Dodaj do ulubionych

Bankomaty z żubrem fiksują

06.08.08, 10:32
Bank który programowo ma klientów w ...
Na Starym Rynku w Poznaniu chciałem podjęć gotówkę z mojego własnego rachunku.
Były czynne dwa okienka ale niestety- w jednym Pani akurat zaczęła sporządzać
jakieś zestawienia i wywiesiła kartkę: Nieczynne. Zapraszam do sąsiedniego
okienka.
W sąsiednim okienku pani stojąca przede mną w kolejce wpłacała utarg. Nie
uwierzycie- 40 minut!!!
Ja rozumiem, że wpłacać utargi trzeba ale skoro to jest tak długa procedura to
dlaczego nie stworzono wydzielonego stanowiska na zapleczu??? Dlaczego-
odpowiedź na wstępie :-)
Zaznacza, że upewniłem się, że w tym dniu załoga tego banku nie prowadziła
żadnej akcji strajkowej.
Obserwuj wątek
    • lukask73 Cała prawda o żubrze 06.08.08, 13:09
      tiny.pl/249Z
    • l.george.l Re: Bankomaty z żubrem fiksują 06.08.08, 13:59
      Co Ty jeszcze robisz w tym banku? Widzę, że jesteś niezwykle rozrzutny i lubisz
      płacić astronomiczne prowizje, a jak widać nie idzie to w parze z jakimś
      szczególnym traktowaniem Ciebie jako klienta. Tylko m-bank, Mój Drogi, nie ma
      lepszej oferty.
      • kiks4 Re: Bankomaty z żubrem fiksują 06.08.08, 19:31
        l.george.l napisał:

> Co Ty jeszcze robisz w tym banku?
        ---
        Masz rację. Dzieci nasze te z nas przekonują do m-banku.
        A przy okazji otworzyłem dzisiaj nowy watek pod tytułem: Kocham bank PKO SA.
        Opisałem w nim traumatyczne przeżycie, gdy w Austrii okazało się, że specjalnie
        na ten cel założony rachunek eurowy wraz z kartą nie są akceptowane przez
        tamtejsze bankomaty. Po prostu w pewnym momencie na wakacjach zostaliśmy bez
        środków. A telefon awaryjny banku był tak obciążony, że dzwoniąc z komórki przez
        dwa dni zapłaciłem niezłą
        kasę tylko po to, żeby sie dowiedzieć że wszystko jest w porządku, Może i było w
        porządku, ale do końca pobytu karta nie była akceptowana.
        Najciekawsze na koniec: watek zniknął, jakby go nigdy nie było. Ktokolwiek
        widział, ktokolwiek wie co stało się z moim wątkiem i dlaczego. Właśnie-
        dlaczego.??? Naprawdę używałem wyłącznie języka literackiego bez wulgaryzmów,
        kolokwializmów i temu podobnych izmów...
        Widocznie Banka PKO SA jest znaczącym reklamodawcą Gazety :-(
        • renepoznan Re: Bankomaty z żubrem fiksują 06.08.08, 19:56
          kiks4 napisał:

> A przy okazji otworzyłem dzisiaj nowy watek pod tytułem: Kocham bank PKO SA.

Czyli Szalony cenzor działa?

Nawiasem mówiąc kiksie- wszystko jest względne. Ja jadąć do zapadłej dziury,
          nauczony doświadczeniem z poprzednich lat, zaopatrzyłem się w gotówkę. Ale - ile
          można wsiąść drobnych? Więć potem wszędzie płaciłem kartą bo nigdzie nie mieli
          mi wydać drobniejszych kwot. Natomiast wszędzie była możliwość płacenia kartą.

Trzeba tylko jeździć z odpowiednią kartą i w odpowiednie rejony. :):)
          • kiks4 Re: Bankomaty z żubrem fiksują 06.08.08, 21:52
            renepoznan napisał:
            Natomiast wszędzie była możliwość płacenia kartą.
            ---
            Toś zapewne nie był w naszym gminnym mieście. Dopiero od paru miesięcy nowo
            otworzony sklep sieci Market Polo wymusił na istniejących sklepikach
            zainstalowanie terminali do kart płatniczych. I to w kilku zaledwie. Minione
            dwadzieścia lat transformacji ustrojowej przeszło tu niemal niezauważone :-))
            A co do rodzaju karty to zaskoczony byłem, że w Austrii w kilku miejscach nie
            akceptowano karty Visa. Tylko uznają Maestro! Dla nas to dziwne bo Visa to
            niemal standard.
            • l.george.l Re: Bankomaty z żubrem fiksują 06.08.08, 22:45
              kiks4 napisał:

[...]
              > A co do rodzaju karty to zaskoczony byłem, że w Austrii w kilku miejscach nie
              akceptowano karty Visa. [...]

Ale której? Płaskiej czy wypukłej?
              • kiks4 Re: Bankomaty z żubrem fiksują 06.08.08, 23:06
                Płaskiej. Do wypukłej zapomniałem PIN i boję się używać, bo nigdy nie wiem, czy
                zażądają podpisu czy każą PIN wklepać :-((
                • l.george.l Re: Bankomaty z żubrem fiksują 06.08.08, 23:14
                  Płaskie nie działają też w GB, ale nie miałem z nimi problemów ani w bankomacie,
                  ani na zakupach w Czechach i na Słowacji.
                  Do wypukłej nigdy nikt ode mnie nie chciał PINu - zawsze podpis. Szczerze
                  powiedziawszy nie wiem nawet, gdzie miałbym go szukać.
                  • kiks4 Re: Bankomaty z żubrem fiksują 07.08.08, 08:29
                    l.george.l napisał:
                    > Do wypukłej nigdy nikt ode mnie nie chciał PINu - zawsze podpis.
                    ---
                    Nie znam się na tym. Wypukłe to chyba relikt z zamierzchłej przeszłości, gdy nie
                    było terminali połączonych on line z serwerem. Rolę serwera spełniał np. kelner,
                    który przy płaceniu rachunku podchodził z maszynką, w którą wkładał naszą kartę
                    a jej wypukłości odciskały się przez kalkę na papierze, stanowiącym potem
                    dokument transakcji. PIN w tej sytuacji byłby bez sensu- skoro nie było
                    połączenia z bankiem :-)
                    • lukask73 Wypukła 07.08.08, 08:35
                      Visa wypukła od wielu lat ma podwójną funkcję: elektroniczną (tak
                      samo jak płaska), gdy jest terminal elektroniczny i mechaniczną, gdy
                      trzeba odbić numer.
                    • Gość: lynx Re: Bankomaty z żubrem fiksują IP: 217.153.201.* 07.08.08, 09:54
                      Zachowano wypukłość dla kart kredytowych i po tym najłatwiej je rozpoznać.
                    • dobrusia_to_ja Może w tej chwili coś się zmieniło, ale karty 07.08.08, 10:35
                      wypukłe są wymagane w hotelach jako zabezpieczenie. Płaskich w ogóle nie
                      przyjmowali.
            • renepoznan Re: Bankomaty z żubrem fiksują 07.08.08, 14:50
              kiks4 napisał:

> renepoznan napisał:
              > Natomiast wszędzie była możliwość płacenia kartą.
              > ---
              > Toś zapewne nie był w naszym gminnym mieście.

Na pewno. To była wieś a nie miasto. Jedyny problem z płatnością miałem w
              najbliższym mieście gdzie usiłowałem kupić mapę. Nie mieli ani terminala ani
              drobnych. :)
        • Gość: gosc Re: Bankomaty z żubrem fiksują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 08:35
          kiks4, twoj watek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=383&w=83061878
          • dobrusia_to_ja Ech, Kiksie:(( 07.08.08, 10:31
            Wyrzucili Cię tam, gdzie pies z kulawą nogą nie zagląda!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka