e-j-e-k 11.03.09, 00:57 Znów...? Cyt. "Poznaniacy czekali ponad pięć lat, żeby znów podziwiać afrykańskie słonie" W Poznaniu do roku 2003 był słoń ale indyjski! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatanka1 Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni 11.03.09, 08:49 No i wygląda na to, że wszystko dobrze sie skończyło. Mam nadzieję, że wkrótce dołączą samice i będziemy mieli stado hodowlane. W sumie całe zamieszanie wyszło Zoo na plus bo, tak, czy inaczej o poznańskiej słoniarni dowiedziała się cała Polska, a o tym, że przyjechały słonie wspomniano nawet w ogólnopolskim TVN24. Reklama niezamierzona, ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 17:40 Jestem ciekawy jak długo 2 samce będą wystawiane razem.Chyba tylko w momencie przecinania wstegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młodziak Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni IP: 150.254.121.* 11.03.09, 20:11 Nie przesadzaj - 5- i 9-letnie samce to jeszcze dzieciak i podrostek. Przyjdzie jeszcze trochę poczekać na ich dojrzałość (i oczywiste konflikty) - w naturze jeszcze na pewno byłyby razem. Mam nadzieję, że samica sprowadzona z Holandii będzie od nich sporo starsza - to od niej trzeba będzie zaczynać budowę struktury stada samic, a więc i całej grupy. Pozostałe samice (te, które powinny przyjechać np. z Tanzanii) powinny być nieco młodsze od Ninio, a niektóre i od Ycika. To powinno dać u początku zalążek dobrej grupy. Ta najstarsza samica może nawet już nie uczestniczyć w rozrodzie, ale jej rola samicy spajającej grupę będzie podstawą sukcesu hodowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni 11.03.09, 08:53 Kinga była słoniem indyjskim. I przysiągłbym, że w latach pięćdziesiątych miała na imię Kasia. Ale stary jestem, może mi pamięć nie dopisuje? Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni 11.03.09, 10:58 Słonica indyjska została przywieziona do Poznania we wrześniu 1955 roku. Oto co na ten temat pisze b. dyrektor ZOO, dr Adam Taborski, w wydanej w 1975 roku książce "Ogród zoologiczny w Poznaniu - dzieje i perspektywy rozwoju" (red. J. Urbański i A. Taborski, PWN Warszawa - Poznań 1975, str. 123): "Kiedy wreszcie we wrześniu 1955 roku statek "Puck" przywiózł 790 kilogramową słonicę dla Poznania, pierwszą wizytę w ZOO złożyło jej 15 000 osób. Redakcja "Gazety Poznańskiej", która ogłosiła konkurs na jej imię, zasypana została w ciągu kilku godzin 263 418 propozycjami! Słonicę nazwano "Kinga" i jest ona do dzisiaj ulubienicą zwiedzających. Kiedy w roku 1961 "Kinga" poddana została dość niebezpiecznemu zabiegowi chirurgicznemu uzębienia - telefon w ZOO urywał się od indagacji w sprawie jej zdrowia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Coś z dawnych lat. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 13:23 Już coś na ten temat pisał Renepoznan. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=77158234&wv.x=2&a=91798402 To co prawda tylko historia ale warto wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Coś z dawnych lat. 11.03.09, 14:11 Gość portalu: kibic napisał(a): > Już coś na ten temat pisał Renepoznan. ... co w pewnym stopniu uzupełniłem, odpowiadając na postawione przez niego pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Jeszcze o poznańskiej Kindze ... 11.03.09, 16:05 ... bo była też krakowska, która dożyła wieku 40 lat (nasza Kinga przeżyła 11 lat więcej): elephant.se/database2.php?elephant_id=293 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni IP: *.man.poznan.pl 07.04.09, 07:40 Pamiętam, ze w latach 60. miała na imię Kinga. Natomiast rzeczą niezaprzeczalną jest, że była ona słoniem indyjskim (który jest sympatyczniejszy, ładniejszy i nadaje się do tresury). Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni 11.03.09, 11:59 Zainteresowanych słoniami z Sosto odsyłam tu: www.sostozoo.hu/ www.sostozoo.hu/index.php?lng=EN&page=pictures&gID=33 www.sostozoo.hu/index.php?lng=EN&page=story&sID=5 www.sostozoo.hu/index.php?lng=EN&page=story&sID=4 www.sostozoo.hu/index.php?lng=EN&page=video&vID=8 Z tych danych wynika, że Izik (Yzic) urodził się 6 maja 2004 roku w ZOO Ramat-Gan (Izrael), skąd 17 lipca 2006 roku został z matką przeniesiony do Sosto w ramach programu EEP. W Sosto oba słonie dołączyły do już oczekującego ich 6-letniego samca o imieniu Szabolcs, pochodzącego z ... Warszawy, gdzie był znany jako Lotek. 4 września 2007 roku Joki (matka Izika) urodziła swoje czwarte słoniątko - samczyka Jumaane: www.sostozoo.hu/index.php?lng=EN&page=video&vID=1 www.sostozoo.hu/index.php?lng=EN&page=story&sID=8 O drugim z naszych nowych słoni - starszym, 9-letnim Ninio w serwisie ZOO Sosto nie znalazłem informacji. Poszukałem jednak i zdziwiłem się - Ninio urodził się 30 września 1999 roku w ZOO Ramat-Gan (Izrael), skąd 10 października 2003 roku został przewieziony do ZOO we ... Warszawie, gdzie nadano mu imię Lotek. Nasze oba młode słonie są przyrodnimi braćmi - mają tego samego ojca, Yossi, urodzonego w Ramat-Gan 11 sierpnia 1974 roku z rodziców pochodzących z natury. Matka młodszego z nich (Izic) jest ich ... przyrodnia siostrą, bowiem również jej ojcem jest Yossi. Ciekawych tego, skąd mam te informacje, odsyłam tu: Yzic: elephant.se/database2.php?elephant_id=1114 Ninio: elephant.se/database2.php?elephant_id=1572 Przy okazji możecie zobaczyć, jakimi informacjami o swoich najcenniejszych podopiecznych dysponują ogrody zoologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni 11.03.09, 12:26 Niedobrze - z danych wynika nie tylko to, że Izic jest słoniątkiem z typowego chowu wsobnego, ale i to, że oba samce są ze sobą spokrewnione głębiej, przez swojego 'dziadka', który w izraelskiej hodowli wykorzystywany był bardzo intensywnie - to wynika z tabel rodowodowych obu słoni. O ile w ich kontaktach wzajemnych to nie ma znaczenia, o tyle w przypadku Izika oznaczać to będzie konieczność bardzo dokładnego i żmudnego dobierania partnerek - w praktyce może okazać się, że będzie on tylko słoniem towarzyszącym, o co trudno, bowiem dojrzałe samce są samotnikami, a struktura stada (rodziny) opiera się na słonicach. Odpowiedz Link Zgłoś
lulululu00 Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni 11.03.09, 12:11 "Na słonie czekaliśmy ponad pięć lat. Uwielbiana przez poznaniaków słonica Kinga padła przecież w październiku 2003 r." Jak można napisać o śmierci słania "padła"????!!!!! Gratuluje subtelności autorowi.... Czy autor nie zna chociażby określenia "odeszła"?..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni IP: *.tce.put.poznan.pl 11.03.09, 15:15 A jak można o zwierzęciu napisać odeszła?!:| Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Pierwsi lokatorzy poznańskiej słoniarni 11.03.09, 15:55 Gość portalu: ja napisał(a): > A jak można o zwierzęciu napisać odeszła?!:| Biorąc pod uwagę inteligencję słoni oraz ich silne więzy rodzinne, ich związek z członkami własnej rodziny, ich reakcję na śmierć w grupie - JAK NAJBARDZIEJ!!! Można napisać również, że zakończyła życie. W dokumentach często pisze się zresztą, że "śmierć nastąpiła ...", "upadek miał miejsce ...", "zejście miało miejsce ..." - czy zwierzę musi zaraz zdychać? - dla mnie ma to wyraźnie negatywną lub co najmniej lekceważącą konotację. Zresztą jaki wydźwięk ma przysłowiowe "zdechł jak pies"? Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Fotorelacja ... 12.03.09, 14:48 ... z załadunku słoni w ZOO Sosto jest pod adresem: www.sostozoo.hu/index.php?lng=HU&page=pictures&gID=47 Odpowiedz Link Zgłoś