Dodaj do ulubionych

polećcie mi ginekologa

12.05.09, 19:57
Chcę zmienić ginekologa, mimo że to już 23 tydzień i w dodatku to będzie już 4
w tej ciąży. Jakoś nie mogę trafić na tego "idealnego", jeden zbywa, do
drugiego brak wolnych terminów, trzeci tylko ciągnie kasę... Mam jeszcze kilka
doświadczeń sprzed ciąży i też nie są rewelacyjne. A do kogo Wy chodzicie,
jesteście zadowolone? Kogo byście poleciły?
Obserwuj wątek
    • aisha81 Re: polećcie mi ginekologa 12.05.09, 20:37
      Dr Polaszewski, dr Jankowiak, dr Urbaniak też jest godny polecenia (moim zdaniem) :)
    • nikadwa Re: polećcie mi ginekologa 12.05.09, 21:42
      Jeżeli szukasz lekarza idealnego to możesz go nie znaleźć.Może
      najpierw zastanów się nad sobą i nad tym czego od lekarza oczekujesz.
      • eilian Re: polećcie mi ginekologa 12.05.09, 22:24
        napisałam idealnego w cudzysłowie, właśnie dlatego, że wiem, że takowego nie ma.
        Niestety mam takiego pecha, że w każdym na którego trafiam coś mi nie pasuje, np.:
        Skupin - nie bada piersi, na dyżurze w szpitalu już zupełnie inny niż w
        prywatnym gabinecie, co jest pewnie cechą większości przyjmujących prywatnie
        (pomijam fakt, że mnie nie poznał, ale to mogę zrozumieć, bo nie byłam częstą
        pacjentką),
        Koźma - piersi bada, ale już o tym, żeby mnie zważyć w ciąży zapomina, za to
        zapisuje na wizyty co 2-3 tygodnie,
        Obrębowska - nie ma usg, kieruje na badania na Polną a ja nie trawię tego szpitala,
        Hadaś - wymyśla nieistniejące problemy,
        Bartlewicz (do niego chodziłam parę lat temu na NFZ)- kompetentny, ale nic nie
        mówi,
        Tokarski - ok (byłam raptem dwa razy, więc trudno powiedzieć coś więcej), ale i
        tak na NFZ trudno się umówić,
        Stępniewski - totalna olewka,
        Markuszewska - brak usg w gabinecie, jakaś rozkojarzona, powiedziała np. jaka
        jest płeć dziecka mimo, że nie chcieliśmy wiedzieć...
        No i większość ma również tę istotną wadę, że są bardzo pazerni na kasę, ja
        oczywiście zdaję sobie sprawę, że za wizyty się płaci, ok, ale wszystko ma swoje
        granice.
        Do tego ważne są też godziny przyjęć, bo muszę jakoś zorganizować opiekę nad
        starszym dzieckiem, lokalizacja gabinetu też nie jest bez znaczenia.
        Jak więc widzisz, ja dość dobrze wiem czego oczekuję, problem w tym, że jak
        dotąd nie spotkałam lekarza, który by mnie do siebie całkowicie przekonał.
        A jak czytam opinie w necie to też niestety nie ma tak, żeby wszystkie były
        pozytywne.
        Mam nieodparte wrażenie, że naprawdę dobry ginekolog to rzeczywiście jest jakiś
        niedościgniony ideał...
        • whitepaco Re: polećcie mi ginekologa 13.05.09, 11:29
          Eilian !! Skąd ja znam takie dylematy ;-) Niestety ideału nie ma ale
          jest prawie-dr Beata Kubiaczyk Paluch - przyjmuje w Medarcie i jest
          rewelacyjna, miła, sympatyczna i kochana!
          • hanulllka Re: polećcie mi ginekologa 13.05.09, 14:29
            whitepaco napisała:

> Eilian !! Skąd ja znam takie dylematy ;-) Niestety ideału nie ma ale
            > jest prawie-dr Beata Kubiaczyk Paluch - przyjmuje w Medarcie i jest
            > rewelacyjna, miła, sympatyczna i kochana!

A ja myślałam, że lekarz musi być kompetentny, doświadczony i znać się na rzeczy...

Do autorki, mam wrażenie, że masz nazbyt wygórowane oczekiwania. Myślisz, że
            każdy będzie wokół Ciebie skakał, bo jesteś w ciąży? Jak Cię lekarz nie ważył,
            trzeba było go o to poprosić. USG w gabinecie? Można bez tego przeżyć, bo to
            badanie wykonuje się 3 razy w trakcie ciąży. Korona z głowy nie spadnie...
            Kolejki do gabinetu na NFZ? Wizyty są co miesiąc, więc można się umówić
            wcześniej. Z doświadczenia wiem, że ciężarne przyjmowane są zresztą na
            specjalnych zasadach, tak by zapewnić ciągłość opieki. Radzę zatem zmienić
            nastawienie, w przeciwnym razie czeka Cię wielkie rozczarowanie.
            • maafii Re: polećcie mi ginekologa 13.05.09, 17:05
              zdecydowanie zgadzam się z moją przedmówczynią :))))
            • eilian Re: polećcie mi ginekologa 13.05.09, 18:14
              > Do autorki, mam wrażenie, że masz nazbyt wygórowane oczekiwania. Myślisz, że
              > każdy będzie wokół Ciebie skakał, bo jesteś w ciąży? Jak Cię lekarz nie ważył,
              > trzeba było go o to poprosić. USG w gabinecie? Można bez tego przeżyć, bo to
              > badanie wykonuje się 3 razy w trakcie ciąży. Korona z głowy nie spadnie...
              > Kolejki do gabinetu na NFZ? Wizyty są co miesiąc, więc można się umówić
              > wcześniej. Z doświadczenia wiem, że ciężarne przyjmowane są zresztą na
              > specjalnych zasadach, tak by zapewnić ciągłość opieki. Radzę zatem zmienić
              > nastawienie, w przeciwnym razie czeka Cię wielkie rozczarowanie.

Nie chodzi o skakanie wokół mnie (choć pewnie by nie zaszkodziło, skoro już tyle
              się płaci), ale o zestaw badań, które lekarz powinien wykonać, to że nagminnie
              zapomina o skontrolowaniu wagi jest moim zdaniem sporym przeoczeniem, co jest
              tym bardziej irytujące, że pół wizyty poświęca na umówienie się na kolejny
              termin, tak, aby przypadkiem nie było dłuższego odstępu niż 2 tygodnie...
              USG w gabinecie jest wygodne, bo nie muszę na te badania organizować sobie
              specjalnie czasu, tylko jest to przy okazji zwykłych wizyt, a jak już
              wspomniałam przy trybie pracy mojego męża i starszym dziecku to czasami są
              naprawdę kombinacje alpejskie, żeby dopasować termin i godzinę.
              Z zapisaniem się na NFZ mam problem teraz, gdy chcę zmienić lekarza bo terminy
              są odległe (do tego ta trudność dopasowania mojego czasu). Może gdybym chodziła
              od początku to nie byłoby tego problemu, ale nie chciałam zwalniać się z pracy
              na tę okoliczność, dlatego zdecydowałam się chodzić prywatnie, gdzie te godziny
              są elastyczniejsze i można umówić się nawet wieczorem, co przy państwowych
              przychodniach nie jest możliwe.
              Tak więc pozwolę sobie nie zgodzić się, że moje wymagania są nazbyt wygórowane.
              • bezak25 Re: polećcie mi ginekologa 13.05.09, 18:34
                hmmm, no wymagania masz trochę wygórowane... ja chodziłam do dr Skupina, ani
                razu nie badał mi piersi podczas ciąży, nie czułam takiej potrzeby. Jak
                urodziłam syna w czwartek, to w piątek (w ten dzień ma dyżury) przyszedł do mnie
                z gratulacjami.. No, ale każdy ma swoje "wymagania"... a idealnego nie
                znajdziesz, jak pisały dziewczyny, wyluzuj trochę, ważne, aby wzbudzał Twoje
                zaufanie.
                • eilian Re: polećcie mi ginekologa 13.05.09, 21:29
                  Wiesz, akurat brak tego badania uważam za bardzo poważny błąd a w przypadku
                  Skupina to był chyba jedyny poważny zarzut. Badanie piersi (nie tylko podczas
                  ciąży) jest w podstawowym zestawie badań, które ginekolog powinien przeprowadzić
                  (nawet ostatnio u Drzyzgi jakiś specjalista się wypowiadał, że jeśli gin tego
                  nie robi, to trzeba go zmienić, bo to znaczy, że nie jest dobrym specjalistą).
                  Jak go o to zapytałam, to odesłał mnie na usg, które oczywiście zrobiłam, ale
                  uważam, że takie rutynowe badanie palpacyjne powinno być przeprowadzane. Właśnie
                  Bartlewicz w ten sposób wykrył u mnie włókniaka, za co jestem mu do dzisiaj
                  wdzięczna, bo gdyby mnie wtedy nie zbadał (sam z siebie, rutynowo), to bym nie
                  wiedziała, że go mam.
                  • olgas83 Re: polećcie mi ginekologa 27.05.09, 22:26
                    No gratuluje opierania się na rozmowach w toku.... Ja też bylam u
                    wielu lekarzy, ale nigdy nie wymagalam zeby pamietali o wszystkim!!!
                    to twoja ciaza, jezyk polski znasz...wiec zapisuj co chcesz zeby
                    zrobil i tyle. ja z twoich postow to odnosze wrazenie ze nie do
                    mkonca przemyslalas sprawe drugiego dziecka, skoro na nic nie masz
                    czasu i zadne terminy ci nie pasuja....
              • orka.poznan Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 11:11
                > pół wizyty poświęca na umówienie się na kolejny
                > termin, tak, aby przypadkiem nie było dłuższego odstępu niż 2 tygodnie...

Ty jesteś pacjentką i to Ty wyznaczasz termin następnej wizyty, np. za miesiąc
                (jeśli jest to rutynowa kontrola oczywiście); wizyty co 2 tygodnie??? to zwykłe
                wyciąganie pieniędzy! Jeśli wszystko jest w porządku, to nie ma potrzeby
                chodzenia na badanie co 2 tygodnie!
                • mama-emilki Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 11:23
                  To się musiało pozmieniać, bo ja nigdy nie chodziłam w ciąży na kontrolę co dwa
                  tygodnie. Najpierw co 4, potem co 3. A ważyłam się w domu ;-)
                  • whitepaco Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 11:35
                    Nie chodziłam do dr Kubiaczyk tylko dlatego ze jest miła ale to tez
                    ma znaczenie.Ja czułam ze jestem w fachowych rękach i nawet czasami
                    dziwiłam się po co ta nadgorliwość z każdej strony! Nie była to moja
                    pierwsza ciaża więc naprawdę mam porównanie.Jeżeli zależy Ci na
                    fachowym i kompetentym i ludzkim lekarzu to naprwdę ją polecam i
                    proszę HANULLINE aby nie kpiła a najpierw sprawdziła a potem się
                    wypowiadała!
                    • eilian Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 12:34
                      a mogłabyś powiedzieć ile bierze za wizytę?
                      • whitepaco Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 17:16
                        Ja prowdziałam ciąże w 2008 więc teraz nie wiem - podaję nr do rej,
                        i tam można się dowiedzieć 820 30 51, 603 936 850.A i jeszcze
                        dodam,że pani dr zawsze jest pod tel albo odp. na smy nawet późno!!
                        Jak wyjeżdża to zawsze kogoś podaje innego w zastępstwie, jak dzieje
                        się coś nipokojącego to sama bardzo pilnuje i dzwoni - u mnie tak
                        było albo kieruje na oddział gdzie pracuje na Polnej.Jak byłam w
                        szpitalu to ordynator oddziału pytając się mi o rózne sprawy spytał:
                        a do kogo Pani chodzi? na moją odp. powiedział a to wszystko jest
                        dopilnowane w 100% i o więcej problemów się nie zapytał ;-)Myślę,że
                        to o czymś świadczy. Zyczę udanego wyboru bo sama długo szukałam -
                        zawsze się można do czegoś przyczepić. Pozdrawiam i życzę
                        szczęśliwego rozwiązania i zdrowego dzidziusia bo to jest
                        najważniejsze.
                        • whitepaco Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 17:20
                          Ale zapomniałam dodać, że nie tylko ja lubię panią Beate bo na
                          wizytę czeka się bardzo długo! Radzę poprosić panią w rej. i
                          powiedzieć, że jesteś w ciąży i ci bardzo zalezy - może to cos
                          pomoze ;-)
                    • hanulllka Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 19:13
                      whitepaco napisała:

> Nie chodziłam do dr Kubiaczyk tylko dlatego ze jest miła ale to tez
                      > ma znaczenie.Ja czułam ze jestem w fachowych rękach i nawet czasami
                      > dziwiłam się po co ta nadgorliwość z każdej strony! Nie była to moja
                      > pierwsza ciaża więc naprawdę mam porównanie.Jeżeli zależy Ci na
                      > fachowym i kompetentym i ludzkim lekarzu to naprwdę ją polecam i
                      > proszę HANULLINE aby nie kpiła a najpierw sprawdziła a potem się
                      > wypowiadała!

Po pierwsze udam, że nie dopatrzyłam się ignorancji z Twojej strony w momencie
                      kiedy przeinaczyłaś mój nick. Wybaczę.
                      Po drugie co mam sprawdzać??? Ja swojego lekarza już mam. Napisałaś, że Pani
                      Doktor jest miła, kochana etc. a nie, że jest np. fachowa, profesjonalna,
                      doświadczona, kompetentna itd. Skomentowałam tylko to co napisałaś. Sama użyłaś
                      takich czasowników a nie innych opisując pracę Pani Doktor, więc nie rozumiem o
                      co ci chodzi?
                      Do autorki wątku:
                      Sama chodzę państwowo do lekarza i można się tam umawiać od rano do wieczora,
                      bodajże do 20. Kiedy zadzwoni się i powie, że jest się w ciąży Panie starają się
                      umówić jak najwcześniej. Zresztą ostatecznie na pierwszą wizytę można umówić się
                      do tego lekarza prywatnie, a potem już państwowo.
                      • whitepaco Do Hanulllki 14.05.09, 19:50
                        Za pomyłkę w nicu przepraszam, ale po co odpowiadasz na wątek jeżeli
                        nie chcesz pomóc autorce? Pytała się konkretnie a Ty przyczepiłaś
                        się do mojej wypowiedzi. Dla mnie to oczywiste,że jest fachowa a nie
                        tylko miła. U większości lekarzy niestety zwykła ludzka uprzejmośc
                        nie jest na porządku dziennym dlatego starałam się to podkreślić bo
                        jest ważne jak się czujesz w gabinecie lekarskim zwłaszcza
                        ginekologicznym.Nie rozumiem też dlaczego podkreślasz,że Ty chodzisz
                        państwowo a nie prywatnie. Dr Kubiaczyk niestety nie przyjmuje na
                        NFZ bo też bym poszła i dla mnie ważne do jakiego lekarza trafię a
                        nie jak przyjmuje,Też wolałabym chodzić na NFZ ale byłam kilka razy
                        u innych i się bardzo zraziłam - brakiem sprzętu, szybką wizytą,
                        nieuprzejmością i nawet do końca nie wysłuchaniem o co chodzi! A
                        może za dużo wymagam?Cieszę się,że jesteś zadowolona ze swojego
                        lekarza i lepiej pomóz i podziel się z innymi tym co dobre a nie
                        wyszydzaj.
                        Napisałam sprawdź - tzn idź najpierw na wizytę do danego lekarza a
                        potem komentuj bo odczytałam to jako: byłam - jest miła i nic poza
                        tym ;-)
                        Pozdrawiam Cię serdecznie.
              • ktomi-12 Re: polećcie mi ginekologa 14.05.09, 22:33
                Ja tylko odnosnie dr Hadasia - nie zgadzam się z opinia autorki
                wątku. To jest mój lekarz od 12 lat i jest jednym z najlepszych
                lekarzy jakich znam a znam również wielu. Myslę , że skrzywdziłas dr
                Krzysztofa swoimi słowami, a wogóle chyba byłas pacjentka większości
                dobrych lekarzy ginekologów bo wymieniasz znane raczej
                nazwiska.zycze udanego poszukiwania i zadowoloenia i spokojnej
                ciązy:))
                • eilian Re: polećcie mi ginekologa 15.05.09, 12:14
                  tak to już jest że ktoś jest zadowolony a u innego dzieje się coś co wpływa
                  negatywnie na tę ocenę. A Hadasia raczej nie skrzywdziłam, powiedziałam tylko
                  prawdę, na pierwszej wizycie postraszył mnie, że będę miała trudności z zajściem
                  w ciążę, jak się potem okazało udało się w pierwszym cyklu (za drugim razem z
                  resztą też, więc to nie był jednorazowy szczęśliwy traf). Wiem, że lekarz też
                  człowiek, może się pomylić, itp. ale to chyba nie dziwne, że w tej sytuacji nie
                  miałam już do niego zaufania.
    • anna262 Re: polećcie mi ginekologa 15.05.09, 21:43
      Ja chodzę do dr Bruszewskiego na Grunwaldzką,jestem bardzo
      zadowolona,zakazdym razem jestem wazona, sprawdzanie
      ciśnienia,wszystkie obowiazkowe badania miałam wykonywane. przyjmuje
      od 15 do 23-nawet. na poczatku miałam problemy z ciazą to wysłał
      mnie do szpitala na badania kazał nawet w nocy dzwonic na kom.gdyby
      cos sie działo -raz dzwoniłam i odebrał i powiedział co dalej robić.
      chodziłam co miesiac na badania a teraz co 2 tyg.chodze--od 34 tyg.
      terminy na wizte dość odlegle i zazyczaj niewchodzi sie o umówionej
      godzinie(nawet 30 min.poźiej). równe sa opinie o dr ale ja jestem
      bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka