mycha9920 30.04.09, 21:14 zna ktos moze j.turecki? chcialabym sie nauczyc podstaw ,prosze o kontakt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pedros Woźny ;) IP: *.icpnet.pl 02.05.09, 17:18 www.youtube.com/watch?v=B4EEewIvihg&hl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiertło Re: czy ktos pomoze mi w nauce tureckiego? IP: *.icpnet.pl 02.05.09, 17:37 Jakieś ciapaty Ci się spodobał? Prowadzi kebab? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: czy ktos pomoze mi w nauce tureckiego? IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 18:00 Przedwojenny Poznań bawiła poniższa anegdotka, ponoć prawdziwa. W okolicy dzisiejszego placu Cyryla Ratajskiego mieszkały dwie siostry, starsze i bogate mieszczańskie wdowy. Do pełni szczęścia brakowało im jednak szlacheckich korzeni. A że temu i owemu o tym wspomniały, to dość szybko zakręcił się koło nich młody człowiek, przedstawiający się jako student historii i poinformował je, że w toku swych poszukiwań odkrył w archiwach dokument, gdzie Kara Mustafa składając raport z nieszczęsnej wyprawy na Wiedeń napisał (po turecku ma się wie): Ałaim, ałaim Aisak U ypud asisarak itd, itd Zainrygowanym paniom powiedział, że w tłumaczeniu na polski oznacza to, że przodek tych pań bił się pod Wiedniem niesłychanie dzielnie i dokonał ogromnego spustoszenia w szeregach wojsk tureckich. Uszczęśliwione obdarzyły młodzieńca sporą kwotą, ten znikł i więcej się nie pokazał. Bo ktoś wpadł na pomysł i odczytał tureckie wyrazy od tyłu do przodu... Nie znam tureckiego ale przestrzegam przed naciągaczami. Niby to człowieka naucza po turecku a potem śmiech na cały świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: czy ktos pomoze mi w nauce tureckiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 18:39 Na UAMie jest turkologia. Uczą tureckiego i kazachskiego m.in. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor_l Re: czy ktos pomoze mi w nauce tureckiego? 03.05.09, 02:49 bez sensu, zostawi Cie, a Ty... no wlasnie, historia Jana H powinna Cie nauczyc, a moral przede wszystkim: Swego czasu Jan Himilsbach miał propozycję zagrania w zachodnim filmie. Był jednak pewien warunek angażu: aktor musiał opanować język angielski. Ponieważ początek zdjęć był jeszcze sprawą bardzo odległą, nauczenie się języka w przynajmniej podstawowym zakresie było całkiem realne. Po długim namyśle Jasiu jednakże odmówił. Kiedy znajomi pytali go o powody tak niecodziennej decyzji (w końcu rola w filmie na Zachodzie to nie było za komuny w kij dmuchał), aktor wypalił szczerze: - Pomyślcie sami - ja się nauczę angielskiego, a oni jeszcze gotowi odwołać produkcję filmu. I co wtedy? Zostanę jak ch.j z tym angielskim... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: czy ktos pomoze mi w nauce tureckiego? 03.05.09, 20:12 wiktor_l napisał: Pomyślcie sami - ja się nauczę angielskiego, a oni jeszcze gotowi odwołać produkcję filmu. I co wtedy? Zostanę jak ch.j z tym angielskim... --- Erbod, erbod...!!! Odpowiedz Link Zgłoś