Dodaj do ulubionych

Szlag go trafił i... ochronił swoje dane

18.02.09, 21:42
Szlag mnie trafił, gdy dostałem z parafii kościoła rzymsko - katolickiego w
Poznaniu na Os. St. Żegrze życzenia w związku z 25 rocznicą ślubu. I nie o to
chodzi, że od 5 lat jestem rozwiedziony. Chodzi o to, że nigdy nie miałem
żadnego kontaktu z tą parafią. Nigdy nie przyjmowałem księdza po kolędzie -
mimo tego, że co roku nachalnie nagabują mnie informacją, że ksiądz będzie
chodził po kolędzie a w tym dniu zaglądają do mnie chłopcy - ministranci z
zapytaniem, czy przyjmę księdza. Zawsze odpowiadam, że nie życzę sobie wizyty
klechy w moim domu.
W jaki sposób mogę się pozbyć nachalności klechów, którzy usiłują wyłudzić
pieniądze? W jaki sposób spowodować, by nie prowadzili kartoteki mojego
mieszkania? Poradźcie.
Opax
Obserwuj wątek
    • Gość: don Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.icpnet.pl 18.02.09, 21:50
      Wypisz się z kościoła (akt apostazji), to usuną twoje dane
      • Gość: koles Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.izacom.pl 18.02.09, 22:15
        Wlasnie wypisz sie i skoml na forach
        wy niby ateisci zawsze skamlecie ale jak trzeba sie wypisac to wam nagle sie
        odechciewa abo moze jeszcze trzeba bedzie kleche na pogrzeb zawolac to po co?!
        trzeba sie na cos zdecydowac a nie skomlec!
        tez jestem ateista ale denerwuje mnie wlasnie takie pozowanie na ateiste!
        Wypisz sie i masz spokoj no chyba ze sie boisz ze cie w tej parafii w ktorej
        nigdy nie byles wyczytaja na mszy ze sie wreszcie skutecznie wypisales? co jak
        to jest??? hmm?
        • Gość: sickie Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.karolin.pl 19.02.09, 14:41
          wypisać się można... i nie trzeba księdza na pogrzebie... wierzyć można dalej...
          ale bez tego całego rycia łba... bycie człowiekiem to nieco więcej niż tylko
          katolikiem... kościół katolicki to taka sama sekta jak inne tylko, że większa,
          dobrze zorganizowana i posiadająca swoje wpływy wszędzie... może by tak podatki
          zaczęła odprowadzać, może nie było by tak modnego dziś kryzysu
          • Gość: antykler Wypiasać to się można jak się zapisało! A ty się IP: *.jmdi.pl 19.02.09, 21:19
            nie zapisałes podobnie jak ja. Ktoś cię wpisał bez pytania. Więc jak chcesz
            zrezygnować to lepsze by było złożenie skargi to Inspektora wymienionego w
            artykule, bo instytucja prywatna jaka jest kościół nie ma prawa dysponować
            twoimi danymi bez twojej pisemnej zgody. A jej najpewniej nie ma!.
            • nikodem_73 Re: Wypiasać to się można jak się zapisało! A ty 19.02.09, 22:03
              Polecam lekturę ustawy - związków wyznaniowych (jakim jest kk) to prawo nie
              obowiązuje.
        • Gość: katolik Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.elektrosat.pl 19.02.09, 20:30
          > Wlasnie wypisz sie i skoml na forach
          > wy niby ateisci zawsze skamlecie ale jak trzeba sie wypisac to wam nagle sie
          > odechciewa abo moze jeszcze trzeba bedzie kleche na pogrzeb zawolac to po co?!
          > trzeba sie na cos zdecydowac a nie skomlec!

Brawo, brawo, brawo!
      • Gość: Opax Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 17:40
        Nigdy się do tego kościoła (ani żadnego innego) nie zapisywałem.
        • Gość: the bil Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.ver.airbites.pl 19.02.09, 19:41
          Gość portalu: Opax napisał(a):

> Nigdy się do tego kościoła (ani żadnego innego) nie zapisywałem.
          może rodzice Cie zapisali gdy byli z Tobą do chrztu
        • Gość: rus Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.190-31-88.telecom.net.ar 19.02.09, 22:05
          Jesli byl pan ochrzczony, to nalezy pan formalnie do kosciola. Chrzest to akt
          przystapienia do dabnego kosciola.
          Pisze pan rowniez, ze zawarl zwiazek malzenski w kosciele katolickim.
          A wiec sam pan dal swoje dane temu kosciolowi.
    • l.george.l Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane 18.02.09, 22:56
      Dlaczego mój adres mailowy ma ochronę prawną a numer telefonu i guzik od
      domofonu nie? Czy ktoś mi to wytłumaczy? Na skrzynkę mailową prawie każdego dnia
      otrzymuję zapytania, czy zgodnie z ustawą, paragrafem itd. wyrażam zgodę na
      otrzymanie oferty dotyczącej tego a tamtego. Wystarczy kliknąć delete i po
      sprawie. Natomiast naciągacze od kołder wełnianych i cudownych medykamentów
      dzwonią i nie pytając o zgodę na przedstawienie reklamy zapraszają na
      prezentacje. Jakiś czas temu zamówiłem identyfikację numeru i teraz nie odbieram
      telefonu, gdy wyświetla się informacja "numer zastrzeżony" (to ci od kołder),
      albo kierunkowy 62 - to Instytut Medycyny jakiejś tam. Nie wydaje się Wam, że
      przydałaby się ustawa zakazująca telemarketingu? I jeszcze druga - zakazująca
      dzwonienia do drzwi. Ja mam ochotę zabić jak mi ktoś dzwoni z akwizycją.
      • lukask73 Chcę zabić 19.02.09, 10:09
        > Ja mam ochotę zabić jak mi ktoś dzwoni z akwizycją

Dżordżu, przecież nienawiść to takie katolickie uczucie...
        Zdrowe, ale należące do obcej kultury.
        Unikaj.
      • Gość: hgw Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: 91.198.186.* 19.02.09, 11:18
        l.george.l napisał:

> Nie wydaje się Wam, że przydałaby się ustawa zakazująca
        > dzwonienia do drzwi.

No pewno. Za pukanie 3 lata, za dzwonienie 5. Wejście na klatkę
        schodową traktować jako usiłowanie, a pojawienie się na osiedlu jako
        przygotowanie do popełnienia przestępstwa.
        • l.george.l Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane 19.02.09, 18:23
          Gość portalu: hgw napisał(a):

[...]
          > No pewno. Za pukanie 3 lata, za dzwonienie 5.
          [...]

A ile jest za przysłanie oferty na maila bez wyrażenia zgody adresata? Ja wiem,
          że mój postulat może śmieszyć, ale nie rozumiem, dlaczego mój mail jest prawnie
          chroniony, a guzik od domofonu nie.

• Gość: usmiech Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.icpnet.pl 19.02.09, 18:52
            jedyne co moze smieszyc to fakt razacego zaniedbania w zapisach prawnych, co do
            karania tego samego postepku przy wykorzystaniu roznej technologii.
            nie mozna poprostu zdefiniowac ze reklamowanie czegos bezposrednio do kogos jest
            be, bez okreslania techniki za pomoca ktorej be jest be, albo jest aja aja
          • Gość: R Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.02.09, 22:09
            l.george.l napisał:

> Gość portalu: hgw napisał(a):
            >
            > [...]
            > > No pewno. Za pukanie 3 lata, za dzwonienie 5.
            > [...]
            >
            > A ile jest za przysłanie oferty na maila bez wyrażenia zgody
            adresata? Ja wiem,
            > że mój postulat może śmieszyć, ale nie rozumiem, dlaczego mój mail
            jest prawnie
            > chroniony, a guzik od domofonu nie.
            >

Guzik od domofonu jest tak samo chroniony jak e-mail.
            Pytasz kto i jak nie masz ochoty, to nie otwierasz.

Dodatkowo jak nie mam ochoty nikogo wpuszczać, to wyciszam bramofon.
    • Gość: gość...1 Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.echostar.pl 18.02.09, 23:35
      zawsze możesz się spakować i wyprowadzić np. do Pakistanu. Tam masz
      gwarancje , że nie będzie cie nachodzić "klecha który usiłuje
      wyłudzić pieniądze"
      spadaj... PA PA
      • jola_z_dywit_2006a Lepiej bedzie jak ty wyprowadzisz sie do Watykanu. 19.02.09, 19:21
        Gość portalu: gość...1 napisał(a):

> zawsze możesz się spakować i wyprowadzić np. do Pakistanu. Tam masz
        > gwarancje , że nie będzie cie nachodzić "klecha który usiłuje
        > wyłudzić pieniądze"
        > spadaj... PA PA
    • Gość: mm Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.icpnet.pl 18.02.09, 23:47
      coś z tej samej półki:
      www.rp.pl/artykul/4,265364_Trudno_tworzyc_ksiazke_telefoniczna_abonentow.html

• dobrusia_to_ja Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane 19.02.09, 00:06
      Nikt Cię nie zmusza do płacenia. To nie jest obowiązek.
    • Gość: rocca Citi, nie City! IP: 195.94.212.* 19.02.09, 08:57
      Po pierwsze nie City tylko Citi. Poza tym zmieniali jakiś czas temu nazwe na
      Citi Handlowy. Dziennikarze Wyborczej czytajcie czasem nazwy banków, firm
      instytucji, bo popełniacie śmieszen błędy. A juz w nazwie produktu banku nazwa
      jest użyta prawidłowo, Citi... Ręce załamać nad wami, gdzie rzetelność
      dziennikarska?
      Poza tym to miałam identyczną sytuację. Tez telefon w Plusie, program 5Plus i
      telefony z Citi w stylu: "Kup Pan cegłe", z tą różnica, że była Pani i miała
      kupic karte kredytową. Nie kupiłam. Co do niechęci instytucji jednej i drugiej w
      usuwaniu danych - wcale sie temu nie dziwie, bo jesli dowie sie o tym masa
      społeczna to sie znienacka wszyscy wypiszą i nie będzie do kogo dzwonić
      sprzedawcom. Ale ostatnio do mnie nie dzwonią, najprawdopodobniej zorientowali
      sie ze za mało zarabiam i w kryzysie nie mogę być ich klientem ;) może to i lepiej?
    • jola_z_dywit_2006a A za co bierze pieniadze RPO,Kochanowski ? 19.02.09, 19:13

Pogonic PiSdzi... w PiS..
    • Gość: jolanta Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: 82.139.19.* 19.02.09, 19:46
      Obrzydliwie piszesz. Wziąłeś ślub kościelny i jesteś wobec kożcioła
      żonatym facetem. Czy tego chcesz czy nie. Tak trzeba to traktować.
      Trzeba było zawrzeć tylko umowę handlową i miałbyś spokój. A jak
      przychodzą do ciebie ministranci to im grzecznie odpowiedz, to
      młodzi ludzie i uczą się kultury.
    • Gość: ajapowiem Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 19:49
      Masz człowieku problem,że niech to licho,miej pretensje do rodziców,ze cię
      ochrzcili!
    • Gość: z Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: 95.108.53.* 19.02.09, 20:04
      opax napisał:

> Szlag mnie trafił, gdy dostałem z parafii kościoła rzymsko - katolickiego w
      > Poznaniu na Os. St. Żegrze życzenia w związku z 25 rocznicą ślubu.

A po coś brał ślub kościelny? Miej pretensje tylko do siebie. Ale nie martw się
      za bardzo. Przyda się to jak będą cię chowali.
    • miroo Szlag go trafił i...Citi a nie City... 19.02.09, 20:49
      co za błąd.. szkolny...
    • Gość: Inka Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.icpnet.pl 19.02.09, 22:07
      Księża zbyt łatwo dają śluby.
      A potem taki debil ma pretensje.

Kazał ci ktoś brać ślub kościelny? Zmusili do podpisu na akcie ślubu?
      • Gość: prostychłop Re: Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.gl.digi.pl 19.02.09, 23:37
        A kto Ci powiedział, że to był ślub kościelny???? A potem taki
        debil ma pretansje, że się zniego - wszystkowirdzącego - śmieją...
    • Gość: gosc Szlag go trafił i... ochronił swoje dane IP: *.chello.pl 19.02.09, 22:17
      citi bank handlowy ...nie citY!!!... kiedy wreszcie dziennikarze
      zaczna poprawnie pisac nazwy instutucji ??/
    • adam81w Szlag go trafił i... ochronił swoje dane 20.02.09, 01:32
      Brawo dla tego Pana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka