Dodaj do ulubionych

piwa z malych, lokalnych browarow

17.06.08, 20:21
Zakladam nowy watek, ktory dla znacznej czesci forumowiczow moze byc ciekawy.
Moze redakcja sie w to wlaczy? Fajnie by bylo gdyby gdzies na stronie glownej
gazety Poznan bylo to podlinkowane - choc nie wiem czy jest to zgodne z prawem.

GDZIE W POZNANIU MOZNA KUPIC/WYPIC PIWO Z LOKALNYCH BROWAROW, jak na przyklad
Czarnkow, Miloslaw itp.

Wszyscy wiemy jedno - Noteckie jest na Wojska Polskiego w knajpie kolo
akademikow AR. Co dalej?
Obserwuj wątek
    • Gość: lepiej Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.icpnet.pl 17.06.08, 20:23
      lepiej nie pisz...
      czemu ?
      bo natychmiast pojawia sie przedstawiciele browarow, namawiajacy
      usuniecia ze sklepu lokalnych, dajac w zamian "bonusy" typu darmowe
      piwa itd dla sklepikarza

• Gość: marek Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 20:38
      Piwo z lokalnych browarów jest dostępne tam, gdzie je warzą. W
      przeciwnym razie przestają być lokalne. Miałeś logikę w szkole?
      • kazek100 Re: piwa z malych, lokalnych browarow 18.06.08, 17:48
        Bez sensu ta uwaga.

Jest kilka małych browarów w Wielkopolsce lub blisko Wielkopolski.

I o tych mowa. Chętnie bym je kupił w Poznaniu.

Zresztą dlaczego miałbym nie kupić w Poznaniu np. Łomży, któóra
        bardzo lubię?
    • Gość: irrrysek Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.interpress.pl 18.06.08, 13:31
      Poszukaj w sklepach sieci "Piotr i Paweł". Ostatnio widziałam jakieś
      niepastryzowane piwo.
    • Gość: Gall Anonim Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 14:31
      Przyznam, że takie piwa w można kupić w sklepie na ul. Literackiej na wysokości starej pętli autobusu 64. Wczoraj piłem czarną Fortunę a dziś będę się raczyć piwami z Czarnkowa. Przyznam, że jeśli piw nie ma w ciągłej sprzedaży to wystarczy zamówić i następnego dnia już wszystko jest tak jak tego chcę, a bonusem jest też to, że można zamówić dobre wina mołdawskie, krymskie i morawskie. I tylko nie można zamówić piwa grodziskiego, które rozłożył Kulczyk po 700 latach warzenia. Piwo przetrwało zabory i okupację, ale Kulczyka już nie. Aby było "zabawniej" obecnie jest renesans na takie piwo, patrz belgijski Lambic czy Berliner Weissbier.
      • grendelek Re: piwa z malych, lokalnych browarow 24.06.08, 14:29
        Gość portalu: Gall Anonim napisał(a):

> czarną Fortunę

Informuje, iz rzecione piwo nabyc mozna droga zakupu do bezposredniej konsumpcji
        w Stajence Pegaza za cene zaledwie 6 PLN.
        WOW... jak na Batorym!
        • Gość: sylwusia Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 21:49
          czarną fortunkę można również nabyć butelkowaną w sklepie na świerczewie "u łysego"
    • Gość: zGorczyna Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.08, 18:29
      "Zresztą dlaczego miałbym nie kupić w Poznaniu np. Łomży, któóra
      bardzo lubię?"

Lomze to mozesz kupic w hipermarketach, np Real.
      Kiedys byl na Dabrowskeigo sklep z roznymi piwami, nie wiem czy
      jeszcze istnieje (mieli olbrzymie narzuty).
      • Gość: baryła Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.08, 18:57
        Moja kochana Fortuna jest na Batorego w stałej sprzedaży.
      • kazek100 Re: piwa z malych, lokalnych browarow 19.06.08, 09:27
        Gość portalu: zGorczyna napisał(a):

>
        > Lomze to mozesz kupic w hipermarketach, np Real.
        > Kiedys byl na Dabrowskeigo sklep z roznymi piwami, nie wiem czy
        > jeszcze istnieje (mieli olbrzymie narzuty).

dzieki!
        (dotyczy to chyba tylko Reala?)
    • v.i.k.k.a to tera ja:) 18.06.08, 20:29
      Na strzeszynskiej jest hurtownia'fortuny', ale nie wiem dokladnie
      gdzie-znalazlam kiedys info w necie.Jak kupie to Wam powiem:)
      • renepoznan Re: to tera ja:) 18.06.08, 21:57
        v.i.k.k.a napisała:

> Jak kupie to Wam powiem:)

Toś mnie rozczarowała. Dziewczyna z dobrego domu i piwo ciągnie? Oj. Miniony
        okres źle na Ciebie wpłynął. Z kim przystajesz...??????
        :):):):)
        • Gość: Gall Anonim Re: to tera ja:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 22:53
          Kiedyś w pijalni piwa grodziskiego na Kantaka większośś klienteli stanowiły kobiety. Ba! lekarze nawet zalecali picie takiego piwka bo zawierało mało alkoholu, mnóstwo drożdży więc witaminy B. Podawano je albo z sokiem malinowym (tak pijały je kobiety) albo z lemoniadą - jak bawarskiego "radlera". I komu to przeszkadzało?

PS Dla niezorientowanych w temacie mały rys historyczny o jakim piwie piszę: pl.wikipedia.org/wiki/Piwo_grodziskie Ci którzy go nie pili niech żałują!
          • v.i.k.k.a Re: to tera ja:) 19.06.08, 00:41
            piwo z sokiem....fuj:(
        • v.i.k.k.a Re: to tera ja:) 19.06.08, 00:40
          renepoznan napisał:
          >
          > Toś mnie rozczarowała. Dziewczyna z dobrego domu i piwo ciągnie? Oj.
          @@@ od zawsze:)

Miniony
          > okres źle na Ciebie wpłynął.
          @@@ eeee, bylo, minelo, nie ma do czego wracac;)

Z kim przystajesz...??????
          > :):):):)
          @@@ z pijakami;) i w tym miejscu pozdrawiam mojego ulubionego Pijaka;)
        • v.i.k.k.a Re: to tera ja:) 19.06.08, 00:44
          i wino lubie, i tekile z pomaranczami, i piwo bez soku, i mojito, i wodke z
          cola...czego to ja nie lubie;)
    • pani.dyrektor Re: piwa z malych, lokalnych browarow 19.06.08, 12:26
      Ja nie wiem jak dla cenzora ale dla mnie to ten wątek nawołuje do
      alkoholizmu! jestem oburzona-ide sie pomodlić
      • renepoznan Re: piwa z malych, lokalnych browarow 23.06.08, 16:00
        pani.dyrektor napisała:

> Ja nie wiem jak dla cenzora ale dla mnie to ten wątek nawołuje do
        > alkoholizmu! jestem oburzona-ide sie pomodlić

;)
        Nie chcę nic sugerować ale Chrystus zamienił wodę w wino a nie w piwo.
        Choć gdyby żył w cywilizacji jęczmienia i chmielu a nie winorośli, to kto wie?
        :)
        • poika Re: piwa z malych, lokalnych browarow 24.06.08, 13:59
          > ;)
          > Nie chcę nic sugerować ale Chrystus zamienił wodę w wino a nie w piwo.
          > Choć gdyby żył w cywilizacji jęczmienia i chmielu a nie winorośli, to kto wie?
          > :)

wlasnie w zartobliwym tonie podkresliles ograniczenie regionalne syna bozego
          :-)... jak to jeden rysownik podsumowal wspomniany cud: "No bouquet! No age! No
          body... Mon dieu... Who is this cheap plebeian?"
    • grendelek Re: piwa z malych, lokalnych browarow / Chiechanow 19.06.08, 14:05
      Wlasnie... pomieszkujac w stolycy pijalem piwa z browaru w Ciechanowie
      (Ciechan). Na prawde swietne trunki, szczegolnie Miodowe.
      Czy ktos widzial w Poznaniu?
      • drhuckenbush Re: piwa z malych, lokalnych browarow / Chiechano 19.06.08, 23:28
        Piwa z Ciechanowa ani nie pilem, ani nie widzialem.
        Z lokalnych ciekawostek teraz mi sie przypomnial Browar Krotoszyn. Jakies 8 lat
        temu w knajpie kolo Polwiejskiej, zwie sie B-52, mieli je z kija. Calkiem fajne.
        Browar Krotoszyn produkowal tez tzw. chinskie piwa - robione na ryzu. Kiedys
        widzialem wywiad z wlascicielem browaru - dziwil sie, ze piwo ktore od nich
        wychodzi po 2-3 zl za butelke w restauracjach sprzedawane jest jako rarytas i
        kosztuje 10 zl :)
        • poika Re: piwa z malych, lokalnych browarow / Chiechano 24.06.08, 14:01
          tu sie akurat nie ma co dziwic. Polskie piwa np. w Finlandii dochodza do 8-10€ i
          mowa o piwach typu Wojak...
      • Gość: To tyle Re: piwa z malych, lokalnych browarow / Chiechano IP: *.izacom.pl 20.06.08, 08:22
        Piwo z Browaru Ciechanów jest dostępne (zwykle kilka butelek) w Plazie po prawej stronie tuż obok wejścia do P&P - w sklepie ze zdrową żywnością ;)) pzdr
    • Gość: To tyle Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.izacom.pl 20.06.08, 08:16
      Piwa z browarów regionalnych można zakupic np. w Piotrze i Pawle m.in. z Browaru Krajan (nowe zielone pod nazwą irlandzkie), Browaru Fortuna. Jeśli chodzi np. o piwo z jedynego lonanego browaru w Polsce zachodniej tzn. Browaru Witnica podobno jest czasami dostępne w Intermarche. Piwka z Browaru Czarnków były kiedyś dostępne w Chacie P. ale już dawno ich nie wiedziałem a szkoda...a jak ktoś lubi piwko niepasteryzowane to polecam z Browaru Amber piwo "Żywe" mniam ;))
    • Gość: zGorczyna Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.08, 17:01
      >> >
      > Lomze to mozesz kupic w hipermarketach, np Real.
      > Kiedys byl na Dabrowskeigo sklep z roznymi piwami, nie wiem czy
      > jeszcze istnieje (mieli olbrzymie narzuty).

dzieki!
      (dotyczy to chyba tylko Reala?)
      <<

Albo Auchan, nie pamietam.. gdzies byly, kupowalem nawet.

Huckenbush, to juz jest archeologia: B52 nie istnieje OD LAT :)
    • Gość: m_nocny Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.icpnet.pl 21.06.08, 10:32
      Obszar Metropolitalny Poznań Południe jest zaopatrywany w piwo z Czarnkowa przez
      Centralny Magazyn mieszczący się przy ul. Świt, tuż przy skrzyżowaniu z ul.
      Swoboda. W realu jest to mały sklep ogólnospożyczy + lokalny wyszynk.

• drhuckenbush Re: piwa z malych, lokalnych browarow 24.06.08, 13:24
      W Auchan w Swadzimiu - browar Belgia (obecnie juz Kompania Piwowarska).
      "U Agi" w Przezmierowie - browar Fortuna (ostatnio widzialem Czarne i Komes).
    • v.i.k.k.a i nie bedzie Twoj watek najdluzszy! 24.06.08, 14:15
      bo najdluzsze maja byc moje!!!
      :)))
    • Gość: kibic Knajpki z dobrym lokalnym piwem!!! IP: *.poz.zigzag.pl 25.06.08, 13:26
      Dodatkowo moglibyscie polecić jakieś dobre knajpki z lokalnym piwem?
      W centrum - szeroko rozumianym?
      Ale nie chodzi o zakopcone puby - te to wszedzie są.
      Coś bardziej spokojnego.
      • thoramus Re: Knajpki z dobrym lokalnym piwem!!! 26.06.08, 07:45
        Z ciekawymi piwkami mogę polecić lokale:

www.honzik.pl/
        Duzo czeskich piwek (zarówno ciemne jak i jasne) rowniez dobry wybor trunkow od sasiadow zza wschodniej granicy.

www.proletaryat.pl/
        Stare i zawsze dobre piwko z Czarnkowa :)

www.uprzyjaciol.pl/
        Rozszerzyli oferte na piwka ukrainskie, litewskie, ciekawa oferta. Jedyny nie zakopcony pub z wyzej wymienionych, ale ceny od 7 zł, jedynie ciemna Fortuna tańsza.

i na koniec Deja Vu Cafe na Woznej - studencka klasyka pierwszy lokal z Fortuną w Poznaniu, niestety wentylacja tam nie istnieje.

Jeśli gdzieś popełniłem błąd proszę o korektę, na zdrowie! =>
    • cheshire Re: piwa z malych, lokalnych browarow 22.08.08, 11:25
      jest też takie piwo w King Crossie, obok wejścia do Realu po prawej
      stronie sklep ze swojskim jedzeniem.
    • Gość: lynx Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: 217.153.201.* 22.08.08, 11:40
      Wczoraj natknąłem się w PiP na Promienistej na promocję piw czarnkowskich
      połączoną z degustacją. Mieli piwko jasne i ciemne (Eire) - te zdecydowanie
      polecam. Moim zdaniem lepsze od czarnej Fortuny, bo mniej słodkie. Generalnie po
      te piwka warto wpaść do sklepiku-pijalni położonego przy browarze, jeśli ktoś
      akurat przejeżdża przez Czarnków. Piwko świeżutkie, ceny niższe i mają kartony
      20-paki :-)
    • Gość: anonim Re: piwa z malych, lokalnych browarow IP: *.gprs.plus.pl 10.10.08, 22:29
      zobacz ten temat www.garniak.pl/viewtopic.php?f=6&t=4337
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka