-
Kupiłam w doniczce bazylię z myślą o pesto ale juz nam się przejadło i nie
wiem gdzie jeszcze mogę używac tego zielstwa.
-
- na pesto. Przepis Linn chodzi za mną i nie chce się odczepić; orzeszki piniowe mam, teraz jeszcze 100 g listków. Skąd tyle skombinować? Bo jakoś nie bardzo widzę kupienie 10 opakowań w markecie po 5,99 za szt.;)
-
Jak szybko zuzyc duza ilosc swiezej bazylii (pesto alla genovese juz zrobione)?
-
Wiem, wątków zielarskich na tym forum było wiele, ale odpowiedzi na moje
pytanie nie znalazłam :-(
Mam prośbę do hodowców bazylii. Kupiłam wielki krzak (ok. 50cm) tego zioła (w
sklepie ogrodniczym) i wsadziłam do doniczki na tarasie. Ponieważ zaczyna
kwitnąć, chciałabym go skrócić i ususzyć.
Nigdy nie miałam do czynienia z bazylią i nie wiem, na jak radykalne cięcie
mogę sobie pozwolić. Czy skrócenie całych pędów prawie do ziemi nie zaszkodzi
roślinie? Robię tak z miętą, tymiankie...
-
Dostałem 300 g suszonej bazylii, czy da się z tego zrobić np. coś w rodzaju pesto?
Z góry dziękuję za wskazówki
-
bazylia, majeranek i oregano ; ) Jak to hodować?
Kupiłam dzisiaj, zasiałam niestety bez żwirku ;( Dałam samą ziemię.
Jak ma się tym zajmować ?
-
Lolusia dzisiaj poskubała trochę podeschniętej bazylii w doniczce. No i potem zwymiotowała.
Normalna reakcja (może potrzebowała się najeść zieleniny, żeby zwrócić to i owo), czy też może bazylia szkodzi kotom? Różne dziwne rzeczy im szkodzą, więc pomyślałam, że zapytam :)
-
Od razu napiszę,że nasionka były takie jak zwykle, zdjęcie i opis na
opakowaniu nic nie mówi o odmianie. Rok w rok sieję bazylię i udaje się, a
przerób mam ogromny , bo w sezonie zajadam sie sałatka z pomidorami i
mozzarellą. Ta od początku ta tegoroczna moja bazylia była dziwna, bo wydała
mi się za bardzo idąca w górę niż w rozwój listków. Listki są, nawet dałoby
się poskubać trochę i użyć , ale to nie jest typowy aromat bazylii. Podchodzi
mi pod anyżek.
-
wiem ,że wiele osób tutaj używa samodzielnie wyhodowanych ziół.Moja bazylia
juz jest duża,a majeranek zaczyna porastać zielonymi kulkami.Czy zrywać same
listki,czy z łodygami?Jak suszycie te zioła?wieszacie gdzieś na słońcu,w
cieniu, czy raczej delikatny nawiew przed piekarnikiem? jak długo? trzymać
potem w zakręconych słoikach? pokruszyć od razu, czy przed dodaniem do potraw?
-
To ma byc nasz pierwszy wieczór i, jak sie domyslacie, zamówiona
sałatka po prostu MUSI SIE UDAC :)Tyle, ze ja jestem konpletnym
beztalenciem kulinarnym a w zamówieniu mam własnie to: makaron
penne, kurczak i bazylia. Błagam, pomóżcie moi dobrac reszte
składnków!!!!
No i moze jakies poradydotyczące sosu? Tak mi sie wydaje, ze ten
powinien byc na bazie majonezu, ale moze macie lepsze pomysły?
z góry strasznie dziekuję !!!!
-
Nie wiem czy to odpowiednie forum, ale moze forumowicze posiadajacy
swieza bazylie w ogrodzie mi pomoga. Wczoraj po kilku dniach przerwy
w podlewaniu, spowodowanej deszczami zabralam sie za moje rosliny i
zauwazylam, ze cos zjadlo mi bazylie :( Zostaly tylko male listki na
czubku. Na donicy jest oslizgly slad, wiec przypuszczam, ze to
slimak. Znacie jakies sposoby na te cholery?
-
Kochani, posadziłam bazylię w doniczce na parapecie, jest ślicznie zielona i
pachnąca. Nie mam tylko pojęcia jak często ją podlewać (czy lubi wodę?) i czy
lepiej postawić ją w miejscu nasłonecznionym czy zacienionym.
Wielkie dzieki za rady. Jeśli znajdzie się hodowca większej ilości ziółek,
chętnie poczytam też uwagi dotyczące majeranku, tymianku i oregano, które
również chcę posadzić.
Pozdrawiam
-
Bardzo często robię pesto. Używam różnych orzechów, pestek słonecznika, dyni,
suszonych pomidorów, czosnku... Zależnie od nastroju i zapasów. Zielonym
dodatkiem zawsze jest bazylia lub pietruszka.
I moje pytanie: co jeszcze można dodać zamiast tych dwóch rodzajów świeżych ziół?
-
pisałam już to na innym forum,ale tu mnie skierowano..
Dostałam w prezencie doniczki z ziołami,pietruszka,bazylia i oregano i nie
bardzo wiem,do czego stosować.
Nie jadam,niestety,pomidorów,bo podobno do nich pasują zioła..
O ile z pietruszką nie mam problemu raczej,to z tamtymi nie bardzo wiem co
robić..
Bardzo proszę,podpowiedzcie coś ciekawego...
-
czesc,czy nie wiecie jak zakonserwowac na zime bazylie, ktora rosnie mi na
dzialce? Oczywiscie jakos inaczej niz suszyc. Znalazlem rozne przepisy na
pesto, ale pisza tam, ze to malo trwaly sos. Moze go by tak zapasteryzowac?
Bo glutaminianu dodawal nie bede.
pozdrawiam
ps: bazylia na razie jest mala, ale pod koniec lata rozrasta sie okrutnie i
korzystam z niej azdo przymrozkow.
-
Dwa miesiące temu w moim kuchennym ogródku glównie na bazylii, ale
nie tylko, pojawiły się latające białe maleńkie potwory i ich larwy
po spodniej stronie liści. Po bezskutecznej walce (prysznicowanie)
postanowiłam zrobić kwarantannę i wywaliłam wszystkie zioła.
Wydawało sie , że robactwo wyzdychało. Tydzień temu kupiłam bazylię
i właśnie widzę, że małe białe potwory znów są.
Czym to usunąć raz na zawsze (bazylię hoduję do celów spożywczych:))?
-
dostałam reklamowke pomidorow, troche ogorkow. Kupilam peczek bazylii.Prosze
o podpowiedz na szybkoie tanie i samczne danie z ww produktow
Pomozecie???
-
ehm pytanie na pograniczu, ale jak sprawic, zeby ona rosla? po wycieciu
listkow, czy trzeba kupic jakas specjalna bazylie?
nie mam pojecia o ogrodnictwie, przyznam sie szczerze, ale moze jest jakis
sposob, zeby nie musiec wiecznie kupowac nowych roslinek?
dziekuje z gory za rzeczowe odpowiedzi
-
Mam pytanie, w wątkach o pesto znalazłam informacje, ze ludzie sieją sobie
bazylię... Uwielbiam tę przyprawę., kupuję na targu w doniczce i urywam po
listku, ale oszczędznie, bo mi szkoda...
Gdzie kupić nasiona i jak to zasiać zeby wyrosło w naszym, polskim klimacie??
na balkonie czy raczej w domu?