrobieniu na Cytadeli
        muzeum uzbrojenia z prawdziwego zdarzenia. Nikt ani w Poznaniu ani w Wawie nie
        da kilkudziesięciu milionów na budowę pomieszczeń do gromadzenia eksponatów. A
        pomieszczeń na Cytadeli nie ma. Ogrodniczuk swoich cudeniek nie da, chociaż w
        CSWL są niedostępne dla ludzi przez większą część roku. W najbliższych 10 latach
        żadne nowe muzeum na Cytadeli nie powstanie...
    • sineira Re: Cała broń na Cytadelę 02.05.08, 20:56
      Pomysł wielkiego muzeum militariów podoba mi się bardzo, bardzo, bardzo! Ale
      dlaczego koniecznie Cytadela? Po co na siłę kombinować z budową pomieszczeń,
      skoro takie pomieszczenia już istnieją? Mamy przecież zupełnie nie wykorzystane
      forty, niektóre (cudem jakimś) w niemal idealnym stanie. Wystarczyłoby oczyścić,
      doprowadzić media, tu i ówdzie wyremontować. Taaak, wiem, użytki ekologiczne,
      Natura 2000... ale czy to wyklucza ekspozycję broni? Nie wydaje mi się! Z
      pewnością byłoby to dla nich korzystniejsze niż ich dzisiejsza, jakże smutna
      dola: dzikie wysypiska śmieci, jakieś przypadkowe firmy, składowiska złomu,
      pijackie meliny i dzikie noclegownie. Forty powinno się pokazywać turystom, są
      piękne, unikatowe, zachwycające!
      • Gość: Obserwator Re: Cała broń na Cytadelę IP: *.icpnet.pl 03.05.08, 01:07
        Wiesz co, wydaje mi się, że renowacja fortów w połączeniu z
        wszystkimi zabiegami towarzyszącymi mogłaby być równie kosztowna
        jak stworzenie czegoś od podstaw na Cytadeli. Poza tym, zgadzam się
        z opinią wyrażoną w artykule, że Cytadela wymaga reaktywacji i
        wpisuje się ona znakomicie w Trakt Królewsko-Cesarski. Forty są
        niestety nieco na uboczu, a to nie działa na ich korzyść. Na
        marginesie, jestem również za reaktywowaniem co najmniej jednego z
        fortów, ale odtwórzmy tam fort z prawdziwego zdarzenia, a Muzeum
        Wojskowe (czy jak je tam nazwiemy) niech powstanie właśnie na
        Cytadeli, gdzie i historycznie i przestrzenie (w sensie szlaku
        turystycznego) będzie to w pełni uzasadnione. Mam nadzieję, że ten
        pomysł przełoży się na jakieś działania praktyczne, bo bardzo mi
        się on podoba.
      • Gość: Żorż Re: Cała broń na Cytadelę IP: *.cs.put.poznan.pl 05.05.08, 11:15
        Były dyskusje na ten temat kilka lat temu gdy jakiś "McDonald" chciał się
        pobudować na Rynku w miejscu Muzeum Wojskowego. Chciano wtedy przenieść muzeum
        do Fortu VI. Forty mają charakterystyczny mikroklimat, który nie sprzyja
        przechowywaniu eksponatów muzealnych - duża wilgotność mogłaby doprowadzić do
        zniszczenia większości eksponatów w bardzo krótkim czasie.
      • Gość: Wojtek Re: Cała broń na Cytadelę IP: *.icpnet.pl 19.07.08, 19:13
        Popieram Sineirę, lepiej wykorzystać już istniejące obiekty niż budować nowe, o które i tak z czasem przestaną dbać (patrz choćby Most Rocha). Należy oczywiście najpierw przeprowadzić analizę czy fort od strony technicznej nadaje się na siedzibę muzeum. Pojazdy pancerne należy umieścić w zadaszonej fosie, drobniejsze eksponaty w pomieszczeniach fortu a samoloty na "czapie fortu".Przy braku miejsca należy wykorzystać dwa sąsiednie forty, pomiędzy którymi odległość nie jest aż tak duża. Na obiekt muzeum nadają się w pierwszym rzędzie forty główne, i to te z zadaszoną fosą tj. fort I na Starołęce, fort II za os. Orła Białego i fort IX na Świerczewie. Myślę, że wilgotność nie była by problemem- wszak Muzeum Uzbrojenia na Cytadeli również znajduje się w kazamatach. Największym problemem jest brak pieniędzy i dobrej woli ze strony władz miasta. Ze strony marketingowej, która jest słabością Poznania należało by umieścić odp. informacje (w formie bilbordów) na dworcu głównym, dworcu autobusowym, lotnisku Ławica i na ulicach miasta plus drogowskazy. Całość dopełniły by inspirowane artykuły i reportaże w mediach ogólnopolskich. Myślę, że taka realizacja zadowoliła by również miłośników poznańskich fortyfikacji, co nie wyklucza reaktywacji fortu VI. Cytadela powinna pozostać oazą spokoju i miejscem wypoczynku dla mieszkańców miasta a nie terenem inwestycji tak jak Malta. Pozostawianie fortów w obecnym stanie świadczy, że Poznań jest gospodarny tylko z nazwy, to niemal tak jakby ratusz stał gdzieś z boku w krzakach i nikt o tym nie wiedział.
    • Gość: kluska Porodówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 09:18
      Od czasu pewnego pojawiają się (cykl?) anonse o narodzinach pomysłu - u radnych
      miejskich. W wielu sprawach, niekiedy mniej błahych, oczekiwane narodziny
      przedłużają się, bezterminowo.
    • Gość: tmki Cała broń na Cytadelę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 00:08
      "podpis fota" - miło czasem zajrzeć za kulisy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka