Dodaj do ulubionych

AGROBEX ?? Proszę o opinie

IP: 213.17.247.* 03.12.03, 16:05
Zamierzam kupić mieszkanie od poznańskiego developera "Agrobex". Czy może mi
ktoś zaopiniować tą firmę, na co zwrócić uwagę podpisując z nimi umowę itp.
itd
Obserwuj wątek
    • mantis1 Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 03.12.03, 22:59
      kupilem u nich mieszknaie, odbieram next week. jak na razie jest wszytko w
      porzadku i mam nadziej ze tak pozostanie, w biurze dosc czesto nie widxza duzo
      podstawowoych rzecz, ale za to z kiero budowy mozna zmienic caly uklad
      mieszkania.

wybudowali duzo obiektow sa firma rzetelna i wiarygodna (so far:)

masz jakies pytania to wal smialo

pzdr.
      mantis
      • Gość: scott do Mantisa IP: 213.17.247.* 04.12.03, 10:20
        Ok, dzieki za słowa otuchy, ja kupuje na os. Promykowym, mam na dniach podpisać
        umowę. Czy podpisałeś z nimi zwykłą umowę, czy coś zmieniałeś w ich umowie, czy
        podpisywałeś taką umowę z Art 9 z wpisem roszczeń do Księgi Wieczystej ??

Chętnie wymienie sią namiarami, jakby coś się działo to może się przydadzą.
        Jeżeli możesz prześlij swoje.

adam.mielcarek@wp.pl
        tel. (061) 424-44-03 (Gniezno, ale wynajmuje puki co w Poznaniu)
        • alfalfa Re: do Mantisa 05.12.03, 00:27
          Wpis do księgi? Czyli kredyt hipoteczy? W takim razie to normalne.
          pzdr.
      • Gość: scott Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: 213.17.247.* 04.12.03, 15:33
        Gdzie jesteś mantisie ?
        • alfalfa Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 04.12.03, 20:20
          Czyżby mantisa hmm... zamurowało?
          ;))
          • mantis1 Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 04.12.03, 22:34
            mysle wiec jestem i zniknal:)

strasznei malo czasu mam ostanio. pogadamy o mieszknaiu ale obecnie nie mam
            mnie w poznaniu i nie bede mial dostepu do sieci. jak wroce next week to
            napisze w tym watku.

co do sprawy ksiegi wieczytsej to o ile pamietam u mnie nie bylo takie zapisu
            ale glowy nie dam.

pzdr.
            mantis
            • t.o.m.e.k Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 05.12.03, 09:11
              Ja tez jestem klientem Agrobexu. Moje mieszkanie na Promykowym jest już prawie
              gotowe. Pospieszyli się nieco bo wg umowy termin jest na koniec marca. ALe ja
              poczekam bo po pierwsze mam takie finansowanie z banku, a po drugie niech
              mieszkanko troche poschnie przez te 4 miesiące (na ich koszt).

Co do współpracy - myślę, że nie ma co narzekać. Firma jest duża, stabilna,
              działa na kilku frontach więc przypuszczam, że w ten sposób pilnują się przed
              ewentualnym załamaniem koniunktury. W xięgach wieczystych mają porządek,
              działki na których budują są zapisane na nich. Ostatnio wpadli nawet na niezły
              pomysł, bo za administrację Promykowego chcą się zabrać sami, a nie wynajmować
              firmy na zewnatrz.
              Jeśli chodzi o wykonanie - moja "pani ekspert" śledziła postępy budowy na
              bieżąco. Poziom wykonania jest bardzo przyzwoity, widać, że się starają. Pan
              kierownik budowy do którego trzeba się zwracać ze sprawami związanymi z ew.
              przeróbkami mieszkania to postać hmm... malownicza, zahaczająca mentalnie o
              minioną epokę (tzw. stara szkoła ;-), ale można się z nim dogadać.
              Mam mieszkanko na parterze, rolety na okna dostałem gratis (tzn. pewnie byli na
              to przygotowani i mieli to jakoś wkalkulowane, ale jakbym się nie zapytał, to
              pewnie bym ich nie miał, bo nie wszyscy parterowcy je mają).

Ogólnie, biorąc pod uwagę różne znane ostatnio historie
              z "Developerami", "Danterami", "Tanimi Domkami" itp., myślę że Agrobex jest
              jedną z tych firm którym chyba można zaufać. Obym nie wybiegał z tymi
              rekomendacjami za daleko, ale znam parę osób, które w "Agrobexach" mieszkają
              już parę lat i nic złego nie mogą powieedzieć

BTW - pozdrawiam przyszłych sąsiadów!
              • Gość: scott Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: 213.17.247.* 05.12.03, 13:11
                Czesc t.o.m.e.k !

Mam nadzieje ze i mnie w Agrobexie tak łaskawie potraktują. Ja mam odbior na
                grudzien 2004 a mieszkal bede w 4 na Promykowym.

Jezeli nie robi to problemu to chetnie się wymienie meilami, jakby coś bylo nie
                tak z Agrobexem to "w grupie siła".

Ogolnie tez mi sie Agrobex podoba, zreszta polowe Swarzedza wybudowali!

Czy podpisywaleś z nimi zwykłą umowę, czy u notariusza, czy w trybie Art 9 z
                wpisem roszczeń do Księgi Wieczystej. Jezeli mozna to na emaila proszę.

Pozdrawiam i dzięki.

Adam Mielcarek
                adam.mielcarek@wp.pl
                tel. 424-44-03 (Gniezno, tam mozna info zostawic)
                • mantis1 Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 09.12.03, 16:28
                  Witam!

ja dokladnie za dwa dni odbieram mieszknako wlasnosciowe na mielzynskiego
                  (termin byl na czerwiec 2004) tez chcialem odebrac pozniej (na ich koszt:) ale
                  warto nabyc prawo do mieskznai w tym roku ze wzgledu na ulge remontowa.

pzdr. ma przyszlych sasiadow:)

aha oni maja zawiadywac cala wspolnota mieszkniowa poniewaz rzekomo firma Gest
                  umiescila w umnowie zapis mogacy wplynac na zmiane wlasciciela.

mantis
                  • Gość: scott Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: 213.17.247.* 15.12.03, 09:27
                    O co chodzi z tym Gest'em ??
                    • mantis1 Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 15.12.03, 22:26
                      gest mial administrowac wszytskimi budynakami. ale tak nie jest wiec przejal
                      to agrobex.

skraca to droge potencjalnych fromalnosci, bo odpadl jeden posrednik, poniewaz
                      w > przypadkow trzeba bylo wpierw isc do gestu pozniej do agrobexu.

pzdr.
                      mantis
                      • Gość: humbak AGROBEX - GEST IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.12.03, 16:16
                        GEST jest spolka-corka firmy AGROBEX i byl odpowiedzialny za zarzadzanie nieruchomosciami wybudowanymi przez AGROBEX.
                        JAk buduje AGROBEX? warto sie przejsc do lokatorow budynkow 114, 115, 116, 221, 122 i 123 na osiedlu Mielzynskiego w Swarzedzu i sie popytac -
                        opowiedza wiele ciekawych historii na temat budownictwa tej firmy (w skrocie: byle szybko, byle tanio, byle oddac - pozniej niech sie wlasciciel sam
                        martwi co z takimi mieszkaniami zrobic).
                        GEST od momentu powstania robi ruchy pozorne - niby zarzadza nieruchomosciami, niby egzekwuje usuwanie usterek od AGROBEXu - wszystko na
                        niby - tylko po to aby minal okres gwarancji i rekojmii na budynek i AGROBEX mogl powiedziec udalo nam sie przepchnac nastepna "kuche"

Jak bedziecie odbierac mieszkania upierajcie sie aby dowiedziec sie kiedy nastapi odbior czesci wspolnej budynku !!!! PROTOKULARNY!!! jest to wazne

jak chcecie wiedziec wiecej to prosze na priv.: yes69@gmx.ne
                        • Gość: scott Re: AGROBEX - GEST IP: 213.17.247.* 17.12.03, 10:58
                          Twoj adres yes69@gmx.ne nie działa.
                          • Gość: humbak Re: AGROBEX - GEST IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.12.03, 13:26
                            przepraszam
                            korekta
                            yes69@gmx.net

• Gość: scott Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: 213.17.247.* 17.12.03, 10:35
                        Mantisie, czy faktycznie tak zle sa wykonane te mieszkania ? Nie bylem z zadnym
                        w srodku, ale z zewnatrz wygladaja bardzo schludnie i elegancko. Help, help ...
                        • Gość: humbak Re: AGROBEX ?? Prosze˛ o opinie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.12.03, 13:28
                          podaj priv majla na yes69@gmx.net to dostaniesz kilka opinii jak to naprawde wyglada

standard jest tak jak u innych "developerow" - szybko, tanio i tania sila robocza (czytaj byle jak)
                          • mantis1 Re: AGROBEX ?? Prosze˛ o opinie 17.12.03, 18:45
                            jak mozesz to daj na forum kilka opinii ( nie wymieniajac nazwy firmy)

pzdr.
                            mantis
                        • mantis1 Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 17.12.03, 18:43
                          ja odebralem w piatek. poki co wszystko jest tak jak trzeba (na poczatku
                          futryny byly za nisko, teraz podwyzszyli), jedna dziura w lazeince w podlodze
                          juz zalana.

jak dla mnie do tej pory jest SUPER:)

czas pokaze...

pzdr.mantis
                          • Gość: Agrolokator Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: *.poczta.poznan.pl 18.12.03, 13:49
                            Za niskie futryny - u mnie też są, to jeden z typowych agroobjawów. Naprawdę,
                            nie szarpcie się tak w tej dyskusji, tylko przejdźcie się do lokatorów, albo
                            zarządów wspólnot, które korzystają już jakiś czas z pobudowanych bloków. Wady
                            ukryte wychodzą zazwyczaj po kilku latach.
                            • Gość: tytusek Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 20:31
                              Dlaczego czepiacie się tego AGOBEXU . Mieszkam sam na Os. Mielżyńskiego i
                              bardzo to sobie cenię . Tu jest spokój. Co powiedzieć o firmie - przecież nie
                              wyniesie ciebie w kosmos jak niektórzy deweleoperzy- przykład TULCE. Jeśli ktoś
                              chce mieć merdedesa to nie kupuje go za cenę malucha .
                              • Gość: Humbak Maluch kontra Mercedes IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.12.03, 20:54
                                ale jak ktos placi za cos w standardzie WV a dostaje malucha, to cos tu nie gra..... nie sadzicie?
                                a takm buduje AGROBEX
                                obiecuje standard srednio wysoki
                                a daje ponizej wszytskich norm
                                A cena za mieszkania za Mielzynskiego nie byla cena "malucha" tylko wlasnie czegos w rodzaju Volkswagena (dobrego)
                              • Gość: Humabak spokoj na Mielzynskiego IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.12.03, 20:59
                                jezeli na Mielzynskiego jest spokoj, to nie wiem na czym on polega...
                                czy na tym, ze sa SUPER mieszkanka i domki - z bardzo mala ilosc wad i usterek :-))

czy na tym, ze w ciagu 2 tygodni wlamuja sie do mieszkan tylko 6 razy, a w miedzyczasie kradna jeszcze zprzed blokow 2 samochody (firmowe na
                                szczescie kierowcow i mieszkancow os. Mielzynskiego)

Tytusek daj znac na priv gdzie sie podziewasz na Mielzynskiego, to moze cie uswiadomie, co tam sie dzieje... albo lepiej nie dawac znac, bo bedziesz
                                mial niespokojne sny.... jak sie dowiesz w jakim "szambie" mieszkasz. (jka chcesz dac znac to moj adres znajdziesz wyzej).
                                • Gość: swarzędzianin Re: spokoj na Mielzynskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 22:09
                                  Ale ty masz smutne życie, Humbak! Przykro mi, że musisz mieszkać w tak
                                  strasznym miejscu i chylę czoła przed wysiłkiem, jakim jest każdy dzień twojego
                                  życia. Ja również mieszkam na Mielżyńskiego i jestem bardzo zadowolony z tego
                                  powodu. Zgadzam się z Tytuskiem, i może nie mam aż tak wygórowanych wymagań,
                                  ale myślę że standard odpowiada cenie.
                                  Pozdrawiam i proponuję wziąć głęboki oddech
                                  • Gość: Humbak Re: spokoj na Mielzynskiego IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.12.03, 22:23
                                    oj swarzedzianin, kto mowi, ze ja mam smutne zycie??? ja tego nie twierdze....
                                    Ja obserwuje to co sie dzieje na Mielzynskiego - czyli najpierw poczynania AGROBEXu, a pozniej innych ludzi i wyciagam wnioski, ze nie jest to to co
                                    mialo byc. A ja ty z Tytuskiem lubiecie sie zadawalac "malym" lub "byle jakim" to nie moja wina.
                                    I dlatego wkrotce sie stad wyprowadzam.... :-)
                                    Na razie.
                          • Gość: scott A jaki standard zamówiłeś Mantis ?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.03, 16:22
                            Pod klucz, podstawowy, czy podwyższony ?
                  • Gość: gostek Re: AGROBEX ?? Prosze˛ o opinie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 19.12.03, 00:07
                    W przypadku pewnego mieszkania AGROBEX pomylil sie o ponad 3 metry kwadratowe na powierzchni przy robieniu inwentaryzacji powykonawczej
                    (UWAGA ponad 3 metry to okolo 8000 PLN na niekorzysc kupujacego)
                    Gdy wlasciciel mieszkania (moj znajomy) wynajal rzeczoznawce i ten oficjalnie potwierdzil ta pomylke - to AGROBEX przyslal swojego rzeczoznawce
                    I okazalo sie, ze sciana, ktora ma 90 cm wysokosci w rzeczywistosci , wedlug rzeczoznawcy AGROBEXu ma 115 cm i powierzchnia zatem taka jak
                    powiedzial AGROBEX
                    Chyba spotkaja sie w sadzie (znajomy kontra AGROBEX) , bo ponoc trudno sie z nimi rozmawia
        • Gość: Basia o co chodzi z tym GESTEm IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 15:23
          O co chodzi z GESTem?

Tak po krotce.
          Kazdy budynek oprocz mieszkan ma tzw. czesc wspolna, ktora nalezy do wszystkich wlascicieli mieszkan (klatka schodowa, dach itp.).
          Na klatkach schodowych jest oswietlenie i ktos za zuzyta energie elektryczna musi zaplacic.
          Klatke schodowa trzeba od czasu do czasu pomalowac - a na pewno posprzatac.
          I aby wlasciciele mieszkan nie martwili sie na codzien o takie drobiazgi potrzebny jest Zarzadca nieruchomosci.
          Firma GEST pelni wlasnie taka funkcje.
          Jedynie co robi naprawde dobrze to ksiegowosc Wspolnot Mieszkaniowych - czyli rozliczanie wplat mieszkancow i regulowanie faktur (za wode,
          en.elektr., wywoz smieci i inne).
          Reszta czynnosci, ktore powinnien wykonywac DOBRY zarzadca nieruchomosci w wykonaniu GESTu mozna powiedziec, ze kuleje.
          Potwierdzam, to co napisal Humbak, ze GESt jest spolka-corka AGROBEXu. Chyba z 30% udzialow w Gescie ma AGROBEX, a jednym z glownym
          udzialowcow GESTu jest corka prezesa AGROBEXu.

Zatem moge sluzyc tylko dobrymi radami:
          1. na pierwsze zebranie Wspolnoty Mieszkaniowej pozbierajcie oferty roznych firm zarzadzajacyh i aby uniknac w przyszlosci przykrch niespodzianek
          wybierzcie kogokolwiek nie zwiazanego z AGROBEXem.

2. nie kierujcie sie przeslanka, ze jedna firma oczekuje wynagrodzenia o 5 groszy za metr kwadratowy mieszkania mniej niz inna za zarzadzanie - bo
          nie wazna jest cena, tylko jakosc swiadczonych uslug i naprawde warto placic 4 zlote wiecej miesiecznie, ale miec pewnosc, ze jak cos sie popsuje, to
          zarzadca to naprawi natychmiast.

3. jezeli macie "dziure w lazience", "za niskie futryny" lub inne takie ciekawe przypadki w swoich nowych mieszkaniach nie zalatwiajcie nic "na gebe" z
          kierownikami budowy - tylko i wylacznie PISEMNE zgloszenia problemow (a na kopii pisma podpis osoby odbierajacej pismo i data).
          Takie pisma moga Wam sie kiedys przydac, a na pewno nie zasz
    • birke2 Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie 27.12.03, 21:04
      witam,
      jestem w takiej samej sytuacji. Na razie jestem na etapie negocjacji warunków
      umowy przez doradcę prawnego, ale niestety firma jest niustępliwa. Idzie na
      niewielkie ustępstwa. Wg mnie w umowie są klauzule,które nie powinny być. w
      styczniu spotykam sie ponownie z firmą i jeśli nie zgodzą się na moje warunki,
      to zrezygnujęz mieszkania mimo wpłaty 2 tys. zł rezerwacji. Sądzę ,że na rynku
      poznańskim nie znajdę żadnego lepszego dewelopera.

moja rada:zanieść umowę do radcy prawnego (naprawdę nie kosztuje to zbyt duże
      pieniądze)
      • Gość: scott Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 22:23
        O jakich klauzach mowisz ? Ja dalem swoją umową (pewnie tą co ty masz)
        poznańskiej sędzinie i powiedziała że jak na developerów to umowa jest dość
        dobra. Ja osobiście się nie znam na tym :-(( Jak masz jakieś pytania możesz na
        priv scott@tip.net.pl
      • Gość: scott Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 22:25
        O jakich klauzach mowisz ? Ja dalem swoją umową (pewnie tą co ty masz)
        poznańskiej sędzinie i powiedziała że jak na developerów to umowa jest dość
        dobra. Ja osobiście się nie znam na tym :-(( Jak masz jakieś pytania możesz na
        priv scott@tip.net.pl
        Czytałem też inne umowy u innych developerów i nie wydaje mi się że gdzieś
        indziej będzie lepiej.
      • Gość: ela n. umowa z AGROBEXem IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.01.04, 22:06
        co tez udalo co sie wynegocjowac?

powoluj sie na klauzule niedozwolone przez UOKiK - to spotkasz sie z
        prezesem, ktory zapyta dlaczego dazysz tka nieufnoscia firme AGROBEX :-)
        • Gość: J-33 Re: umowa z AGROBEXem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 00:07
          Prawda jest taka że klauzule zakazane i tak są stosowane, dużo w tym względzie
          nie wytargujecie.Lepiej iść do radcy lub adwokata i zostawić umowę do
          przejrzenia jej poprawności pod względem użytych tam sformułowań-dużo nie
          zapłacisz, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę mieszkania ,a przynajmniej dowiesz
          się o tym czego nie widać dla osób z tematem nieobeznanych, a co dla prawnika
          jest oczywiste. Pamiętajcie że klarowne i jasne dla was warunki umowy(zwłaszcza
          gdy uzgadniacie je z miłym i zawsze potakującym przedstawicielem developera)
          nie muszą być wcale takie jasne dla Sądu-zadbajcie o to aby umowa była
          przynajmniej czytelna dla osób nie będących jej stronami.
    • Gość: Joanna Re: AGROBEX ?? Proszę o opinie IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.04, 21:59
      Posiadam mieszkanie na Mielżynskiego w Swarzędzu . Bardzo dobra współpraca z
      kierownikiem budowy . Można wprowadzać wiele zmian w projekcie . Jakość robót
      nie gorsza od innych Dewelopwerów . Mam doświadczenie np. z ATANEREM . Po
      odbiorze stwierdziłam kilka usterek , ale po reklamacji dokonano ich usunięcia.
      Nie słyszałam ,żeby firma Agrobex nie wywiązywała się z umowy. Podobno jest w
      bardzo dobrej kondycji finansowej- wywiad wśród znajomyych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka