schubladendenkender 10.03.09, 21:41 Próba tej ankiety pewnie nie przekraczała 10 osób :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mav Re: Cegielski chwali się Pumą. Czy słusznie? IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 09:34 Jestem ciekaw co może powiedzieć pasażer o nowym tramwaju, którego trudno spotkać na trasie. Po prostu ta ankieta jest bezsensu. Po tylu latach można by zadać takie pytanie oceniające Tatrę, ciekawe co by ludzie powiedzieli, pamiętając że ten model był i jest autorem wielu wstrzymań, a przez to spóźnień i niejednego butowanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Cegielski chwali się Pumą. Czy słusznie? IP: *.volkswagen.de 11.03.09, 11:52 Niech ich dopuszczą. Potem odpadną i bedzie ok (choc i tak pewnie złożą protest) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Pumie mówimy NIE IP: *.spray.net.pl 11.03.09, 12:02 Puma nie jest w pelni niskopodlogowa, FPS nie ma doświadczenia w dostawach Pumy do innych miast, ma doświadczenia z Tatrami które nam się do dziś czkawka odbiją. Przetarg musi wygrać Solaris, bo to daje gwarancje ze wydane bejmy zostaną w regionie, zarowno w formie podatków jak i potencjalnych inwestycji firmy. HCP-FPS to firma skarbu panstwa czyli o finansach dla niej decyduje sie w Warszawie, a na to każdy Poznaniak ma alergię. Ponadto Solaris wygrał przetarg dla Szczecina, co też jest istotnym faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pumie mówimy NIE 11.03.09, 12:07 ot GŁOS FACHOWCA:):):) PS fachowca od dojenia z majątku dziadków:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Re: Pumie mówimy NIE 11.03.09, 14:13 przestań zrzędzić marudo i zajmij się swoimi sprawami, w Twoim wieku nerwy spowodowane pisaniem na forum nie robią dobrze na zdrowie którego Ci szczerze życzę. Życzyłbym jeszcze rozumu, ale to jest zbyt piękne żeby moglo być prawdziwe. W Twoim przypadku na rozum jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Wciąż uważam, że miasto ma nieformalne zobowiązani IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 15:25 wobec swojego biznesu. FPS jest spółką z o.o. i żadna Warszawa nie ma z tym nic wspólnego. Cały Cegielski to firmy, które są w trudnej sytuacji, gdyż mają mały kapitał, przeciętne, ale rozwijające się R&D, dość sensowne związki zawodowe, ale mało własnych rozwiązań, w większości bazując na licencjach. Jeśli FPS uda się stworzyć produkt konkurencyjny technicznie, a nie tylko cenowo, to miasto ma pewne obowiązki. Jeśli wszystkie polskie miasta stawiają warunek doświadczenia, to gdzie mają to doświadczenie zdobyć dwie poznańskie firmy? Tak jak pisałem miesiąc temu - szkoda, że z przetargu nie zostało wyłączonych 10 sztuk, które powinny zostać wystawione bez wymogu doświadczenia, tak by Solaris i FPS miały szansę zrobić po 5 sztuk, a ceny i warunki musiałyby być konkurencyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Wciąż uważam, że miasto ma nieformalne zobowi IP: *.spray.net.pl 11.03.09, 15:42 Ale Solaris jest w przetargu i ma szanse na zwycięstwo tak jak w Szczecinie (o ile nie będzie protestów). Wówczas calość kasy idzie do Solarisa i zostaje u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pumie mówimy NIE 11.03.09, 19:26 ale nerwowy fachowiec a zdrowie? Nie narzekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pnań Re: Pumie mówimy NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 20:31 FPS przynajmnmiej jakiekolwiek tramwaje budowało, nawet poza tymi Tatrami, w przeciwieństwie do Solarisa... Jakby się okazało ,że produkt Solarisa to kupa złomu po pierwszych testach w szczecinie, to dopiero będa jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Pumie mówimy NIE 11.03.09, 22:17 Gość portalu: pnań napisał(a): > FPS przynajmnmiej jakiekolwiek tramwaje budowało, nawet poza tymi Tatrami, Oświeć nas, jakie poza Tatrami, których 'poznańskich' było jedynie pięć. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Pumie mówimy NIE 12.03.09, 08:59 Ja oświecę, bo jeżdżę nimi u siebie: 123N. 30 wagonów. Wysokie niestety. O Pumach nic nie powiem, bo nie jechałem, nie miałem okazji i pewnie mieć nie będę. Ale 123N sprawują się dobrze i to chyba ostatni w takiej części polski tramwaj (polskie silniki, wózki, napęd..). Ruszają z miejsca lepiej niż tak chwalone Pesy. Zobaczymy, jak sobie z tym poradzi Solaris. w pełni niskopodłogowy tramwaj to jednak duże wyzwanie jak na firmę, która kontaktu z tymi pojazdami wcześniej za dużego nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Pumie mówimy NIE 12.03.09, 09:28 1. 123N są wysokopodłogowe, a to całkiem inna bajka, 2. 123N są wariacją na temat 105N (co zresztą widać już na pierwszy rzut oka), a to już zabytek - nawet jeden z takich 105N (odrestaurowany w pierwotnym stanie) jest tak w Poznaniu oficjalnie traktowany, > Zobaczymy, jak sobie z tym poradzi Solaris. w pełni niskopodłogowy tramwaj to j > ednak duże wyzwanie jak na firmę, która kontaktu z tymi pojazdami wcześniej za > dużego nie miała. Mylisz się - współpraca z Bombardierem (dla Krakowa) pozwoliła zyskać potrzebne doświadczenie. Solaris Bus&Coach idzie prostym śladem produkcji autobusów niskopodłogowych, które wyrastając na korzeniach MAN'a wygrywają w przetargach i eksploatacji ze swoimi protoplastami. Okazało się, że nazwisko Olszewski może być synonimem rzetelności, systematycznej pracy i gospodarności - po wykupieniu udziału banków firma jest obecnie rodzinna. Tej systematyczności i konsekwencji brak FPS, która miota się między tramwajami (których 'de facto' skonstruować nie potrafi), wagonami pasażerskimi (którymi powinna się zająć) i lokomotywami (do których POWINNA) wrócić, bowiem tabor kolejowy wkrótce będzie nadawać się na złom (90% lokomotyw elektrycznych jest konstrukcją sprzed półwiecza!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Pumie mówimy NIE 12.03.09, 09:33 przewoz_pw napisał: > O Pumach nic nie powiem, bo nie jechałem, nie miałem okazji i pewnie mieć nie b > ędę. Puma jest jedna i niepowtarzalna - prototyp, który w pełni wysokopodłogowy nie jest i 70% czasu możliwej eksploatacji stoi 'na naprawach'. Tramino z Solarisa też jest/będzie prototypem, ale akurat na prototypach (autobusów) z Solarisa Poznań wyszedł bardzo dobrze - po prostu firma wie, co robi i chyba właśnie dlatego rozpoczęła od współpracy z Bombardierem. A FPS zmontowała 5 wagonów semiwysokopodłogowych dla Poznania we współpracy z Tatrą, która na tym zakończyła swoją przygodę z tramwajami. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Pumie mówimy NIE 12.03.09, 13:05 Ze słyszenia i opowiadań kolegów to tyle o Pumie i ja wiem, wiem że FPS zrąbał przy tym wiele... no ale poczekajmy na wyczyny Solarisa. Tak czy inaczej bedzie to pierwszy tramwaj, który w całości spocznioe na ich barkach, a nie w związku z jakimś konsorcjum w którym nie mieli okazji testować wielu zagadnień. bombardier nie brał na przykład falowników z tej samej firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER 123N są OK, ale to nie Puma IP: *.spray.net.pl 12.03.09, 10:18 Jako że przez ostatnie 3 lata siedziałem w Warszawie to też sobie pojeździłem 123N. Są ok poza tym że są wysokopodłogowe i może trochę za bardzo trzeszczą. Ale to nie jest Puma. Puma to nowy tramwaj, oparty na doświadczeniach zdobytych na starociach. Puma 118N jak i 123N wprost nawiązuje do 105N. Stylistyka budzi wiele wątpliwości. Halo FPS, mamy XXI wiek! Porównajcie się do Tramino czy Combino. Nawet perfekcyjni i ultradokładni Niemcy w końcu docenili wzornictwo przemysłowe, Puma jest koszmakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Pumie mówimy NIE 12.03.09, 11:24 Tak naprawdę poznańskiemu MPK Fabryka Pojazdów Szynowych ze swoimi 123N i 118N nie jest do szczęścia potrzebne. Powód? - tej samej klasy tramwaje potrafi wykonać spółka-córka MPK (już jeżdżące wysokopodłogowe Alfy - www.modertrans.poznan.pl/index.php?modertrans=moderus_a ), podczas gdy na 2009 jest planowane pokazanie niskopodłogowej Gamy. I wcale nie chodzi o to, że te tramwaje miałyby jeździć w Poznaniu. Chodzi o to, że 118N Puma istnieje już prawie dwa lata (www.kmpk.cba.pl/grafika/zdjecia/puma_16.JPG ) i do tej pory WYŁĄCZNIE w jednym egzemplarzu, z którym FPS wcale nie chciała startować w przetargu - prezes FPS mówi o dopiero projektowanym tramwaju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Cegielski chwali się Pumą. Czy słusznie? 11.03.09, 14:27 Zestawmy sobie: - dyspozycyjność Pumy na poziomie 30% (podobno jest bardzo dobrym tramwajem), - "A w przetargu startujemy z nową, w pełni niskopodłogową Pumą." Mamy więc bardzo (podobno) dobry (podobno) tramwaj, 70% czasu stojący w zajezdni oraz start do przetargu z prototypem, którego ... jeszcze nie ma. Za taką wypowiedź (w gruncie rzeczy podważającą wiarygodność firmy) prezes Szafran powinien w trybie nagłym zostać wyrzucony na bruk - to ewidentne działanie na szkodę firmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no ciekawe.. Re: Cegielski chwali się Pumą. Czy słusznie? IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 17:09 z Cegielskim nikt nie chce stworzyc nawet konsorcjum, bo firmy wiedza, ze to ryzykowne wchodzic w uklad z autorem awaryjnych tramwajow skoro Cegielskiemu tak zalezy na dobru Poznania, to powinien odstapic od protestu a nie opozniac rozstrzygniecie przetargu i dostawe nowych tramwajow do Poznania!! Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Cegielski chwali się Pumą. Czy słusznie? 11.03.09, 17:15 Gość portalu: no ciekawe.. napisał(a): > skoro Cegielskiemu tak zalezy na dobru Poznania, to powinien odstapic od protes > tu a nie opozniac rozstrzygniecie przetargu i dostawe nowych tramwajow do Pozna > nia!! ... i zająć się tym, co na pewno mu lepiej wyjdzie - taborem kolejowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER inaczej IP: *.spray.net.pl 12.03.09, 10:20 firmy wiedzą że w HCP FPS rządzą związkowcy i tu jest ryzyko współpracy Odpowiedz Link Zgłoś