Dodaj do ulubionych

Centrum bez śmieci i wstydu

12.11.08, 22:06
A ja do znudzenia swoje :) Co z tego, że ulice wysprzątane, nowe chodniki i śmietniki, jak w samym centrum miasta, w drodze ze Starego Rynku do Starego Browaru budy z kurczakami, ciuchami, kebabem itp. na Placu Wiosny Ludów. Czy dla gości konferencji szykuje się jakieś specjalne tunele czy może klapki na oczy? Bo nie zauważyć się tego po prostu nie da. I o niegospodarności miasta właśnie to będzie świadczyć. Że nie wspomnę po raz kolejny o okolicach kościoła św. Marcina i Okrąglaka. Czy straż miejska nie może nękać tych ludzi codziennymi mandatami za nielegalny handel? Bo legalny to on mam nadzieję nie jest.
Gdzie nam do Europy, gdy przy jednej z najstarszych poznańskich świątyń, kościele patrona ulicy stoją budy z kurczakami i stoiska ze sznurowadłami.

A tak na marginesie dodam, że te pospieszne wymiany chodników to też bez sensu np. wymienia się chodnik przed Urzędem Miasta (porządne płyty chodnikowe), ale nie układa się takiej nawierzchni jak przyjęta jest na Starym Mieście (patrz ul. Gołębia) tylko kostkę betonową (!) Nova Granit taką jak na al. Marcinkowskiego i ul. Podgórnej, czyli już ulicach śródmiejskich. A piękne jasne płyty na Św. Marcinie, o których szybkie ułożenie tak walczyła GW już są brudne i szare. Warto było? Wydaje mi się, że najpierw należałoby wymyślić spójną koncepcję nawierzchni w centrum Poznania i potem ją fragmentami realizować, powolutku, ale z zastosowaniem najwyższej klasy materiałów (np. kostka granitowa) tak by miasto poza równymi chodnikami, mogło się też szczycić ich estetyką. Jeśli miasto nie ma wpływu na wielką architekturę, to może choć na tą mała...
Obserwuj wątek
    • jrar Centrum bez śmieci i wstydu 12.11.08, 22:33
      MPK powinno wyremontować przystanki: BAŁTYK, ŚW. MARCIN i PLAC WOLNOŚCI! Są w
      fatalnym stanie!
      • kein_engel Re: Centrum bez śmieci i wstydu 13.11.08, 01:19
        i jeszcze przystanek 'awaryjny' [teraz nieuzywany] na moscie dworcowym.
        zardzeiwałe i powyginane abrierki rpzed glownym wejsciem na targi. ale poruta.
        a radosna tworczosc jesli chodzi o chodniki jest rzeczywsicie fatalna. 3 typy
        płytek kolo siebie i jak to sie ma do naszej porzundnosci?
    • Gość: webek Re: Centrum bez śmieci i wstydu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 08:40
      A co Tobie przeszkadza budka z kurczakami? ;p
      • Gość: ABC Re: Centrum bez śmieci i wstydu IP: 212.126.5.* 13.11.08, 12:03
        Bo nie widzisz deb.lu, że to brud i smród w centrum miasta !
        • Gość: fakir Re: Centrum bez śmieci i wstydu IP: *.173.27.111.tesatnet.pl 14.11.08, 22:17
          On chyba z Wrocławia do nas przyjechał
    • marb195 Oklejone że wstyd. Będą goście, trzeba posprzątać 13.11.08, 12:55
      Główne wejście na MTP jest brudne!
      Szyby tego pawilonu przy moście Dworcowym chyba jeszcze nigdy nie
      były myte - najwyższy czas to zrobić!

Wjazd i wyjazd na parking podziemny pod Kaponierą w opłakanym stanie:
      spróchniałe drewniane barierki, nierówna i dziurawa nawierzchnia
      zjazdów oraz zalegające śmieci przy krawężnikach to widok, który
      przyniesie nam tylko wstyd.

Dziury w nawierzchni asfaltowego chodnika u zbiegu Roosevelta i
      Mostu Teatralnego.

Jak zwykle Most Teatralny obazgrany malowidłami przez wandali-
      graficiarzy.

Most Teatralny - pilnie do wymiany przepalone żarówki w latarniach!

Słupy ogłoszeniowe puchną od naklejanych co rusz, nowych plakatów.
      Nikt nie dba o to aby oderwać stare, nieaktualne plakaty przez co
      słupy robią się coraz bardziej grubsze i grubsze... jak długo?
      Np. słup ogłoszeniowy na Moście Teatralnym.

Wiadukty PST oraz PKP nad ul. Roosevelta oraz Pułaskiego są
      strasznie zaniedbane.
      Chociaż coś tam się już zmienia - jeden wiadukt PKP jest już
      wyremontowany, ale reszta jest straszna, zwłaszcza wiadukt PST,
      który nie dosyć, że jest brzydki, szary i "zarośnięty" brudem to
      jeszcze dodatkowo jego podpory są niechlujnie pooklejane plakatmi.
      W ogóle to miejsce sprawia przygnebiające i odpychające wrażenie a
      było tam kiedyś całkiem inaczej, ponieważ wiadukt ten, po oddaniu
      PST do użytku był pomalowany na ładny i jasny kolor, dzięki czemu to
      miejsce całkiem inaczej wyglądało.
      Niestety wkrótce został przemalowany i tak straszy do dzisiaj.
    • lukask73 Co to za akcja? 13.11.08, 13:28
      Przez całe lata było brudno i Szanownym Władzom, ani Straży to nie
      przeszkadzało, a teraz brud stał się wstydliwy?
    • marizaga Oklejone że wstyd. Będą goście, trzeba posprzątać 13.11.08, 14:41
      po pierwsze poznaniacy z centrum dawno przywykli to zarzyganych i obszczanych
      skwerow, klatek schodowych i smietnikow. Krotko: to na nich wrazenia nie robi
      wiec nie sprzataja. Po drugie: wiekszosc mieszkancow nie posiada wlasnosci
      mieszkan, wiec nie beda sie "wychylac" tzn. zglaszac takich spraw na policje
      itp. Po trzecie - w Poznaniu straz miejska zajmuje sie JEDYNIE zakladaniem
      blokad, czyli odstraszaniem klientow bankow i gosci Starego Rynku, a co jest
      tym glupsze, ze prace taka moglaby wykonac jedna osoba z aparatem cyfrowym...
    • Gość: poznaniak Poznań antyekologiczny IP: *.icpnet.pl 13.11.08, 16:45
      Szczyt klimatyczny? Że niby Polacy żyją ekologicznie? Wystarczy przejść się
      ulicą Lodową by zobaczyć ogromny kubeł na śmieci, z którego wysypują się śmieci
      i w którym jest wszystko. To wstyd żeby przy głównej ulicy - Głogowskiej nie
      było żadnego pojemnika na posortowane śmieci. Mogli by chociaż rozdawać worki na
      makulaturę, szkło czy plastik.
      • Gość: Bywalec Re: Poznań antyekologiczny IP: 83.2.4.* 13.11.08, 17:50
        Niesamowitą "wizytówką" Poznania są toalety na dworcu PKS, od kilku lat na
        niezmiennym poziomie remizy OSP w Pikutowie Dolnym. Już na wejściu odrzuca ostry
        zapach, prawdopodobnie "odświeżaczy". Brak oświetlenia w kabinach, chyba po to,
        aby nie zobaczyć, że nie są po prostu czyste; stare, zniszczone sedesy i deski
        sedesowe, papier toaletowy do pobrania na korytarzu!!! Tak jest już od jakiegoś
        czasu! Ostatnio (niedziela 9 listopada) wracałem autobusem z zagranicy i miałem
        właśnie bardzo wątpliwą przyjemność korzystania z tychże toalet. Za to wszystko
        każą sobie jeszcze płacić 2 złote, podczas gdy np. w pobliżu Brukseli płaciliśmy
        30 eurocentów za NORMALNE WC. Nie wytrzymałem i pozwoliłem sobie na kilka uwag
        krytycznych. W odpowiedzi usłyszałem, że zagranica to zagranica, a tu jest
        Polska. Dodatkowo zgotowano mi niespodziankę wydając mi resztę ze stu złotych w
        bilonie. Pomyślałem, że może zapłacę drobnymi w eurocentach i poprosiłem o zwrot
        banknotu 100zł, ale obsługa stwierdziła, że już nie ma tych pieniędzy. To jest
        Polska właśnie i przykład "poznaniactwa".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka