mkrol282 23.01.09, 08:52 Wpisujcie proszę tematy do przedyskutowania na zebraniu! Każdy wątek w nowym poście, żeby wszystko było widoczne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
queenet Re: ZEBRANIE 23.01.09, 09:55 - niedziałające oświetlenie na Smardzewskiej - kiedy zaczną remont Smardzewskiej (!!!) - awaryjna winda w klatce C (!!!) - awaryjna brama wjazdowa (+kwestia kiedy będzie oddana cala hala garażowa i drugi wyjazd) - wysokość funduszu remontowego-składnik w czynszu do obniżenia. To nowy budynek, na gwarancji, na koncie funduszu musi być (tylko) tyle,żeby wystarczyło na opłacenie roszczeń Spółdzielni Grunwald z tytułu wybudowania chodnika na ich terenie, czyli 6 tys. - zamontowanie luster w hali i przed halą, ponieważ nie widać wyjeżdżających z uliczek samochodów - wyrwane z framugi drzwi miedzy hala a klatka C - zacieki na klatkach - szczegółowe rozpisanie kosztów znajdujących się w comiesięcznych opłatach za miejsce postojowe-co się składa na 25 zł. - kwestia alternatywnego dostawcy internetu Odpowiedz Link Zgłoś
samsamy Re: ZEBRANIE 23.01.09, 10:14 - spisywanie i rozliczanie liczników woda/ogrzewanie co najmniej raz na kwartał - częstsze sprzątanie budynków Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: ZEBRANIE 23.01.09, 10:26 Ja bym dodal temat modernizacji wjazdu do garażu. W kazdym budynku gdzie jest taki wjazd, kostka jest ulozona, tak, ze co ktoras wystaje (2-cm). Powoduje to mniejsze prawdopodbienstwo poslizgu, szczegolnie zimą. Wiem, ze drugi wjazd jest w ten sposob zrobiony. Inna sprawa, ze przydaloby sie zadaszenie, zdaje sobie sprawe, ze to nie mozliwe na calości, ale chociaz przy koncu, gdzie wysokośc jest wystarczajaca. - zamykanie drzwi miedzy klatkami, a garażem na klucz (może uciążliwe, ale w innych budynkach praktykowane i chwalone. Odpowiedz Link Zgłoś
queenet opinia 23.01.09, 13:33 Jeśli chodzi o modernizację wjazdu aby było bezpieczniej-jestem jak najbardziej za. Jeśli chodzi o zadaszenie- pomysł do rozważenia, ale większość mieszkańców wspólnoty musiałaby się zgodzić, po zapoznaniu z kosztami oraz projektem. We wspólnocie w której mam drugie mieszkanie Zarząd wybudował „daszki” bez wiedzy mieszkańców, nie dość że za wygórowaną cenę to strasznie brzydkie. Zadaszenie za bardzo ingeruje w estetykę całego budynku, moim zdaniem zmiana czegokolwiek w tym względzie wymaga przygotowania uchwały. Natomiast na zamykanie drzwi na klucz miedzy hala a garażem zgody być nie może, ponieważ jest to wyjście ewakuacyjne. Pożar może odciąć każdą z obecnie dostępnych dróg ucieczki, dlatego potrzebna jest alternatywna. Są to drzwi przeciwpożarowe (zatrzymają ogień przez 2 godziny), mają być zamknięte, ale nigdy nie na klucz. Jeśli chodzi o zamykanie tych drzwi w celu odcięcia złodziejom drogi z hali garażowej do mieszkań, to obawiam się, że to żadne zabezpieczenie. Równie dobrze złodziej może zadzwonić i powiedzieć, że jest sąsiadem i zapomniał klucza, albo jego domofon nie działa i czy można otworzyć. Większość osób wtedy otwiera,niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: ZEBRANIE 26.01.09, 10:07 Poza tym co napisaliście dodam od siebie: 1. Wentylacja na klatkach schodowych - już nikt nie pamięta ale latem było nie do wytrzymania (PWD miało to zrobić ale teraz już też zapomnieli). 2. Tabliczki ZAKAZ PALENIA na klatkach - na mojej klatce cały czas śmierdzi papierochami ale nie można egzekwować zakazu, skoro go nie ma! 3. Podniesienie podjazdu przed środkową klatką niskiego budynku - cały czas stoii tam woda. 4. Wyjaśnienie obowiązków ciecia, za którego płacimy duże pieniądze, a klatki brudne (co mnie obchodzi że jest błoto) i śnieg na chodnikach! 5. Tutaj pewnie powtórze po queenet: oświatlenie (wątek poruszałem już na forum), koszty hali, lustra w hali garażowej no i zakaz postoju w ciągach komunikacyjnych hali garażowej! Czy mam na zebranie zaprosić przedstawiciela INEII?? Mam z nim kontakt a on deklaruje możliwość zjawienia się na zebraniu?? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekk74 Re: ZEBRANIE 26.01.09, 22:23 Witam. Czego mi brakuje w naszym bloku ? Może tylko mi, ale może nie tylko mi . A więc : 1.KONTAKT na korytarzu do światła - wygląda tak samo jak kontakt do drzwi wejściowych czyli jest bez podświetlenia. Przez łatwo o pomyłkę i nocne budzenie. 2.STÓPKA przy drzwiach nr 2 prowadzących do klatki schodowej. Przy drzwiach głównych jest taka a przy drugich brak. Mamy częste wnoszenie róznych rzeczy do mieszkań i drzwi nr 2 są podpierane cegłą lub ulegają obtarciu. Koszt takiej stópki to kilka lub kilkanaście złotych. 3.DODATKOWE OZNACZNIE KLATKI - mamy numery klatek 20, 22 - podając znajomym nr naszej klatki muszą oni odwiedzić każdy domofon, aby trafić pod właściwą klatkę. Przadałoby się oznaczenie - wyraźny dodatkowy napis, np. 20A, 20B, etc 4.SPRZĄTANIE - o tym już pisaliście. Klatki są niedomyte, ale też np. klamki drzwi od prowadzące do hali garażowej chyba niegdy nie były myte. Wieczny kurz. Tak samo parapety okien na klatce - smuga kurzu. To tyle. Inne Wasze uwagi podzielam. Ogólnie Smardzewska to fajna okolica :). Odpowiedz Link Zgłoś
basia_kazmierczak Re: ZEBRANIE 27.01.09, 10:48 Podpisuje się pod listą dotychczas wypisanych tematów. Dorzucam następujące sprawy: 1. Bałaganu przy śmietniku - to coś okropnego!! 2. Poprawa przepływu informacji pomiędzy ADM a Wspólnotą (jakaś lista mailingowa lub cuś..)Ostatnio P. Liliana powiedziała mi, że gdyby miała wysyłac do wszystkich mieszkańców maila to zajęłoby jej to mnóstwo czasu (btw. to porażający brak podstawowych kompetencji informatycznych i organizacji czasu pracu..!!!) Przypominam, że wielu właścicieli nie mieszka jeszcze w mieszkaniach i nie ma możliwość czytania wszystkich ogłoszeń na tablicy na klatkach. Proponuje wysłać listę tematów najpóźniej jutro do 12:00 do Liliany, co by nie mogła na spotkaniu powiedzieć, że nie potrafi odpowiedzieć na któreś pytanie bo nie ma jakiś danych.. Pozdrawiam, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
queenet rozliczenie CO 27.01.09, 21:16 Jeszcze jedna sprawa mi się nasunęła, pisałam do P. Liliany w zeszłym tyg,ale do tej pory nie mam odpowiedzi. Celem rozliczenia mediów-CO i wody-ADM zrobiło pewne założenia tak,abyśmy mogli w czynszu opłacać zaliczki na ten cel.Poprosiłam więc o swoje bardzo wstępne rozliczenie wg przyjętej przez nich metody.Ile mnie kosztowało CO dla mojego mieszkania a ile dla tzw. części wspólnych itp. Zanim zagłosuję za regulaminem (mamy to zrobić w czwartek), chciałabym wiedzieć, jak wyszło rozliczenie. Czy Wy nie chcielibyście go poznać?? Na moje pytanie zadane w rozmowie tel. ,przed wysłaniem maila z zapytaniem, p.Liliana odpowiedziała,że wszystkiego się dowiem na zebraniu. No trudno, najwyżej się wstrzymam w czwartek od głosu i dostarczę go później,w formie pisemnej. Uchwała pewnie nie przejdzie na spotkaniu, bo wątpię,żeby zebrała się dostateczna ilość głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: rozliczenie CO 27.01.09, 22:00 Ja tez chcialem poznac jak to wyszlo w rzeczywistości i dostalem podobna odpowiedz. Czuje jakis dziwny interes w zatajaniu tej informacji! Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: rozliczenie CO 27.01.09, 23:22 1.Dopisuje sprawe OCHRONY !! 2.Również sprawę ZARZADU WSPÓLNOTY chciałem poruszyć! Odpowiedz Link Zgłoś
cookie26 Re: ZEBRANIE 28.01.09, 08:40 1. Koszt zatrudnienia Ochrony 2. Koszt monitoringu 3. Sprzątanie klatek - powinno być częstsze i dokładniejsze! 4. Wywóz śmieci 5. Tabliczki - na drzwi od klatki w hali garażowej pt "proszę o zamykanie drzwi" - bo jak narazie jest świetny napis markerem cytuje "zamykać drzwi wieśniaki" 6. Zwrócenie uwagi na szybszą interwencje ze strony ADM w przypadkach awarii: brama, przepalone żarówki lub ich brak itp... Odpowiedz Link Zgłoś
basia_kazmierczak Re: ZEBRANIE 28.01.09, 15:18 Wysłałam do P. Liliany maila z listą tematów do poruszenia na jutrzejszym spotkaniu. Poniżej lista (będą miała ja na spotkaniu co by nic nie umknęło): I spotkanie Wspólnoty Mieszkaniowej budynków przy. Ul. Smardzewskiej 20 i 22 – zgłoszone tematy przez mieszkańców. 1. Wysokość funduszu remontowego-składnik w czynszu do obniżenia. To nowy budynek, na gwarancji, na koncie funduszu musi być (tylko) tyle, żeby wystarczyło na opłacenie roszczeń Spółdzielni Grunwald z tytułu wybudowania chodnika na ich terenie, czyli 6 tys. 2. Rozliczenie CO i wody na mieszkanie (Od daty zakupu mieszkania). 3. szczegółowe rozpisanie kosztów znajdujących się w comiesięcznych opłatach za miejsce postojowe-co się składa na 25 zł. 4. niedziałające oświetlenie na Smardzewskiej 5. Wyjaśnienie obowiązków osoby sprzątającej budynek, za którą płacimy duże pieniądze, a klatki brudne (co mnie obchodzi że jest błoto) i śnieg na chodnikach! 6. Wywóz śmieci 7. kiedy zaczną remont Smardzewskiej (!!!) 8. awaryjna winda w klatce C i D (!!!) 9. awaryjna brama wjazdowa (+kwestia kiedy będzie oddana cala hala garażowa i drugi wyjazd) 10. zamontowanie luster w hali i przed halą, ponieważ nie widać wyjeżdżających z uliczek samochodów 11. Koszt zatrudnienia Ochrony 12. Koszt monitoringu 13. wyrwane z framugi drzwi miedzy hala a klatka C 14. zacieki na klatkach 15. kwestia alternatywnego dostawcy Internetu 16. spisywanie i rozliczanie liczników woda/ogrzewanie co najmniej raz na kwartał 17. modernizacja wjazdu do garażu. W każdym budynku gdzie jest taki wjazd, kostka jest ułożoną, tak, ze co któraś wystaje (2-cm). Powoduje to mniejsze prawdopodobieństwo poślizgu, szczególnie zimą. Wiem, ze drugi wjazd jest w ten sposób zrobiony. Inna sprawa, ze przydałoby się zadaszenie, zdaje sobie sprawe, ze to nie możliwe na całości, ale chociaż przy końcu, gdzie wysokość jest wystarczającą. 18. zamykanie drzwi miedzy klatkami, a garażem na klucz (może uciążliwe, ale w innych budynkach praktykowane i chwalone. 19. Wentylacja na klatkach schodowych - już nikt nie pamięta ale latem było nie do wytrzymania (PWD miało to zrobić ale teraz już też zapomnieli). 20. Tabliczki ZAKAZ PALENIA na klatkach - nie można egzekwować zakazu, skoro go nie ma! 21. Podniesienie podjazdu przed środkową klatką niskiego budynku - cały czas stoi tam woda. 22. koszty hali, lustra w hali garażowej no i zakaz postoju w ciągach komunikacyjnych hali garażowej! 23. KONTAKT na korytarzu do światła - wygląda tak samo jak kontakt do drzwi wejściowych czyli jest bez podświetlenia. Przez łatwo o pomyłkę i nocne budzenie. 24. STÓPKA przy drzwiach nr 2 prowadzących do klatki schodowej. Przy drzwiach głównych jest taka a przy drugich brak. Mamy częste wnoszenie róznych rzeczy do mieszkań i drzwi nr 2 są podpierane cegłą lub ulegają obtarciu. Koszt takiej stópki to kilka lub kilkanaście złotych. 25. DODATKOWE OZNACZNIE KLATKI - mamy numery klatek 20, 22 - podając znajomym nr naszej klatki muszą oni odwiedzić każdy domofon, aby trafić pod właściwą klatkę. Przydałoby się oznaczenie - wyraźny dodatkowy napis, np. 20A, 20B, etc 26. Tabliczki - na drzwi od klatki w hali garażowej pt "proszę o zamykanie drzwi" - bo jak narazie jest świetny napis markerem cytuje "zamykać drzwi wieśniaki" 27. Zwrócenie uwagi na szybszą interwencje ze strony ADM w przypadkach awarii: brama, przepalone żarówki lub ich brak itp... Pzdr, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
korcik76 Re: ZEBRANIE 28.01.09, 21:18 i jeszcze 28. czujki p/poż w hali garażowej ( na zebraniu powiem co z nimi nie tak) 29. drzwi wejściowe do klatek nie domykające się (bynajmniej blok 20 ostatnia klatka) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia_kazmierczak Re: ZEBRANIE 29.01.09, 11:04 Poniżej odpowiedź Pani Liliany: Pani Barbaro, część tematów z listy zostały już wcześniej zgłoszone przez mieszkanców, tak więc zostały już przygotowane przeze mnie do omówienia. Postaram się również przygotować pozostałe kwestie, jednak ze względu na krótki okres czasu pozostały do naszego zebrania, mogę nie zdążyć ze sporządzeniem odpowiednich informacji. Pozdrawiam, Liliana Błaszczyk Specjalista d/s administrowania nieruchomo�ciami Odpowiedz Link Zgłoś
basia_kazmierczak Re: ZEBRANIE 29.01.09, 11:11 Ale mnie ona irytuje!!! Poniżej cd. mojej korespondencji z P. Lilianą. Pani Liliano, do końca dnia Pani pracy jest bardzo dużo czasu. Na pewno uda się Pani go tak zorganizować, aby móc przygotować odpowiedni materiał. Większość kwestii nie wymaga żadnego przygotowania z Pani strony - zostały podane tylko dla informacji, aby nie poczuła się Pani zaskoczona dyskusji. W sumie tylko 3 punkty wymagają Pani pracy (za którą nota bene płacimy!!!): 1.Wysokość funduszu remontowego-składnik w czynszu do obniżenia. To nowy budynek, na gwarancji, na koncie funduszu musi być (tylko) tyle, żeby wystarczyło na opłacenie roszczeń Spółdzielni Grunwald z tytułu wybudowania chodnika na ich terenie, czyli 6 tys. 2. Rozliczenie CO i wody na mieszkanie (Od daty zakupu mieszkania). 3.szczegółowe rozpisanie kosztów znajdujących się w comiesięcznych opłatach za miejsce postojowe-co się składa na 25 zł. To podstawowe informacje,które Administrator powinien update`ować na bieżąco w własnych raportach. Do godz. 19:00 (nawet 16:00 jeśli mowa o Pani godzinach pracy) jest bardzo dużo czasu.. Z resztą temat finansów jest tematem nr 1 chyba na każdym spotkaniu Wspólnoty, tym bardziej w przypadku budynków na Smardzewskiej, w których czynsz jest dużo wyższy w porównaniu z innymi nowymi blokami i nieproporcjonalny do jakości usług Administracji oraz dewelopera. Temat zawyżonych składek wielokrotnie był zgłaszany telefonicznie i osobiście przez mieszkańców. Z poważaniem, Barbara Kaźmierczak Odpowiedz Link Zgłoś
saint0 Re: ZEBRANIE 02.02.09, 13:04 Czy zebranie się odbyło? jakie wrażenia? coś się udało ustalić? Odpowiedz Link Zgłoś