wlodekzpoznania 27.03.09, 07:08 zasadne. Serio są tacy. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6429268,Mimo__stalinowskiej_przeszlosci__Brzechwa_zostal_patronem.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4173127 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrusia_to_ja Re: Brzechwa patronem szkoły? Nie wszyscy myślą, 27.03.09, 09:42 Brzechwa rzeczywiście aniołem nie był, ale za to napisał jedne z najpiękniejszych bajek na świecie. Może by tak prześwietlić przeszłość radnych PIS i ich rodziców?? Dopiero by się zdziwili. Ale to trzeba mieć charakter ubeka. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt fajne bajki pisał 27.03.09, 10:37 Niektóre naprawdę fajne, ale i takie: wiersze.doktorzy.pl/glosameryki.htm poczytajcie też: forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&id=2349418 ok bajki fajne, ale czy patron szkoły?? Wzór do naśladowania dla młodzieży???? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt też Brzechwy 27.03.09, 10:39 „Koreańska piosenka" obdarzył Brzechwa szczególnie „wdzięcznym" zakończeniem: Bomba atomowa Korci Mac Arthura, Choć nią Truman straszy Cierpnie na nim skóra, Bo choć i bezpiecznie Siedzieć w Ameryce, Wciąż mu norymberskie Śnią się szubienice. Lud przy KimIr senie Stoi niewzruszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: fajne bajki pisał 27.03.09, 12:57 Skoro tak, to usuńmy malarstwo Michała Anioła z kościołów, ponieważ był biseksualistą i na dodatek jego modelkami były panie bardzo lekko prowadzące się. O panach nie wspomnę. Wielu artystów malując madonny, brało swoje kochanki, jako modelki. Trzeba by te obrazy również prześwietlić i ewentualnie usunąć. Patrząc na obrazy widzisz w nich piękno ciała i kunszt malarza, nie zgraję prostytutek, homo i biseksualistów, kobiet i mężczyzn rozwiązłych, złodziei, żebraków. Czytając literaturę, rozsmakowujesz się w jej pięknie, a nie myślisz o tym, jaki był jej autor. Może miał kochanki, może bił żonę i dzieci, może był zdrajcą. Nie myślisz o tym. Słuchając Chopina, nie masz przed oczami tego, co robił, gdy nie tworzył, a świętym raczej nie zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: fajne bajki pisał IP: *.icpnet.pl 27.03.09, 13:23 I o to chodzi. Nie można zapominać, zamazywać historii, bronić aktywizmu. Na szczęście nie każdego głupota w tym okresie przyniosła takie konsekwencje jak sędziów sądów wojskowych. Jednak trzeba umieć dziedzictwo człowieka, jego wkład w tworzoną przez nas na ziemi kulturę i człowieka, który może się okazać słabeuszem, kapusiem, naiwniakiem, pedofilem itd. Zupełnie podobnie przebiega dyskusja nad Hasiorem i jego piękną instalacją ku pamięciu AL i haniebnej akcji czyszczenia Bieszczad. Podobna jest w zasadzie dyskusja nad Wałęsą. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: fajne bajki pisał 29.03.09, 09:05 Tak Dobrusiu. Mogę smakować, a w tym wypadku polecać dzieciom wiersze Brzechwy, ale od PATRONA SZKOŁY wymagamy więcej, niż fajnych wierszy. Patron ma być wzorem dla młodzieży, a jakim wzorem jest Brzechwa??? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: fajne bajki pisał 29.03.09, 11:20 W takim razie usuwamy wszystkich patronów ze szkół. I niestety, według Twoich słów, trzeba też zweryfikować świętych i błogosławionych. Większość nawróciła się tak późno, że trudno ich postępowanie zrzucić na głupi wiek nastoletni. Odpowiedz Link Zgłoś
rogalozerca No skoro Piłsudski może... 29.03.09, 04:02 Skoro w Poznaniu ostatnio patronem został dziad Piłsudski to nie widzę powodów by obalać kolejne zasady będące wyznacznikami dla moralnego kręgosłupa m.Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Nawet ksiądz Twardowski źle się kojarzy 01.04.09, 22:12 W Elblągu dzieciaki i rodzie zaprotestowali przeciwko decyzji radnych, którzy zmienili szkole patrona z Urszulki Kochanowskiej na ks. Twardowskiego. W sumie to pocieszające, że stan duchowny zaczyna wywoływać odruch obronny u dzieci. Uczniowie pytani o nowego patrona mówili, że nie wiedzą, co to za jeden. Odpowiedz Link Zgłoś