nabakier 05.05.08, 16:01 Co za bzdury. Jego żona z domu nazywa się Polak i tyle. Przyjął nazwisko żony. Czy to dziwne? Wyborcza mogłaby informować rzetelnie! Wstyd, Redakcjo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrek Znane sa przypadki nie wierzacych organistow 05.05.08, 16:04 Znane sa przypadki nie wierzacych organistow, palacych lekarzy, dlaczego nie niewierzacych teologow. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Wyszło szydło z worka 05.05.08, 16:24 Przypadek bezwzględnego ataku środowisk katolickich na tego człowieka wyraźnie pokazuje, jak zakłamani mogą być ludzie kościoła. Dopóki ktoś gra w drużynie wszystko jest w porządku, ale jak na skutek lat pracy i przemyśleń przeciwstawia się religijnej hipokryzji, to rzucają się na niego jak sfora psów. Jeżeli jego decyzja jest wynikiem przekonań, to raczej zasługuje na podziw i szacunek, a jego krytycy na ośmieszenie - to wyjątkowo mali ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1984 Re: Wyszło szydło z worka 05.05.08, 16:34 Co było tym bezwzględnym atakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Już odpowiadam 05.05.08, 16:48 M.in. nieuzasadnione pozbawienie go stanowiska uniwersyteckiego. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter_1000 Re: Już odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:33 A może powiesz mi jak ateista może nauczać teologii chrześcijańskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Już odpowiadam IP: 78.149.14.* 05.05.08, 17:35 a tak, ze rowniez ktos kto nie jest Anglikiem moze uczyc angielskiego,sloneczko. Teraz kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu [...] 05.05.08, 17:39 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brtk Re: Sperma na mozg i to wszystko IP: *.chello.pl 05.05.08, 18:26 "Po rezygnacji z kapłaństwa nie mógł już prowadzić wykładów na Wydziale Teologicznym, którego przez wiele lat był dziekanem, i który dzięki jego staraniom został włączony w struktury UAM." Dlaczego nie mógł? To czarni decydują już o obsadzie państwowych uczelni?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alala Re: Sperma na mozg i to wszystko IP: *.chello.pl 05.05.08, 18:45 Przynajmniej nie molestuje chlopcow. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Sperma na mozg i to wszystko 05.05.08, 20:37 Gość portalu: alala napisał(a): > Przynajmniej nie molestuje chlopcow. A molestowal? Jestes dobrze poinformowany, z pierwszej reki, czy cos kolo tego? Sperma mu uderzyla na mozg i bedzie "odrabial zaleglosci" tak dlugo az zaczna sie problemy z prostata. Ale jak zrobil z siebie maszynke to niech ma czego chcial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc [...] IP: *.net.autocom.pl 05.05.08, 21:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 ++++ Teraz bedzie sie w piekle poniewieral ! 05.05.08, 17:38 Zdradzil Chrystusa i Ducha Swietego ! Jego rodzina tez nie bedzie szczesliwa , gdyz malzenstwa bylych ksiezy koncza sie tragicznie . Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: ++++ Teraz bedzie sie w piekle poniewieral ! 05.05.08, 18:59 katolik_polski1 napisał: > Zdradzil Chrystusa i Ducha Swietego ! Jesteś tego pewien?:P > Jego rodzina tez nie bedzie szczesliwa , > gdyz malzenstwa bylych ksiezy koncza > sie tragicznie . A to KK prowadzi takie statystyki? Gdzie można do nich zerknąć? Poza tym przemawia przez ciebie prawdziwa miłość do bliźniego lansowana w zaułkach kościołów i głośno prezentowana z ambon i jakże właściwych mediów kościelnych. Co do poniewierania się w piekle, to, kto jak kto, ale ja tego nie potwierdzam:P Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: ++++ Teraz bedzie sie w piekle poniewieral ! 05.05.08, 19:01 katolik_polski1 napisał: > Zdradzil Chrystusa i Ducha Swietego ! Zdradził go zostając katolickim duchownym !!! > Jego rodzina tez nie bedzie szczesliwa > gdyz malzenstwa bylych ksiezy koncza > sie tragicznie . Może jakieś dane na ten temat ?? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Katoliku polski, jesteś heretykiem ! 05.05.08, 19:20 Nie wierzysz w Miłosierdzie Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Katoliku polski, jesteś heretykiem ! 05.05.08, 19:22 pantanal napisał: > Nie wierzysz w Miłosierdzie Boże! Ja tez i heretykiem na pewno nie jestem ::))) Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal A czy jesteś katolikiem? 05.05.08, 19:31 Jeśli się nie przyznajesz do katolicyzmu, to wiara lub niewiara w Miłosierdzie Boże jest Ci obojętna. On - deklarując bez przerwy na tym forum swój katolicyzm - głosi poglądy tchnące Średniowieczem, nie mające nic wspólnego z nauką Chrystusa o miłosierdziu i wybaczaniu. Niestety, takich katolików, z Rydzykiem na czele, mamy dziś na pęczki... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: A czy jesteś katolikiem? 05.05.08, 19:34 pantanal napisał: > Jeśli się nie przyznajesz do katolicyzmu, to wiara lub niewiara w Miłosierdzie > Boże jest Ci obojętna. Ta , to ciekawa teoria pewno jedna z tych ze poza KrK nie ma wybawienia ??? On - deklarując bez przerwy na tym forum swój katolicyzm > - głosi poglądy tchnące Średniowieczem, nie mające nic wspólnego z nauką > Chrystusa o miłosierdziu i wybaczaniu. Niestety, takich katolików, z Rydzykiem > na czele, mamy dziś na pęczki... Nie dziś ale od zawsze i do końca mieć będziecie Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Chyba mnie nie rozumiesz? 05.05.08, 19:50 kolter_hugh napisał: > pantanal napisał: > > > Jeśli się nie przyznajesz do katolicyzmu, to wiara lub niewiara w Miłosie > rdzie > > Boże jest Ci obojętna. > > > Ta , to ciekawa teoria pewno jedna z tych ze poza KrK nie ma wybawienia ??? Przecież mówię wyraźnie o Miłosierdziu Bożym, nieskończonym i nieograniczonym. Także dla Ciebie. Widzę, że na Kościół Katolicki patrzysz jak na wspólnotę, która nie przeszła przez Vaticanum II. Ja na to patrzę inaczej. Mam dziś 66 lat, ale jako młody człowiek entuzjazmowałem się odnową Kościoła, prowadzoną m.in. przez ludzi takich, jak Jan XXIII, Paweł VI., Karol Wojtyła, Joseph Ratzinger. Dziś Rydzyk et consortes koniecznie chcą, by Kościół był oglądany przez ludzi z zewnątrz jako twór pachnący siarką... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Chyba mnie nie rozumiesz? 05.05.08, 20:04 pantanal napisał: > Przecież mówię wyraźnie o Miłosierdziu Bożym, nieskończonym i nieograniczonym. > Także dla Ciebie. Widzę, że na Kościół Katolicki patrzysz jak na wspólnotę, > która nie przeszła przez Vaticanum II. Wybacz ale ja na KrK patrze jak na zbrodnicza mafie która wszystkie swoje grzechy ukrywa przed światem tylko po to że by nic jego opinii nie zszargało Ja na to patrzę inaczej. Mam dziś 66 lat > , > ale jako młody człowiek entuzjazmowałem się odnową Kościoła, prowadzoną m.in. > przez ludzi takich, jak Jan XXIII, Paweł VI., Karol Wojtyła, Joseph Ratzinger. > Dziś Rydzyk et consortes koniecznie chcą, Niestety ale droga Krk juz w IV wieku rozminęły sie z naukami płynącymi z biblii ,wiec te kosmetyczne zmiany niczego zmienić nie mogą by Kościół był oglądany przez ludzi z > zewnątrz jako twór pachnący siarką... Niestety ale czynienie kogoś(Stepinać) kto ma współudział w takich zbrodniach świętym tego nie zmieni !! rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/pavelic_foto.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Chyba mnie nie rozumiesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:45 Tak się właśnie robi pieniądze na niczym , czyli sprzedawaniu nadziei zycia wiecznego - sprzedający sami się tam nie spieszą....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grant Re: Chyba mnie nie rozumiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 18:46 A po co odnawiać coś, co z gruntu jest fałszywe, bo oparte na nierzeczywistych i nielogicznych przesłankach? I jeszcze do tego entuzjazmować się tą odnową. Kościół (w tym przypadku katolicki, ale dotyczy to wszystkich kościołów) nie został stworzony przez żadnego Boga, ponieważ - wszechmocnemu z definicji - Bogu nie jest potrzebny żaden kościół. Mało tego, nie są mu potrzebni żadni wyznawcy, ponieważ doskonałość nie wymaga hołdów. W dodatku hołdów sztucznych, bo "zaprogramowanych" przez samego twórcę hołdowników. Odpowiedz Link Zgłoś
renata_s2 Re: Chyba mnie nie rozumiesz? 18.06.08, 09:19 Pantanal, Josef Ratzinger powiadasz ? Odnowa kościoła? Czytałeś kiedyś Przebudzenie de Mello ?? Polecam komentarz do tej książki znajdujący się na jej końcu właśnie owego jegomościa. Niezrozumienie sprawy kompletne. Nie tylko niezrozumienie de Mello, ale również niezrozumienie Węcławskiego. My chyba często zapominami o tym, że jesteśmy wolni.... Odpowiedz Link Zgłoś
patman Ja wolałbym iść do piekła niż do waszego nieba 05.05.08, 19:34 Skoro wasza bozia jest tak dobra, to dlaczego zrobiła tyle złego? Przecież ma wszechwładzę - czyli wszystko co się dzieje, wszelkie zasady i prawa, są jej pochodną. Mogła wasza bozia uczynić świat i ludzi dobrymi, a jednak tego nie zrobiła. Dlaczego? Proszę tylko nie mówić, że to człowiek uczynił ten świat złym i że człowiek ma wolną wolę - w końcu bozia mogła wyposażyć człowieka w agresję królika. Jeśli macie rację i istnieje piekło, to z pewnością lepiej tam trafić, niż w obięcie tego, który tak gardzi ludkością. A jeśli się mylicie - wasze życie okaże się stratą czasu, seseseseseseee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dream Re: Ja wolałbym iść do piekła niż do waszego nieb IP: 148.81.172.* 05.05.08, 19:50 Nie gadaj takich takich głupot...i radzę Ci troche szacunku...może kiedyś wreszcie przejrzysz na oczy i zrozumiesz na czym stoisz....sesese Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Re: Ja wolałbym iść do piekła niż do waszego nieb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 18:50 Łajno nazwane różą nie zacznie pachnieć. Podobnie jak twoje zaklęcia, które z racjonalnych i logicznych argumentów patmana nie zrobią "głupot". Głupoty to pleciesz Ty, bo usiłujesz gołosłownie, bez argumentów, zdyskredytować wypowiedź przedmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Już odpowiadam 05.05.08, 17:44 Gość portalu: peter_1000 napisał(a): > A może powiesz mi jak ateista może nauczać teologii chrześcijańskiej?? ****************************** Nauczać? Przecież przede wszystkim prowadzi badania i dzieli się wnioskami z tych badań. Może więc wykładać teologię, bo nie naucza dogmatów (to rola księdza), a uczy posługiwania się mechanizmami poznawczymi, dowodowymi oraz ich interpretacji. Podobnie, jak historyk, który nie zakłada dobroci historycznego władcy, a gromadzi fakty, łączy je i wyciąga wnioski. Jego lubienie bądź nie lubienie nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Re: Już odpowiadam 05.05.08, 21:22 maruda.r napisał: > Gość portalu: peter_1000 napisał(a): > > > A może powiesz mi jak ateista może nauczać teologii chrześcijańskiej?? > > ****************************** > > Nauczać? Przecież przede wszystkim prowadzi badania i dzieli się wnioskami z > tych badań. Może więc wykładać teologię, bo nie naucza dogmatów (to rola > księdza), a uczy posługiwania się mechanizmami poznawczymi, dowodowymi oraz ich > interpretacji. Podobnie, jak historyk, który nie zakłada dobroci historycznego > władcy, a gromadzi fakty, łączy je i wyciąga wnioski. Jego lubienie bądź nie > lubienie nie ma tu nic do rzeczy. > > > w domu - myśląc i czując Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Już odpowiadam IP: *.thfac.poznan.pl 05.05.08, 17:49 Prof. T. Polak nie jest teologiem - w książce ks. Prof. Węcławskiego " W teologii chodzi o Ciebie" czytamy, że teologię można uprawiać jedynie "od środka", z zaangażowaniem. Teologia wypływa z wiary. Odrzucenie Jezusa jako Boga wcielonego oznacza zarazem zaprzestanie prowadzenia działalności teologicznej, a wkroczenie na teren nauk o religii. Pan Prof. T. Polak jest więc religioznawcą, a nie teologiem. Poza powyższym zastrzeżeniem Pan Polak przyjął postmodernistyczne tezy o końcu metafizyki, co tylko potwierdza, że nie można nazywać Go teologiem - może być to dla Niego obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan 2 pytania o teologię 05.05.08, 19:14 Gość portalu: wk napisał(a): >Teologia wypływa z wiary. 1. Czy zatem teologia to nauka? 2. Czy miejscem teologii jest publiczny uniwersytet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: 2 pytania o teologię IP: *.thfac.poznan.pl 06.05.08, 09:43 Teologia to nauka. Sam ks. prof. Węcławski prowadził w tej sprawie dysputę publiczną na łamach Gazety z prof. L. Nowakiem. Prof. Polak nie jest chrześcijaninem, bo nie tylko wystąpił z KK, ale też głosi, że Jezus nie jest Bogiem. Odbieranie Jezusowi Boskiej natury sprawia, że przestał być chrześcijaninem, a nie tylko katolikiem. Stąd nie może być uznawany za teologa. Można być teologiem w innej niż chrześcijańska religii, ale nie można być teologiem danej religii, będąc poza tą religią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: 2 pytania o teologię IP: 78.149.14.* 06.05.08, 18:29 Wyglada na to, ze KK olewa ludzi, ktorzy sie wahaja, pytaja, czy podejmuja trudne decyzje. Dlaczego KK nie wyciaga dloni do Pana Tomasza Polaka i swoim pozytywnym, nie negatywnym nastawieniem nawiaze z Panem Polakiem dyskusje i wspolprace . Obrazic sie na kogos dlatego, ze ma inne poglady to dziecinne. Dojrzale malzenstwa nawet po rozwodzie szanuja sie nawzajem i spotykaja sie jak przyjaciele, a nie wrogowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grant Re: 2 pytania o teologię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 18:55 Gość portalu: wk napisał(a): > Teologia to nauka. Nauka to ogół wiedzy na jakiś temat. Na temat Boga (Teo) nie można mieć żadnej wiedzy (ponieważ jest to tylko pojęcie abstrakcyjne), a jedynie wiarę czyli przekonanie (przeświadczenie). Zatem teologia nie jest w żadnej mierze nauką. CBDO Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Odpowiadam 06.05.08, 06:54 Teologia - jak sama nazwa wskazuje nauka o Bogu, nie koniecznie Bogu chreścijan. Ale teologi chrześcijańskiej też można uczyć będąc ateistą - tak jak fizyki, geografii, czy malarstwa. To jest nauka nie wiara. No i kto powiedział, że Tomasz Polak jest ateistą? - on wystąpił z Kościoła Katolickiego - a to wedle praw tego kościoła jest możliwe TYLKO przez odstąpienie. Ale nadal może być chrześcijaninem. Ale oczywiście nie w Polsce na świeckiej uczelni, bo jest ona w dużej mierze tylko z nazwy świecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Teologia czyli mniemanologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 16:25 jkpztorunia napisał: > Teologia - jak sama nazwa wskazuje nauka o Bogu, A ponieważ Bóg jest bytem domniemanym, zatem teologia to faktycznie MNIEMANOLOGIA. A mówiąc bardziej poważnie: nauka to inaczej wiedza, tę zaś uzyskuje się w wyniku badania jakiegoś przedmiotu. Bóg tymczasem jest tylko pojęciem, którego desygnat (przedmiot) realnie nie istnieje. Jakąż więc nauką może być teologia? To tylko wiara ubrana w pseudonaukowy kostium, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Teologia czyli mniemanologia IP: 78.149.14.* 06.05.08, 18:34 no tak, wiara to same hipotezy, zero dowodow. Jak mozna sie doktoryzowac z wiary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grant Re: Teologia czyli mniemanologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:04 Jeśli chodzi o wiarę, to w naszym kraju wszystko jest możliwe. Polacy bardziej wierzą w cuda niż bakterie i dlatego m.in. państwowe służby medyczne masowo zakażają chorych żółtaczką, a sepsa zbiera największe żniwo w zamkniętych placówkach zdrowotnych - w szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Już odpowiadam 05.05.08, 17:34 lahdaan napisał: > M.in. nieuzasadnione pozbawienie go stanowiska uniwersyteckiego. Wystarczy? Czy Wydział Teologiczny, którego przez wiele lat był dziekanem, (a pierwotnie był poza strukturami UAM) ma ścisły związek z Kościołem Katolickim? Jeżeli wystąpił z KK, to znaczy również, że nie chce mieć z Nim (Kościołem) nic wspólnego. Jeżeli tak, to dlaczego miałby pracować na terenie KK? Pozbawiono Go też zapewne możliwości publicznego przemawiania w Kościołach wyznania Rzymsko-Katolickiego. Czy to też jest nieuzasadnione (mam na myśli wolnośc słowa)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Już odpowiadam IP: 78.149.14.* 05.05.08, 17:43 mam znajomych (niekoniecznie ksiezy), ktorzy studiowali teologie na uniwerytetach europejskich. Nikt ich tam nie pytal, czy sami sa wierzacymi. Jezeli niewierzacy moze byc studentem, to dlaczego nie wykladowca? Niewierzacy czesto gesto maja wieksze pojecie o teorii danego wyznania niz durne babiny odklepywujace zdrowaski. Czy KK finansuje wydzialy teologii na uniwersytetach? Jezeli tak, to fakt, moga miec takie wymagania, aby wykladowca byl praktykujacym katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Już odpowiadam 05.05.08, 17:51 Gość portalu: luiza napisał(a): > mam znajomych (niekoniecznie ksiezy), ktorzy studiowali teologie na > uniwerytetach europejskich. Nikt ich tam nie pytal, czy sami sa > wierzacymi. Jezeli niewierzacy moze byc studentem, to dlaczego nie > wykladowca? Niewierzacy czesto gesto maja wieksze pojecie o teorii > danego wyznania niz durne babiny odklepywujace zdrowaski. Czy KK > finansuje wydzialy teologii na uniwersytetach? Jezeli tak, to fakt, > moga miec takie wymagania, aby wykladowca byl praktykujacym > katolikiem. O coś innego pytałem, ale cóż. Co do "durnych babin"... gratuluję słownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Już odpowiadam IP: 78.149.14.* 05.05.08, 17:56 dzieki za gratulacje - ja tez uwazam ze to niezle okreslenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: Już odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:17 Rzecz w tym, że nie tylko "durne babiny" mają mgliste pojęcie o zasadach wiary, którą wyznają. Trzy czwarte polskich katolików nie wie np. zupełnie do kogo odnosi się pojęcie "niepokalane poczęcie" i - generalnie - zna swoją religię na poziomie katechizmu dla przedszkolaków czyli w sposób infantylny i banalny. Odpowiedz Link Zgłoś
max.headroom Już odpowiadam. 05.05.08, 19:24 # Finansowanie uczelni wyznaniowych zgodnie z art. 15 ust. 3 Konkordatu: Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Papieskiej Akademii Teologicznej. W 2002 wyniosły one łącznie 67,5 mln zł. a w 2007 ponad 96 mln. zł.[potrzebne źródło] # Finansowanie wydziałów uczelni. Państwo finansuje również wydziały teologiczne innych uczelni m.in. Chrześcijańskiej Akademii Teologicznej. To z wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Już odpowiadam. IP: 78.149.14.* 05.05.08, 19:33 czyli, jak rozumiem, to panstwo doklada do katolickich uczelni, a kosciol nic nie doklada do swieckich uczelni, na ktorych jest wykladany przedmiot :"teologia"? Dlaczego wiec sie kosciol wtraca w to kto czego uczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Już odpowiadam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 17:35 Kościół (katolicki) wtrąca się do wszystkiego, bo "ten typ już tak ma". Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Już odpowiadam. 05.05.08, 21:48 max.headroom napisał: > To z wikipedii. Dziękuję za podanie źródła. Wszystkie (naprawdę wszystkie) hasła w cytowanej "wikipedii" wymagające cytowania danych finansowych zapewne weryfikuje (opracowuje) GUS w oparciu o źródła rządowe. Odpowiedz Link Zgłoś
linnvv Re: Już odpowiadam 05.05.08, 20:52 Tylko ze niestety żyjemy w tak z**** ze nawet nauczyciel w szkole boi sie przyznac ze jest np ateista pod grozba wyrzucenia z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Już odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 17:41 Ateistą? On nawet (przeciętny nauczyciel) bałby się użyć tego słowa! Terror religijny w szkołach jest powszechny i absolutny. Moja córka, która odważyła się zaproponować głosowanie wśród uczniów czy w klasie ma wisieć krzyż, była katowana moralnie przez wychowawczynię przez cały rok szkolny. Na szczęście była juz w ostatniej klasie gimnazjum i wraz z rokiem szkolnym terror sie skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Trochę obiektywizmu 05.05.08, 19:09 Czy UAM jest katolickim uniwersytetem i czy Bóg jest katolikiem? 1. UAM nie jest katolickim [lecz PUBLICZNYM!] uniwersytetem, a przełożonym dziekana jest rektor. 2. Skoro przedmiotem zainteresowania teologa jest Bóg, to czy formalistyczny akt apostazji, wyklucza jego poznanie? Proszę sobie odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Re: Trochę obiektywizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 18:04 Czy Bóg jest bytem realnym żeby mógł być poznany? Mówmy raczej o przeświadczeniu (przekonaniu) niż poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Blacha Re: Wyszło szydło z worka IP: 212.160.172.* 05.05.08, 17:57 Jakim znowu atakiem? Nie ma o czym pisać to wyciągneli zmianę nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezzem Re: Wyszło szydło z worka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 23:28 Czy to naprawdę na tyle ważne jak sie nazywa teraz Wecławski żeby pisać w gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus przeciez tam napisano IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.08, 16:32 ze nie chce miec on nic wspolnego z kosciolem katolickim i jego dogmatami,a reszta to jego prywatna sprawa.to jeden z madrzejszych ludzi w polsce. (jest ich moze z dzieseciu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: przeciez tam napisano IP: 78.149.14.* 05.05.08, 17:31 Kosciol to nie uniwersytet, wydzial teologii ma poszerzac wiedze o wierze a nie zmuszac do wsiary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iLL Tylko tylu? Czy az tylu IP: 89.124.152.* 06.05.08, 19:07 jeden z madrzejszych ludzi w polsce. (jest ich m > oze z dzieseciu) Podaj skad masz te dane. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 [...] 05.05.08, 16:07 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boso & kaczo Re: A propagandzista "presentation1"... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 05.05.08, 16:10 "presentation1" - czy na forach internetowych we Francyi takze wypisujesz tego samego rodzaju smieci??? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie, bo tam nikogo to nie intersuje 05.05.08, 16:16 Gość portalu: boso & kaczo napisał(a): > "presentation1" - czy na forach internetowych we Francyi takze > wypisujesz tego samego rodzaju smieci??? Nie, bo tam nikogo to nie intersuje. To śmieć polski, a szczególnie wyborczy. Tutaj przychodzi trollować, na róznych forach go widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Nie, bo tam nikogo to nie intersuje 05.05.08, 16:19 Klamiesz.Siedze u mojego Wroga czyli postkomunistycznej Wyborczej.A moje teksty mozesz przeczytac-prawie wszedzie.Pisza inni Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Nie, bo tam nikogo to nie intersuje 05.05.08, 20:54 presentation1 napisał: > Klamiesz.Siedze u mojego Wroga czyli postkomunistycznej Wyborczej. Właśnie to pisałem. > A moje teksty mozesz przeczytac-prawie wszedzie. Nie, dziękuję, mam bardziej wartościowe rzeczy do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Nie, bo tam nikogo to nie intersuje 05.05.08, 21:02 presentation1 napisał: > Klamiesz.Siedze u mojego Wroga czyli postkomunistycznej Wyborczej.A moje teksty > mozesz przeczytac-prawie wszedzie.Pisza inni Zdanie głupie znajdziesz na każdym słupie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: A propagandzista "presentation1"... IP: *.md4.pl 05.05.08, 16:19 Wątpię, że on je w ogóle pisze, sądząc po poziomie wypowiedzi, jak również zupełnym ich bezsensie, prawdopodobnie wkleja formułki skopiowane z instrukcji, jaką dostaje z Warszawy, z ulicy Nowogrodzkiej. Albo i z samego Torunia. Uważam, że - jak każdy katoendek - jest zbyt tępy, by cokolwiek pisać samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaron goldberg:P Re: A propagandzista "presentation1"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:36 po co w ogole gadacie z tym trollem prezerwatywa1? pomywacz garów z żabojadzkiej knajpy dla kolorowych-odreagowujacy swoje frustracje przegranego eks ubeka na forum G.W. Olac trolla i ignor całkowity dla smiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Bo nie wiedzą, że trolli się ignoruje. 05.05.08, 20:57 Gość portalu: aaron goldberg:P napisał(a): > po co w ogole gadacie z tym trollem Bo nie wiedzą, że trolli się ignoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Aleś nas oświecił! 05.05.08, 16:15 presentation1 napisał: > Adam Michnik est né dans une famille de communistes polonais, > membres du KPP. Son père se prénommait Ozjasz Szechter et sa mère > Helena Michnik. Aleś nas oświecił! Ino źle celujesz. W Poznaniu mało kogo obchodzi, czy Michnik to Żyd, czy gej. Niech sobie żyje i robi interes. Nam nic do tego. PS Va chier, imbécile! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s To moze Ciebie nie obchodzi. W Poznaniu Michnik to IP: *.eastwest.com.pl 05.05.08, 16:39 zly czlowiek , manipulator wybaczajacy w imieniu tych ktorzy go nie prosili. Zyd komunista , fatalni rodzice i rodzenstwo. Czlowiek nienawidzacy Polski. Nie tylko takie frajerstwo Twojego pokroju mieszka w Poznaniu ignorancie lmbm cos tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe [...] IP: *.chello.pl 05.05.08, 17:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
linnvv Re: To moze Ciebie nie obchodzi. W Poznaniu Michn 05.05.08, 20:53 Początek twojej wypowiedzi wskazuje na Rydzyka, wielki byl moj zawod jak napisales Poznan zamiast Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb W dużym mieście zawsze znajdziesz psychicznego 05.05.08, 20:56 linnvv napisał: > Początek twojej wypowiedzi wskazuje na Rydzyka Nie każdy musi być rydzykowcem, wystarczy wąchanie kleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:13 zdjęcie z artykułu jest jakieś przerobione, mapołowe zarostu na twarzy.... to jakas manipulacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:16 Żona? A skąd nagle wzięła się żona?? Czyli kolejne odejście księdza "czysto z pobudek teologicznych"? To niebawem zacznie być przysłowiowe. Jak się mówi wśród moich znajomych "małżeństwo spontaniczne" to wszyscy wiedzą o co chodzi. Teraz chyba zaczniemy używać "odejścia z pobudek teologicznych". Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 16:30 Gość portalu: gosciowa napisał(a): > Żona? A skąd nagle wzięła się żona?? > Czyli kolejne odejście księdza "czysto z pobudek teologicznych"? ********************************* Jesteś katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dax Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.pool.einsundeins.de 05.05.08, 16:44 Gość portalu: gosciowa napisał(a): > Żona? A skąd nagle wzięła się żona?? > Czyli kolejne odejście księdza "czysto z pobudek teologicznych"? Zdecydowana wiekszosc katolikow nie ma pojecia co mowi Biblia na temat celibatu. Wierza, ze czarne jest biale, a biale czarne. Oto cytat z Biblii: Przymioty duchownych 1 Nauka ta zasługuje na wiarę. Jeśli ktoś dąży do biskupstwa1, pożąda dobrego zadania. 2 Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony2, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, 3 nie przebierający miary w piciu wina, nieskłonny do bicia, ale opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, 4 dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością. 5 Jeśli ktoś bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży? 6 Nie [może być] świeżo ochrzczony, ażeby wbiwszy się w pychę nie wpadł w diabelskie potępienie. 7 Powinien też mieć dobre świadectwo ze strony tych, którzy są z zewnątrz3, żeby się nie naraził na wzgardę i sidła diabelskie. 8 Diakonami tak samo winni być ludzie godni4, w mowie nieobłudni, nie nadużywający wina, niechciwi brudnego zysku, 9 [lecz] utrzymujący tajemnicę wiary w czystym sumieniu. 10 I oni niech będą najpierw poddawani próbie, i dopiero wtedy niech spełniają posługę, jeśli są bez zarzutu. 11 Kobiety5 również - czyste, nieskłonne do oczerniania, trzeźwe, wierne we wszystkim. 12 Diakoni niech będą mężami jednej żony6, rządzący dobrze dziećmi i własnymi domami. 13 Ci bowiem, skoro dobrze spełnili czynności diakońskie, zdobywają sobie zaszczytny stopień7 i ufną śmiałość w wierze, która jest w Chrystusie Jezusie. online.biblia.pl/rozdzial.php?id=1018 Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 19:03 > Teraz chyba zaczniemy używać "odejścia z pobudek teologicznych". Zapraszam do dyskusji, która już od paru dni się toczy właśnie odnośnie kwestii "wysokie pobudki vs. baba": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=79121585&v=2&s=0 oraz tutaj: jedyniesluszne.blox.pl/2008/05/A-jednak-to-tylko-kobieta.html Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Już nie kieruje Pracownią 05.05.08, 19:11 Ale Gazeta zrobiła błąd, bo z informacji na stronie Pracowni Pytań Granicznych wynika, że prof. Polak już nie jest jej kierownikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Przepraszam, błąd! 05.05.08, 19:27 Pomyliłam się, na stronie Pracowni Pytań Granicznych prof. Polak JEST kierownikiem. Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: 80.51.132.* 05.05.08, 19:17 ODNOŚNIE DO !!! - mówimy po polsku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 19:19 > ODNOŚNIE DO !!! - mówimy po polsku!!! To straszne, już mnie nie bij! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 20:59 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > > ODNOŚNIE DO !!! - mówimy po polsku!!! > > To straszne, już mnie nie bij! Rozgrzeszam Cię. On patrzy tylko na formę, nie na treść. Takie komentarze tylko do formy są bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster gazetwygorczy bezwstyd 05.05.08, 16:17 ksiądz - a polak polak - nie katolik, niewierzący organista palący lekarz palący onanista, niewierzący dekarz! p a n o p i c u m Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 16:17 Do biednych nie należał i raczej biednymi się nie zajmował. Zawsze miałem wrażenie, że ciasno mu było w koloratce. Stąd ta "wiedenka". W dwudziestowiecznej historii chrześcijaństwa jest tak dużo "herezji", że wystarczy tylko kopnąć nogą, by coś wydobyć. Starczy dla wszystkich. Wszystko już było. No może nie wszystko. Ale dobrze zrobił walcząc o godność kleryków w sprawie Paetza. Tu ma niezaprzeczalną zasługę. Chce się nazywać Polakiem to niech się nazywa. Ma żonę to niech sobie ją ma. Z czasem ona zbrzydnie i jemu zbrzydnie. Zresztą takie relacje nie są decyzją chwili, ale długo oczekiwanym momentem. A pretekst zawsze się znajdzie. Mała iskra podpala las. Szczęść Mu Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafpit Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:45 Ja myślę, że największa herezją dla myślących wnikliwie jest sam kościół i każda wiara objawiona. Wiadomo że każdy może myśleć inaczej ale tak jest według mnie. Zastanawia mnie tylko dlaczego kościół, za wyjątkiem Tygodnika Powszechnego, reaguje zaraz z taką wściekłością. To pokazuje jaka jest to instytucja w gruncie rzeczy niewiele się to różni od sekt, wystąpisz to cię zniszczymy moralnie i społecznie. Czego dowodem jest to że go odsunęli od zajęć, jeśli chodzi o teologię jest nadal jednym z największych autorytetów w Polsce. Jego uczniom na pewno kazali zmienić opiekuna, bo w końcu jak go wywalili to jak ma się opiekować doktorantami. Ale napisano że sami zrezygnowali - kolejna bzdura. Jednym słowem - TOLERANCJA. ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.eastwest.com.pl 05.05.08, 16:48 Gość portalu: grafpit napisał(a): > Ja myślę, Nie. Naprawdę? Chcesz byśmy uwierzyli, że myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ashurbanipal Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 18:55 Zgadzam się, że gwałtowne odrzucenie w takiej sytuacji i potraktowanie jak zdrajcę jest bardzo charakterystyczne dla hierarchii i struktur KK. Jednak z pomysłu ponownej oceny podobno świetnych podręczników do chrystologii w porę się wycofali. Ktoś musiał zauważyć, że tylko by się ośmieszyli. Warto porównać: GW, 2008-01-29 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4880035.html Według prof. Bortkiewicza krytyczna analiza to nie polowanie na czarownice, ani cenzura prac prof. Węcławskiego. - Chodzi po prostu o stwierdzenie, czy tezy na temat poglądów religijnych Tomasza poruszone w artykule są prawdziwe, czy nie - dodał ks. Bortkiewicz. W przypadku stwierdzenia, że twórczość b. księdza stoi w sprzeczności z nauką Kościoła, jego podręczniki nie będą polecane studentom. - Nie spalimy ich na stosie i nie będą one wycofywane z bibliotek - zaznaczył dziekan Bortkiewicz. A zaledwie 4 lata wcześniej: GW,Poznań, 2004-05-07 autor: Katarzyna Kolska - Jest człowiekiem genialnym - mówi o nim obecny dziekan Wydziału Teologicznego UAM ks. prof. Paweł Bortkiewicz. - To jeden z najwybitniejszych i najbardziej oryginalnych polskich teologów - dodaje Jarosław Gowin, redaktor naczelny miesięcznika Znak. - Ani sekundy nie traci na rzeczy nieważne - mówi prof. Wojciech Cellary z Akademii Ekonomicznej, który wspólnie z ks. prof. Węcławskim i ks. prof. Bortkiewiczem napisał niedawno książkę "Rzeczywistość wirtualna". - Uparty. I ten upór buduje jego sukces - ocenia ks. Feliks Lenort. To m.in. dzięki jego uporowi Wydział Teologiczny został włączony w struktury Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmacz Czy to jest ten sam Gowin co się in vitro zajmuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 02:20 i ma w .... sądy francuskie ? To by wiele wyjaśniało ! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 19:05 > Zawsze miałem wrażenie, że ciasno mu było w koloratce. Stąd ta "wiedenka". Jezus Maria, a co to jest "wiedenka"?? Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 06.05.08, 04:06 "wiedenka" to taka koloratka inaczej. Wkładasz białą koszulę. Na nią lekki czarny pulowerek. Kołnierzyki na wierzch, I nie wiadomo. Jesteś księdzem, albo i nie. Bo każdy to może zrobić. To taki pomysł z Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcm Re: Aaron Schechter-tez zmienil? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:28 Ecoute, dans le net, on trouve tout, y compris de la merde, comme ce que tu as copie ici... De plus, est-il vraiment important, de quelle famille on provient? Les juifs sont aussi polonais que les Kowalski... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Aaron Schechter-tez zmienil? 05.05.08, 16:29 presentation1 napisał: > i zamiast Schechter-Michnik? > i zamiast Aaron-Adam? *********************************** Od dłuższego czasu próbujesz coś udowodnić. Właśnie odniosłeś sukces. Gratuluję! PS. Kwestię, co udowodniłeś, pozostawiam domyślności forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 16:31 Tak wszyscy spekulowali. Takie szczytne uzasadnienia wynajdowali. Niemalże ofiarę inkwizycji mieliśmy. A tu sprawa prosta. Po prostu kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 16:49 renepoznan napisał: > Tak wszyscy spekulowali. Takie szczytne uzasadnienia wynajdowali. Niemalże > ofiarę inkwizycji mieliśmy. A tu sprawa prosta. > Po prostu kobieta. ******************************* Kobieta w życiu księdza nie jest niczym nadzwyczajnym. Po prostu rezygnuje ze stanu kapłańskiego i żeni się z nią. I wciąż jest pełnoprawnym członkiem kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 16:56 maruda.r napisał: > Kobieta w życiu księdza nie jest niczym nadzwyczajnym. Po prostu rezygnuje ze > stanu kapłańskiego i żeni się z nią. I wciąż jest pełnoprawnym członkiem kościo > ła. Nie jest. Zapominasz, że dokonał oficjalnego odejścia z kościoła. W tej chwili nie jest już katolikiem a chyba nie jest też chrześcijaninem. Nie wiem jaki jest jego status religijny ale pełnoprawnym członkiem kościoła nie jest. Zdaje się zresztą, że za akt apostazji podlega się ekskomunice. Jesli dobrze pamiętam to zaczął odrzucać boskość Chrystusa. Wyobrażasz sobie chrześcijanina twierdzącego, że Chrystus był sobie zwykłym człowiekiem a nie Bogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:02 renepoznan napisał: >Nie jest. Zapominasz, że dokonał oficjalnego odejścia z kościoła. W >tej chwili nie jest już katolikiem a chyba nie jest też >chrześcijaninem. ... bo chrześcijaństwo = katolicyzm? Wiara to jedno, przynależność do organizacji religijnej to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:12 lahdaan napisał: > ... bo chrześcijaństwo = katolicyzm? Wiara to jedno, przynależność do > organizacji religijnej to drugie. Sorry. Pomyślałeś zanim napisałeś? Na pewno nie. Może w przyszłości pomyślisz zanim dasz głos. Katolik jest chrześcijaninem. Chrzescianin nie musi byc katolikiem bo może być protestantem, prawosławnym itp. To chyba jasne. Chrzescianin czy katolik to człowiek wierzący w pewien uporządkowany system twierdzeń, przekonań, dogmatów itp. Jednym z podstawowych założeń chrześcijaństwa jest wiara w Trójcę święta w tym w boskość Chrystusa.Jeśli Wiecławski odrzuca boskość Chrystusa to na pewno nie jest chrześcijaninem. Jest może człowiekiem wierzącym tylko pytanie w co.. Jedno wierzą w teorię Oparina, inni w boskość drzewa inni jeszcze w UFO. To też wiara. Ale nie chrześcijaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:27 Sądzę, że nie zrozumiałeś moich słów. Napisałeś: >Zapominasz, że dokonał oficjalnego odejścia z kościoła. W tej chwili >nie jest już katolikiem a chyba nie jest też chrześcijaninem. Stawiasz zatem znak równości między przynależnością do organizacji religijnej [w tym wypadku - katolicyzmu], a religią chrześcijańska. OR przybliża wierzącemu zasady wiary lecz jej nie determinuje. Stąd moje doprecyzowanie: >Wiara to jedno, przynależność do organizacji religijnej to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. IP: *.chello.pl 05.05.08, 20:43 Sorry, ale to ty nie zrozumiałeś. Stwierdzenie "W tej chwili nie jest już katolikiem a chyba nie jest też chrześcijaninem" oznacza, że NA PEWNO nie jest członkiem grupy katolickiej, a CHYBA nie jest też członkiem większej grupy chrześcijańskiej, w której zawiera się grupa katolicka - ponieważ podważa boskość Chrystusa. To nie jest znak równości, to zbiory - prosta matematyka. Pomyśl, zanim napiszesz, dobrze ci radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:07 renepoznan napisał: > maruda.r napisał: > > > Kobieta w życiu księdza nie jest niczym nadzwyczajnym. Po prostu rezygnuj > e ze > > stanu kapłańskiego i żeni się z nią. I wciąż jest pełnoprawnym członkiem > kościo > > ła. > > Nie jest. Zapominasz, że dokonał oficjalnego odejścia z kościoła. ******************************* Próbujesz udawać głupszego, niż jesteś? Sam postawiłeś tezę, że kobieta jest w tym wypadku decydująca, za nic sobie mając fakt, że są to dwie niezależne decyzje. Małżeństwo nie powoduje konieczności apostazji. Apostazja nie jest warunkiem koniecznym dla wstąpienia byłego księdza w związki małżeńskie. Byli księża, którzy założyli rodziny i są nadal czynnymi katolikami to fakt. Do wyjaśnienia pozostaje jedna rzecz: dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:19 maruda.r napisał: Małżeństwo nie powoduje konieczności apostazji. Apostazja nie jest > warunkiem koniecznym dla wstąpienia byłego księdza w związki małżeńskie. Byli > księża, którzy założyli rodziny i są nadal czynnymi katolikami to fakt. człowieku nie zaperzaj się. Co ja za to mogę, że Więcławski dokonał tej oficjalnej apostazji. Zaprzeczasz faktom. MOże wpierw poczytaj jego biografię na stronach wskazywanych przez kolegów. Z faktami nie dyskutuje się. Je trzeba przyjąć do wiadomości. Proste. Więcławski oficjalnie zrezygnował z kapłaństwa i też (niezaleznie od rezygnacji z kapłaństwa) dokonał apostazji czyli oficjalnie odszedł z kościoła katolickiego. Dotarło????? > > Do wyjaśnienia pozostaje jedna rzecz: dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? Kto wprowadza? Ja pisząc o faktach o ktorych wszyscy wiedzą i mogą przy odrobinie dobrej woli poczytać czy Ty im zaprzeczająć? Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:33 Najwyraźniej nie rozumiesz co maruda.r napisał/a. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:35 renepoznan napisał: > człowieku nie zaperzaj się. Co ja za to mogę, że Więcławski dokonał tej oficjal > nej apostazji. Zaprzeczasz faktom. ***************************** Ośmieszasz się, udając, że nie rozumiesz pytania. Wprowadzasz ludzi w błąd sugerując, że apostazja ma związek z życiem prywatnym Węcławskiego, za nic sobie mając fakt, że obie rzeczy nie mają ze sobą żadnego związku. Mógł więc Węcławski zrezygnować ze stanu kapłańskiego i ożenić się, pozostając czynnym i uznawanym katolikiem bez apostazji. Mógł też Węcławski dokonać aktu apostazji pozostając kawalerem. Więc wprowadzasz w błąd "wyjaśnieniem prozaicznym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babs Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.08, 17:22 Jest wielu chrześcijan, którzy odrzucają boskość Chrystusa. W wielu kościołach protestanckich Jezus jest uważany za Syna Bożego ale nie za "osobę boską". Katolicy uznają jego boskość bezwarunkowo, chociaż tak w głębi duszy... któż ją rozumie? A któż rozumie w jaki sposób Trójca Święta nie kłóci się z przykazaniem "jest jeden Bóg"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mella Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 19:07 Gość portalu: babs napisał(a): > Jest wielu chrześcijan, którzy odrzucają boskość Chrystusa. Jeśli odrzucają boskość Jezusa to NIE SĄ CHRZEŚCIJANAMI Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 19:18 Gość portalu: Mella napisał(a): > Gość portalu: babs napisał(a): > > > Jest wielu chrześcijan, którzy odrzucają boskość Chrystusa. > > > Jeśli odrzucają boskość Jezusa to NIE SĄ CHRZEŚCIJANAMI Nie są po prostu ludżmi którzy zrozumieli ze Jezus był doskonałym człowiekiem i jako taki tylko on mógł zgładzić grzech doskonałego Adama !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mella Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 19:25 W jaikiej sekcie wciskają takie kity? Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 20:08 > W jaikiej sekcie wciskają takie kity? W Kosciele Katolickim. Swoje lata mam, na religię fatygowałem się do kościelnej salki katechetycznej, nauki religii nie traktowałem jako przysłowiowego dopustu bożego. Ale za to pamiętam, że kolejni księża-katecheci tłumaczyli nam, że Chrystus nie był (nie jest) Bogem, a jedynie człowieczym Synem Boga, wskrzeszonym przez Ojca (przy okazji - czy Bóg wymagałby zmartwychwstania?). Co więc przez 40 lat zmieniło się w doktrynie, że zaprzeczenie boskości Jezusa jest traktowane jako herezja??? I czy czasem takie zmiany nie sprawiają, że katolicy zaczynają skłaniać się ku innym, niezmiennym doktrynalnie kościołom? Odpowiedz Link Zgłoś
moniczka.2 Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 30.05.08, 11:28 Bardzo przepraszam za moje oburzenie, ale niestety nie mogę się powstrzymać, kiedy czytam/słyszę takie brednie!!! Katolik też człowiek. Rozumiem, że nie jest Pani katoliczką, w porządku. Ale proszę, by Pani nie obrażała katolików! Proszę sobie wyobrazić, że też chodziłam na religię i nie wyniosłam z niej tak absurdalnych wniosków. Najwyraźniej nie słuchała Pani uważnie, bądź ma Pani poważny problem z słuchaniem ze zrozumieniem. Oficjalna doktryna Kościoła Katolickiego mówi, że Jezus Chrystus jest BOGIEM. Jeżeli nie jest Pani czegoś pewna, to proszę nie pisać i nie wprowadzać innych niedouczonych ludzi w błąd. Sugerowałabym doczytać lub nie wypowiadać się na tematy, o których nie ma Pani zielonego pojęcia. Tyle z mojej strony. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 21:47 Jeśli Jezus sam o sobie mówił, ze jest synem Boga, a nim nie był, to z jakiej paki mam uważać, że jest wzorem człowieczenstwa? Oszust albo chory psychicznie niekoniecznie jest wzorem do naśladowania.Więc co to w ogóle za gadanie o tej dobroci? Albo był Bogiem albo zwykłym kłamcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toni25 Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. IP: *.rad.vectranet.pl 12.05.08, 07:02 > Jeśli Jezus sam o sobie mówił, ze jest synem Boga, a nim nie był, to z jakiej > paki mam uważać, że jest wzorem człowieczenstwa? Oszust albo chory psychicznie > niekoniecznie jest wzorem do naśladowania.Więc co to w ogóle za gadanie o tej > dobroci? Albo był Bogiem albo zwykłym kłamcą. A więc sprawa Jezusa leży ci naprawdę na sercu. Dość ryzykowne jednak jest przyjmowanie szybkich wyjaśnień, prozaicznych czy nieprozaicznych. Wiarę nazywają niektórzy trwaniem w zapytywaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 16:59 maruda.r napisał: > renepoznan napisał: > > > Tak wszyscy spekulowali. Takie szczytne uzasadnienia wynajdowali. Niemalż > e > > ofiarę inkwizycji mieliśmy. A tu sprawa prosta. > > Po prostu kobieta. > > ******************************* > > Kobieta w życiu księdza nie jest niczym nadzwyczajnym. Po prostu rezygnuje ze > stanu kapłańskiego i żeni się z nią. I wciąż jest pełnoprawnym członkiem kościo > ła. > Miałem to samo napisać. Ksiądz nie dokonuje apostazji z powodu kobiety. Węcławski miał większe powody ku temu. Polecam tekst - www.pardon.pl/artykul/3780/weclawski_jezus_nie_jest_bogiem_katolicyzm_to_falsz Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Nie on pierwszy... 05.05.08, 17:13 ... przeczytałem zalinkowany artykuł i stwierdzam, że ten pan zupełnie rozminął się z poselstwem Biblii. Argumentacja w artykule jest mętna, powołuje się na jakieś tam dywagacje a tymczasem NT co najmniej w kilku miejscach mówi o bóstwie Chrystusa (Rz 9,5; Tyt 2,13; Flp 2 itd.). Czyli ten pan odrzuca prawdę z NT, więc apostazja pełna. A już zupełną kpiną jest pisanie o kościołach protestanckich, które jakoby nie były bóstwem Chrystusa zainteresowane. Jakie konkretnie? Może te, gdzie błogosławi się "małżeństwa jednopłciowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Nie on pierwszy... 05.05.08, 17:27 zuq1 napisał: > ... przeczytałem zalinkowany artykuł i stwierdzam, że ten pan > zupełnie rozminął się z poselstwem Biblii. Argumentacja w artykule > jest mętna, powołuje się na jakieś tam dywagacje a tymczasem NT co > najmniej w kilku miejscach mówi o bóstwie Chrystusa (Rz 9,5; Tyt > 2,13; Flp 2 itd.). ********************************* Poselstwo NT wcale nie niesie ze sobą konieczności traktowania Jezusa, jako bóstwa. Czynnik boski jest w tej nauce drugorzędny. Stał się istotny, gdy naukę dobrze podbudowano Platonem i Arystotelesem. Ale stało si.ę to na drodze ewolucji doktryny kościoła, a nie w wyniku lektury NT. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Odpowiednie fragmenty ewangelii Janowej 05.05.08, 19:16 14, 9-11, 15-17, 18-20. Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze mnie nie poznałeś? Kto mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: 'Pokaż nam Ojca?' Czy nie wierzysz, że jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie?Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we mnie, on sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie mi. że jaj jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie". "Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania. Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby był z wami zawsze - Ducha Prawdy". "Nie zostawię was sierotami: przyjdę do was. Jeszcze chwila, a świat nie będzie już mnie oglądał. Ale wy mnie widzicie, ponieważ ja żyję i wy żyć będziecie. W owym dniu poznacie, że ja jestem w Ojcu moim, a wy we mnie i ja w was". Tu jest źródło wiary chrześcijan w Trójcę Świętą, w Kościół stanowiący tzw. mistyczne ciało Chrystusa i w Paruzję, czyli powtórne przyjście Chrystusa. Można wierzyć lub nie, ale doszukiwanie się problemów trynitarnych w tradycji grecko-rzymskiej jest przesadą. Świadczy o tym wymownie kazanie Pawłowe w Atenach i jego sceptyczne przyjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Odpowiednie fragmenty ewangelii Janowej 05.05.08, 19:21 pantanal napisał: > 14, 9-11, 15-17, 18-20. Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z > wami, a jeszcze mnie nie poznałeś? Kto mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. > Dlaczego więc mówisz: 'Pokaż nam Ojca?' Czy nie wierzysz, że jestem w Ojcu, a > Ojciec we mnie?Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, > który trwa we mnie, on sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie mi. że jaj jestem w > Ojcu, a Ojciec we mnie". "Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje > przykazania. Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby był z > wami zawsze - Ducha Prawdy". "Nie zostawię was sierotami: przyjdę do was. > Jeszcze chwila, a świat nie będzie już mnie oglądał. Ale wy mnie widzicie, > ponieważ ja żyję i wy żyć będziecie. W owym dniu poznacie, że ja jestem w Ojcu > moim, a wy we mnie i ja w was". > Tu jest źródło wiary chrześcijan w Trójcę Świętą, w Kościół stanowiący tzw. > mistyczne ciało Chrystusa i w Paruzję, czyli powtórne przyjście Chrystusa. Możn > a > wierzyć lub nie, ale doszukiwanie się problemów trynitarnych w tradycji > grecko-rzymskiej jest przesadą. Świadczy o tym wymownie kazanie Pawłowe w > Atenach i jego sceptyczne przyjęcie. Może wskaż mi gdzie tam jest o trójcy bo ja poza tym ze Jezus nigdy sie Bogu nie sprzeciwił nic innego nie widzę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Odpowiednie fragmenty ewangelii Janowej 05.05.08, 19:25 kolter_hugh napisał: > Może wskaż mi gdzie tam jest o trójcy bo ja poza tym ze Jezus nigdy sie Bogu ni > e > sprzeciwił nic innego nie widzę !!! Doprawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Odpowiednie fragmenty ewangelii Janowej 05.05.08, 19:31 pantanal napisał: > kolter_hugh napisał: > > > Może wskaż mi gdzie tam jest o trójcy bo ja poza tym ze Jezus nigdy sie B > ogu ni > > e > > sprzeciwił nic innego nie widzę !!! > > Doprawdy? No tak gdzie i kiedy w biblii jest takie sformułowanie na temat trójcy !! The New Encyclopædia Britannica : „W Nowym Testamencie nie spotykamy ani słowa Trójca, ani wyraźnego potwierdzenia tej doktryny, a Jezus i jego naśladowcy nie myśleli zaprzeczać Szemie ze Starego Testamentu: ‚Słuchaj, Izraelu: Pan, Bóg nasz, Pan jeden jest’ (Powt. Pr. 6:4). (...) Doktryna ta kształtowała się stopniowo przez kilka stuleci wśród licznych sporów. (...) Pod koniec IV stulecia (...) dogmat Trójcy otrzymał postać w zasadzie obowiązującą po dziś dzień” (1976, Micropædia, t. 10, s. 126). New Catholic Encyclopedia : „Wyrażenie ‚jeden Bóg w trzech Osobach’ przyjęło się na stałe i zostało na dobre wcielone do chrześcijańskiego życia i wyznania wiary pod koniec IV stulecia. Dopiero to sformułowanie zasługuje na miano dogmatu Trójcy. U Ojców Apostolskich nie spotyka się niczego, co by w najmniejszym stopniu przypominało taki pogląd czy punkt widzenia” (1967, t. 14, s. 299). The Encyclopedia Americana : „Chrystianizm wywodzi się z religii żydowskiej, a religia żydowska była ściśle unitarna [wierzono, że Bóg jest jedną osobą]. Drogi wiodącej z Jeruzalem do Nicei nie sposób uznać za prostą. Trynitaryzm z IV wieku nie był dokładnym odzwierciedleniem wczesnochrześcijańskiej nauki o naturze Boga; wprost przeciwnie, był odstępstwem od tej nauki” (1956, t. 27, s. 294L). Nouveau Dictionnaire Universel „Platońska trójca — zwykłe przedstawienie w innej postaci starszych trójc czczonych przez dawniejsze ludy — to jakby racjonalna, filozoficzna trójca przymiotów, dająca początek trzem hipostazom, czyli osobom boskim, o których naucza się w kościołach chrześcijaństwa. (...) Stworzoną przez tego greckiego filozofa [Platona, IV w. p.n.e.] (...) koncepcję trójcy można spotkać we wszystkich starożytnych religiach [pogańskich]” (Paryż 1865-1870, red. M. Lachâtre, t. 2, s. 1467). Jezuita John L. McKenzie Dictionary of the Bible: „Jedność natury trójcy osób określają wyrazy ‚osoba’ i ‚natura’, które są gr[eckimi] terminami filozoficznymi; właściwie w Biblii nigdzie nie ma tych wyrazów. Owe definicje trynitarskie wyłoniły się po długotrwałych sporach, w trakcie których te i inne wyrazy, jak ‚istota’ i ‚substancja’, niektórzy teologowie błędnie odnieśli do Boga” (Nowy Jork 1965, s. 899). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Odpowiednie fragmenty ewangelii Janowej 05.05.08, 22:22 pantanal napisał: > 14, 9-11, 15-17, 18-20. Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z > wami, a jeszcze mnie nie poznałeś? Kto mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. > Dlaczego więc mówisz: 'Pokaż nam Ojca?' Czy nie wierzysz, że jestem w Ojcu, a > Ojciec we mnie? ******************************* To samo może powiedzieć każdy wierzący w Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:14 antyprawak napisał: > Miałem to samo napisać. Ksiądz nie dokonuje apostazji z powodu > kobiety. Węcławski miał większe powody ku temu. ****************************** To jest to, o czym napisał 'centrolew'. Gdy GW publikuje tekst o Węcławskim, natychmiast na forum pojawiają się dobre duszki sugerujące rozwiązania dobre dla czytelników "Tiny". Przypadek? Czy świadoma dezinformacja, mająca na celu uniknięcie konfrontacji na polu etycznym i naukowym? Wszak wyłożenie wszystkich kart na stół w tej grze grozi naprawdę niezłym skandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:27 maruda.r napisał: > Przypadek? Czy świadoma dezinformacja, mająca na celu > uniknięcie konfrontacji na polu etycznym i naukowym? Wszak wyłożenie wszystkich > kart na stół w tej grze grozi naprawdę niezłym skandalem. > Najgorzej, że większość wierzy w te "przypadki". Ogarnięci manią autorytetów i dogmatów wierzący nie chcą się słuchać swojego rozumu. Opychają od siebie WRAŻENIE a w tym wypadku to jest kluczowa rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 17:44 maruda.r napisał: > wyłożenie wszystkich > kart na stół w tej grze grozi naprawdę niezłym skandalem. > Można prosić o wyłożenie ich na stół? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 18:16 r1111111 napisał: > maruda.r napisał: > > wyłożenie wszystkich > > kart na stół w tej grze grozi naprawdę niezłym skandalem. > > > > Można prosić o wyłożenie ich na stół? ********************************** Z pewnością chodzi o szczególne zainteresowanie doczesnością hierarchów polskiego KK. Agentom bezpieki Paetzowi i Wielgusowi trudno będzie obronić swoich racji w aspekcie bycia przewodnikami moralnymi. Owszem, możemy uznać, że biskup to tylko człowiek wykonujący jakiś zawód. Ale w tym miejscu wszelka krytyka Węcławskiego staje się śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 18:33 To są ogólniki, Sz.P. w poprzednim poście dał do zrozumienia iż ma bardzo szczegółową wiedzę w tym zakresie więc prosiłem o szczegóły (czyli "wyłożenie kart"). Otrzymałem ogólniki. Czyżby brak wiedzy? (blef?). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 05.05.08, 22:21 r1111111 napisał: > To są ogólniki, Sz.P. w poprzednim poście dał do zrozumienia iż ma > bardzo szczegółową wiedzę w tym zakresie więc prosiłem o szczegóły > (czyli "wyłożenie kart"). > Otrzymałem ogólniki. Czyżby brak wiedzy? (blef?). *********************************** Wyłożenie kart oznacza szerszą debatę na temat hipokryzji hierarchów. Sądzisz, że taka debata będzie bez znaczenia dla kościoła w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. 06.05.08, 13:23 Powtórzę: To są ogólniki, Sz.P. w poprzednim poście dał do zrozumienia iż ma bardzo szczegółową wiedzę w tym zakresie więc prosiłem o szczegóły (czyli "wyłożenie kart"). Otrzymałem ogólniki. Czyżby brak wiedzy? (blef?). Ponownie S.P. napisał ogólniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochanka ksiedza Re: Czyli mamy wyjasnienie prozaiczne. IP: 78.149.14.* 05.05.08, 17:53 utrzymuje kontakty towarzysko-cielesne z ksiedzem. Jest nam tak dobrze - ja zyje w nieudanym zwiazku i dla dobra dzieci(jak poradzil mi kumpel z parafii mojego faceta) nie rozwsodzimy sie. ja mam swoja niezaleznosc, widujemy sie raz na tydzien mamy swoje wlasne mieszkanie jakies 20 minut od miasta, gdzie mieszkamy. I ja i on gwarantujemy sobie dyskrecje. Poza tym moj ksiadz jest uroczy, szarmancki i nawet niezly w tych sprawach... Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Jeśli nie wiadomo... 05.05.08, 17:05 ... o co chodzi, to chodzi o pieniądze. W tym przypadku b. księdza z KRK - o kobietę. A od kiedy jego żoną jest? Nie doczytałem, czy w tekście nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.botany.gu.se 05.05.08, 16:33 Czy to aby na pewno material na notke w gazecie? Mozna bylo napisac o akcie apostazji tego pana ale zmialna nazwiska? To przeciez jego prywatna sprawa. Tak na marginesie, w rozumieniu ogolnym, akt apostazji nic nie ma wspolnego z byciem czlowiekiem wierzacym lub nie. Nie wiem jak jest w tym konkretnym przypadku, ale wiele osob odchodzi od kosciola katolickiego wlasnie PO TYM jak staja sie ludzmi wierzacymi. Wielu teologow tez nie jest wierzaca. Nie nazwa, tytul, czy przynaleznosc wyznaniowa czyni z czlowieka chrzescijanina. A dla pana Polaka gratulacje, za konsekwentne popieranie pogladow czynami (brak hipokryzji). Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 16:35 A gdzie Euro 2012? W przyszlym roku przechodzi do Wloch.Takie sa fakty.PiSowcy przygotowali rozklad jazdy.Ale ekipa Tuska jest antypisowska.Zgodnie z ekspertami UEFA Polska majac plan B-czyli Tuska,bedzie gotowa w 2012 roku na 20 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 21:06 presentation1 napisał: > A gdzie Euro 2012? > W przyszlym roku przechodzi do Wloch.Takie sa fakty.PiSowcy przygotowali rozkla > d jazdy.Ale ekipa Tuska jest antypisowska.Zgodnie z ekspertami UEFA Polska maja > c plan B-czyli Tuska,bedzie gotowa w 2012 roku na 20 procent. My tu prowadzimy poważną debatę ideologiczną a ty jak Łysek z pokładu Idy - precz z ekipą Tuska? Przecież Tusk nie kazał Węcławskiemu zmienić nazwiska. On je zmienił, bo chciał się odciąć od takich jak ty oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mella Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 19:09 wiele osob odchodzi od kosciola > katolickiego wlasnie PO TYM jak staja sie ludzmi wierzacymi. Tylko w co wierzą? JA dzięki protestantowm wróciłąm do KK bo zrozumiałam gdzie jest PRAWDA Wielu > teologow tez nie jest wierzaca. Teolog musi być wierzący. Niewierzący może być najwyżej religioznawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 19:16 Gość portalu: Mella napisał(a): > Tylko w co wierzą? > JA dzięki protestantowm wróciłąm do KK bo zrozumiałam gdzie jest PRAWDA Ty chyba byłeś/as w sekcie muna że tak szybko do KrK kościóła kłamstwa i obłudy wróciłaś !! > > Teolog musi być wierzący. Niewierzący może być najwyżej religioznawcą. Teolog musi być przede wszystkim wiernym watykanu , potem może sobie wierzyć w co chce !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mella Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 19:23 Typowe.... jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to się schodzi do poziomu piwnicy i obrażania. Poczytaj sobie troszkę co to jest teologia, a nie wypisuj głupot Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 19:29 Gość portalu: Mella napisał(a): > Typowe.... jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to się schodzi do poziomu > piwnicy i obrażania. > Poczytaj sobie troszkę co to jest teologia, a nie wypisuj głupot Masz racje teologia katolicka to same głupoty !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa portalu Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.08, 10:45 a ja wróciłam do KK, kiedy zaczęłam czytać sama z siebie Biblię i przyjęłam, że to nie tylko coś dla zdewociałych katechetek, ale list od mojego Ojca w niebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joko Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:53 boli jedynie to że zawierając cywilny związek - kontrakt (bo tego nie można inaczej nazwać) zatraca się w grzechu i odchodzi od wiary katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toni25 Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.rad.vectranet.pl 11.05.08, 13:50 > boli jedynie to że zawierając cywilny związek - kontrakt (bo tego nie można > inaczej nazwać) zatraca się w grzechu i odchodzi od wiary katolickiej. A jeśli ktoś nie jest katolikiem (bo chyba chodzi ci o ślub katolicki) i nie przynależy do żadnego wyznania, to, przepraszam, jaki ma wziąć ślub, jeśli nie cywilny? Czyżby wg ciebie tylko katolicy byli zdolni do miłości i sensownego życia rodzinnego? Co z całą resztą niekatolickiej ludności? Życie w grzechu jest wtedy, gdy ludzie w związkach niszczą jeden drugiemu życie - i to bez względu na ich wyznania i akty formalizujące te związki. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski 05.05.08, 16:34 On nie jest bylym ksiedzem. Ksiadz to zawod tak jak murarz, stolarz, itp. Wystepujac z Kosciola nadal jest sie ksiedzem, ale bez zadnych koscielnych funkcji. Ks. Weclawski przestal byc urzednikiem koscielnym ale nie ksiedzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slavik222 b. ks.Węcławski-najwybitniejszy teolog dla GW... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:47 To ciekawe,że niekompetentni ludzie, najczęściej niewierzący, uzurpują sobie prawo do oceny kto jest najwybitniejszy w kościele katolickim. Za nic mają ustalenia ludzi, którzy troche lepiej znaja zasady tej religii i mocniejszy kregosłup niż były ksiądz.... Zostawcie to katolikom... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: b. ks.Węcławski-najwybitniejszy teolog dla GW 05.05.08, 16:53 Gość portalu: slavik222 napisał(a): > Za nic mają ustalenia ludzi, którzy troche lepiej znaja zasady tej > religii i mocniejszy kregosłup niż były ksiądz.... ********************************* Chodzi zapewne o Paetza i Wielgusa - ludzi o wyjątkowym kręgosłupie, iście przypominającym kręgosłup cyrkowego akrobaty. Nie przypadkiem to właśnie im Węcławski nadepnął na odcisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus " rzymski kosciol" oceniaja" rzymianie" IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.08, 16:56 ludzie oceniaja ludzi. tak bylo zawsze i tak zostanie. ps.nie za ciezkie to dla ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdm Re: b. ks.Węcławski-najwybitniejszy teolog dla GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 20:07 Każdy ma prawo krytykować kościół i kler, tak długo, jak kościół i kler krytykuje każdego kto wystaje przed szereg. Ponadto każdy ma prawo krytykować kościół, który mieni się powszechnym. Stąd - prawo do krytykowania jest powszechne i nie zależy od przynaleźności czy ilości pieniędzy wrzucanej na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chobek Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: 89.231.205.* 05.05.08, 16:51 Widzę, że Ks. Węcławski vel Polak nadal brnie szukając potwierdzenia dla swojej decyzji w takich właśnie posunięciach jak zmiana nazwiska... Żal patrzeć na to wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l To jest niesmaczne 05.05.08, 17:03 Rozumiem, że każdy chce pobzykać, tym bardziej, że laska wydaje się tego warta, ale żeby teksty za nią pisać www.graniczne.amu.edu.pl/PPGWiki/Wiki.jsp?page=BPolakPublikacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus Re: To jest niesmaczne IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.08, 17:15 a dlaczego sadzisz,ze to on napisal za nia? ps.nawet w tak zdegenerowanym panstwie jak polska znajdzie sie paru normalnych ludzi i ja stawiam na niego.trzeba nie lada odwagi zeby wystapic przeciwko wielgusowi i jego klice i jeszcze wiekszej zeby napietnowac "cieplego jula". Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: To jest niesmaczne 05.05.08, 17:28 Jeżeli w większości publikacji on widnieje jako współautor, to mnie to dziwi. Gdy ludzie razem pracują i jednocześnie śpią ze sobą, to pewnie trudno oddzielić, co jest czyje. Gdyby dwoje profesorów ze sobą tak dogłębnie współpracowało, może by mnie to tak nie bulwersowało. W tym przypadku mamy jednak do czynienia z asystentką i profesorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus Re: To jest niesmaczne IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.08, 17:40 mysle,ze wspolne lozko jest bardziej tworcze jak oltarz.( zawsze bylo pierwsze).wierz mi,wiem co pisze.nieraz tak jest,ze razem mozna tworczo wspolpracowac w "dzien i w nocy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Jaga Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.aster.pl 05.05.08, 17:16 Ma szczęście,że nie działa św. Inkwizycja bo spłonąłby na stosie, jak dwa, a dwa jest cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:18 Myślę, że następnym krokiem może być operacja plastyczna, a może nawet zmiana płci. To tak jest jak ktoś chce zrozumieć, poznać Pana Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus ta,jak chciano zrozumiec chrystusa to przeprowadzo IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.08, 17:25 sekcje zwlok(w tajemnicy)a jak nie znalezono sladow jego nadzwyczajnosci,to cialem nakarmiono rzymskie lwy.potem wymyslono legede o zmartwychwstaniu ciala.ciagoty rzymu do mordu "made golgota" zostaly do dzisaj i do dzisaj lekarze "sluza szczegolnie rzymowi". ps.jak sie cos pisze to trzeba rozumiec co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc zyczliwy Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: 67.130.145.* 05.05.08, 17:19 roumiem to wszystko z wyjatkiem zmiany nazwiska ,czyzby chce miec carte blanche w dalszym zyciu i ostracyzm srodowiskowy moglby go zniszczyc gdyby nazywal sie Weclawski, Jezeli tak to pan profesor nie jest zbyt odwaznym czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dh9il Re: Tomasz Polak - dawniej ks. Węcławski IP: 91.84.222.* 05.05.08, 17:33 Mnie sie decyzja o zmianie nazwiska wydaje oczywista i zrozumiała. Trochę mu poglądy ewoluowały. Co pisał Węcławski, pisał Węcławski. Wielu nie będzie musiało czytać Polaka (lub odwrotnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Ależ gwiazdę mamy!!! Panteon GW IP: 93.96.26.* 05.05.08, 17:30 Apostaci, przechrzty, nożem chrzeni itp. - autorytety i idole GWna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony czy wielebny Bartoś tez ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 18:59 a miało być tak wzniośle i reformatorsko a tu znowu (vide Obirek) o babę chodziło po prostu.. Czy ktoś wie czy ostatni z autorytetów GW w kwestiach katolicyzmu ojciec Tadeusz B. już ujawnił swoją wybrankę? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: czy wielebny Bartoś tez ? 05.05.08, 19:02 Gość portalu: ubawiony napisał(a): > a miało być tak wzniośle i reformatorsko a tu znowu (vide Obirek) o babę > chodziło po prostu.. Czy ktoś wie czy ostatni z autorytetów GW w kwestiach > katolicyzmu ojciec Tadeusz B. już ujawnił swoją wybrankę? Prosta sprawa , należy odrzucić celibat to i nie będzie takich niespodzianek !! Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj ??? 05.05.08, 17:31 "W zeszłym roku najpier zrezygnował z kapłaństwa, a potem wystapił z kościoła" "Nazwisko Polak przyjęła także jego żona Beata Anna (wcześniej Pokorska)z którą wspólnie zakładał Pracownię" nie znam chłopa ale jeżeli to był katolicki ksiądz to od kiedy bzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Aaron Schechter-tez zmienil? IP: 78.149.14.* 05.05.08, 17:33 no wlasnie - jestes po prostu geniuszem! Ale czego chciales dowiesc? Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Z ortografii pała, panie lama! 05.05.08, 17:36 P. Polak wystąpił z Kościoła, a z kościoła to co najwyżej pan dziennikarz lama mogła wyjść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozumny Re: Z ortografii pała, panie lama! IP: *.chello.pl 05.05.08, 19:02 Z kościoła katolickiego można wystąpić (nawet trzeba) czy się to zatwardziałym dewotom podoba czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Nie, bo tam nikogo to nie intersuje 05.05.08, 17:59 mało mnie obchodzą twoje doznania estetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Biedny człowiek - szatan ostatecznie odebrał mu IP: *.icpnet.pl 05.05.08, 18:11 rozum... To co on zrobił i robi od momentu rezygnacji z kapłaństwa jest irracjonalnie niewytłumaczalne. Dla wielu zwłaszcza młodych ludzi był autorytetem teraz jest nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RCTY123 Re: Biedny człowiek - szatan ostatecznie odebrał IP: 78.149.14.* 05.05.08, 18:20 a niby dlaczego? Jest uczciwy - szanujmy to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: Biedny człowiek - szatan ostatecznie odebrał IP: *.icpnet.pl 05.05.08, 18:25 pardon - powinno być irracjonalne i niewytłumaczalne Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Pedofilolub? Pedofilofob? 05.05.08, 18:19 "Był jedną z osób, które interweniowały w Watykanie w sprawie abp Juliusza Paetza," Odpowiedz Link Zgłoś